Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De PVV wil geen problemen oplossen

  •  
06-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Kunnen de 150 parlementsleden mij als Marokkaanse Nederlandse uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten?
De PVV kennen wij als de man met de hamer die, als het gaat om migrantenproblemen, overal spijkers ziet. Met die kortzichtigheid en eendimensionale oriëntatie van de werkelijkheid, kun je geen problemen oplossen. Al blijf je ze benoemen tot je erbij neervalt. Het oplossen van deze problemen is allesbehalve het doel van de PVV. Iedereen die over een gezond verstand beschikt weet dit. En dat bleek wederom uit het debat. Een grote show voor de bühne en klaar was het. De sensatiezuchtige wezentjes in ons land werden weer van een shotje sensatie voorzien en men kon weer lekker gaan slapen.
Ik was gisteren getuige van een gênante vertoning van onze parlementaire democratie. Met een beschaamd gevoel de tirade van de PVV’er van Klaveren aangehoord. Een grote tirade aan racistische duidingen en onuitvoerbare oplossingen die tegen alle verdragen ingaan. Hieruit kon je concluderen dat voor de PVV het Marokkanenprobleem niet werkelijk bestaat. Zoals we de PVV tactieken kennen wordt de titel als een instrument ingezet om te polariseren, tegenstellingen in de samenleving te vergroten en via incidenten de anti-islam agenda te duiden. Niet meer en niet minder. In al die jaren dat er problemen zijn met bepaalde groepen en in sommige wijken, heeft de PVV nooit één werkbare oplossing aangedragen.
Jarenlang moesten wij de problemen rondom Marokkaanse jeugd benoemen, erkennen en nog eens benoemen en erkennen. Maar ik verwacht van mijn mede Nederlanders dat zij ook niet moeten ontkennen en niet moeten bagatelliseren dat we een PVV-racismeprobleem hebben. Als Marokkaanse Nederlandse raakt mij de titel van het debat wel degelijk. Op een gegeven moment ben je het ook zat het stigma te dragen. De benaming van het debat doet mij en mijn mede Marokkaanse Nederlanders een hoop onrecht aan. Het doel is gericht op het vergroten van tegenstellingen, polariseren en groepen mensen op een hoop gooien. Een dieptepunt is dat dit debat, door een liberale partij als de VVD, mogelijk werd gemaakt. En nog kwalijker is dat de PvdA aan het debat heeft deelgenomen en aan deze PVV framingen meedoet. Doodleuk alle principes overboord gooien en zeggen: “wij nemen deel aan de ‘inhoud'”. Dit is het niveau waarop de PvdA inmiddels de landelijke politiek bedrijft.
Hulde aan GroenLinks die als enige partij een statement maakte door zich te distantiëren van dit debat. Dat men in de Tweede Kamer over jeugdcriminaliteit onder Marokkaanse jongeren wil debatteren heb ik, met vele Marokkaanse Nederlanders met mij, niets op tegen. Maar zoals wij de jeugdcriminaliteit moeten benoemen en erkennen, moeten we de racistische en anti-islam agenda van Wilders ook benoemen. De PVV benoemt de problemen niet met het doel deze op te lossen, maar juist deze te vergroten en volgens weg te lopen. Waarom zou je oprecht geïnteresseerd zijn in oplossingen voor die problemen, als je deze ook kunt uitbuiten om je politieke bestaansrecht in stand te houden?. Deze intenties moet je durven te veroordelen, simpelweg omdat deze niet deugen.
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat de VVD willens en wetens deze foute intenties steunt. Eerder zei deze partij dat “Niet je afkomst telt, maar je toekomst”. Het tegendeel blijkt waar. Dit is het tegenwerken van de opkomst van de ambitieuze Marokkaanse Nederlanders die trots zijn op hun beide nationaliteiten, die in tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen veel meer integreren, die discriminatie op de arbeidsmarkt moeten overwinnen, die hard werken voor hun gezinnen en voor hun toekomst.
Oplossingen Een tijd geleden keek ik met verbazing naar een aflevering van Tegenlicht waarin een politicus van Marokkaanse afkomst te zien is, die in Amsterdam voor zijn effectieve aanpak voor probleemjongeren werd afgestraft. Ahmed Marcouch heeft jarenlang de problemen rondom Marokkaanse jongeren in Amsterdam keihard benoemd. Hij stond voor een harde, maar een rechtvaardige aanpak. Met pragmatische oplossingen die werkten, die het verschil maakten in die wijken. In tegenstelling tot de PVV waren dit werkelijke oplossingen voor werkelijke problemen. De aanpak was inclusief de kritiek op de slurpende subsidie-instituties die geen kwaliteit leverden. Dat werd hem niet in dank afgenomen, dus word je binnen de kortste keren een kopje kleiner gemaakt. Ook de politiek en de instituties hebben niet altijd baat bij het oplossen van maatschappelijke problemen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

hvwrd
hvwrd6 apr. 2013 - 16:56

Maar zoals wij de jeugdcriminaliteit moeten benoemen en erkennen, moeten we de racistische en anti-islam agenda van Wilders, de anti-christenen agenda van Pechtold, de anti-jongeren agenda van Henk Kroll....enzovoort. Ik bedoel maar: Iedereen benoemd en erkend alleen datgene dat in hun visie past, misschien ligt daar de wortel.....

JoopSchouten
JoopSchouten6 apr. 2013 - 16:56

'De aanpak was inclusief de kritiek op de slurpende subsidie-instituties die geen kwaliteit leverden.' Mooi. Dit is een punt die veel meer aandacht verdient. ... Helder geschreven stuk. De polarisatie moet stoppen. Bedankt.

Malika2
Malika26 apr. 2013 - 16:56

@dirk hoek Maar iedereen weet dat in lage sociale klassen evenveel criminaliteit voorkomt en dat dat niet gerelateerd is aan etniciteit of cultuur. De simpelheid en gebrek aan nuance waarmee mensen naar problemen van migranten kijken is gevaarlijk. Bovendien hoe goed de meerderheid het ook doet, je wordt nooit als volwaardig geaccepteerd. Integratie is ook moeilijk, als het in Amerika na al die eeuwen nog steeds niet vanzelfsprekend gaat, waar dan wel? Maar het wordt eng als er extremen ontstaan. De anti-islam PVV-agenda is extreem en heeft veel kenmerken van de fascistische NSB en andere regieleuze extremisten. Dat moeten wij ook durven erkennen

Brama
Brama6 apr. 2013 - 16:56

Is het punt niet dat in feite niemand probeert te ontkennen dat er probleem Marokkanen zijn, maar dat het dubieus begint te worden als mensen uitspraken doen als “bevolkingsgroep X = probleem”. Dat is in de geschiedenis immers al eerder vertoond (Godwin!... maar niet werkelijk) en kan onder omstandigheden leiden tot nog veel dubieuzere situaties (voorzichtig uitgedrukt). Ik ben het in ieder geval met de schrijfster eens als ze zegt dat de PVV geen belangstelling heeft voor oplossingen. Oplossingen zoeken is iets waar de PVV electoraal gezien in het geheel niets aan heeft. Juist problemen, irritaties, boosheid, angst, wantrouwen (en het met opzet aanwakkeren daarvan) etc. zijn electoraal lucratief. Jammer dat zoveel mensen geloven dat de PVV de oprechte intentie heeft hun te willen helpen.

rbakels
rbakels6 apr. 2013 - 16:56

De politici die het "marokkanendebat" toelieten zullen de bedoeling hebben gehad om Van Klaveren op zijn nummer te zetten, maar dat mislukte jammerlijk, doordat Sadet Karabulut en een D66-er wiens naam ik niet heb gehoord retorische grapjes probeerden, wat Van Klaveren de de ruimte gaf om te roepen dat ze het probleem niet serieus namen. Gelukkig zei minister Asscher uiteindelijk wel dat het beleid niet is gericht op Marokkaanse Nederlanders als zodanig, maar op alle criminelen en ordeverstoorders. Er had ook wel gezegd mogen worden dat het niet alleen een schandelijke insinuatie maar zelfs aantoonbaar kolder is dat de criminaliteit van Marokkanen wortelt in hun geloof. Want Turken, ook overwegend moslims, geven veel minder problemen. Enfin, zelfs als de PVV het voor het zeggen had zouden ze toch geen Marokkanen het land uit zetten want ze willen inderdaad geen oplossingen. Want dan verdwijnt de ontevredenheid, en de PVV lééft van ontevredenheid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 apr. 2013 - 16:56

[Kunnen de 150 parlementsleden mij als Marokkaanse Nederlandse uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten? ] Inderdaad! Door dit op de agenda te zetten stellen die 150 kamerleden dat de schrijfster van dit artikel tot een probleem behoort: ze is Marokkaans, en volgens die 150 kamerleden bestaat er een Marokkanenprobleem. Geen overlastprobleem, geen criminaliteitsprobleem, geen discriminatieprobleem, geen sociaal-economisch probleem. Nee, een Marokkanenprobleem. Ik hoop eerlijk gezegd dat de internationale pers dit opneemt. Een niet nader gespecificeerd "probleem" koppelen aan afkomst. En dat in een Europees land, een buurland van Duitsland... Dit had nooit zo op de agenda mogen komen (wat dat betreft is de kamervoorzitter nog het meest in de fout gegaan).

raulvgomes
raulvgomes6 apr. 2013 - 16:56

De PVV wil geen problemen oplossen. Mee eens. En de andere politieke (linkse) partijen willen de problemen niet eens erkennen (wat is erger...?). Die vinden het belangrijker om op de PVV in te hakken (met de NSB en 2e wereld oorlog). Erg jammer, dom (en irritant) want zo komen we natuurlijk nergens. Het lijdt alleen tot (meer) frustratie bij de burgers dus meer stemmen op de PVV. Ik werk nu al een tijdje in het buitenland en 'zie Nederland van een afstand' en denk dan waar houden ze zich daar allemaal meer bezig, wat een amateurisme en een ego's; elkaar de tent uitvechten i.p.v. daadkracht/oplossingen....pffff....

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2013 - 16:56

Misschien omdat er veel problemen zijn met Marokkanen? En niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Italië, Spanje en Frankrijk.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks6 apr. 2013 - 16:56

Ik heb ook heel veel problemen met racisten = racisten-probleem; met blanken = blanken-probleem; mannen van middelbare leeftijd = mannen van middelbare leeftijd probleem; limburgers = limburgers-probleem

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten6 apr. 2013 - 16:56

''Oplossingen Een tijd geleden keek ik met verbazing naar een aflevering van Tegenlicht waarin een politicus van Marokkaanse afkomst te zien is, die in Amsterdam voor zijn effectieve aanpak voor probleemjongeren werd afgestraft.'' Het spijt me. Als de oplossingen van de verlosser Achmed Marcouch werkelijk hout hadden gesneden, had u geen debat over het "marokkanenprobleem" hoeven aanschouwen en had u zich derhalve ook niet gestigmatiseerd hoeven voelen. Er is namelijk nog steeds een onevenredig groot probleem met tuig en criminelen dat uit uw bevolkingsgroep afkomstig is. Als studente HRM, iemand die wil meedoen en bijdragen aan onze samenleving hoeft u zich niet aangesproken te voelen, maar u doet dat wel. Kunt u dat uitleggen? De slachtofferrol past iedereen, maar siert slechts weinigen.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash6 apr. 2013 - 16:56

Er is een debat gevoerd met als titel "Marokkanenprobleem", daarom voelt ze zich aangesproken. Ze is immers Marokkaans. Als het debat "criminelenprobleem" had geheten, had ze zich niet aangesproken gevoeld. Net als bij een vergadering van de vereniging van eigenaren van een flat/blok men ook wel spreekt over een 'muizenprobleem" of kakkerlakkenprobleem". Een probleem dat opgelost moet worden ... Tagesordnung: Judenfrage http://leobaeck.oxfordjournals.org/content/48/1/87.extract

Patrick Faas
Patrick Faas6 apr. 2013 - 16:56

“Kunnen de 150 parlementsleden mij...uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten?” Op die uitleg wacht ik ook. Er is namelijk een goede reden dat racistische discriminatie grondwettelijk niet is toegestaan. Haat maakt meer kapot dan je lief is. Verwacht voorlopig geen vrede onder het volk. “PVV” zal over 100 jaar nog vies klinken, want het duurt wel even voordat de huidige generaties uitgestorven zijn. En dan nog. Deze zwarte bladzijden van Nederlands geschiedenis worden niet uit onze geschiedenisboeken gescheurd. Ze blijven een schande, tot in de eeuwen der eeuwen. Waartoe al die vuiligheid? “Ik hoef de wapens nog niet op te nemen,” schrijft een enkel Breivikje, enthousiast over het ongrondwettelijk debat. Is dat de gedachte erachter? Reageren we op de dreigementen van extreem-rechts door de grondwet te negeren? Geven we de Breivikjes hun zin omdat we bang zijn voor meer aanslagen zoals op Utøya? Wees geen Dutchbatters, parlementariërs. Wees niet laf. Lever onze moslims niet uit, maar bescherm hen.

1 Reactie
hvwrd
hvwrd6 apr. 2013 - 16:56

Die laatste zin van u kan dus echt niet!!!