Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De schande van Scaliger

  •  
19-10-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2125 keer bekeken
  •  
rapenburg

Ik mag niet langer zwijgen. Deze week werd bekend dat men in Leiden alvast is begonnen om woest met een moker om zich heen te slaan. Ooit was Leiden de stad van de talen: je kon er terecht als je de meest uiteenlopende talen wilde leren kennen. Het was de stad die de eer van Scaliger hooghield, de zeventiende-eeuwse geleerde en polyglot. “Scaliger was een kenner van de klassieke oudheid en talen”, schrijft Wikipedia, “maar ook van oosterse talen als Hebreeuws, Aramees, Arabisch, Koptisch en Ethiopisch.” Nog altijd hangt er een plaquette in de Breestraat waarin de man herdacht wordt:

scaliger

Nu hebben de nazaten van Scaliger, bestuurderen der Leidse universiteit, besloten al die talen in het Rapenburg te gooien. Behalve Scaligers talen zoals Hebreeuws en Aramees dreigen ook bijvoorbeeld het Swahili, het Turks en het Perzisch. Dat zijn grotendeels talen die je alleen in Leiden kunt studeren, zogeheten ‘unica’. Daarmee is het afgelopen, als het aan het Leidse faculteitsbestuur ligt. Er moet nu eenmaal bezuinigd worden! Weliswaar is er niet duidelijk hoeveel bezuinigingen minister Bruins precies nodig vindt, maar de faculteit zat sowieso krap bij kas.

Overigens zullen Bruins’ bezuinigingen alles nog flink veel erger maken, want de bedoeling is dat van veel van de talen nog wel een paar vakken zullen overblijven in het programma International Studies. Maar dat programma is in het Engels, en dat is óók een vreemde taal, en dat mag dan weer niet van Bruins. Omdat die het Nederlands zo’n mooie taal vindt.

Verdiepen
Er wordt dus binnenkort niemand meer opgeleid in talen van andere continenten, zoals het Swahili en het Berber, of talen die grote delen van het verleden ontsluiten, zoals het Aramees. Het valt bijna niet te beschrijven wat een grote stap dit is. Nederland was ooit een land dat overal geroemd werd vanwege de grote kennis van allerlei vreemde talen. Dat de gemiddelde inwoner geroemd werd voor zijn verbazingwekkende kennis van het Frans en het Duits, die tijd ligt nu allang achter ons. Nu zijn we aan het veranderen in een land waarin we hooguit twee talen spreken, als het aan de minister ligt: Nederlands en Engels. Al mag er dan in die laatste taal geen onderwijs gegeven worden. En een land waarin alle andere talen als volkomen onbelangrijk terzijde worden geschoven. Wie ze wil leren, doet dat maar op Duolingo.

Voor de duidelijkheid: dit ligt natuurlijk niet alleen aan Leiden. Andere universiteiten hebben allerlei talenstudies al eerder afgeschaft. Modern Grieks, Europees Portugees, Roemeens, Hongaars: heel veel Europese talen kun je sowieso niet meer studeren. Ik heb altijd gedacht dat een beschaafd Europees land minstens alle officiële Europese talen zou moeten bestuderen. Dat idee is inmiddels volkomen wereldvreemd geworden: waarom zouden we ons in elkaar verdiepen?

Studeren
Hoe komt dit alles nu? In de eerste plaats is Nederland niet het enige land waar dit gebeurt. In de hele westerse wereld verliezen mensen hun belangstelling voor het leren van talen. Talenonderwijs is dan ook heel intensief – je hebt nog altijd heel veel contact nodig met een docent – zonder dat al die inspanningen worden beloond met een leaseauto. En “de hele wereld spreekt immers Engels”?

Daar komt bij dat de manier waarop universiteiten worden betaald, zulk intensief werk bijna onmogelijk maken. Je kunt een studie niet in de lucht houden als er niet tientallen studenten op afkomen. Ik heb de man nog gekend die, dan toch weer in Leiden, af was gestudeerd bij de hoogleraar Baskisch – en die daarmee diens enige student ooit was. Er zijn nu eenmaal niet tientallen baskologen of afrikanisten per jaar nodig op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar wel een paar. En die paar moeten dus ook kunnen studeren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Pater
Pater
20 okt. 2024 - 1:27

De universiteiten hebben een gezamenlijke opdracht, je kunt Leiden alleen niet de kastanjes uit het vuur laten halen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2024 - 11:16

De belangstelling voor talen gaat in het algemeen helaas achteruit . In Groningen werden de scandinavische talen (behalve Zweeds) wegbezuinigd omdat er te weinig belangstellenden voor waren.

Voor Fins moet je tegenwoordig naar het buitenland (Parijs).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2024 - 9:31

Voor het overeind houden van het talenonderwijs is concentreren en clusteren geen slecht idee oa,. omdat ook het combineren van onderwijs en onderzoek gewenst is. Dwz dat er ook plaats moet zijn voor postdocs en promovendi.

Frits Jansen
Frits Jansen
19 okt. 2024 - 12:23

Het komt door de algehele teloorgang van universiteiten als wetenschapscentra. Het zijn lesfabrieken geworden, commerciële lesfabrieken.

Wat mij betreft worden die lesfabrieken geprivatiseerd en gescheiden van de heropgerichte wetenschapscentra die zich juist niet op de massa moeten richten.

2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist20 okt. 2024 - 10:38

Universiteiten moeten tegenwoordig van de neoliberalen geld verdienen. Dan krijg je dus onrendabele wetenschap.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2024 - 9:32

Wanneer bent u voor het laatst binnen een UNI geweest?

Inzicht
Inzicht
19 okt. 2024 - 12:18

De helft van Nederland (de autochtonen) zit tegenwoordig op een laptop verhaaltjes te typen over bedrijfscultuur of bedrijfssuccessen, maar geld om een paar mensen Aramees te laten leren is er niet meer. De periode van verduistering is aangebroken!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2024 - 11:05

Kennis van het Koptisch speelde een belangrijke rol bij het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen.

pahan
pahan
19 okt. 2024 - 12:16

Een domme vraag wellicht, maar wat studeer je nou precies als je een levende taal studeert?

Als ik zo de sites van de universiteiten bekijk is het weinig nuttigs.

Aramees en andere dode talen zijn logisch, we blijven toch wel benieuwd of Jezus nu op het water liep, of er langs, of er doorheen of dat hij water dronk. Toch geschiedenis bepalende vertaalfouten.

4 Reacties
Volrin
Volrin19 okt. 2024 - 22:42

De taal en bijbehorende cultuur.

En wie of wat bepaalt wat nuttig is?

pahan
pahan20 okt. 2024 - 7:16

O, ik zeker niet. Ik blijf in mijn hart een techneut, en realiseerde me na het lezen van dit artikel dat ik eigenlijk nog nooit iemand gesproken heb die dat doet. Maar jij hebt ook weer eens geen antwoord.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2024 - 12:07

Waarom gaan we er niet van uit, dat er nog veel onontdekte kennis ligt in het oude Mesopotamië?

Daar liggen de kleitabletten, die indertijd juist verkeerd vertaald zijn.

Die herontdekking juist nu we computers kunnen inzetten geeft de kans om de juiste vertalingen te produceren.

Wij lezen de vertaling van de Griekse vertaling van het oorspronkelijke Aramees.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2024 - 11:21

BAs moderne talen betreffen mondelinge en schriftelijke beheersing van een moderne taal op een hoog niveau (C1). Kennis van de literatuur, geschiedenis en cultuur. Een masterstudie is meer specialistisch. Daar is voor techneuten ook genoeg te beleven bv in vertaaltechnologie of "computational semantics". Voor dat vak is een basis in logica en informatica noodzakelijk. De vertaaltechnologie maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door.

Wereldburger
Wereldburger
19 okt. 2024 - 11:49

DE-CA-DEN-TIE : Fr. décadence = verval < Lat. de-cadere = naar beneden vallen

TheunT
TheunT
19 okt. 2024 - 11:36

Naast de kosten ervan zullen de opbrengsten ook niet denderend (meer?) zijn.

oosterlijker
oosterlijker
19 okt. 2024 - 10:54

"Ik heb altijd gedacht dat een beschaafd Europees land minstens alle officiële Europese talen zou moeten bestuderen"

Waarom zou dat in godsnaam moeten? Het is hopeloos inefficient om vakgroepen open te houden voor een handvol studenten.

Bovendien, een taal leer je het beste door 'onderdompeling' (in het land zelf) en als je dan verdieping wil, zijn bijvoorbeeld bibliotheken in Hongarije beter uitgerust met literatuur en historie dan in Leiden.

Geld groeit ook niet aan de boom.

3 Reacties
Sachs
Sachs19 okt. 2024 - 16:28

[Waarom zou dat in godsnaam moeten?]

Is dit een serieuze vraag?

[Het is hopeloos inefficient om vakgroepen open te houden voor een handvol studenten.]

Gelukkig bestaan er ook andere criteria als het gaat om (nationale) kennisvergaring.

[een taal leer je het beste door 'onderdompeling' (in het land zelf)]

Nee. Dan mis je een heleboel. Die onderdompeling is een behulpzame laatste stap.

[Geld groeit ook niet aan de boom.]

U hebt gestudeerd, zie ik. Maar toch de vraag waarom u dit vraagstuk in geld zou uitdrukken. Kennis groeit namelijk ook niet aan een boom. Erger, het is op weg een schaarstegoed te worden.

BrotherV
BrotherV19 okt. 2024 - 17:42

"Geld groeit ook niet aan de boom." Ik las ergens dat als men kapitaal zou belasten op dezelfde manier als arbeid, dat dat 45 miljard op zou leveren...

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2024 - 18:43

Voor het leren lezen en schrijven van een taal is formeel onderwijs wel zo handig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor