Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

De ramp die de regering weigert aan te pakken

  •  
26-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26000
Beschermen in plaats van afschermen: 26000 gezichten pleit voor een humaan asielbeleid
De achterstanden bij de Immigratiedienst leiden opnieuw tot lange wachttijden en grote onzekerheid bij asielzoekers en hun kinderen. Op de Griekse eilanden is de situatie nog erger door de hopeloze omstandigheden. Het huidige kabinet kon en wilde geen substantiële actie ondernemen om deze situatie op te lossen. Hier ligt een enorme opgave voor het nieuwe kabinet.
De impact van langdurige onzekerheid over de vraag in welk land je zou mogen leven, is nauwelijks te overschatten. De zogenaamde ‘schadenota´ van onder meer prof. Erik Scherder beschrijft de gevolgen van langdurige stress en gebrek aan stabiliteit voor kinderen. Hun ontwikkeling wordt in ernstige mate bedreigd, en hersenfuncties en geheugen kunnen aangetast worden.
Het project 26000 gezichten portretteerde negen jonge mensen die 15 jaar geleden in deze situatie zaten. Vier van deze filmpjes worden door BNNVARA op televisie uitgezonden , as zondag om 17.50 is het vierde portret te zien op NPO2.
Het bleek dat elke geïnterviewde nadat eindelijk aan de onzekerheid een einde was gekomen, dus ná het Generaal Pardon van 2007, een moeilijke tijd heeft gehad. Deels om te herstellen van de stress en angst, maar daarnaast ook omdat ze zich geen raad wisten met hun plotseling herwonnen toekomst.
26000 gezichten speelde 15 jaar geleden, net als de actie een Royaal gebaar van Marion Bloem, een grote rol in de discussie over een generaal pardon. Het project raakte een open zenuw bij toenmalig minister Verdonk. De korte portretjes van mensen die maar moesten wachten en wachten op de uitslag van hun asielverzoek, maakten namelijk grote indruk, vooral omdat een min of meer anonieme categorie nu een gezicht kreeg.
Het is bijzonder wrang dat nu de IND opnieuw enorme achterstanden heeft. Daar speelt zonder meer een rol in dat bewindspersonen voortdurend bij een daling van het aantal asielverzoeken direct bezuinigingen doorvoerden. Zo ontstaat steeds opnieuw een tekort aan deskundig personeel als er meer asielzoekers komen.
Nog erger dan voor asielzoekers in Nederland, is het lange wachten waar mensen op de Griekse eilanden toe gedwongen worden. Hier is echt sprake van een ‘man-made crisis’. Bij het ingaan van de Turkije deal, nu vijf jaar geleden, was overduidelijk dat in Griekenland zowel de asielprocedure als de opvang ver, heel ver, onder de maat waren. Overnemen van mensen uit Moria en andere kampen is een morele verantwoordelijkheid, en tevens noodzakelijk om het systeem daar enige kans te geven beter te gaan functioneren. Het is beschamend dat de regering tot nu toe weigert deze humanitaire ramp aan te pakken.
26000 gezichten heeft politici gevraagd hoe ze denken dat de asielprocedure, met name voor kinderen, beter en sneller kan, en ook wat ze willen doen voor kinderen die nu in de Griekse kampen zitten. Opvallend is dat zowel de ChristenUnie als de Partij van de Arbeid stellen dat zij verbetering van het huidige asielbeleid absoluut vasthouden, als ze meedoen bij gesprekken over het nieuwe regeerakkoord.
Er is een enorm draagvlak in Nederland voor een humaan asielbeleid. Tienduizenden vrijwilligers zetten zich in voor nieuwkomers, via projecten van VluchtelingenWerk, van kerken, van bibliotheken, en in lokale initiatieven. De nieuwe regeringscoalitie zou er goed aan doen dat draagvlak te erkennen en te koesteren. Een humaan asielbeleid is in het belang van kinderen, van volwassen asielzoekers en in feite van ons allemaal. Want wat voor samenleving worden we als we vluchtelingen niet meer beschermen maar onszelf willen afschermen en dus mensen bewust in ellendige omstandigheden brengen en houden?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Sarajlija
Sarajlija27 feb. 2021 - 12:32

De heer Nazarski gooit alles op een hoop maar biedt geen oplossingen aan. IND is ellendig verhaal sinds ik ze ken en met ze te maken had en toen hadden wij Paars 1. Net als andere uitvoerende overheidsorganisaties zijn zij sloom en vastgeroest. Ik verwacht geen verbeteringen op korte termijn. Het lot van mensen op Lesbos en elders is niet alleen probleem van Europa maar van de hele wereld. Anders wordt dat nog erger vermoed ik.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 10:58

Het opnemen van deze groep in onze samenleving lijkt humaan. Is het misschien ook wel. Een belangrijke keerzijde is dat deze mensen ook moeten wonen. Ik roep het hier steeds opnieuw: het grootste probleem wat we hebben is ons woningtekort. Binnen 10 jaar komen we een miljoen huizen tekort als er niet ingegrepen wordt. Wat we moeten doen is bouwen, bouwen, bouwen! Even geen PFAS, stikstof, CO2 en al dat soort zaken, maag prioriteit 1 moet zijn het rechttrekken van de woningvoorraad. Pas als het woningtekort met alle daaraan vastzittende problemen is weggewerkt kunnen we ons wat humaner opstellen richting de grote groepen die graag hier willen wonen.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax227 feb. 2021 - 12:24

'Een belangrijke keerzijde is dat deze mensen ook moeten wonen.' Wat dacht je van werken?

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 15:28

@Max: u heeft natuurlijk helemaal gelijk. Naast het door u genoemde werk zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Onderwijs, gezondheidszorg, integratie... allemaal factoren die van belang zijn. Neemt niet weg dat ze allereerst ergens moeten wonen. Nu roepen allerlei partijen dat wonen een “recht” is. Leuk, maar het zijn dezelfde partijen die staan te juichen als het bouwen van woningen wordt stilgelegd vanwege milieumaatregelen en het zijn ook juist die partijen die het binnenhalen van vluchtelingen willen bevorderen. Allemaal nobele zaken lijkt het, maar het kan niet allemaal tegelijk. Meer vluchtelingen betekent ook meer woningen die nodig zijn. Vandaar mijn stelling. Overigens is er (als we vergeten dat we een klein probleempje hebben vanwege corona) waarschijnlijk wel genoeg werk. Met name in de lager betaalde sectoren is er werk genoeg waar mensen zoals ik en waarschijnlijk ook u geen zin in hebben.

Buitenstaander
Buitenstaander27 feb. 2021 - 9:06

De immigratie, en daarmee indirect het vluchtelingen probleem, leidt tot veel ophef, en is omstreden, zoals ze dat hier altijd zo mooi zeggen. Misschien minder, als we wat duidelijker en met consequenties zouden omgaan tav dit vraagstuk. Echte vluchtelingen: Opvangen. Neppers en fellowtravellers, direct uitzetten en echt terugsturen, en je niet laten chanteren door de landen waar deze mensen vandaan komen, en vaak zo trots zijn op hun onderdanen dat ze zelfs ten aller tijden hun paspoort behouden, zoals Marokko. En niet weer laten 'hangen' of alsnog onderdak bieden. Die kant vd medaille daar horen we Nazarski niet over, en zo rollen we van t ene pardon in het andere.

Karingin
Karingin27 feb. 2021 - 1:41

Opvallend. Altijd hetzelfde domme vragen, problemen die onoplosbaar worden geacht (maar dat niet zijn, behalve voor de VVD en wat zich daar rechts van bevindt), maar de onmenselijkheid, de agressieve toon groeit met de dag. Wanneer komen de knuppels tevoorschijn? Wel eerst je oogkleppen afzetten hoor, anders wordt het helemaal een bloedbad

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander27 feb. 2021 - 9:15

Lijkt me goed eerst oogkleppen afzetten. Maar dan ook mbt die verhalen over 'vluchtelingen' die niet waar blijken te zijn, maar waar de interruptiemicrofoon weid open voor staat. Die honderden alleenstaande minderjarigen; kinderen, die bij nazoeken toch niet zo alleenstaand bleken maar volop familie hebben in het thuisland?. Vooruit gestuurd om zo meelij te wekken, en bij latere (ineens, he? ) gezinshereniging alsnog de andere leden ook hier te kunnen krijgen? Of veel minder dan 50% die ineens geen identiteitspapieren hebben. Echte vluchtelingen: opvangen! Heel humaan en ze alle mogelijkheden bieden om goed te integreren. De overigen. Linea recta terug. Valse verklaringen: terug. Dan hou je draagvlak, en niet met telkens die grijze plaat over 'rechts' en kijk eens hoe goed ik wel ben.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!27 feb. 2021 - 11:07

Karingin, Ik heb het u al vele malen gevraagd maar ontvang nooit een antwoord. Alleen maar afgeven op mensen die anders denken en ze als racist wegzetten. Wat is volgens u de weg? Hoeveel mensen kunnen wij hier opvangen per jaar? 20.000? 200.000? 2.000.000? Is een permanente verblijfsvergunning de juiste weg? Ik heb geen fakkel in mijn handen, heb geen agressieve toon. Ben wel zorgen over hoe wij dat allemaal moeten faciliteren terwijl wij hier ook mensen hebben die geen woning kunnen vinden. Ik ben oprecht benieuwd wanneer Nederland wel een hulpbiedend land gaat worden in uw ogen.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 15:33

Goed idee Karin! Kleine kanttekening... er zijn er pakweg 95.000.000 momenteel op de vlucht. Allemaal opnemen maar? Enne... waar gaan ze wonen?

DaanOuwens
DaanOuwens26 feb. 2021 - 17:38

Ik denk dat een sneller en beter asielbeleid pas mogelijk is als het ook mogelijk is op grote schaal mensen weer terug te brengen naar het land van herkomst. Dan pas zou je een goede procedure in kunnen richten die mensen die geen alternatief hebben toelaten toe West-Europa en alle anderen terug te brengen naar het punt van vertrek. Zo lang dat ingrediënt geen onderdeel is van het operationele beleid blijven mensen in erbarmelijke omstandigheden op Lesbos zitten. Dus ik verwacht eigenlijk een meer doordacht verhaal van 26000 gezichten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2021 - 10:44

Nazarski houdt het tamelijk vaag wat een humaan beleid in concreto inhoudt. Zolang de lidstaten niet tot een consistent beleid komen blijft het ook doormodderen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker26 feb. 2021 - 16:03

"Er is een enorm draagvlak in Nederland voor een humaan asielbeleid. Tienduizenden vrijwilligers zetten zich in voor nieuwkomers, via projecten van VluchtelingenWerk, van kerken, van bibliotheken, en in lokale initiatieven". Prima, er is woningnood waar niet tegen te bouwen is. Daarom geldt dat voor iedereen die we toelaten, er iemand anders achter het net vist. Gelukkig gaan die tienduizenden vrijwilligers allemaal een significant gedeelte van hun woonruimte afstaan... Of mogen anderen dit doen van deze nimby-idealisten?

1 Reactie
Hotz
Hotz27 feb. 2021 - 1:49

Voor de buitenwacht is iedereen voor meer, meer. De praktijk is dat het draagvlak nihil is en de meeste burgers zijn het gepreek voor de eigen parochie zat. Dat was te merken bij TK2017. Net zo nihil als Europeanen massaal op de poorten zouden kloppen van Afrika en het MO bij de bewoners daar. En dat is logisch.

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 15:58

Maar wat is 'humaan', momenteel is de instroom ongeveer 450 man per week; dat is bijna 21000 mensen op jaarbasis. En Syriërs krijgen hier sowieso asiel.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 15:38

@Max: In het debat werden gisteren 750.000 nieuwkomers gemeld over de afgelopen 10 jaar. Best veel, ook als dat niet allemaal (echte) vluchtelingen zijn.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!26 feb. 2021 - 15:55

Maar wat is een humaan asielbeleid? Wanneer is de grens bereikt dat Europeanen zichzelf mogen afschermen en de grenzen van het mogelijke hier bereikt zijn en de opvang een te grote tol gaat eisen? Moeten mensen niet nadat een oorlog is afgelopen verplicht uiterlijk na 2 jaar terug naar land van herkomst? Ik weet het niet. Goede opvang in de regio? Daar screenen maken wie wel of geen echte vluchtelingen is? Daar werkgelegenheid creëren? In Nederland jaarlijks 20.000 vluchtelingen opvangen? Of 100.000? Of 1.000.000? Wat is concreet uw plan? Wijzen dat anderen het niet goed is is te makkelijk. Niet iedereen is een racist. Ook niet de mensen die hier geboren en getogen zijn en al 10 jaar met hun gezin bij ouders op zolder wonen omdat er geen huurwoning beschikbaar is. Zo bijzonder waren de eisen van de regering na de ramp op Moira niet. Alleen reizende kinderen zonder familie in andere landen waren welkom hier. Alleen hebben ze er maar 2 kunnen vinden. Tijdelijke opvang hier moet denk ik meer bespreekbaar worden. Waarom een permanente verblijfsvergunning als je weet dat dit niet haalbaar is? Als een vriend van mij hulp nodig heeft, mag hij met alle liefde een maand of twee bij mij logeren. Alleen de rest van zijn leven kan ik hem ook niet in huis nemen naast mijn gezin.

Grozny
Grozny26 feb. 2021 - 15:50

"Er is een enorm draagvlak in Nederland voor een humaan asielbeleid." Dat draagvlak houdt op op het moment dat het de Nederlander geld kost.

4 Reacties
Paleocon
Paleocon26 feb. 2021 - 18:27

Nee hoor, dat draagvlak is er ook niet als het geen geld kost.

Thuru
Thuru26 feb. 2021 - 18:48

Ja er is enorm draagvlak. Onze jongeren willen graag nog een paar jaar wachten op hun woning omdat een statushouder voorgaat. Zullen we ook is beginnen met het daadwerkelijk uitzetten van illigalen, niet gedocumenteerden, en criminele asielzoekers (waarbij procedure ook gelijk stop word gezet). Als dit eerst is word aangepakt praten we daarna verder. Lijkt me een heel goed plan.

GHS
GHS27 feb. 2021 - 13:19

Thuru: Daadwerkelijk uitzetten van illegalen , schijnt onmogelijk te zijn. Als iemand hoort, dat hij hier niet mag blijven, dan gaat die persoon echt niet zelf liniarecta terug naar het land van herkomst. Neen, die verdwijnt in illegaliteit. Ergo, als iemand hier niet mag blijven, dat moet deze persoon gelijk op het vliegtuig gezet worden (desnoods met geld voor eerste levensbehoeften) en teruggebracht worden naar het land van herkomst. Maar dat gebeurt niet en dus hebben we nu veel illegalen in Nederland, ellende voor beide partijen. ( kijki naar Amsterdam, waar de groep "wij blijven hier" steeds van de ene illegale plek naar de andere verhuist.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2021 - 0:19

Onzin. Nederland neemt gewoon vluchtelingen op en daar dragen de meeste mensen graag aan bij. Het gaat hier over de kantjes.