Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

'De PVV kan elk moment imploderen'

  •  
08-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanklaveren300.jpg
NRC onthult - nogmaals - hoe Geert Wilders van achterdocht de huisstijl van de PVV maakte
Dat het binnen de gelederen van de PVV onrustig is, is al langer bekend. Hoe graag PVV-leider Geert Wilders ook eenheid wil uitstralen, het wil maar niet lukken om de partij echt bijeen te houden. Bij het opstappen van Kamerlid Louis Bontes vorig jaar oktober, kwam al aan het licht hoe verdeeld de partijtop is. NRC Handelsblad schetst vandaag hoe Wilders met man en macht de partij nu alsnog bijeen probeert te houden.
Neem nu het PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Hij werkte tot begin dit jaar nog aan een plan om uit de PVV te stappen en een nieuwe partij op te richten, welke Rechts Nederland zou moeten gaan heten. Van Klaveren zou de ‘linkse’ koers van de PVV op het gebied van zorg en uitkeringen niet aanstaan. Met zeker drie intimi zou Van Klaveren de oprichting van de nieuwe partij voor hebben bereid. NRC schrijft in de betaalde editie :
Dat hij niet doorzette, vertellen enkele intimi, werd mede veroorzaakt door Wilders: toen die merkte dat er iets broeide, haalde de partijleider, als de dood voor een nieuwe dissident, de banden met Van Klaveren verder aan. Hij kreeg een grotere vertrouwensrol, resulterend in het commissielidmaatschap voor de Europese lijst.”
Van Klaveren vormt nu samen met Europarlementariër Laurence Stassen en de PVV-leider de commissie die de lijst met kandidaten voor de Europese verkiezingen moet opstellen. Dat gaat nog een heel circus worden, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV doet slechts mee in twee gemeenten, omdat Geert Wilders intern ‘gedoe’ vreest, wanneer de partij in meer gemeentes mee zou doen. Veel PVV-politici wilden zich dus kandideren voor de Europese lijst, uit angst straks geen baan meer te hebben. Het gevolg: een overdaad aan kandidaten. Wanneer de definitieve lijst bekend wordt, later deze maand, worden veel PVV’ers weer teleurgesteld. Het gevolg is hoogstwaarschijnlijk nog meer partijrumoer.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Uilenspiegel
Uilenspiegel8 mrt. 2014 - 9:00

Soms schaam ik mij een beetje om het leedvermaak dat ik voel bij dit soort PVV-rumoer. Maar al snel kan mij dat niets schelen en koester ik dat genoegen. Een partij die enkel bestaat vanwege de onderbuik, geleid door een narcist, is dit lot nu eenmaal beschoren en verdient ook niet beter. Kortom wanneer komt de volgende ruzie naar buiten: smullen.

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2014 - 9:00

"Veel PVV-politici wilden zich dus kandideren voor de Europese lijst, uit angst straks geen baan meer te hebben. Het gevolg: een overdaad aan kandidaten." ________________ Sommige dingen zijn uit zichzelf zó hilarisch dat je ze niet van enig commentaar hoeft te voorzien. Dit is er één van. Binnenkort in dit theater: Wilders heeft een mooie baard laten staan; hij drinkt alleen nog maar thee. Komt met een Koran onder de arm geklemd de Tweede Kamer binnen. En alle vrouwen binnen de PVV dragen een hoofddoekje. De dappersten onder hen een heuse burka. Let op mijn woorden, mensen.

peterh2
peterh28 mrt. 2014 - 9:00

De PVV mag dan intern een rommeltje zijn, het is een illusie om te denken dat het einde van de PVV de verhoudingen weer zou maken als 'vroeger'. Sterker nog: als de PVV zou imploderen dan is er zo weer een andere partij de grootste op de rechter flank. Als dit dan een partij is die wat 'fatsoenlijker' is dan is denk ik het leed voor de euro file middenpartijen niet te overzien. Nu stemmen veel rechtse mensen die ik ken maar op de VVD of D66 omdat ze Wilders te extreem vinden. Tegelijk stemmen ze dan wel zonder probleem LR als ze in Rotterdam wonen. Een soort landelijke LR zou echt alles op rechts verder wegvagen en 'wel' acceptabel zijn als coalitiepartner. Dat is echt het scenario wat 'links' tegen elke prijs moet zien te voorkomen. In die zin zou je Wilders eigenlijk moeten koesteren omdat die nu elke knetter-rechtse regering onmogelijk maakt...

Klaas3
Klaas38 mrt. 2014 - 9:00

'De PVV kan elk moment imploderen' Ja, dat kan gebeuren, maar voorlopig lijkt het erop dat de PVDA/VVD gaat imploderen met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

brbrwr
brbrwr8 mrt. 2014 - 9:00

De PVV gaat imploderen? Eerst kijken hoe de PvdA explodeert bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Michiel Online
Michiel Online8 mrt. 2014 - 9:00

Interessant dat we nou dan dus voor de EU iemand hebben die in een partij is gegroeid bij iemand die tegen de EU is? Grappig is dat Widlers dat referendum waarbij Nederland nee stemde tegen de Europese Grondwet niet meer gebruikt om oproer te zaaien. Ik ken de grondwet verder niet, maar als Nederland nee stemt moet je ook luisteren.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways8 mrt. 2014 - 9:00

Ach, al jaren horen we dat het einde van de PVV in aantocht is. Hoe vaak heb ik al niet gehoord bij DWDD van de linkse tafelgasten, zoals Prem dat het nu echt afgelopen is voor Geert Wilders en zijn PVV. Ik voorspeel dat ik dit nog vele jaren zal gaan horen.

rbakels
rbakels8 mrt. 2014 - 9:00

Hoezeer Ik ook zou hopen op een PVV implosie, ik denk dat weer ons niet rijk moeten rekenen, zeker niet zolang de PVV op iets van 30 zetels staat in de peilingen. Wilders trekt de massa's aan die zich niet voor politiek interesseren en die hen vertrouwen hebben in de gewone politici. En die denken dat al die noodzakelijke bezuinigingen de schuld zijn van het kabinet. Je zou bijna willen dat Wilders in de volgende regering kabinetsverantwoordelijk krijgt, om daarna gierend af te gaan, maar de iindolente PVV kiezer zal het allemaal een rotzorg zijn.

Xoral
Xoral8 mrt. 2014 - 9:00

Imploderen klinkt bijna hetzelfde als een komeetpartij. Dat was ooit de voorspelling van een politicoloog. Imploderen zorgt voor emoties, aan de ene kant woedende PVVers, aan de andere kant juigende SPers en nog vele andere blije kiezers (een politieke verschuiving betekent sterke verandering organisatie kiezers, vluchtgedrag) Dit imploderen zal zorgen voor een toename in emoties in velen, en dat is een probleem. Want hoe meer emoties hoe makkelijker er populisme of een revolutie kan ontstaan, en er is al zoveel gaande wat voor emoties zorgt en kan zorgen vandaag de dag. De afgelopen dertien jaar heeft niet veel goeds gedaan psychologisch, er zijn enorm veel dingen veranderd en gebeurd. Politiek en revoluties, een neverending story? Of kan er een nieuw soort politiek gaan ontstaan voordat er weer eens geschiedenis ontstaat?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 mrt. 2014 - 9:00

Wishful Thinking!

msj_meijerink
msj_meijerink8 mrt. 2014 - 9:00

"Wilders verwacht uiteindelijk te regeren" kopt NU.NL. Verwacht die pannenkoek dan ooit de absolute meerderheid te behalen, want wie zou anders in een coalitie met hem in zee willen gaan? Welk beleid zou daarbij interessant zijn voor anderen? Pragmatisch gezien past slechts de sp bij hem, dan kunnen beide tegenpartijen zo beginnen de bv Nederland te slopen. Het (door hem zelf) vermeende succes van Geert staat ook in schril contrast met deze thread, die oppert het tegenovergestelde. Dit scenario lijkt me ook veel realistischer, wat enkele die-hard adepten (bijv. EvD) ook hartstochtelijk roeptoeteren. De kikkers in de pvv-emmer beginnen steeds meer wild alle kanten uit te springen.o

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 mrt. 2014 - 9:00

Maak eerst van de PVV- beweging een waardige politiek partij en stop met het gedogen van bewegingen als waardige politiek partijen, die mogen bestaan uit één man, één mening??

TonNoort
TonNoort8 mrt. 2014 - 9:00

Tja Wilders, om zich in te dekken tegen zijn aanstaande afgang op het Europese front kondigt hij nu aan dat hij zich helemaal op Nederland gaat richten. Dachten we eindelijk van die clown af te zijn, komt hij doodleuk vertellen dat hij ook wil regeren. Want niet iedereen vindt hem een melaatse hond, denkt hij. Hij ziet zijn aanhang groeien, zich niet realiserend dat Nederlanders gek zijn op klagen en zich dus op klaagpartij no.1 richten. Zoals je een kind dreigt zonder eten of tv naar boven te sturen als hij niet doet wat je zegt. Dat het vrijwel nooit zover komt wil Wilders zijn gehoor niet vertellen. Intussen moet ik lachen om het gepsychologiseer(?), het waarom van de PVV en vooral de analyses over de doorsnee PVV stemmer. Is hij dom of niet, opgeleid of niet, ontwikkeld of niet. We willen hem in een al of niet demografisch hokje plaatsen, we willen hem begrijpen. Maar al die analyses zijn helemaal niet nodig, de PVV stemmer heeft zichzelf al in een hokje geplaatst, het hokje van PVV stemmer. Dat moet voldoende zijn: ‘Ik ben PVV stemmer’. Het is zijn signaal aan de samenleving, een oormerk, een vrijwillig aangebracht stigma. Het is niet interessant om te weten uit welke psychologische ondiepte of motivatie, of erger nog om welke politieke reden, hij dat doet. Waarom? Denken we dat we ze kunnen beïnvloeden of veranderen om het voortaan maar niet meer te doen? Willen we de omstandigheden veranderen zodat het niet meer nodig is om PVV te stemmen? Of denken we dat het minder erg is als we weten waarom hij het doet? Laten we gewoon blij zijn dat wij niet zo zijn, en laat hen blij zijn dat wij niet zo zijn. En hen eraan herinneren dat zonder onze tolerantie zij geen leven meer zouden hebben.

RooijeJoop
RooijeJoop8 mrt. 2014 - 9:00

Wanneer wordt dit gedrocht ( zie: http://www.encyclo.nl/begrip/gedrocht ), beter bekend als de PVV, nou een dood gezwegen? Steeds weer opnieuw een opsomming van veel lariekoek.

WilWortel
WilWortel8 mrt. 2014 - 9:00

Tja, als Wilders die "linkse" praat over zorg e.d. laat varen halen Henk en Ingrid niet hun volledige gram bij deze partij. Nu is hij full service voor zijn stemmers.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2014 - 9:00

De PVV moet rechtser worden, vindt een fractielid... " Van Klaveren zou de 'linkse' koers van de PVV op het gebied van zorg en uitkeringen niet aanstaan. Met zeker drie intimi zou Van Klaveren de oprichting van de nieuwe partij voor hebben bereid. " Nog rechtser? Kan dat dan?

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

Gevalletje wishful thinking van links. Wilders vervangt als het moet zijn poppetjes voor anderen. Dat links zich maar zorgen maakt over het verlies aan vertrouwen bij een groot gedeelte van de onderklasse. Want is dat niet de groep waar de sociaal voelende mens zegt zich sterk voor te maken, of dient te maken? Of gaat dat alleen op voor diegenen die in de pas lopen...... Kijk, als dat dan zo is dan ontstaat er toch een beeld van de pot verwijt de ketel.

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch8 mrt. 2014 - 9:00

*..Wilders vervangt als het moet zijn poppetjes voor anderen...* Dat klinkt mij erg bekend in de oren. Al veel eerder vertoond.

Tom Meijer
Tom Meijer8 mrt. 2014 - 9:00

"Gevalletje wishful thinking van links." Nou nee, eerder een harde zekerheid. Dit valt uiteindelijk niet vol te houden en er komt ook onvermijdelijk een eind aan. Al was het alleen al omdat GW niet het eeuwige leven heeft. Een 'partij' die zo op slechts één persoon drijft kan nooit een blijvertje zijn. Er is dus inderdaad niet slechts hoop maar zekerheid.

Bouwman2
Bouwman28 mrt. 2014 - 9:00

Veel belangrijker dan de reuring van de PVV is voor mij de mentaliteit van de PVV. aanhang die door Wilders zo treffend rond wordt getwiitterd namelijk dat de vrijheid van de Ukraine "ons" geld gaat kosten, geld dat we beter kunnen besteden door het uit te geven aan onze eigen sores in plaats van in de bekende Brusselse bodemloze put te laten verdwijnen. De vrijheid van de PVV is de vrijheid die ten koste gaat van de vrijheid van anderen. Als dat vrijheid is, dan verdient W.Putin meteen een standbeeld en een huldiging met veel bloemen en vooral veel bier.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2014 - 9:00

[De vrijheid van de PVV is de vrijheid die ten koste gaat van de vrijheid] Dat is toch geen nieuws? De PVV staat voor vrijheid van die PVV-ers die braaf doen wat de geblondeerde molukker goedkeurt, voor alle andere mensen staat de PVV voor inperking van vrijheid.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

Voor de politieke vijanden van Wilders cs. komen er kennelijk verkiezingen aan :-) Ik stem gewoon op principe en inhoud PVV, -helaas- geen alternatief.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2014 - 9:00

Beste Wim - hoera! Ik heb eindelijk iemand gevonden (jou) die de inhoud van de PVV kent, en daarom op haar stemt. Kun je me, liefst wat gedetailleerd, die inhoud duidelijk maken? Weet je, mocht die aansprekend genoeg zijn, dan stem ik in het vervolg PVV. Zo ben ik dan ook weer wel.

Gogol
Gogol8 mrt. 2014 - 9:00

"...inhoud..." Grapjas.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

PVV is een mooie partij maar er zijn problemen door de gigantische stigmatisering, te jonge partij die te hard is gegroeid en te weinig baantjes die uitgedeeld kunnen worden zoals bij de PvdA en de VVD. De PVV heeft nog altijd de grootste aanhang in Nederland, vooral in de middenklasse en steeds vaker hoogopgeleiden en allochtonen die vroeg of laat het stokje zullen oppakken. Het zal niet makkelijk worden maar ze komen er wel!

3 Reacties
Gogol
Gogol8 mrt. 2014 - 9:00

"PVV is een mooie partij..." Een 'mooie' partij zit goed in elkaar. De pvv is een kaartenhuis en bovendien geen partij maar een 'beweging'. "...maar er zijn problemen door de gigantische stigmatisering" Ach, je kruipt in de slachtofferrol? Je bevestigt zodoende alleen maar het stereotype pvv-gedrag. "...te jonge partij die te hard is gegroeid..." Wederom, geen partij. Dat de pvv niet heeft kunnen groeien ligt aan de starheid van de baas, niet vanwege de tijd. Die heeft hij genoeg gekregen, onderhand. "...en te weinig baantjes die uitgedeeld kunnen worden zoals bij de PvdA en de VVD." Want dát is het probleem? Je verwijt de pvda en de vvd corruptie en verwijt ze vervolgens dat de pvv niet zo is? Het enige dat de rest van die beweging doet is een baantje vervullen met wilders als werkgever. "De PVV heeft nog altijd de grootste aanhang in Nederland..." Nee. Dat is nog steeds het cda, met (in 2012) 61.294 leden, gevolgd door de pvda (54.279) en de SP (44.186). De pvv zit onderaan met 1(!) lid: geert wilders. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Politieke_partijen_in_Nederland) De rest van de beweging is stemvee. Dat is niet aanhang te noemen, want ze hebben geen enkele binding of loyaliteit met de beweging en zijn zo weer vertrokken. "...vooral in de middenklasse en steeds vaker hoogopgeleiden en allochtonen die vroeg of laat het stokje zullen oppakken. " Fact-free geleuter zonder onderbouwing of cijfers, wilders is vast trots op je. "...Het zal niet makkelijk worden maar ze komen er wel! " Om Peet Van Velzen maar eens te citeren (gebeurt dat ook eens): "De wens is de vader van de gedachte. "

WilWortel
WilWortel8 mrt. 2014 - 9:00

Moslims zijn een mooie groep maar er zijn problemen door de gigantische stigmatisering, te jong geloof dat te hard is gegroeid en te weinig baantjes die uitgedeeld kunnen worden zoals bij de niet moslims (veelal autochtonen). Het zal niet makkelijk worden maar ze komen er wel!

DanEngels
DanEngels8 mrt. 2014 - 9:00

Hear, hear.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

PVV is inderdaad erg links waar dat hoort; het hart op de goede plek maar hard als het moet, dat is de PVV!

2 Reacties
lembeck
lembeck8 mrt. 2014 - 9:00

Lees het artikel nog eens?

Tom Meijer
Tom Meijer8 mrt. 2014 - 9:00

"PVV is inderdaad erg links waar dat hoort; het hart op de goede plek maar hard als het moet, dat is de PVV! " Zeker niet goed opgelet de laatste jaren?

techneutje2
techneutje28 mrt. 2014 - 9:00

Moeten we de PVV niet eens gaan verbieden? Volgens oudleden is de partij niet democratisch. WIlders is blijkbaar niet al te slim en zoekt leden voor zijn partij die nog minder in hun mars hebbben dan hij. Eelco Brinkman en ook andere ex-PVV leden hebben zich in het verleden al kritisch uitgelaten over het democratisch gehalte binnen de PVV. Hoe is het mogelijk dat een partij, die de democratische principes binnen eigen gelederen niet respecteert, mag toetreden tot onze parlementaire democratie? Wilders is opgegroeid in een tijd dat iedereen, die voldoende slim daarvoor was, naar de universiteit kon. Wilders heeft die kans niet gegrepen, omdat hij dit intellectueel niet aankon. Een andere verklaring voor zijn denigrerende opmerkingen over wetenschap, cultuur en literatuur is er niet. Dat Wilders "de linkse pers' niet te woord wil staan is een afleidingsmanoeuvre om zijn gebrek aan kennis te maskeren. Indien de 'rechtse pers' lastige vragen zou stellen, zou hij ook deze in de ban doen. Wilders wenst geen kritiek, Wilders wenst volgelingen! Vandaar dat slimmeren zijn partij verlaten en diegene die blijven zitten, daar valt geen land mee te besturen. Wilders weet dit ook en verbied ze daarom met de pers te spreken. Kortom, het wordt een ramp wanneer deze partij het voor het zeggen krijgt. Het wordt onderhand de hoogste tijd om het gevaar Wilders voorgoed te elimineren.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink8 mrt. 2014 - 9:00

Goh, was Elco Brinkman ook al lid van de pvv. Wat een onbetrouwbaar sujet is die cda-er toch! Eerlijk gezegd denk ik dat je Hero Brinkman bedoelt, je weet wel, die barpersoneel molesterende dronken politie-agent.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

Grappig om PVV te verwijten geen politieke inhoud te hebben.. Ik wijs op feit dat PVV de enige serieuze partij is die voor nationalisme staat. Principieel opkomen voor eigen land, volk en cultuur.. prima. Ik wijs verder op feit dat de meeste andere partijen alleen maar bezig zijn om te overleven en op het pluche te blijven, zie gedoogcontructie VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en SGP.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2014 - 9:00

[Ik wijs verder op feit dat de meeste andere partijen alleen maar bezig zijn om te overleven en op het pluche te blijven, zie gedoogcontructie VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en SGP.] Dat zal niemand ontkennen. Het is alleen wel zo objectief daaraan toe te voegen dat de enige reden dat de PVV bestaat is het op het pluche houden van wilders nadat die binnen de VVD iets te veel ruzie had geschopt.

RosaLange
RosaLange8 mrt. 2014 - 9:00

"Ik wijs op feit dat PVV de enige serieuze partij is die voor nationalisme staat." Dat zou op zich nicht zo erg zijn als dhr. Wilders geen blinde vlek zou hebben voor het nationale belang. En dat is dan wel jammer en ook niet zo serieus. Aan de andere kant: Nederlanders zeuren graag, en de PVV doet er alles aan dat je dat ook in de toekomst met een gerust hart kunt blijven doen. Het is maar hoe je het bekijkt, het nationale belang.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2014 - 9:00

zou zomaar kunnen. Maar eerst is het de buurt aan de PvdA hoezo PVV verbieden omdat wilders er intern de knoet overhaalt ooit documentaire gezien van SP en onze Jan die had de (ondemocratisch) knoet er ook goed onder

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink8 mrt. 2014 - 9:00

Truus: wat is eigenlijk het verschil tussen de pvv en de sp?