Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De oprukkende allochtonenfobie binnen de PvdA is een zegen

  •  
22-04-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als de Partij van de Arbeid nu ook de etnische veren afschudt, blijft er een kale kip achter
De ideologische strijd – noem het wat mij betreft identiteitscrisis – binnen de PvdA is zichtbaarder dan ooit. Waar de sociaal-democraten jaren geleden nog voorzichtig omgingen met de stem van de trouwe allochtone kiezer, durft het zich vandaag de dag steeds vaker te profileren als een partij die zich niet langer wil laten ‘gijzelen’ door de allochtone achterban. Laten we hopen dat ze de etnische veren blijven afschudden, dan blijft er onvermijdelijk een kale kip achter.
Niet zo lang geleden stapte de Uithoornse burgemeester Dijkshoorn op omdat ze van mening was dat de allochtone achterban zich teveel met het beleid van de sociaaldemocraten zou bemoeien. In Rotterdam-Zuid zouden zich cliëntelistische taferelen afspelen: Turken die lokale politici intimideren. Bij bemoeienissen door allochtonen wordt er gek genoeg altijd met termen als ‘cliëntelisme’ en ‘intimidatie’ gesmeten. Bij autochtone politici hebben ze daar mooiere woorden voor bedacht: belangenbehartiging, vertegenwoordiging en lobbyen.
Afijn.
Ook vorige week kwamen er ‘allochtoonfobische’ geluiden uit Helmond. De PvdA bemant er zes zetels, waarvan er vier worden bezet door politici met een Marokkaanse en Turkse achtergrond. Op zich zou dat voor een partij die roept dat ‘niet je afkomst, maar je toekomst telt’ geen probleem moeten zijn. Maar dit is wat een journalist schreef naar aanleiding van een interview met de Helmondse PvdA-fractievoorzitter:
Wij moeten een afspiegeling vormen van de Helmondse bevolking, en dat doen we nu niet”, zegt fractievoorzitter Jos Boetzkes. Door de verkiezingslijst op een andere manier samen te stellen hoopt het partijbestuur bij de verkiezingen in 2014 tot een evenwichtige nieuwe fractie te komen. Een ‘onafhankelijke’ sollicitatiecommissie zal daarin het voortouw nemen. De problemen voor de partij ontstonden tijdens de verkiezingen in 2010…
Wat de PvdA’er hier zegt is niet mals. Allereerst worden de raadsleden gereduceerd tot hun etniciteit. Impliciet zegt de PvdA-fractievoorzitter dat allochtone politici niet geschikt zijn om de ‘witte’ bevolking te vertegenwoordigen; voor Boetzkes zijn z’n collega in de eerste plaats dus géén volwaardige Nederlanders. Ten tweede zou de partij zelfs onevenwichtig zijn. Labiel. Wankel. Omdat er meer allochtonen dan autochtonen in de partij zitten?
Waar ik ook van in mijn ogen moest wrijven – om te kijken of het er echt stond – is dat de partij met een ‘onafhankelijke’ sollicitatiecommissie het Marokkanenprobleem binnen de fractie gaat bestrijden. Ondemocratie pur sang als je het mij vraagt. Eigenlijk een soort etnische zuivering, mag ik dat zo noemen? Ja dat mag ik.
Dat Boetzkes collega Mohammed Chahim niet zo lang geleden zijn zetel weggaf aan Mirjam vd Pijl, omdat hij vond dat er ook een vrouw in de fractie moest, is de PvdA waarschijnlijk vergeten. En dat Helmond dankzij de PvdA-allochie’s (allochtonen mag ik niet meer zeggen, toch?) meedingt naar de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’, leerlingenvervoer wil vergemakkelijken, buitenproportionele parkeerboetes wil afschaffen, contacten met wijken wil intensiveren – kortom: initiatieven waar alle Helmonders baat bij hebben – is blijkbaar ook niet belangrijk genoeg om voorbij de etniciteit te kijken. Bij de PvdA ben je en blijf je een Marokkaan. Of een Turk. Het liefst louter in de rol van gehoorzaam stemvee.
Bovendien wordt er hier geschetst dat Helmond te kampen heeft met een politieke invasie van allochtonen. Niets is minder waar. Momenteel telt de Helmondse bevolking 25% allochtonen; dat is inclusief de westerse ‘buitenlanders’. De raad telt 37 zetels, waarvan er maar 6 worden bezet door allochtonen. Als we dan toch sec via etnische lijnen gaan duiden, is er met 16% aan biculturele politici juist sprake van een ondervertegenwoordiging van allochtonen in Helmond. En dan heb ik de vijf zetels in het college van B&W nog niet eens meegerekend, want daar zitten zoals wel vaker in exclusieve bestuursclubjes – en dan rond ik af naar boven – nul allochtonen.
Je hoort de PvdA niet zeggen: “Dankzij ons vormt de raad, daar waar de rest van de partijen dat laten afweten, iets meer een afspiegeling van de Helmondse bevolking. Bij ons telt niet je afkomst, maar je toekomst.”
Het omgekeerde is waar. Trots maakt plaats voor schaamte. Een ondervertegenwoordiging wordt niet snel geproblematiseerd, een ‘oververtegenwoordiging’ daarentegen wel.
Boetzkes kampt – zoals veel meer PvdA’ers onder aanvoering van kapitein Lodewijk Asscher – met een allochtonenfobie die de partij in een ideologische spagaat houdt. Het is de angst om in een tijd waarin de multiculturele samenleving als ‘mislukt’ wordt beschouwd gezien te worden als een allochtonenknuffelpartij. Het is een poging om het vertrouwen van de BBB-er (bange blanke burger) weer terug te winnen.
Of het nou gaat over het korten van Nederlandse Marokkanen die in het buitenland een uitkering of kinderbijslag ontvangen, het onderzoeken van Turkse organisaties die banden zouden onderhouden met Turkije, het strafbaar stellen van illegaliteit, het oprekken van het stemrecht of ‘participatiecontractjes’ voor migranten: de toon is sinds het aantreden van Asscher gezet. Allochtonen pesten. En gek genoeg is dat allerminst een probleem. Het opent niet alleen de ogen, maar vooral ook deuren naar nieuwe initiatieven.
De realiteit anno 2013 is dat de tweede en derde generatie migrantenkinderen zich steeds meer bewust zijn van hun rechten en mogelijkheden. Ze kloppen steeds vaker aan de poorten van de macht en eisen een deel van de taart. Ik zie ze overal om me heen, ze zijn kritisch, invloedrijk, trots op hun achtergrond, opgeleid en zelfredzaam. Ze zijn allergisch voor het subsidie-infuus, goed georganiseerd en niet tevreden met een rol aan de zijlijn als stemvee. Ze zijn bereid om zich met de ellebogen een weg door Nederland BV te banen. Ze staan op en breken met de PvdA-traditie die door hun ouders met de paplepel werd ingegoten. Het is een generatie die weliswaar elk jaar traditioneel een schaapje slacht, maar zich er niet meer naar gedraagt.
Die oprukkende ‘allochtonenfobie’ binnen de Partij van de Arbeid is daarom een zegen, het creëert een vacuüm voor nieuwe bewegingen die zich niet schamen voor hun identiteit.
De PvdA is jaren geleden begonnen met het afschudden van de ideologische veren. Als ze nou ook eens doorgaan met het verwijderen van de etnische veren, dan blijft er onvermijdelijk een kale kip achter.
Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren.
Dit artikel verscheen eerder op Wijblijvenhier.nl
Volg Abdelkarim El-Fassi ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2013 - 14:12

Het wordt een kale haan Abdelkarim.

Bakoe
Bakoe22 apr. 2013 - 14:12

Het zal inderdaad tijd worden dat ook in Nederland Tammany Hall tot de grond toe afgebroken wordt. Het verstikkende clientelisme wat de Nederlandse politiek nu al 40 jaar gijzelt is rijp voor de schroothoop. Inderdaad allochtone medelanders, kruip uit de slachtoffer rol en eis jullie plaats op in deze samenleving. Daar hebben jullie de PvdA niet voor nodig. Maar een open blik naar alle richtingen van het politieke spectrum.

Ratelaar
Ratelaar22 apr. 2013 - 14:12

Helaas ziet de werkelijkheid er heel wat anders uit als de auteur hem schetst. Het is spijtig maar waar dat nieuwe Nederlanders maar al te goed hun rechten kennen maar niet de plichten. Allerhande subsidies en uitkeringen weet een grote groep nieuwe Nederlanders los te peuteren. Daar hebben zij immers recht op. En geef ze eens ongelijk! Als geld zo achteloos wordt weggegeven door de PvdA. Natuurlijk willen nieuwe Nederlanders daarop stemmen, de hand die je voed... En om te voorkomen dat in de toekomst teveel plichten worden verwacht proberen zij invloed te krijgen. De PvdA duwt nieuwe Nederlanders naar voren op bestuurlijke functies, op zich niets mis mee. Alleen jammer dat dit gebeurd omdat het nieuwe Nederlanders betreft en niet de beste m/v op de plek. Neem nou zo'n mevrouw Elatik (deelraad oost in Amsterdam) deze wordt al jaren in het zadel gehouden. Terwijl de gevallen fraude, nepotisme en wanbeleid zich blijven op stapelen. De auteur haalt ook gevallen van onterechte uitkeringen die naar Marokko vloeien en kinderbijslag aan. Turkse organisaties die banden onderhouden met Turkije, oftewel Turkse overheids bemoeienis in Nederland! Naar mijn mening is het niet zo dat er een allochtonenfobie onstaat binnen de gelederen van de PvdA maar eerder een bewustwording van misbruik van de verzorgingsstaat. De PvdA kan dat niet langer ontkennen. Laten we eerlijk zijn niemand is illegaal of moet op zijn afkomst worden beoordeeld maar; het lijkt wel in het beste belang van de nieuwe Nederlander dat het huidige systeem gehandhaafd blijft. En dat mag best benoemd worden!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 apr. 2013 - 14:12

Uitstekend stuk! Laat iedereen maar naar de SP komen ;-)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 apr. 2013 - 14:12

''De realiteit anno 2013 is dat de tweede en derde generatie migrantenkinderen zich steeds meer bewust zijn van hun rechten en mogelijkheden. Ze kloppen steeds vaker aan de poorten van de macht en eisen een deel van de taart.'' Precies, en éénmaal succesvol beseffen ze zich dat ze bij de PvdA, die hen beschouwt als excuusallochtonen, helemaal niets meer te zoeken hebben. Zij zijn immers succesvol op eigen kracht. Natuurlijke selectie heet dat.

Patrick Faas
Patrick Faas22 apr. 2013 - 14:12

Abdelkarim El-Fassi, u heeft helemaal gelijk. De PvdA is paars momenteel en verdedigt dat compromis. Hopelijk komt het rood weer snel terug in de partij. Ieder lid kan verschil maken, dus mobiliseer de allochtone leden van de PvdA. “Het is een generatie die weliswaar elk jaar traditioneel een schaapje slacht, maar zich er niet meer naar gedraagt.” Er is nog een andere mogelijkheid. Richt uw eigen moslimpartij op voor die generatie: de VIP, Vrije Islam Partij. We hebben al enige moslimpartijen in Nederland, zoals de Nederlandse Moslim Partij en de Islam Democraten, maar zij doen steeds maar niet mee aan de landelijke verkiezingen. Eén moslimpartij moet het inititiatief nemen en meedoen aan de Kamerverkiezingen. Laat dat uw VIP zijn, heer El-Fassi. Het is niet erg als u zich niet als een moslim gedraagt. De VIP is uw partij en u kunt opkomen voor alle groepen en doelstellingen die u belangrijk vindt. U vertegenwoordigt immers een generatie, die is als u en waarmee u het samen doet. Maar doe mee aan de Kamerverkiezingen. Geef moslims een alternatief voor de PvdA. Ook ten bate van de PvdA, want socialisten behoren eigenlijk atheïstisch te zijn. Islam wordt constant aangevallen door Wilders en atheïsten kunnen gelovige minderheden blijkbaar niet goed verdedigen. Moslims, specifiek Marokkanen, worden openbaar als vuil behandeld, omdat zij geen politieke vertegenwoordiging hebben. Kom dus zelf naar de microfoon, namens de VIP stemmers.

insider070
insider07022 apr. 2013 - 14:12

Normaliter is het niks nieuws onder zon, PVDA neemt initiatief is danwel voorstander van het credo ''afspiegeling van de maatschappij''. Vaak dient deze maatregel dan ook om allochtonen, vrouwen een kans te geven/ naar voren te schuiven en deze groepen hebben hier dan ook het meeste profijt van. Sterker nog beleid gebaseerd hierop word geprezen/omarmt door verschillende ''allochtonen belangenorganisaties'' (om ze maar allemaal eventjes onder een noemer te gooien.) Maar nu het balletje de andere kant oprolt, vinden we het abject En strooien we met woorden als ''allochtonenfobie'' ''gereduceerd tot hun etniciteit'' etc. Hoe interessant is dit, gevalletje pot verwijt de ketel! Als bijvoorbeeld het Marokkaanse samenwerkingsverband of een soortgelijke weer eens roept dat de politiek een betere afspiegeling moet zijn van de samenleving impliceren zij dan dat de autochtone politici niet in staat zouden zijn om de ''zwarte'' bevolking te kunnen vertegenwoordigen???

RemcovanVliet
RemcovanVliet22 apr. 2013 - 14:12

De bel wel horen luiden, maar .. #tunnelvisie

Xoral
Xoral22 apr. 2013 - 14:12

De Pvda en Vvd worden steeds kalere kippen, daardoor groeien de flanken harder dan ooit. Het Cda was al kaalgeplukt. Zo werkt politiek, een doorschuifsysteem van het midden naar de flanken. Op de flanken zal er een eindstrijd ontstaan, zodat er een overgrote meerderheid stemmen op een van die twee partijen overblijft.

Gelijkhebber
Gelijkhebber22 apr. 2013 - 14:12

Zeurverhaal. Als je vindt dat de PvdA de belangen van allochtonen onvoldoende behartigt en bovendien denkt dat er een voldoende electorale basis is, dan richt je toch een eigen politieke partij op. Er zijn al organisaties van Turken en Marokkanen dus waarom geen politieke partij? Over welke belangen van allochtonen gaat het hier eigenlijk? Als je de PvdA ziet als een instrument om specifieke vanuit de Islam gemotiveerde doelstellingen te realiseren dan is het inderdaad beter dat je dit via een eigen partij tracht te bereiken.

FransLenaen
FransLenaen22 apr. 2013 - 14:12

De PvdA lijkt eindelijk in te zien dat bepaalde ideologien volstrekt strijdig zijn met de sociaal democratische beginselen.

insignia
insignia22 apr. 2013 - 14:12

Nu de musjetier en piet met klem beweren dat een lid van SP per definitie "xenofoob" zou moeten zijn, wil ik mij daar tegen verzetten. Als er nu een partij in Nederland is die zich inzet voor gelijke rechten voor landgenoten van alle afkomst is het de SP wel. Ook zet zij zich in voor maatschappelijk zwakkeren, een unicum in politiek Nederland. En soms, heel soms, zien andere politici het nut daar ook wel van in en wordt er een verbeterde regeling aangenomen in de Kamer. Daar waar veel lieden de landgenoten die in vroeger tijden hier kwamen om werk te doen wat door de lokale bevolking niet gedaan er nu uit willen jagen vinden zij de SP op hun weg. Uiteraard ook anderen van goede wille. Maar het blijft beschamend hoe de rechtse furie af en toe hier te keer gaat. O ja xenofoob, Kan een van die lui die dat woord over de muur smijten vertellen wat ze daar mee eigenlijk bedoelen? Of is het de bekende borrelpraat waar we al te veel van lezen?

insignia
insignia22 apr. 2013 - 14:12

Ja, piei, het is weer 02.58, je hebt een probleem!

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 14:12

"Allochtonen pesten" zegt Abdelkarim El-Fassi. Nee hoor. Zelfs de PvdA begint allochtonen wat meer als gewone mensen te behandelen - dat wil zeggen niet meer voortrekken, geen voorkeursbehandelingen meer geven, niet meer problemen wegens politieke correctheid ontkennen, geen religie waanzin meer faciliteren (gescheiden loketten en dat soort onzin) - het lijkt me dat de PvdA wat realistischer wordt. Ze staan kennelijk op het punt om te kiezen om het Nederlandse deel van de kiezers die ze nog hebben te houden, of een moslimpartij te worden. Ze kiezen voor Nederland, prima toch.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 apr. 2013 - 14:12

Je hebt het hele stuk kennelijk niet gelezen. Als dat wel het geval is, heb je niet begrepen hoe hij denkfouten, zoals die van jou, aan de kaak stelt. Want zo'n denkfout gewoon herhalen is daar namelijk geen argument tegen...

BasVV
BasVV22 apr. 2013 - 14:12

"Allereerst worden de raadsleden gereduceerd tot hun etniciteit. " Blijkbaar stemmen allochtonen ook op ethniciteit. Deze mensen konden alleen in de raad komen door de vele voorkeurstemmen door allochtonen.

1 Reactie
kindval
kindval22 apr. 2013 - 14:12

En zo is het maar net! Maar daar hoor je meneer El-Fassi niet over...