Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De roze pensioenwolk van de Tweede Kamer

  •  
11-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Kleine werkgevers kunnen hun medewerkers geen fatsoenlijk pensioen meer aanbieden
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het recht op het meenemen van het bij vorige werkgevers opgebouwde pensioen handhaven. Door dit recht worden pensioenvoorzieningen soberder. Zeker kleinere werkgevers kunnen de pensioenrisico’s niet dragen.
De afgelopen jaren zijn pensioenregelingen snel versoberd. Eindloonregelingen zijn sinds 2004 niet meer het meest gebruikt. Werkgevers die nu een pensioenregeling invoeren, kiezen bijna nooit meer voor een eindloonregeling, omdat deze onbetaalbaar is geworden. De middenloonregeling is voor veel werknemers ongunstiger dan een eindloonregeling, maar biedt wel veel meer zekerheid over het uiteindelijke pensioen dan een beschikbare premieregeling. Ook de middenloonregeling is echter onbereikbaar geworden voor veel werknemers.
Bijstorten Door het recht om reeds opgebouwd pensioen mee te nemen, neemt een werkgever een groot risico met een midden- of eindloonregeling. Zij moeten duizenden of zelfs tienduizenden euro’s bijstorten als hun pensioenfonds of verzekeraar met het ingelegde bedrag niet hetzelfde pensioen kan uitkeren als de vorige aanbieder heeft beloofd. Werknemers hebben immers recht op hun gemiddelde loon, onafhankelijk van het ingelegde bedrag.
Kleine werkgevers Voor kleine werkgevers is het door dit recht nauwelijks nog mogelijk om een middenloon- of eindloonregeling aan te bieden aan hun werknemers. Een beschikbare premieregeling is door een groot gebrek aan vertrouwen in banken en verzekeraars (woekerpolissen) en de onzekerheid op de financiële markten nauwelijks een echt alternatief voor een middenloon- of eindloonregeling. Met het opgebouwde bedrag wordt pas een pensioen gekocht als de pensioenleeftijd is bereikt en het is volstrekt onduidelijk wat je over een jaar of twintig, dertig met het opgebouwde bedrag kunt kopen.
Steeds minder De Tweede Kamer zou zich ervoor in moeten spannen dat alle werkgevers een midden- of eindloonregeling aan kunnen bieden. Nu maken ze dit onmogelijk door vast te houden aan rechten waar steeds minder werknemers gebruik van kunnen maken.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.