Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De opkomst van een nieuw fenomeen onder jongeren: klimaatangst

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
47017345571_78a8b304de_b
Experts maken zich zorgen over het effect van de klimaatcrisis op de geestelijke gezondheid van jongeren. Psychologen waarschuwen dat een groeiend aantal mensen wordt geconfronteerd met de harde realiteit van de ecologische afbraak van de aarde, en traumatische klimaatgebeurtenissen van dichtbij meemaken.
De fysieke impact van de klimaatcrisis is onmogelijk te negeren, maar experts maken zich steeds meer zorgen over de druk die ecologische rampen op het mentale welzijn van mensen uitoefenen, met name bij jongeren. Klinisch psycholoog dr. Patrick Kennedy-Williams besloot het effect van de klimaatcrisis op het geestelijk welzijn van mensen te onderzoeken, nadat verschillende klimaatwetenschappers en onderzoekers hem benaderden voor psychische ondersteuning. Al snel realiseerde hij zich dat niet alleen wetenschappers en onderzoekers aan het probleem lijden. Zo is er bijvoorbeeld een grote behoefte aan ondersteuning van ouders, die vragen hoe ze hierover met hun kinderen kunnen praten.
Toen Kennedy-Williams zich op jongeren begon te concentreren, ging hij ervan uit dat vooral tieners stress zouden ervaren door alarmerende nieuwsberichten over het klimaat. Maar al snel ontdekte hij verontrustende niveaus van stress en angst bij veel jongere kinderen.
“Mijn eigen dochter was nog maar zes toen ze naar me toekwam en zei: ‘Papa, winnen we de oorlog tegen klimaatverandering?’ En ik was op dit moment gewoon in de war. Het heeft me echt laten zien hoe belangrijk het is om als ouder voorbereid te zijn op het gesprek, zodat we op een nuttige manier kunnen reageren”, zegt dr. Kennedy-Williams in the Guardian.
De psycholoog stelt dat het onmogelijk is om jonge mensen volledig af te schermen van de realiteit, en dat dit ook contraproductief zou werken, Ouders moeten eerder praten met hun kinderen over hun zorgen en angsten. Ze moeten hen laten zien dat elke actie om het klimaat te redden – hoe klein ook – een verschil kan maken.
Volgens Kennedy-Williams zijn het aanpakken van ‘klimaatangst’ en het aanpakken van de klimaatcrisis onherroepelijk met elkaar verbonden. “Het positieve vanuit ons perspectief als psychologen is dat we al snel beseften dat de remedie tegen klimaatangst hetzelfde is als de remedie voor klimaatverandering: actie.”
Naast klimaatangst waarschuwen experts ook voor een sterke toename van trauma die mensen oplopen door klimaatgerelateerde natuurrampen. In het zuiden van de wereld hebben de verwoestende stormen, regenbuien, bosbranden, droogte en hittegolven hun sporen nagelaten, niet alleen fysiek, maar ook op het geestelijk welzijn van miljoenen mensen.
Voor Elizabeth Wathuti, een klimaatactiviste uit Kenia, zegt in het artikel van the Guardian dat mensen in Afrikaanse landen de gevolgen van klimaatverandering al veel langer ondervinden en noemt het daarom geen klimaat- maar eco-angst. Ze richtte het Green Generation Initiative op, een non-profit organisatie waar jongeren een agrarische opleiding kunnen volgen. Een veel voorkomende zorg die ze hoort onder studenten is: “We gaan niet dood door ouderdom, we zullen sterven door klimaatverandering.”
cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Pensionada2
Pensionada212 feb. 2020 - 11:01

Vandaag in de krant. Er is een warmtefonds waarbij de burgers 15000 euro kunnen lenen voor klimaataanpassingen tegen 2% rente en 20 jaar aflossing. Dit terwijl de regering geld kan lenen tegen negatieve rente. Zou mooi zijn als ze dit voordeel doorgeven aan de burgers dus de rente van die lening naar -0,5 % brengen. Misschien wordt het dan wat met gasvrij maken van woningmarkt.

GHS
GHS11 feb. 2020 - 14:39

Praat maar eens met jongeren en vraag hen, wat zij zelf kunnen doen voor het klimaat. Tja, dan wordt het, vrees ik, altijd een "verwijzing" van "de regering moet......". Maar kun je zelf b.v. 1 min. onder de douche staan i.p.v. 5 of kun je je smartphone een paar dagen niet gebruiken enz. enz. enz. Geldt natuurlijk ook voor volwassenen.

dickser
dickser11 feb. 2020 - 13:59

Angst onder de jeugd is van alle tijden, eerst de Russen, de bom, de zure regen, het gat in de ozonlaag. Het grootste probleem voor de jeugd van nu is toch wel het internet en de sociale media waarbij ze elkaar maa4 blijven pushen, Net een bericht op teletekst dat in de eu de CO2 uitstoot met 5% is gedaald, gelukkig maar want wereldwijd is hij hierdoor in ieder geval niet toegenomen

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas11 feb. 2020 - 12:19

En daar staan ze, met leren schoenen en nylon jassen, iphones in de broekzak, te demonstreren tegen dierenleed, olieproductie en industrie... En straks weer terug naar een lekker warmgestookt huis, neerploffen voor de televisie, beetje twitteren, lekkere verse snoeptomaatjes eten (midden in de winter, uit de kas dus!), fijn met de auto naar de Winterefteling en in de zomer met de vriendinnen naar Mallorca. Sorry maar de meeste van die klimaatkids is aangepraat dat het probleem ligt bij "de wereldleiders" en "de regering" en "de industrie". Ze moeten begrijpen dat deze economie niet meer of minder is dan wat ze er zelf van maken. Aanbod volgt uit de vraag.

Pensionada2
Pensionada211 feb. 2020 - 10:34

Probleem is dat ondanks alle inspanningen we steeds verder van de klimaatdoelstellingen komen te staan. De huidige technologie is absoluut niet toereikend om de 95% klimaatneutraal wereldwijd te halen. We hebben nu wereldwijd 57% meer uitstoot dan in 1990! We kunnen dus verder gaan op de huidige weg en miljarden in zonnewendes en windmolenparken blijven investeren of we kunnen ons ook realiseren dat we een andere weg in moeten slaan. Dat betekend anders gaan consumeren hoewel we ook er ook vanuit moeten gaan dat naar 100 jaar terug ook niet mogelijk is (we hebben nu 10 keer zoveel inwoners). Wellicht kunnen we die miljarden beter investeren naar het zoeken van technologie die ons wel gaat helpen. Thorium centrales etc. Dat we dan 2050 niet halen moeten we dan voor lief nemen maar wellicht halen we dan 2100 wel. Op deze voet doorgaan halen we zo wie zo 2100 niet dus de jeugd heeft dan gelijk dat men zich zorgen maakt.

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 0:21

Experts maken zich zorgen over het effect van de klimaatcrisis op de geestelijke gezondheid van jongeren. Het zou beter zijn geweest wanneer men men zich 30 jaar geleden zorgen had gemaakt over het klimaat. Ook nu is dat overigens de belangrijkste zorg.

3 Reacties
dickser
dickser11 feb. 2020 - 8:20

Daar hadden we toen geen tijd voor, we maakten ons toen al druk om de Russen en de bom, toen waren er ok grote demonstraties

Buitenstaander
Buitenstaander11 feb. 2020 - 17:22

@Jan Als als als…… Net als deze jongeren: veel geblaat weinig wol (ai, wol, of mag dat ook niet meer….) Dus wat gaan we nu doen? Kijken wat ze zeggen als we morgen stoppen met: Het transport van hun Nikes; de telefoon inleveren vanwege vervuilende batterijen, etc. Of...…

JanB2
JanB213 feb. 2020 - 1:28

Het vermelden van de feiten afdoen als geblaat is typisch iets voor de rechter zijde. Ook typisch hoe men op rechts altijd principieel gedrag van anderen verwacht op basis van de politieke kleur van die anderen (steevast "linksmenschen" uiteraard). Zelf hoeven ze dat niet. Kennelijk is onverantwoord en normoverschrijdend gedrag geen punt als je er maar voor uitkomt. Die kronkel is echter het absolute toppunt van hypocrisie, het hoogste op de ladder van huichelarij. Natuurlijk moet dat transport van die Nikes eens ophouden. En ze kunnen ook zonder die telefoon. Maar dat geldt net zo goed voor uw Nikes en uw telefoon. Of dat zal helpen moet nog blijken overigens. Want men is 30 jaar te laat. Dat is geen geblaat maar dat zijn de feiten. Kennelijk heeft men daar op rechts wat moeite mee nu de poep de ventilator begint te raken. Want zij waren het die wegkeken. Vaak op basis van pure onnozelheid en een onvermogen om te begrijpen (de slaafse volgers), soms uit plat crimineel winstbejag (de moreel gedegenereerde leiders).

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2020 - 22:09

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Audio
Audio11 feb. 2020 - 10:11

Hahaha De zorgen van jongeren zijn van alle tijden en altijd ongeveer hetzelfde. Wie zelf kinderen heeft van die leeftijd heeft, of heeft gehad, weet dat deze problemen een groot deel van het bestaan van jongeren beheersen. Greta is een uitzondering, die is haar leeftijd ver vooruit is.

nikita72
nikita7211 feb. 2020 - 10:20

Ook ik wens tieners zulke gezonde zorgen toe. Maar we leven in 2020. En de klimaatcrisis is echt.

OlavM
OlavM10 feb. 2020 - 21:02

Het belangrijkst is: onderzoek doen, deugdelijke informatie verzamelen en verspreiden, voorlichting op scholen op passend begripsniveau, en adequate acties uitvoeren. Zowel alarmisten als feitenontkenners zo veel mogelijk in de ban doen. Iets beters rest ons niet.

1 Reactie
Audio
Audio10 feb. 2020 - 22:48

Een mooie tussenweg

Gefaald
Gefaald10 feb. 2020 - 20:20

Jongeren met klimaatangst moeten eens naar Rusland gaan en met de jongeren daar praten. Een beetje perspectief , een beetje relativering

1 Reactie
Norsemen
Norsemen10 feb. 2020 - 21:18

Je blijft me verbazen met je teksten. Hoe verzin je het toch allemaal?

Phantom3
Phantom310 feb. 2020 - 19:59

Het is de tijdsgeest. Klimaat is hip. Voeg daar instabiele millenials bij en je hebt ze zo klimaatangst aangepraat.

1 Reactie
JanB2
JanB211 feb. 2020 - 0:23

Klimaat is hip. Urgent is iets anders dan hip.

MountEverest
MountEverest10 feb. 2020 - 18:48

"Geen paniek. Alleen kalmte kan u nog redden". Mensen als Greta jagen door hun oprtre dende klimaatangst onder volwassen en kinderen aan. Dat is ook de bedoeling: "I want you to panic". Het is niet te hopen dat dit tot zelfmoord leidt.

7 Reacties
MountEverest
MountEverest10 feb. 2020 - 18:52

oprtre dende = optreden de

ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 21:37

Heb je ooit van kansrekening gehoord?

Audio
Audio10 feb. 2020 - 22:52

Het is al meer gezegd. De klimaatprofeten hebben het oude calvinisme overgenomen en proberen iedereen, inclusief de jongeren, enorme angst en schuldgevoel aan te praten. Greta is een van hun vooraanstaandste predikanten.

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 0:28

Het zou vanuit ecologisch oogpunt niet gek zijn wanneer de helft van de wereldbevolking zich over de kling jaagt. Dat is in ieder geval beter dan wanneer de héle wereldbevolking zich langzaam over de kling jaagt, zoals nu het geval is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2020 - 9:44

'De klimaatprofeten hebben het oude calvinisme overgenomen' De gelovigen zijn in dit geval toch echt de ontkenners. Mensen die zich niet gehinderd door kennis baseren op het geloof dat het allemaal wel meevalt, terwijl wetenschappers er al lang achter zijn dat dat niet het geval is.

C. Pietersen
C. Pietersen11 feb. 2020 - 11:54

@JanB: Vanuit ecologisch standpunt is het beter als de hele mensheid afsterft. Zo jammer dat Trump geen kernoorlog begonnen is.

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 18:27

@ Pietersen Het kan nog. Zeker als hij er nog 4 jaar bij krijgt.

dirkdirk
dirkdirk10 feb. 2020 - 17:40

Even gecheckt bij m,n neefjes, maar die vonden Fortnite, en de 10 euro die ik in hun handen drukte iets belangrijker had ik het idee.

4 Reacties
korheiden2
korheiden210 feb. 2020 - 19:49

@dirkdirk : Zo is het. Ik ken als oud-leraar zeer veel jongeren en ze hebben andere dingen aan hun hoofd. Huisvesting, werk, relaties en vooral : leuke dingen doen.

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 0:24

Vooral dat laatste! Een generatie van slapjanussen!

Audio
Audio11 feb. 2020 - 10:32

@JanB Die jeugd van tegenwoordig! Als de boomers allang verscheiden zijn, is de huidige jeugd bezig de door de boomers veroorzaakte problemen op te lossen.

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 18:31

@ Audio Dat dacht je. Helaas. Daar missen ze niet alleen het collectieve denken maar ook de kennis voor. Een generatie van narcisten en individualisten met het internet als voornaamste “kennisbron” slaat nog geen deuk in een pak boter.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2020 - 17:36

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten10 feb. 2020 - 18:20

Eeeh, nee.

MountEverest
MountEverest10 feb. 2020 - 18:50

"Maar ja, de voortplantingsdrift is ondanks ons absurd grote brein ook dé meest diep ingebakken en primitieve aandrift. Dáárom heeft moeder natuur de seksuele gemeenschap ook zo leuk gemaakt." Ik vind uw kijk op de wereld nogal zwartgallig en negatief. Kinderen zijn de hoop voor de toekomst.

ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 19:31

Het is waarschijnlijk dankzij ons absurd grote brein.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2020 - 17:01

De psycholoog mag de plaats van de dominee gaan innemen. Probleem is wel dat er 500 mensen in een kerk passen en maar 1 in de behandelkamer van de psycholoog.

8 Reacties
ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 19:27

Prachtig. Profetisch bijna.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2020 - 19:48

@ton Wat is profetisch?

Norsemen
Norsemen10 feb. 2020 - 21:21

“ Probleem is wel dat er 500 mensen in een kerk passen en maar 1 in de behandelkamer van de psycholoog“ Was het onderdaad maar andersom geweest, dan had de wereld er een stuk beter uitgezien.

ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 21:44

Voorspellend.

Audio
Audio11 feb. 2020 - 10:29

@Norsemen Dat betwijfel ik, de atheïstische Sovjet-Unie was ook niet zo'n succes. En dat is het understatement van de eeuw. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan religie, al is het maar de klimaatreligie. Waar komt toch jouw aversie tegen de christenen en de kerk vandaan?

Marcus A.2
Marcus A.211 feb. 2020 - 11:32

@norsmen Noord Korea is een ander voorbeeld van een land waar religie verboden is. In China was het trouwens ook lang verboden. Ziet de wereld er daar volgens jou een stuk beter uit?

Norsemen
Norsemen13 feb. 2020 - 21:04

@Marcus Hoe kom je erbij dat ik religie wil verbieden.

Norsemen
Norsemen13 feb. 2020 - 21:19

@Audio Een betere vraag zou zijn waarom iemand geen aversie zou hebben tegen religie.

adriek
adriek10 feb. 2020 - 16:52

Ach, over vijf jaar weer een nieuwe hype. De dijken een stukkie hoger, ieder huis een airco en doorgaan.

Oost-Nederlander
Oost-Nederlander10 feb. 2020 - 16:25

Pfff, mogen we dit met een korreltje zout nemen? Natuurlijk, het is een zeer belangrijk en groot probleem. Maar misschien is het goed om mensen een wat dikkere (mentale) huid te laten kweken.

1 Reactie
ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 19:19

Een heel goed plan, die dikkere huid.

Proletarier
Proletarier10 feb. 2020 - 16:11

Volgens baudet en kornuiten moeten die natuurlijk kinderen niet janken en hun linkse ouders moeten vast hun kinderen wat harder maken..... Walgelijk die baudet ...

Sam V
Sam V10 feb. 2020 - 16:09

Wat een generalisering en open deuren toch weer. Ik zie geen enkele kwantitatieve data bij deze linkjes zitten. Daardoor weet ik niet hoe groot het probleem eigenlijk is, maar ook niet welke angst nu groter is. Bijvoorbeeld die voor een nucleaire catastrofe of voor klimaatverandering. Dan zijn er nog zoveel meer angsten waar je last van kan hebben. Je zou er bijna keuzestress van krijgen. Voer voor psychologen. Maar niet elkaar nu angsten gaan aanpraten graag. Dat is niet eerlijk. We hebben al genoeg psychologen in de Westerse wereld.

Willibrodus
Willibrodus10 feb. 2020 - 16:08

Helemaal mee eens maar ben bang dat de Nederlanders alleen aan hun eigen belang denken en dat ten koste van de EU. Tevens heb je de anti EU partijen die er alles aan willen doen om de Brexit een succes te maken voor een Nexit. Rutte is geen betrouwbare en goede onderhandelaar voor EU belangen dus de Engelsen krijgen wat ze willen zonder iets mee te betalen voor de EU. Dus gaan wij betalen voor de Engelse welvaart.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet10 feb. 2020 - 18:38

Maar we geven toch ook geld uit aan ontwikkelingshulp? Gericht op meer welvaart.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet10 feb. 2020 - 15:53

Het meest verstandige is dat je je nooit druk moet maken over wat je niet kan controleren. Maar bij elke aankoop, elke stap, elke beslissing heb ik persoonlijk de hele dag het klimaat en de toestand van de natuur in gedachten. Het gaat hier niet om controle maar om de gedachte dat ook ik een veroorzaker ben. Ik kom hier rationeel niet uit. Ergens voel ik dat er iets niet klopt, zulke lekkere en goedkope producten die ik gevoelsmatig ook nodig heb, dus ga ik al snel over op "me geen zorgen maken", tot ik weer een aankoop doe, of iets weggooi waarvan ik niet (zeker) weet in welke bak het nu hoort, en dan begint dat schuldgevoel weer opnieuw.

C. Pietersen
C. Pietersen10 feb. 2020 - 15:49

Het is net alsof veel jaren paniekzaaien effect schijnt te hebben......

3 Reacties
Katootje2
Katootje210 feb. 2020 - 18:47

Tja, het wordt steeds warmer hè. Dat krijg je er nou van. -

4Vier!
4Vier!10 feb. 2020 - 22:43

Katootje 10 februari 2020 at 19:47 "Tja, het wordt steeds warmer hè. Dat krijg je er nou van." Voordeel is wel dat je dan meer van je zwembad kan genieten :-)

JanB2
JanB211 feb. 2020 - 0:26

Nee, veel jaren van wegkijken beginnen hun effect te krijgen. In de natuur welteverstaan. Maar slaap rustig verder achter je FvD partijfoldertje.