Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De propagandamachine van IS

  •  
19-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Een lugubere propagandafilm van IS toont een massa-executie. Door de gebruikte cameravoering en montagetechnieken vertoont hij veel overeenkomsten met een gelikte Hollywood-productie. De Belgische IS-expert Pieter van Ostaeyen concludeert op basis van de schaduwen dat de opnames acht uur in beslag moeten hebben genomen.
Er zijn naar schatting rond de 5000 Europese jihadisten naar Syrië vertrokken, waaronder 250 Nederlanders. Dat is mede te danken aan het professionele media-apparaat van de terreurbeweging.
ZEMBLA INTERNATIONAAL onderzoekt de propagandamachine van IS met een Franse reportage van regisseur Alexis Marant. Voormalige IS-leden die meewerkten aan de propaganda, geven een unieke blik achter de schermen. Nooit eerder spreken ze met westerse media. Eén van de bronnen vlucht afgelopen jaar naar Europa. Hij wordt in Amsterdam geïnterviewd. Volgens hem is een bekeerde blanke Amerikaan het brein achter de propagandafilms.
IS heeft zelfs een reality-tv-programma uitgebracht waarin kinderen tegen elkaar strijden om als eerste een spion te doden. Weeskinderen van westerse jihadisten zijn de nieuwste troef. In filmpjes spreken ze sympathisanten aan om in Europa tot actie te komen.
ZEMBLA – ‘De propagandamachine van IS’ , woensdag 19 oktober bij de VARA om 21:15 uur op NPO2

Meer over:

zembla, #video, is, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.