Met de 'verkeerde' huidskleur heb je het heel lastig bij de prinsemarij.
Een Dordtse agent krijgt een leidinggevende positie bij nota bene de vreemdelingenpolitie nadat hij eerder voor de rechter stond wegens een racistische scheldpartij tegen een donkere meneer die zich met een aanhouding bemoeide. Dat deed die laatste, zo leerden camerabeelden, omdat de diender buitenproportioneel geweld toepaste, zoals het AD meedeelt. Er kwam een rechtszaak van en de agent kreeg een boete van €250,-. Een hoger beroep loopt nog.
De advocaat van de racistisch bejegende persoon is verontwaardigd over deze promotie. Het valt niet uit te leggen, zegt hij.
Het valt juist prima uit te leggen. De politie krijgt naarmate de eenentwintigste eeuw vordert, steeds lossere handjes. Er is sprake van veel incidenten waarbij personen van kleur betrokken zijn. In de grote steden is er dan ook onder een fors deel van de bevolking een groot wantrouwen tegen de politie ontstaan. De skowtu moeten je hebben als je niet blank bent. Dan zijn ze er als de kippen bij om je aan te houden. Voor je het weet werken ze je met een man of tien tegen de grond zoals onlangs een verward iemand in de Rotterdamse wijk Kralingen overkwam. Hij werd doodgetaserd.
De politie blijkt er erg op gespitst klimaatactivisten van het asfalt te halen. Boze boeren echter worden over het algemeen met sympathie bejegend.
Uit de promotie van de racistische politieman naar een leidinggevende functie, juist bij de vreemdelingendienst, blijkt dat dit gedrag niet alleen wordt gedoogd maar ook beloond. Zo valt het wel uit te leggen. Vooral als je er, naar het AD niet nalaat te vermelden, het wegtreiteren van antiracistiche klokkenluiders toestaat, zoals politievrouw Fatima Aboulouafa die de laan uitging omdat ze teveel "interne spanningen veroorzaakte". Het sluit allemaal perfect aan bij de ervaringen van ex-politiemensen in de documentaire De Blauwe Familie. Met de 'verkeerde' huidskleur heb je het heel lastig bij de prinsemarij.
Ondertussen verschijnen nu en dan commissarissen van allerlei slag in de talkshows om meewarig te kijken en de verplichte riedels over inclusiviteit af te draaien. Als er weer eens een mishandeling van burgers viraal gaat, is het commentaar gewoonlijk dat niet in beeld is gebracht van wat aan de rammeling vooraf ging. Alsof de gegallonneerde mediajuut daar wel helderheid over kan verschaffen.
Zo krijgt de Nationale Politie in de ogen van steeds meer burgers trekken van een blanke en rechtse militie. Alle PR-praatjes bij Op1 ten spijt.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: standbeelden goed en fout.