Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Goed stuk! Deze boodschap moet flink verspreid worden en wij pensioendeelnemers moeten op de deuren van onze pensioenfondsbestuurders gaan bonzen met de vraag waarom er nog miljarden naar deze vervuilende industrie gaat. Zowel financieel als moreel is dit niet meer te verantwoorden om pensioengeld hierin te beleggen.
Prima boodschap, beroerd verhaal. Het begint al in de eerste regels: 'mensen gaan sporten. Of hardlopen'. Alsof je dat laatste ook niet als sporten kunt beschouwen... Nu kun je zeggen, dat ik hier wel heel erg spijkers op laag water aan het zoeken ben, maar deze gedachtenfout maakt ze later weer als ze een beetje meer ter zake komt. Ze noemt als beleggers terecht de pensioenfondsen, want dat zijn de grootste partijen op de beurs. Zij hebben rendement nodig voor hun uitkeringen - die wellicht verlaagd moeten worden, wat flinke sociale impact heeft (en het sociale maakt ook deel uit van duurzaamheid, Marjolein!). Bedrijfseconomisch klopt er verder weinig van haar verhaal, want zij lijkt de samenhang tussen eventuele extra afschrijvingen, dividenduitkeringen en bijvoorbeeld niet in te zien; het zijn geen losstaande grootheden, natuurlijk, Marjolein. overigens brak de beurs in 2020 records: het kapitalisme is springlevend en echt niet alleen door 'groene bedrijven'. Toch is haar boodschap terecht: groen beleggen kan zeker lonen, ook in financieel opzicht. Maar onderbouw dan even hoe dat laatste werkt, Marjolein. Daar ben je toch specialist in? En geef even bewijs dat wanneer iemand dat gedaan had de afgelopen jaren, hij of zij daar meer mee had verdiend dan bijvoorbeeld een tracker die de AEX had gevolgd. Of moeten ze een andere benchmark volgen?
Alle groene energieoplossingen die echt helpen worden gefrustreerd door de Overheid. Ik had vroeger, rond 2004, een Peugeot 605 Diesel. Deze reed in het voorjaar, zomer en herfst perfect op de zonnebloemolie van de Lidl. Dit kostte ongeveer E0,50 voor een liter. Dit terwijl witte diesel al tegen de E1,00 voor een liter aan zat. Dat was lekker goedkoop rijden omdat de zonnebloemolie ook nog veel meer energie per liter bevatte. En het was nog veel milieuvriendelijker ook. Een paar kennissen van me deden het ook, werden aangehouden en kregen toen een boete van E2.500,-- wegens ondermijning. Kennelijk is het ten strengste verboden om op zonnebloemolie te rijden. De staat loopt dan accijnzen mis. De Lidl (en ook de andere supermarkten) kregen toen het bevel om de prijs van zonnebloemolie te verhogen tot minstens de prijs van een liter diesel. Weg milieubesparing. Weg voordeeltje voor de burger. Met stro, suikerbieten en koeienpoep kan er ook heel erg veel groene energie opgewekt worden. Alleen loopt de Overheid dan accijnzen mis. En dat kan de Overheid niet missen. De meeste plannen en initiatieven worden daarom door de Overheid gesaboteerd.
Tja, zeker in 2004 was het systeem nog niet vergroend. Ook nu is er nog een hoop te veranderen (en dus om in te investeren).
--- Dit bericht is verwijderd —
Een Tesla Powerwall heeft bijvoorbeeld een opslagcapaciteit van 13 kWh. Een gemiddeld gezin van vier personen gebruikt 3500 kWh per jaar, ruwweg 10kWh per dag. Om de overproductie van mijn zonnepanelen in de zomer op te slaan voor de winter zou ik minstens honderd Tesla Powerwalls in de tuin moeten zetten ... opslag van (groene) energie staat nog in de kinderschoenen.
Kolencentrales dicht is prima. Als het gas uit schalievelden komt (US veelal) is het ongeveer net zo klimaatnegatief als kolen....... En of we in NL blij moeten zijn met de politieke invloed die olie (SA) en gasproducenten (RU)...Het carbonbudget geeft iets ruimte voor zo'n oplossing, maar meer dan een paar jaar aan uitstoot is er niet. Dus een lijst andere opties (isolatie, andere besparingen, wind, geothermie,...) is wel handig, want om Parijs te halen moeten die voor 2030 operationeel zijn. Ja, dat is een uitdaging die iets complexer ligt dan een vaccinatieprogramma.
Investeren in kerncentrales?
Als je liever investeerd in een technologie met hoge kostenoverschrijdingen, lange projectduur en natuurlijk 100% afhankelijk van torenhoge subsidies en dus de politiek lijkt me dat een prima plan https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/
Rendabel is dat natuurlijk niet, want duurzame opgewekte energie is een stuk goedkoper, maar zelfs idealisten zou ik aanraden om zoiets alleen te doen als de gemeenschap -de overheid- de kosten van de afvalverwerking op zich neemt en de risicoverzekering in het geval van ongelukken.
Niemand durft te investeren in kerncentrales tenzij er een regering garant staat voor kostenoverschrijdingen, kosten van brandstof en verwerking van afval.
Het gaat bij dergelijke investeringen toch niet om het maximale rendement? Voorkomt wel de co2 uitstoot.
"Het gaat bij dergelijke investeringen toch niet om het maximale rendement? " Nu ineens niet? In andere gevallen zijn kosten versus rendement altijd doorslaggevend.
"Voorkomt wel de co2 uitstoot." Dat valt nog maar te bezien, Uranium erts wordt steeds moeilijker (en dus energie intensiever) om te delven. Resultaat is dat de uitstoot van CO2 per kWh van kernenergie intussen hoger is dan die van wind energie.