Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Rechtse Partij Nederland is een fluitje van een cent

  •  
27-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
nederlandsevlag

© cc-foto: BRRT

Rood Wit blauw, RPN. Omdat ik Nederlander ben.
Onder de voorstanders van vrijheid en gerechtigheid heerst voldoening over de chaos rechts van de VVD. Ze zeggen wel eens: “Het mooiste vermaak is leedvermaak”. Toch hoef je op zulke gevoelens niet trots te zijn. Ze leggen getuigenis af van een zeer nare karaktertrek. Je gaat ook niet op de brug staan lachen als je drenkelingen in  de gracht ziet spartelen. Die werp je een reddingslijn toe.
De kans is groot dat de over boord gevallen FvD-prominenten proberen een eigen partij uit de grond te stampen. Daar is haast bij want de verkiezingen zijn al over een maand of vier. Er komen allerlei deadlines aan rond de inschrijving van partijen en kandidaten. Mensen die naastenliefde hoog in het vaandel hebben staan, houden zich dan niet lafjes afzijdig maar denken positief kritisch mee. Wat kunnen Annabel Nanninga, Joost Eerdmans e tutti quanti doen om voor de verkiezingen van maart beslagen ten ijs te komen?
Belangrijkste advies: vind niet het wiel uit. Beter goed gestolen dan slecht verzonnen. In de Scandinavische landen heb je al bijna twee eeuwen partijen die kortweg “rechts” heten. Je wilt een rechts geluid laten horen. Maak dat in je partijnaam duidelijk. Probeer niet origineel te zijn. Hang geen jaartal aan je naam. Dat was één keer leuk in 1966 maar sindsdien is het een teken van geestelijke armoe. De beste naam is Rechtse Partij Nederland (RPN).
Zo’n partij heeft natuurlijk een aansprekend programma nodig. Dat hoef je niet met zijn allen door middel van marathonsessies in elkaar te knutselen. Nederland kent namelijk nu al rechtse en conservatieve bewegingen met uitgewerkte ideeën over hoe de maatschappij er uit zou moeten zien. Neem de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Die is voor de doodstraf, voor het gezin en tegen vreemde invloeden. Van de EU moet deze partij al een halve eeuw weinig hebben. Je hoeft alleen de passages over God uit het programma te schrappen en je ziet al de duidelijke contouren van een Rechtse Partij Nederland opdoemen. Zelfs klimaatscepsis komt dan te voorschijn.
Natuurlijk is het onverstandig om uit één bron te drinken. Er zijn nog meer inspirerende bewegingen voor wie een rechtse partij op willen richten. Dat zijn de Moslim Broederschap en de daaraan geestverwante beweging Milli Gorüs. Als je dáár Allah en de Koran schrapt, houd je een programma over dat elke rechtse Nederlander als muziek in de oren moet klinken: orde, rust, tucht, gezin, ijver, strenge wetshandhaving terwijl de hoofddoekjesplicht met het Opperwezen uit de doelstellingen verdwijnt. Ook de homohaat verdampt dan. Dat kan het probleem niet zijn.
Het is evenmin duidelijk wat men rechts van de VVD heeft tegen de sharia. Natuurlijk, hand afhakken en stenigen zijn absoluut uit de tijd, maar toch zijn dit maatregelen die menig pedojager toelachen. Die zijn tenslotte ook aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum te vinden. Voor het overige meent men daar in brede kring dat een gezond pak slaag in het kader van een pedagogische aanpak geen kwaad kan. Cherrypicking uit de sharia is de cayennepeper op het rechtse verhaal.
Als Eva, Joost, Annabel en de hunnen dit weekend beginnen met knippen en plakken, zijn ze maandag klaar. Fluitje van een cent. Ik zie het al staan op de affiches: noeste werker op de steiger, kek jong ding met kinderwagen, kantoorheer achter zijn computer, studentje met iPhone in de trein: Rood Wit Blauw, RPN. Omdat ik Nederlander ben.
Geen dank, jongens en meisjes. Graag gedaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (100)

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard28 nov. 2020 - 18:37

Ja, gaat een stuk makkelijker dan een linkse partij beginnen, echt easy.. Hoe zou dat toch komen? Volgens mij moet links Nederland daar eens over nadenken..

2 Reacties
The Apple
The Apple28 nov. 2020 - 22:04

Dat weten we al lang - https://www.youtube.com/watch?v=K0lg9KchCqQ

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 nov. 2020 - 2:00

Zijn ze niet enige, die domrechtse provincialen?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander28 nov. 2020 - 15:34

Han, Ga ze nou niet op een idee brengen. Voor dat je het weet krijg je een 'Tegenpartij' effect en loopt TB in zo'n jasje van Tedje van Es.

Bert de Vries
Bert de Vries28 nov. 2020 - 15:32

De prominenten die de partij hebben verlaten, vormen een groepje drenkelingen zonder leider die zich aan elkaar vastklampen in hun poging om te overleven, en die daardoor elkaar onder water trekken. Zeemansgraf, krans er op, en vergetelheid. Die gracht, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar dat is teveel eer voor deze club. Die gracht bewaar je voor de meer aangepaste oplichters, de leden van het Gordelgilde.. Ere wie ere toekomt.

Sailor2
Sailor228 nov. 2020 - 14:14

"Het is evenmin duidelijk wat men rechts van de VVD heeft tegen de sharia. Natuurlijk, hand afhakken en stenigen zijn absoluut uit de tijd, maar toch zijn dit maatregelen die menig pedojager toelachen." Kan mijzelf ook wel vinden in het afhakken van een bepaald lichaamsdeel na verkrachting van een kind. Ben ik nu rechts of een linkse sharia beschermer?

henk-alexander
henk-alexander28 nov. 2020 - 13:18

De rechtsextremistische drenkelingen komen aan de kant terwijl ze zich afzetten op de ondergedompelde en bijna verzopen middenklasse én het continu vertrapte deel van het proletariaat , die door het neoliberalisme van de kant zijn geduwd. De strijd tegen het fascisme mag nooit verslappen en moet gelijk opgaan met het op de kant helpen van de echte drenkelingen. Helaas is van de ´quasi linkse voorhoede´- in beslaggenomen door ´identiteitskwesties´, geen helpende hand te verwachten. Is het niet dat die achter elke politiek incorrecte uiting een racist waant? Van de zogenaamde rechtse middenpartijen is helemaal geen compassie te verwachten. Ze vinden het prima dat extreem rechtse avonturiers een ondeugdelijke reddingsboei toewerpen - want verdelen is heersen. Centrumrechts heeft dan een troef achter de hand wanneer linkse partijen bij komende coalitiegesprekken niet verder naar rechts willen buigen. De geschiedenis leert dat rechtse middenpartijen, gelet op hun immanent opportunisme, net zo makkelijk met rechtsextremisten in zee gaan. We kunnen dan ook in een volgend kabinet Rutte een Eerdmans en een Nanninga tegemoet zien.

Bouwman2
Bouwman228 nov. 2020 - 13:04

Nederland kan wel wel grote schilders rekenen tot zijn de cultuur, grote schrivers ook, maar geen enkele musicus of uitvoerende die wereldberoemd is geworden. Nederland is een klein en bescheiden land. Ik moets daaraan denken toen er vanmorgen op radio vier weer eens Simeon ten Holt werd afgespeeld. Minimal music, soms fascinerend maar dan gewoon een vervelende zeepbel.Van der Horst is de Simeon ten Holt onder de stukjesschrijvers.: Want. Je kunt wel waarschuwen voor zeepsop maar het is op zichzelf pas gevaarlijk als je het bad er helemaal mee vult en je kopje daarin onder gaat. .Dat komt voor, maar uiterst zelden verdrinkt er iemand in een zijn tobbe. Je kunt waarschuwen voor rechts, maar dit is een gelukkig land, waar het midden aangehouden wordt. Noch Baudet, noch Wilders, noch rechts als geheel hebben het hier alleen voor het zeggen, alle kabinetten zijn hier coalitiekabinetten. Verzameld rechts heeft hier evenmin als verzameld links. de eerste viool gehanteerd. Nederland is meer het pianokwintet van Franck dan de vioolsonate van Ravel. . Meer samen en minder soleren bedoel ik, want Frisia non cantat.... . Al dat gewaarschuw, is een tijdverdrijf, divertissement. Nederlandese burgers zijn soms emotioneel, tot op het hysterische af, maar ze zijn wel zo wijs om in het stemhokje NIET allemaal op extreme partijen te stemmen. Ze kiezen altijd voor compromissen. Het is dus voor de hand liggend dat Rutte drie gewoon geprolongeerd wordt ook al is je diepste wens dat er een ander kabinet komt. Peilingen wijzen onveranderd daar dan ook op.Volgens mij is dat terecht. De honden keffen maar de karavaan trekt gewoon verder.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2020 - 14:35

De karavaan stevent af op het moeras en Nederland heeft wél wereldberoemde uitvoerende musici gekend.

prgrssf
prgrssf28 nov. 2020 - 15:31

"maar geen enkele musicus of uitvoerende die wereldberoemd is geworden" Noem er eens één, nee twee, of drie! Rieu, Tiësto, Van Zweden.

Thuiszitter
Thuiszitter28 nov. 2020 - 16:11

Bouwman - kijk dan eens goed naar de peilingen https://frontbencher.nl/peilingen/ Nog even en de VVD en PVV redden het samen .

Mohawk2
Mohawk228 nov. 2020 - 17:14

Over smaak valt niet te twisten... maar genoeg volksstammen over de hele wereld die de muziek van Simeon ten Holt geen zeepbel vinden. Iets anders is te beweren dat we hier in politiek Nederland al jaren keurig netjes het midden houden omdat we zo'n gelukkig land zijn. Je hebt vast wel eens van de theorie van het Raam van Overton gehoord en hoe dat raam de afgelopen twee decennia, onder de druk van extreemrechts op het politiek-maatschappelijke discours, steeds meer van het midden opschuift richting extreemrechts. Zaken die 20+ jaar geleden politiek-moreel ondenkbaar en onaanvaardbaar werden gevonden zijn inmiddels doodnormaal. Het wetsvoorstel om het redden van drenkelingen in de Middellandse Zee te criminaliseren, dat nog geen maand geleden in de Tweede Kamer werd aangenomen, is daarvan het recentste voorbeeld. Dat voor jou als kikker het water nog precies zo lekker aanvoelt als gisteren, wil nog niet zeggen dat je niet wordt gekookt, heer Bouwman... https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Overton-venster

LaBou
LaBou 28 nov. 2020 - 17:21

Ik betwijfel of die schilders waar bouwman op doelt zich wel als Nederlander zagen.

OlavM
OlavM29 nov. 2020 - 16:52

@ Bouwman: [....geen enkele musicus of uitvoerende die wereldberoemd is geworden] Nonsens. Om maar enkelen te noemen: Hans Henkemans, Herman Krebbers, Jaap van Zweden en Hubert Barwahser. En dan heb ik het alleen nog maar over het de klassieke muziek. En deze kletspraat gebruik je om Baudet en Wilders te "downplayen". Wat een gemakzucht.

OlavM
OlavM29 nov. 2020 - 16:55

Herstel: "het "vóór "de klassieke muziek" schrappen.

Sam V
Sam V28 nov. 2020 - 12:23

Een VVD die iets minder leunt naar het grootkapitaal en meer omkijkt naar de houdbaarheid van de Nederlandse maatschappij is al voldoende. Verdwijnt verder rechts vanzelf. Het enige voordeel nu is dat ze de VVD scherp houden de juiste belangen te kiezen. De mate waarin de VVD hier oog voor heeft, bepalen de grootte van een verder rechts potentieel.

frankie48
frankie4828 nov. 2020 - 9:21

Na het wegvallen van de Boerenpartij (Rechtse Volkspartij) is er tot aan FvD dus lang niet een politieke partij geweest die dat specifieke rechtse politieke gat heeft kunnen opvullen, en nu FvD met een coup de grace te maken heeft gehad kan daar de alreeds opgerichte politieke partij BBB toch weer mooi gaan inspringen! https://boerburgerbeweging.nl/programma-boerburgerbeweging-gepresenteerd/

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 nov. 2020 - 10:29

Ik zie BBB - in dit stadium- als een one issue partij die zich richt op one issue voters: agrariërs en burgers die zich met die doelgroep en sector identificeren. Wat er is zo typisch rechts aan?

frankie48
frankie4828 nov. 2020 - 12:08

Beste Frans, Dat je de echte boodschap niet in het partijprogramma kunt terugvinden, maar dat je net als bij de Boerenpartij misschien de leden en hun verleden erbij moet gaan pakken om die boodschap te kunnen doorgronden!

Sonic2
Sonic228 nov. 2020 - 9:02

Wat mij betreft kunnen ze zichzelf veel geld en ellende besparen als ze dit soort partijen bij voorbaat gewoon niet oprichten. Lijst Nanninga of Eerdmans zal mislukken. Code Oranje is niet zo slecht als FvD en PVV, maar zal ook mislukken en waarschijnlijk ook in onderling geruzie ten onder gaan. Of te weinig stemmen. En dat hele "rechts van VVD" verhaal horen we al 20 a 30 jaar. Het heeft altijd al gefaald. Nu zijn er weer een zootje krankzinnige kiezers die weer terug gaan naar Wilders. Echt totaal gestoord. Hoe veel keer moet het nog falen voordat al die rechtse radicale ezels een keer tot inkeer komen? Moeten we tot LPF 9.0 komen voordat ze eens tot inkeer komen? Wat is daar in hemelsnaam voor nodig? Grenzeloze ijdeltuiterij en zelfoverschatting. Ze zijn veel te laf en onfatsoenlijk om hun grote ongelijk toe te geven. Dat zou gelijk staan aan erkennen dat de media gelijk had. Dat linkse reageerders gelijk hadden. Dat eigenlijk Groenlinks ook niet zo fout is, omdat al die rechts radicale troep bij voorbaat gedoemd is tot mislukken. Ezels stoten zich meestal niet twee keer aan dezelfde steen. Rechts radicale kiezers kennelijk honderden keren. Het begint zo langzamerhand zielig te worden.

4 Reacties
Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom28 nov. 2020 - 11:12

Sonic, je komt een beetje over als een schreeuwert, als je wilt dat iedereen je op z'n minst een beetje serieus neemt, kan je beter een beetje matigen. Puur een tip, geen kritiek. In de maatschappij willen mensen graag met elkaar samenwerken, en niet steeds mensen hebben die overal op afgeven.

rvb2
rvb228 nov. 2020 - 12:01

@Marcel Rozeboom: Rechts wil helemaal niet samenwerken, rechts wil juist samenwerken bemoeilijken, en zo veel mogelijk mensen uitsluiten. Uitsluiting is de basis van rechts, vandaar dat rechts ook zo vaak moeilijk doet over vluchtelingen. Die moet je wegsturen, uitsluiten of opsluiten, daar mag je niet mee samenwerken.

Sonic2
Sonic228 nov. 2020 - 15:38

@ Marcel Rozeboom Ik hoef niet door mensen hier serieus genomen te worden. Een beetje eerlijke behandeling zou rechtvaardig zijn. Maar ik hoef niet elke dag een schouderklopje. Dus je hele idee achter mij is al fout. U zou uw toon naar mij moeten matigen. Zeker omdat ik gewoon 100% gelijk heb op dit dossier. Al vanaf het begin heb ik gewaarschuwd voor het gevaar van Baudet. En 100% gelijk gekregen. En het zou u sieren, ondanks dat u daarvoor waarschijnlijk het fatsoen mist, om gewoon 100 procent te erkennen dat ik op het gebied van rechts radicale partijen altijd gewoon gelijk heb. Al die bewegingen zijn gedoemd om te falen. Niet omdat ik zelfgenoegzaam ben. Of gelijkhebberig. Het wordt alleen tijd dat we het perspectief en het kompas eens goed gaan zetten. En mythes gaan ontrafelen. Nee Sylvana Simons en Kuzu zijn niet het grootste gevaar van Nederland. Nee, Wilders en Baudet zijn absoluut geen verlossers. Forum was en is nooit een fatsoenlijke partij geweest. Brexit en Trump waren inderdaad historische schandes. En zolang je dat niet kunt erkennen. En mij een schreeuwert vindt en niet door hebt hoe u met u radicale rechtse wartaal miskleunt dan schieten we nog niets op. Mijn hand gaat uit naar VVD en CDA'ers. Ik sta genuanceerd tegenover SP en Groenlinks. Een aantal FvD'ers hebben de goede beslissingen genomen. Dus die credits geef ik ze. Het zou u en vele met u sieren eens excuses aan te bieden aan mij. Als ik er zo enorm had naast gezeten als uw soort had gedaan. Dan had ik het erkend. Als GL/SP of PvDA in Maart 2021 allemaal afzonderlijk 3 of 4 zetels halen dan had ik los gegaan op links. Werden mensen zoals Han, van Jole, Daan Ouwens, Satya, Paul, Labou en ook ik en nog vele anderen( sorry voor wie ik vergeet) maar eens serieus genomen. Werd er maar eens iets gedaan met hun waarschuwingen. Het had zo ontzettend veel puinhopen kunnen voorkomen. Er was geen Trump/Brexit/ Wilders of Baudet geweest. Als in een ideale wereld mensen rationeel en verstandig hadden geopereerd. Niet drammerig in hun eigen gelijk waren gebleven, maar ruiterlijk een echte vent( want het zijn nauwelijks dames, want die erkennen het wel) waren geweest. En gewoon eens hadden erkend dat andere het beter zien. Ondanks dat ze het politiek met die mensen oneens zijn en ondanks dat hun persoonlijkheid hun niet aanstaat. Had u maar geluisterd naar mij. En dat bedoel ik niet zelfgenoegzaam. Maar gewoon qua realisme.

Maxim2
Maxim229 nov. 2020 - 14:01

Sonic. Ik beschouw mijzelf als conservatief, naarstig op zoek naar een partij. Die partij is er helaas niet in Nederland. Desalnietemin geef ik steun aan een partij die het probeert. Puur omdat ik mij totaal niet kan vinden in het linkse gedachtengoed en VVD ook gaat vervelen. Tuurlijk zitten er fouten in het begin. Tuurlijk worden er faux pas gemaakt, dat hoort er een beetje bij. Dat betekent niet dat een rechts conservatieve partij geen bestaansrecht heeft in Nederland. We hebben alleen de juiste vorm nog niet gevonden. Komt natuurlijk ook omdat mensen nog altijd een beetje huiverig zijn om zichzelf conservatief te benoemen in zo'n progressief land. Maar om zo'n groot gedeelte van de bevolking te bestempelen tot "een zootje krankzinnige kiezers", "rechtse radicale ezels" en "laf en onfatsoenlijk" getuigd van weinig respect voor deze grote groep mensen. Misschien zou je eens uit je groene linkse bubbel moeten kruipen en de wereld van de andere kant bekijken. Ik heb als conservatief ook bevoorbeeld een account aangemaakt hier op Joop. Puur om de wered een van de andere kant te bekijken (en voor de fijne discussies natuurlijk).

LaBou
LaBou 28 nov. 2020 - 8:49

QED.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom28 nov. 2020 - 8:24

Baudet heeft bewezen ongeschikt te zijn voor het vak. De overige leden van FvD zijn eigenlijk maar een zielig hoopje, dus verwacht daar niet teveel van. Prognose met aardige zekerheid: De VVD en de PVV zullen wel weer de grootsten worden over een paar maanden.

1 Reactie
prgrssf
prgrssf28 nov. 2020 - 11:36

De VVD lijkt mij spekkoper bij deze ontwikkelingen, voorspelling, die gaan 40 zetels halen. En dan zal de analyse zijn dat Nederland links is geworden.

prgrssf
prgrssf28 nov. 2020 - 5:47

Door corona (het besef ervan dat het serieus is) gaan mensen meer nadenken over de samenleving en hoe die functioneert. Met name babyboomers die dat eerst wel deden gaan geen ultrarechts meer stemmen, is mijn verwachting. Dan heb je nog de pest/haat-cultuur (b.v. GeenStijl). Op een gegeven moment zal dat ook afnemen. Maar dat duurt misschien nog wel een tijdje.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 nov. 2020 - 9:44

Hoi prgrssf, lees je GeenStijl wel eens? De laatste paar jaren waren ze al zeer kritisch over Baudet. Tegenwoordig zijn ze zelfs helemaal tegen hem. Wat jij zegt is al n tijdje aan de gang. Persoonlijk vind ik GeenStijl geen haatcultuur hebben. Er is wel iets van n pestcultuur gaande. Met name tegen Baudet, Klaver, Jetten en Rutte.

prgrssf
prgrssf28 nov. 2020 - 12:40

@teunbeunhaas "Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend" (GeenStijl.nl) Op Joop.nl zie ik er dat nooit bij staan. Ik ben meer voor een eerlijke, feitelijke en constructieve houding. En daar mag je van alles van vinden, ik ben niet tegen de vrijheid van meningsuiting.

Pater
Pater28 nov. 2020 - 3:05

Otten en Nanninga zitten samen in de 1e Kamer, dat zou iets kunnen worden. Maar de hetze, op sociale media en anderszins, tegen de uitgestapte FvD-ers door de fanatieke Baudet-fans schijnt dermate te zijn dat ze behoefte hebben aan wat luwte. Otten heeft dat al overleefd, staat al geregistreerd bij de Kiesraad en is trouwens wel in staat om zonder SGP en Milli Görüs een programma te schrijven. Sterker: Otten is sociaal-economisch en over immigratie veel rechtser. Probleempje: Otten is voor hervorming van de EU en tegen een nexit. Daar denken de andere FvD-vertrekkers bij mijn weten anders over. Overigens: de ideeën van die vertrekkers zijn natuurlijk vreselijk, maar ze weigeren in elk geval om op de jaspanden van Baudet op tamelijk veilige Kamerzetels te gaan zitten, dat is wel weer mooi. Want een stuk of vijf zetels had een compleet FvD zelfs met een doorgedraaide Baudet nog wel gehaald schat ik. Wat zijn de kansen op kamerzetels voor het FvD nu, als Baudet het tenminste intern redt ? Kansloos omdat zijn ware bruine gezicht zichtbaar is ? Of stinken de mensen er toch in ? De man heeft toch charisma.

5 Reacties
Sonic2
Sonic228 nov. 2020 - 9:09

Baudet heeft gladde praatje en kan acteren dat hij fatsoenlijk rechts is. Dat een deel van het electoraat zo extreem achterlijk is dat ze daar ingetrapt zijn en nog steeds intrappen is voer voor psychiaters. Het is voor mij een groot raadsel waarom Baudet als charismatisch wordt gezien. Een gladde prater. Wilders spreekt altijd zijn door Bosma geprepareerde riedeltjes uit. Geen idee waarom Wilders wordt gezien als een sterk leider. Of als iemand die recht voor zijn raap is of dat zowel Baudet als Wilders een visie heeft. Beiden praten altijd in totale algemeenheden. Beide heb ik nooit op inhoud kunnen betrappen. We moeten van de islam en uit de EU. Maar hoe? Dat wordt nooit concreet. Baudet zal wel aantal zetels halen, maar voor de macht zal hij totaal kansloos zijn. Maar met zijn aanhang weet je het maar nooit. Ik voorspel dat voor het einde van het jaar Willem Engel en Pols bij FvD zitten.

Pater
Pater28 nov. 2020 - 12:29

Die voorspelling is zo gek nog niet. Charismatisch: ja, ik vind het ook niet leuk, maar dat is-ie op de één of andere manier wel. Hij kan het debat in de Kamer niet aan, maar hij kan heel goed praten en heeft een vaag romantische uitstraling. En hij ziet er goed uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2020 - 14:48

Otten zelf heeft geen spat charisma en wist dat vast ook wel.

Sonic2
Sonic228 nov. 2020 - 15:59

@ Pater U heeft eigenlijk 100% gelijk. Charisma is namelijk een selectief iets. Voor de zeer radicale rechtse stemmer is Baudet met zijn retoriek betoverend. Voor de Trump aanhanger is zijn retoriek charismatisch en verhelderend. En voor de zeer kwade nationalist begin jaren 30 was Hitler zijn retoriek een teken van zijn charisma. Charisma is vaak ook maar een perceptie. En beelden zijn veel belangrijker als inhoud. En daar is heel moeilijk tegen te vechten. Het beeld dat Trump een daadkrachtige en sterke leider is dat is namelijk onzinnig. Hij is zo onzeker als wat. Net als Baudet trouwens. Maar krijg dat er maar eens in.

Pater
Pater30 nov. 2020 - 5:40

De vergelijking met Trump is terecht: wij walgen ervan, anderen beleven dat charisma tot in hun tenen. Hitler en Trump (ik weet wel dat dat geen goede vergelijking is) gingen natuurlijk ook nooit de discussie aan over wetsartikelen en amendementen, dat konden ze niet en wilden ze niet.

OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 21:22

[Je gaat ook niet op de brug staan lachen als je drenkelingen in de gracht ziet spartelen. Die werp je een reddingslijn toe.] Verkeerde vergelijking. Wat is er aan de hand? Een aantal pestkoppen van de school raken slaags met elkaar op het schoolplein, omdat ze elkaar niet hun zogenaamde "wapenfeiten" gunnen. Dan gaan de overige scholieren om hen heen staan, en zeggen: "Best hoor! Vallen jullie elkaar verder maar lastig!" [De kans is groot dat de over boord gevallen FvD-prominenten proberen een eigen partij uit de grond te stampen.] Waarom hoor ik nu steeds de stem van de beroemde Italiaanse kustwacht, die tegen de kapitein van het cruise-schip "Costa Concordia" riep -toen dat tegen een klip was gevaren, en die kapitein het schip verliet terwijl nog heel veel passagiers aan boord waren-: "Vada a bordo cazzo!" (Ga aan boord, lul/klootzak!) (https://www.youtube.com/watch?v=hZSweqs3Aos) Een nieuwe rechtse partij (rechts van de VVD) zal veeleer ERPN moeten heten: Extreem Rechtse Partij van Nederland. Maar hamvraag: welke conterfeitsel moet op het affiche komen te staan? Annabel zal tot het gaatje gaan om dat te winnen. Met als bijschrift: "Het wordt niets zonder mij!" (Melodie bekend).

2 Reacties
Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:46

Hè verdomme Olav, nou heb je dat liedje voor me verpest hahaha...

OlavM
OlavM28 nov. 2020 - 2:17

@ Karingin: Het is een evergreen, en de onderhavige Annabel niet, dus dat komt wel weer goed.....:)

korheiden2
korheiden227 nov. 2020 - 20:55

Treffend geschreven. Er is gewoon een electoraat van ca. 30 zetels voor extreemrechts. De PVV stond vandaag in de peiling van De Hond al weer op 28 zetels. De linkse partijen blijven min of meer gelijk. Intussen is niets zeker en is het nog geen maart 2021.

5 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 nov. 2020 - 9:36

Hoi Korheiden, de verkiezingen zullen komend jaar nmm iig zeer interessant worden. Ik ga denk ik maar weer op de Piraten stemmen. De rest is verschrikkelijk teleurstellend.

Sonic2
Sonic228 nov. 2020 - 10:30

Normaal gesproken volg ik peilingen wel, maar die 28 voor de PVV lijken me wel heel hoog. Zou kunnen he. Voordat het weer wordt verdraaid door sommige dat ik zeg dat ze het niet zouden kunnen halen. Bij de politieke Barometer zijn het er 20. Volgens mij een veel realistischer beeld. Ik zie onder Wilders zijn Twitter timeline ook geen nieuwe mensen. Ik merk geen grote PVV energie in het land of iets dergelijks. Meestal merk je dat dan wel. Bij FvD en Groenlinks zag je het eerder. Bovendien zit de Hond er wel vaker naast met de PVV. 24 in 2017 en het werden er 20. 18 in 2012 en het werden er 15. Ik geloof de Hond niet zo. Een winst van 40% zou het moeten zijn volgens de Hond. Het is niet zo dat Twitter explodeert. Dat de media aandacht voor Wilders enorm is. Ook hier zie ik geen shift naar Wilders. En ook op Geenstijl niet. En zelfs niet op DDS of TPO. Ook daar gekeken, maar verder als een bescheiden aantal mensen wat terug gaat naar Wilders zie ik niet. Het is voor mij het grootste peiling mysterie van de afgelopen tijd. Zelfs de PvdA bij EP in 2019 zag je aankomen.

korheiden2
korheiden228 nov. 2020 - 10:51

@Sonic : het klopt dat De Hond doorgaans wat optimistischer peilt m.b.t. de PVV, dus 28 zetels lijken ook mij erg veel. De grote overwinning van FVD van vorig jaar was overigens wel door Maurice voorspeld. Inderdaad valt af te wachten of Henk en Ingrid in maart naar de stembus zullen gaan. Maar het staat toch wel vast dat PVV en de restanten van FVD tussen 20 en 30 zetels zullen halen, toch een fors deel van het electoraat. Ik denk dus dat we straks wederom een kabinet Rutte krijgen met een nog grotere VVD, een kleiner CDA en wie er verder nog aanschuift. PvdA, D66, CU en misschien zelfs GL. Er zal dus niet veel veranderen.

NoahAmber
NoahAmber28 nov. 2020 - 17:18

@korheiden 28 november 2020 at 11:51 @Sonic : het klopt dat De Hond doorgaans wat optimistischer peilt m.b.t. de PVV Vraag mij af waar dat optimisme van de Hond dan vandaan komt. Bij de pvv zit hij er al jaren naast.

Sonic2
Sonic229 nov. 2020 - 9:07

@ Korheiden Inderdaad. Begrijp me niet verkeerd. En dat doet u volgens mij niet. Het is theoretisch mogelijk die 28 zetels, maar meestal zie je dat zo'n partij dan in een flow zit. Is er veel media aandacht. Zie je enorm veel energie bij zo'n partij. Zie je ook massaal FvD kiezers naar Geert overstappen. Ik zie het niet in mijn persoonlijke kring( waar er nog best wat PVV of FvD'ers zijn). Ik zie het niet hier en ook niet op sites zoals Geenstijl. Het is opmerkelijk wat mij betreft. Dat is het enige.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 nov. 2020 - 20:25

Han heeft gelijk. Na 20 reacties tel je zo een stuk of acht trump-achtige Pavlov-reacties. Er valt geen land mee te bezeilen. Twee dagen geleden herinnerde ik aan de opvattingen van J.S.Mill. Antwoorden: 1917, 1989, Goelag. Precies als het hondenfluitje van Trump: Biden is een socialist. Makkie, een nieuwe rechtse partij. Waar eindigt Tim Alberta mee in ''American Carnege - on the frontline of the Republican Civil and the Rise of President Trump: er staan vele trumpjes in de coulissen. En die blijven Trump tot 20 januari 2021 steunen. Wat zei Baudet vandaag over de vele positieve van zijn leden? Dat ie waarschijnlijk niet eens liegt zie je zo in deze reactiedraad.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 nov. 2020 - 20:39

positieve reacties

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2020 - 19:38

Grappig, maar het erge is dat Van der Horst feitelijk gewoon geheel gelijk heeft. Dat extreem rechtse gedachtegoed tref je in alle uithoeken van de samenleving aan. Soms met een christelijk jasje maar een islamitisch jasje dan ook heel goed. Een Turks nationalistisch jasje ook. Een van de redenen waarom is blij was met Denk is dat de dialoog tussen Turkse Nederlanders en extreem rechtse Nederlanders gewoon aan de direct betrokkenen over gelaten kan worden. Het leidt nergens toe maar het resultaat van de dialoog is sowieso nihil.

Satya
Satya27 nov. 2020 - 19:21

"Onder de voorstanders van vrijheid en gerechtigheid heerst voldoening over de chaos rechts van de VVD." Dat zou verdomd naïef zijn. Cliteur geeft het niet zomaar op. "Als Eva, Joost, Annabel en de hunnen dit weekend beginnen met knippen en plakken, zijn ze maandag klaar." Dat zal Geert slecht bekomen denk ik. Die ziet zich al als hoeder van de schapen die bij FvD zijn weggelopen. Nee Han laat Geert regeren. Dat heeft NL wel verdiend. Dan hebben we straks net als in Frankrijk geen vvmu meer. Geen meester van onze eigen gedachten en 10 jarigen met een niet goedgekeurde mening uren op het 'politie' hoofdkwartier voor verhoor. Ik heb een nieuwe hobby gevonden. Buck dancing. Verdomd moeilijk maar erg leuk om te oefenen tijdens corona. Ik vind het ook wel bij jou passen Han. Misschien kunnen we ooit samen een optreden geven. Hoewel, het is geen onderdeel van de Nederlandse cultuur of traditie. https://youtu.be/JupSxMzM-Ic

5 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2020 - 23:55

Grappig dat je dat noemt, jaren geleden kwam ik terecht in een wedstrijd buck dancing in Georgia voor de jeugd, een hummeltje van een jaar of 2 won, verdiend, moest wel worden vastgehouden maar die beentjes bleven gaan, zelfs toen de muziek gestopt was.

Satya
Satya28 nov. 2020 - 11:14

Raymond Ik ga zeker een keer kijken als ik daar in de buurt ben. Ken het zelf van een BBQ festival waar mijn moeder aan mee deed in NL. Best ribs. Jammer dat Han niet durft. Ik heb al een naam voor onze deelname aan Holland got talent: jut en jul the amazing buck dancers.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 nov. 2020 - 13:31

Het is veel omvattender dan ik dacht, schijnt een voorloper van tap dancing te zijn. https://www.youtube.com/watch?v=KAunQ0XrLw8

Satya
Satya28 nov. 2020 - 18:10

Wat een leuk filmpje Raymond. Dank. Ik vind het buck dancing wat in de zuidelijke staten van Amerika gebeurd erg leuk. De viool en banjo. Ik heb een nieuwe manier van dansen te leren. Ik ben sowieso gek op dansen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 nov. 2020 - 23:56

Het opmerkelijke vind ik dat buck dancing zoals blijkt een zwarte oorsprong heeft en de banjo is van oorsprong een afrikaans instrument, enfin ik wens je veel plezier met dansen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 nov. 2020 - 18:53

Je moet thema's als orde, rust, gezin enz. niet aan rechts overlaten. Er zijn geen rechtse thema's.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2020 - 19:39

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Je moet thema’s als orde, rust, gezin enz. niet aan rechts overlaten. Er zijn geen rechtse thema’s. Dat zijn nou rechtse thema's. Reinheid en raszuiverheid passen ook prima in dat rijtje.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 nov. 2020 - 22:13

Heeft links dan geen visie op thema's als orde, gezin, stabiliteit, veiligheid etc.? De PvdA wel. (https://www.pvda.nl/verkiezingen/verkiezingsprogramma/veiligheid-en-recht/).

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:44

We moeten helemaal nix aan slechts overlaten, want die maken er een teringzooi van, dat moge nu toch wel duidelijk zijn

Pater
Pater28 nov. 2020 - 3:07

Orde en rust aan rechts overlaten is net zo dom als de politie opheffen. Of niks tegen bloedwraak doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2020 - 10:41

Toch zijn het rechtse thema's. Al moet vooral rechts er niet mee op de loop gaan....

Pater
Pater28 nov. 2020 - 13:06

@Daniëlle Nee, dat is afhankelijk van de invulling. Links moet wel degelijk een visie en beleid hebben op de orde in de openbare ruimte. Links moet die zwarte blokken in demo's, die alleen maar oorlog willen met de politie, afkeuren en bestrijden. De A'damse krakersrellen in de jaren '80 vond ik deels (het geweld) totaal fout Het is een slechte zaak dat politie-uitbreiding zo weinig leidt tot meer blauw op straat; de politie is er primair om de mensen te 'dienen'; racisme en sexisme krijgen bij de politie kans als links dat aan rechts overlaat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2020 - 17:37

[Ze zeggen wel eens: “Het mooiste vermaak is leedvermaak”]. In Amsterdam lusten ze er pap van, ik zeg het kwaad straft zichzelf. “Je gaat ook niet op de brug staan lachen als je drenkelingen in de gracht ziet spartelen. Die werp je een reddingslijn toe.” Laat dat maar aan Annadel over, ontzielde lichamen gaan voor haar door voor dobbernegers, naar nu blijkt heeft ze een pesthekel aan antisemitisme en racisme, wonderlijk. Er is een markt voor dit geluid, als het zelfs een wufte na-aper als Baudet lukt moet de nood wel hoog zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 17:30

Het midden vindt het prima als de dames en heren op de flanken elkaar de tent uitvechten. Zolang de uilskuikens en zolderkamerterroristen, sorry, zolderkamercommunisten elkaar bezig houden, kan vanaf eind maart Rutte IV in de steigers gezet worden.

1 Reactie
Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:43

Je zal maar uitkijken naar nog 4 jaar afpakjesdag...

Piet Helmons
Piet Helmons27 nov. 2020 - 17:22

Alle linkse mensen zijn blij met het uit elkaar vallen van FVD maar ik denk dat ze iets te vroeg juichen. De FVD partij is historie maar de kiezers zijn er nog steeds. De kans dat die kiezers op een linkse partij gaan stemmen is vrij klein. De kans dat ze PVV stemmen is na dit echec ook klein. Dus als ze al gaan stemmen dan is de kans levensgroot dat ze VVD gaan stemmen en dus zullen ze deze partij alleen nog maar groter gaan maken en daardoor de kans op een linkse regering kleiner. Het kan zelfs zo zijn dat de VVD helemaal geen linkse partij nodig heeft om een regering te vormen. We gaan een interessante 2e kamer verkiezing tegemoet!

4 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus27 nov. 2020 - 20:17

Piet.... Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de door ruzies geplaagde partij FvD drie zetels in de Tweede Kamer halen. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 3000 mensen. De PVV van Geert Wilders gaat in deze peiling juist van 24 naar 28 zetels.

Piet Helmons
Piet Helmons27 nov. 2020 - 21:49

Nico: 2 jaar geleden tijdens PS verkiezingen waren er ruim 1 miljoen mensen die op FVD stemden. Met nu nog 3 zetels in de peiling zijn dat er nog ongeveer 200000. Dat betekend dat er 800000 mensen een andere partij de voorkeur geven op dit moment. Ik denk dat VVD de meesten van die 800000 hebben opgeslokt met de rest naar PVV. Indien de VVD heel groot wordt (zoals de peilingen voorspellen) dan hebben ze naast CDA en CU en mogelijk D66 geen andere linkse partijen nodig. Temeer daar GL, SP en PvdA elkaars lot voor regeringsdeelname hebben verbonden.

Sonic2
Sonic227 nov. 2020 - 21:57

@ Nico de Mus Ach de Hond. Die voorspelde dat de PVV in 2017 24 zetels zou krijgen. Het werden er 20. De Hond die in 2012 18 zetels voor de PVV voorspelde. Het werden er 15. De Hond die Willem Engel schouderklopjes geeft. Ik zeg niet dat Wilders NIET gaat winnen, maar die 28 lijkt me wel erg hoog. Zal me niet verbazen als Henk en Ingrid in Maart niet naar stembus gaan met al die corona regels. Misschien denkt de Hond aan een opkomst van 90% in Maart. Het kan he. Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Maar 28 lijkt mij veel. Wilders is zo mogelijk nog krankzinniger als Baudet. Wilders faalt al 15 jaar. Hoe achterlijk kan je zijn om daar nog op te stemmen?

Pater
Pater28 nov. 2020 - 3:08

Dit zijn wat meer gefundeerde cijfers: https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/laatste-cijfers.html

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2020 - 17:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2020 - 21:29

? Waarom staat het fotootje van Han er dan nog bij? Dat is natuurlijk nep, maar toch.

MaxMax2
MaxMax227 nov. 2020 - 16:28

'Er zijn nog meer inspirerende bewegingen voor wie een rechtse partij op willen richten. Dat zijn de Moslim Broederschap en de daaraan geestverwante beweging Mili Gorüs.' Kunnen we die partij dan GroenRechts gaan noemen oid?

8 Reacties
NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 17:04

Kunnen we die partij dan GroenRechts gaan noemen oid? Wat jij wil. Jouw feestje

Stheno
Stheno27 nov. 2020 - 17:23

MaxMax, "Kunnen we die partij dan GroenRechts gaan noemen oid?" Die partij heet al GroenLinks. En dat ook met grote trots.

LaBou
LaBou 27 nov. 2020 - 17:48

Denk maar meer aan bruinrechts. Dat dekt de lading tenminste.

The Apple
The Apple27 nov. 2020 - 18:34

"Kunnen we die partij dan GroenRechts gaan noemen oid?" Sure, is er dan iets dat jullie daarvan weerhoudt? Wat dacht je van "De Groene Wolven"? Begin dit weekend maar met knippen en plakken, dan zijn jullie maandag klaar.

MaxMax2
MaxMax227 nov. 2020 - 20:01

@Appeltje 'Sure, is er dan iets dat jullie daarvan weerhoudt? Wat dacht je van “De Groene Wolven”?' Wat nou jullie? Ik zit helemaal niet in een kamp, ik heb een hekel aan gekkies of ze nou van Erkenbrand zijn of van het Moslimbroederschap.

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:40

O jee weer zo'n zogenaamd onpartijdige figuur...news flash Max; je zit in 't slechtse kamp

MaxMax2
MaxMax228 nov. 2020 - 11:37

@karingin 'O jee weer zo’n zogenaamd onpartijdige figuur…news flash Max; je zit in ’t slechtse kamp' Omdat ik je partij terecht bekritiseer? Omdat ik een hekel heb aan islamisten, de politieke islam en aan antisemitische erkenbrand types? Weer die domme en kortzichtige 'als je niet met ons bent ben je tegen ons' mentaliteit die heer heerst onder heel veel reaguurders.

The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 17:28

MaxMax: "Kunnen WE die partij dan GroenRechts gaan noemen oid?" MaxMax: "Wat nou jullie?" Max, als jij het hebt over WE en ik hoor daar niet bij, dan ben je voor mij "JULLIE". Dat is zo in de Nederlandse taal en nog logisch ook. Misschien moet je eens ophouden het woordje "WE" op oneigenlijk wijze te gebruiken.

Sikken Berend
Sikken Berend27 nov. 2020 - 16:25

Je moet niet alles overnemen, maar zelf ook iets verzinnen. Daarom zou ik de partij anders noemen, die recht doet aan haar eigen inzichten en ook iets zegt over haar eigen kansen op langere termij : de Rechtse Innovatieve Partij, kortweg R.I.P.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2020 - 17:57

R.I.P. Dat is tot nog toe het beste voorstel. Misschien als leus een variant op het klassieke vol=vol: “Maak Nederland leger, geen plek voor die dobberneger”. En dan een foto erbij van een verdrinkende vluchteling. Zal het goed doen onder rechts Nederland. Partijlied: “STI-HILE NACHT,SIEGHEILIGE NACHT”.

JasDon
JasDon27 nov. 2020 - 18:43

Nee, wat we echt nodig hebben zijn zolderkamer socialisten in de stijl van Corbyn.

Satya
Satya27 nov. 2020 - 21:14

Mark Reisorganisatie de Middelandse zee, reisjes om om verdrinkende vluchtelingen te lachen. Ach eigenlijk zou ik de extreemrechtse reageerders geen verdienmodel moeten aanreiken.

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:38

Altijd beter een zolderkamer socialist - whatever that me be, gewoon socialist was afdoende geweest om je afkeer te etaleren JD, we weten wat voor vlees we met jou in de kuip hebben - dan een slechtse houwdegen. Of kort gezegd; beter slinks dan slechts

NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 16:06

Rood Wit Blauw, RPN. Omdat ik Nederlander ben. Zou het meteen claimen Han. Die boeven jatten het zomaar weg.

Visionair NL
Visionair NL27 nov. 2020 - 15:55

Haarscherpe analyse, complimenten.

6 Reacties
Stheno
Stheno27 nov. 2020 - 17:21

Visionair, De zolderkamercommunisten hebben blijkbaar geen rol in het selectief winkelen. De vraag is of dat goed of slecht is.

Satya
Satya27 nov. 2020 - 20:39

Stehno Daar ging het pas al over. Waarom steeds het onderwerp verschuiven?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 nov. 2020 - 9:24

Hoi Satya. Dat doet Stheno waarschijnlijk omdat de blanke man al jaren met kolonialistische gedachte de waardevolle grondstoffen uit Afrika rooft.????

Satya
Satya28 nov. 2020 - 13:08

Harba Is Stheno blank?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 nov. 2020 - 14:05

Hoi Satya. Dat weet ik niet. Ik weet ook niet of Stheno een man is.

Visionair NL
Visionair NL28 nov. 2020 - 15:54

Ik denk dat selectief winkelen in de sterke punten van links en rechts, pragmatisch gezien het beste is. Sterke punt van rechts is vrijheid. Sterke punt van links is gelijkwaardigheid. Vrijheid om te verhongeren is geen vrijheid, dus het rechtse ideaal impliceert het linkse ideaal nivellering. Vrijheid voor sommigen, maar niet voor anderen vanwege hun huidskleur, sekse of afkomst is ook geen vrijheid. Ook hier impliceert het rechtse ideaal, het linkse ideaal. Gelijkwaardigheid zonder zowel het ene patriarchale geloof (christendom) als het andere (islam) langs dezelfde onpartijdige meetlat te leggen, is geen gelijkwaardigheid. Want links heeft wel veel moeite met anti-homo uitspraken van reformatorische scholen, en terecht, maar verdedigt tegelijkertijd salafistische scholen en de sluier (hijab, die wordt gedragen om vreemde mannen niet aan verleiding bloot te stellen). Een beroep op cultuur is misplaatst. Links verdedigt de Confederatievlag, puntmuts, de lynchpartij en het brandende kruis ook niet als teken van culturele eigenheid van de Usaanse zuiderlingen.

The Apple
The Apple27 nov. 2020 - 15:51

"Ze zeggen wel eens: “Het mooiste vermaak is leedvermaak”. Toch hoef je op zulke gevoelens niet trots te zijn. Ze leggen getuigenis af van een zeer nare karaktertrek. Je gaat ook niet op de brug staan lachen als je drenkelingen in de gracht ziet spartelen. Die werp je een reddingslijn toe." Dat is een hele mooie beeldspraak maar helaas is de werkelijkheid heel anders. Het gaat namelijk om mensen die drenkelingen moedwillig geen reddingslijn toewerpen en ze laten verzuipen in de hoop dat er een afschrikkende werking van zal uitgaan voor anderen. En nu ze elkaar daar de tent uitvechten zouden we geen leedvermaak mogen tonen omdat Han van der Horst die mooie beeldspraak heeft verzonnen? Politiek correcte linkse lulkoek, schold de drenkeling.

2 Reacties
Karl Proudhon
Karl Proudhon27 nov. 2020 - 16:56

Precies, dat antisemitisme kleeft nu aan Baudet, maar voor je het weet krijgt links de antisemitistenknuppel over zich heen. Niks om te lachen dus.

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 22:34

Appeltje: Gelukkig wordt uit de rest van de text wel duidelijk dat ook Han zich zit te verkneukelen

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen27 nov. 2020 - 15:48

Ik voorzie 70 virtuele zetels maar helaas valt de partij na 3 weken alweer uit elkaar omdat tijdens een etentje Eerdmans en Krol ruzie kregen over wie er lijsttrekken mocht worden. Tijdens de verkiezingen hebben we dan Lijst Joost, Lijst Annabel, Lijst Henk, Lijst Eva etc etc.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 nov. 2020 - 15:42

'Rechts Nederland is beter', dan kun je het ook nog een 'beweging' laten zijn, en dan heb je helemaal geen last van interne strubbelingen.

2 Reacties
wilster
wilster27 nov. 2020 - 20:32

Conservatieve Partij Nederland. CPN. Hoewel deze afkorting bij sommige ouderen wat verwarring kan geven.....

Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 nov. 2020 - 9:21

Wilster, ???? hij is leuk