Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De rampzalige Republikeinse presidentskandidaten

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2331 keer bekeken
  •  
ANP-466223141

Donald Trump heeft door de aankondiging van DeSantis daadwerkelijk concurrentie gekregen.

De Republikein Ron DeSantis heeft in de nacht van woensdag op donderdag, Nederlandse tijd, aangekondigd om een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap.

DeSantis is op dit moment de gouverneur van Florida. Onder zijn leiderschap is onder andere het recht van vrouwen op abortus enorm ingeperkt, want vrouwen mogen nu enkel tot en met de zesde week van de zwangerschap een abortus uitvoeren. Ongeveer een jaar geleden was een abortus in Florida nog mogelijk tot 24 weken zwangerschap.

Ook is DeSantis een anti-LHBTIQ+-kruistocht begonnen door een wet aan te nemen die het verboden maakt om op scholen seksuele geaardheid en genderidentiteit te bespreken. DeSantis is een zelfbenoemd voorvechter van vrijheid, maar de manier waarop hij de rechten van minderheden beperkt, is wat mij betreft walgelijk. Echter hoeft zijn kandidaatstelling niet per se slecht nieuws te zijn.

DeSantis kondigde zijn kandidaatstelling voor het presidentschap niet aan op een gebruikelijke manier. Nee, hij besloot zijn kandidaatstelling aan te kondigen via Twitter. Door technische fouten duurde het maar liefst twintig pijnlijke minuten voordat Ron DeSantis daadwerkelijk zijn redevoering kon geven via “Twitter Spaces”, het gedeelte van Twitter waar naar live audio geluisterd kan worden.

Honderdduizenden mensen zagen hoe de aftrap van de campagne van de nieuwe Republikeinse kandidaat een steeds grotere blamage werd. De Twitter-app crashte voor velen en de audio haperde. Echter kon DeSantis uiteindelijk zijn speech op de geplande manier geven. In zijn speech maakte DeSantis duidelijk dat hij overtuigd is dat de huidige president Biden en de woke-menigte verantwoordelijk zijn voor het economisch en sociaal verval van Amerika. Feitelijk juiste argumenten om zijn standpunt te onderbouwen, werden door DeSantis niet gegeven.

DeSantis won in 2018 het gouverneurschap van Florida dankzij de steun van de toenmalige president Trump. In 2022 won DeSantis het gouverneurschap van Florida opnieuw, terwijl vele andere Trump-gesteunde Republikeinen de midterm-verkiezingen van 2022 verloren.

Waar Trump de grote verliezer binnen de partij was, bleek DeSantis de grootste winnaar.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de overwinning van DeSantis in Florida een doorslaggevende rol gespeeld in zijn keuze zich te kwalificeren om het machtigste land ter wereld nationaal en internationaal te vertegenwoordigen.

Donald Trump heeft door de aankondiging van DeSantis daadwerkelijk concurrentie gekregen. Een CNN-peiling heeft onlangs nog aangetoond dat Trump op dit moment de eerste keuze is van 53% van het Republikeinse en het Republikeins-leunende electoraat, terwijl DeSantis de eerste keuze is van 26% van hetzelfde electoraat. Trump lijkt daarmee een flinke voorsprong te hebben, maar meer dan 80% van de Republikeinse stemmers geeft aan dat ze ook bereid zijn de andere kandidaat te steunen. Het is op dit moment dus onduidelijk wie daadwerkelijk de Republikeinse nominatie om de presidentskandidaat te worden, gaat binnenslepen. Wel duidelijk is dat het sowieso een kandidaat wordt die de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van 2020 niet publiekelijk erkent, want beide kandidaten doen dit nog steeds niet. Dat is uiterst triest voor de democratie in Amerika.

Wat ook duidelijk is, is dat de tweestrijd tussen DeSantis en Trump goed nieuws is voor de Democraten. DeSantis en Trump zullen waarschijnlijk een campagne voeren door middel van moddergooien. Heel anders zijn we tegenwoordig helaas niet meer gewend van de prominente Republikeinse kandidaten. Deze Republikeinse kandidaten zijn zeer ongeschikt als president en zullen elkaar hoogstwaarschijnlijk publiekelijk afvallen. Gelukkig hebben de Democraten daar vanzelfsprekend baat bij.

Het is dan ook van cruciaal belang dat de Democraten de tweestrijd in de Republikeinse partij aangrijpen om het Amerikaanse volk opnieuw een beter alternatief te bieden.

Juist nu moeten zij zich profileren als een verenigde en progressieve partij. De Democraten zullen zich moeten richten op inclusiviteit, sociale rechtvaardigheid en het aanpakken van klimaatverandering en ongelijkheid, terwijl de Republikeinen zich zullen richten op een anti-woke agenda, wat dat ook moge inhouden. De aankondiging van DeSantis lijkt op dit moment positief, want een Republikeinse tweestrijd levert hopelijk meer stemmen op voor de Democraten. Uiteraard zal de toekomst uitwijzen of dit daadwerkelijk zo zal uitpakken, want in 2016 zagen we dat niets onmogelijk is in Amerika.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.