Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De papierloze stad

  •  
09-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In New York wordt de rol van papier in hoog tempo verdrongen
Al een jaar of vijftien worden de bedrijven van Nederland overspoeld door het ‘het nieuwe werken’-virus. Een van de belangrijkste aspecten daarvan is the paperless office, ofwel het kantoor zonder papier. Het wil maar niet lukken op kantoor: de printer blijft de trouwste vriend, presentaties worden steeds netjes op papier uitgedeeld voor elke vergadering en er zijn nog genoeg bedrijven die zelfs een zwarte handtekening op wit papier eisen. Des te opvallender is het verschijnsel dat ik in New York zag: die stad is in rap tempo papierloos aan het worden.
In de metro New Yorks vervoermiddel nummer 1 is de subway . New Yorkers leggen vaak lange afstanden af in de metro (drie kwartier woon-werk is geen uitzondering) en vermaken zich in de metro kostelijk. Alleen niet meer met papier. De smartphone is het meest gebruikte apparaat in de hand, maar de e-reader en iPad rukken op. New York kent niet echt succesvolle freesheets en zelfs de succesvolle stadsblaadjes als Village Voice zijn actiever op Facebook dan in de vroeger zo befaamde krantendispensers. Kaartjes heeft de Metropolitan Transport Authority al jaren niet meer. En zelfs de overzichtskaart met alle lijnen is beter in de app dan op papier. Daarmee is de metro papierloos.
Naar een concert of sportwedstrijd Het grootste festival van het jaar in Central Park werkte met Eventbrite en scanners die even goed het e-ticket van de iPhone scande als van papier. Er was wifi voor de festivalgangers om hun foto’s en indrukken te delen en informatie op te zoeken. Ook het recent geopende Barclays Center is volledig voorzien van draadloos internet. Alle loges hebben daar een eigen iPad zodat programmaboekjes ook overbodig zijn. De musea zijn nog deels voorzien van papieren tickets. Maar bijna alle concerten zijn via de LiveNation app te boeken en in de nieuwe app Passbook op de iPhone blijven de virtuele tickets bewaard. Daarmee wordt uitgaan in New York zo goed als papierloos.
In de winkel De grootste verandering die me opviel op dit gebied was in winkels, restaurants en coffee bars. Praktisch alle kleine middenstand gebruikt de iPad als ‘kassa’. Vaak in combinatie met een verlengstuk als Square is betalen met je kaart zo gedaan. Het gehele proces van betalen is zo veranderd: geen bon meer, geen cash geld meer, geen papier meer kortom. Koning van deze vooruitgang is uiteraard Apple zelf. Betalen in de Apple Store gaat via een scan van je credit card en binnen enkele seconden heb je je bon in je email. Amerikanen houden van (lange) bonnen die vaak ook gebruikt worden om op de achterkant reclame te maken. Grote bedrijven met dure kassasystemen gaan niet allemaal direct om, al werkt de Gap met de iPad en heeft Starbucks een app met betaalfunctie. Maar bijna alle nieuwe kleine restaurants en middenstanders werken met de iPad. Daarmee is shoppen en uit eten gaan een aardig eind op weg richting papierloos.
New York is nog niet compleet vrij van papier. Maar de voortekenen waren er al een tijdje: betalen bij de tol, het vinden van leuke koffiebars en het volgen van het laatste nieuws ging al zonder papier. Nu de papieren tickets verdwijnen en vooral het betalen papierloos wordt is duidelijk dat de papierloze stad bijna een feit is. Nu het papierloze kantoor nog…

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

lancelot2
lancelot29 okt. 2012 - 13:05

Hoe staat het met het WC papier?? Ga er binnen kort er na toe, moet ik dan nog wat mee nemen?

rbakels
rbakels9 okt. 2012 - 13:05

IBM ontdeed zich al jaren geleden van haar printerdivisie en verzelfstandigde die in Lexmark, in de overtuiging dat papier (en dus printers) geen toekomst meer hadden door technologische ontwikkelingen. In werkelijkheid zijn printers nog steeds niet aan te slepen. Overigens ben ik zeer voor het papierloze toilet. In tropische landen tref je bij een WC meestal een kleine waterspuit aan, veel hygiënische dan dat geknoei met WC papier waar je maar moeilijk schoon mee wordt.

kalmpjes
kalmpjes9 okt. 2012 - 13:05

Voor mensen die het vervelend vinden om van een scherm te lezen raad ik aan een E-reader te kopen, het is werkelijk een wereld van verschil ivt een normaal scherm. Wij zijn op werk begin dit jaar overgeschakeld op een zo goed als papier loos systeem. De digitale omgeving is opnieuw opgebouwd met als speerpunten gemakkelijk digitaal informatie uitwisselen en papier loos. We hebben tot vandaag 2 pakken printer papier gebruikt dit jaar, deze periode vorig jaar waren dat er 93. In eerste oogopslag is dit een grote kostenpost voor ons geweest, waar pakken papier en printers relatief weinig kosten ivt de tablets/E-readers en de nieuwe digitale omgeving die aangeschaft moest worden. Echter alle details en aantekening blijven bij deze werk methodiek bewaard en bij toekomstige projecten kan er door iedereen nu gemakkelijk van deze kennis gebruik gemaakt worden, wat een enorme boost van de productiviteit heeft opgeleverd. Zonder de economische prikkels waren wij dan ook niet overschakeld op een papierloze omgeving. Ik kan me echter genoeg voorbeelden van bedrijven bedenken waar de voordelen die ons hebben doen overschakelen geheel niet relevant zijn. De ICT expertise die nodig is om een succesvolle papierloze kantoor omgeving te realiseren moet ook zeer zeker niet onderschat worden. In het Nederlandse bedrijfsleven is ICT meestal de zwakste en meest onderbemande schakel in de ketting. Ik voorzie dan ook geen enkele beweging richting papierloze kantoren.

Uitdragerij
Uitdragerij9 okt. 2012 - 13:05

Er wordt in de New Yorkse metro nog wel van papier gelezen hoor, getuige dit populaire blog: http://undergroundnewyorkpubliclibrary.com/