Joop

De slavernij duurde 350 jaar, kolonialisme is eeuwigdurend

  •  
31-07-2023
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
7701 keer bekeken
  •  
ANP-472879144

Suriname is een interessante casus. Duidelijk zichtbare contouren en patronen van het kolonialisme met al zijn aberraties die nog steeds de waan van alledag bepalen.

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi vertelde tijdens de laatste EU- CELAC top opgeruimd aan pers, publiek en de andere delegaties, dat hij en "Holland" dikke vrinden waren. Hoe merkwaardig: in die multilaterale constellatie van de EU positioneerde meneer Santokhi Nederland-Suriname als een onbreekbare twee-eenheid. Een oud, sleets frame: De gezamenlijke historische banden. Meneer Santokhi herinnerde de Nederlandse regering er weer even fijntjes aan dat die komma van Rutte inderdaad ook echt een komma IS. Want na het slavernijverleden, verwacht de president van de Nederlandse regering excuses in de eigen taal voor de contractarbeiders uit India en het voormalige Indië, en daarna, excuses het voor hele koloniale verleden. Excuses gevolgd door een pak geld om lekker te verjubbelen, dat is wat Paramaribo graag ziet gebeuren.

Altijd weer die poen uit Nederland. Altijd maar weer die geld-vragende ogen. Die opgeheven handjes. Altijd weer die klagende stemmen die verzoeken en smeken om kruimels en tokens. Ay, baya!

Meneer Santokhi is de zoveelste Surinaamse president, die Suriname ondanks zijn enorme economische potentie (de Verenigde West-Indische Compagnie had het prima bekeken) niet tot bloei kan brengen. De reden? Die bitch die Kolonialisme heet, die nog steeds de mindset bepaalt en de samenleving vergiftigd. Niet alleen in Suriname. Het gros van de oud-kolonies in Afrika, Azië en Zuid-Amerika kwakkelt. Het lukt deze landen maar niet om economisch, politiek en sociaal-maatschappelijk tot wasdom te komen. Landen met een politiek waterhoofd dat bungelt op rudimentaire instituties. De (voormalige) kolonisators vonden het prima zo. Zij konden het beste zaken doen met lage kwaliteit politici en slechte bestuurders. Gebrek aan transparantie en de nadruk leggen op verkiezingen in plaats van versterken van instituties en rechtssysteem was gunstig voor de politieke elite in de gekoloniseerde wereld. Dus wat moet er dan precies onderzocht worden?

Suriname is een interessante casus. Duidelijk zichtbare contouren en patronen van het kolonialisme met al zijn aberraties die nog steeds de waan van alledag bepalen.

Bijvoorbeeld. De huidige president Santokhi, zijn partij de VHP en de andere grote Surinaamse populistische partijen- ook de partij van Bouterse- danken hun bestaansrecht aan het kolonialisme. "De etnische politiek”, concludeerden Dirk Kruyt en Marion Maks in het rapport De armoede in Suriname (2002), "werd gefinancierd met Nederlandse ontwikkelingshulp". Dit controversiële rapport, dat ik ooit eens in handen gedrukt kreeg van iemand tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer is een kroniek van de mislukte ontwikkelingsrelatie Nederland-Suriname. Pijnlijk. Al dat geldverslindende mismanagement en kapitaalvernietiging.

Onderzoek naar het kolonialisme.

Al dat gepruts en geknoei heeft de gemiddelde Surinamer niets dan ellende gebracht. Vraagt de Surinaamse president om een onderzoek naar al dat gefröbel en gefriemel met potjes geld die nooit op hun bestemming (lees: het volk) terecht kwamen? Of wil hij weten waarom Nederlandse (staats)bedrijven als de Heidemij en een aantal prominenten uit zijn eigen partij zo geprofiteerd hebben van al dat ontwikkelingsgeld? Of wil hij dieper de geschiedenis in duiken en de misstanden op de plantages tijdens de periode van de Hindoestaanse contractarbeid onderzoeken? Dan moet hij daarvoor eerst bij de Engelse regering aankloppen. Het besluit om contractarbeiders uit India laten halen? Dat een deal tussen Nederland en de Engelsen die een oplossing zochten voor de steeds groter wordende groep werkloze kastelozen. Net als de deal met Turkije en Marokko uit de jaren 60, om gastarbeiders te laten halen om in Nederland al het vuile werk te komen doen. Het westen heeft de potsierlijke gewoonte om bruine en zwarte mensen voor hun karretjes te spannen.

De Amerikaanse wetenschapper Edward Dew publiceerde in 1978 het boek The Difficult Flowering of Suriname. Een wetenschappelijk onderzoek over het politiseringsproces in Suriname meteen na de Tweede Wereld oorlog. Hij beschrijft de machtshonger van politieke underdogs die zich afzetten tegen de oude elite, hun atavistische methodes en hun bereidheid om te demoniseren en te polariseren. Dew noemt zijdelings de fnuikende rol van de Nederlandse regering, maar vindt de rol van Gouverneur Johannes Kielstra (1933-1943) in dat politieke gekrakeel niet echt relevant.

De gouverneur had een loeihekel aan die bruine elite met hun grote monden, en het is zijn verdeel en heersstrategie geweest, die toen in 1950 en nog steeds vandaag het ritme in de politieke arena bepaalt.   

Koloniale erfenissen

Een andere erfenis van het koloniale verleden zijn de gag-orders: dissidenten met behulp van de sterke arm muilkorven en kaltstellen. Tijdens de koloniale periode werden diverse dissidenten verbannen naar Nederland. Het geachte statenlid Colaço Belmonte bijvoorbeeld, werd netjes naar Nederland verscheept toen hij zich luidop afvroeg wie eigenlijk de baas in Suriname was, de Kroon of de Nederlandse regering. Hij beklaagde zich over het feit dat Nederland niets ondernam tegen de armoede en de inertie, maar dat ze Suriname ook niet onafhankelijk wilde maken. Het lid Pütscher verwoordde het in de jaren 30 als volgt: “Nederland wenst ons veel toe, maar nooit iets goeds". Gouverneur Kielstra liet het statenlid Wim Bos Verschuur interneren omdat hij “opruiend en destabiliserend” bezig zou zijn geweest. Louis Doedel werd in opdracht van de gouverneur opgesloten in het gekkenhuis. Niemand die nog praat over dat onzalige Aziatiserings-programma van meneer Kielstra. Dat was een programma om de demografie van Suriname te veranderen van Afrikaans naar Aziatisch. Men wilde Suriname opdelen in Kampongs en dessa-gemeenschappen, en op die manier, net als in Zuid-Afrika, de apartheid introduceren.

Ook na de onafhankelijkheid in 1975, bleef de Nederlander heer en meester. De bruidsschat van 3,4 miljard oude Nederlandse guldens, een douceurtje omdat de Surinaamse regering zo netjes had meegewerkt aan die snelle maar oh zo schele onafhankelijkheid was aan strenge voorwaarden gebonden: namelijk, de harde eis dat een deel- een aanzienlijk deel- van het geld terug moest vloeien naar de Nederlandse schatkist. En toen de regering Arron dat weigerde werden ze fluks weggeschoten. Een drive-by shooting door een stel padvinders met een ULO-diploma. De regering-Van Agt knikte goedkeurend. Men geloofde in het sprookje dat de militairen naar voorbeeld van Julius Caesar, orde op zaken zouden stellen, en daarna rustig terug zouden keren naar het kamp. Maar het liep allemaal uit de hand. Gelukkig is deze dramatische geschiedenis real-live minutieus opgetekend door Gerard van Westerloo en Elma Verheij. Het Legergroene Suriname (1983) verscheen lang voordat Mark Rutte besloot het archief over de rol van Nederland in de staatsgreep van Suriname als “geheim” te classificeren en lang voordat broodonderzoekers met dikke rode stiften begonnen te krassen in deze onfrisse geschiedenis.

Succes van de zwarte Grass Roots

Doelt de Surinaamse president op dat soort affreuze zaken wanneer hij zegt dat er na de komma nog meer dingen aan de orde moeten komen? Ik vraag het maar. Want ik geloof niet dat een onderzoek naar dat zwarte koloniale verleden de man echt interesseert. De geur van witte schuld. Net als de geur van versgebakken brood, zo appetijtelijk.

Het kan verkeren. Die mensen die zich in eerste instantie laatdunkend over de acties van de Afro-Nederlanders hadden uitgelaten willen nu meeliften op dat succes en, natuurlijk cashen. En dan? Want wat er ook gebeurt, het kolonialisme verdwijnt niet zomaar. In Nederland waar museumdirecteuren aarzelen om gestolen en geroofde kunstschatten terug te geven, want "die mensen daar zullen al dat kostbaars niet goed behandelen". Of al die witte mensen die zich het erfgoed van de voormalige koloniën toe-eigenen. Het archief van Frank Martinus Arion, bijvoorbeeld, onderdeel van het nationale erfgoed van Curaçao. Verbaasd lees ik op LinkedIn dat een witte mevrouw geld heeft gekregen van een fonds om het archief in te pakken en mee te nemen naar Nederland. Hoezo? Hetzelfde gebeurde met het archief van de oud-premier van Suriname, Henk Arron. Allerlei belangrijke staatsstukken werden meegenomen door de historicus Peter Meel. Ondertussen krijgen zwarte wetenschappers in Nederland amper voet aan de grond. Zwarte en bruine wetenschappers die in het Zuiden wonen en werken krijgen over het algemeen geen visa van westerse landen om congressen te bezoeken die gaan over hún samenlevingen. Zwarte schrijvers kunnen vaak geen uitgever vinden. "Het letterenfonds wil geen geld geven voor boeken die ergens anders overgaan dan de slavernij", zegt een insider.

Kolonialisme muilkorft. Kolonialisme houdt mensen achter. Kolonialisme beroofd mensen van hun identiteit. Kolonialisme vertelt alleen het verhaal van de overwinnaars. Kolonialisme beroofd mensen van hun waardigheid, van hun vrijheid, van de waarheid. De slavernij duurde 350 jaar. Kolonialisme is eeuwigdurend. Ziet u: een goede voetballer, die wordt gebaard. Door een Surinaamse vrouw. Maar alleen als die voetballer in Amsterdam geboren wordt zal hij schitteren. Bij Ajax of Inter-Milaan of Chelsea.

Wat ons nog rest

De effecten van de koloniale overheersing reiken veel verder dan de slavernij. Het was de giftigheid en de woede van de koloniale autoriteiten die het land vormde. De geest van Johannes Kielstra waart nog steeds rond in Politiek Paramaribo. Zijn gedachtengoed is springlevend.

Kolonialisme: mindfuck. Shitzooi. Suriname de lacrymocratie: een tranendal waar onrechtvaardigheid en straffeloosheid constant het leven van mensen bepalen. Libi Tranga! Libi Hebi! ( het leven is zwaar en hard)

De oude gag-orders die gebruikt worden om dissidenten en mensen die protesteren tegen de slechte economische omstandigheden de mond te snoeren.

Rechteloosheid: Bouterse, veroordeeld voor moord, loopt nog steeds vrij rond. Bandeloosheid: de vicepresident Ronnie Brunswijk (ook een product van Nederlandse inmenging), veroordeeld bankrover en drugscrimineel, heeft zich door een Nigeriaanse organisatie laten kronen tot koning van de Afro-Surinamers. Meneer Brunswijk strooit kwistig rond met kleingeld uit een helikopter en eist in ruil voor zijn gulheid, volstrekte eerbied en absoluut respect. Wie ongehoorzaam is, krijgt klop. Feodalisme en horigheid. De president knijpt een oogje toe, en laat meneer Brunswijk rustig het hele binnenland leegroven en vernietigen. Kwikdampen en vervuild, en vergiftigd water maken het binnenland van Suriname onleefbaar. Die witte koloniaal met zijn roodverbrande neus, zijn tropenhelm en kniekousen is vergeleken met Brunswijk maar een amateurtje.

Geef me dat centen

De slavernij is geen melkkoe. Het koloniale verleden, die gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname? Dat is een idee-fix. Een fabel die gepusht wordt door visieloze, ondeskundige, politieke leiders die menen dat ze lekker op hun krent kunnen zitten wachten op sponsoring uit Den Haag.

Zoals een prominente Surinamer het zo mooi zegt: ' [kolonialisme?] Dat ligt heus niet alleen aan Blanda, hoor. Kijk wat hier nu gebeurt. Ik zeg je: de Surinamers hebben [het] kolonialisme verheven tot een heuse kunstvorm'.

De roep om meer onderzoek naar het koloniale verleden moet niet komen vanuit de politiek maar vanuit de mensen zelf. In Nederland. In Suriname. Op Curaçao, Aruba. Bonaire. Op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Die zwarte geschiedenis is van ons allemaal!

"Is liever geef mevrouw me dat centen", riepen de hosselaars voor de Centrale Markt in Paramaribo tijdens de donkere jaren 80. De wurgende armoede van de zwarte mens. Dat moet stoppen. Zoals Barack Obama zei: We need Change! The Audacity to Dream! Durven dromen van kansengelijkheid in dit moeras van kansenongelijkheid.

Daarom zeg ik: geef al dat geld dat nu bestemd is voor al die geweldig ambitieuze slavernijprojecten direct aan de mensen om wie het gaat, net als Californische overheid. De Californische regering is momenteel met een compensatieprogramma waarbij er direct aan de nazaten van de tot slaaf-gemaakte mensen zal worden uitgekeerd. Het zou goed zijn als de volgende Nederlandse regering ook met een soortgelijk programma komt. Iedereen wint. Een aanzienlijk deel van het geld vloeit meteen terug in de economie. Een ander deel zal op spaarrekeningen verdwijnen of worden omgezet in crypto-munten. Sommige mensen zullen investeren in een onderneming, en weer anderen zullen het geld gebruiken als startkapitaal voor een woning of een auto.

Free yourself from mental slavery, cause none of them will free our minds….Redemption Song…this Song of Freedom! (Bob Marley)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Danielnicovan
Danielnicovan12 aug. 2023 - 22:10

Wat een onwijs dom en nutteloos stuk van linkse opiniemakers. De conclusie dat we dingen moeten aanpakken net als in Californië waar de drugsverslaafden gewoon over straat lopen of in tentenkampen zitten en waar de politie wegblijft uit bepaalde wijken omdat het niks uithaald. Ook de Amerikaanse staat waar de winkeliers mensen die stelen gewoon hun gang moeten laten gaan omdat ze tot een bedrag van 850 euro niet vervolgd kunnen worden. Alleen een boete als de politie al komt om deze personen mee te nemen.... wil je dit linkse voorbeeld volgen? Ik wacht momenteel nog op herstelbetaling van de Spanjaarden, de Arabieren, de Fransen en natuurlijk de Duitsers. Wat een ongelooflijk dom statement om te denken dat dit alles voorkomt uit het slavernijverleden. Er moet helemaal geen geld meer naar toe. Laten we eerst hier de boel eens regelen. Normale prijzen in de supermarkt, een goed en eerlijk loon, voor goede eerlijke arbeid. Voedselbanken sponsoren, pensioenen standaardiseren aan de inflatie, meer geld naar defensie om onze zielige krijgsmacht weer op niveau te brengen.

Rick Hofland
Rick Hofland1 aug. 2023 - 16:31

Singapore was lange tijd een Britse kolonie, daar gaat het nu heel goed economisch. Nou ben ik in zowel Suriname en Singapore geweest en iedereen die dat ook heeft gedaan zal als die eerlijk is moeten bekennen dat er een andere werk ethiek heerst in die verschillende landen. Dit en niks anders is de oorzaak van waarom de mensen in Singapore het zo veel beter doen, net als in China en India is ook flink bezig, dat land is pas leeggezogen door de Britten, maar ze werken zich beetje bij beetje de armoede uit. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, het wordt eens tijd dat de Surinamers verteld wordt dat ze een voorbeeld aan India zouden kunnen nemen.

Gerygrr
Gerygrr1 aug. 2023 - 12:59

Net als de deal met Turkije en Marokko uit de jaren 60, om gastarbeiders te laten halen om in Nederland al het vuile werk te komen doen. Al het vuile werk? Nee, natuurlijk. Het vuile werk werd door de ongeschoolden gedaan. Zij die niet mochten doorleren en hun ongeschoolde diensten in fabrieken moesten aanbieden voor een minimumloon. En toen er genoeg immigranten onder contract stonden kwamen de illegalen uit dezelfde dorpen vooral hun familie achterna.

badgast
badgast1 aug. 2023 - 12:39

Lekker gemakkelijk, alles ligt aan de verderfelijke europeanen, niet waar? En dan wel met name de witte Europeanen. Maar het ligt wat gecompliceerder. Lees deze eens: https://reportersonline.nl/slavernij-is-veel-ouder-omvangrijker-en-actueler-dan-we-denken/

amarissimo
amarissimo1 aug. 2023 - 11:31

Wat een wazig betoog, van iemand met bewezen tunnelvisie die er alles tot en met de Jaren 30 met de haren bijsleept. Als al die potjes in verkeerde Surinaamse zakken zijn geëindigd, zou ik daar eens gaan kijken wat er terug te halen is ipv de zoveelste ronde koloniaal helikoptergeld.

Valkz
Valkz1 aug. 2023 - 10:29

Ik vind stuk zo treurig. Mensen die dit schrijven hebben geen zelfrespect en klampen zich zo hard aan het verleden dat er geen enkele vorm van groei meer plaats vind. En dat is precies wat landen zoals Suriname nodig hebben: culturele groei. En als mensen zoals Natascha niet wil kijken naar die "blanke kolonisators" dan adviseer ik haar om te kijken naar landen zoals Maleisië, China, Japan of Indonesië om als leidraad te gebruiken. Geld geven heeft geen zin. Het westen heeft meer dan 50 Marshall plans in geld naar ontwikkelingslanden gestuurd en aantal van die landen hebben geen enkele economische groei gekend.

1 Reactie
badgast
badgast1 aug. 2023 - 20:23

De meeste ontwikkelingshulp Isa vooral hulp saam bedrijf in het eigen land, die met dat geld een mooi project in het ontwikkelingsland mogen gaan uitvoeren.

hartpine
hartpine1 aug. 2023 - 9:53

Of zou het toch gewoon de verlammende corruptie in Suriname zijn ?

Inzicht
Inzicht1 aug. 2023 - 9:19

Toen ik hier vorig jaar waarschuwde voor schadeclaims als gevolg van de excuses, was dit volgens de gangbare opinie geheel niet aan de orde. Nu wordt in het kader van dekolonisatie voorgesteld dat de Nederlandse overheid herstelbetalingen gaat verichten direct aan de burgers in andere landen, zonder tussenkomst van hun eigen (legitiem verkozen) regering, blijkbaar omdat we deze niet serieus moeten nemen. Behalve flink de beurs trekken, zou de Nederlandse overheid ook overal ter wereld genealogisch onderzoek moeten doen. Of zou elke claim kritiekloos moeten worden aanvaard? Allerlei kwesties over gemengde afkomst zouden de buitenproportionele, extreem fraudegevoelige, bureaucratische operatie van een dubieus randje voorzien. Om positief af te sluiten: Keti Koti moet (evenals het Suikerfeest) een nationale feestdag worden. Wat betreft het verleden past herdenking, bezinning en vergeving vragen. Het actieve gedeelte zou op heden en toekomst gericht moeten zijn. Hoe bestrijden en voorkomen we moderne vormen van slavernij en uitbuiting?

Hahyrningur
Hahyrningur1 aug. 2023 - 8:54

En hoe zit het eigenlijk met de landen die gekoloniseerd zijn geweest door Arabieren, Mongolen of Ottomanen? Maken die ook aanspraak op eeuwigdurend slachtofferschap inclusief financiële compensatie?

adamgmail
adamgmail1 aug. 2023 - 8:41

Misschien kan Suriname een voorbeeld nemen aan Singapore? Ooit een Engelse kolonie en nu een modern land waar de rest jaloers op kan zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de Surinamers zichzelf de rol van slachtoffer niet moeten laten aanpraten maar juist vooruit moeten gaan denken. Steek niet de hand op richting Nederland voor meer gratis geld maar vraag om investeringen in zaken die Suriname vooruit helpen. Gratis geld heeft noch nooit een zwerver van de straat geholpen, echter goede begeleiding, onderwijs en werk wel. Suriname en Nederland zouden een plan van aanpak moeten maken die een soort van tweede Marshallhulp kan dienen en die vooruitgang en volledige zelfstandigheid van Suriname garandeert. Neem voorbeeld aan mensen die door bijv. een ongeluk helemaal opnieuw moeten leren lopen. Als je meteen opgeeft dan blijf je in een rolstoel zitten en mis je zo de kans op een beter leven.

Markzelluf
Markzelluf1 aug. 2023 - 8:14

Een moeilijk te volgen redenatie. De auteur vindt dat Suriname al heel lang slecht geleid wordt. Dat kan, maar velen hier op deze site vonden de regeringen Van Agt, Lubbers, Balkenende en Rutte ook vreselijk slecht. Dus dat zegt weinig, vooral ook omdat beide landen democratieën zijn en het gros van de kiezers bij herhaling op dezelfde regeringspartijen stemden. Ten tweede lijkt ze Nederland te verwijten dat zij misbruik heeft gemaakt van de zwakte/ ongeschiktheid van Surinaamse leiders. Dat kan en zou je als vorm van kolonialisme kunnen beschouwen. Echter, aan het einde gaat het om een financiële vergoeding voor het leed dat slavernij heeft veroorzaakt. Dat aspect heeft niet een directe relatie met (het huidige) kolonialisme. En omdat kolonialisme naar het schijnt eeuwigdurend is (zie de kop van het artikel), heeft een financiële vergoeding geen zin. En mocht het toch om de gevolgen van slavernij gaan waar dat geld voor bedoeld is, waarom dan alleen de portemonnee trekken voor Surinamers in Suriname? Wat was nu eigenlijk het precieze doel van het betoog?

2 Reacties
Hann63
Hann631 aug. 2023 - 9:19

Dat ze doekoe willen zien. Wat ze 75 hebben gekregen is al op en nu doen ze het zo. Gewoon op de gevoelens inspelen.....

Markzelluf
Markzelluf1 aug. 2023 - 12:22

Ik vrees dat je daar gelijk in hebt, Hann63. Maar waarom dan dit warrige betoog waarbij je - in mijn beleving althans - je (voormalige) landgenoten zo naar beneden haalt. Ik heb collega’s van Surinaamse afkomst die intelligente academici zijn. Als ik haar verhaal lees, lijken dat uitzonderingen die ook nog eens naar Nederland zijn geëmigreerd. Als het beeld dat ze van Suriname schetst klopt, kunnen we beter goede docenten sturen dan geld. Dat is kolonialisme, maar dat lijkt me dan de positieve variant ervan.

Hahyrningur
Hahyrningur1 aug. 2023 - 7:16

Dit lijkt verdacht veel op iemand die alles wat er in zijn leven fout gaat, wijt aan zijn slechte jeugd, zonder te beseffen dat die jeugd verleden tijd is en dar hij als volwassene zelf verantwoordelijk is voor het inrichten van zijn eigen leven

Red Stripe
Red Stripe1 aug. 2023 - 5:46

Goed artikel! Echter u schrijft "Kolonialisme is eeuwigdurend. Ziet u: een goede voetballer, die wordt gebaard. Door een Surinaamse vrouw. Maar alleen als die voetballer in Amsterdam geboren wordt zal hij schitteren. Bij Ajax of Inter-Milaan of Chelsea."; Clarence Seedorf, Henk Fraser, Stanley Menzo en Edgar Davids zijn niet in Amsterdam geboren, maar in Paramaribo Suriname.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2023 - 10:37

Ik begrijp de 'echter' niet.

Polarisario
Polarisario31 jul. 2023 - 22:43

Het is dat we weten dat het Paradijs ergens in het immer rumoerige Midden Oosten heeft gelegen want anders hadden we heel goed kunnen denken dat het in Suriname moet geweest zijn. Suriname is een prachtig land met mooie en bijna allemaal vriendelijke mensen. Moslims leven daar in goede harmonie met hun Joodse buren en zelfs Zwarte Piet is daar bij de meesten totaal geen issue. Het enige minpuntje aan het land is dat het maar niet wil lukken om de geweldige rijkdommen die het land absoluut heeft verder te ontginnen. Uit Suriname zou in plaats van de roep om geld aan ons land gevraagd moeten worden om hulp in raad en daad voor de echte ontwikkeling van dit prachtige land. Ze hebben in potentie één van de rijkste landen in de regio. Tourisme zou hier bijvoorbeeld kunnen worden uitgebouwd en burgers van rijke landen als de VS zouden verwelkomd kunnen worden. Grondstoffen en alles wat vroeger van de plantages kwam is een geweldig potentieel aan rijkdom. Ook zijn er veel Surinamers in Nederland die op de een of andere manier gevraagd kunnen worden hun land te helpen opbouwen. Voor deze mensen is er vast wel een win-win te creëren. Slavernij was er ja. Ik weet er alles van als nazaat van beide kanten van dat verleden. Die slavernij is al generaties geleden afgeschaft en het gevolg is dat er een prachtige erfenis is overgebleven. Kijk niet rancuneus terug naar die zeker aanwezige zwarte bladzijde, maar geniet van het mooiste land ter wereld met de mooiste mensen ter wereld.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2023 - 9:09

Ontginnen? Zullen we de tropische bossen nu eens een keertje niet slopen maar gewoon met rust laten?

Polarisario
Polarisario2 aug. 2023 - 19:56

@Daniëlle: Waar heb ik het over het slopen van het regenwoud. Suriname kent veel meer mogelijkheden om het land (weer) tot bloei te brengen. Ontginnen: Het productief maken van hulpbronnen. Suriname staat wereldwijd op de 17e plek aan natuurlijke rijkdommen. Het land puilt eigenlijk uit aan grondstoffen. Een tip: probeer niet alles wat een ander zegt in het negatieve te trekken. Nergens voor nodig.

hartpine
hartpine31 jul. 2023 - 22:36

Slavernij duurde duizenden jaren en duurt nog steeds voort.

Deetje Knol
Deetje Knol31 jul. 2023 - 22:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2023 - 10:40

'Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld' spookt er door het hoofd van Deetjemekreetje.

Frits Jansen
Frits Jansen31 jul. 2023 - 21:21

Misschien is het westen af en toe wel een beetje schijnheilig, want er moet ook geld verdiend worden (bijv. voor onze pensioenen). Maar de geopolitieke olifant in de kamer zijn de Chinezen, die giftige "ontwikkelingshulp" geven die landen voor eeuwig bindt, want die landen mogen hun eigen ontwikkelingsprojecten betalen en krijgen daarvoor leningen die ze ooit moeten aflossen - wat ze niet kunnen.

Middenman
Middenman31 jul. 2023 - 20:58

"De slavernij duurde 350 jaar" - hoe bedoelt u dat? Want slavernij bestaat al zolang er mensen bestaan en bestaat nog steeds. Producten die gemaakt zijn met behulp van moderne slavernij gebruiken we elke dag. Fouten erkennen uit het verleden stelt ons tegelijk voor de vraag wat we nu doen om het tegen te gaan.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2023 - 9:14

In Noord West Europa werd in slaven gehandeld oa. door de Vikingen en op de boerderijen werd het zware werk door slaven verricht. Scandinavie kende daarentegen geen horigen. Slavernij verdween geleidelijk na de christianizering in de 11de eeuw.

Mathijsco
Mathijsco31 jul. 2023 - 19:24

U spreekt over 'de kolonisator'. Bij 'de kolonisator', denk ik aan Zuid-Afrika en Congo. 'Suriname' is in haar basis door Hollanders ingenomen kaal niemandsland: vervolgens gecultiveerd en gecreëerd. Met mensen inderdaad. Met slaven en contract arbeiders. Inderdaad. Los daarvan, vind ik persoonlijk dat je mij niet financieel aansprakelijk kunt stellen voor die misdaad uit een andere wereld welke 150 jaar geleden is afgeschaft. Ik vind het nog ridiculer dat mijn belastinggeld dit keer niet meer ten algemeen nut en ter opbouw, maar zelfs rechtstreeks naar de spaarrekeningen van inwoners van Suriname zou moeten worden gegireerd. Voor de misdaad die uw verre, verre voorvaderen zolang geleden is aangedaan. Door Hollanders. Niet door mijn familie in ieder geval. Want zo redenerende zou ik als katholiek kunnen stellen dat ik ook nog wel een appeltje te schillen heb met 'de republiek'. Voor het feit dat mijn voorvaderen door Calvinisten simpelweg als tweederangs burgers werden beschouwd welke haar geloof (niet) mocht belijden in schuilkerken. Voor het feit dat mijn voorouders niet mochten stemmen. Niet in (lands) besturen mochten plaatsnemen en geen ambt bekleden van enige betekenis. Want ook in de gevierde republiek zelf was het geen pais en vree, en gold alles wat niet calvinistisch was als tweederangs en minderwaardig. Brabant? Dat was het binnenlandse wingewest van de Oranjes, de Van Mook's en de Coentjes. De geschiedenis heeft haar loop gehad. Voorwaarts.

5 Reacties
Volrin
Volrin1 aug. 2023 - 0:07

"Suriname' is in haar basis door Hollanders ingenomen kaal niemandsland" Onjuist. De eerste kolonie was Engels en er leefden wel degelijk inheemse stammen.

Mathijsco
Mathijsco1 aug. 2023 - 0:59

@Volrin, Prima hoor. Historisch helemaal correct, en verder ook ... heel noemenswaardig in dit verband inderdaad: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surinam_(English_colony)

Nicolay2
Nicolay21 aug. 2023 - 7:33

Mathijsco 31 jul. 2023 - 21:24 “Los daarvan, vind ik persoonlijk dat je mij niet financieel aansprakelijk kunt stellen voor die misdaad uit een andere wereld welke 150 jaar geleden is afgeschaft.” Tussen de regeringen van Suriname en Nederland werden onderhandelingen gestart over onder meer defensie, luchtvaart, ontwikkelingssamenwerking en de nationaliteit van ingezetenen. In juni 1975 werden die onderhandelingen succesvol afgesloten. Bepaald werd dat de schuld van Suriname zou vervallen en dat er voor de volgende 10 tot 15 jaar f 3 miljard aan ontwikkelingshulp beschikbaar zou zijn, als aanvulling op eerder toegezegde gelden. Dus er is al f 5 miljard betaald door de belasting betalers in Nederland.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2023 - 10:43

'vind ik persoonlijk dat je mij niet financieel aansprakelijk kunt stellen voor die misdaad uit een andere wereld welke 150 jaar geleden is afgeschaft' zou moeten worden gevolgd door 'terwijl ik ook vind dat al het voordeel dat ik vandaag de dag heb van de ongelijkheid die destijds is gecreerd in mijn eigen zak mag steken'.

Lange3
Lange32 aug. 2023 - 11:54

@Mathijsco helemaal mee eens, mooi als je Brabant als voorbeeld noemt. @stokkickhuysen tot ver in de jaren 80 was er die ongelijkheid en inderdaad de laatste 30 jaar is door de ontzuiling deze ongelijkheid weg, maar heeft toch zeker 100 jaar geduurd en dit is wel door de Branbanders zelf voor mekaar gekregen niks met geld van rietsuiker door slaven geoogst. Maar juist een eigen suikerindustrie met in sociale opzicht zeer progressie suikerindustrie in West Brabant door bijvoorbeeld Heerema Vos en J.F. Vlekke. En in Oost Brabant ook andere industrieën zoals Philips en van Doorne.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 19:15

Wat de uitkering betreft nog het volgende: de commissie geeft geen directe aanbeveling maar stelt vast dat veertig procent van de zwarte gemeenschap nazaten van slaven wil compenseren en 39% alle zwrten. Ongeveer 30% van alle Californiërs steunt rechtstreekse compensatie. Veel meer sociale maatregelen op een breed front.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2023 - 10:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 19:14

Wat de uitkering betreft nog het volgende: de commissie geeft geen directe aanbeveling maar stelt vast dat veertig procent van de zwarte gemeenschap nazaten van slaven wil compenseren en 39% alle zwrten. Ongeveer 30% van alle Californiërs steunt rechtstreekse compensatie. Veel meer sociale maatregelen op een breed front.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 19:14

Wat de uitkering betreft nog het volgende: de commissie geeft geen directe aanbeveling maar stelt vast dat veertig procent van de zwarte gemeenschap nazaten van slaven wil compenseren en 39% alle zwrten. Ongeveer 30% van alle Californiërs steunt rechtstreekse compensatie. Veel meer sociale maatregelen op een breed front.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 19:14

Wat de uitkering betreft nog het volgende: de commissie geeft geen directe aanbeveling maar stelt vast dat veertig procent van de zwarte gemeenschap nazaten van slaven wil compenseren en 39% alle zwrten. Ongeveer 30% van alle Californiërs steunt rechtstreekse compensatie. Veel meer sociale maatregelen op een breed front.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2023 - 23:13

"Wat had je zo na middernacht allemaal gedronken?"

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst31 jul. 2023 - 19:02

Als je de gederfde inkomsten van de slaven naar nu actualiseert met rente op rente kom ik op een paar miljoen euro per slaaf. Moet toch hetgeen enkel probleem vormen want voor het klimaat is een veelvoud gereserveerd? Nu D66 straks hopelijk niet meer in de coalitie komt kan dit geld omgebogen worden, me dunkt…

2 Reacties
Hahyrningur
Hahyrningur1 aug. 2023 - 7:20

Welke schade bedoel je? De schade die ze niet zouden hebben geleden als ze nu in Afrika zouden leven, dromend van een leven in het rijke Europa?

Gerygrr
Gerygrr1 aug. 2023 - 11:08

Wat zegt Afrika op dit moment? De Afrikaanse staten waarschuwen Europa zich buiten de strijd te houden. Frankrijk o.a. Het is niet een zaak van Nederland alleen. Geschiedenis van landen is vooral de geschiedenis van de heersende klasse. De heersende klasse heeft nooit veel te maken met onderdanen, die dienen gewoon als boeren, knechten en ander volk. Zonder geld kwam je nergens. VOC bestond uit rijke families. WIC ging zelfs failliet. De Nederlandse Staat heeft de orde bewaard overzee. Zij waren niet zelf eigenaar van slaven voor zover ik heb begrepen. Veel oud geld zat in rijke vluchtelingen uit Portugal bijvoorbeeld. De schade gaat door met het benoemen van de “doorwerking slavernijverleden”. Wie de documentaireseries bekijkt, die momenteel worden uitgezonden van Nina Jurna en anderen komt tot het inzicht, dat er grote problemen zijn in het wederzijds begrip. Wie is de onderdrukker? De Surinamer onderdrukt de Antilliaan vindt men. Gelijke kansen in het onderwijs? Zeker, maar we willen les in de eigen taal. Studeren doen we in Nederland. En er gaan jaarlijks dus ongeveer 1 op 3 gediplomeerden naar Nederland, het talige Nederland. En dan? Lukt de studie niet door racisme? Of zijn er over en weer misverstanden? Ik denk, dat geld moet worden gestoken in studiebeurzen. Overgangsjaren om voor te bereiden op de studie. Soort NT2 voor overzeese studenten. En natuurlijk het vak geschiedenis , wereldgeschiedenis vanaf de oudheid. Voor iedere scholier, student.

Deugkeizer
Deugkeizer31 jul. 2023 - 18:54

Mooi realistisch verhaal ik denk dat blanke mensen dit niet alleen voor donkere mensen moeten doen maar ook eens voor zichzelf. Donkere mensen kunnen dit ook niet alleen. De donkere mens is in zijn identiteit allang cultureel verbonden aan de blanke mens. Het is eigenlijk de blanke mens die aan grootschalige Voodoo doet niet de donkere mens. Voodoo is waarschijnlijk als een soort counterintiutief coopingmechanisme gestart. De wereld heeft zoveel meer te bieden als iedereen volledig mee mag doen. Het is een beetje het verhaal over wat voor paradijselijke wereld je wilt heersen, zo eentje waar je zelf op de troon zit en rest om je heen dood valt, of waar je zelf op de troon zit en waar iedereen gelukkig is. Een feit is gewoon dat in deze moderne tijd meer dan de helft van de wereld broodarm is( gaat de laatste 20 jaar wel wat beter) en we weten allemaal door wie dat komt en sommige mensen vinden dat ook gewoon normaal, alsof dat helemaal geen risico met zich meebrengt. Ze houden zichzelf voor dat ongelijkheid niet door blanken komt maar gewoon normaal is.....en je kan die mensen geen racist noemen want ze zijn nog erger zelfs opportunisten. Dictators praten precies hetzelfde het is normaal dat iedereen om me heen neer dood neervalt, dat ligt niet aan mijn stijl van leiderschap of mijn kwaliteiten.

2 Reacties
Mathijsco
Mathijsco1 aug. 2023 - 0:48

"Donkere mensen kunnen dit ook niet alleen. De donkere mens is in zijn identiteit allang cultureel verbonden aan de blanke mens." ........ "en waar iedereen gelukkig is." .... "en we weten allemaal door wie dat komt " ..... ".Ze houden zichzelf voor dat ongelijkheid niet door blanken komt maar gewoon normaal is.....en je kan die mensen geen racist noemen want ze zijn nog erger zelfs opportunisten." ..... "Dictators praten precies hetzelfde het is normaal dat iedereen om me heen neer dood neervalt, dat ligt niet aan mijn stijl van leiderschap of mijn kwaliteiten." Nou, gelukkig kent Afrika geen dictators dan. Of zoiets. Mijn hemel, dan ben je toch gewoon klaar?!

Deugkeizer
Deugkeizer1 aug. 2023 - 20:15

@Mathijsco Welnee, het westen speelt wereldmonopoly. Goede investeerders en goede contracten gaan naar het westen en de rest van de wereld kan er naar fluiten. Die mogen huisjes bouwen op dorpstraat "mijn dorp". Dan komt er de dag dat bevolking zich afvraagt waar die rijkdom nu blijft. De overheid is lam geslagen oplicht door westerse investeerders, burgers ontdaan van hun rechten. Als u het niet opvalt dan doen westerse bedrijven hier ook. Er ontstaat een vacuum voor extreme stappen, militaire leiders, dictators en religeuze fanaten komen boven drijven. Alleen maar voortkomend uit de wil om voor eens en altijd onder al die westerse wurgcontracten(die marktcluserfuck) uit te komen waardoor die landen niks nieuws meer kunnen ondernemen doordat ze politiek en cultureel verlamd zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 18:45

Wat de uitkering betreft nog het volgende: de commissie geeft geen directe aanbeveling maar stelt vast dat veertig procent van de zwarte gemeenschap nazaten van slaven wil compenseren en 39% alle zwrten. Ongeveer 30% van alle Californiërs steunt rechtstreekse compensatie. Veel meer sociale maatregelen op een breed front.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 jul. 2023 - 18:40

"Het gros van de oud-kolonies in Afrika, Azië en Zuid- Amerika kwakkelt." Nee hoor, veel voormalige koloniën in Zuidoost-Azie doen het economisch juist uitstekend, kolonialisme hoeft dus niet eeuwigdurend te zijn. Kennelijk spelen andere mechanismen een belangrijke rol. Zelfs in Sub-Sahara zijn er lichtpuntjes. Zoals de voormalige Portugese kolonie Angola, een van de snelst groeiend economieën ter wereld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 18:36

Het is nog niet zover. Het rapport met het idee elke Californiër rechtstreeks te compenseren die afstamt van slaven of vrije Afro-Americans in de negentiende eeuw, dat rappor is net uit en gaat naar de Californische volksvertegenwoordiging. Een resultaat zou kunnen zijn dat iedereen met deze afstamming recht heeft op een miljoen dollar. Niet is duidelijk hoe dit werkt. Wordt dat bedrag uitgekeerd aan elke rechthebbende die op een bepaalde dag in leven is of geldt het ook voor de na die datum geborenen? Het grootste deel van het rapport is historisch. Ook worden heel veel maatregelen aanbevolen om een eind te maken aan achterstelling. ´t Gaat bij die uitkering om afkomst en niet om sociaal-economische positie. Ik vermoed dat dit plan heel veel kwaad bloed gaat zetten bij andere groeperingen in de Verenigde Staten die het niet getroffen hebben. Hier downloaden https://oag.ca.gov/ab3121/report

plainview
plainview31 jul. 2023 - 18:24

"De Californische regering is momenteel met een compensatieprogramma waarbij er direct aan de nazaten van de tot slaaf-gemaakte mensen zal worden uitgekeerd." Hoe beslis je wie wel en niet geld krijgt?

1 Reactie
Weatherwax
Weatherwax1 aug. 2023 - 5:07

En hoe beslis je wie wel en niet moet betalen? Kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld de (aanzienlijke) Latino populatie in Californië het rechtvaardig zal vinden dat hun belastinggeld aangewend wordt om de witte erfzonde jegens de Zwarte populatie af te kopen. Kan me voorstellen dat de Latinos zelf ook nog wel het gevoel hebben het nodige tegoed te hebben van de witten...

EenMening3
EenMening331 jul. 2023 - 17:57

"De Californische regering is momenteel met een compensatieprogramma waarbij er direct aan de nazaten van de tot slaaf-gemaakte mensen zal worden uitgekeerd. Het zou goed zijn als de volgende Nederlandse regering ook met een soortgelijk programma komt. Iedereen wint. Een aanzienlijk deel van het geld vloeit meteen terug in de economie. Een ander deel zal op spaarrekeningen verdwijnen of worden omgezet in crypto-munten. Sommige mensen zullen investeren in een onderneming, en weer anderen zullen het geld gebruiken als startkapitaal voor een woning of een auto." Dit is een uitstekend idee. Als er compensatie komt, geef het geld dan direct aan de nazaten van de slaven.

1 Reactie
Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 20:58

@eenmening. En als je een gemengde afkomst hebt een bepaald percentage? En de nazaten die nu in Nederland wonen moeten meebetalen? En dit speelt dan ook voor alle nazaten van slavernij wanneer dan ook? Ook de nazaten van bezettingen door vreemde mogendheden, horigen, lijfeigenen en van de Noormannen, Romeinen, noord Afrikaanse piraten etc etc?