Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

De politiek gaat over ingebeelde angsten

  •  
29-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160125_Informal_Justice_and_Home_Affairs_Council_(23981057103)

© cc-foto: EU2016NL

Zo blijven de echte problemen van de gemiddelde Nederlander buiten de discussie
Je moet erg oppassen met waarzeggerij en wie weet zet ik mijzelf op zeer korte termijn voor gek maar het zou wel heel verbazend zijn als het kabinet viel op het kinderpardon. Alle regeringspartijen – de VVD incluis, dat wordt vaak vergeten – staan op zwaar verlies. Een crisis nu dient electoraal alleen de belangen van PVV en FvD. Alleen de ChristenUnie mag hopen zonder kleerscheuren uit nieuwe verkiezingen te komen want die heeft een vaste clientèle.
Prominente VVD-ers uit tal van gemeentes in het land hebben Klaas Dijkhoff al een handvat aangereikt. Zij vragen om soepelheid inzake het kinderpardon. De leider kan nu verwijzen naar beweging binnen zijn eigen achterban. Een uitruiltje is zo gemaakt. Er wordt over gesproken om de staatssecretaris zijn discretionaire bevoegdheid te ontnemen, dat wil zeggen zijn bevoegdheid om van de regels af te wijken als die manifest ongewenste gevolgen hebben. Die zou dan moeten worden ondergebracht bij een onafhankelijke instantie. Dat is ook inhoudelijk misschien niet eens zo’n gek idee want het draagt bij tot de depolitisering van het toelatingsbeleid. Dat voorkomt in de toekomst een hele hoop heisa en ellende.
Hoe dan ook, het kabinet zal het redden nadat de leiders van de coalitiepartijen achter de schermen een oplossing hebben gevonden die het gezichtsverlies voor elk van hen minimaliseert. Want daar gaat het om: gezichtsverlies voorkomen. De inhoud van het te vinden compromis is daaraan volstrekt ondergeschikt. Als er iets goeds uit voortkomt, is dat volstrekt toevallig.
Toch zal dit compromis tot inzet van de verkiezingen worden gemaakt. Opnieuw zal het gaan over de multiculturele samenleving, die zogenaamd mislukt is, over de grenzen van het land, over de culture wars, over de tsunami aan asielzoekers en de miljoenen Afrikanen die klaar staan om de Middellandse Zee over te steken. De politiek zal zich blijven concentreren op ingebeelde angsten. Je kunt daar immers makkelijk mee scoren: door ze te onderstrepen of door ze te ontkennen. Je hebt er geen inhoudelijke kennis voor nodig want het is allemaal gebaseerd op gevoel en intuïtie. Je kunt ongestraft kretologie als oplossing presenteren.
Zo blijven de echte problemen van de gemiddelde Nederlander buiten de discussie. Het hoeft niet te gaan over de verschrikkelijke woningnood die voor mensen met een normaal inkomen ongeveer gelijk is aan die van de eerste jaren na de Duitse bezetting, over de pensioenen, over de stagnerende lonen, over de consequente teloorgang van de vaste baan, over het falen van de zorg sinds zoveel verantwoordelijkheden naar de gemeente zijn overgeheveld, over wie de lasten van de energietransitie mag dragen en bij wie de belastingdruk terecht zal komen.
Wat zal ik voor emmer staan, als vanavond of morgen Rutte toch met loden schoenen bij de koning belet vraagt!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Zapata
Zapata30 jan. 2019 - 12:53

Inderdaad, Koolmees komt met een nieuwe wet om de vaste baan nog verder te ontmantelen en werknemers rechten helemaal uit te kleden. Wordt volgende week in de kamer behandelt, zal wel een hamerstuk worden en zo snel mogelijk door de eerste kamer gejast worden. Over zulke zaken zou het moeten gaan.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2019 - 12:40

Zapata De zogenaamde partij van de democratie, DEMOCRATEN66 zet de vakbonden en werknemers geheel zelfstandig buiten spel, geeft blijk uit niet anders dan een stelletje autoritaire arrogante dictatoriale betweters te bestaan, die de democratie met verve de nek om draaien.

Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 12:16

Ik denk dat de coalitie vooral aan het overleven is. Ik heb ook het idee dat er nog geen concreet idee is hoe ze de situatie met Urgenda gaan oplossen. Hoe ze de klimaat plannen gaan oplossen. Ze zijn er vooral blij mee dat ze een deal hebben over dat kinderpardon en hoe ze de rest van de tijd door komen zien ze wel. Al heb ik ook het idee dat dit kabinet vooral van het vorige heeft geleerd en dat dit soort ruzies dus ingecalculeerd zijn. Ze leveren strijd en dat hebben ze van het vorige kabinet geleerd. Zo simpel ligt het.

Middenman
Middenman30 jan. 2019 - 9:58

"de verschrikkelijke woningnood die voor mensen met een normaal inkomen ongeveer gelijk is aan die van de eerste jaren na de Duitse bezetting" Beste Han, en dat heeft volgens jou niets te maken met immigratie en vluchtelingen? Onzin. In mijn gemeente zijn er meerdere voorbeelden van eengezinswoningen waar letterlijk één statushouder woont, in een huis met vier slaapkamers. Terwijl jonge stelletjes die in de gemeente zijn opgegroeid en vele jaren op een wachtlijst staan van nood dan maar in een klein zomerhuisje of stacaravan gaan wonen, waar ze dan door de gemeente worden uitgejaagd omdat het illegaal is. Ze worden letterlijk op straat gezet. Voor de gewone burgers is er een duidelijke oorzaak van hun probleem zichtbaar en de politiek is niet in staat om dat op te lossen. Probeer jij die jongeren maar eens duidelijk te maken dat óf hun probleem óf de oorzaak die ze zien ingebeeld is. Succes!

Libertain
Libertain30 jan. 2019 - 9:33

("Opnieuw zal het gaan over de multiculturele samenleving, die zogenaamd mislukt is,..") Pertinente leugen die willens en wetens door ultrarechtsen die de macht over de media hebben op ons wordt steeds afgegooid. De multiculturele maatschappij en tevens samenleving bestaat degelijk net als het klimaat onafhankelijk van ons af bestaat. We kunnen het wel mogelijk iets beinvloeden door het eerst te herkennen als een feit - dat er een multiculturele maatschappij is waar je met elkaar moet optrekken in plaats van dictatoriaal-potentate nationalistische eizen stellen. Hetzelfde ook met het klimaat die eenmal door natuurlijke factoren die veel groter zijn dan ons wordt beïnvloedt, moegen we doch zelf ook iets aan bijbrengen. De multiculturele samenleving is een feit uit het leven die nooit weg geweest is, strijkt doch tegen de algemene cognitieve dissonantie die handig door conservatief rechts wordt gebruikt.

Thijs Schokland
Thijs Schokland30 jan. 2019 - 7:49

Geachte heer van der Horst; lees ik het goed dat uw boodschap is: "beste Nederlander, waar u zich druk over maakt zijn niet uw echte zorgen. Geeft niet hoor, u kunt daar ook niets aan doen, het zijn de politici die u de 'ingebeelde angsten' aanpraten"? Uiteraard aan u, maar sluit niet uit dat deze toon, door kwade tongen als hooghartig en belerend bestempeld, veel kiezers hebben vervreemd van partijen die ooit als 'volkspartijen' warden gekenschetst.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jan. 2019 - 12:17

Het blijft natuurlijk merkwaardig dat er in Nederland zoveel mensen rondlopen met een minderwaardigheidscomplex, maar om daar nu de strategie van een politieke partij op te richten......

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 7:48

Er zijn angsten en angsten. Iemand die mij erg na staat wordt over een paar dagen geopereerd, een dag daarna liefst naar huis gestuurd, moet zelf voor vervolghulp zorgen maar kan nergens de noodzakelijke hulp krijgen, is er niet, meerdere aandoeningen, en alleenstaand. Is nu al weken bezig en overal, iedere zorginstelling heeft een stop op de te verlenen zorg. De zorgverzekering ingeschakeld met haar zogenaamde 'zorgplicht' . Antwoord; er ligt overal een stop op hulp, kunnen niets voor je doen. Ja dat wisten wij ook wel. Maar hoe zit dat dan met die zorgplicht vraag ik me af? Nederland oh Nederland waar zijt gij gebleven? I.p.v rustig de operatie in te kunnen gaan raakt ze zowat over de rooie van de stress. Is dat de 'nieuwe innovatieve manier' om mensen 'goed voor te bereiden' op een operatie, zodat ze 'beter de operatie ingaan' en 'de kans op snel herstel' groter is. Mooie verhalen worden vooral in politieke sprookjesboeken opgetekend. Ik lig er wakker van!

2 Reacties
Ozon
Ozon30 jan. 2019 - 9:37

Waar woont ze en wat voor een soort hulp heeft ze nodig? Als ze specialistische (medische) zorg nodig heeft moet ze aan het ziekenhuis aangeven dat ze geen nazorg heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2019 - 8:36

Ozon Wil niet meer kwijt vanwege privacy.

mjansen2
mjansen230 jan. 2019 - 6:44

En zo blijven de mondiale problemen ook buiten de politieke discussie! En dan collega politici maar wegzetten als populisten.....De landelijke politiek gaat gewoon nergens meer over. Veel zaken zijn inmiddels Europees geregeld en uit de rechtzaken van Urgenda blijkt dat er actiegroepen nodig zijn om onze regering aan hun overeenkomsten te houden.....Acteurs nodig zijn om regering te wijzen op ongrondwettigheid van ons geldstelsel e.d. Het is mij een raadsel wat al die mensen daar nog doen in de eerste en tweede kamer ....

Paul250371
Paul25037130 jan. 2019 - 4:04

Geachte heer Van der Horst, Ik ben blij dat u bijna dagelijks schrijft. "De politiek zal zich blijven concentreren op ingebeelde angsten. Zo blijven de echte problemen van de gemiddelde Nederlander buiten de discussie. " De 2 zinnen die de kracht zijn van rechts. Leugen en bedrog plus de gretige Volk en Vaderland media en het plaatje is rond. De aandeelhouders en het grootkapitaal zijn tevreden. Alle sociale voorzieningen die tot het volk behoorde zijn vermarkt en wat eens een recht was wordt nu verkocht als plicht. Zelfs vrijwilligerswerk hebben ze met hun participatiekreet verkocht. Rechts geteisem.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jan. 2019 - 19:52

Wat denk je Han, zullen de echte problemen van de gemiddelde Nederlander nu niet meer buiten de discussie blijven? Zullen we het goede voorbeeld geven, jij en ik?

Rara14
Rara1429 jan. 2019 - 19:35

Tuurlijk valt het kabinet niet over het kinderpardon. Een beetje een discussie is gewoon prima. Maar dat “vallen” is een beetje de huidige denkwijze. Menig huwelijk strandt (valt) tegenwoordig vanwege een kleine onenigheid. Het standvastige denken is ver te zoeken en maar al te vaak laat men het stukje liever vallen. De makkelijke weg.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 7:28

Zolang jijzelf maar niet 'mishandeld' wordt toch?

Ozon
Ozon29 jan. 2019 - 19:32

Die jaarlijks kleine 80- a 90.000 geïmmigreerde aanwas drukt natuurlijk wel degelijk op de woningmarkt. Want, anders dan de aanwas via geboorte heeft deze groep acuut een woning nodig; ze zijn het punt voorbij dat ze al sabbelend tevreden zijn met een wieg. Die laatste groep, de eerst-genieten-van-een-wieg-groep, of te wel de natuurlijke bevolkingsaanwas ligt een stuk lager. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/44/aantal-immigranten-en-emigranten-ook-in-2018-hoog https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/01/voor-derde-jaar-op-rij-100-duizend-inwoners-erbij

11 Reacties
Ozon
Ozon29 jan. 2019 - 19:38

M.aw.: het wordt flink bouwen met jaarlijks een middelgrote stad erbij (met infra/OV & overige voorzieningen).

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2019 - 21:43

Ozon, dat schijnt geen probleem te zijn. Ingebeelde angsten enzo....

JanB2
JanB230 jan. 2019 - 1:37

Alleen gaat het hier niet om "tsunami's van testosteronbommen" maar grotendeels om immigratie uit de VS en Europa (en een deel Afrika). Maar daar heeft men tijdens de verkiezingen geen boodschap aan. Dan gaat het slechts over schrikbilden van mannen met baarden en kromzwaarden. Dát is het hele punt. Fake News made in den Haag.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar30 jan. 2019 - 9:30

De woningnood is eigenlijk nooit weggeweest sinds de oorlog. Er was woningnood in elk decennium sindsdien, dat heb ik deels aan den lijve mee mogen maken, en nu is het al helemaal schrijnend, want wat voorheen nog wel mogelijk was, met een modaal inkomen een huis kopen, is nu een fata morgana geworden voor een groot deel van het land. Door misstanden bij de woningcorporaties en het gebrekkige toezicht daarop is die sector niet voorbereid op de kerntaak, want het is kennelijk belangrijker om sociale woningen te verkopen aan particuliere eigenaren dan om in sociale woningen te voorzien voor hen die daarvan afhankelijk zijn. Gelukkig zijn er nog volop huizen beschikbaar in de hogere prijscategorieën, dus de achterban van de VVD en andere van de realiteit losgezongen machthebbers heeft nergens last van. Gelukkig zijn er ook nog migranten die je de schuld kunt geven van het beleid en de beslissingen van vaderlandse politici gedurende tientallen jaren. Gelukkig bungelen die mensen per definitie onderaan de samenleving, zodat ze uitstekend dienen als zondebok voor beslissingen van politici.

Ozon
Ozon30 jan. 2019 - 9:32

JanB Inderdaad vooral uit Europa (45.5%). Volgens mij heb ik Wilders, die man van “Tsunami van...”, daar ook meermaals over horen klagen. Dan achtereenvolgens Azië (21.2%), Amerika (12.4%), Afrika (9.4%). Amerika is hierin overigens het continent, en niet alleen de VS. Azie bevat volgens mij het MO. In discussies worden vaak meerdere aspecten besproken, maar het schijnt voor verschillende kanten van het spectrum prettiger te zijn het te houden bij het beeld van “kromzwaarden” om maar niet over gevolgen van immigratie te spreken. Zaken niet hoeven bespreken onder het mom van “fobie” van de ander, is niet anders dan zaken niet hoeven bespreken onder het mom van “kromzwaard”. Maar gevolgen zijn er.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2019 - 10:00

Maar het zou er wel over moeten gaan. Een positief migratiesaldo is wel degelijk een probleem waar de politiek zich kennelijk niet mee bezig wil houden. Volgens het SCP verblijven er bijvoorbeeld al naar schatting circa 250.000 Polen in Nederland en dat aantal neemt toe. Die rijden ook auto en willen ook een goedkoop huis in de grote stad.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jan. 2019 - 16:19

@Danielle Waar zegt Han dat er geen problemen zijn? angst is iets anders. De VVD heeft een potje gemaakt van het woningbeleid. Dat moet je niet anderen aanrekenen,

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2019 - 19:07

Stock woningbouw en verkeer leggen een voortdurende druk op natuur en milieu, maar ik verwacht niet dat de heer vd Horst en u het de wenselijkheid van bevolkingskrimp gaan aankaarten. Mijn voorkeur gaat niet uit naar Mumbai aan de Noordzee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2019 - 19:10

het doorstrepen

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2019 - 18:37

@ DD De column gaat over angsten die worden aangepraat voor politieke doeleinden. Dan komt Ozon met de vraag: dus de (woning)problemen veroorzaakt immigranten zijn aangepraat. Jij knikt instemmend en toen bedoelde je op het woningtekort, niet zozeer de immigratie als zodanig? Is dat woningtekort een angst die door de politiek gebruikt wordt? Nee het woningtekort wordt gebruikt om de afkeer van nieuwkomers te stimuleren. Ook door DD.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2019 - 1:17

Stock, Wat een wantrouwen weer. Ik prefereer een land met minder mensen en meer ruimte voor de natuur. Liefst om de hoek, zoals bij mijn vorige standplaats. Mijn naaste familie is al voorgoed vertrokken, ik denk nog na.

Spin2
Spin229 jan. 2019 - 19:08

De media speelt ook een grote rol in dit geheel.

OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 18:54

[De politiek zal zich blijven concentreren op ingebeelde angsten. Je kunt daar immers makkelijk mee scoren: door ze te onderstrepen of door ze te ontkennen. Je hebt er geen inhoudelijke kennis voor nodig want het is allemaal gebaseerd op gevoel en intuïtie. Je kunt ongestraft kretologie als oplossing presenteren.] Waarmee je tegelijkertijd het Trumpisme in de kern typeert! Waarschijnlijk krijg je gelijk, Han. Maar ik houd m'n hart vast voor de concessie, die de VVD zal afdwingen, al wil ze zelf natuurlijk ook coûte que coûte verkiezingen nu voorkómen. De "discretionaire bevoegdheid" van de staatssecretaris van justitie en veiligheid is onmisbaar. Onderbrengen bij een "onafhankelijke instantie" lijkt me niet zo realistisch. Dan zou de politiek deze cruciale functie uit handen moeten geven.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2019 - 10:37

"Onderbrengen bij een “onafhankelijke instantie” lijkt me niet zo realistisch. Dan zou de politiek deze cruciale functie uit handen moeten geven." Is dat dan erg? Je ziet al jaren dat dat soort beslissingen gepolitiseerd worden en ik vraag me af of dat dan in het belang is van betrokkenen. Het ligt natuurlijk aan de concrete uitwerking maar ik ben niet op voorhand tegen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jan. 2019 - 18:27

"Wat zal ik voor emmer staan, als vanavond of morgen Rutte toch met loden schoenen bij de koning belet vraagt!" We zullen het vieren Han.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 7:51

Hm van der Meulen Ik verwacht dat je mij uitnodigt!

DePisang
DePisang29 jan. 2019 - 16:31

Nu de VVD elite heeft laten weten dat een deel (minderheid dus) van hun leden heeft gevraagd het kinderpardon meer soepel te hanteren dan nu al het geval is ligt het inderdaad voor de hand dat zulks ook zal gaan gebeuren. Blijkbaar zijn de politieke elite onderling in hun achterkamertjes bij meerderheid overeengekomen dit minderheidsstandpunt er door te drukken. Welke minderheidsstandpunten daarvoor onderling tussen VVD, D66, CU en CDA elite uitgeruild en doorgedrukt zijn horen we later.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2019 - 19:45

een deel (minderheid dus) van hun leden Wiskunde laten vallen in de brugklas denk ik?

Anoniempje5
Anoniempje529 jan. 2019 - 16:20

Tenzij het ze voordeel zal geven inderdaad. Ze willen toch rond de Brexit extra bevoegdheden zodat een minister eigenhandig wetten kan aanpassen? Zou een demissionair kabinet dan bv. voordelen geven? Wanneer men dan erachter komt wat ze allemaal hebben lopen prutsen in het geniep, toevallig allemaal het voordeel van het grote geld en in het nadeel van de burgers, zit er een ander kabinet en nieuwe ministers en niet nog verkiezing waarmee ze afgestraft kunnen worden.