De open zenuw van AT5
• 11-11-2010
• leestijd 3 minuten
Grote ego's, prutsende bestuurders, moeten Amsterdam en het personeel daar de rekening van betalen?
Gister sprak de gemeenteraad over de toekomst van AT5, de lokale nieuwszender van Amsterdam. AT5 moet het doen met enkel wat subsidie van de gemeenteraad (wat elke keer weer te weinig blijkt), terwijl bij de directe concurrent RTV Noord-Holland het geld de camera’s uitklotst. De laatste krijgt jaarlijks een subsidie van bijna 15 miljoen euro van de provincie, en besteedt derhalve 40.000 euro per uitgezonden uur (en behoort daarmee tot één van de duurste regionale zenders van Nederland). AT5 moet het doen met een subsidie van iets meer dan 3 miljoen euro; een uur bij AT5 kost dan ook ‘slechts’ 9.000 euro.
Dit is tamelijk onrechtvaardig. Ruim 1/3 van de Noord-Hollanders bekijkt regelmatig een uitzending van ‘Amstel Televisie 5′. Toch weigert de provincie het bedrag dat zij aan lokale media kan uitgeven te verdelen over de twee zenders, iets dat in Zuid-Holland wel prima werkt. Daarmee (en, toegegeven, door slechte leiding) loopt AT5 al jaren op haar tandvlees. De zenuw ligt nu echter bijna open: als de gemeenteraad niet direct handelt en de portemonnee trekt, dan kunnen in december de salarissen van de medewerkers niet betaald worden en zal surséance van betaling aangevraagd worden. Dan is AT5 dus failliet.
Al jaren zijn er gesprekken over een fusie tussen RTV Noord-Holland en AT5, maar omdat de ego’s van sommige directeuren groter is dan de wil om samen te werken, zijn deze besprekingen keer op keer mislukt. De laatste breuk was net voor de zomer, toen wethouder Gehrels besloot niet op het kruisje te tekenen en daarmee het doodsvonnis voor het fusieproces gaf. Uiteindelijk kom je toch altijd bij de gemeenteraad uit: nu met een opgehouden hand voor direct 750.000 euro, en volgend jaar bijna het dubbele (bovenop de subsidie die reeds wordt betaald) om AT5 overeind te houden.
Dat zit me dwars. Gisterochtend kwamen tientallen clubs en instellingen inspreken bij de raadscommissie, omdat hun subsidie van soms maar een paar duizend euro niet meer uitgekeerd zou worden. Het is dus niet zomaar een tijd waarin je, hopsa, een miljoen over kan maken aan een bedrijf dat door de jaren heen slecht is bestuurd. Tegelijkertijd knipperen we niet eens meer als er weer een paar miljoen in een emmer naar de Noord-Zuidlijn brengen, of als we tientallen miljoenen moeten investeren in de ICT van de stad. Een lokale zender met onafhankelijk en kritisch nieuws is tamelijk cruciaal, zou je zeggen (dan nemen we Awick maar op de koop toe).
Maar moet nu de raad een beetje het geprutst van de vorige bestuurders oplossen, zonder dat er echt een goed financieel verhaal ligt (al lijken de nieuwe bestuurders me erg competent)? Zonder dat die fusieplannen tussen RTV Noord-Holland en AT5 nog eens onder de loep zijn genomen? Dat kan ik niet verantwoorden. Ik wil dat AT5 blijft bestaan: ik draag bijvoorbeeld Studio Ajax, het AT5 Nieuws, Kort Amsterdams en Business Inc een warm hart toe. Maar niet tegen elke kosten. Daarom gaan we nog eens peuteren in dat fusieplan, om te zien of er niet toch nog een mogelijkheid ligt om de onrechtvaardige verdeling van gelden in de provincie op te heffen. AT5 bungelt nog even – maar we zijn het aan de medewerkers en de Amsterdammers verplicht in december een oordeel te geven. Enige wijsheid kunnen we daar wel bij gebruiken.