Nederland zal eerst door een forse zure appel heen moeten bijten.
Het toch nog onverwachte vertrek van Rutte uit de politiek laat diepe sporen na op het gebied van achterstallig onderhoud van de infrastructuur van Nederland. Een verwaarloosde infrastructuur op het gebied van ICT-systemen bij de overheid en achterstallig onderhoud op andere terreinen zoals wegen en bruggen. Het voortdurend naar de toekomst schuiven van noodzakelijk onderhoud en vervanging en maar blijven voortborduren op slecht werkende systemen bij de belastingheffing en verdeling van de belastinginkomsten, heeft elke wezenlijke verandering tot nu toe in het systeem van onze belastingheffing en toeslagen verhinderd. Zelfs eenvoudige btw-wijzigingen konden niet worden doorgevoerd.
Op papier weten deskundigen heel goed wat voor noodzakelijke veranderingen er nodig zijn om onze samenleving weer vlot te trekken. Zoals bijvoorbeeld het inmiddels onder Rutte geaccepteerde bizarre feit dat meer uren werken nauwelijks loont vanwege ons ingewikkelde toeslagensysteem.
Het tekort aan arbeidskrachten kan een stuk minder zijn als het toeslagen- en heffingssysteem op een geheel andere leest geschoeid zou zijn. Waardoor meer uren werken ook daadwerkelijk in de portemonnee netto-netto iets zou opleveren en veel meer arbeidskrachten aan het werk zouden zijn.
Op essentiële onderdelen van onze samenleving kunnen deze kritische factoren, die elke verandering in de samenleving in weg staan, niet meer ontkend of gebagatelliseerd worden. Het is evenwel goed schrikken als die factoren gewoon worden benoemd. Met dank aan een decennium Rutte-beleid van meerdere kabinetten.
Voor de toekomst van Nederland is het dus niet zo fraai wat de nalatenschap van Rutte daadwerkelijk laat zien. Van een gaaf landje zijn we verworden tot een samenleving waar heel veel is vastgelopen en veranderd zal moeten worden. Waartoe we zeker niet op korte termijn in staat zullen zijn.
Elke verandering kost namelijk veel tijd. Maar vooral impopulaire maatregelen. Om eerst de verouderde infrastructuur te kunnen vervangen alvorens veranderingen ook daadwerkelijk mogelijk zijn. In de wetenschap dat Rutte bijna alles dicht geregeld en gereguleerd heeft. Vanwege een ingebakken wantrouwen vanuit de overheid naar haar eigen burgers toe.
Nederland zal dus eerst door een forse zure appel heen moeten bijten en voorlopig wensdromen gewoon als dromen moeten beschouwen.
Het is juist dat politiek gezien onze samenleving vergeleken kan worden met de flexibiliteit van een olietanker. Waarvan de wendbaarheid op korte termijn maar heel beperkt is.
Kritiek op Rutte is prima, maar stel je voor dat SP-achtigen zouden gaan regeren. Die zouden tien tegen een de verleiding niet kunnen weerstaan om de kip met gouden eieren te slachten. Dan zouden al snel de belastingen door het dak gaan, zou de economie halveren en de staatsschuld oplopen tot 200 % . De kabinetten Rutte I-III hebben gezorgd voor een lage staatsschuld en meer dan voldoende werkgelegenheid. Dit is geen enkel kabinet sinds 1973 gelukt. Wie gezond van lijf en leden is en nu nog thuis zit en, mag zichzelf wel eens achter de oren krabben.
Rutte heeft flink huisgehouden. Qua ICT en infrastructuur is dat omkeerbaar. En zelfs op relatief korte termijn. Het is geen publiek geheim dat de overheid al jaren een dankbare melkkoe is voor grote consultants-bedrijven en ICT-boeren. Die weten heel goed wat ze (niet) aan het doen zijn, en als de -handjeklap alles goed Amice? Erkertje in de Voortuin voor Annefleur of toch liever een vakantie op Kreta?- op maat geschreven aanbesteding binnen is. Dan wordt er geleund op 'moeilijk moeilijk' en 'expertise'. Zodat er weer een nieuwe aanbesteding moet worden uitgeschreven. En zo wordt de staatskas (gevuld met ons geld!) vakkundig gemolken en hangt de ICT infrastructuur bij de overheid al jaren met draadjes aan elkaar. Het kan allemaal meegenomen worden in het onderzoek van de Rijksrecherche en de FIOD, naar grootschalige, planmatige corruptie door Mark Rutte en zijn VVD-inner circle.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Als politicus zou ik blij zijn met die verwaarlozing, want dan kan ik snel iets verbeteren. Dat extra erken nauwelijks loont is een bedoelde "bijwerking" van het systeem, want dat is de keerzijde van een systeem dat ook zorgt voor een redelijk inkomen voor de ondersten in de rangorde.
Bij mijn weten is de 'armoedeval' ook in de periode Rutte vaak aangekaart. Vanuit de linkse partijen was er weinig animo om het toeslagenstelsel hiervoor te hervormen. Ik meen dat in het laatste regeerakkoord zelfs was afgesproken om het hele toeslagenstelsel uit te faseren en een nieuwe belastingsysteem te introduceren, mede om werken vanuit de bijstand lonender te maken. Dan moet u toch MR hiervoor toch juist de credits geven? Misschien dat een nieuw kabinet dit gaat oppakken. Indien de politieke wil aanwezig is en een meerderheid dit wil, kan dit toch gewoon? Nog beter zou zijn om het hele toeslagenstelsel af te schaffen
"Ik meen dat in het laatste regeerakkoord zelfs was afgesproken om het hele toeslagenstelsel uit te faseren en een nieuwe belastingsysteem te introduceren, mede om werken vanuit de bijstand lonender te maken. Dan moet u toch MR hiervoor toch juist de credits geven?" We moeten Rutte credits geven voor iets dat hij samen met anderen heeft afgesproken, waar hij in de afgelopen anderhalf jaar met dit kabinet niks aan heeft gedaan, waar hij zelfs in de afgelopen twee en half jaar, met de huidige samenstelling van het parlement iets aan had kunnen doen (zeker gezien de reden voor het vallen van Rutte-3), laat staan in de tien jaar ervoor. We moeten hem credits geven voor een niet-nagekomen afspraak? Veel beloven en weinig geven...
Ook het blijven voortbestaan van de armoede val is na 12 jaar Rutte te wijten aan links? Dom rechts is bereid om alles geloven om links en progressief vooral te kunnen blijven haten. Dat sociale partijen niet warm liepen voor de ideeën van de VVD komt ongetwijfeld doordat de VVD de armoedeval wilde oplossen door verdere afbraak van voorzieningen in plaats van verhogen van inkomen uit arbeid.
"Vanuit de linkse partijen was er weinig animo om het toeslagenstelsel hiervoor te hervormen." Ho. Stop. Wacht even. Er is links ( Partij voor de dieren, SP, Volt). En er is ""Links"": PvdA, Groen -wij houden Rutte in het zadel- Flinks en de Bourgeoisie van D66.