Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De slachtoffers van het toeslagenschandaal zijn opnieuw slachtoffer

  •  
02-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
26365929551_721f6c1c9f_k
Mevrouw moet overal haar verhaal weer doen, met bewijzen komen, op gesprekken komen en keer op keer tegen bejegening aanlopen die haar weer het gevoel geeft dat ze niet vertrouwd wordt
Stel je voor je hebt hard gewerkt voor je toekomst, je hebt je huisje, een leuke baan en bent aan kinderen begonnen. Dan kom je in aanraking met toeslagen als je kind naar de kinderopvang gaat. En ineens moet je bakken met geld terugbetalen want je bent een fraudeur zegt de belastingdienst. Dat overkwam heel veel ouders in Nederland.
Omdat het afhandelen van veel leed en schade bij de gemeente ligt, kom ik met ouders in aanraking als raadslid. Zo ook met mevrouw D. waarvan ik de naam liever anoniem houd. Lang heeft ze zich geschaamd en het aan niemand verteld. Ze was bezig met een studie, had haar werk, een goede woning en kon prima voor haar kinderen zorgen. Ze had geen idee waarom ze fraudeur was, totdat ze de brief binnen kreeg van de belastingdienst dat ze ‘gedupeerde’ was en dus onterecht als fraudeur was aangemerkt. Toen was het helder, ze is keihard genaaid. Op basis waarvan, is het omdat ze hindoestaan is, ging het om haar postcode of omdat ze alleenstaande moeder is? Die helderheid krijgt ze niet. Toen ze voor het eerst contact opnam met de gemeente werd ze niet geholpen en dus had ze zich er bij neergelegd dat ze geen hulp hoefde te verwachten.
Mevrouw D. heeft paniek en angstaanvallen, ze heeft een depressie en zichzelf lang teruggetrokken. Haar dochter van 17 heeft een depressie en ziet het leven niet altijd meer zitten. Ze is haar woning kwijtgeraakt en woont nu in een woning met schimmel. Ze heeft een zoon met astma, voor iedereen is het slecht om in een beschimmelde woning te leven en helemaal voor iemand met astma. Ze kan niet meer werken en is in de ww terecht gekomen. Nu vond men dat ze maar weer gepast werk moest gaan zoeken.
Als laatste poging nam mevrouw D. contact met mij op. Laat ik nog een keer iemand in vertrouwen nemen en het hele verhaal vertellen. Ik kan me zo goed voorstellen hoe zwaar en moeilijk dit moet zijn geweest. Ik vind het bizar dat ouders in deze situatie zijn geraakt maar ook nog steeds zitten. Soms denken mensen dat het allemaal voorbij is maar het tegendeel is waar. Het leed bij ouders en kinderen is zo enorm groot en heeft invloed op bijna alle facetten van het leven: wonen, zorg, werk, vriendschappen, relaties, geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid en ga zo maar door.
Nu is de gemeente aan zet en je zou denken ze heeft zwart op wit staan dat mevrouw gedupeerde is, dus ze zal wel geholpen worden. Het tegendeel is waar. Over het geld dat ze terug heeft gekregen, nadat het eerst van haar gestolen is, wordt ter sprake gebracht dat dit misschien wel vermogen is. Nee mensen, dat mag niet meegerekend worden als vermogen! Mevrouw moet overal haar verhaal weer doen, met bewijzen komen, op gesprekken komen en keer op keer tegen bejegening aanlopen die haar weer het gevoel geeft dat ze niet vertrouwd wordt.
Maar laten we even heel duidelijk zijn: het was de overheid die niet te vertrouwen bleek. Het is de overheid die deze mensen in de ellende heeft gestort. Het is nu aan dezelfde overheid om deze shit te fixen en dat doe je niet door mensen die angstaanvallen, paniekaanvallen en depressief zijn lastig te vallen dat ze weer van alles moeten bewijzen. Dat doe je door deze mensen te vertrouwen en te geven waar ze recht op hebben!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Paul!
Paul!2 nov. 2021 - 21:22

Ik heb er al wel even naar gezocht. maar kon echt niks vinden. Waar kan ik me het beste verzekeren tegen overheidsschade? Al behoor ik niet tot de risico groep, gewoon wit immers. Maar toch, gewoon voor de zekerheid.

Jozias2
Jozias22 nov. 2021 - 16:04

Maar hoe weet je wie waar recht op heeft. Zal bij deze vrouw ongetwijfeld zo zijn. Maar maken er ook veel mensen misbruik van en dreigt er overcompensatie. er zijn ook berichten over stiefkinderen die er niets mee te maken hebben en tienduizend euro krijgen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5263722/toeslagenaffaire-kinderen-schadevergoeding-geld-eigen-rekening Of mensen die een schadevergoeding claimen terwijl ze geen kinderen hadden, geen toeslag hadden of terecht moesten terugbetalen. “Sommige mensen die zich hebben gemeld, maken simpelweg geen aanspraak op de compensatie, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben, en dus geen kinderopvangtoeslag kregen. Een andere groep had hier ook geen recht op, omdat blijkt dat ze terecht geld hebben moeten terugbetalen, omdat ze meer loon verdienden dan verwacht, of minder uren opvang nodig hadden.“ https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/11-000-toeslagenouders-krijgen-voor-1-mei-30-000-euro-compensatie/

9 Reacties
ton14024
ton140242 nov. 2021 - 16:57

´´Sommige mensen die zich hebben gemeld, maken simpelweg geen aanspraak op de compensatie, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben, en dus geen kinderopvangtoeslag kregen.´´ Ja die overheid heeft het goed voor elkaar hè.

LaBou
LaBou 2 nov. 2021 - 17:25

Protocollen, protocollen, protocollen. Als dat allemaal maar goed zit dan is de uitkomst verder niet van belang, aldus regelneuker jozias

Paul250371
Paul2503712 nov. 2021 - 18:46

"Maar maken er ook veel mensen misbruik van en dreigt er overcompensatie." "er zijn ook berichten over stiefkinderen die er niets mee te maken hebben en tienduizend euro krijgen." "Of mensen die een schadevergoeding claimen terwijl ze geen kinderen hadden, geen toeslag hadden of terecht moesten terugbetalen." Walgelijk. Het schijnt dat deze smerige mensenkapotmakende constructie is opgezet omdat iedereen en zijn rechtse rotmoer moord en brand schreeuwde omdat een paar Bulgaren mazen in de wet wisten en tonnen hebben geplukt. Toen voelde de Roverskliek zich in zijn hemd gezet en heeft de allochtone Nederlander tot vijand verklaard met dit onmenselijke schandaal, dat door een ieder, de rover incluis erkend wordt, tot gevolg. En dan ben jij het type dat alles uit de zak haalt om de compensatie (voor zover mogelijk kinderuithuisplaatsing, zelfmoord valt lastig te compenseren), te traineren, te vertragen, door de burger weer als vijand neer te zetten. M.a.g. dat het jaren duurt om deze mensen schadeloos te stellen terwijl ze nog steeds de overheidsinstanties op hun nek hebben. Mensen zoals jij zijn direct verantwoordelijk dat het vullis deze smerige constructie heeft opgebouwd. Mensen zoals jij, met je glibberige gelul, "tuurlijk zijn er fouten gemaakt maar daar maken zij een verdienmodel van" geouwehoer zijn het ornament waarop de smeerlappen steunen. De smerige overheid altijd maar weer uit de wind halen. Rechts harteloos geteisem.

Jozias2
Jozias22 nov. 2021 - 21:00

@paul, Het is niet of het een of het ander. Die schrijnende gevallen die ik niets aan af. Die moeten zeker gecompenseerd worden. Tegelijkertijd is het ook een feit dat bijna 10.000 mensen zich hebben gemeld als benadeelde die dat niet zijn: “Bij 9.463 ouders heeft UHT nu geen reden gevonden voor uitbetaling van de 30.000 euro. Het gaat bijvoorbeeld om ongeveer 1800 ouders die geen kinderopvangtoeslag hebben ontvangen, waarbij voor de helft van deze ouders geldt dat zij toeslagpartner waren en dus niet de aanvrager. En ongeveer 5800 ouders hebben een terugvordering gekregen die correct lijkt. Bijvoorbeeld omdat het inkomen van ouders is gewijzigd of omdat het aantal uren kinderopvangtoeslag is veranderd. Dit is een heel vervelende consequentie van het huidige toeslagensysteem, maar geen reden voor compensatie.“ Dat is nu precies het probleem. Aan de ene kant moeten de benadeelden snel een rechtvaardige vergoeding krijgen. Aan de andere kant proberen mensen er ook gebruik of misbruik van te maken. Als vanuit de politieke druk iedereen 30.000 euro krijgt die zich meld dan is het wachten op een onderzoek van de algemene Rekenkamer die concludeert dat de overheid zijn uitgaven niet kan verantwoorden. En vanuit de politieke druk ligt overcompensatie op de loer. Dat is geen overcompensatie van echte slachtoffers. Maar mensen die er niets mee te maken hebben en toevallig familielid zijn en geen hinder of schade hebben ontvangen. Daar wordt vanuit de VNG voor gewaarschuwd. Maar ook Pieter Omtzigt is daar geen voorstander van: “Sommigen vragen mij waarom ik moeite heb met de nieuwe compensatie regeling Nou een (van echt herleid) voorbeeld Gezin moest ongeveer 100 euro terugbetalen Krijgt 30.000 schade (Catshuis) Alle vier kinderen krijgen straks ook nog 10.000 euro Dat is echt disproportioneel.“ https://mobile.twitter.com/PieterOmtzigt/status/1454447436072689670

Hardmaarfair
Hardmaarfair3 nov. 2021 - 7:43

Interessante verwoording Jozias die terecht ook door Pieter Omtzicht beschreven wordt. Onterecht vind ik dat Paul een walgelijke reactie geeft zonder feiten die jij wel benoemd. Ik noem dit meelullen met de deugmensen. Ik vind het walgelijk dat misbruik wordt gemaakt van de situatie. Iedere gedupeerde heeft recht op snelle ruime compensatie, maar misbruik traineert dit.

Paul250371
Paul2503713 nov. 2021 - 9:19

Jozias en Rechtsvoorzijnaap Tig jaren mensen door het systeem verneukt. Doelbewust verneukt. Het systeem geeft nu volgens de rechtse dweil Omtzigt te veel terug aan mensen die het niet verdienen. En jullie duiken er als haviken boven op. Jullie worden zo aangenomen bij de roversmachine van Rutte. Jullie hoeven niet eens gebrainwashed te worden. Omtzigt beveelt jullie zo aan, net zoals hij Sywert deed. Iemand die zich rechtvzraap noemt vindt het walgelijk dat er misbruik wordt gemaakt. Judas deelt zijn mening. Voor de goede orde, ze hebben het niet over de slachtoffers maar over vadertje staat. De belastingdienst zat misschien fout maar ze hadden wel gelijk, dat blijkt maar weer he Rechtsvoordeaap zegt ook nog dat ik geen feiten benoem. Wat is fictie in mijn betoog?

Paul250371
Paul2503713 nov. 2021 - 9:28

"Tegelijkertijd is het ook een feit dat bijna 10.000 mensen zich hebben gemeld als benadeelde die dat niet zijn:" Die vallen zo door de mand, de belastingdienst / de overheid weet toch heel goed wie ze tot wanhoop, dood, verdriet en verderf hebben gedreven? Als er mensen onterecht gecompenseerd worden dan zegt dat alleen dat de belastingdienst / overheid zoveel mensen heeft genaaid dat ze het gewoon niet meer weten. Maar gelukkig zijn er nog mensen zoals Judas en rechts..aap die Vadertje staat bijstaan.

Jozias2
Jozias23 nov. 2021 - 10:42

@Paul, Nogmaals voor wat betreft de mensen die echt benadeeld zijn zijn we het eens. Dat is helemaal niet de discussie, dat er bij halen is grote onzin. Maar wat is jouw oplossing dan? Vindt jij het passend dat een gezin wat 100 euro onterecht moest terugbetalen nu 30.000 euro + 10.000 euro per kind zou moeten ontvangen? Ben jij van mening dat stiefkinderen die geen deel uitmaken van het gezin en er geen last van hebben gehad 10.000 euro moeten ontvangen? Enkel alleen omdat ze stiefkind zijn. De belastingdienst moet achteraf wel kunnen verantwoorden dat al die miljarden rechtmatig en doelmatig zijn besteed. Fouten uit het verleden ontslaat de belastingdienst niet van deze verplichting.

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2021 - 22:09

@ Jozias Jij schrijft: Maar hoe weet je wie waar recht op heeft. Zal bij deze vrouw ongetwijfeld zo zijn. Maar maken er ook veel mensen misbruik van en dreigt er overcompensatie. Dat zijn de consequenties van jouw manier van denken. Het zonder enige ethiek en moraal toepassen van regels heeft geleid tot excessen. Die voorkomen konden worden als de ambtenaar van de belastingdienst zich had afgevraagd of die toepassing nog wel tot een menselijk en ethisch verantwoord resultaat zou leiden. Die vaardigheden zijn afwezig bij het personeel van de belastingdienst. Daarom is de dienst ook niet in staat zijn fouten te herstellen. Ze proberen de problemen op te lossen op dezelfde manier als zij ze veroorzaakt hebben. Ik stel mij voor dat er bij de belastingdienst slechts mensen werken die denken zoals jij jouw mening opschrijft hier. Meer is niet nodig om dit soort zaken te laten leiden tot echtscheidingen, zelfmoorden en uit huis geplaatste kinderen. Er is niets bijzonders voor nodig alleen het gedachtegoed dat jij hier uitdraagt maakt deze ellende mogelijk. Het is volstrekt rechtvaardig om een gezin dat onterecht 100 euro boet kreeg 30.000 uit te betalen. De overheid is namelijk de partij die deze puinbak heeft aangericht. De overheid heeft een zodanige chaos aangericht dat zij zelf niet in staat is adequaat vast te stellen in welke mate zij zelf in de fout is gegaan. Totale incompetentie. Van politiek bestuur, ambtelijke top en uitvoerenden in de organisatie. Rechtvaardig zou zijn alle mensen die kiezen voor dit VVD/Rutte beleid waarin procedures belangrijker zijn dan mensen een extra belasting op te leggen van 30% van hun inkomen en 10% van hun bezit. Voor de opbrengst is vast een goede bestemming te vinden. Het beidt de mogelijkheid de toeslagouders namens de hele samenleving lekker in de watten te leggen. Immers de kiezers van Rutte hebben dit mogelijk gemaakt. Voorspelbaar is dat deze kiezers dan zullen beweren dat er geen juridische procedure is die dergelijk ingrijpen rechtvaardigt. Maar dat is helemaal niet relevant. Er was wel een procedure die de mogelijkheid biedt grote aantallen mensen kapot te maken. Als de rechtstaat zo slecht functioneert is het wel aardig ook eens op een moreel ethisch kompas te varen en het geheel anders te doen. Zonder enige regels. En de mensen die dit beleid steunen eens lekker hard aanpakken. Wellicht leidt het tot enige ontwikkeling bij de mensen die denken dat regels alles oplossen.

Paul250371
Paul2503712 nov. 2021 - 13:55

Helaas moeten dezelfde misdadigers die verantwoordelijk zijn voor deze tragedie het gaan oplossen. Tevens hebben zij een apparaat opgetuigd waarin de burger als vijand wordt neergezet. Zelfs als deze onmensen het zouden willen oplossen gaat dat niet lukken omdat het systeem alleen maar vijanden kent. Het systeem is niet gemaakt om terug te betalen. Het systeem is gemaakt zodat er kan worden zwartgelakt, gelogen, bedrogen maar niet om genoegdoening te leveren.

FredD2
FredD22 nov. 2021 - 13:48

Zolang de schuldigen niet in de gevangenis zitten, maar nog steeds bij de overheid en erger nog in de regering zitten, hoeven we geen gerechtigheid te verwachten.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 nov. 2021 - 16:22

Fred U trolt in feite dus dat er nooit een oplossing komt. Of er is werkelijk geen oplossing, of u wilt dat dit voor het populisme een opstapje naar een te vormen luchtkasteel wordt.

Sonic2
Sonic22 nov. 2021 - 23:05

@ Fred D Het ligt allemaal een stuk complexer. Ik neem het de kamer van 2013 ook zeer kwalijk wat ze hebben gedaan. Ik neem het Omtzigt en het CDA kwalijk in 2005 dat ze voor het toeslagen stelsel stemde. Ik neem het de Telegraaf kwalijk. En ik neem het veel mensen kwalijk die als een stel NSB'ers maar wat graag die "profiteurs" wilde laten hangen. Nee het was geen VVD complot. Het is niet alleen Rutte. Ook de media( vooral Telegraaf) en schreeuwend rechts en laks links waren schuldig. Ook Omtzigt is verre van vlekkeloos. En nee ook de klimaat ellende kun je Rutte niet alleen kwalijk nemen. En ook niet immigratie, afbraak sociale zekerheid. En ook niet personeel tekort in de zorg. Want ook dat is er al tientallen jaren. Maar dit soort denken vereist van u en vele rechtse reageerders hier door denken. En niet alleen de schuld alleen maar aan Rutte geven. Omdat de problemen veel dieper zitten als Rutte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2021 - 13:29

https://www.ed.nl/binnenland/bizarre-beschuldiging-voor-toeslagengedupeerde-u-doet-alsof-u-slachtoffer-bent~aee9fe32/ Het gaat maar door!