Joop

De Redder des Vaderlands, daar is eindelijk Pieter Omtzigt

  •  
22-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2355 keer bekeken
  •  
Untitled_Artwork
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Farmer3.0
Farmer3.023 aug. 2023 - 18:11

De traditionele partijen zijn waarschijnlijk toch lichtelijk in paniek. Hele afdelingen met denktanks, wetenschappelijke bureaus, communicatiedeskundigen, mensen uit Brussel halen en wat voor gekkigheid nog meer. Één man begint een partij, en de kaarten zijn weer opnieuw geschud.

Mirzas
Mirzas23 aug. 2023 - 8:11

Omtzigt presenteert zichzelf niet als Messias. Ik zie hem meer als oprecht persoon die verandering beoogt. Hem als Messias wegzetten is flauwe en gemakzuchtige framing van mensen die bang zijn voor zijn invloed. Naar waarschijnlijkheid ga ik niet stemmen op NSC, maar ik juich het wel toe dat hij überhaupt iets van visie terugbrengt in de politiek.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen23 aug. 2023 - 8:41

Ik vind dat hij zich juist wel gedraagt als de nieuwe Messias, wat maakt dat ik hem als persoon niet mag. Dat hij een goede bijdrage kan leveren aan de politiek twijfel ik verder niet aan. Persoon en inhoud staan los van elkaar.

Mirzas
Mirzas23 aug. 2023 - 10:40

Idealiter wel. Maar persoon en inhoud van elkaar loskoppelen werkt niet altijd even goed. Ik denk aan Rutte of een Wilders of aan Baudet. Ik vind hem juist niet die pretentie hebben. Meer iemand met een visie die door anderen op een te hoog voetstuk wordt gehesen. Maar we gaan het zien!

Sententia
Sententia23 aug. 2023 - 13:18

@Norsemen, In welk opzicht gedraagt hij zich als de nieuwe Messias, geef eens voorbeelden? Ik heb juist de indruk dat hij een hele nuchtere, bescheiden, hardwerkende, wat in zichzelf gekeerde persoon is. Volgens mij zijn het vooral ánderen die hem speciale gaven toedichten en op het schild plaatsen. En als er spotprenten verschijnen van politici waar verder weinig op aan te merken is (zie ook: de cartoon van Henri Bontenbal), weet je dat de strijd rond beeldvorming losgebarsten is in de media.

Norsemen
Norsemen24 aug. 2023 - 9:13

@Sententia Hoe deze man over zichzelf praat bijvoorbeeld, hij vindt zichzelf fantastisch.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 aug. 2023 - 21:43

Nee, de media en reageerders presenteren die man als een super-natuurlijke oplossing. Nieuwe premier. Massas zetels. Allemaal onzin.

Jan Wijn
Jan Wijn23 aug. 2023 - 7:48

Laat je niet voor de gek houden door deze man die net als CDA en VVD het systeem waarin we leven blijven omArmen.

Frits Jansen
Frits Jansen23 aug. 2023 - 6:54

Omtzigt beseft dat geen "nieuwe bestuurscultuur" komt zonder een systeemverandering, want het huidige systeem geeft politici te veel "perverse prikkels". Maar ik vraag me af of het mogelijk is om vanuit de politiek ons systeem te verbeteren. Omtzigt zou meer kunnen bereiken in een (nog op te richten) projectgroep "bestuurlijke vernieuwing". Hij signaleert terecht dat Nederland nu geen rechtsstaat genoemd kan worden. vanuit 19-de eeuwse opvattingen kunnen politici nog steeds hun gang gaan, en je kunt wachten op het volgende ongeluk. De hysterische angst voor fraude zit diep en vergiftigt de maatschappij. Politici vrezen afgebrand te worden als er fraude uitkomt en eisen daarom meedogenloze fraudebestrijding.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde23 aug. 2023 - 13:21

Frits eens. Het doet me denken aan wat ik een ondernemer ooit hoorde zeggen. "Verkoop is het mooiste wat er is maar je zou het zonder klanten moeten kunnen doen". De nieuwe bestuurscultuur is een idee fixe, die bestaat niet. Het is zoiets als wat je in commercials hoort: 'nu met vernieuwde formule.' Hetzelfde product in een andere verpakking. Dat is Omtzigt. Hij houdt zelfs nog een slag om de arm door bestuurscultuur te koppelen aan systeemverandering. Wat is dat dan? Een revolutie? Omtzigt en systeemverandering? Het zijn allemaal loze kreten. Zijn manifest staat vol met dit soort platitudes, in feite populistische retoriek. Hij mist de testosteron en daarmee de agressie van een Fortuijn, waardoor het redelijk en genuanceerd lijkt. Maar het is semi intellectueel gewauwel. Omtzigt en systeemverandering. Dat is ver boven zijn pay grade. Dat Omtzigt hiermee weg komt zegt alles over de kritiekloosheid van zijn stemmers. Echte verandering komt nooit vanuit de politiek. Pretenderen dat dat wel zo is is volksverlakkerij.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans323 aug. 2023 - 14:25

Ik ben nergens een uitspraak van hem tegengekomen dat Nederland geen rechtstaat meer is. Wel dat er van alles en nog wat aan mankeert, hij noemt dat geloof ik 'erosie, maar dat is iets anders dan on breken. Het zou trouwens ook een onzinnige uitspraak zijn.

Norsemen
Norsemen24 aug. 2023 - 12:23

Omtzigt wil geen systeemverandering. Het zijn slechts details die hij anders wil doen. Wat meer en verdergaand dan andere partijen wellicht, maar het blijven details.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick23 aug. 2023 - 4:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Poppy Dumas
Poppy Dumas22 aug. 2023 - 22:29

Geen idee waarom hier gekozen is voor een bruine achtergrond buiten dat ik de hele prent niet snap. Als er al iemand ingehaald is als een verlosser dan was dat wel Frans Timmermans met een Noord-Koreaans enthousiasme door de GroenLinks/PvdA-kudde. Dat geldt niet voor Omtzigt. Na de drek die Omtzigt van meet af aan al over zich heen kreeg vanuit de regering en bijbehorende coalitiepartijen, en hij wijs geworden zelf een functie elders koos met een eigen politieke partij, werd dat bewuste besmeuren onverminderd voortgezet vanuit diezelfde partijen door o.m. de kereltjes Alexander Pechtold en Henk Kamp. Deze zittende macht doet haar invloed op deze smerige manier meteen ook al gelden in een gewillig deel van de media. Je zag het vanavond bij Humberto Tan die Omzigt niet één keer, maar direct achter elkaar, twee keer op een zeer gezochte manier via het onderwerp van een politieke agenda rondom zorg aansprak op diens verleden met mentale problemen. Maar niet alleen daar. Omtzigt wordt duidelijk gevreesd door de zittende macht die haar macht ook heeft in de media, met name de publieke. Bij Fortuijn was het nog heel gemakkelijk vanwege diens zeer rebelse en provocatieve karakter. Maar bij Omtzigt is dat anders. Maar ondanks zijn veel meer ongrijpbare fenomeen wordt hij niet als minder bedreigend ervaren. De messen zijn net als bij Fortuijn alweer vlijmscherp geslepen. Het is alleen lastiger hem afdoende te treffen en bij Fortuijn werd het volk al zo boos.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 aug. 2023 - 21:57

Vreemd hoe de pers en reageerders zichzelf zo'n gekke projectie hebben aangepraat. Het laat wel iets zien van de onderontwikkeling van de Nederlandse cultuur. Artiekel na artiekel na artiekel over vaag idee over een grote macht die zijn naam leent. Niet zoveel anders dan praten voor het soort mensen die in een verkiezing ineens de ballen op een Baudet of een BBB gooijen mischien. Maar Omtzigt en de inzet die hij representeert is normaler dan veel van zijn fans, en traditioneler.

Mathijsco
Mathijsco22 aug. 2023 - 20:05

Ik zie nog steeds Pieter Omtzigt: zoals hij is. Eer komt je toe in dit leven, en de redder des vaderlands is een geuzennaam die hij kennelijk krijgt opgespeld. Of wellicht is het iets wat anderen -langs Rome naar Brussel- stiekem heel graag hadden willen zijn.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen23 aug. 2023 - 8:43

Het is een spotprent toch? Het is een geuzennaam die hij zichzelf opspeldt.

Rene712
Rene71223 aug. 2023 - 14:54

@Norsemen "Het is een spotprent toch? Het is een geuzennaam die hij zichzelf opspeldt." Hij heeft zichzelf die geuzennaam opgespeld? Ik zie graag een verwijzing naar uw bron waarin hij dat heeft gedaan.....

Norsemen
Norsemen24 aug. 2023 - 9:16

"Hij heeft zichzelf die geuzennaam opgespeld? Ik zie graag een verwijzing naar uw bron waarin hij dat heeft gedaan....." Wat is dit nu voor onzin reactie. Denk je nu echt dat ik bedoel dat hij zichzelf daadwerkelijk iets heeft opgespeld waar 'Redder des Vaderlands' opstaat?

PVDB2
PVDB222 aug. 2023 - 19:04

Omtzigt is natuurlijk betrouwbaarder als die andere politicus die boeken schrijft. Nu is dat niet moeilijk bij Baudet die de grootse waanzin uitkraamt. Het is anders als je een boek hebt geschreven dat als basis moeten dienen voor zijn programma. Een bestseller, boven aan de Bestseller 60 ranglijst. Door aanhoudende vraag weer een nieuwe oplage. Zonder het programma te kennen, met alleen de kennis van het boek en dat de schrijver met verkiezingen met een eigen partij mee gaat doen, nu al weten dat er op gaat stemmen, is vrij risicovol. Waar de verwachtingen hoog zijn, kan de val alleen maar groter zijn. Voor welke policus dan ook. Na een paar jaar of een regeerperiode kan dan de “productie” wel eens lager zijn dan verwacht. Aangezien je vaak met allerlei personen en omstandigheden te maken krijgen. Makkelijker word het wel als je klein begint en dus sneller in de oppositie komt. En dan zien of het gaat en of er potentie is om groter en belangrijker te worden.

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier23 aug. 2023 - 0:26

Mensen die op deze populist gaan stemmen moeten net als VVD, PVV, BBB, FvD, Ja21 etc stemmers hun mond houden over de staat van het land. Ze zijn medeschuldig.

E w T
E w T23 aug. 2023 - 9:04

Kraaier . Hoezo populist?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 aug. 2023 - 9:52

Waarom moeten stemmers die een andere keuze maken over de staat van het land hun mond houden? Zij hebben net zo veel recht op hun stem en mogen dat ook uiten. En om mensen medeschuldig te noemen ga je ze ook niet overtuigen wat anders te stemmen. Dat werkte bij Clinton met haar deplorables-opmerking ook zo goed. Trump is haar daar nog steeds dankbaar voor. Op deze manier jaag je mensen alleen maar weg. Klinkt leuk, preken voor eigen parochie, maar daar win je geen stemmen mee om het verschil te maken.

Juppé🎗
Juppé🎗23 aug. 2023 - 9:56

« Mensen die op deze populist gaan stemmen moeten net als VVD, PVV, BBB, FvD, Ja21 etc stemmers hun mond houden over de staat van het land. Ze zijn medeschuldig.« …..het gaat ook niet primair om de staat van het land Nederland. Die is net als de staat van het land Frankrijk in grote lijnen nog best redelijk. Dat is de grote fout die die populisten maken. Het gaat om de bestaanszekerheid van de aarde om dat vreselijke woord maar te gebruiken.

Rene712
Rene71223 aug. 2023 - 14:03

@Oproerkraaier "Mensen die op deze populist gaan stemmen moeten net als VVD, PVV, BBB, FvD, Ja21 etc stemmers hun mond houden over de staat van het land. Ze zijn medeschuldig." In uw ogen is het beter te stemmen op populist Timermans of populist Marijnissen?

Norsemen
Norsemen24 aug. 2023 - 9:20

"In uw ogen is het beter te stemmen op populist Timermans of populist Marijnissen?" Rene712 lijkt niet helemaal te weten wat populisme is. Maar goed, laten we voor het gemak maar even aannemen dat Timmermans en Marijnissen ook populisten zijn. Dan is het antwoord op zijn vraag: Ja! Natuurlijk Ja! Uiteraard Ja!