Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De renovatie van het Binnenhof is een grote psychologische blunder

  •  
07-07-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
binnenhof_bewerkt
En dient in een diepe la te worden weggeborgen
De politiek is van plan het eigen speelveld stevig te renoveren. En dat in de meest letterlijke zin des woords: deze maandag presenteerde een commissie onder leiding van oudgediende Liesbeth Spies een plan om het Binnenhof in zijn geheel behoorlijk te restaureren en bij de door regelgeving en veiligheidsmanie sterk aangescherpte eisen van de tijd te brengen. Het moet een sobere en doelmatige verbouwing worden. Anders wordt het allemaal zo duur. Nu is de belastingbetaler klaar met vijfhonderd a zeshonderd miljoen euro. Voor iets meer dan een half miljard ligt het Binnenhof er weer prachtig bij.
Zonzijde Toch heeft dit plan ook een zonzijde. Het betekent heel veel werk voor gespecialiseerde aannemers en allerlei uiterst vakbekwame ambachtslieden die dit grote karwei ter hand nemen. Het Binnenhof is hoe dan ook met het Amsterdamse stadhuis op de Dam de meest iconische plek van Nederland en een van onze allerbelangrijkste monumenten. Dat mag wat kosten.
Oude teringzooi Ooit wilde minister Rudolf Thorbecke die oude teringzooi opruimen om er een representatief gebouw neer te zetten met Griekse en Romeinse motieven aslmede een hoop pilaren. Daar is gelukkig een stokje voor gestoken. Het Binnenhof werd gerestaureerd en gebracht tot een staat die paste bij het middeleeuws verleden. Althans in de ogen van de architect Cuypers. Er zit een heleboel van zijn fantasie in de huidige aanblik van het complex. Het is helemaal niet zo gek daar nog eens kritisch naar te kijken als je de hele boel toch op de schop wilt nemen.
Nogmaals: wat we nodig hebben in Nederland, zijn stevige investeringen van de overheid om de bouw weer op gang te brengen. Dit is er één van. Het zou mooi zijn als er ook een half miljard kwam om aan de vraag naar betaalbare huurwoningen te voldoen. Maar dát halve miljard komt er vast niet.
Griekse mislukking We leven in de nadagen van een crisis, althans dat wil men de goegemeente doen geloven. Wij zullen tussen nu en pakweg 2020 de vele miljarden die we in de Griekse mislukking hebben gestoken, moeten afschrijven. De nieuwe ontslagwet en de sterk uitgeklede WW gaan erg veel werklozen veel sneller in grote problemen brengen dan ze nu nog denken.
Vochtige huurflatjes. Daarom is het renoveren van het Binnenhof nu een grote psychologische blunder. Het publiek zal uit zo’n maatregel concluderen dat de heren kamerleden en ministers uitstekend voor zichzelf weten te zorgen. Het contrast met de armlastige woningbouwcorporatie, die geen geld zegt te hebben voor de renovatie van haar vochtige huurflatjes, is te schrijnend. Investeer een half miljard in een betere leefomgeving voor anderen, niet voor jezelf. Dat Binnenhof staat er zo ook nog wel een paar decennia. Anders zal bij de komende verkiezingen, een harde afrekening volgen. De politiek snijdt zichzelf pijnlijk in de vingers, als ze niet meteen besluit om die plannetjes van Liesbeth Spies in een diepe la onder te brengen. 
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.