Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

De samenleving snakt naar een leider met daadkracht

  •  
24-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49428512318_2c59cf2c34_k

© cc-foto: World Economic Forum

Of het nou komt door bewijsdrang van Kamerleden of juist een tekort aan politiek kapitaal, de status quo toont een povere parlementaire democratie aan
Het beeld dat premier Mark Rutte met ongemak het Binnenhof verlaat staat Nederland sterk bij. De premier vertrekt zoals gewoonlijk op de fiets van zijn hoofdkwartier, ditmaal om de koning in te lichten over het ontslag van zijn regering. De media berichtten een ogenschijnlijk groot verlies voor de premier en een ondergang van zijn kabinet. Reden genoeg voor een moment tot zelfreflectie bij premier Rutte, zal menigeen gedacht hebben. In de wereld waar symboolpolitiek haar hoogtij dagen viert, dreigt echter niets minder waar te zijn. De huidige situatie vraagt dan ook om drastische veranderingen binnen de overheid.
De politiek reageerde de afgelopen maanden verontwaardigd toen de schrijnende stukken van het onderzoek naar de toeslagenaffaire openbaar werden. Renske Leijten en Pieter Omtzigt hebben jaren uitvoerig onderzoek verricht vanuit de Kamer, waarbij hen opvallend vaak het werk lastig werd gemaakt. Het ironische is dat wat betreft Omtzigt zelfs onder collega’s de spot werd met hem gedreven, met kreten als: “Pieter ziet spoken”. Dat liet hij weten in een Marathoninterview van de VPRO.
In hetzelfde interview betoogde Omtzigt dat het indienen van moties van wantrouwen niet zou leiden tot structurele oplossingen. Hiermee schaarde hij zich bij de groep mensen die de symboolpolitiek verafschuwen. Desalniettemin is een verontwaardigde reactie op sociale mediakanalen het enige wapen dat de meeste Kamerleden gebruikten. En pas nadat het kabinet was gevallen, daarna gingen ze over tot de orde van de dag.
De Belastingdienst heeft onder leiding van opeenvolgende kabinetten haar vingers gebrand aan meerdere schandalen. Na ieder schandaal betoogde de instantie de begane fouten te herstellen en in de toekomst te voorkomen. Ministers en staatssecretarissen moesten hun biezen pakken, maar het falende systeem draaide op volle toeren door. In het huidige klimaat, waarin symboolpolitiek de boventoon voert, is het aftreden van bewindslieden klaarblijkelijk voldoende. Ondertussen blijft het voor het volk een raadsel wie er daadwerkelijk verantwoordelijk was voor het debacle: bewindspersonen, de belastingdienst, rechters, ambtenaren, ze werden allemaal aangewezen. Ook de rol van de Kamer in het schandaal blijft niet onbesproken, maar is dat terecht?
De verzwakte controlerende functie van de Kamer is door het schandaal pijnlijk blootgelegd. Kamerleden hebben in het verleden meermaals aangegeven over te beperkte middelen te beschikken om hun werk naar behoren uit te kunnen voeren. Tevens wordt gesteld dat de oorzaak van gebrek aan toezicht gezocht dient te worden in het sterk toegenomen aantal moties. Of het nou komt door bewijsdrang van Kamerleden of juist een tekort aan politiek kapitaal, de status quo toont een povere parlementaire democratie aan.
In de huidige vorm van de trias politica is dit een uitgelezen kans voor de regering om haar beleid vrolijk fluitend door de gangen van het hart van de democratie te fietsen. Deze zorgelijke situatie plaatst de wetgevende macht in een weerloze staat van disfunctioneren. Een typisch fenomeen dat symboolpolitiek nog meer in de hand werkt.
De VVD heeft het afgelopen decennium verschillende kabinetten geleid, gedreven door hun pretentieuze liberale waarden. Deze ideologische waarden blijken niet altijd geleid te hebben tot een het beloofde nog ‘gaver’ Nederland, om nog maar te zwijgen over alle andere schandalen van de afgelopen tien jaar. De sociale fundamenten van de verzorgingsstaat zijn in de afgelopen jaren op een subtiele wijze afgebroken, onder het mom van economische vooruitgang.
De coronacrisis heeft het falende beleid nog eens pijnlijk blootgelegd. Het land kampt met structurele problemen, van klimaatverandering tot krapte op de woningmarkt en verslechterde kansen in het onderwijs tot misleidende koopkrachtplaatjes. “Gewoon. Doen.” was het devies van de liberalen tijdens de vorige verkiezingen in 2017.
Wat Nederland even nodig heeft is geen symboolpolitiek, maar werkelijke daadkracht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2021 - 10:28

Daadkracht is een hol begrip, nietszeggend. De vorige verkiezingen overwegend gebruikt door D66. Een sterke leider doet me meer aan een dictatuur denken, levensgevaarlijk! We moeten juist af van die 'sterke' leider, maar weer naar een controlerende macht die dat voorkomt. En naar visie, voor de verkiezingen graag!

Kuifje3
Kuifje325 jan. 2021 - 13:41

Totale onzin! Rutte heeft zich juist teveel als een daadkrachtige leider getoond. Onder zijn leiding werd keihard jacht gemaakt op “fraudeurs”, werd jacht gemaakt op politieke tegenstanders, werden pensioenen aangepakt, werd voortvarend bevoegdheden verschoven naar de EU, werd het referendum afgeschaft, werd een stikstofcrisis bedacht, werd Volkshuisvesting naar de marge gedrukt, werd de belastingdruk ongekend verhoogd, enzovoorts, enzovoorts. Je kan het er niet mee eens zijn of juist wel, maar we hebben juist een overschot gehad van dadendrang de afgelopen jaren. Doe mij maar wat minder (minder, minder) Rutte in plaats van meer.

Wijdeveld
Wijdeveld25 jan. 2021 - 13:20

De afgelopen rechtse decennia geleid door de V.V.D.. en aangevuld met debiele broertjes als P.v.d.A., C.D.A. 'S.G.P., D.66 hebben er toe geleid dat dit land qua welzijn naar de verdommenis is geholpen. Vrijwel alle zaken in dit land die te maken hebben met welzijn zijn gedegradeerd tot verdienmodellen waar mensen de baas zijn die alleen maar belang hebben bij zichzelf en m.n. hun portemonnee. Het interesseert hun géén zier of er mensen onderdoor gaan. Ikke, ikke, ikke, is het motto aangevoerd door Rutte en zijn bende. Helaas is een groot deel van de Nederlandse bevolking zo afgestompt door deze bende, dat ze door hun stemgedrag deze zaken alleen maar in stand houden. Of, komt de ware aard van de Nederlande nu naar boven

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed25 jan. 2021 - 14:34

Inderdaad, het is pijnlijk om de vluchtelingenstromen te zien die Nederland verlaten, om over de leegstand in de steden maar te zwijgen. Amsterdam is bijna een spookstad.

DenFlexwerker
DenFlexwerker25 jan. 2021 - 7:42

Wat Nederland nodig heeft, is een leider die juist niet sterk is. Er moet eens gekeken worden naar het krachtenspel in de samenleving en dat moet hersteld worden. Ook als het soepel doorvoeren van beleid lastiger maakt. Bezwaar maken tegen beleid en dan je gelijk krijgen, moet makkelijker worden. Kortom, een leider die durft te zagen aan zijn eigen stoelpoten. Maar voor dat soort innerlijke kracht zijn politici zelden sterk genoeg.

1 Reactie
adriek
adriek25 jan. 2021 - 9:23

Ook, juist, erkennen van fouten en er mee aan de slag gaan vergt kracht, besluitvaardigheid en doorzettingsvermogen. Niemand zit te wachten op een leider die afwacht tot 'het democratisch proces' honderd procent zekerheid geeft: als je elk besluit op concensus wilt baseren krijg je de stroperigheid van de europese unie. Maar ook zit niemand te wachten op een dictator die zich omringt met jaknikkers, beslissingen per decreet doordrukt en zich totaal niet om de gevolgen bekommert. Iemand die durft te beslissen, gebaseerd op de juiste informatie, de gevolgen in acht neemt en als het nodig is op zijn besluiten durft terug te komen gaat het dan in de politiek waarschijnlijk weer niet redden...

gimli55
gimli5524 jan. 2021 - 22:32

Nederland heeft partijen nodig met visie. Er wordt nu geregeerd op maatregelen, het debat gaat over maatregelen, terwijl visie en perspectief noodzakelijk is. Het debat gaat ook hoofdzakelijk over de invulling van de maatregelen, en niet over de inhoudelijke noodzaak, of de visie die er aan ten grondslag ligt. Er wordt uren geleuterd over een half uurtje erbij of eraf, zonder de noodzaak van het probleem te bespreken. Daarnaast staat de wurgende partij discipline van de regeringspartijen, de controle van de regering in de weg. Hij is feitelijk afwezig zo lang er een meerderheid in de TK en EK is. Daarnaast is er altijd wel een gedoger aanwezig om de meerderheid te garanderen. Er is een sterk systeem, wat al 40 jaar regeert. Waar de schrijver om vraagt is al aanwezig. De regeringspartijen van de laatste 40 jaar zijn principieel onderling uitwisselbaar en alleen voor de verkiezingen om stemmen te winnen, even principieel. Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, sluiten de gelederen en voeren ze hun tragikomedie weer op tot de volgende verkiezingen. Het meest tragische is, dat er geen sterke man nodig is. Het systeem faalt, en daar zijn genoeg voorbeelden voor. De gevolgen zijn zo langszamerhand niet meer te ontwijken, en de bewijzen stapelen zich op. De Covid crisis vergroot de chaos en de onderdrukking neemt toe. Rutte is zelfs zo arrogant dat hij het zelfs durft te zeggen, dat nu zijn kabinet demissionair is, hij meer macht heeft, want hij kan niet meer worden weggestuurd. Met de Covid wet in de hand kan hij zonder problemen de verkiezingen uitstellen, nog meer onderdrukking invoeren en zijn aanhangers zullen juichen. Want Covid wordt verslagen, en die andersdenkenden zullen het nog wel merken. Zjn beloftes komt Rutte in ieder geval niet na, en liegen doet hij ook als de beste. Visie heeft hij niet en zijn maatregelen werken ook niet best, anders waren die verzwaringen van de maatregelen ook niet nodig. Dan had hij rekening kunnen houden met de ongehoorzamen. Laten we liever visie en perspectief ontwikkelen, en werkelijke politieke keuzevrijheid en een alternatief voor dit geneuzek in de TK en EK. Debatten over de inhoud van visie en principes, en niet meer daadkracht. Daar verzuipen we al 40 jaar in. Nog meer regels en wetten, die niet gehandhaaft kunnen worden door onderbezetting van de politie, nog meer richtlijnen in de zorg, wat in 10 jaar is uitgekleed, of plannen in het onderwijs van weer een vernieuwing, waar het werkveld niets mee kan maar wel uitvoert. Dank je wel, je kunt geen land regeren op gevolgen, zonder de oorzaak aan te pakken. Neoliberalsme is stilstand, corrupt, totalitair en afbraak PS, de lijst wordt steeds langer.

Knertel
Knertel24 jan. 2021 - 21:33

Wim Bosboom, wie kent hem nog? Hij stelde ooit een vraag aan een onverbeterlijke nazi die heel fout in WOII was geweest, die maar bleef doorzeuren over een sterke leider die alle problemen wel even zou oplossen. Die vraag luidde: Noem eens één sterke leider die z'n beloften heeft waargemaakt.

Miss Piggy
Miss Piggy24 jan. 2021 - 20:24

1 sterke leider is de oplossing niet, maar ik denk ook niet dat de schrijver dát bedoelt. Wat Nederland wel nodig heeft is leiderschap en visie. We missen kundig leiderschap, alles gezapig, traag, stroperig, met een wantrouwen ten opzichte van de burger bovendien. De Toeslagen affaire laat dit zien. Ik werk met mensen uit het Sociaal Domein, gemeentes en ambtenaren. Die spreken steevast over 'klanten', terwijl ze het over 'burgers' zouden moeten hebben. De trage vaccinatie is ook een teken dat we de zaken echt anders moeten aanpakken.

4 Reacties
The Apple
The Apple25 jan. 2021 - 4:20

Miss Piggy: "Ik werk met mensen uit het Sociaal Domein, gemeentes en ambtenaren. Die spreken steevast over ‘klanten’, terwijl ze het over ‘burgers’ zouden moeten hebben." a) Wat moet ik me bij dat werk voorstellen? b) Denk je dat als ze het over ‘burgers’ zouden hebben, dat ze dan anders met mensen zouden omgaan? Mijn ervaring is omgekeerd, namelijk dat wanneer mensen het over "langharig werkschuw tuig" hebben, dat dat een uitdrukking is van de manier waarop ze met mensen omgaan. Tegenwoordig hebben ze natuurlijk andere woorden om hun minachting uit te drukken, maar de mentaliteit daarachter is dezelfde.

LaBou
LaBou 25 jan. 2021 - 11:36

Na de Franse revolutie was iedereen "burger", zelfs de koning. Maar de kop ging er desondanks toch af. Het gaat niet om de titel, het gaat om de manier van behandelen. En die blijft gewoon hetzelfde.

Kuifje3
Kuifje326 jan. 2021 - 9:19

MissPiggie: het benoemen van mensen die aan het loket komen is lastiger dan u denkt. Momenteel noemen we ze inderdaad klant of cliënt. Burger kan niet aangezien ook bedrijven, gemeentes of zogenaamde overige instanties klant kunnen zijn. We noemden mensen met een uitkering vroeger ook vaak uitkeringsgerechtigden, maar dat dekte de lading dan weer niet zolang iemand nog bezig was met de aanvraag. Geloof me dat het niet eenvoudig is om de juiste term te vinden. Daarbij gaat het uiteindelijk niet om hoe je iemand noemt, maar hoe deze behandeld wordt en daar zitten soms grote verschillen in. Ik heb discussies gehad met mensen die heel argwanend waren naar burgers. Dat liep dan soms hoog op. Het wordt ons ook niet gemakkelijker gemaakt door de regelneven en -nichten in Den Haag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2021 - 17:49

LaBou de executie van mevrouw Capet was ook gewoon moord.

X4
X424 jan. 2021 - 17:27

Een sterke leider is wel het laatste dat we nodig hebben. De regering, de oppositie, het is al polderend twee handen op één buik. Incl. belangengroeperingen en de media, de journalistiek. Justitie, ministeries, ze houden elkaar allemaal vast. En zo is er een systeem ontstaan dat geen enkele inspraak van buiten meer accepteert. Heb je andere mening die de politici niet bevalt? Dan wordt je met de hulp van actiegroepen en mainstream media gewoon afgeserveerd als klimaatontkenner, complotdenker, viruswappie, racist, xenofoob, transfoob, etc. De lijst is eindeloos. Ook al gaat het om deskundigen, wetenschappers, artsen of wat dan ook, als je ingaat tegen de Haagse mores, dan ga je er publiekelijk aan. Krijg je geen geld meer voor onderzoek, ben je geen hoogleraar meer, krijg je geen subsidie meer. Of wordt je onderneming geboycot. "Macht vraagt om tegenmacht", Pieter Omtzigt. En die tegenmacht moet weer terugkomen. .

3 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy24 jan. 2021 - 20:00

Tegen een sterke leider an sich heb ik niets, zeker niet in deze tijd. Maar er moet wel ook een sterk tegenwicht zijn. Oppositie en pers die z'n werk doet. Een ambtenarij die ruimte heeft voor improvisatie en eigen ideeën. Zoals je aangeeft, er is een te sterke verwevenheid tussen de verschillende onderdelen van politiek, overheid, rechterlijke macht, ambtenarij en ook journalistiek.

Wappie Kappie
Wappie Kappie24 jan. 2021 - 20:12

Pieter Omtzigt gebruikt in andere woorden wat Colin Crouch in 2000 al signaleerde. Er is een soort equilibrium ontstaan in de democratie waarin overheid, bedrijfsleven & lobby en media een evenwicht hebben gevonden waar ze zelf tevreden over zijn. Er is geen kritische beweging meer. Tenzij de kiezer radicaal kiest voor een populistische partij, zit hij opgescheept met een eenheidsworst van politieke partijen die vooral hun best doen om de status quo van de zittende macht niet in gevaar te brengen. En die populistische partij geeft ook geen oplossing. Media en vakbonden zouden kritischer moeten zijn. We zijn zo trots over scheiding tussen kerk en staat. Laten we ook eens gaan werken aan scheiding tussen media en staat en tussen bedrijfsleven en staat.

The Apple
The Apple25 jan. 2021 - 4:25

X: "Heb je andere mening die de politici niet bevalt? Dan wordt je met de hulp van actiegroepen en mainstream media gewoon afgeserveerd als klimaatontkenner, complotdenker, viruswappie, racist, xenofoob, transfoob, etc." Aan het lijstje te zien denk ik dat je van de meeste burgers ook niet op veel ondersteuning hoeft te rekenen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 jan. 2021 - 17:07

Ik snak niet naar een leider, ook niet een met daadkracht.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 16:54

De kop luidt: "De samenleving snakt naar een leider met daadkracht", maar het rare is dat ik die kreet on het hele betoog niet terug kan vinden. Wel staat er (onder meer): "De verzwakte controlerende functie van de Kamer is door het schandaal pijnlijk blootgelegd. Kamerleden hebben in het verleden meermaals aangegeven over te beperkte middelen te beschikken om hun werk naar behoren uit te kunnen voeren." Daaruit zou ik een geheel andere conclusie trekken, namelijk dat het de hoogste tijd is dat er een parlementair onderzoek komt naar het functioneren van onze parlementaire democratie, eventueel aan de hand van het toeslagenschandaal -dat als het ware daartoe uitnodigt-, juist om te voorkomen dat de roep om een sterke leider de overhand krijgt. Dat dit dringend noodzakelijk is laat deze misplaatste kop in ieder geval wel duidelijk zien.

2 Reacties
OlavM
OlavM24 jan. 2021 - 23:35

Dit onderschrijf ik van harte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2021 - 10:24

Precies!

WeesGeenKees
WeesGeenKees24 jan. 2021 - 16:52

Ik vind deze omschrijving die ik ergens las "Mark Rutte is Hitler zonder oorlog" wel een hele goede. De afgelopen 3 kabinetten heeft Rutte werkelijk alles met een militaire precisie kapot gemaakt - Gezondheidszorg/Politie/Onderwijs/Verzorgingshuizen/Etc. - wat je maar kunt bedenken en dat niet eens in een tijd van oorlog. Knap!

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker24 jan. 2021 - 21:53

Doe maar stoer, roep maar 'poep'!. Ik heb weinig goeds over Rutte te zeggen behalve dat de man geen Hitler is. De man met 'Hitler zonder oorlog' vergelijken is een ontkenning van de wreedheid en van de nazi's. Een beetje een ijsblokje in je drank vergelijken me de ijsberg die de Titanic deed zinken. Beide ijs dus een overeenkomst maar als je de verschillen er bij pakt, blijft er van de vergelijking weinig over. Dit hele topic is al een bewijs dat Rutte geen Hitler is. Dan waren er vannacht busjes gestopt en waren er bij vele posters hier, de volgende dag lege bedden.

Cruise
Cruise24 jan. 2021 - 16:10

Volgens mij valt het met de afbraak van de verzorgingsstaat in Nederland het afgelopen decennium, zoals Yildiz suggereert wel mee , ondanks dus de meer dan 10 jaar dat de VVD nu regeringsmacht heeft : als percentage van het BBP nemen de overheidsuitgaven elk jaar nog (flink) toe en dan vooral de uitgaven aan Zorg ( hoogste per inwoner ter wereld) en Sociale Zekerheid waar andere Westerse landen overigens eerder kiezen voor extra geld voor Onderwijs en Infrastructuur. Je kunt dus ondanks dat je Politieke voorkeur misschien op Links ligt niet beweren dat we dit op wereldschaal slecht voor elkaar hebben waar misschien alleen enkel Scandinavische landen misschien beter scoren. Vergelijk dit bijvoorbeeld ook eens met de situatie in Zuid Europa. Op vooral de woningmarkt heeft het VVD beleid overigens wel zijn sporen nagelaten en zou ingrijpen ( volledige afschaffing hypotheekrente aftrek voor in ieder geval nieuwe gevallen , meer belasten beleggers en meer huurprijsregulatie )wel gewenst zijn !

9 Reacties
Jozias2
Jozias224 jan. 2021 - 20:30

Ja maar feiten he, Over de breedte gaat het goed maar dan kunnen we niet afgeven op 'neoliberaal afbraakbeleid'.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 20:41

Cruise meet de kwaliteit van de verzorgingsstaat dus vooral af aan de uitgaven aan Zorg. Die is geprivatiseerd en is -volgens hem- nu het hoogste per inwoner ter wereld, dankzij de meer dan 10 jaar dat de VVD nu regeringsmacht heeft. Het valt volgens hem dus allemaal wel mee.

Jozias2
Jozias224 jan. 2021 - 22:24

@Apple Uit onderzoek blijkt dat het zorgsysteem duur maar ook heel goed is. https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2017/zorg-europa-nederland-behoort-tot-duurste-en-beste

Karingin
Karingin25 jan. 2021 - 0:34

Kijk zover zijn we heen (nou ja jij, ik niet); het afmeten van kwaliteit aan het geld dat eraan uitgegeven wordt. En waar gaat dat geld dan naartoe meneer Kruis? Zou het niet zo kunnen zijn - het komt wel vaker voor namelijk, ook in jouw economische werkelijkheid - dat er heel veel geld over de balk gesmeten wordt voor zaken die niet direct bijdragen aan dat waar het geld bedoeld voor is, namelijk het welzijn en de ontwikkeling van de mensen in dit land..? Als je nou weet wat een circus is er opgetuigd om bijv. uitkeringen en toeslagen te regelen, terwijl mensen nog steeds niet rond kunnen komen. Dat een uitkering minimaal het dubbele kost van wat er netto wordt uitgekeerd. Ben je dan nog zo enthousiast? Als je weet dat de politie en de zorg een groot capaciteitsprobleem hebben, dat alles zo geminimaliseerd is dat er tijdens de normale gang van zaken al lange wachtlijsten zijn voor de behandeling van je aangifte of de behandeling van je ziekte, en dat dat blijkbaar toch heul erg veel geld kost. Loop je dan nog steeds te juichen? Dát zijn de feiten jochies, niet jullie papieren werkelijkheid - en de lijst is uiteraard nog een paar meter langer, maar ik wil niet al teveel kortsluiting veroorzaken

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 jan. 2021 - 7:33

@Jozias Steeds minder verzorgingsstaat voor steeds meer geld. Inderdaad, neoliberaal afbraakbeleid.

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 jan. 2021 - 8:58

"Uit onderzoek blijkt dat het zorgsysteem duur maar ook heel goed is." Uit het functioneren van het zorgsysteem tijdens deze pandemie blijkt iets heel anders dan uit je WC-eend onderzoekje. Het is geen slecht zorgsysteem, maar de prijs-kwaliteit verhouding is belabberd. Het duurste zorgsysteem van de EU maar verder hooguit middelmatig.

Jozias2
Jozias225 jan. 2021 - 11:03

@Marinus En dat baseer je op je onderbuik? Nederland scoort al jaren in de top op basis van wetenschappelijk onderzoek.

LaBou
LaBou 25 jan. 2021 - 11:39

Jozias vraagt de slager wat de kwaliteit van de slager is t.o.v. andere europese slagers. Het antwoord van de slager is: de nederlandse slager is de beste. En jozias zei dat het goed was.

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 jan. 2021 - 12:56

Ik baseer me op het functioneren van het zorgstelsel tijdens deze pandemie. Dat staat letterlijk in de post waarop je reageerde. Dat functioneren was middelmatig en totaal niet van een kwaliteit die je verwacht bij de hoofdprijs die we ervoor betalen. Dat het op papier allemaal kloppend is gemaakt met administratieve trucjes e.d. is een stuk minder interessant dan hoe het in de praktijk functioneert.

Cave Canem
Cave Canem24 jan. 2021 - 15:37

Vreemd, dat sommige mensen altijd smachten naar een sterke leider als er problemen zijn. De geschiedenis staat bol van voorbeelden krachtig optredende leiders met bijna altijd desastreuze afloop. Doorgaans niet in het minst voor degenen die er het hardst om riepen. De auteur zou ter lering eens een kijkje kunnen nemen in Turkije.

Sikken Berend
Sikken Berend24 jan. 2021 - 15:33

Rutte is de juiste man op de juiste plaats. Niet zozeer een sterke leider, maar wel een leider die er staat op de goede momenten: zie het dossier MH17 en nu de corona crisis. Natuurlijk is er best wat op zijn regeerstijl aan te merken, maar ik vraag mij oprecht af wie het land beter door deze crisis kan loodsen dan hij. FOUR MORE YEARS !!!

3 Reacties
The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 20:44

Waar doet me dat nou toch aan denken? O ja, ik weet het al weer - https://www.youtube.com/watch?v=k2lSAxw75co

LaBou
LaBou 25 jan. 2021 - 11:44

Verkeerde antwoord, Apple. Het moet zijn: lulkoek, larie en onzin.

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 jan. 2021 - 13:01

"maar ik vraag mij oprecht af wie het land beter door deze crisis kan loodsen dan hij." Dat vraag je je niet af, je gaat ervan uit dat Rutte de beste is, en dat is blijkbaar genoeg.

agnar123
agnar12324 jan. 2021 - 15:28

Vroeger (1983) had je in het CDA dissidenten (scholten/dijkman). Dat werd toen nog getolereerd. tegenwoordig splitst men zich af en begint men een klein splinterpartijtje. En tegenwoordig eisen de grote partijen onvoorwaardelijke fractie-discipline. Volgens artikel 67 lid 3 van de grondwet stemmen kamerleden zonder last. Dat betekent, dat fractiediscipline feitelijk neerkomt op een impliciete schending van de grondwet. Daaruit kunnen we concluderen, dat het grootste deel van de kamerleden en de politieke 'leiders' notoire grondwet schenders zijn. Daarvoor is maar een remedie, steppenwolf zong het al in de jaren '1970: Throw all those hooligans out ! . Een sterke leider lost de problemen niet op. Ik zou wel twee andere oplossingen willen noemen: 1. Oprichting van een ' vrije partij '. Een partij zonder idealen en standpunten. Mensen stellen zichzelf verkiesbaar met een persoonlijk programma. De volledig onafhankelijke kandidaten gaan een lijstverbinding aan om de kiesdrempel te halen. Als dit systeem aanslaat, krijgen we kamerleden zonder partijpolitiek. 2. We gaan onszelf veranderen. Met zelfreflectie, meditatie en transformatie kunnen we menselijker en minder aapachtig worden. Dat is iets voor de lange termijn. In het huidige systeem kunnen ontwikkelde mensen het niet uithouden in de politiek. . Oproepen om 'een sterke leider' kunnen we beter afwijzen. Met Drees, Den Uyl, Lubbers en Kok hebben we het als land getroffen. Internationaal blijken sterke leiders vooral ellende voort te brengen. Een sterke leider aan de top brengen is vrij gemakkelijk. Hem of haar daarna weer kwijtraken is meestal een enorm probleem.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker24 jan. 2021 - 15:23

Beste Can Yildiz, Volgens mij vraagt de huidige tijd juist om bezinning en niet daadkracht. Als de toeslagenaffaire ergens door is veroorzaakt dan is het wel door geforceerde daadkracht. Elkaar overschreeuwende journalisten en politici die om actie om daden vragen en vervolgens politici die als bestuurder hun daadkracht tonen en de ambtelijke organisatie zo ongeveer dwingen om met de botte bijl te gaan hakken. Bezinning en nadenken vanaf het begin had hier enorm veel ellende kunnen voorkomen.

TwoTone
TwoTone24 jan. 2021 - 15:17

De Vvd kabinetten hebben gewoon het Eu beleid uitgevoerd, en niet beleid gevoerd op basis van de verkiezingsbeloften aan de kiezer. Eu beleid staat voor alles klaarstomen voor de gemeenschappelijke markt met als gevolg dat de gemeenschapszin in Nl afgebroken wordt, verenigingen en vrijwilligerswerk worden geofferd omdat ze volgens Brussel valse concurrentie zijn voor de bedrijven en de Eu markt. Sociaal logische wensen staan haaks op de effectieve gevolgen van Eu beleid.

Bouwman2
Bouwman224 jan. 2021 - 14:07

Zouden mensen echt naar een leider van het type Wladimir Poetin of Jair Bolsenaro snakken? Eerlijkgezegd denk ik van wél.

6 Reacties
ton14024
ton1402424 jan. 2021 - 15:39

Alle mensen, enkele mensen, jij? Wil je wat opbiechten?

Ecclesia
Ecclesia24 jan. 2021 - 16:43

Bouwman, je moet die karakters wel eerst opdelen in stukjes. Niet ieder aspect van Poetin of Bolsonaro is zowel gewild als ongewenst, dit geldt voor zowel voor- als tegenstanders.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 16:57

Bouwman wel, dat is duidelijk.

Marinus Calamari
Marinus Calamari24 jan. 2021 - 16:59

Een leider met daadkracht is niet perse hetzelfde als een leider dij zijn land als een persoonlijk masturbatieproject gebruikt.

Miss Piggy
Miss Piggy24 jan. 2021 - 19:56

Er zijn altijd mensen die denken dat een dergelijke leider de oplossing is. Dat soort leiders geven eerst een vals soort trots en zelfvertrouwen aan een land. Om dan te vervallen in corruptie en een apathische dictatuur. Een verlicht despoot kan in een crisissituatie misschien nog wat oplossen. Alleen hoe zorg je dat die despoot weer ophoepelt?

LaBou
LaBou 25 jan. 2021 - 7:16

Is dit een sollicitatie naar de functie van sterke leider door bouwman?

Mr Ed
Mr Ed24 jan. 2021 - 13:51

Nu maar hopen dat er zich alsnog iemand meldt die aan dat profiel voldoet.

Sonic2
Sonic224 jan. 2021 - 13:29

Het is een beetje off topic, maar het sluit op een bepaalde manier aan bij dit verhaal. https://www.youtube.com/watch?v=p_qEjR8Z-fk Ik keek dit filmpje vandaag terug. En nu pas valt me op dat Rutte begint met een sociaal economisch argument. De PVV is linkser als de SP van Emile Roemer. Daarna pas schakelt hij over naar vrijheid en de minder Marokkanen uitspraak. Zo tekenend eigenlijk. En met de kennis van nu ga je er nog aparter op terug krijgen. En wordt het nog meer tekenend. Rutte is premier omdat hij zich het beste aanpast aan het systeem en hij het systeem is en uitstekend de geitenpaadjes in dit systeem weet. Hij weet hoe hij coalities kan maken. Hij weet hoe hij andere geniepig kan laten omdraaien voor zijn economische afbraakbeleid. Hij weet dat er altijd wel partijen zijn die tegen elke logica in onder hem willen dienen. Hij weet exact waar hij mee weg komt. Hij calculeert het verstandig in. Hij toont geen daadkracht, maar laat vooral andere zich klem rijden. Waar hij vervolgens zijn eigen zin door drukt, maar niet op een manier dat je denkt dat hier een groot dictator aan het werk is. Onbewust doe ik er ook aan mee. Door vooral boos te zijn op linkse partijen die dit keiharde regime hebben toegelaten. En hij weet andere medeverantwoordelijk te maken. Net zolang tot het duizelt. En hij weet vooral dat hij bij zijn eigen achterban overal mee wegkomt. Waarom dus weg gaan als je weet dat je er mee weg komt? Zal na 17 Maart niet anders zijn.

5 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen24 jan. 2021 - 13:47

Sonic Hij weet idd anderen medeverantwoordelijk te maken voor het door hem gewenste beleid. En zelfs als hij een keer toe moet geven doet hij dat met een goed gevoel voor timing: een tijdlang volhouden en dan op het juiste moment overstag gaan, zodat hij zijn achterban de indruk geeft dat hij als een leeuw voor hen gevochten heeft en het geen knieval is geweest, en tegelijkertijd ook andere partijen het gevoel geeft dat zij iets hebben binnengesleept. Wat dat betreft is hij uiterst geslepen. Tegelijkertijd doen anderen het werk ook voor hem. Dat zie je weer met de toeslagenaffaire, waar een groot deel van links vooral bezig was om Asscher erop aan te spreken. In zekere zin wel begrijpelijk, want zoiets verwacht je van de VVD en niet van de PvdA, die nog altijd de pretentie heeft een sociale partij te zijn. Begrijpelijk dus, maar het resultaat is wel dat het Rutte helpt. Overigens zou ik hem in dat filmpje serieus nemen als hij zegt dat hij niet met de PVV gaat regeren. Dat is nou een belofte die hij wel na gaat komen.

ton14024
ton1402424 jan. 2021 - 15:33

PVV linkser dan Roemer? PVV is niet links, niet rechts, niet midden. PVV is oppositie, of beter, de opruier. En Rutte heeft dat gedoogd.

Sonic2
Sonic224 jan. 2021 - 16:36

@ Kees van Bemmelen Goed betoog. Het grappige is dat het een kansberekening is. En niet eens een belofte. Rutte acht de kans verwaarloosbaar dat hij met Wilders gaat regeren. Een beetje alsof Ajax en Feyenoord gaan fuseren. https://nos.nl/artikel/2363768-cda-voorman-hoekstra-wil-niet-regeren-met-pvv.html Hoekstra zegt ook interessante dingen. Hij vindt het niet goed voorstelbaar. Geen aanbeveling om samen op weg te gaan. Daarna heeft hij specifiek over regeren als het over de rechtstaat gaat. Zeker in de eerste 2 reacties van Hoekstra is geen sprake van uitsluiten. De derde kan je verschillend lezen. @ Ton14024 De "kracht" van Rutte/Wilders en Baudet( ook Trump trouwens) is niet dat ze feiten brengen, maar dat ze het kunnen laten voelen als feiten. Een leugen dus met aan de rand een stukje waarheid. De PVV wil de AOW op 65 houden. Net als SP. Zie je wel dat Wilders links is. Heb je een laag inkomen. Stem Geert! Rutte doet dat overigens met excuses. De voorgangers van Rutte heeft ook de problemen met gaswinning in Groningen niet aangepakt. Andere partijen zijn inderdaad ook verantwoordelijk voor het toeslagen drama. Die puinhopen van Rutte? Zeg dan maar de puinhopen van het hele politieke spectrum. Die 1000 euro van Rutte? En die AOW op 65 van WIlders dan? Of de PvdA. Die draait pas. En de lockdown. Daar was in Maart vorig jaar iedereen nog voor. En politici? Die liegen toch allemaal. Dus Rutte kan er ook nog wel bij. Kees verwoordt het hier boven ook prima. En die hele toeslagen affaire. Die is ook alweer verdampt. Qua media aandacht.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard24 jan. 2021 - 17:20

Sonicje: Wat je beschrijft heet politiek en daar is Rutte het beste in. Op links is het schraalhans keukenmeester wat dat betreft (Marijnissen vind ik een prettige uitzondering maar die speelt het spel te eerlijk) en op rechts , en dan met name de PVV, kan alleen iets als ze meer dan 75 zetels halen.

Sonic2
Sonic224 jan. 2021 - 20:21

@ DezeeuwGerard PVV en/of FvD hebben minimaal 100 zetels nodig, want het aantal afsplitsingen en ruzies zal bij een hele grote PVV en FvD echt enorm zijn. Dus als je echt denkt dat de PVV of FvD aan 76 zetels genoeg hebben. Vergeet het maar. Zelfs met het Noord Koreaanse straf regime wat ze er binnen hun eigen bewegingen op na houden. En voor een uitzondering heb je gelijk. Het is inderdaad politiek wat Rutte bedrijft. Het is gebruik maken van het systeem. Van een niet zo fraai systeem. De moralist in mij vindt het walgelijk. Voor de politieke strategen is het briljant. Dat is waar.

DenFlexwerker
DenFlexwerker24 jan. 2021 - 13:03

Om een parodie op een motivatieposter aan te halen: "Leaders are like eagles: we don’t have them around here". Rutte is een prima tweede hands autoverkoper. Hij lijkt betrouwbaar en dat het ding net buiten de poort door zijn assen zakt is overmacht. Maar hij is het beste wat we kunnen krijgen. Op rechts hebben we Wilders en Baudet: leuke knokkers maar alleen leuk voor eigen parochie. Links heeft met Klaver, Kaag en Ploumen onzichtbaar elitaire figuren. Dat ik Marijnissen hier niet noem: inderdaad nog onzichtbaarder. Wopke is Rutte 2.0 . Er zijn wel een paar politici die boven partijbelang kunnen uitstijgen en daarom breed vertrouwen kunnen krijgen: Aboulateb, Omtzigt, Leijten, Arib en nog een handje vol anderen. Maar helaas: geen lijsttrekkers.

1 Reactie
The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 17:00

DenFlexwerker is natuurlijk dol op sterke leiders, dat wisten we al

Jozias2
Jozias224 jan. 2021 - 12:59

Ik zou zeggen: stem geen VVD. Dat doe ik ook niet. Maar alle kritiek op Rutte van niet VVD leden en stemmers op het feit dat hij lijsttrekker is, is hetzelfde als Feyenoord supporters die vinden dat de trainer van Ajax moet opstappen omdat het spel van Ajax in hun ogen niet goed is.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt24 jan. 2021 - 15:25

Die vergelijking is iets te simpel. De trainer van Feyenoord is van Feyenoord n alleen van Feyenoord. Die van Ajax alleen van Ajax. De 'trainer' van de VVD is ook nog eens bondscoach, premier van Nederland. Dát is het grote verschil. Dat gemanipuleer van deze man, ten koste van de toch al zwakkeren, moest maar eens stoppen.

Jozias2
Jozias224 jan. 2021 - 16:24

@vd bemt. Rutte is op de eerste plaats clubtrainer als lijsttrekker van de VVD. Dus of hij wel of geen lijsttrekker moet worden is aan de VVD. Of hij premier wordt is dan de vraag maar dat kan alleen als uitkomst van een democratisch proces. Maar de SP, GL, en PvdA samen staan nu op 30 zetels tov de VVD met 35 dus tsja wat zegt dat. Ik denk dat zijn rol wat wordt overschat. Het kabinet voert het regeer akkoord uit. Daar hebben alle coalitie partijen en dus hun 2e Kamerfracties hun handtekening onder gezet (Zelfs omzigt). Binnen het kabinet zijn ministers verantwoordelijk voor het beleid op hun departement de premier is niet de baas van een minister, nog heeft hij doorzettings macht. De premier (woord zegt het al) is de eerste onder gelijke. Om alles aan Rutte toe te schrijven is wel wat makkelijk.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 17:05

De logische vraag is natuurlijk welke trainer Jozias op het oog zou hebben.

Jozias2
Jozias224 jan. 2021 - 20:32

@Apple Van mij had dat Aboutaleb of verbeet mogen zijn.

The Apple
The Apple24 jan. 2021 - 23:46

Jozias - Je wilt dus gewoon een sterke leider van welke kleur dan ook, alleen Rutte niet. Nou, wat zeur je dan?

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jan. 2021 - 7:46

@The Apple Het is een natuurkundige wet. Een stelling die volgt na het woordje 'dus' is over het algemeen geheel inconsequent. Hij legt je net uit hoe trainers op zich nu net GEEN sterke leiders zijn.

Jozias2
Jozias225 jan. 2021 - 11:07

@Apple en Paul Ik zeg niets over sterke leiders. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan een overtuigende, verbindende en communicatief vaardige leider. Mijn punt is dat het aan een partij is om zijn eigen leider (lijsttrekker) te kiezen. Meningen van derden daar over doen er niet zoveel toe. Net als dat de mening van aanhangers van club a over een andere club er niets toe doet.