Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De samenleving is de overheid boven het hoofd gegroeid

  •  
31-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
5357993048_85dd630579_c

© cc-foto: Judy van der Velden

Help! Uw burger verzuipt!
Geloofwaardige en merendeels competente kabinetten, een betrouwbare overheid en een goed werkende democratische rechtstaat hebben decennialang in Nederland een voorspoedige economische en maatschappelijke ontwikkeling mogelijk gemaakt en geborgd. Met een gelijktijdige focus op een goede sociale cohesie in de samenleving.
Hoe anders is de situatie anno 2021.
Met een samenleving die tot op het bot verdeeld is en vooral gekenmerkt wordt door een volstrekt afwezige overheid. Als het gaat om het verantwoord leiding geven en verantwoordelijkheid dragen voor een land in grote crisis. Een crisis die zich vooral kenmerkt door een totaal verlies aan grip van de overheid op de samenleving en haar burgers. Met burgers die verworden zijn tot nummers en die inmiddels gewend zijn dat regels nog slechts op papier bestaan welke je gemakkelijk kunt negeren. Intimidaties en bedreigingen zijn gemeengoed geworden en van een rechtsstaat waarin ook gehandhaafd wordt is al heel lang geen sprake meer. Ondermijning is een begrip dat al bijna als normaal wordt beschouwd. Maar ook dat voor een burger in het nauw zijn eigen overheid zich kan ontpoppen als je grootste vijand. Die er niet voor terugdeinst om je volledig kapot te maken.
Bekend is dat de Nederlander een broertje dood heeft aan gezag en autoriteit. Dat heeft ons ook gevormd en wij staan niet voor niets in het buitenland bekend als bot en direct. En eerlijk is eerlijk, dat heeft ons ook ver gebracht in veel zaken waar het op handelsgeest aankomt.
De participatiemaatschappij heeft de burgers in rap tempo verandert. Vooral gericht vanuit het eigen belang en minder op het collectieve belang. Het samen moeten doen om de boel voor elkaar een beetje leefbaar te houden is naar de achtergrond gedreven.
In de coronapandemie is het uitgangspunt samen dan ook volstrekt achterhaald gebleken. Samen wordt door de burger gezien als individuele vrijheid van iedereen opgeteld en dan van alle inwoners gezamenlijk. Waardoor de huidige coronachaos bijna compleet is. Aan het roer van het schip van staat een kapitein met een bemanning die alleen met elkaar onderling bezig is geweest met een ouderwets Nederlands spelletje “mens erger je niet”.
Spannend is de vraag hoe we met deze bizarre uitgangspunten alle problemen te lijf zullen gaan die feitelijk al in 2021 opgelost hadden moeten zijn. Om Nederland nog een beetje sociaal leefbaar te houden. Zoals de compensatie van slachtoffers van het Groninger gas, de toeslagenaffaire, de immense problemen in de zorg in alle onderdelen ervan en het huisvestingsprobleem van vele burgers. Voeg daarbij de toenemende problematische schuldenproblematiek en het stijgende aantal burgers dat gewoon financieel en sociaal bijna verdrinkt. Dit alles tegen de achtergrond van een totaal disfunctionerende rechtstaat en afwezige overheid. Met dat plaatje als realiteit mag iedere burger zich terecht veel zorgen gaan maken over zijn toekomst.
Aan de informateurs het dringend verzoek om op alle toegangsdeuren van de onderhandelingskamers in het formatieproces een groot bord op te hangen met de volgende tekst:
Help! Uw burger verzuipt!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2021 - 12:21

Oftewel; de overheid heeft zichzelf een kopje kleiner gemaakt!

Poeh, poeh
Poeh, poeh1 nov. 2021 - 10:40

Goede analyse. Waar het vooral aan ontbreekt om onze verworven vrijheden tot een goed geheel te maken is leiderschap. We doen het al jaren met Rutte en allen die hij vakkundig inpast in hoe hij het wil. Alternatief aansprekend leiderschap is al lang afgehaakt om mee te werken aan het enigszins ordenen van die vrijheden. Wat je ervoor terugkrijgt is een stortvloed aan kritiek en een al dan niet georganiseerd tegengeluid.

Rechtvznraap
Rechtvznraap1 nov. 2021 - 8:02

De spijker opmzijn kop. Goed artikel waar ik mij bij aansluit.

develhunt
develhunt1 nov. 2021 - 6:35

Jarenlang regeren zonder duidelijk doel, zonder visie, bij de waan van de dag, uitgevoerd door niet altijd capabele ministers en staatssecretarissen is zijn tol gaan eisen, met daarnaast een overheid die veel te veel macht heeft gekregen, niet meer dienstbaar is, verschillende parallellen samenlevingen die niets meer delen, een uit elkaar gevallen land waarvan de identiteit en samenhang compleet verloren is gegaan door allerlei beslissingen waar maar een heel klein elitair groepje de koers bepaald. En maar wijzen met het vingertje naar Bulgarije en Polen, landen waar genoeg op aan te merken is maar waar het op heel veel punten fijner toeven is dan in ons gave landje.

Eid
Eid31 okt. 2021 - 17:53

Nou daar heeft er eentje een slechte nacht gehad..... "totaal disfunctioneren" en "afwezige overheid". Die overheid is zowat overal aanwezig, maar kiest te vaak voor gedogen ipv ingrijpen. Maar zo zijn wij NLders en de overheid is daar een afspiegeling van. Want als de overheid wil ingrijpen is Leiden in last: Privacy! Grondrechten! Maak ikzelf wel uit! En democratie is verworden tot in het ultieme tegemoet komen ad minderheid. Misschien ook een idee om lid van de Tweede Kamer te kunnen worden op basis van functie eisen en bewezen kwaliteiten plus kiesdrempel.

2 Reacties
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:51

Rechtgeaard rechts geleuter. Het is allemaal de schuld van die lastige burger

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 nov. 2021 - 10:28

Naar mijn mening is er in de overheid niemand met visie, gevoel. De hele groep zal best de administratie kunnen leiden maar er is geen enkele minister die zegt : Tot hier en niet verder. We gaan het anders doen. En dan komt er een nieuw gezicht, mevr. Kaag die ik echt wel hoog had maar die kan geen beslissingen nemen, een typische omhoog gevallen adminstrateur. De laatste met visie was Joop den Uyl in mijn beleving.

vdbemt
vdbemt31 okt. 2021 - 17:15

Ja. Dat is nou niet bepaald een goede verandering.. zulke veranderingen, goede en ook deze slechte, kosten tijd. Dat kun je dus niet direct het laatste kabinet Rutte, kwalijknemen.Wel.meer het kabinet ervoor: Rutte. Dan toch zeker het kabinet daarvoor: Rutte. Het is maar goed dat we een nieuw kabinet krijgen.

gimli55
gimli5531 okt. 2021 - 16:50

Dat geldt voor de zorg, onderwijs en politie net zo goed. Er is al sinds jaren, met de participatie wet als apotheose, op de sociale ondersteuning bezuinigd. Er is wel veel geld gespendeerd aan de marktwerking en het zakkenvullen van vele bureautjes die allerlei programma's draaien. Echter de effectiviteit wordt nooit onderzocht. In plaats van investeren in het onderwijs wordt er veel geld uitgegeven aan huiswerk en begeleidingsinstituten. Net als in plaats van meer blauw op straat worden vele beveiligingstaken door duur ingehuurde beveiligingsbedrijven uitgevoerd, zonder de controle van de politiek, wat ook geldt in het onderwijs. Het systeem faalt en blijft falen omdat er geen oplossingen komen voor de oorzaak, maar neoliberale maatregelen om de gevolgen niet effectief te bestrijden en de marktwerking te promoten. Het credo is nog meer van hetzelfde en met dezelfde politiek uitwisselbare partijen. Het institutioneel racisme en discriminatie is geen incident, maar ingevoerd beleid. Zet alle affaires en schandalen van het laatste half jaar eens op een rijtje, Het zijn er te veel om op te noemen, en iedere affaire of schandaal is individueel voldoende om een kabinet te laten vallen. En toch hebben we in de toekomst Rutte 4 in het zadel, ik snap het niet meer. Er is werkelijk geen enige sprake meer van integriteit of reden om de politiek te vertrouwen, nu blijkt dat zelfs de Covid bestrijding niet zuiver op de graat was en nog blijven massa's aanhangers hun frauduleus gedrag goedkeuren.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503711 nov. 2021 - 11:23

Klopt helemaal. Het is werkelijk ongelooflijk. Rovers en leugenaars zitten aan de knoppen en het blijft maar doorgaan. Zum Kotzen.

Gerygrr
Gerygrr1 nov. 2021 - 11:31

Marktwerking promoten hoeft niet. Het gebeurt al jaren geruisloos. Je noemt het onderwijs. We hebben laten gebeuren, dat de extra gelden voor achterstandskinderen zijn stopgezet. De extra leerkrachten eigen taal ontslagen. Alle leerlingen zijn gelijk gemaakt. Allemaal recht op 8 jaar basisschool en al die speciaal onderwijsscholen? Nee, laat kinderen vooral samen naar school gaan…… Dus het onderwijs gericht op het “wegwerken van leerachterstanden” is ten koste gegaan van de onderwijsresultaten. Het selecteren van leerlingen gebeurt door de bovenste 20% af te romen en door te laten naar het vwo. Dus: wie dit snapt geeft zijn kinderen bijles en laat zo het eigen kroost wel slagen In het zo vurig gewenste vwo. De rest heeft zich zand in de ogen laten strooien met prachtige woorden van gelijkheid……..

LeftFuturist
LeftFuturist31 okt. 2021 - 16:46

Ik zeg altijd maar. Een overheid hoeft maar 1 ding te doen. En dat is niet overal meeregeren. Maar wel het goede voorbeeld geven voor de burger. En als ik instanties bel van de overheid merk ik daar helemaal niks van. De overheid heeft altijd zijn eigen structuren getracht te beschermen en die van de burger afgebroken. De opkomst van het populisme, rond de eeuwwisseling heeft er uiteindelijk weinig mee te maken denk ik

TERCA
TERCA31 okt. 2021 - 14:52

De rot zit veel dieper en begon veel eerder dan we denken. Het UWV met name, heeft met het doodslaan van die 2 á 3.000 startende ZZP-er’s (omtrent zogenaamde fraudering) destijds al veel gezinnen geknakt en kapotgemaakt door hun eigen geblunder, terwijl nota bene UWV-re-integratie-coaches vrij-uit gingen. De GAK-re-integratie-coaches daarentegen hadden destijds gedurende de fusie van het GAK en de Arbeidsbureau’s (waar het UWV uit is voortgekomen) al bij voorbaat gewaarschuwd voor een slecht UWV-ondernemingsplan. Daar kunnen we Tjibbe Joustra op afrekenen, maar ook deze ambtenaar loopt nog steeds vrolijk rond. Eigenlijk is de huidige toeslagen-affaire, Toeslagen-affaire 2.0.! En eigenlijk zou het fair zijn om ook het UWV-dossier te heropenen. Want ook hier liet de Rechtspraak zijn/haar oren hangen naar de Ambtenarij. De startende ondernemer liep volledig met open ogen in een UWV-fuik. Heel triest dat destijds niemand, maar dan ook niemand deze zaak heeft rechtgetrokken.

Bert de Vries
Bert de Vries31 okt. 2021 - 14:22

Het ligt een beetje anders. Want de overheid is uit de samenleving gestapt. De overheid heeft de samenleving deels overgedragen aan de markt en voor het overige ondergeschikt gemaakt aan de markt. Dat proces is vele decennia terug begonnen, in alle westerse landen, en het nadert nu z'n voltooiing. In Nederland losten Van Agt en Wiegel het startschot en zwaait Mark Rutte op de finish met de vlag. Het is het gevolg van bewust beleid en niet van overmacht. De samenleving is niet enorm gegroeid, de overheid is welbewust en doelgericht geminimaliseerd.

1 Reactie
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:45

True... behalve dat van die minimale overheid...die is enorm, maar vooral om burgers het mes op de keel te zetten. Ze zijn in DH compleet van het pad af, de stupiditeit zou lachwekkend zijn als het niet zo om te janken was

Verver
Verver31 okt. 2021 - 14:09

Oh ja, de politiek draait met die incidenten mee, zonder een lange termijn visie te hebben of aan vast te houden. Stem je vandaag op een bepaald programma van een partij, draait dat een paar jaar later een andere richting op. Wat we nodig hebben zijn politici die 'Nee' durven zeggen.

Verver
Verver31 okt. 2021 - 14:06

Laten we eerlijk zijn; gebeurt er iets, een incident of ongeluk, dan wordt alles enorm opgeklopt. Er klinkt vrijwel meteen een roep om maatregelen of ingrepen vanuit de overheid. Zelf nadenken of reageren schijnt niet meer te hoeven, er moeten regels voor bedacht worden. Er mag geen slachtoffer meer vallen. Natuurlijk is dat een signaal voor de bestuurders. Er zou immers later geroepen kunnen worden, dat ze er niks aan hebben gedaan. Dus wordt het ambtenarenkorps aan het werk gezet om beleid en regels te maken, welke vervolgens ook gehandhaafd dienen te worden. Vaak komt dat dan op het bordje bij de toch al overbelaste gebruikelijke instanties, zoals de politie. Omdat die ook heel veel regels hebben en alles moeten vastleggen, komen zij er ook niet aan toe. Gevolg weer meer regels, die nog minder gehandhaafd worden.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2021 - 19:19

@ Verver Jij schrijft: Laten we eerlijk zijn; gebeurt er iets, een incident of ongeluk, dan wordt alles enorm opgeklopt. Vanuit jouw perspectief kan dat best correct zijn. Voor mensen met een inkomen van modaal plus is er in Nederland weinig aan de hand. Maar voor de groep die minder inkomen heeft is er geen vaste baan, geen goed betaalbaar huis, minder goed onderwijs, een minder aangename leefomgeving en een falende overheid. De maatregel van het kabinet om de hogere energiekosten te compenseren is exemplarisch. Er wordt een regeling getroffen die voor boven modaal prima is en voor onder modaal een druppel op de gloeiende plaat is. Dus het kan best zijn dat vanuit jouw perspectief een incidentje niet overdreven moet worden. Er zijn miljoenen Nederlanders die klap op klap krijgen. Misschien moet je eens wat meer om je heen kijken.

Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:40

Nee dumb ass, ten eerste zijn het geen incidenten meer, ten tweede komen die de laatste tijd vaak van de overheid, en ten derde zou die juist oplossingen moeten zoeken maar in plaats daarvan maken ze het alleen maar erger. De incompetentie is werkelijk verbijsterend, hoewel ik steeds meer begin te vermoeden dat er enige kwaadaardiheid achter zit

Verver
Verver1 nov. 2021 - 9:24

@daanouwens Organiseer eens iets met een vereniging of ga je oprit een meter verleggen. Dan zie je aan hoeveel regels en voorwaarden je moet voldoen. Regels die opgesteld zijn door ambtenaren, onderhouden moeten worden door ambtenaren en getoetst moeten worden door ambtenaren. Allemaal regels die zijn opgesteld n.a.v. incidenten, als een hartinfarct tijdens een speurtocht. Zo'n hartinfarct wordt breed uitgemeten in de pers en moet natuurlijk voorkomen worden. Kijk maar naar de van Dam tot Dam loop. Je weet niet meer wie er gewonnen heeft, maar wel dat er iemand aan een hartaanval is overleden. Daardoor moet je tegenwoordig een EHBO'er organiseren bij een evenement + vele andere regels n.a.v. eenmalige incidenten. Ieder incident en voorval moet worden ingedekt door regels en maatregelen, tot in het kleinste detail. De overheid regelt het wel met regels, maar deze ambtenaren kunnen niet bezig zijn met jeugdzorg, dat holt hierdoor achteruit. Het geld besteed aan die andere ambtenaren kan niet naar daklozenstichting. Dat zijn de incidenten waar ik op doel en dat zijn de maatregelen die geld kosten en waar onze overheid druk mee is, waardoor het geld en tijd van de overheid wordt opgeslokt. Dat heeft niks te maken met vanuit welk perspectief je om je heen kijkt. @karingin U past naadloos op deze site, door iemand weg te zetten als 'dumb ass' en dat is niet erg koninklijk.

ManekiNeko
ManekiNeko1 nov. 2021 - 10:30

@Verver 1 november 2021 at 10:24 @daanouwens @karingin U past naadloos op deze site, door iemand weg te zetten als ‘dumb ass’ en dat is niet erg koninklijk. Feiten zijn meestal niet koninklijk. Maar het blijven feiten

DaanOuwens
DaanOuwens1 nov. 2021 - 17:35

@ Verver Ik schreef: Maar voor de groep die minder inkomen heeft is er geen vaste baan, geen goed betaalbaar huis, minder goed onderwijs, een minder aangename leefomgeving en een falende overheid. En dan schrijf jij: Dat zijn de incidenten waar ik op doel en dat zijn de maatregelen die geld kosten en waar onze overheid druk mee is, waardoor het geld en tijd van de overheid wordt opgeslokt. Dus de woningnood is volgens jou ontstaan omdat de organisatie van de dam tot dam loop aan eisen moet voldoen? Vindt je nou echt dat een dergelijk reactie serieus genomen moet worden? Je laat met je tekst exact zien wat ik in mijn eerste reactie schreef. Je loopt met een set enorme oogkleppen op en je hebt niet de minste belangstelling voor de burgers om je heen die het minder goed hebben. 1 op de 9 kinderen in Nederland leeft in armoede en jij komt met de organisatie van de dam tot dam loop. Van mij mag het overigens, maar wees dan ook consequent. Als het belang van een hard loopwedstrijd voor jou groter is dat de opleiding van kinderen vind ik dat geen probleem. Maar zeur dan niet over een samenleving die daarvan het gevolg is. Jouw opvattingen leiden tot verharding, polarisatie en een toenemende afkeer van groepen voor elkaar. Dus als je daarmee wordt geconfronteerd is dat een gevolg van je eigen gedachtengoed.

adriek
adriek31 okt. 2021 - 13:57

De zin zou moeten luiden: Bij het roer staat iemand ... Stond er maar iemand aan het roer.

DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2021 - 13:51

Aardig stukje. Maar wat de schrijver vergeet is dat de burger deze tot op het bot verdeelde samenleving wil. Het feit dat de overheid minder zichtbaar is, is daar een gevolg van. Wat moet de overheid doen als er totaal geen overeenstemming is over de rol van de overheid. En in de afgelopen jaren heeft de overheid op zoveel terreinen gefaald dat een flinke aarzeling bij het toebedelen van een zware rol aan de overheid ook heel verklaarbaar is. Het landbouwdossier, de energie, Grondingen, de toeslagen de corona crises het zijn allemaal voorbeelden waarvan de burgers denken, of in ieder geval een groot deel, dat de overheid heeft gefaald. Rechts van het midden, bij VVD en CDA, zitten nog tevreden kiezers, hoewel het CDA nu ook wordt weggevaagd, maar de rest is ontevreden. De toegenomen tegenstellingen zijn ook het gevolg van het VVD-beleid van Rutte. De toeslagen affaire is het resultaat van de visie van rechts, de burger is een fraudeur. Daardoor verandert de samenleving stap voor stap in een systeem waarin burgers geen boodschap hebben aan elkaar. En waarom zouden ze ook? Er valt weinig te winnen met solidair doen. Dus er ontstaat steeds meer een samenleving waarin de VVD-burger gelukkig is en een groot deel van de anderen niet.

2 Reacties
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:35

Te makkelijk. Natuurlijk is dit niet wat "de burger" wil. Maar we kiezen juist een parlement om ingewikkelde zaken voor een diverse bevolking op te lossen, of toch op zij minst niet te creëren....die burger weet doorgaans van toeten noch blazen, misschien een beetje van hijgen ????... Maar wat onder Trutte gebeurd is, is wel zeer ernstig. Hij is de afbraak van democratie, mensenrechten en rechtsstaat niet zozeer begonnen, maar het onderste van de fundamenten is wel in zicht. Ik reken hem dat zwaar aan, maar je hebt wel een beetje gelijk; die mentaliteit is diep doorgedrongen in de samenleving...maar dat komt door een heel scala aan factoren

DaanOuwens
DaanOuwens1 nov. 2021 - 16:32

@ Karingin Jij schrijft: Maar we kiezen juist een parlement om ingewikkelde zaken voor een diverse bevolking op te lossen, Dat is theorie. De burger wil gewoon dat het hele parlement doet wat hij of zij zegt. Natuurlijk is er een diverse bevolking. Jij reageerde op dezelfde tekst als ik van Verver. Die schreef: Laten we eerlijk zijn; gebeurt er iets, een incident of ongeluk, dan wordt alles enorm opgeklopt. Die man ziet alles wat misgaat als een incident. Er is geen enkele kans dat jij ook maar enigszins met hem een consensus krijgt over de feiten. Dat gaat het parlement dus ook niet lukken. Er lopen een aantal diepe kloven door de samenleving. En een groot deel van de burgers, zeker degenen die VVD stemmen. Hebben geen idee hoe anderen leven. Die leven met het idee dat alle anderen net zo zijn en leven als zij zelf. Daar is geen besef dat voor het feit dat de overheid maandelijks ongeveer 7 miljoen toeslagen uitkeert omdat het inkomen van 7 miljoen te laag is om zorgpremie of de huur te betalen. En op een ander niveau liet de Volkskrant deze week zien hoe de wereld van de boeren niets te maken heeft met de werkelijkheid die de rest van Nederland ziet. Je hebt gelijk als je zegt dat de burgers geen totaal verdeeld land willen. Die willen allemaal dat iedereen exact zo denkt als zij zelf. En omdat ze totaal tegengestelde verwachtingen hebben, willen ze dus een totaal verdeeld land.

OlavM
OlavM31 okt. 2021 - 13:44

[De participatiemaatschappij heeft de burgers in rap tempo verandert. (sic)] De "participatiemaatschappij" is een vreselijke, verbloemende term. Neem die niet over! [Aan het roer van het schip van staat een kapitein met een bemanning die alleen met elkaar onderling bezig is geweest met een ouderwets Nederlands spelletje “mens erger je niet”.] Ik zou bijna roepen: “Vada a bordo, cazzo!” (https://www.vertalersitaliaans.nl/vada-bordo-cazzo/) Maar nee, ik roep toch liever: “Vaffanculo, Rutte! (=Rot op!)

1 Reactie
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:20

Oprutten.nl

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 13:21

Citaat: Met burgers die verworden zijn tot nummers en die inmiddels gewend zijn dat regels nog slechts op papier bestaan welke je gemakkelijk kunt negeren. Ik zou daaraan willen toevoegen: Dezelfde burgers zijn niet meer toegerust om de regels te lezen en begrijpen, noch hebben zij de tijd om dat te doen, in werkverband zeker niet. Negeren is vaak onvermogen. Een diploma van nu is geen garantie voor kennis.

1 Reactie
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:19

De ironie is dat het slechtse kamp altijd zegt dat links in een maakbare samenleving gelooft...nou, op rechts doen ze gewoon niet aan samenleving, probleem opgelost

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 13:15

Dan vragen ze eerst; Welke burger, die van boven en/of onder-modaal?

Bouwman2
Bouwman231 okt. 2021 - 12:51

De meest betrouwbare Overheid is net als de barvrouw van mijn stamkroeg, Bij haar is het altijd happy hour. En wie de meeste gratis glazen heeft ingenomen krijgt een schaaltje bitterballen.

2 Reacties
Karingin
Karingin1 nov. 2021 - 8:17

In welke inrichting zit jij eigenlijk, dat je zomaar toegang tot internet hebt?

Paul250371
Paul2503711 nov. 2021 - 11:27

Deze vergelijking slaat werkelijk helemaal nergens op. Wellicht moet je voor dat je meedoet aan happy hour commentaar geven of leren zuipen.