Ik vrees dat de gevers niet echt geïnteresseerd zijn in de effectiviteit van hun hulp. Het doel is bijgedragen te hebben en je daardoor een goed mens te voelen.
Lang geleden was ik in Lima, Peru, en ging naar een staats-supermarkt om iets te kopen. Voor de super zat een jonge vrouw in Indiaanse Andes kleding met een baby in een doek op haar rug. Toen ik dicht bij haar kwam om naar binnen te gaan stak ze haar hand naar me uit. Ik haalde wat muntjes uit m'n broekzak maar ze zei: "Ik heb geld. M'n man werkt. Maar ze laten me niet naar binnen. Koop melk voor m'n kind, hier, pak aan." Toen zag ik dat ze geld in haar uitgestrekte hand naar me toe hield. Ik stak de muntjes weer in m'n zak, en om haar in haar eer te laten nam haar geld aan. "De zakjes melkpoeder staan vlak tegenover de ingang binnen" zei ze. "Koop er twee voor me." Inderdaad zag ik een muurtje opgebouwd van witte plastic zakjes zodra ik binnenliep. Nadat ik had afgerekend voor wat ik zelf kocht -weet niet meer wat, waarschijnlijk een pakje sigaretten- liep ik weer naar buiten, en zag toen met licht blauwe letters op de pakjes staan onder het gelijkkleurige bekende logo van Unicef: "Gift of Unicef. May not be sold." Dus zelfs als Unicef iets geeft voor de armen, komt het vaak toch bij de rijken terecht, want die arme indiaanse vrouw mocht de winkel niet eens in. Ik als in verhouding rijke blanke buitenlander uiteraard wel... en het geld ging naar het regiem indertijd.
Hallo Lodewijk, Mooi voorbeeld. Niet zo uniek, helaas. Juist omdat er vaak grote hoeveelheden voedsel en materieel gratis worden verspreid, ontstaat er in zo'n regio al snel een schaduw-economie met die spullen. Ik weet eigenlijk niet of dit ook tot de dertig procent fraude moet worden gerekend die Wiet Janssen heeft onderzocht. Ik zal het hem eens vragen.
Helder geschreven artikel, een van de weinige op joop die ik volledig uit heb kunnen lezen. Tel bij die 30% afkoping van corruptie ook nog eens de overhead op. En je zit op slechts 50% dat effectief gebruikt kan worden. Soms denk ik dan dat je geld beter op de rekening van een lokale NGO kan storten. Ervanuitgaande dat deze NGO wel betrouwbaar is blijft er veel meer van je euro over die echt aan goede hulp terecht komt.
"En je zit op slechts 50% dat effectief gebruikt kan worden." Met de nadruk op _kan_, want veel van de hulp die uiteindelijk wel terecht komt bij de bevolking blijkt ook nog eens slecht (of niet erg effectief) besteed. (makro-economisch gezien is smeergeld misschien ook goed besteed, maar dat is dan weer een andere discussie)
Goed artikel. Het is precies de reden dat ik niet meer doneer. Niet alleen Unicef, maar ook de meeste anderen zijn zo onverkwikkelig bezig dat ik het helemaal met ze heb gehad. Directeuren die meer dan Euro 200.000 beuren. En dat terwijl mensen als vrijwilliger langs de deuren gaan bedelen met een collectebus. Die fondsen doen geen goed, nee zij bevorderen de corruptie. Dan heb ik nog niet eens gehad over de (gezamelijke) miljarden die ze niet uitgeven aan de mensen in nood, nee die worden belegd. Appeltje voor de dorst zogezegd.
Ik heb mijn jaarlijkse donatie al enkele jaren geleden opgezegd. Alleen de topsalarissen van de directeuren zijn voor mij al een reden om niets meer te geven aan Unicef en bijvoorbeeld de medische goede doelen. De Wilde Ganzen lijken me overigens een goed alternatief.
Maar 30% is toch niet abnormaal. Je hebt natuurlijk vaste lasten, personeels- en materiaalkosten. Of begrijp ik het misschien niet?
"Maar 30% is toch niet abnormaal. Je hebt natuurlijk vaste lasten, personeels- en materiaalkosten. Of begrijp ik het misschien niet?" Wat je niet begrijpt is dat veel gulle gevers er impliciet vanuit gaan dat veel hulporganisaties voor een zeer groot deel op vrijwilligers steunen waardoor het grootste deel van de schenkingen bij de hulpbehoevenden terechtkomt. 30% is een flinke overhead, vooral als je je realiseert dat unicef er nogal indrukwekkende kantoren op nahoudt. Het geheel wekt een beetje de indruk dat het zichzelf erg belangrijk vindt en het daarom het belangrijkst vindt om zichzelf in stand te houden. Naar mijn mening moeten hulporganisaties, maar eigenlijk alle organisaties, en zeker organisaties die vanuit publiek geld gefinancierd worden, volledige financiele openheid zouden moeten geven. Gewoon elke cent verantwoorden dus. Dan kunnen wij (het publiek) bepalen of we daar nog geld aan willen geven.
Dag beste Sonja, Met de dertig procent doel ik niet op een 'overhead' van kantoren en salarissen en zo, maar op het deel van het budget dat door fraude en gesjoemel verdwijnt in de zakken van corrupte betrokkenen. Zoals kantoorverhuurders, transporteurs, lokale bestuurders, lokaal personeel, veiligheidsdiensten, en noem maar op. Dit bedrag komt wel gewoon in de boeken als 'projectbudget', alsof het gewoon is uitgegeven aan het 'goede doel'. Duidelijker nu?