© cc foto: Carolina Georgatou
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Stel je voor je hebt een bedrijf. En je zoekt personeel. Dan zou je eigenlijk volgens de huidige maatstaven moeten voldoen aan de volgende zoektermen. - boven de 55 - allochtoon -lbhtrwery+- etc. -gehandicapt - vrouw. -langdurig werkeloos En geschikt voor de functie. Probeer daar eens een personeelsadvertentie voor te ontwerpen.
En dan neemt een neemt een werkgever je in dienst en dan ben je de incompetente (vul de zoekterm in). Neem als bedrijf iemand aan welke de juiste competenties heeft aan, als een bedrijf je aanneemt vanwege het diversiteitsbeleid zou je er al eigenlijk niet moeten werken.
"Als LGBTIQ+-ers hebben wij gewoon goed- en zeker werk nodig om een waardig en ‘open’ leven te kunnen leiden. " Dat geldt net zo goed voor niet-LGBTIQ+'s. Raar he? 't Zijn net mensen. "In een context waarin bedrijven juist het omgekeerde beleid voeren kan een “roze bedrijven beleid” dan ook het beste getypeerd worden als “het creëren van gelijkheid op de Titanic. En, alhoewel gelijkheid op de Titanic belangrijk is, is het niet genoeg: het schip zinkt, en het zinkt snel in ijskoud water”" En ook in dit voorbeeld blijkt dus dat de LGBTIQ+'s net zo gelijk behandeld worden bij reorganisaties. Wat is nu eigenlijk het betoog? Bedrijven die een 'roze' beleid voeren mogen niet reorganiseren? Dus een schip volgeladen met zowel LGBTIQ+'s als niet-LGBTIQ+'s waar water in loopt, daarbij mag de kapitein geen order geven tot water hozen? M.a.w., 'roze' beleid betekent niet reorganiseren, met zn allen ten onder? Het lijkt mij dat het 'roze bedrijvenbeleid' eigenlijk in deze verkeerd wordt uitgelegd. Het 'roze bedrijvenbeleid' zorgt er mijn inziens juist toe dat LGBTIQ+ niet meer speciaal wordt behandeld, maar gewoon wordt behandeld als ieder ander mens. Met andere woorden, je bent niet speciaal omdat je LGBTIQ+ bent, en je verdient geen speciale rechten omdat je dat bent. En als je te maken krijgt met discriminatie op de werkvloer (door een leidinggevende), dan kun je nog altijd gerechtelijke stappen ondernemen. Discriminatie is strafbaar, vraag maar aan die gast met die tuinwinkel in Drachten, die een stagair weigerde vanwege diegene's geaardheid.
Cornald Maas bij Jinek sprak ook over de inbreng van de genoemde grote bedrijven. Hij nuanceerde zijn steun door te wijzen op hun grote financiële bijdrage aan de pride parade. Dat zou het meevaren van kleinere boten subsidiëren, die wèl voor de goede zaak strijden.
Goed zo lullo´s, van Gay Parade naar Pride, Werkzekerheid en Vergetelheid. Start op NIEUW.
Wat een ongelofelijke flauwekul. Je mag van ren bedrijf dat aan de Pride mee wil doen verwachten dat ze een actief diversiteitsbeleid hebben. Maar wat heeft baanzekerheid daarmee te maken? Dit klinkt als iemand die zijn eigen stokpaardjes voor de wagen wil spannen. Gewoon goed werk. En dan? Moeten de bedrijven ook groen zijn? Werknemers ruimte geven om vrijwilligerswerk te doen? Actief vluchtelingen werven? Iets doen voor de uitstervende tijgers? Allemaal heel mooi hoor, maar hou in godsnaam een beetje focus en laat het bij diversiteit.
"Het effect van een roze anti-discriminatie beleid kan echter niet los gezien worden van het bredere beleid wat bedrijven voeren wat betreft werkzekerheid." Het is een voorspelbaar gegeven dat er zijn die ideologisch-politieke wagonnetjes proberen te koppelen aan een veel aandacht genererend, succesvol fenomeen zoals van de toenemende homoacceptatie waarvan de Gaypride boegbeeld is. Maar in terechte of onterechte kritiek, en zeker waar deze ideologisch-politiek is gekleurd, m.b.t. het bredere beleid wat bedrijven voeren wat betreft werkzekerheid moet je dus juist niet gaan discrimineren door in dit geval opportunistisch misbruik te willen maken van LGBTIQ+-ers en hun day of pride. Als je aandacht wilt voor het beleid van bedrijven wat betreft werkzekerheid, en dat je daar dus op ideologisch-politieke gronden bezwaren bij hebt ondanks de sterk aantrekkende werkgelegenheid, dan doe je dat maar zonder het succes van andere belangenbewegingen daartoe proberen te misbruiken.
Ach ja, laten we de Zuid Europese arbeidsmarkt als voorbeeld nemen met zijn rigide ontslagbescherming bij vaste dienstverbanden en waterhoofden aan ambtenaren die al helemaal niet te ontslaan zijn of de "socialistische heilstaat", Frankrijk, waarbij de "liberaal" Macron zich in de korte tijd sinds zijn aantreden ook al heeft bedient van protectionisme, nationalisatie en dus actieve overheidsinterventie om niet competitieve Franse bedrijven te beschermen tegen overname of faillissement; allemaal heel sociaal natuurlijk voor de werknemers ( zie ook Air France) maar als je de hoogte van de staatschulden van deze landen ziet dan snap je dat alles zijn prijs heeft en opteer ik in ieder geval voor de Nederlandse situatie waar private bedrijven niet gedwongen zijn om tegen elke marktlogica personeel in dienst te houden van welke geaardheid dan ook !