Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Partij van de Aardbei, die smaakt naar meer

  •  
11-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
265289951_3ff763cf38_k

© cc-foto: Elena Pérez Melgarejo

Nu mevr. Ploumen (PvdA) en de heer Klaver (GroenLinks) vastbesloten blijken samen op trekken, lijkt mij het moment gekomen om het concept Partij van de Aardbei opnieuw aan de orde te stellen.
Ooit was ik lid van de PvdA en bezocht ik nu en dan de vergadering van de afdeling Kralingen-Crooswijk, die van mijn woongebied. Mijn kinderen vroegen dan “Pappa, waar ga je naar toe?” Ik zei dan naar waarheid, naar de Partij van de Arbeid. Maar zijn verstonden, omdat ik nogal snel en binnensmonds praat, blijkbaar… Partij van de Aardbei. Die lieverdjes dachten dat hun vader een genoeglijke culinaire avond tegemoet ging.
Quod non.
In die tijd werd er nog onbekommerd gerookt. Het vergaderlokaal was al gauw gevuld met een zware blauwe walm. Onder andere afkomstig uit de pijp van toenmalig burgemeester Andrè van de Louw, want die was lid van bovengenoemde afdeling. Het was afzien voor de niet-roker die ik ben.
Maar het concept “Partij van de Aardbei’ heeft mij sindsdien niet losgelaten. De Aardbei is immers zowel rood als groen. Het is bij uitstek democratische plant, die zich via netwerken horizontaal over de aardbodem verspreidt. De aardbei is bovendien ook nog eens zeer attractief want immers hoogst smakelijk. Zelfs erotisch, zie Breughel zijn Tuin der Lusten. Plezant socialisme, zou de Vlaming (Steven Stevaert) zeggen. Want het rood van de aardbei is een allervriendelijkst rood, allerminst het agressieve rood van de SP-tomaat.
Ik heb toentertijd dat mijns inziens vruchtbaar vernieuwend concept aan de partij voorgelegd – en vernieuwing was nodig! – compleet met verkiezingsslogan (‘Kok, ik wil slagroom!). Men wilde er niet aan.
Maar nu mevr. Ploumen (PvdA) en de heer Klaver (GroenLinks) vastbesloten blijken samen op trekken, lijkt mij het moment gekomen om het concept Partij van de Aardbei opnieuw aan de orde te stellen.
Klaver, schenk ons je klaverhoning! Blijf dat vooral doen ! Ploumen, schenk ons je pruimenvlaai! Blijf dat vooral doen! Dan schenk ik jullie bij dezen de Partij van de Aardbei.
De Aardbei – een zomers naaktgerecht
“Kerseneetster, til mij met je borsten op!”
Ach, zulke rode woorden fluistert hij niet langer je rozenrode minnaar
“Zie, mijn lid is lid van de Partij van de Aardbei Liefste, kus mij tot slagroom!”
Ach, zulke woorden fluistert hij niet langer je rozenroze minnaar
Hij stopt ze weg in een lila la in zijn buik & bestelt een bavaroise-pudding
“Ober!”
Liefste’s tepels smaken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

JohnVKR
JohnVKR12 sep. 2021 - 9:07

Manuel Kneepkens is de reden dat ik me tegen referenda ben gaan keren en een steeds grotere afschuw heb gekregen van goedkoop populisme, of dat populisme nu van links of van rechts komt. Het referendum over de stadsprovincie Rotterdam Rijnmond ging namelijk helemaal niet over de inhoud. De slogan 'Ik wil Rotterdam opheffen' gekoppeld aan de foto van Bram Peper was genoeg voor een massale tegenstem. Waar mensen daadwerkelijk tegenstemden? Dat wisten de meeste stemmers niet.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman12 sep. 2021 - 13:09

Bram Peper was dat niet een van auteurs van Tien over Rood, het pamflet van Nieuw Links , PvdA. Die lui zijn gemiddeld aardig gestegen in de maatschappij. En daar wil je nooit een nieuw beleid mee ontwikkelen. Naar mijn gevoel is de Klaver,Ploumen vertregingsactie van het laatste halfjaar van dezelfde orde. Veel lawaai maar de wol is zeer dun. En ons land gaat met een noodvaart naar de knoppen.

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2021 - 7:43

De SDAP heeft verdiensten gehad voor verheffing en emancipatie en de PvdA natuurlijk ook.Ik wis op de onvermoeibare Joop den Uyl met Liesbeth aan zijn zijde. Maar de laaste die je wellicht voor werkman zou kunnen houden was Jan Schaefer, want die was ooit bakker, een nobel beroep. De mancipatie is weleiswaar nooit af, maar welzo ver gevorderd dat der Mohr kan gehen. Hef jezelf op. Ik weet dat het moeilijk is, D66 stond ook op het punt maar Ale

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman212 sep. 2021 - 7:56

Alexander riep sint Jan aan, die verscheen en kijk me nou es. Groen is in de mode, overal verschijnt groen en geel tot het schermert voor je ogen. Ik zou niet fuseren, dat is niet de trent, dat is juist afscheiden, en splitsen. Nederland is aan het splitsen, tot het moment dat de kettingreactie niet meer kan worden gestopt. Pedro Almodóvar maakte een film - een meesterwerk- vrouwen aan de rand van een zenuwinzinking. Nederland aan de rand van een meltdown. Zo iets dus.

Ch0k3r
Ch0k3r12 sep. 2021 - 6:23

Aardbeien verschimmelen. Uiteindelijk herken je niet meer dat het een aardbei was. Komt wat dat betreft wel mooi overeen met de zogenaamde linkse PvdA. En die naamsverandering komt ook wel mooi uit want om arbeid geven ze al tijden niks meer.

Ewout Pool
Ewout Pool12 sep. 2021 - 5:30

Zolang de PvdA blijft steken in gewauwel en niet haar woorden omzet in daden (of juist vanwege het pluche ze totaal verloochent) is het voor mij toch eerder de partij van de Aambei. Ook rood....