Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

De ondraaglijke leegstand van ons bestaan

  •  
05-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Over de leegstand van kantoorruimte

Meer over:

cartoon, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

JohnnySack
JohnnySack5 jan. 2011 - 9:27

Een mooie tekening Adriaan!

JohnnySack
JohnnySack5 jan. 2011 - 9:27

Zelfs Kundera had hem zo begrepen.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2011 - 9:27

De ondraaglijk kille realiteit van speculatie...

ErnsTT2
ErnsTT25 jan. 2011 - 9:27

Precies ! Je had het niet beter kunnen zeggen, de ultime vernedering van de Mens. Allerlei dak en thuislozen die vroeger juist voor het behoud van karakteristieke panden zorgden hier ten lande, waar later nog de Stichting Sophia uit voortgekomen is, word nu zelfs de essentiele GGZ onthouden. En Bouwend Nederland van meneer Brinkman, krijgt miljarden subsidies om de leegstand in stand te houden, *en* word door de minister van veiligheid en angst ook nog eens geholpen om die leegstand met de harde hand van de binnenkort tot staats veiligheidsdienst omgevormde polititie te "hand-haven" De menselijke beschaving is afgeschaft ten gunste van het groot kapitaal

maclofty
maclofty5 jan. 2011 - 9:27

Goed getroffen !!!!

meijerlahn
meijerlahn5 jan. 2011 - 9:27

Een ongelooflijk cynische cartoon, maar wel realiteit. :(

Jahannas
Jahannas5 jan. 2011 - 9:27

...is niets cynisch aan deze cartoon: Ik ben sinds 2002 regelmatig via Sloterdijk naar Amsterdam gegaan, en heb daar al die jaren (en dat is nog steeds zo) inderdaad pakweg 80% van de kantoorflats leeg zien staan (of binnen heel afzienbare tijd worden) En dat is uiteraard niet de enige plek. Het ergste is echter nog: nu we met dat IDIOTE kraakverbod zitten zie je dus dat de mensen DIE er dan nog gebruik van maakten als zijnde anti-kraak bewoners er inmiddels ook uitgemikt zijn, want je hebt nou niemand meer nodig om je leegstand te beschermen. Wederom een rechts mes dat de burger van 2 kanten in de vingers snijdt. En iedereen die durft te beweren dat deze regering ook maar iets positiefs teweeg brengt is gewoon niet goed bij zijn hoofd.

Dehnus
Dehnus5 jan. 2011 - 9:27

Vanochtend.. ik reed over de Groningse Ringweg.. en ja hoor er werd weer een kantoren complex gebouwd. Op de zijkant hing een groot bord, "Te huur" hehe. Er word nog steeds zoveel op vastgoed gespeculeer dat het echt ziek is.

Sternenstaub
Sternenstaub5 jan. 2011 - 9:27

"En iedereen die durft te beweren dat deze regering ook maar iets positiefs teweeg brengt is gewoon niet goed bij zijn hoofd." Niet goed bij zijn hoofd, niet goed bij zijn hart, nee, eigenlijk nergens goed bij, behalve als de kippen om hun derde-rangs ikke-belangen door stemmingmakerij, bangmakerij en manipulatie (anti-sociale propaganda dus, van Staatswege, en gesubsidieerd door allen... ja, echt állen, dus ook kinderen, jongeren, werklozen, alleenstaande moeders, arbeiders, arbeidsongeschikten, kunstenaars, apartlanders en ouden van dagen, want al die groepen betalen er de hoogste prijs voor) tot de eerste te promoten, waarmee woningnood van die plek geduwd wordt, en met intimidatie en geweld gehouden. Vandaar dus die wet. Rette-ke-tet voor het grootkapitaal. Grootgrondbezitters vreten ons kaal. En dan heten krakers er volmaakt foute praktijken op na te houden. Ach en wee. Het is de omgedraaide wereld, wat de bescherming van belangen betreft. Daar kan geen medicijngebruik tegenop, tegen die eigen bijdrage van tegenwoordig. En wiet roken ook al niet, dankzij de hypocriet die het laatste vrije genot van een pasjeswet voorziet. Taskforce Incompetent, Doch Adequaat (naar vocabublère Verdonk). Denkend aan Holland zie ik brede asfaltwegen dwars door natuurmonumenten gaan, rijen ondenkbaar lelijke kantoren die overal en nergens staan. Met de bleke morgen breekt een dag van zorgen aan over wat gekraakte boerderijen, ergens in het land verborgen voor het leger van de valse torenkraai. (Vrij naar Marsman)

Ginerted
Ginerted5 jan. 2011 - 9:27

Het gros van de mensen die op straat bedelen hebben een ander probleem dan een dak boven hun hoofd of het niet hebben van een (kantoor)baan. Wil je deze mensen werkelijk helpen, of gebruik je ze als politiek instrument, of is je behoefte aan medelijden er een van morele zelfbevreiging ("Ik ben tenminste een goed mens."). De in Londen werkzame organisatie die zich bezig houdt met het bieden van zorg en hulp aan mensen die op straat bedelen deed in de afgelopen kerstweek een verassende oproep aan de potentiele weldoeners: "Want daar zit hij, gehuld in lagen wol, in zijn vervuilde slaapzak op wat natte kartonnen dozen, met een even vies hondje aan zijn voeten. Hij houdt een bekertje op - meestal van koffieketen Starbucks. Iedere dag op dezelfde locatie en altijd met dezelfde vraag: of de passant wat geld wil geven. Alleen zijn de temperaturen nu onder de nul. De consternatie was deze winter groot toen een daklozenopvang opriep om dit jaar vooral géén geld te geven. De meeste bedelaars spenderen het geld aan drank en drugs, vooral cocaïne en heroïne, zei Thames Reach, die 8.500 daklozen opvangt. De kerstbonus - soms wel 400 pond per dag, terwijl bedelaars in andere seizoenen slechts 50 pond per dag 'verdienen' - leidt alleen maar tot overdoses. Geld geven aan bedelaars is geen teken van goedheid, het heeft gevolgen, zei Mike Nicholas. Liever ontving de organisatie zelf een donatie. De politie van Westminster kwam met cijfers: 70 procent van de bedelaars die waren gearresteerd, testte positief voor drugs. De meesten bleken bovendien in hostels te wonen, een huurhuis te hebben en een uitkering. Verschillende Londense deelgemeenten volgden met vergelijkbare oproepen. Geef liever een kop thee, suggereerde Thames Reach. Of maak een praatje met de bedelaar in jouw wijk. Medemenselijkheid toon je door belangstelling." (Bron NRC)

robheus2
robheus25 jan. 2011 - 9:27

Leegstaande koopwoningen zijn ook een probleem. Zoals in de tasmantoren, een luxe appartementen complex waar de woningbouw stichting 70% van de investering deed, maar nog altijd vrijwel leeg staat. http://www.tasmantoren.nl/media/documents/prijslijst_tasmantoren_huren.pdf

keroman
keroman5 jan. 2011 - 9:27

De oorzaak waardoor ons landschap in de afgelopen jaren ontsiert is geraakt met leegstaande kantoren en uniforme bedrijventerreinen is gelegen in de gemeentelijke grondpolitiek. Iedere gemeente, en zeker die langs een snelweg zijn gelegen zagen hun kans schoon om gemakkelijk geld te verdienen. Een weiland ombouwen tot kantorenpark of bedrijventerrein levert veel en gemakkelijk geld op. Projectontwikkelaars zagen ook hun kans schoon en veel bedrijven verhuisde van verouderde kantoren naar nieuwere met parkeerplaatsen, makkelijker bereikbaar, een lift enz. De verouderde kantoren bleven dus leeg achter omdat daar geen markt meer voor was/is. De gigantische nieuwbouw heeft geleidt tot een overschot waar dus ook geen markt meer voor is. Kortom; kortzichtige gemeentepolitiek (gratis geld om leuke dingen te doen en dus stemmen te kopen) en de hebberigheid van projectontwikkelaars zijn de ware reden voor de huidige leegstand.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2011 - 9:27

Nederland; een paradijs op aarde waar zelfs de daklozen het zich kunnen veroorloven bij Appie Hein te shoppen...

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT25 jan. 2011 - 9:27

Misschien is het wel een mooie carriere move voor je :-)

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2011 - 9:27

En dan te weten dat er nog talloze business parks -zoals men deze architectonische gezwellen pleegt te noemen- op de tekentafel bivakkeren. Het zijn slechts paradepaardjes van wethouders.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub5 jan. 2011 - 9:27

Absoluut. Alleen leuk voor het egomane groepje dat zich de elite waant.

Rechterhand
Rechterhand5 jan. 2011 - 9:27

de leegstand van oude kantoorpanden is vaak de oorzaak van het groeien van de grote bedrijven. Het huren van een leegstaand pand gebeurt vaak niet vanwege specifieke eisen van het bedrijf waaraan men niet aan kan voldoen, zoals het koelen van een serverruimte. ook voldoen de meeste leegstaande gebouwen niet aan de huidige eisen en moderniteiten. dus wordt er dan gekozen voor nieuwbouw. heeft onze vriend zwerver geen vrienden/familie waar hij op terug kan vallen in deze barre wintertijden. de overheid hoeft toch zeker niet te zorgen voor zijn slaapplek, we zijn volwassen mensen dat soort dingen kunnen we zelf wel regelen. bovendien is het zo dat zwervers vaak kiezen voor een zwervend bestaan.

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub5 jan. 2011 - 9:27

We moeten als maatschappij volgens jou kennelijk wel alle ruimte geven aan eco-schadelijke verspilling, die ook nog een enorme verlelijking inhoudt, maar er is geen plaats in de lege herberg voor de daklozen, want dat KIEZEN zij zo, dat buitengewoon zware bestaan, waar een prietpratende burger geen drie dagen mee zou kunnen ruilen, zeker niet in deze koude, harde tijd. Ja, de overheid dient, als een dakloze dat wil, wel degelijk voor redelijke opvang te zorgen. Dat heet beschaving. En dat is pas volwassen, als je aan die kwalificatie de juiste waarde zou hechten. Bedrijven zouden verplicht moeten worden om samen met de overheid die opvang te faciliteren, gezien hun laakbare verspillings-, verlelijkings- en vervuilingspraktijken.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2011 - 9:27

'....dat soort dingen kunnen we zelf wel regelen.' ? Ik neem aan dat je dan zelf ook hulp aanbiedt als het op je pad komt....