Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De oprichters van Volt kunnen niet genoeg krijgen van het oprichten van mislukte bewegingen

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
45295453021_ef1b640874_c
De Volt-files: transparantie is altijd goed behalve als het over de eigen organisatie gaat
Het is u misschien ontgaan, maar afgelopen maand werd een nieuwe mondiale progressieve beweging gelanceerd: Atlas. Dit is een sociale en politieke beweging die mensen wil verbinden op weg naar een vrije en gelijke toekomst. Atlas wil zich inzetten voor de mensenrechten, de democratie, een eerlijke markteconomie, solidariteit en duurzaamheid. Het is nog een grassroots -beweging ook. Gaat er al een belletje bij u rinkelen? Atlas is de schepping van Andrea Venzon en Colombe Cahen-Salvador. Die namen zeggen u waarschijnlijk niets, maar de beweging die ze een paar jaar geleden begonnen wel: Volt.
Voor een politieke partij die transparantie predikt is Volt opvallend gesloten en niet erg open over de eigen ontstaansgeschiedenis. Dat verhaal is erg kort: na het Brexit-referendum kwamen een paar vrienden bij elkaar in de overtuiging dat het anders moest. Zo ontstond Volt. Het ging om drie mensen: Venzon, Cahen-Salvador en Damian Boeselager. Venzon was ruim twee jaar voorzitter en Cahen-Salvador was hoofd beleid. In oktober 2019 vertrokken ze. Dat was een paar maanden nadat hun mede-oprichter Boeselager verkozen was tot Volts eerste en enige Europarlementariër.
Je zou kunnen denken: bij politieke partijen is het een komen en gaan van mensen, dus wat is hier nu eigenlijk bijzonder aan? Het antwoord is dat Venzon en Cahen-Salvador meteen met een nieuwe club kwamen: NOW, een mondiale beweging die zich voor allerlei progressieve doelen wilde inzetten. Zij vonden dat een volstrekt logische stap omdat Volt inmiddels gekozen was op het hoogste politieke niveau van de EU en er nog allerlei mondiale uitdagingen lagen te wachten. Het is natuurlijk lastig het Europees Parlement te bombarderen tot het belangrijkste politieke orgaan van Europa, maar dat laten we maar even voor wat het is.
Steeds weer iets nieuws Er is een belangrijkere vraag: waarom stoppen de oprichters met een politieke partij die nog niet eens in de stijgers staat? In 2019 was Volt niet veel meer dan die ene Duitse Europarlementariër en een handjevol lokale zetels. Volt had een fractie in het Europees Parlement willen vormen van minstens 25 mensen, maar de teller bleef op één staan. In Nederland was er nog niemand die rekening hield met een entree in de Tweede Kamer. Net als nu waren andere nationale parlementen ver weg. Waarom zou je – als je je idealen serieus neemt – op zo’n moment weggaan?
Niemand weet het precies. Venzon en Cahen-Salvador hebben met NOW een weinig succesvol vervolg aan Volt gegeven. Hun nieuwe initiatief Atlas is daar dan weer een vervolg op: de website van NOW verwijst door naar de nieuwe naam. Dit tweetal begint al met al voor de derde keer een nieuwe ‘beweging’ voordat de oude überhaupt een succes is geworden. Van Volt moeten we nog maar afwachten of het een blijvertje is en in veel landen is de partij nog niet eens begonnen te functioneren. NOW is mislukt maar dat weerhoudt de twee er niet van alvast Atlas te starten.
Hier geldt: alles voor de eigen naam en faam, steeds weer een nieuw mediamoment, of alle oude en nieuwe bewegingen nou iets bereiken of niet. NOW wordt inmiddels helemaal uit de geschiedenis geschreven zodat iedereen deze mislukking kan vergeten. Ondertussen claimt Atlas wel zogenaamde successen van NOW. De rebranding lijkt vooral ingegeven door het idee dat een frisse start de beweging kan helpen bekender en effectiever te worden. NOW is altijd een obscure, onbekende club gebleven. Dat bevalt mediageile mensen die aan de lopende band bewegingen oprichten niet. En dus hebben we nu Atlas.
Vragen van leden Volts co-voorzitter Reinier van Lanschot kreeg meteen vragen van leden toen NOW werd opgericht. Volgens een interne mail is NOW een non-profit organisatie die onafhankelijk is van politieke partijen en met gelijkgestemden wil samenwerken. Een politieke partij zou erg beperkt zijn want niet iedereen wil dan met je samenwerken en je kunt als partij vaak geen geld van stichtingen binnenhalen. Van Lanschot speculeert over toekomstige samenwerking en dat er geen negatieve effecten op Volt hoeven te zijn. Hij gunt de Volt-oprichters dat ze succes hebben met NOW.
Dat succes is er dus niet gekomen. Wel zien we iets heel anders. Atlas is nu met allerlei campagnes bezig zoals een ‘union for democracy’, de hervorming van de WHO en het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. Je vraagt je meteen af wat het verschil is met Volt, waar men naast politiek ook allerlei maatschappelijke acties voert: zo zamelde de partij onder de naam Europe Cares hulp in voor vluchtelingen in Griekenland, is bezig met een petitie tegen dakloosheid en voert campagne voor de opname van vluchtelingen. De reactie van voormalig Volt-voorzitter annex Atlas-oprichter Venzon op het Volt-initiatief Europe Cares? Hij kent het niet.
Even samenvatten: dit tweetal ging volgens Reinier van Lanschot nooit weg bij Volt maar startte gewoon een nieuwe organisatie. Deze doet soortgelijke dingen als Volt, alleen op mondiale schaal, terwijl alle Europese Volt-ambities vooralsnog toekomstdromen zijn. Gelukkig kon Van Lanschot zeggen dat NOW geen politieke ambities heeft. Er is slecht nieuws: uit de website blijkt dat NOW-opvolger Atlas electorale ambities aan het portfolio heeft toegevoegd. Ondertussen loopt op het Volt-discussieforum een Duits bestuurslid leeg dat de oude bestuursleden elkaar ooit met rechtszaken dreigden en dat een van hen geen contributie meer betaalde.
Heeft dit niet alle kenmerken van een vechtscheiding? We zullen het nooit weten want u weet: Volt is erg voor transparantie, behalve als het over de eigen organisatie gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Kuifje3
Kuifje36 aug. 2021 - 23:07

Wat wil de auteur nou eigenlijk zeggen met deze reeks over VOLT? Rijden ze in het straatje van een aantal partijen waar hij wel positief over is misschien? Eigenlijk kan ik me nauwelijks voorstellen dat de meningen over VOLT door dit soort vrij waardeloze praatjes nou echt zullen veranderen. Ik vind ze wat leeg en langdradig en daardoor zullen ze juist het tegendeel bereiken. Als ik naar VOLT kijk dan zie ik een team van best keurige jonge mensen die vrij weinig te melden hebben en daar een groeiende groep kiezers mee trekken. De vijver waar ze uit vissen lijkt me dezelfde als D66 en in iets mindere mate die van Groen Links. Ook trekken ze veel nieuwe (jongere) kiezers. Nou als dat zo is en als ze een stukje van de markt voor zich weten te winnen dan is dat maar zo. Ik zal er niet op stemmen, maar wens ze succes.

OlavM
OlavM4 aug. 2021 - 13:04

Volt c.a. is m.i. een uiterst vage club. Met nogal algemene en abstracte doelstellingen, zonder een gedegen analyse van de reële sociaal-economische structuren die ten grondslag liggen aan de kapitalistische verhoudingen in Europa. Een soort D66 op Europees niveau. Het doet me denken aan de vroegere naïef-idealistische Europese beweging. Ik denk niet dat het een lang leven beschoren zal zijn. Zelf ben ik ook voorstander van samenwerking tussen Europese landen op gebieden waar dat nuttig of zelfs noodzakelijk is, zoals internationale criminaliteit, vluchtelingenvraagstukken, sociale rechten enz. Maar een onvermijdelijk bureaucratische en niet daadkrachtige "Europese regering" is luchtfietserij en helpt niet.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 9:07

" Met nogal algemene en abstracte doelstellingen, zonder een gedegen analyse van de reële sociaal-economische structuren die ten grondslag liggen aan de kapitalistische verhoudingen in Europa" Dan ben ik toch heel benieuwd welke partij jij dat wél toedicht en die daar ook een antwoord op heeft.

OlavM
OlavM5 aug. 2021 - 15:57

@ vdbemt: De SP doet dat in enige mate, al heeft ze in 1989 een nieuwe, m.i. vagere grondslag gekozen. De Internationale Socialisten slagen er -als niet-parlementaire partij- beter in.

OlavM
OlavM5 aug. 2021 - 15:59

Mijn punt is, dat een dergelijke analyse bij Volt geheel en al achterwege blijft, alsof het niet bestaat. Op die manier kom je per definitie bij de status quo uit.

Sonic2
Sonic22 aug. 2021 - 21:14

Laat Aalberts zich a.u.b bezig houden met zeer kritisch schrijven over die boevenbende die Forum heet. Dat heeft hij fantastisch gedaan en verdient hij een prijs voor. Of laat Aalberts heel erg kritisch schrijven over D66. Ook daar ontzettend veel noodzaak voor. Dit artikel is echter op alle slakken zout leggen. Bovendien zou ik VOLT geen mislukte beweging willen noemen. Integendeel. Die hebben best succes gehad met de afgelopen verkiezingen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 aug. 2021 - 9:21

Volledig mee eens

Kuifje3
Kuifje37 aug. 2021 - 10:06

@Sonic: Boevenbende nog wel. Vertel eens welke criminele activiteiten Forum op haar geweten heeft? Waarom zou hij daar aandacht aan moeten schenken? Op deze site zijn er maar heel weinig mensen die overwegen op ze te stemmen. Ik zeg tegen mijn kinderen vaak dat je nooit moet zeggen wat een ander wel of niet moet doen of vinden. Als de auteur over VOLT wil schrijven dan moet hij dat vooral doen. Doet hij dat over D66 of Forum… ook prima. Er zijn nog heel wat partijen waar het een en ander over valt te schrijven. Over Groen Links en biomassa bijvoorbeeld of over de PvdD en het bijvoederen van “wilde” paarden achter een hekje. Of over de VVD en de ideologische veren (daar kan je hele boekwerken met lege bladzijdes over vullen). Wie weet over een paar maanden over JA21 of zo. Ik ben het wel helemaal eens met je laatste alinea. VOLT is zeker geen mislukte beweging. Zowel de Europese verkiezingen als die voor de tweede kamer waren een groot succes en ze groeien in de peilingen best goed door. Best knap als je ziet hoe weinig aandacht ze hebben gekregen voor die verkiezingen.

JanB2
JanB22 aug. 2021 - 19:09

De inhoud van het stuk is zélfs niet eens fout. Nuff said.

Bouwman2
Bouwman22 aug. 2021 - 16:06

Blijkbaar is ingezien dat VOLT wel eens een blijvertje kan zijn.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 aug. 2021 - 14:32

Kijk, nou wordt het toch wel interessant, hoewel dit stuk strikt genomen niet over Volt gaat maar over twee van de oprichters ervan. "Er is een belangrijkere vraag: waarom stoppen de oprichters met een politieke partij die nog niet eens in de steigers staat?" Het heeft er een beetje de schijn van dat Andrea Venzon en Colombe Cahen-Salvador vooral groot willen denken en afhaken bij de meer praktische problemen waar je op stuit als je je ideeën in de praktijk wil brengen. Of een beetje een korte aandachtsspanne hebben en/of snel verveeld raken en dan naar het volgende project willen. Ze richtten NOW op, maar toen succes en bekendheid schijnbaar niet snel genoeg kwamen kwamen besloten ze het om te dopen tot Atlas, in plaats van vol te houden. Misschien past dat ook wel bij het tijdperk van social media: als je niet meteen de aandacht trekt dan ben je gezien, dan kan je beter ophouden en met iets nieuws komen, of zoiets. Bij dat NOW staat trouwens over Volt te lezen: "Volt Europa is up and running, and will continue to work its magic." Het heeft iets weg van een superheld die nadat hij de stad heeft gered van de ondergang, niet blijft om de onderscheiding van de burgemeester en het applaus van het publiek in ontvangst te nemen, maar dringend weg moet omdat zijn hulp elders nodig is. Maar dit is allemaal maar speculatie van mijn kant, en over Volt zelf zegt het al helemaal niet veel.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt3 aug. 2021 - 16:01

Maar dat is met die hele, lange, reeks van de Volt-files al het geval. Waarom? Het is wat Sonic hier ook al zegt: "Laat Aalberts zich a.u.b bezig houden met zeer kritisch schrijven over die boevenbende die Forum heet.........Of laat Aalberts heel erg kritisch schrijven over D66. Ook daar is ontzettend veel noodzaak voor."

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 aug. 2021 - 19:44

vdbemt, Ik begrijp op zich de belangstelling wel, Volt is als EU-brede partij toch een novum (als we de Piraten even buiten beschouwing laten), en wellicht een belangrijke voorbode voor wat komen gaat. Hier en daar stipt Aalbers ook wel eens iets van belang aan, bijvoorbeeld over de relatie tussen de lokale, landelijke en europese bestuurslagen. Maar er is ook erg veel ruis bij, zoals in dit artikel. Ik heb het idee dat je alles in die files dat echt van belang is kwijt zou kunnen in één stuk.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 12:38

@Kees. "Ik heb het idee dat je alles in die files dat echt van belang is kwijt zou kunnen in één stuk." Dat was niet vreemd geweest, 1 artikel. Nu is het een lange, subjectieve, aanvalsgolf op Volt.

vdbemt
vdbemt2 aug. 2021 - 14:13

Werkelijk??