Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

De overheid en het seksleven van tieners

  •  
14-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Joopdebat_jongerenseks_300.jpg
Is 15 jaar te jong om een voorlichtingscampagne op te richten?
Arjet Borger, adviseur gezondheid en preventie, stoort zich aan de voorlichtingscampagnes voor veilig vrijen. Volgens haar doet de overheid alsof je op je 15e al seks moet hebben. De campagnes zouden meer gericht moeten zijn op relaties. Dianda Veldman, directeur Rutgers WPF, vindt dat de overheid er juist verstandig aan doet.
Luister en kijk live naar het Joop-Debat bij De Gids FM of stem af op Radio 1 om circa 11:45 uur. Reacties kunnen aan de orde komen in de uitzending.
Arjet Borger schreef, samen met ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman een stuk in de Volkskrant met daarin onder meer:
Niet alleen over condooms, ook over seksualiteit moet je praten voordat de broeken uit gaan. Dat kan dus ook jong beginnen; met seksuele voorlichting kun je niet pas aankomen bij jongeren die al vlak voor hun eerste seksuele ervaringen staan. Maar van de huidige overheidcampagnes gaat in woord en beeld de boodschap uit dat je op je vijftiende toch wel dringend aan je eerste seksuele ervaring toe bent. Waarom draait Hun eerste keer geheel rond 15- en 16-jarigen, terwijl nog altijd bijna de helft van de 17-jarigen maagd is? Deze campagne wekt de indruk dat een ‘eerste keer’ op zekere leeftijd net zo onvermijdelijk en onstuitbaar is als een eerste menstruatie of zaadlozing. En daaroverheen komt nog eens de suggestie dat het heel normaal is om op jonge leeftijd te experimenteren met vrijblijvende, niet-verbindende seks. In die sfeer van vanzelfsprekendheid krijgen de filmpjes een normatief toontje waarvan de overheid zich verre zou moeten houden.
Dianda Veldman schreef samen met Ton Coenen, directeur Soa Aids Nederland, een  reactie :
Een realistische overheidscampagne moet uitgaan van de werkelijkheid. Absoluut. De werkelijkheid is helaas dat 18 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens worden gedwongen of overgehaald tot seks. Om dit te veranderen, is onder andere de campagne Maak Seks Lekker Duidelijk gestart. Bedoeld om jongeren , al voordat ze seksueel actief zijn, te leren hoe je duidelijk kunt zijn over je wensen en grenzen en over seks te praten. 15 of 16 jaar is dus niet te vroeg, maar precies op tijd: voor ze aan seks beginnen en niet daarna.
Komen ze nader tot elkaar in het Joop Debat? Luister om 11:45 uur.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Waterbeer
Waterbeer14 nov. 2011 - 23:06

toen ik twaalf was droomde ik van seks pas veel later kreeg ik het dus jaren moeten smachten dat is de realiteit zeker frustrerend Dus oprotten je te bemoeien met het seksleven van pubers

msj_meijerink
msj_meijerink14 nov. 2011 - 23:06

De mensen uit de gristelijke hoek verwarren alweer 'erover praten' met 'het doen'. Daar zijn ze al eeuwen mee bezig. Vandaar ook dat in de biblebelt meer zwangerschappen bij tieners voorkomt dan erbuiten. Want alles wat voor pubers verboden en geheimzinnig is lokt extra aan. En als je moeder en de lokale bidlip je dan ook nog hebben verteld dat alleen gristus (of zijn pa) je echt bezwangert, kan je rustig met de buurjongen een wipje maken. Met zulke 'pijnlijke' gevolgen.

Heileeuw
Heileeuw14 nov. 2011 - 23:06

Het is niet de overheid die uitmaakt wanneer en op welke leeftijd jongeren seks hebben en het zijn ook niet de ouders. Het zijn de jongeren zelf. Er zijn er genoeg die op hun 12e experimenteren, en er zijn er die pas op hun 18e een eerste ervaring hebben. Dwang past niet in deze context, daar hebben we een strafrechtelijk traject voor. Voorlichting kan dus vanaf de brugklas.

Irmaatje
Irmaatje14 nov. 2011 - 23:06

Ik vraag me heel vaak af of dit soort overheidscampagnes wel zo moeten. Het kost idioot veel geld, de overheid neemt opvoedingstaken over van ouders en school, waardoor de illussie kan worden gewekt dat zowel ouders als school hier geen verantwoordelijkheid meer in hebben.

shepu
shepu14 nov. 2011 - 23:06

Laat iedereen het lekker(e) zelf uitzoeken.

Michiel Online
Michiel Online14 nov. 2011 - 23:06

nou nee, die campagne moet aan ouders gegeven worden. ouders die overuren maken, die voor een baas werken die 80 uur in de week werkt. kortom, ouders die geen tijd hebben voor hun kinderen. minder werken = meer opvoeding. maar daar geeft dit kabinet niet om, of wel soms?

Backtobasics
Backtobasics14 nov. 2011 - 23:06

Ben altijd zeer sceptisch als er kritiek of aanbevelingen uit christelijke hoek komen. Ik constateer dat er de laatste jaren, in ooit zo relaxte en ruimdenkende Nederland een soort angst- cultuur is ontstaan rondom seksualiteit. Ik vraag me vaak af of het echt terecht is en er meer excessen zijn, of dat het een nieuw soort uit Amerika overgewaaid hypocriet conservatisme is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 nov. 2011 - 23:06

Praatjes vullen geen gaatjes, zeggen de Nederlandse vrouwen niet voor niets. Mannen die alleen over seks praten zijn mietjes in bed, juist als de vrouw warm loopt draait deze zijn kond naar de vrouw. Een ding is zeker: seks doen de beesten, mensen vrijen. Maar dat zijn twee apart werelden.

cabaray
cabaray14 nov. 2011 - 23:06

De promotie van een intieme monogame heteroseksuele relatie hoeft niet zo nodig in een spotje. Want de promotie daarvan is vollop aanwezig in de maatschappij en volledig gratis. Neem een gemiddelde film, soap of boek en kinderen krijgen mee dat een zoen speciaal is (en wordt begeleidt met violen), maagd zijn kennelijk heel bijzonder is en ergens een ware voor je rondloopt. Als romantische comedy wordt begeleidt met een condoom campagne, dan heb je daarin wel de lading gedekt.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250014 nov. 2011 - 23:06

Dit is een 'terug in de tijd" topic.

SuziQ
SuziQ14 nov. 2011 - 23:06

Een moeilijke kwestie, het is maar vanuit el perspectief bekeken wordt. Inderdaad een seks leeftijd van 15 jaar, amper uit de pampers, is veels te jong. Maar aan de andere kant, kunnen ze beter wel voorgelicht worden, zodat ze mochten ze een keer aan seks beginnen, dat ze wel weten wat de grenzen zijn etc.

1 Reactie
Andreyman
Andreyman14 nov. 2011 - 23:06

Wat een onzin, 'net uit de pampers'! Jongens en meisjes van 15-16 zijn hard op weg volwassen te worden en met name de meisjes zijn dan al grotendeels klaar. Ook op emotioneel vlak wordt deze leeftijdsgroep structureel onderschat. Bij verliefd zijn hoort op die leeftijd nou eenmaal seksueel geexperimenteer. Dat je dan in de brugklas al leert dat je als meisje ook zwanger kan worden als je niet klaarkomt - een serieus voorbeeld uit mijn verzorgingsles in 2000 dat ik me kan herinneren - lijkt me niet schadelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]14 nov. 2011 - 23:06

*Voor ze aan seks beginnen en niet daarna*..... In dat geval dient de leeftijd verlaagd te worden naar 12-13 jaar. Dus ook vóórdat de kinderen zelf op allerlei rare manieren verkeersoortige informatie opdoen, op straat, van vriendjes, of via het internet.

1 Reactie
pvandenbemt
pvandenbemt14 nov. 2011 - 23:06

Gelukkig is het zo dat niet alleen de doelgroep deze campagne ziet, maar dat iedereen hem ziet. Dus ook die 12-13 jarigen. Toch?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 nov. 2011 - 23:06

Een vader gaf aan zijn 15 jarige zoon 50 euro en zei tegen hem:'' Ga een oefening plegen bij de dames in Amsterdam en kijk even wat je doet'' Onderweg naar de dames kwam de jonge zijn oma tegen bij de Dam waar zij hem vroeg waar hij naar toe gaat. De jonge:''ja oma! Ik heb 50 Euro van mijn papa gekregen en ik moet bij de dames gaan even oefenen'' Oma: ''O! geef mij die 50 euro en doe het met mij''. De jonge:'' Is goed'' De jonge terug naar huis, zijn vader vroeg hem meteen:'' En? was het wel wat? is het helemaal gelukt?' De jonge:'' Ja papa, ik heb het gedaan met mijn oma'' De vader"''Wat? met mijn moeder heb je het gedaan?'' De jonge:'' Jij doet het ook met mijn moeder, wat is het probleem vader?!''

2 Reacties
SuziQ
SuziQ14 nov. 2011 - 23:06

bah, sorry hoor.

omaoeverloos
omaoeverloos14 nov. 2011 - 23:06

Geweldig, op een oude fiets moet je het leren!

Yggdrasil
Yggdrasil14 nov. 2011 - 23:06

De campagnes zouden meer gericht moeten zijn op relaties. ============== Laat ik eens een verhaaltje houden uit de oude doos en met oude doos bedoel ik dus het putten uit herinnering al of niet uit nostalgische overwegingen. Ik heb nimmer seksuele voorlichting gehad op school, thuis of waar dan ook. Ja op het schoolplein waar iemand wel eens "vieze" boekjes had maar voor de rest was het een beetje van "zoek het zelf maar uit". Maar ik heb wel wat anders geleerd en het mij ook eigen gemaakt, het hebben van seks moet altijd, voor mij tenminste, uitgaan van het hebben van een relatie en het is mij totaal onmogelijk om die twee, een relatie en seks, van elkaar los te koppelen. Uiteraard brengt dit een bepaalde discipline en doen waar je voor staat met zich mee en wordt het hoofd belangrijker dan de lichamelijke oprispingen. Waar ik af en toe wel eens een beetje moe van wordt is dat tegenwoordig die twee zaken wel losgekoppeld worden, ook hier weer wordt de seksuele daad losgekoppeld van de relatie. Ik beluister vaak dat seks anno nu een soort "dingetje" wordt van even tussendoor en moet kunnen. Een soort van lichamelijk hoogstandje wat je doet omdat iedereen het doet maar zelden gekoppeld aan een relatie of aan liefde. Maar ik geef toe dat er aan mijn principes ook een nadeel kleefde, ik was tot ver in mijn twintiger jaren nog maagd.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer14 nov. 2011 - 23:06

Waarom zo christelijk doen over seksualiteit? En wie ben jij of een ander te bepalen hoe romantisch en bijzonder het moet zijn Waarom zou dat moeten? Dat het intiem is staat buiten kijf maar verder is het nogal cultureel bepaald zoals jij er over denkt .

SuziQ
SuziQ14 nov. 2011 - 23:06

Ik was ook heel lang maagd en ik heb beslist niet het gevoel dat ik iets heb gemist. Seks zonder liefde vind ik te consumptief en technisch, zeker niet bijzonder. Is ook niet exclusief meer. Maar iedereen moet maar zelf weten. Mijn kinderen zullen meekrijgen dat ze niet als een koekje bij de koffie seks moeten, zullen, hoeven, dienen te consumeren met een zomaar iemand waar ze verders geen verdere diepgang en verbintenis of liefde voor voelen. Daarna moeten ze zelf weten, als ze volwassen zijn dan.

[verwijderd]
[verwijderd]14 nov. 2011 - 23:06

Ik was 15 in 1965, zogenaamd de jaren van sex, drugs en rock & roll. Nou, behalve de rock & roll heb ik er niks van mee gekregen. Minirokjes, netkousen (panty's waren gelukkig nog niet uitgevonden) en spannende topjes volop, maar "het echte werk" ? Forget it. Nu lopen de meisjes zomer en winter gekleed als was de sharia reeds ingevoerd en wippen ze zich blijkbaar kleurenblind. Ik snap er niks meer van. "Good for them" zeggen de Engelsen dan, maar ik ben wel jaloers op die jongens van nu.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer14 nov. 2011 - 23:06

Die mogen helemaal niks meer ik ben zeker niet afgunstig de jaren '90 waren leuk meisjes waren toen ook sexiër gekleed mode van dit jaar : ma flodder jurkjes voor de meisjes en archie bunker look voor de jongetjes dat doen de hormonen van een normaal warmbloedig wezen niet door zijn of haar lijf gieren (sorry soms ben ik net een homo ik let echt serieus op mode ondanks dat ik zelf de slechts geklede man in Zuid-Groningen ben. Maar ik kan dames kledingadvies geven; iets dat weinig heren kunnen B) ...) Enige positieve ontwikkeling van de laatste tijd is dat voorspelling dat naaldhakjes pasé zouden zijn niet uitkwam en dat die vreselijke puntschoenen waardoor de mooiste maatjes 38 er uit zagen als maat 46 helemaal uit zijn .

BenJoosten
BenJoosten14 nov. 2011 - 23:06

"Waarom draait Hun eerste keer geheel rond 15- en 16-jarigen, terwijl nog altijd bijna de helft van de 17-jarigen maagd is?" De vraag stellen is hem beantwoorden. Want bijna de andere helft van de 17 jarigen is het dus niet meer.

1 Reactie
olavl
olavl14 nov. 2011 - 23:06

Precies, dan is het dus te laat. Zelf vind ik dat kinderen vóór hun twaalfde volledig voorgelicht dienen te zijn. En laat ze er maar een proefwerk over maken of zo.