Joop

De Roze Titanic

  •  
04-08-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4870316432_1a2f7ea70c_z

© cc foto: Carolina Georgatou

Hoe we met de bedrijvenboten in de Amsterdamse Pride wegzinken in het koude water van steeds verslechterende werkzekerheid.
Er komt steeds meer kritiek op de deelname van bedrijven in de Nederlandse Pride vieringen. Zowel de voorstanders als sommige van de critici lijken elkaar echter gevonden te hebben in de opvatting dat bedrijven, om mee te mogen varen, op z’n minst een beleid zouden moeten voeren dat bijdraagt aan LGBTIQ+ acceptatie op de werkvloer. Een “roze bedrijven beleid” dreigt echter een lege huls te worden als binnen hetzelfde bedrijf werkzekerheden structureel worden afgebroken.
Toegegeven: bedrijfsmatige anti-discriminatie initiatieven hebben resultaat. Zo is het relatief makkelijker geworden voor bepaalde segmenten van de LGBTIQ+ gemeenschap om aan een baan te komen. Ook draagt een intern diversiteitsbeleid een belangrijk signaal uit dat discriminerend gedrag niet langer getolereerd wordt op de werkvloer.
Het effect van een roze anti-discriminatie beleid kan echter niet los gezien worden van het bredere beleid wat bedrijven voeren wat betreft werkzekerheid. Dit bredere beleid raakt namelijk de kern van ons bestaan. Als LGBTIQ+-ers hebben wij gewoon goed- en zeker werk nodig om een waardig en ‘open’ leven te kunnen leiden. Bovendien hebben we werkzekerheid en (vakbonds)organisatie nodig om onze (roze) rechten op te kunnen eisen. Maar als we een aantal bedrijven die meevaren in de Pride onder de loep nemen, blijkt dat zij juist hierop een problematisch beleid voeren.
Pride bedrijven langs de ‘gewoon goed werk’ lat
Een van de grote multinationals die meevaart is ING. Een multinational met een roze bedrijvennetwerk en een staat van dienst op het gebied van diversiteitsbeleid. Tegelijkertijd kondigde het bedrijf eind 2016 aan zo’n 7000 banen te schrappen , in totaal goed voor 12 % van het hele personeelsbestand. Vakbond FNV bestempelde dit dan ook als ‘een race naar beneden’ en als ‘een ordinaire bezuinigingsmaatregel ten koste van het personeel’. Ook binnen de meevarende zorginstelling Cordaan is er al langer onrust onder het personeel vanwege structurele personeelsbezuinigingen, met dit jaar een 16,7 % afname in FTE ten opzichte van 2015. Andere deelnemende bedrijven dragen via oneerlijke concurrentie of via de keten bij aan uitholling van zeker werk. Bijvoorbeeld Uber, het bedrijf wat via illegale ZZP constructies verantwoordelijk is voor een toename aan   faillissementen en onzeker en onderbetaald werk in het taxiwezen. Overigens is Uber onlangs nog in opspraak geraakt vanwege de sterk seksistische organisatie cultuur. Het personeel in verschillende van deze bedrijven kwam al een aantal maal in actie tegen deze arbeidsomstandigheden en de toename in werkonzekerheid. Bij een aantal van de meevarende bedrijven, zoals Vodafone, kregen medewerkers hierbij in het verleden te maken met pesterijen en intimidatie. Bovendien voert dit bedrijf ook breder een anti-vakbondslijn: het wil al geruime tijd geen CAO afsluiten , waardoor de medewerkers nauwelijks collectieve bescherming genieten. Een behoorlijke onzekere situatie voor de 3500 Vodafone werkers, zeker binnen de huidige fusie met Ziggo.
Een Roze Titanic
Een kritische beschouwing van een aantal van de ‘grote spelers’ in de Pride, wijst dus uit dat een “roze bedrijvenbeleid” aan de ene kant en een toename van onzekere en precaire vormen van arbeid aan de andere, vaak twee kanten van dezelfde munt lijken.
Dat werpt de vraag op wat een bedrijfsmatig “roze anti-discriminatie beleid” in deze bredere context van afbraak van zeker werk voor betekenis heeft. Ter illustratie: hoe waarschijnlijk is het, dat in een geval van discriminatie, een lesbische flexwerker haar rechten opeist bij de baas als ze überhaupt niet zeker is van contractverlening? Zeker als degene die haar discrimineert de CEO van het bedrijf is die over de personeelsbezetting gaat?
Studies laten zien dat ‘gedragscodes’ van bedrijven vooral succes hebben als werkers een stabiele arbeidssituatie kennen en als ze goed georganiseerd zijn in bijvoorbeeld vakbonden. In een context waarin bedrijven juist het omgekeerde beleid  voeren kan een “roze bedrijven beleid” dan ook het beste getypeerd worden als “het creëren van gelijkheid op de Titanic. En, alhoewel gelijkheid op de Titanic belangrijk is, is het niet genoeg: het schip zinkt, en het zinkt snel in ijskoud water” (citaat Richard Blum ).
Trots op bedrijven?
Dit beeld wordt nog scherper binnen een historische benadering van de Pride viering. Onze voorgangers, die de rellen in Stonewall begonnen, waren naast trans, lesbo en queer ook migranten en mensen van kleur uit vooral de armere lagen van de bevolking. Het protest kwam voort uit het verzet tegen discriminatie op basis van seksualiteit, gender, afkomst en kleur in combinatie met hun precaire werk- en leefomstandigheden. Laten we de “Pride” vooral blijven gebruiken als momentum om bestaanszekerheid voor de meest gemarginaliseerden uit onze LGBTIQ+ gemeenschap op te eisen. Op de bedrijven die deze bestaanszekerheid juist ondermijnen hoeven we wat dat betreft niet “trots” te zijn.
Het artikel “Roze Titanic” is op persoonlijke titel geschreven.
 

Meer over:

gay pride, werk, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

punt2
punt24 aug. 2017 - 12:07

Stel je voor je hebt een bedrijf. En je zoekt personeel. Dan zou je eigenlijk volgens de huidige maatstaven moeten voldoen aan de volgende zoektermen. - boven de 55 - allochtoon -lbhtrwery+- etc. -gehandicapt - vrouw. -langdurig werkeloos En geschikt voor de functie. Probeer daar eens een personeelsadvertentie voor te ontwerpen.

1 Reactie
mark3
mark34 aug. 2017 - 22:44

En dan neemt een neemt een werkgever je in dienst en dan ben je de incompetente (vul de zoekterm in). Neem als bedrijf iemand aan welke de juiste competenties heeft aan, als een bedrijf je aanneemt vanwege het diversiteitsbeleid zou je er al eigenlijk niet moeten werken.

Ch0k3r
Ch0k3r4 aug. 2017 - 11:40

"Als LGBTIQ+-ers hebben wij gewoon goed- en zeker werk nodig om een waardig en ‘open’ leven te kunnen leiden. " Dat geldt net zo goed voor niet-LGBTIQ+'s. Raar he? 't Zijn net mensen. "In een context waarin bedrijven juist het omgekeerde beleid voeren kan een “roze bedrijven beleid” dan ook het beste getypeerd worden als “het creëren van gelijkheid op de Titanic. En, alhoewel gelijkheid op de Titanic belangrijk is, is het niet genoeg: het schip zinkt, en het zinkt snel in ijskoud water”" En ook in dit voorbeeld blijkt dus dat de LGBTIQ+'s net zo gelijk behandeld worden bij reorganisaties. Wat is nu eigenlijk het betoog? Bedrijven die een 'roze' beleid voeren mogen niet reorganiseren? Dus een schip volgeladen met zowel LGBTIQ+'s als niet-LGBTIQ+'s waar water in loopt, daarbij mag de kapitein geen order geven tot water hozen? M.a.w., 'roze' beleid betekent niet reorganiseren, met zn allen ten onder? Het lijkt mij dat het 'roze bedrijvenbeleid' eigenlijk in deze verkeerd wordt uitgelegd. Het 'roze bedrijvenbeleid' zorgt er mijn inziens juist toe dat LGBTIQ+ niet meer speciaal wordt behandeld, maar gewoon wordt behandeld als ieder ander mens. Met andere woorden, je bent niet speciaal omdat je LGBTIQ+ bent, en je verdient geen speciale rechten omdat je dat bent. En als je te maken krijgt met discriminatie op de werkvloer (door een leidinggevende), dan kun je nog altijd gerechtelijke stappen ondernemen. Discriminatie is strafbaar, vraag maar aan die gast met die tuinwinkel in Drachten, die een stagair weigerde vanwege diegene's geaardheid.

Gerygrr
Gerygrr4 aug. 2017 - 11:02

Cornald Maas bij Jinek sprak ook over de inbreng van de genoemde grote bedrijven. Hij nuanceerde zijn steun door te wijzen op hun grote financiële bijdrage aan de pride parade. Dat zou het meevaren van kleinere boten subsidiëren, die wèl voor de goede zaak strijden.

ton14024
ton140244 aug. 2017 - 10:21

Goed zo lullo´s, van Gay Parade naar Pride, Werkzekerheid en Vergetelheid. Start op NIEUW.

Muxje3
Muxje34 aug. 2017 - 9:56

Wat een ongelofelijke flauwekul. Je mag van ren bedrijf dat aan de Pride mee wil doen verwachten dat ze een actief diversiteitsbeleid hebben. Maar wat heeft baanzekerheid daarmee te maken? Dit klinkt als iemand die zijn eigen stokpaardjes voor de wagen wil spannen. Gewoon goed werk. En dan? Moeten de bedrijven ook groen zijn? Werknemers ruimte geven om vrijwilligerswerk te doen? Actief vluchtelingen werven? Iets doen voor de uitstervende tijgers? Allemaal heel mooi hoor, maar hou in godsnaam een beetje focus en laat het bij diversiteit.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk4 aug. 2017 - 9:50

"Het effect van een roze anti-discriminatie beleid kan echter niet los gezien worden van het bredere beleid wat bedrijven voeren wat betreft werkzekerheid." Het is een voorspelbaar gegeven dat er zijn die ideologisch-politieke wagonnetjes proberen te koppelen aan een veel aandacht genererend, succesvol fenomeen zoals van de toenemende homoacceptatie waarvan de Gaypride boegbeeld is. Maar in terechte of onterechte kritiek, en zeker waar deze ideologisch-politiek is gekleurd, m.b.t. het bredere beleid wat bedrijven voeren wat betreft werkzekerheid moet je dus juist niet gaan discrimineren door in dit geval opportunistisch misbruik te willen maken van LGBTIQ+-ers en hun day of pride. Als je aandacht wilt voor het beleid van bedrijven wat betreft werkzekerheid, en dat je daar dus op ideologisch-politieke gronden bezwaren bij hebt ondanks de sterk aantrekkende werkgelegenheid, dan doe je dat maar zonder het succes van andere belangenbewegingen daartoe proberen te misbruiken.

Cruise
Cruise4 aug. 2017 - 9:48

Ach ja, laten we de Zuid Europese arbeidsmarkt als voorbeeld nemen met zijn rigide ontslagbescherming bij vaste dienstverbanden en waterhoofden aan ambtenaren die al helemaal niet te ontslaan zijn of de "socialistische heilstaat", Frankrijk, waarbij de "liberaal" Macron zich in de korte tijd sinds zijn aantreden ook al heeft bedient van protectionisme, nationalisatie en dus actieve overheidsinterventie om niet competitieve Franse bedrijven te beschermen tegen overname of faillissement; allemaal heel sociaal natuurlijk voor de werknemers ( zie ook Air France) maar als je de hoogte van de staatschulden van deze landen ziet dan snap je dat alles zijn prijs heeft en opteer ik in ieder geval voor de Nederlandse situatie waar private bedrijven niet gedwongen zijn om tegen elke marktlogica personeel in dienst te houden van welke geaardheid dan ook !