Joop

De politie voert een anti-sextingcampagne - met averechtse resultaten

  •    •  
17-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10817407883_25707d2b0d_k

© © Pro Juventute https://flic.kr/p/htU3ut

Criminalisering van sexting lost misbruik niet op. Sterker nog, het hindert jongeren aangifte te doen.
Op 4 september kondigde de politie aan jongeren te adviseren te stoppen met sexting vanwege de mogelijke negatieve consequenties. Dit stuitte op heftige kritiek. Het negatieve beleid van de politie tegenover sexting is extreem problematisch. Onder andere kenniscentrum seksualiteit Rutgers en wetenschappers uitten hun zorgen dat deze positie stigmatiserend werkt, en het probleem van misbruik alleen verergert. Jongeren die slachtoffer zijn van misbruik zullen namelijk nóg minder snel aangifte doen, nu de schuld bij hen wordt neergelegd. De politie moet inzien dat sexting geen crimineel gedrag is. Pak in plaats daarvan het ongewenst verspreiden van foto’s aan.
Criminalisering van sexting lost misbruik niet op. Sterker nog, het hindert jongeren aangifte te doen. Een gezonde adolescente ontwikkeling mag nooit aangezien worden voor criminaliteit. Het misdrijf dat de politie wil voorkomen gebeurt niet wanneer jongeren foto’s maken: het misdrijf vindt plaats als die foto’s zonder toestemming verspreid worden.
De betiteling ‘Shitzooi’ van het voorlichtingsprogramma draagt dan ook niet bij aan een positieve houding tegenover seksualiteit. Het artikel in de Volkskrant van 11 oktober verwijst naar onderzoek van Rutgers, waarin staat dat een op de vijf jongeren wel eens een pikante foto verstuurt.
Aanvullend onderzoek wijst echter ook uit dat slechts 1-3% negatieve ervaringen heeft met het delen van pikante beelden. Daarnaast geeft Rutgers ook aan dat sexting gezond seksueel gedrag is; het ongevraagd delen van pikante foto’s niet. Door dit beleid te voeren wordt de drempel om aangifte te doen bij ongewenst delen van sexts onhaalbaar hoog, en blijft het doorsturen van andermans seksueel getinte foto’s juist onbestraft.
Bovendien is het problematisch dat de campagne via het klaslokaal wordt gevoerd. Leraren worden op deze manier namelijk ook betrokken bij het criminaliseren van sexten. Zo stappen slachtoffers van misbruik niet alleen minder snel naar de politie, maar ook minder snel naar hun eigen leraar. Dit bemoeilijkt de bespreekbaarheid, versterkt een taboe over sexting en geeft jongeren nog minder opties voor hulp als hun beelden wel gedeeld worden.
Daarnaast is het essentieel om te benadrukken dat dit advies van beleidsmakers komt, zonder dat jongeren daarbij betrokken zijn. Beleidsmakers, onder andere bij de politie, zouden er goed aan doen om eerst in gesprek te gaan met de jongeren voor wie sexting een realiteit is. Het voorlichtingsprogramma zou verder niet door de politie, maar door deskundigen gegeven moeten worden. Door in compleet uniform het klaslokaal binnen te lopen wordt op scholieren een indruk achtergelaten die sexting onlosmakelijk verbindt met criminaliteit.
Educatieve programma’s over sexting moeten gegeven worden in een open en veilige context, waarbij vragen en meningen van de jongeren vrij gedeeld kunnen worden. Laat dat over aan experts, niet aan de politie.
Ons advies: stap af van deze afschrikcampagne. Geef jongeren positieve, constructieve informatie over seksualiteit, onder andere over wanneer sexting oké is en waarom foto’s verspreiden niet oké is. Sexting is niet crimineel of ongewenst: het misbruiken en doorsturen van naaktfoto’s wel.
CHOICE for Youth and Sexuality is een Nederlandse jongerenorganisatie, geleid door jongeren, die zich inzet voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd. Meer info op www.choiceforyouth.org.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty18 okt. 2018 - 10:15

Dat de politie sexting, bewust, criminaliseert geloof ik niet. De voorlichting over hoe om te gaan met sexting lijkt me wel een taak voor experts. Je staat tegenover een erg beïnvloedbare en, vaak, onzekere groep pubers. Als daar een autoriteitsfiguur (politieagent) staat heb je kans dat juist diegene die je wilt bereiken inderdaad het idee krijgt dat zij/hij iets verkeerds doet en dicht klapt uit angst of schuldgevoel. Daarom is het belangrijk dat deze gesprekken in een open en veilige omgeving worden gevoerd door mensen die ook reacties kunnen herkennen van de doelgroep en weten welke toon er wordt gevraagd om zoveel mogelijk door te dringen in het ongrijpbare fenomeen genaamd puberbrein. Dat de politie zich inzet om misbruik van sexting aan te pakken is heel erg goed. De manier van aanpakken zouden ze alleen beter in samenwerking met hiervoor opgeleide mensen kunnen doen. In de ideale wereld zou ingrijpen niet nodig moeten zijn maar sexting verdwijnt net zo min als mensen die misbruik van sexting maken.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar18 okt. 2018 - 7:50

Volgens mij criminaliseert de politie sexting niet, maar geeft de politie een terecht advies om burgers te beschermen tegen de mogelijk nare gevolgen van een fenomeen dat op zich onschuldig is en inderdaad kan worden gezien als een normale fase van de seksuele ontwikkeling, maar dat in handen van kwaadwillende personen makkelijk tot een middel voor afpersing en andere strafbare feiten kan worden. Het advies van de politie is in die zin vergelijkbaar met het advies om ramen te sluiten en de voordeur op slot te draaien voordat je het huis verlaat, hoewel het niet strafbaar of crimineel is om alles wagenwijd open te laten staan en inbrekers zo een kans te geven. Sexting is alleen nog dommer, omdat het gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. De vraag is ook waarom Rutgers beweert dat sexting gezond seksueel gedrag is, aangezien je je op die manier moedwillig uitlevert aan eventueel kwaadwillende personen die mogelijk over al je grenzen heen gaan en het lijkt me in psychisch opzicht niet gezond om je bij voorbaat al zo kwetsbaar op te stellen. Dat niet veel mensen negatieve ervaringen hebben met sexting zegt niet zoveel in dit verband omdat sexting een totaal nieuw, door de technologie mogelijk gemaakt verschijnsel is en er dus logischerwijs geen vergelijkingsmateriaal kan zijn met oudere controlegroepen. De vraag is ook of een gezonde seksuele ontwikkeling mogelijk is zonder het delen van privacygevoelige gegevens die misbruikt kunnen worden. Volgens mij wel, maar dan moet je even je telefoon loslaten en de persoon die je ziet zitten persoonlijk ontmoeten en dan moet die zijn/haar telefoon ook even laten liggen.

Max Havelaar
Max Havelaar18 okt. 2018 - 6:09

Sexting zelf zou inderdaad niet strafbaar moeten zijn, en dat is het gelukkig ook niet. Ik vraag me dan ook af in hoeverre er een 'criminalisering' van sexting plaatsvindt, of dat de politie gewoon een verkeerde houding aanneemt. Ook dat betwijfel ik, want jongeren moeten realiseren dat hun acties gevolgen hebben. Prima om een pikante foto te versturen, maar ben je bewust van de risico's: alles wat via internet wordt verstuurd of wordt geplaatst loopt risico. Internet is niet privé, punt. De schuld ligt bij degene die het lekt, maar als je zelf niet verantwoordelijk omgaat met je privézaken ben je vroeg of laat de pineut.