Joop

De psychiatrische patiënt is beter af zonder pil

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
419 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De nieuwe therapie GGZ 2013 wordt: afkicken van chemische medicatie
De geestelijke gezondheidszorg zal in de toekomst, vroeger of later, de conclusie gaan trekken dat behandeling op acceptatie van de geestziekte, uitgaande van de zwakheid van de patiënt, omgezet moet worden in het mentaal sterker maken van het karakter en de persoonlijkheid. De patiënt moet weer achter het stuur van zijn eigen geestziekte komen te zitten.
Een geestziekte is altijd eerst met een probleem begonnen. De geestziekte moet terug naar dit probleem. Daar zit de echte genezing in. Het in stand houden met medicatie zodat het niet gevoeld wordt, werkt op de lange termijn niet en is te duur. De nieuwe therapie GGZ 2013 wordt: afkicken van chemische medicatie die zo verslavend is.
Geestelijke gezondheidszorg gaat steeds meer kosten. De zorgpremie stijgt en het eigen risico is in 2013 gestegen naar 350 euro. Antidepressiva en Tweedelijns psychische hulp worden niet meer in alle gevallen vergoed. Iemand die antidepressiva gebruikt kan in 2013 het totale eigen risico bedrag aan medicatieverstrekking zien opgaan. En het lijkt erop dat de bezuinigingen verder gaan.
De eigen bijdrage van 200 euro voor tweedelijns behandeling is afgeschaft.  Was dit vanuit patiëntenbelang of omdat de psychiater zich anders bij het UWV moet gaan melden en farmacie niet genoeg voorschriften te leveren heeft? Houdt een economische, geestelijke zorg machine de patiënt – letterlijk en figuurlijk in dit geval – aan de praat of andersom? Voor de crisis was het credo: wie betaalt, bepaalt. Nu zou het credo moeten zijn; wie bepaalt, betaalt.
Ik zelf vind dat er een drempel moet zijn. Een eigen bijdrage van 50 euro en anders doe je het inkomensafhankelijk. Gratis is wat het op de lange termijn alleen maar duurder gaat maken.
De regering zorgt er voor dat er nog maar één behandelmethode is voor mensen met een geestesziekte. Een methode waarbij psychiatrie en farmacie compleet met elkaar vergroeid zijn. Het maakt de patiënt belijder van een overtuiging. Maar nu hij zelf een groot gedeelte moet gaan betalen zou hij zelf mogen bepalen wat hij wil.
Ik vind dat de psychiatrie de weg kwijt is. Voor eenzelfde geestziekte kan men bij twee psychiaters twee totaal verschillende soort medicijnen voorgeschreven krijgen. De psychiatrie heeft de deur voor farmaceuten te ver open gezet en daarmee hun kwaliteitsnaam te grabbel gegooid. 
Vanuit mijn ervaring is een geestziekte niet gerelateerd aan het oorzakelijke probleem maar aan het concentratiepunt in de hersenen. Ik zelf heb ooit een beschadigd kindgedeelte opgelopen, de angst kwam op latere leeftijd vrij. In eerste instantie probeerde ik de geestpijn met destructie middelen te doven en te beheersen. Het concentratiepunt verschoof. Een menselijk mechanisme dat geestpijn naar een veiligere plek in de hersenen aanstuurt waar het als minder pijnlijk wordt ervaren. Het probleem werd in mijn geest ingekapseld en er ontstond een geestziekte.
De spanning van de geestziekte werd door mij ervaren als voor de helft bepaald door het ingesloten gevoel en de onmacht hieruit te kunnen komen. Later bleek de oorzaak ervan, de andere helft, het probleem in feite, overkomelijk en bespreekbaar te zijn.
Twintig jaar geleden ben ik in een psychiatrische inrichting, waar ik voor een psychose opgenomen was, met hormonen behandeld. Ook voor mij is het nog altijd opmerkelijk dat ik sinds mijn ontslag in 1993 geen chemische medicatie meer gebruikt heb en nooit meer depressief geweest ben. Later bedacht ik dat de hormonen misschien het concentratiepunt van mijn geestziekte in de hersenen hadden verschoven.
Geestzieken moeten terug naar het probleem. Bij een geesteszieke is ‘gisteren’ het probleem. Daardoor heb je ‘vandaag’ klachten. Hormonen geven de kracht om naar morgen te kijken en door te lopen. Om een actief werkleven te leiden. Ik probeerde niet gisteren te bespreken om zo beter in vandaag te zijn. Ik betaalde de rekening vooruit, werd geheelonthouder, herstelde van orgaanbeschadigingen, die ik in de lever en longen had opgelopen, totdat ik in staat was om de dag vandaag beter te beleven. 
Het is enkel een kuur van drie weken geweest en bij een enkele opname gebleven. Ieder bewustzijn en elke persoonlijkheid moet zich ontwikkelen. Iemand is vijftien jaar oud en lust geen gebakken lever en op zijn 45ste vind hij het heerlijk. Wanneer je de klachten van ‘gisteren’ dooft met chemische medicatie evolueert jouw ‘vandaag’ niet. Hoe langer men chemische medicatie gebruikt hoe meer dit gemis aan evolutie van de persoonlijkheid een probleem wordt. Waardoor op de lange termijn chemische medicatie zijn effect begint te verliezen.  
Bij de psychiater zit je omdat je geestspanning voelt en onzeker bent. Vanuit het voorgaande vind ik dat een psychiater een keuzemogelijkheid moet bieden. ‘Hoe wil je behandeld worden? Welke aanpak zou je willen aangaan? Versterken van je persoonlijkheid of acceptatie van de zwakte en het probleem vandaag proberen weg te nemen?’
De cliënt moet zijn gelijkwaardigheid opeisen en daar positie naar gaan innemen. Farmacie is geen stichtingwerk maar het zijn bedrijven met winstoogmerk. De klant moet meer koning worden. Hij moet zelf zijn keuze van behandeling kunnen aangeven.
Tevens moet de cultuurmentaliteit veranderen. Iemand die bekend staat als geestesziek moet bij een slechte dag niet meer horen: ‘neem er anders nog een pilletje bij’. Maar moet gestimuleerd worden het op eigen kracht op te pakken. Alternatieve mogelijkheden moeten geboden worden, het gaat niet perse om mijn alternatief, maar alleen chemische medicatie geneest niet. 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Ramesh Ebrahim Zada
Ramesh Ebrahim Zada15 apr. 2019 - 15:42

Ggz is geen hulpverlening of zorginstelling puur pillen industerie. Ze willen liever dat je pillen slikt dan dat je gaat werken. zo verdienen ze meer aan jou. Ze hebben mij destijds uit school opgepikt ze werken samen met scholen politie gemeentes. Dat dit in een ontwikkelde land als Nederland is geen schande.ze zeiden je moet deze pillen slikken anders kun je je opleiding noet afmaken. Als ik wist dat die pillen mij psychotisch hadden gemaakt. Begon ik er nooit aan ging er liever wc schoonmaken voor paar euro s. Als je gaat klagen bij ggz kijken ze je aan alsof je allien bent niet weet waar je over praat alsof je van andere planeet komt. Echt schande criminelen zijn dat. Niemand is man genoeg om hun aan te pakken ze stelen je dromen van je als jong volwassen.

Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Precies Monique, jij bent niet de laatste die te horen krijgt wat farmacie en de arts voor je bedacht hebben, jij bent de persoon die het zou moeten aansturen, en dat de arts jouw belangen bij de famacie behartigt.

Zenoboy
Zenoboy17 jan. 2013 - 11:36

Geestesziek is overigens een vreemde benaming in deze context. Je zou het namelijk ook om kunnen draaien: gelukkig had u een gezonde geest. ;-)

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2013 - 11:36

Ik ben blij voor de auteur dat hij hersteld is. Voor het overige wil ik op dit moment geen kanttekeningen maken bij dit stuk, want er zijn zoveel mededelingen in zijn verhaal waar ik het niet mee eens ben, die onjuist zijn, of waar ik op zijn minst kanttekeningen bij te maken heb, dat het een ondoenlijke taak lijkt. Misschien dat het me later lukt om een gecondenseerde kritiek te schrijven. Mocht dat niet lukken, dan is dat jammer.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Beste Frank, een opmerkelijke reactie, ik begrijp dat je zelf ook in een psychose hebt gezeten en dit anders hebt doorstaan? Een stelling innemen als dat iets onjuist zou zijn, is in deze niet mogelijk, dus ik vraag me af van uit welke invalshoek je jouw reactie hebt opgeschreven, Joris

Zjenny
Zjenny17 jan. 2013 - 11:36

Psychiaters zitten niet in het vak van Helen..maar in het vak van managen van een patient middels psychotrope rommel die vreselijke bijwerkingen kan hebben en heeft. De enige die daar echt rijk van wordt is de farma maffia.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Mee eens, farmacie is jarenlang een heilig huisje geweest, onaantastbaar, het was voor patienten gratis, dus wie maakt zich er zorgen om, totdat besef kwam dat er commerciele bedrijven achter zitten, die winstoogmerk hebben, dat de zorgpremie stijgt, en dat nu ook de gebruikers het zelf moeten gaan betalen, een inzicht dat in mijn ogen veel te laat gekomen is.

JanB2
JanB217 jan. 2013 - 11:36

Een wat eenzijdig verhaal dat volledig uitgaat van een mondige en toerekeningsvatbare patient. Patienten met psychische aandoeningen zijn dat vaak niet. Verder gaat het artikel er enigzins aan voorbij dat psychopharmaca bewezen effectief zijn. De malversaties van de pharmaceutische industrie gaan namelijk nog steeds niet zo ver dat er niet-werkzame middelen in de markt worden gezet, iets waarin die industrie zich nog steeds op een positieve manier onderscheidt van bijvoorbeeld kwakzalvers die zich baseren op de klassieke homeopathie. Verder is het beleid tav van de geestelijke gezondheidszorg van de club politieke kwakzalvers die momenteel vak K bezet houden uiteraard schandalig. In zoverre ga ik volledig met de auteur mee. Ik ga zelfs nog wat verder: het is ronduit misdadig wat deze club charlatans aan "beleid" neerzet. Ze werpen selectief een extra drempel op voor mensen met psychische problemen om zich te laten behandelen. Wellicht hebben ze daarbij de zeurtrutten en zweefteven uit hun eigen omgeving voor ogen die bij een mislukt kerstdiner uitgillen dat ze in een zware depressie zitten en al op 3e kerstdag, de gezondheisdzorg onnodig belastend, naar de therapeut rennen. Maar dan hebben ze simpelweg de verkeerde groep voor ogen => hier helpt inderdaad gewoon een schop onder de reet. Bij mensen met echte psychische problemen daarentegen (iemand in een zware depressie komt niet eens meer aan een kerstdiner toe) is echter een andere aanpak nodig om een negatieve spiraal te doorbreken die anders vroeg of laat fataal af kan lopen. En daarbij mogen kosten nog moeite gespaard worden. De beste (bewezen) aanpak daarbij is een combinatie van medicatie en therapie en dat dient dan ook als zodanig vergoed te worden volgens gelijke normen als de vergoeding voor een behandeling van beenbreuken agv een skiongeluk na een avond zuipen.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Beste jan, ik ben het ens met je verhaal dat zwre patienten geholpen moeten worden, ook met medicatie, echter vind ik dat alle patieten stellen als dat ze niet voor zichzelf kunnen beslissen, een vrijspel voor medicatie voorschrijvers, en dat gebeurt in alle geledingen van zwaarte van de psychische gesteldheid, heb je aandelen farmacie in huis, dan zit je goed, en dat over gezondheids zorg en patienten die hun afhankelijkheid tonen

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 11:36

Had het idee dat ondertussen toch redelijk bekend is dat onze stemmingen bepaald worden door neurotransmitters. Er zijn voldoende aanwijzingen dat medicatie daarin helpt, en zo duur is het spul niet. Psychotherapie werkt lang niet altijd, en is ook niet gratis.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen17 jan. 2013 - 11:36

En waar worden de neurotransmitters door bepaald?

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 11:36

Waar minder aandacht aan gegeven wordt, is dat een aangepast dieet een positieve uitwerking kan hebben bij psychische aandoeningen. Bij schizofrenie gaat het vaak om een dieet dat gluten- en zuivelvrij is, arm aan biogene aminen en geen suiker, alcohol, zwarte thee, koffie, chocolade of coca cola bevat. Bij schizofrenie is er vaak sprake van een erfelijke aanleg, een disbalans in de neurotransmitters zoals histamine, dopamine, glutamine, acetylcholine en serotonine. Daarbij komen veel symptomen voor als vermoeidheid, schildklierafwijkingen, hypoglykemie (verlaagde bloedsuikerspiegel), histadelie (hoog histaminegehalte), histapenie (laag histaminegehalte), te weinig of te veel serotonine, een tekort of teveel aan dopamine, atrofie van de hersenen, slaapstoornissen, darmproblemen en een tekort aan vitaminen en mineralen. Door gluten- en zuivelintolerantie hebben velen een verhoogd histaminegehalte. Hierdoor wordt meer adrenaline aangemaakt, waardoor er een vecht- of vluchtgedrag kan ontstaan. Vaak heeft de persoon ook hypoglykemie. Ook kan er een intolerantie voor biogene aminen (histamine, serotonine, tyramine) zijn. Door voedselintoleranties ontstaat een slechte darmfunctie, waardoor er een tekort aan vitaminen en mineralen optreedt. Door het verhoogde histaminegehalte en een tekort aan serotonine zijn veel mensen met schizofrenie verslaafd aan drugs, alcohol, tabak, suiker, tarwe- en melkproducten, terwijl zij juist voor deze genotsmiddelen een intolerantie hebben. Andersom kan ook juist histapenie voorkomen, een teveel aan serotonine en een tekort aan histamine. Bij elke psychische aandoening is als basis voldoende slaap belangrijk, een goed dag- en nachtritme, prikkels te mijden en een goede beweging en fysieke arbeid in de buitenlucht. De Noorse Arnhild Lauveng is één van de mensen die is genezen van schizofrenie en schreef het boek 'Morgen ben ik een leeuw, hoe ik mijn schizofrenie overwon'. Tegenwoordig schrijft ze boeken, geeft ze lezingen en werkt ze met jonge schizofrenie-patiënten. Ze wil hen de hoop geven op een beter leven. "Ik zeg nooit dat ze zullen genezen," benadrukt ze, "maar wel dat er mensen bestáán die genezen zijn." http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/2289349/2007/03/05/Schizofrenie-is-te-genezen.dhtml

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Anja, enige bezwaar dat ik op je reactie heb is dat prikkelarm leven de laatste tijd in twijfel getrokken wordt, met de hormonen die ik gekregen heb, heb ik een actief doeleven kunnen leiden, daarmee heb ik een onderbouw aangemaakt waar ik op kon terugvallen. Geestziektes hebben veel ook te maken met veel dingen doen, actief zijn, ondernemend, zoals in je voorbeeld een boek schrijven, en vanuit daar verder, genezing komt niet naar je toe, je moet het gaan opzoeken en dan komt je in contact met de andere helft van het verhaal, dan krijgt de geestziekte een geaccepteerd gevoel, want dat is wat mij voortgedreven had, een onafgemaakt gevoel dat ik als zichzelf nooit zou kunnen accepteren, de hormonenkuur heeft dat getriggerd en in beweging gezet.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 11:36

Wat ik in dit verhaal volledig mis is een nadere bepaling van "de psychiatrische patiënt". Inhoudelijk meen ik vast te mogen stellen dat het over mensen gaat die redelijk goed in staat zijn om te kunnen beoordelen wat goed en slecht voor hen is. Zelf heb ik echter ook heel andere ervaringen. Een buurman die dagelijks de meest ellendige lijdensweg moet ondergaan omdat hij het recht heeft alle medicatie te weigeren en daardoor vooral 's nachts doodangsten uitstaat omdat hij meent dat er wel honderd geesten in zijn woning zijn die hem te grazen nemen. Een man die tevens een ramp is voor de hele omgeving, het aantal mensen dat in wanhoop hun huis verkocht en wegtrok is legio. Of de patiënten zoals we die gisteren nog op tv konden zien, kinderen, jongeren, volwassenen die alle controle over zichzelf verliezen en niet alleen zichzelf maar ook hun ouders tot bloedens toe verwonden, niet omdat ze dat willen maar omdat ze zichzelf niet onder controle hebben. Ze mofgen niet vastgebonden, ze mogen niet gedrogeerd, nu wordt om een zorgboerderij gevraagd - ik vraag me daarbij wel af of zodra dat opgezet is de Dierenbescherming niet in het geweer komt. Zorg is maatwerk. Dat je probeert het best mogelijke voor een patiënt te doen is evident, zou het in elk geval meoten zijn. Maar er zou mijns inziens ook een betrouwbare mechaniek moeten bestaan waarbij mensen desnoods tegen hun wil beschermd worden zowel tegen zichzelf als tegen het leed wat ze onbedoeld anderen aandoen. Ik vind het typerend voor deze tijd dat juist daarover tegenwoordig zo weinig wordt gezegd terwijl het probleem immens is.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

Hai Bogdan, ik ben het met je eens dat sommigen er wel gebaat bij zijn, mijn doelgroep is de mensen die eigenbeschikking hebben met dat ze redelijkerwijs kunnen bepalen wat goed en slecht is, laat ik erbij zeggen dat ik wel de verantwoordelijkheid genomen heb te stoppen met roken en alcohol drinken, het is geen 'walk in the park' om het te doen zoals ik heb gedaan. Waar het mij omgaat is patienten de macht over hun leven terug te geven, in te zien dat angsten angsten zijn, hormonen kunnen jou de mentale kracht geven die angsten op te schrijven, er niet de hele nacht van wakker te liggen en ze proberen uit te analyseren en bespreekbaar te maken zodat het evolueert tot betere inzichten en andere gedachten, als je een weg zonder medicatie wenst te beandelen dan zit er wel werk en verantwoordelijkheids gedrag aan vast. gr Joris

Sternenstaub
Sternenstaub17 jan. 2013 - 11:36

Een interessant, oprecht verhaal, waaruit ik een vanuit emancipatoir oogpunt gezien visionaire zin citeer: "De cliënt moet zijn gelijkwaardigheid opeisen en daar positie naar gaan innemen." Dat kan nauwelijks beter of bondiger gezegd worden.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

dj Jan Peter

Zenoboy
Zenoboy17 jan. 2013 - 11:36

Op de grote lijnen ben ik het zeker eens met het artikel, maar is het niet een onderdeel van het probleem dat mensen met een geestesziekte vaak niet in staat zijn tot zelfreflectie om hun problemen adequaat te benaderen om het genezingsproces op gang te brengen?

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 jan. 2013 - 11:36

In zekere zin is dit een goede vraag, echter heb ik het in de inrichting (1992) zelf aangevraagd en gebruikt, ik was toen opgenomen, de vraag is wat kopmt eerst, de hormonen kuur en dan het inziocht wat gooed voor je is of andersom? ik denk dat controle over je eigen leven, weer achter het stuur zitten jou de beslissingen laat nemen dioe je wilt nemen, net als ioedereen in de maatschappij doet, beslissingen maken die je wilt maken.

JacquesDanzig
JacquesDanzig17 jan. 2013 - 11:36

Spaar me dit soort gevaarlijk kort door de bocht aangesneden antipsychiatrie!

1 Reactie
Zenoboy
Zenoboy17 jan. 2013 - 11:36

Hoe kort door de bocht kun je zijn? De laatste zin niet gelezen? Of gelijk gevallen over de wat uitdagende kop van het artikel? De auteur staat zeker niet alleen in zijn stellingname: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2009/september/Het-einde-van-de-psychotherapie.html