Wat wil de auteur nou eigenlijk zeggen met deze reeks over VOLT? Rijden ze in het straatje van een aantal partijen waar hij wel positief over is misschien? Eigenlijk kan ik me nauwelijks voorstellen dat de meningen over VOLT door dit soort vrij waardeloze praatjes nou echt zullen veranderen. Ik vind ze wat leeg en langdradig en daardoor zullen ze juist het tegendeel bereiken. Als ik naar VOLT kijk dan zie ik een team van best keurige jonge mensen die vrij weinig te melden hebben en daar een groeiende groep kiezers mee trekken. De vijver waar ze uit vissen lijkt me dezelfde als D66 en in iets mindere mate die van Groen Links. Ook trekken ze veel nieuwe (jongere) kiezers. Nou als dat zo is en als ze een stukje van de markt voor zich weten te winnen dan is dat maar zo. Ik zal er niet op stemmen, maar wens ze succes.
Volt c.a. is m.i. een uiterst vage club. Met nogal algemene en abstracte doelstellingen, zonder een gedegen analyse van de reële sociaal-economische structuren die ten grondslag liggen aan de kapitalistische verhoudingen in Europa. Een soort D66 op Europees niveau. Het doet me denken aan de vroegere naïef-idealistische Europese beweging. Ik denk niet dat het een lang leven beschoren zal zijn. Zelf ben ik ook voorstander van samenwerking tussen Europese landen op gebieden waar dat nuttig of zelfs noodzakelijk is, zoals internationale criminaliteit, vluchtelingenvraagstukken, sociale rechten enz. Maar een onvermijdelijk bureaucratische en niet daadkrachtige "Europese regering" is luchtfietserij en helpt niet.
" Met nogal algemene en abstracte doelstellingen, zonder een gedegen analyse van de reële sociaal-economische structuren die ten grondslag liggen aan de kapitalistische verhoudingen in Europa" Dan ben ik toch heel benieuwd welke partij jij dat wél toedicht en die daar ook een antwoord op heeft.
@ vdbemt: De SP doet dat in enige mate, al heeft ze in 1989 een nieuwe, m.i. vagere grondslag gekozen. De Internationale Socialisten slagen er -als niet-parlementaire partij- beter in.
Mijn punt is, dat een dergelijke analyse bij Volt geheel en al achterwege blijft, alsof het niet bestaat. Op die manier kom je per definitie bij de status quo uit.
Laat Aalberts zich a.u.b bezig houden met zeer kritisch schrijven over die boevenbende die Forum heet. Dat heeft hij fantastisch gedaan en verdient hij een prijs voor. Of laat Aalberts heel erg kritisch schrijven over D66. Ook daar ontzettend veel noodzaak voor. Dit artikel is echter op alle slakken zout leggen. Bovendien zou ik VOLT geen mislukte beweging willen noemen. Integendeel. Die hebben best succes gehad met de afgelopen verkiezingen.
@Sonic: Boevenbende nog wel. Vertel eens welke criminele activiteiten Forum op haar geweten heeft? Waarom zou hij daar aandacht aan moeten schenken? Op deze site zijn er maar heel weinig mensen die overwegen op ze te stemmen. Ik zeg tegen mijn kinderen vaak dat je nooit moet zeggen wat een ander wel of niet moet doen of vinden. Als de auteur over VOLT wil schrijven dan moet hij dat vooral doen. Doet hij dat over D66 of Forum… ook prima. Er zijn nog heel wat partijen waar het een en ander over valt te schrijven. Over Groen Links en biomassa bijvoorbeeld of over de PvdD en het bijvoederen van “wilde” paarden achter een hekje. Of over de VVD en de ideologische veren (daar kan je hele boekwerken met lege bladzijdes over vullen). Wie weet over een paar maanden over JA21 of zo. Ik ben het wel helemaal eens met je laatste alinea. VOLT is zeker geen mislukte beweging. Zowel de Europese verkiezingen als die voor de tweede kamer waren een groot succes en ze groeien in de peilingen best goed door. Best knap als je ziet hoe weinig aandacht ze hebben gekregen voor die verkiezingen.
Kijk, nou wordt het toch wel interessant, hoewel dit stuk strikt genomen niet over Volt gaat maar over twee van de oprichters ervan. "Er is een belangrijkere vraag: waarom stoppen de oprichters met een politieke partij die nog niet eens in de steigers staat?" Het heeft er een beetje de schijn van dat Andrea Venzon en Colombe Cahen-Salvador vooral groot willen denken en afhaken bij de meer praktische problemen waar je op stuit als je je ideeën in de praktijk wil brengen. Of een beetje een korte aandachtsspanne hebben en/of snel verveeld raken en dan naar het volgende project willen. Ze richtten NOW op, maar toen succes en bekendheid schijnbaar niet snel genoeg kwamen kwamen besloten ze het om te dopen tot Atlas, in plaats van vol te houden. Misschien past dat ook wel bij het tijdperk van social media: als je niet meteen de aandacht trekt dan ben je gezien, dan kan je beter ophouden en met iets nieuws komen, of zoiets. Bij dat NOW staat trouwens over Volt te lezen: "Volt Europa is up and running, and will continue to work its magic." Het heeft iets weg van een superheld die nadat hij de stad heeft gered van de ondergang, niet blijft om de onderscheiding van de burgemeester en het applaus van het publiek in ontvangst te nemen, maar dringend weg moet omdat zijn hulp elders nodig is. Maar dit is allemaal maar speculatie van mijn kant, en over Volt zelf zegt het al helemaal niet veel.
Maar dat is met die hele, lange, reeks van de Volt-files al het geval. Waarom? Het is wat Sonic hier ook al zegt: "Laat Aalberts zich a.u.b bezig houden met zeer kritisch schrijven over die boevenbende die Forum heet.........Of laat Aalberts heel erg kritisch schrijven over D66. Ook daar is ontzettend veel noodzaak voor."
vdbemt, Ik begrijp op zich de belangstelling wel, Volt is als EU-brede partij toch een novum (als we de Piraten even buiten beschouwing laten), en wellicht een belangrijke voorbode voor wat komen gaat. Hier en daar stipt Aalbers ook wel eens iets van belang aan, bijvoorbeeld over de relatie tussen de lokale, landelijke en europese bestuurslagen. Maar er is ook erg veel ruis bij, zoals in dit artikel. Ik heb het idee dat je alles in die files dat echt van belang is kwijt zou kunnen in één stuk.
@Kees. "Ik heb het idee dat je alles in die files dat echt van belang is kwijt zou kunnen in één stuk." Dat was niet vreemd geweest, 1 artikel. Nu is het een lange, subjectieve, aanvalsgolf op Volt.