Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

De pijnlijke soap over FvD is nog lang niet voorbij

  •  
24-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2020-06-13-om-11.02.44
De opstandige partijprominenten zijn hier en daar wel omschreven als ‘gematigd’, maar dat is maar hoe je ertegen aankijkt.
Het werd de laatste dagen steeds onvermijdelijker. Een groeiend aantal FvD-prominenten zette partijleider Thierry Baudet zo voor het blok dat hem weinig anders restte dan de eer aan zichzelf te houden. Dat heeft hij gisteravond dan ook gedaan. Hij ziet af van het lijsttrekkerschap bij de komende Kamerverkiezingen. Wel blijft hij in de Tweede Kamer en stelt hij zich beschikbaar als lijstduwer. ‘Ik wil niet meedoen aan trial-by-media,’ verklaarde hij gisteravond. Tja, hij moest toch wat zeggen.
De aanleiding voor het ultieme conflict was de jongerenorganisatie van zijn partij, JFvD. Onder de Forumjongeren bevinden zich nogal wat lieden met nazisympathieën en antisemitische en homofobe opvattingen. Voorzitter van deze hoogst bedenkelijke club is Freek Jansen. Iemand met zeer foute denkbeelden, die volgens alle ingewijden grote invloed heeft op Baudet. Hij is niet alleen fractiemedewerker van Forum, maar ook een belangrijke ideoloog van de partij. En sinds het vertrek van Henk Otten de onbetwiste rechterhand van de (na gisteravond dus voormalige) Grote Leider.
Een paar dagen terug kwam aan het licht dat de Forumjongeren niet alleen abject gedachtengoed koesteren, maar dat ze hun gedachten ook bepaald niet voor zichzelf hebben gehouden. Ze deelden ze naar hartenlust op sociale media, zoals whatsapp-groepen en Instagram. Dat gebeurde allemaal onder verantwoordelijkheid van Jansen, en naar gevreesd moet worden ook met diens instemming.
Partijprominenten als Annabel Nanninga (onder meer Amsterdam raadslid en senator) en Europarlementariër Rob Roos ging dat gedweep met hoogst verwerpelijke ideeën blijkbaar te ver. Ook Tweede Kamerlid Theo Hiddema schijnt er genoeg van te hebben gekregen. Deze kopstukken drongen er bij Baudet op aan dat hij zijn vertrouweling Jansen uit al zijn functies zou ontheffen (hij is onder meer ook zevende op de kandidatenlijst van FvD). Zo niet dan moest Baudet zelf maar weg.
Hierna kon je de afloop wel raden. Baudet had absoluut geen zin om zijn boezemvriend te laten vallen. Hij verklaarde een onderzoek te willen afwachten dat enkele Forum-grootheden (onder anderen Paul Cliteur) zouden verrichten naar de strapatsen van JFvD. Vanzelfsprekend in de hoop dat dit onderzoek de kou uit de lucht zou halen. Maar Nanninga c.s. noemden het allemaal ‘too little, too late’ en eisten een volledige sanering van de jongerenorganisatie. Dat kon natuurlijk nooit meer goedkomen.
De opstandige partijprominenten zijn hier en daar wel omschreven als ‘gematigd’, maar dat is maar hoe je ertegen aankijkt. Toen er neonazistische geluiden opklonken uit de JFvD namen ze daar inderdaad afstand van. Maar dat deden ze niet toen Baudet het in zijn gloriedagen had over de ‘homeopathische verdunning’ van de Nederlandse bevolking. Ook nadat hij oreerde over de wenselijkheid van een ‘dominant blank Europa’ hielden ze hun mond. Evenmin kwamen ze in opstand toen de partijleider na de zo succesvol verlopen Provinciale Statenverkiezingen losbarstte in boreaal gebral. En ze bleven zwijgen toen Baudet langdurig dineerde met de erkende racist Jared Taylor. Of toen hij een leugentweetje de wereld in stuurde over Marokkanen die dierbare vriendinnen van hem zouden hebben belaagd in de trein.
Kortom: ze hielden hem de hand boven het hoofd tot het echt niet langer meer kon. En ze wachtten met in actie komen tot gebleken was dat Forum onder leiding van Baudet een zeer tegenvallende verkiezingsuitslag tegemoet ging. Want in de polls heeft de partij, die vorig jaar nog zo’n prachtige toekomst leek te hebben, niet meer dan een handvol zetels over.
De vraag is hoe het nu verder moet met FvD. Wie wordt de nieuwe lijsttrekker? Er doen enkele namen de ronde, maar van geen van deze hotemetoten valt veel heil te verwachten. Nanninga is met zwangerschapsverlof en komt dus – mag je aannemen – niet in aanmerking. Hiddema is echt te oud (dat zal hij zelf ook wel vinden). En de vaak genoemde Joost Eerdmans sleurt onvermijdelijk zijn hele politieke verleden vol hele en halve mislukkingen achter zich aan.
Overigens is Baudet nog niet echt weg. Hij blijft als Kamerlid (en lijstduwer) volop in beeld.  Waarschijnlijk zal hij achter – en misschien zelfs vóór – de schermen zijn best blijven doen om toch zoveel mogelijk de baas te spelen. De pijnlijke soapserie over FvD is nog lang niet voorbij.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

OlavM
OlavM24 nov. 2020 - 21:02

[Partijprominenten als Annabel Nanninga (onder meer Amsterdam raadslid en senator) en Europarlementariër Rob Roos ging dat gedweep met hoogst verwerpelijke ideeën blijkbaar te ver.] Die uiten dit soort ideeën nl. liever heimelijk, of zogenaamd bij wijze van "grap". De soap is nog niet voorbij, maar een implosie in slow motion is wel gaande. Hoewel het abjecte gedachtegoed van FvD daarmee natuurlijk niet verddwjnt, is een organisatorische terugslag van dit soort volk altijd goed.

2 Reacties
OlavM
OlavM24 nov. 2020 - 21:12

Herstel: verddwjnt = verdwijnt.

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 6:17

‘ Die uiten dit soort ideeën nl. liever heimelijk’ Heb je bewijs om die stelling te kunnen onderbouwen?

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 18:25

Dergelijke partijen is geen lang leven beschoren. Ze gaan ten onder aan interne ruzies en trekken bovendien allerlei charlatans en baantjesjagers aan. Hetzelfde geldt trouwens voor DENK, PvdT en 50+. Alleen alleen opererende alleenheerser Geert slaagt erin de bokken in het gareel te houden. Nederland heeft genoeg stabiele partijen die in staat zijn het land te besturen. Ze moeten wel heel goed uitkijken wie ze op de lijst zetten...

Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 15:33

Vooralsnog ziet ernaar uit dat deze NSB-kloon geïmplodeerd is. Kunnen we ons weer wijden aan belangrijkere zaken. Bijvoorbeeld: moeten we, in navolging van Corian, zoveel en zo vaak aan zelfmoord denken, dat het bijzaak wordt of we ons van het leven beroven of niet? Andere stoïcijnse invallen zijn welkom. Het wordt tijd om onze cultuur weer 's in de vaart der volkeren op te stoten.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 15:33

..ziet het er...

Pater
Pater24 nov. 2020 - 14:01

Ik heb Annabel nooit excuus horen maken voor de 'dobbernegers'. Dat is inderdaad geen nazisme, wel racisme. Het is duidelijk dat NL niet zomaar in staat is een massale Syrische vluchtelingenstroom op te vangen, ik ken geen enkele politieke partij die de deur wagenwijd open wil zetten, maar de vijandige en minachtende manier waarop Nanninga cs omgaan met de grote groepen met een buitenlandse achtergrond is grof en bovendien contraproductief. Extreem rechts vergelijken met de provo's van vroeger is totale onzin. Extreem rechts is veel erger dan 'rebels'.

Marinus Calamari
Marinus Calamari24 nov. 2020 - 11:55

@Maximus Het interesseert je genoeg om een reactie te posten. Voel je aangesproken of zo. @LBNB Nanninga beweert dat ze een asielzoeker in huis nam, dat kan inderdaad best zo zijn. Verder is mij wel duidelijk dat ze dat gegeven flink heeft uitgebuit, dus misschien was het wel een soort van reclamestunt. "De ratten verlaten het zinkende schip" is gewoon een Nederlands gezegde. Maar wel weer typisch dat je gelijk de slachtofferrol opzoekt door het FvD gelijk te stellen met de Joden. Dat is ook iets wat typisch is voor bepaalde kringen, trouwens. Als Baudet zegt dat hij een Blank Europa wil, dan bedoeld hij dat hij een Europa van Blanke ethnostaten wil. En knokploegen zijn er genoeg, en hoewel ze niet bij FvD op de loonlijst staan, zitten de meeste daarvan wel in dezelfde politieke hoek. het FDF bijvoorbeeld Zandb Nanninga zit bij een partij waar Nazisympathieën gemeengoed zijn, en maakt zelf publiekelijk gebruik van "Bruine" humor. Ze is misschien geen Nazi, maar "allesbehalve een Nazi" lijkt me een uitermate naïeve beschrijving van dat wicht. Uw opmerking over de democratische rechtstaat is onzinnig, vooral omdat duidelijk is dat Forum niets opheeft met die democratische rechtstaat. En een mening hebben over een politicus, zelfs als dat een harde ongenuanceerde mening is, is sowieso niet zo relevant voor mijn enthousiasme over de democratische rechtsstaat. Ik heb weinig vertrouwen in de NL democratische rechtstaat, maar dat is iets heel anders. Er zijn hier zat mensen die deze rel bagatelliseren, excuses zoeken en de schuld proberen af te schuiven om Forum buiten schot te houden. En waarom zou ik dit niet met leedvermaak benaderen? "Hebt u vijanden lief" is een christelijk waandenkbeeld wat zo onrealistisch is dat zelfs christenen het negeren.

Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 11:34

Zo is het. Met openlijk antisemitisme en flagrante homofobie breek je geen potten, dan lijk je ietwat achterlijk, dat kost stemmen. Dat moet je met de mantel der liefde bedekken, anders lijk je teveel op je bloedbroeders van het islamisme. Het is kosmetisch, het bruine vlekje moet worden weggemoffeld, maar wel worden gekoesterd en besprenkeld (de "bruine humor" klotst intern nog steeds tegen de plinten op) Verder blijft het gewoon de NSB in een modern jasje, daarover hoeft niet te worden getwijfeld.

MaxMax2
MaxMax224 nov. 2020 - 11:31

Ja ja, echte Nazi die Nanninga... Haar handelingen in de gemeenteraad van Amsterdam laat vooral zien dat zij de Joden vooral steunt: ‘Nee hoor, prima, maar ik heb dat jaren geleden en bij herhaling al ontzenuwd. Kijk dan ook naar onze daden in bijv de raad. Steun aan Joods akkoord, erfpachttegoeden, namenmonument, een (aangenomen) plan tegen antisemitisme ingediend, etc’ https://twitter.com/ANanninga/status/1257295432914526208?s=20

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 11:27

Marinus Calimero, En wie bent u om te bepalen hoe mensen denken? Ik ben heel erg benieuwd naar uw bewijs dat mevrouw Nanninga een nazi is..

Libertain
Libertain24 nov. 2020 - 11:16

FvD is het Nederlandse evenbeeld van de Franse Front Nationaal van Le Pen. Daarom had Thierry het beter van meet af aan Forum Nationaal moeten hebben genoemd. De politieke taferelen daar binnen zijn van hetzelfde aard. Het feit dat alles wat Joost Eerdmans aanraakt, vervolgens kapot gaat is enkel een detail in de afgang van de FvD.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax224 nov. 2020 - 16:41

Eens eens, Eerdmans is een clowntje. Daar gooi je wat centjes in en het begint te praten.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 9:54

Marine le Pen heeft, anders dan haar vader, fascistische figuren uit de partij gegooid. Haar partij heeft meer gelijkenis met Wilders dan met het FvD.

Zandb
Zandb24 nov. 2020 - 11:09

Marinus De woorden die u kiest zijn wat mij betreft woorden als die van de mensen die u (binnen het FvD) verafschuwt. Nanninga is allesbehalve een Nazi. Mensen waarvan u vermoedt dat ze uit kunnen groeien tot een 'Führer' nu al een Führer noemen, dat is niet de stijl die je van iemand die de democratische rechtsstaat een warm hart toedraagt, mag verwachten. Dat er hier mensen zijn, die de hakenkruizen en SS-runen met de mantel der liefde bedekken, is mij nog niet opgevallen. Misschien kunt u mij laten zien, wie dat dan precies waar doen. En dat u zich nota bene vermaakt, dat doet bij mij de deur dicht. Ik hoop van ganser harte dat ik er weer faliekant naast zit, zoals Z_edje zo vaak 'op overtuigende wijze' duidelijk maakt.

LBNB
LBNB24 nov. 2020 - 10:31

@marinuscalamari [De paniek, de ratten die de zinkende renaissancevloot verlaten, de putsch compleet met Nazi Nanninga die haar dolk tot het heft in de rug van de Lavendelfuhrer en zijn protegee begraaft.] Zou een nazi een vluchteling in huis nemen? Annabel Nanninga heeft een half jaar lang een homoseksuele asielzoeker in huis genomen. Het gaat vaak om de daden van mensen en niet om wat ze zeggen. De teksten die jij gebruikt met woorden als 'ratten' werden in de Duitse anti joodse propaganda ook gebruikt over Joden. Laat dat achterwege. Als Baudet met een dominant blank Europa bedoeld dat de Westerse cultuur dominant moet blijven in West Europa ben ik het met hem eens. Zo lang Forum geen knokploegen als de SS of plannen heeft om Nederland te zuiveren zie ik FVD niet als fascistische partij.

Max6
Max624 nov. 2020 - 10:28

"zal ik ook later gebruiken om te bepalen wiens hart Bruin in in de Boreale borst klopt" Haha, dat je zoiets serieus kunt intypen... en dan denkt dat het anderen ook nog iets interesseert wat jouw morele oordeel over hun is. Sorry... maar bij dit soort schrijfsels pak ik mijn popcorn en cola.

Hemk
Hemk24 nov. 2020 - 10:24

'Gematigde' extremisten. Dan is het oppassen geblazen dat NL/EU/NAVO ze niet gaat bewapenen

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 10:11

Beste Fons, Ben jij bij alle gesprekken geweest? Heb jij elk appje gezien? Hoe weet jij dat er intern nooit kritiek is geuit door Hiddema of Nanninga op Baudet? Ik ben heel benieuwd naar je bewijzen. Dat ze hem de hand boven het hoofd hielden is iets anders. Dat zal in ieder bedrijf/organisatie gebeuren. En waarom Is Theo Hiddema te oud? Hij is 76. De nieuw gekozen Amerikaanse president is 78 jaar oud. Annabel Nanninga is al enkele weken met zwangerschapsverlof. Als die dit jaar nog bevalt, waarom zou die dan in maart niet lijsttrekker kunnen zijn? Joost Eerdmans zet je ook makkelijk weg. Zowel vriend als vijand binnen de politiek zijn het erover eens dat hij het in Rotterdam erg goed heeft gedaan. Ook in Den Haag is hij vaak geroemd. Kritiek op FvD is terecht. Baudet heeft er een puinzooi van gemaakt. Maar dit vind ik makkelijk. Ben benieuwd naar uw bewijzen dat er intern nooit commentaar is gegeven zoals u aangeeft.

10 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 11:31

Calimero, Akwasi kon zijn tweets van 10 jaar geleden waarin hij opriep tot geweld niet meer herinneren. Annabel Nanninga haar eigen uitlatingen waar u waarschijnlijk op doelt wel. En ze legt het ook uit. https://niw.nl/ik-ben-het-probleem-niet/ Deze mevrouw heeft een homoseksuele asielzoeker in huis genomen. En nu is ze volgens u een nazi...

Paulus3
Paulus324 nov. 2020 - 11:50

De VS is niet met Nederland te vergelijken. Dat voor journalisten en luie politiekers wel makkelijk zijn.

LaBou
LaBou 24 nov. 2020 - 12:16

"Joost Eerdmans zet je ook makkelijk weg. Zowel vriend als vijand binnen de politiek zijn het erover eens dat hij het in Rotterdam erg goed heeft gedaan. Ook in Den Haag is hij vaak geroemd." Ik zou dan toch nog maar eens goed op dit forum rondkijken. Dan kom je vast wel kritiek tegen. En denk dat er ook in den Haag wel mensen te vinden zijn die niet beoaald vleiend over hem zijn.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 12:26

Labou, Ik denk niet dat dit forum echt representatief is voor hoe collega politici denken over Eerdmans.

Marinus Calamari
Marinus Calamari24 nov. 2020 - 14:24

tweede kans Als u het tegen mij hebt, mijn tegel is verdwenen, en zonder dat is het lastig reageren, maar goed. Nanninga beweerd dat ze een asielzoeker in huis heeft genomen. Dat zou best kunnen, hoewel bewijs ontbreekt, maar dat is als zodanig geen bewijs van haar goede karakter of zo. Ze buit het gegeven nogal uit bijvoorbeeld.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 16:34

Marinus, Ja het klopt, ik had het tegen u. U wou beoordelen en bepalen wie goed of slecht is. U noemde haar nazi Nanninga... Als je in Google intypt: annabel Nanninga asielzoeker in huis vindt u het bewijs. Daar zult u ook lezen dat ze het juist niet uitbuit zoals u nu aangeeft.. Vele aannames doe je, weinig concreet kun je worden.

LaBou
LaBou 24 nov. 2020 - 17:33

Niet goed nagedacht: ik denk dat de kritiek die hier geplaatst is op Eerdmans wel degelijk representatief is. En wat betreft Nanninga: het feit dat ze iemand in huis neemt geeft niet het recht om te doen wat ze doet en vooral deed. Jij mag haar uitlatingen misschien als grappig beoordelen, ze vertegenwoordigen wel een (nogal donkerbruin) gedachtengoed. En jouw waardering daarvoor is ook veelzeggend.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 19:27

Labou, In het stukje van 11:11 uur had ik het al over meningen BINNEN de politiek. Die zijn overwegend zeer positief. En dan gaat het niet zozeer over zijn ideeën, maar over hoe hij werkt. Uiteraard en terecht dat er hier kritiek is op zijn ideeën. Dat heb ik ook wel. Maar dat is een andere discussie. Ja, ik vind mevrouw Nanninga een prima politica. Ja, in haar tijd als columnist heeft ze te harde grappen gemaakt. Die vond ik ook niet altijd grappig. Sommige best kwetsend, zoals die van 4 mei 2012 tijdens dodenherdenking. Totaal onnodig in mijn ogen. Maar zij mag dat doen. Ze heeft nooit de wet overtreden. Volgens mij is ze nooit veroordeeld wegens racisme of discriminatie. Dus ja, waardering voor haar werk als politica. Geen waardering voor haar humoristisch bedoelde opmerkingen. Maar als het jou dan een goed gevoel geeft mij van (donker)bruin gedachtengoed te willen beschuldigen, ga je gang.

OlavM
OlavM24 nov. 2020 - 21:08

[Annabel Nanninga is al enkele weken met zwangerschapsverlof. Als die dit jaar nog bevalt, waarom zou die dan in maart niet lijsttrekker kunnen zijn?] Ze bevalt niet, ook volgend jaar niet. :)

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 21:29

OlavM, Dank je wel! Ik kreeg zowaar een lach op mijn gezicht. Je opmerking is leuk. Al moet ik eerlijk zeggen dat ze mij wel bevalt.????

Uilenspiegel
Uilenspiegel24 nov. 2020 - 9:31

Prima toch: een glorieuze come back van Baudet en dan de zetels delen met Wilders: beiden uitgeteld.

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2020 - 9:25

Een FvD zonder Baudet is als een PVV zonder Wilders. Ze zakken als een plumpudding in elkaar. Het vertrek van Baudet is in eerste instantie natuurlijk wel gunstig voor Wilders. En die lijkt nog jaren mee te kunnen.