Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

De parallellen tussen de racistische smoesjes van Thierry Baudet en die van Charles Maurras, wie?

  •  
04-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
cartoonmaurras

© Beroemde karikatuur uit de tijd van Dreyfus. Wat er gebeurt als tijdens het familiediner de kwestie komt op schuld of onschuld van de veroordeelde kapitein

De methode van Charles Maurras is door velen overgenomen: leugens en vervalsingen zijn toegestaan als ze de hogere waarheid van waaruit je leeft ondersteunen.
De geschiedenis herhaalt zich niet maar rijmt wel, zeggen historici graag als ze in het verleden parallellen zien met wat zich vandaag afspeelt. Zo´n rijm doet zich nu voor rond de noodlottige tweet van Thierry Baudet of liever gezegd – rond de manier waarop hij en zijn aanhangers proberen te redden wat er te redden valt. Het heeft geen zin meer te blijven ontkennen dat zich in de treincoupé van de dierbare vriendinnen heel andere tonelen hebben afgespeeld dan de prins op het zwarte paard beweerde. In zijn omstandige statement wordt dat dan ook op de aller- allerzuinigste wijze toegegeven. Toch kan Baudet het niet nalaten sneren uit te delen aan de NS-controleurs die het gedurfd hadden de dierbare vriendinnen om hun kaartje te vragen.
Er zit in het betoog echter een onderhuidse mededeling: het feitenrelaas mag dan niet kloppen, het brengt wel een hogere waarheid tot uitdrukking, namelijk dat Baudet zijn tweet misschien te haastig geschreven had vanwege de context. Welke? De context “van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren”. En die context daar gaat het om: daartoe is een sprookje in de wereld geholpen. En wat dan nog? Heel typerend is een tweet van Wierd Duk: “Eind van het liedje: het ‘debat’ is nog verder vervuild, over reëel bestaande integratieproblematiek hangt weer een waas van onaanraakbaarheid en een ieder zit nóg woester te schuimen in zijn/haar/hun bubbel. Wat. Een. Land”.
Dit alles doet denken aan de Franse schrijver Charles Maurras en zijn rol in de affaire-Dreyfus uit de late negentiende eeuw. Onder groot vreugdegehuil van rechts en bigot katholiek Frankrijk werd in 1894 de joodse legerkapitein Alfred Dreyfus tot levenslang op het Duivelseiland veroordeeld wegens landverraad en spionage voor Duitsland. Dat was allemaal te verwachten. Dat kwam er nu eenmaal van als je joden toeliet tot de strijdkrachten. Deze vreemde elementen kenden geen vaderland, zo kon je lezen in de extreemrechtse kranten, die daarbij uitvoerig geestverwante politici aan het woord lieten.
Weldra bleek dat het belangrijkste bewijsstuk was vervalst door luitenant-kolonel Hubert-Joseph Henry. Hij beschermde daarmee de echte dader, Ferdinand Walsin Esterhazy, die mede daardoor tijd kreeg om naar Engeland te ontsnappen. Henry werd opgepakt en pleegde zelfmoord in de gevangenis. Dreyfus werd pas in 1899 losgelaten, niet omdat hij van alle blaam was gezuiverd maar bij wijze van begenadiging. Het duurde tot 1906 voor hij eindelijk eerherstel kreeg. Het is in het kader van deze affaire dat zo ongeveer het beroemdste krantenstuk uit de hele Europese geschiedenis verscheen: J´accuse door Emile Zola.
charlesmaurras

© Portret Charles Maurras

Dat het allemaal zo lang duurde, had veel te maken met de journalistieke campagnes van Charles Maurras. Hij erkende volledig het feit dat Henry documenten had vervalst. Maar die vervalsingen stonden in dienst van de waarheid, “net een volksverhaal, maar absoluut waar”. Ze waren noodzakelijk omdat de grote massa een kind was en de publieke opinie een minderjarige. Dreyfus mocht dan wellicht niet hebben gespioneerd, de belangen van dit individu wogen niet op tegen die van het Franse leger. Kolonel Henry was daarom geen bedrieger en een lafaard die door zelfmoord aan zijn straf had weten te ontkomen maar een nationale held die alles over had voor de echte waarheid: dat Frankrijk ondermijnd werd door joden, vrijmetselaars, protestanten, anarchisten, socialisten, liberalen enzovoorts. In 1899 stichtte Maurras de organisatie Action Française om de natie tegen deze vijanden te beschermen. Hij werd oud genoeg om na de Tweede Wereldoorlog wegens collaboratie tot levenslang te worden veroordeeld. Het grootste gedeelte van zijn leven stond hij echter te boek als een knap schrijver en een intellectueel verdediger van extreemrechtse standpunten. Hij werd zelfs opgenomen in de Academie Française.
De Action Française bestaat nog steeds en heeft haar racisme aangepast bij de modes van de eenentwintigste eeuw.
De methode van Charles Maurras is door velen overgenomen: leugens en vervalsingen zijn toegestaan als ze de hogere waarheid van waaruit je leeft ondersteunen. Dan zijn ze zelfs noodzakelijk. Dan maakt het verzinsel je tot een ware volksheld.
Wat Charles Maurras in het groot deed om de onschuldige Dreyfus in het gevang te houden (omdat joden toch niet deugen en daar qualitate qua gewoon in thuis horen) gebeurt nu in het klein om het boze sprookje van de Marokkanen en de dierbare vriendinnen te rechtvaardigen.
Aan de vruchten kent men de boom. Die van Baudet is tot in de haarwortels giftig.
Een paar maanden terug ging een film over de Affaire Dreyfus in première, geregisseerd door Roman Polanski.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

FransBrinkman
FransBrinkman5 feb. 2020 - 13:25

Baudet zou zich een man kunnen tonen, in een traditie van een duel. Een dwdd-heimwee-van-disje doen. Hij triomfeert als intellectueel en ziener van Nederland!

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub5 feb. 2020 - 11:21

"En die context daar gaat het om: daartoe is een sprookje in de wereld geholpen". Sprookje, Han? Alleen politiek correcte struisvogels vinden dit een sprookje.

3 Reacties
Karingin
Karingin5 feb. 2020 - 19:57

Leg eens uit... Het "sprookje" van de damsels in disstress is als zodanig ontmaskerd. Dus bedoel je dat we gebukt gaan onder massa-immigratie, en dat al die immigranten stelende, verkrachtende criminelen zijn?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 feb. 2020 - 23:17

Daar heb je de protocollen van Zion weer.

Paul250371
Paul2503715 feb. 2020 - 23:53

"Politiek correct" Vies woord voor de rechtse pauperelite.

Gefaald
Gefaald5 feb. 2020 - 9:22

Propaganda bestaat al sinds de Romeinen, of denk je dat Cicero echt gelijk had over Catilina ?

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 feb. 2020 - 18:13

We kunnen rustig nog veel verder terug. Wat te denken van de slag bij Kadesh en het verslag daarvan door Ramses II.

Anoniempje5
Anoniempje55 feb. 2020 - 8:30

Trump is er ook president mee geworden, bv. al tijdens z'n verkiesbaar aankondiging de "alle Mexicanen zijn verkrachters, drugdealers of moordenaars" uitspraak, dus waarom Baudet niet? Het werkt. Z'n aanhang weet het ook echt wel dat het niet klopt maar door dit soort acties houden ze alleen nog maar meer van hem. Want inderdaad voor hun geldt het doel heiligt alle middelen zoals leugens en bedrog.

2 Reacties
adriek
adriek5 feb. 2020 - 9:22

"De kiezers" houden van spanning en sensatie en lieden zoals Wilders, Trump en Baudet zorgen daarvoor. De trollen dringen vanuit het internet in de echte wereld door en zullen zich te pletter schrikken als ze ooit geconfronteerd worden met de gevolgen van hun gedrag.

Anoniempje5
Anoniempje55 feb. 2020 - 13:09

@Eirda; Een deel van zijn kiezer zijn dat vast maar ik denk maar een klein deel. En ze zullen zich nooit te pletter schrikken als ze ooit geconfronteerd worden met de gevolgen van hun gedrag. Want dat ligt dan natuurlijk altijd aan anderen zoals links of de islam/moslims.

DaanOuwens
DaanOuwens5 feb. 2020 - 8:18

Mooi stukje van Van der Horst maar ik denk dat het geen enkel doel dient. Natuurlijk is er een relatie tussen het klassieke fascisme en de denkbeelden van Baudet en zijn achterban. Ik denk echter dat de vergelijking niet tot enig inzicht zal leiden. Op deze site staat bijvoorbeeld deze tekst: Ik denk ook niet dat Marokkanen zelf weg zullen gaan, maar het zou me niets verbazen als ze in de aankomende 10 jaar ergens onvrijwillig naar Marokko of Turkije worden gestuurd. Dat is dus een aanhanger van extreem rechts die op deze linkse site openlijk speculeert op het deporteren van een miljoen mensen. Dat is ook de opvatting die Wilders deze week uitdraagt in een tweet. En ook hier in deze discussie schrijft aanhanger van extreem rechts: aandacht eiste voor de oververtegenwoordiging van Marokkaans Nederlandse jongemannen, wat volgens mij gewoon een feitelijk probleem is. Kortweg etniciteit is een verklaring voor crimineel gedrag. Het verhaal van Van der Horst leidt bij deze mensen tot niets, slechts meer gif wordt verspreid. Ik heb meer belangstelling voor het antwoord op de vraag: Wat doen we nu met dit diep geworstelde racisme en fascisme in de samenleving? Van der Horst wijst terecht naar Charles Maurras maar dat levert echt helemaal niets op. Bovendien is deze haat veel schadelijker dan destijds. De moderne Westerse samenleving is divers. Niet alleen etnisch maar ook sociaal. Deze extreem rechtse types zijn voor iedereen behalve voor de leden van hun eigen groep een enorme bedreiging. Deze mensen hoeven niet eens te dreigen met aanslagen. Zij dreigen gewoon met het deporteren van een miljoen Nederlanders, dan heb je helemaal geen aanslagen nodig om mensen angst aan te jagen en te terroriseren. Het is grof politiek geweld dat wellicht veel effectiever is. Dus blijft de vraag wat er concreet moet gebeuren. De dialoog met extreem rechts heeft geen zin. Deze mensen een spiegel voorhouden heeft geen zin. In een reactie in deze discussie schrijft iemand: Nou moet je me toch echt het verschil eens uitleggen wat ik dus echt niet zie. Conclusie men is niet bereid en in staat het eigen falen te erkennen. Volgens mij functioneert een rechtstaat en een democratie alleen als je bereid bent deze te onderhouden en de normen te handhaven. Op dit moment gebeurd dat niet, extreem rechts krijgt alle ruimte hun denkbeelden uit te dragen en haat en angst te zaaien. Er is niet een klein geradicaliseerd extreem rechts, 1 op de 4 Nederlanders is geradicaliseerd extreem rechts. Dat gevaar is vele malen groter dan die honderden fundamentalistische moslims, of gewelddadige linkse activisten. De dreiging is helder, men wil een miljoen Nederlanders deporteren en als tweederangs burgers behandelen, men streeft naar een homogene Nederlandse cultuur die niet alleen allochtonen uitsluit maar ook iedere linkse Nederlander monddood maakt. Volgens mij hoeven we niet te kijken naar het verleden, de problemen in het heden zijn echt al groot genoeg. Wij zijn er in het verleden niet in geslaagd het fascistische gedachtegoed uit te bannen. Het is er nog steeds. Dus veel valt er niet te leren van eerdere ervaringen. Ik denk dat het noodzakelijk is nu maatregelen te nemen. Door inderdaad mensen te vervolgen, beperkingen op te leggen en ter verantwoording te roepen voor de schade die zij anderen toebrengen. Anders is de kans dat Nederland een min of meer leefbare samenleving blijft niet erg groot.

4 Reacties
adriek
adriek5 feb. 2020 - 9:36

Racisten vervolgen helpt niet. Ze zullen 'de zwarten' (meer algemeen: de anderen, links, gekleurd, vrouw) de schuld geven: als die er niet geweest zouden zijn hoefden zij tenslotte ook niet racistisch te zijn? Zoals je al aangeeft zit een en ander zeer diep geworteld en een beetje snoeien helpt niet bij wortelonkruid zoals Japanse duizendknoop. Zolang het voeden van racisme positief uitwerkt (en dat doet het: als werkgevers gekleurde sollicitanten wantrouwen is de kans op een baan voor witte mensen groter, als de politie eerder een gekleurde in een BMW aanhoudt kan een witte man rustig zijn XTC pilletjes smokkelen en ga zo maar door) zullen er mensen zijn die bevolkingsgroepen succesvol als minderwaardig klassificeren. De 'anderen' kunnen Marrokanen, asielzoekers, vrouwen of welke willekeurige 'afwijkende' groep dan ook zijn, maar bij voorkeur moeten ze makkelijk herkenbaar zijn. Het enige dat helpt is als langdurig en onomstotelijk vast komt te staan dat niet discrimeren voordelen heeft. Eigenlijk zouden we mensen die discrimineren moeten discrimineren, maar dat stuit op ethische en praktische bezwaren...

Anoniempje5
Anoniempje55 feb. 2020 - 9:49

Eens met deze analyse. Hoe tegen te gaan is lastig, maatregelen zouden wel eens het tegenovergestelde kunnen bereiken. Degene die vervolgt worden kunnen een 'martelaars' status krijgen en dat hun de werkelijke slachtoffers zijn denken bevestigen.

Paul250371
Paul2503715 feb. 2020 - 10:47

Mooie, herkenbare post.

Biokat
Biokat5 feb. 2020 - 15:23

Kies je bewust voor deze volgorde: vervolgen, beperkingen opleggen en ter verantwoording roepen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2020 - 4:11

De overeenkomst in 'strategie' en gebeurtenis is kraakhelder!

Joost Spits
Joost Spits4 feb. 2020 - 23:31

Thierry Baudet is voor mij eigenlijk geen gespreksstof meer. Die man is volledig ongeloofwaardig en voor mij totaal afgebrand. Het enige wat mij nog altijd bezig houdt, is dat nu ik steeds meer het gezwam van die meneer moet aanhoren, mij serieus afvraag hoe het toch mogelijk is dat zo iemand gedoceerd heeft op een universiteit. Een universiteit zou toch een no-nonsens instituut moeten zijn. Dat betekent dat het prat gaan op wetenschap door universiteiten kennelijk ook met een hele dikke korrel zout moet worden genomen. Je zou college krijgen van zo'n vlegel! Daar zou ik m'n collegegeld niet graag aan uit willen geven. Totaal ongeloofwaardig! ...en dan zeg ik: studeren op universiteit? Kijk uit van welke prof je les krijgt!

1 Reactie
adriek
adriek5 feb. 2020 - 9:38

Universiteiten (of eigenlijk het hele onderwijs) pretenderen studenten kritisch en zelfstandig te leren denken, maar dat blijkt niet altijd succesvol. Integendeel (ook) de gemiddelde student komt nauwelijks verder dan de eerste pagina met Google resultaten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 feb. 2020 - 22:58

Schitterende foto van Charles Mourras. Ook la Baudet laat zich graag mooi fotograferen. In de branding. Op zijn klavier.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra4 feb. 2020 - 23:01

Mourras = Maurras Freudiaanse verspreking. Excuus.

O3
O34 feb. 2020 - 20:26

DE EZEL AAN DE LIER, BAUDET'S RELATIE MET DE WAARHEID Speciaal voor Thierry, een dichterlijk vrije vertaling van de fabel Asinus ad Lyram. *** Een ezel zag een lier in het veld liggen. Hij pakte het instrument op en terwijl hij met zijn hoeven tokkelde, klonken de snaren als een donderbui. 'Wat een geinig ding', zei de ezel, 'maar volkomen onbruikbaar, omdat het zo vals is gestemd'. Als het beter was afgesteld, dan kon ik uw oren verrukken door hemelse melodieën!

OlavM
OlavM4 feb. 2020 - 19:30

Inderdaad een frappante overeenkomst. Ferdinand Walsin Esterházy was een telg uit een beroemd Hongaars geslacht van magnaten. Hij was een spion in Frankrijk, in dienst van het Duitse keizerrijk. Uiteraard kan daarvoor een jood worden opgeofferd. :(

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2020 - 19:12

De geschiedenis rijmt en rammelt met kettingen. Beproefde methoden en technieken. Toch wil ik dat zwijmelen met de Baudetreeks ontraden. We weten -zie Lakatos - dat verhalen (religieuze, ideologische, wetenschappelijke) slechts ten dele met de empirie kunnen worden geconfronteerd. Ergo: men kan tot aan het graf blijven geloven en verknocht blijven aan wat men belieft. (Als mensen in een schepper kunnen geloven - een krankzinnig idee - dan kunnen ze dat ook in raciale of culturele superioriteit, of 'omvolking,' of wat dan ook). Wij, dadaïsten, surrealisten en mythomanen, moet met interessante, nieuwe verhalen op de proppen komen. (En dus niet met dat iele gezeur over burgerschap of meedoen).

6 Reacties
OlavM
OlavM4 feb. 2020 - 19:46

@ Grietje Vleeshart: Dat "zwijmelen met de Baudetreeks" heeft een nuttige functie. Nl. het gestaag laten doordruppelen van de waarheid: dat Baudet een kennelijk onverbeterlijke racist is. Het is nuttig als toekomstige stemmers daarvan doordrongen raken.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2020 - 20:02

Natuurlijk: ik snap die fascinatie voor die beduimelde racisten en smoezelige bruinhemden. Maar, verdorie, we staan al minstens 10,000 jaar stil. Tijd om uit die dogmatische dommel te ontwaken. D'r is nog genoeg te beleven en er zijn oplosbare problemen te over. De dichter zegt het klip en klaar en op niet mis te verstane wijze: gelijk in cataracten bakkeleiende krokodillen op kronkelen om elkaar op partijtjes de tijdgenoten iedereen heeft de neus gesnoten de modder van het brein ligt thuis in het fonteintje alleen nog kwetsbaar zijn .... Enfin, de rest van deze tegelwijsheden zal ik u besparen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2020 - 20:19

Het dansen naar het pijpen van de rattenvangers heeft zelden nut; - net zomin als het lezen van stokoude agenda's met ezelsoren. En... moment ik moet even naar het toilet en leg mijn gebit in mijn bierglas opdat niemand d'r aan komt, tot zo...mummel, mummel.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2020 - 20:33

Dat was kielekiele, er stond een lange rij. Waar was ik? Het is te makkelijk, dat trekken aan die dode ezel. Ik bedoel: meegaan in dat verhaaltje (om even duur te doen: dat narratief) legt 'm geen windeieren. Tuurlijk lijkt-ie als twee druppels water op talloze voorgangers.... Maar ik wil iets horen wat ik nog niet wist, iets met een eigen agenda, horizonten en zinderende einders en meanderende golfplaten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2020 - 4:15

Grietje Vleeshart "Ik bedoel: meegaan in dat verhaaltje (om even duur te doen: dat narratief) legt ‘m geen windeieren." etc... Helemaal mee eens. Hetzelfde gebeurde met Wilders en de vele schrijfsels in o.a. de Volkskrant destijds.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 feb. 2020 - 12:19

Enige vooruitgang is er wel, Minoes. In 't hoofdredactionele commentaar van de Volkskrant worden B en 't fascisme nu wel openlijk aan elkaar gekoppeld; - vele jaren te laat, maar goed zo'n krant moet zijn adverteerders paaien, dus...

I am Legion
I am Legion4 feb. 2020 - 17:26

Nou moet je me toch echt het verschil eens uitleggen wat ik dus echt niet zie. Bij verschillende zaken waren er politici, publiek bekende personen, en media die woedend, vol zorg, en lieten dat vergezeld gaan van een eis tot aanpak naar aanleiding van een of andere recente gebeurtenis die achteraf een canard bleek. Daarin is Baudet nu bepaald niet uniek. Dat waren in meerde gevallen b.v. zaken waar men dacht dat er racistische bedreigingen en/of geweld gepleegd was. Naderhand bleek alles dan toch heel anders te zijn en was er geen sprake van wat vermeend gebeurd was maar werd het desondanks opvallend gretig als waargebeurd aangenomen. In die gevallen was het vaak zo dat er dan zonder meer een voorkeur was bij degenen die zich zo boos en bezorgd betoonden voor scenario's waar de vermeend racistische daders autochtonen betrof en de slachtoffers zwart of een migranten-achtergrond hadden. Wat is dan het verschil met Baudet e.a. die al even gretig naar aanleiding van een recente gebeurtenis waar evenzogoed een voorkeur met een bepaald scenario met dan autochtone slachtoffers te constateren opvalt? Het is dus altijd onverstandig in een recente gebeurtenis een aanleiding te zien om een reëel en algemeen probleem aan te kaarten. Maar de canards maken dus nog niet dat wat men wil aankaarten niet reëele en algemene problemen zijn die aandacht, zorg, en aanpak verdienen. Zo is het probleem van racistische bedreigingen en geweld net zozeer een serieus te nemen probleem als dat de oververtegenwoordiging in wangedrag in verschillende vormen bij Marokkaans Nederlandse jonge mannen dat is, en daarnaast ook nog het in veel zaken niet of nauwelijks zinvol zijn van het doen van aangifte. Ondanks de canards, die dus te voorkomen zijn door nóóit in een recente gebeurtenis een aanleiding te vinden, zij al deze zaken en ook veel andere serieus te nemen problemen. Maar even goed. Als Baudet een racist is omdat hij met een canard als aanleiding aandacht eiste voor de oververtegenwoordiging van Marokkaans Nederlandse jongemannen, wat volgens mij gewoon een feitelijk probleem is, dan zijn politici, publiek bekende personen, en media die net zo gretig in scenario's van hun voorkeur met vaste autochtone daders en niet-autochtonen als slachtoffer op canards stuitten dat niet minder. Volgens mij zijn het allemaal reëele en algemene problemen maar is inderdaad de gretige voorkeur voor scenario's met bepaalde daders en slachtoffers verwijtbaar.

10 Reacties
Katootje2
Katootje24 feb. 2020 - 18:35

Nadat ik alles de revue heb laten passeren wat jij niet ziet, zie ik nog steeds niet wat je wel ziet. Je bedoelt toch zeker niet dat Baudet géén racist is?

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 feb. 2020 - 19:05

En als je een vooroorlogse Fransman was geweest, zou je ongetwijfeld l´Action Française hebben gelezen, de krant van de gelijknamige beweging waarin Maurras veel schreef. Wacht, ik wijs je even de weg https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k767203j.item

Karingin
Karingin4 feb. 2020 - 19:10

Heb je Lego weer met z'n eend.

OlavM
OlavM4 feb. 2020 - 19:43

@ I am Legion: De zoveelste afleidingsmanoeuvre van een Baudet-adept.. Uiterarad zonder concrete voorbeelden te noemen.

badgast
badgast4 feb. 2020 - 20:00

Ok. Dus legioen kent legio voorbeelden dat niet met name genoemde anderen op dezelfde manier als TB in de duur binnen. En dat dat doe iedereen werd geslikt. Kan iemand mij uitleggen waarom legioen in zijn ellenlange betoog geen feitelijke voorbeelden noemt.

Krek
Krek4 feb. 2020 - 20:05

Ongeacht wat men van Baudet vindt, heeft Legion hier wel degelijk een punt. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/jongen-vraagt-racisten-om-op-te-houden-met-grappen-maken-wordt-mishandeld Het oorspronkelijke bericht is inmiddels aangepast, maar ik loop al een tijdje mee hier en men/fanatiek links ging wel degelijk vol op het orgel over racisme. Uit de reacties is dat nog wel af te leiden. Ook ik zie weinig verschillen met wat Baudet hier doet. De reacties zijn weer fraai, vooral ikdus doet zijn/haar best om er een Baudetje-avant-la-lettre in te schieten. Hier nog een ander voorbeeld van hetgeen Legion aankaart: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/tienermeisje-slachtoffer-islamofobisch-geweld-in-emmeloord Ik wacht met spanning op de wel wat late schrijfsels van de opiniemakers die deze, en andere op verkeerde informatie berustende, artikelen met evenveel klem veroordelen. Dit alles laat onverlet dat Baudet hier net zo te kijk staat als de schreeuwers onder de genoemde artikelen.

MG1968
MG19684 feb. 2020 - 23:09

"Volgens mij zijn het allemaal reëele en algemene problemen maar is inderdaad de gretige voorkeur voor scenario’s met bepaalde daders en slachtoffers verwijtbaar." Kwam nog net uit je pen hé. Maar beoordeel baudet eens echt vanuit dit perspectief en je zult zien dat het dan niet alleen om deze tweet gaat. Als je dit daadwerkelijk vind dan zie je dat zijn handelsmerk is.

I am Legion
I am Legion5 feb. 2020 - 7:24

@Katootje Als Baudet of iemand anders een racist is wanneer deze een voorkeur heeft voor scenario's waarin de dader niet-autochtoon en het slachtoffer wel autochtoon is, dan is dus ieder andere politicus, bekende persoon, of medium dat ook waar deze een voorkeur hebben voor scenario's waar de dader een autochtoon en het slachtoffer een niet-autochtoon is. Dus zijn Baudet e.a. en dan dus ook al die anderen die dader- en slachtofferschap om dezelfde reden bij voorkeur andersom uitlichten allemaal net zo goed racisten of geen van allen.

I am Legion
I am Legion5 feb. 2020 - 10:52

@Alain "Canard" is een naderhand fout blijkende aanname rondom een gebeurtenis vooral bekend uit media. Een correct gebruik door mij hier dus. @OlavM Ik heb, net als anderen dat hier opnieuw doen, bij dit item over Baudet in andere draadjes al meerdere voorbeelden met links gegeven waar ook canards te constateren waren en men ook met een voorkeur uitging van een scenario met daders en slachtoffers met in dat geval respectievelijk autochtone en niet-autochtonen. Er is daarin geen wezenlijk verschil. Als Baudet dan daarom een racist is dan waren al die politici, bekende publieke personen, en media dat ook waar ze ten onrechte en met een voorkeur autochtonen als daders neerzetten en niet-autochtonen als slachtoffer. @Han Waarom een geschiedenisles om te verhullen dat íédereen die een voorkeur heeft voor gebeurtenissen met scenario's langs lijnen van autochtonen en niet-autochtonen, in de ene of andere richting van dader- en slachtofferschap, een racist zou zijn zoals velen beweren t.a.v. Baudet of dat geen van dat allen dat zijn als het om een reëel probleem gaat ondanks dat de gebeurtenis zelf een canard blijkt?

Karingin
Karingin5 feb. 2020 - 19:22

Zo hé, Kwik, Kwek én Kwak!

Rik Achterom
Rik Achterom4 feb. 2020 - 16:15

Wat moet je hier nou weer op zeggen. Dat mensen alles aangrijpen om anderen te overtuigen van hun visie!? Dat doet zowel links als rechts, zie de apothekers en raketgeleerden die er zogenaamd tussen de Syrische migranten, sorry vluchtelingen, zouden zitten. Of dat Han niet kan accepteren dat er mensen zijn die minder enthousiast zijn over de multi-culturele samenleving dan hij zelf en een heksenjacht tegen hun voert. Wel is het zo dat Han het altijd over de ander heeft en nooit wil vertellen hoe hij er zelf tegen aan kijkt.

4 Reacties
Robbels
Robbels4 feb. 2020 - 17:07

Ik heb toevallig zo’n apotheker als collega. PhD analytical chemist. Bestaat volgens u niet. Had u verder nog iets?

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 feb. 2020 - 17:59

O.

OlavM
OlavM4 feb. 2020 - 19:37

@ Rik Achterom: Kijk eens met heldere ogen vooruit, in plaats van met troebele blik achterom.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 feb. 2020 - 19:47

@Rik Achterom, Nou het lijkt mij nu toch wel duidelijk hoe Han er tegen aankijkt. En ja, ze doen het weer. Racisten of FvD meelopers(?)zijn '...mensen zijn die minder enthousiast zijn over de multi-culturele samenleving dan hij zelf'. Ja,geef het een verzachtend sausje gaan we het hopelijk met zijn allen nog democratisch accepteren. Als we deze weg inslaan komen we straks terecht bij de bekende FvD omdraaitechniek: 'Misschien moeten we niet accepteren dat de linkse NS nog langer Marokkanen als personeel aanneemt. Dat geeft verwarring in de trein'. Ik sluit van FvD'ers niets meer uit. Zucht.

AddisynO
AddisynO4 feb. 2020 - 15:38

Treffende karikatuur. Ik ben blij dat ik geen enkele rol en aandeel heb gehad in dit drama.

Marcus A.2
Marcus A.24 feb. 2020 - 15:30

Het tiende bericht over Baudet in enkele dagen hier op Joop. Wat kan deze man mensen inspireren.

6 Reacties
Robbels
Robbels4 feb. 2020 - 17:08

Hij zal moeten buigen en hij zal door het stof moeten.

Nico de Mus
Nico de Mus4 feb. 2020 - 17:21

Een uit de bocht gevlogen tweet en je hebt maximale aandacht. Een betere reclame kan hij niet krijgen. Ben benieuwd naar de volgende peiling,geloof niet dat het veel uitmaakt.

Sonic2
Sonic24 feb. 2020 - 17:38

Zolang er hier nog mensen zijn die zo onvoorstelbaar dom zijn om het voor deze charlatan op te nemen zal het wel nodig zijn vrees ik. Natuurlijk moeten de zorgen van FvD en PVV aanhangers begrepen worden. Natuurlijk is er genoeg mis aan Nederland en ook aan de gevestigde partijen. Allemaal waar. Maar het mag ook wel eens geduid worden wat voor charlatan die Baudet is. En dat is geen eens subjectief. Heel veel wat "subjectief" en "demoniserend" is dat is in werkelijkheid gewoon waar. En ik moet zeggen dat Baudet zichzelf altijd op de penalty stip legt. Uiterst rechts eist van links zelfreflectie. Dit soort uitglijders zou ook tot diepe, diepe zelfreflectie moeten leiden. Het duistere groepje vrienden van Baudet zou tot nadenken moeten leiden. En als Trump als president een bepaalde stad in een verkeerde staat plaatst dan moet hij zich gewoon schamen. Obama ook met zijn uitspraak over die staten. Zelfs Johan Derksen valt Baudet af. En die is niet links. Wordt eens niet eens tijd voor zelfreflectie. Ik weet dat FvD aanhangers als blinde lemmingen achter Baudet aan lopen, maar is er niet ergens iets dat riekt naar zelfreflectie. Dit is nou niet echt premier achtig gedrag. Niet dat het ook maar iets zal uithalen.

OlavM
OlavM4 feb. 2020 - 19:33

@ Marcus A.: Klopt. Het is nl. belangrijk elke naar macht strevende racist/fascist de voet dwars te zetten.

Crunchy Frog
Crunchy Frog5 feb. 2020 - 9:15

[Het tiende bericht over Baudet in enkele dagen hier op Joop.] Tja, mensen die geven om de waarheid en de democratie slaan nu eenmaal aan op leugenachtige volksmenners. Wen er maar aan.

Paul250371
Paul2503716 feb. 2020 - 0:13

"Wat kan deze man mensen inspireren." Alleen weer jammer dat de mensen geïnspireerd worden door "bruin nationalistisch Ubermensch gejank en de daarbij behorende leugens. Baudet is een garantie voor polariserende haat en destructie. Ontken het maar Marcus, Baudet is geen Mussert en wel fatsoenlijk, toch? Je moet wel. hoe kan je anders jezelf in de spiegel kijken.

adriek
adriek4 feb. 2020 - 15:13

"... vanwege de context. Welke? " Daar raak je de kern. Mijn context is: zie je wel, die Baudet gewoon een racist in een mooi pak. De context van zijn aanhangers is zoals jij hem beschrijft. En zo heeft iedereen zijn eigen gelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2020 - 15:13

Duidelijke paralel. Ook in de discussies hier hebben verschillende reageerders zich van de methode-Maurras bediend: Baudet mag dan wel gelogen hebben maar laten we het niet-gebeurde voorval vooral gebruiken om voor de zoveelste keer Marokkanen in de hoek te zetten. En als mensen wijzen op het racisme van leugenaar Baudet dan zijn dat ‘regressief linkse' types die ‘SJW-punten’ willen scoren.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2020 - 15:06

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst4 feb. 2020 - 15:53

Inderdaad staat de gifboom van Baudet in een gifwoud waarin de door jou genoemde auteurs een plaats hebben. Zij zijn allemaal geestelijkverwant van de racist en de verwoede antidemiocraat Charles Maurras. en jij ook. Jij zeker.

AddisynO
AddisynO4 feb. 2020 - 16:03

@Alain Le Kouffar, @ HanvanderHorst Ik zie een parallel tussen deze twee reacties en bovenstaande opinie.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye4 feb. 2020 - 17:43

Han, lees nu nog eens “Revolutie der eenzamen” van Bouman en dan praten we weer...

Katootje2
Katootje24 feb. 2020 - 18:38

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye - Beloof je om dat niet te doen als Han dat weigert? Al had ik het reeds gelezen, dan nog zou ik het ontkennen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 feb. 2020 - 19:07

Alain, Theo van Gogh heeft meer gemeen met Robert Brasillach.

Satya
Satya4 feb. 2020 - 19:41

Alain Le Kouffar Ga je nu echt de moord op van Gogh misbruiken voor je haat zaaierij? Ga je werkelijk de daad van eenenkeling...... Natuurlijk ben jij een racist. Dat ontken je toch niet?

Middenveld
Middenveld5 feb. 2020 - 13:15

Los van of ik meneer Le Kouffar nu wel zo'n toffe peer vindt: mensen/autuers die kritisch zijn over Islam of onderdelen daarvan kun je niet per definitie als racist wegzetten. Dat is echt een kwalijke reflex naar mijn mening. Er zijn genoeg standpunten/regels (door de ene moslim wat fanatieker beleden dan door de andere, maar toch echt gedocumenteerd en gevalideerd door 'geleerden') in Islam die mensen met recht grote zorgen kunnen doen baren. Daar wordt toch vaak wat spastisch over gedaan, je zou verwachten dat die tijd inmiddels wel over zou moeten zijn. er zijn toch concrete voorbeelden van Islam gerelateerde intimidatie en vrijheidsbeperkingen in Europese steden? Daarover schrijven en je zorgen uitten maakt je toch niet tot een racist?

Middenveld
Middenveld5 feb. 2020 - 13:19

Ik wil nog aanvullen met dat het volslagen duidelijk is dat Baudet en FVD niet meer serieus te nemen zijn. Alleen zo jammer dat er m.i. geen alternatief is voor conservatieven die geen Federale EU wensen en bijvoorbeeld wel willen dat aan bde NAVO-norm voldaan wordt.

Marka.
Marka.5 feb. 2020 - 13:43

@Alain Le Kouffar [x] seculiere Moslimbeweging [x] lesbiese instagramster Noem nog even een transgender, want dan ben ik klaar met mijn tokenbingo.

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 feb. 2020 - 16:42

Middenveld, hij had het over Marokkanen en hij blijft het over Marokkanen hebben.

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 feb. 2020 - 15:04

Inderdaad Han: het rijmt.