Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De ondergang van een ziekenhuis

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe het Ruwaard van Putten failliet ging
Vorige week werd het faillissement van het Ruwaard van Putten ziekenhuis uitgesproken. Een belangrijk ziekenhuis – het enige op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten – dreigt zo te verdwijnen. De drie ziekenhuizen die het hospitaal willen overnemen zijn ondertussen begonnen met het plunderen op klaarlichte dag.
Specialistische zorg wordt op dit moment overgeheveld naar één van de drie overnemende ziekenhuizen. Dit terwijl het ziekenhuis van onschatbare waarde voor de regio is. Ten eerste omdat het eiland Voorne-Putten maar matig bereikbaar is en mensen straks in geval van nood lang onderweg zijn naar medische hulp. Ten tweede omdat het eiland vlak naast de Botlek met al haar zware industrie ligt. Een kleine reconstructie geeft inzicht in hoe het zover heeft kunnen komen.
Reconstructie Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis komt in opspraak omdat de kwaliteit van de zorg onder de maat zou zijn. Specialisten ruziën en het management faalt. Patiënten blijven vervolgens weg, waardoor de inkomsten achterblijven. Als eind 2012 de klinische cardiologie wordt gesloten en het ziekenhuis onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg komt gaat het helemaal mis. De schulden lopen snel op. In plaats van de helpende hand uit te steken om dit voor de regio belangrijke ziekenhuis te behouden blokkeren de verzekeraars CZ, Achmea en VGZ een oplossing om te voorkomen dat het ziekenhuis failliet gaat. Daardoor komt het ziekenhuis steeds verder in de financiële problemen.
Een nieuwe bestuurder wordt aangetrokken om de ondergang van het ziekenhuis te voorkomen, maar het Ruwaard van Putten zakt steeds verder weg in het moeras. Toch is redding nog mogelijk: een reddingsplan dat februari 2013 wordt gepresenteerd krijgt echter wederom geen steun van de verzekeraars. De bij een overname betrokken ziekenhuizen vinden de risico’s te groot en haken voorlopig af. Een faillissement is goedkoper, vooral omdat het personeel dan onmiddellijk ontslagen is en schulden afgewenteld kunnen worden op de samenleving en crediteuren. Bovendien kan het ziekenhuis worden uitgekleed en kan het marktaandeel worden verdeeld onder de omliggende ziekenhuizen. Hier zien het Maasstad Ziekenhuis, het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis wel brood in.
Overname Dat procedé herhaalt zich wanneer recent een overname door de investeringsmaatschappij Medinova van Fentener van Vlissingen zo goed als rond is. De plannen van de investeerder houden in dat het ziekenhuis overeind blijft. Het Maasstad Ziekenhuis is echter niet te spreken over deze overnameplannen. Dit zou immers de eigen plannen doorkruisen om na een faillissement het ziekenhuis over te nemen en uit te kleden. Bij de grootste zorgverzekeraar CZ vindt het Maasstad Ziekenhuis een gewillig oor, CZ houdt de overname van het ziekenhuis tegen. Een faillissement is daarmee onafwendbaar.
Vorige week viel het zwaard van Damocles: het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging failliet. Het personeel verliest zijn baan en alle opgebouwde rechten. Ze werken nog wel door in de hoop dat ze een baan krijgen in te toekomst. De overnemende partijen, met het Maasstad Ziekenhuis voorop, laat er geen gras over groeien. Sommige medisch specialisten kunnen per direct vertrekken, anderen krijgen een contract tot december aangeboden. Er wordt daarmee voorgesorteerd op het overbrengen van lucratieve activiteiten naar de overnemende ziekenhuizen die het marktaandeel van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis graag voor hun rekening nemen. Personeel, specialisten en patiënten blijven gedesillusioneerd en woedend achter. Hun ziekenhuis wordt uitgekleed. Het voor het eiland Voorne-Putten zo belangrijke volwaardige ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde dreigt te verdwijnen en te verworden tot een veredelde huisartsenpost.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

JongLinks
JongLinks3 jul. 2013 - 11:24

Een eenzijdig verhaal en dat is niet erg, maar de zelfverzekerdheid waarmee mevrouw Leijtens het brengt stoort mij mateloos. Mevrouw Leijtens is namelijk een politicus, geen arts/bestuurder/econoom/jurist. Mevrouw heeft geen enkele twijfel over de levensvatbaarheid van dit ziekenhuis en schat de waarde veel te hoog in. De waarde van dit ziekenhuis is namelijk geheel niet zo groot als mevrouw die schetst. De acute zorg kan wettelijk door de omliggende ziekenhuizen worden geleverd en dit moest hiervoor soms ook al omdat specialistische zorg op sommige gebieden al niet aanwezig was. Het Ruwaard ziekenhuis was al niet een allround ziekenhuis namelijk. Daarnaast zijn de problemen van het Ruwaard ziekenhuis zeer hardnekkig en heeft dit deels te maken met het feit dat het ziekenhuis niet zelfstandig kon functioneren. Dit kan namelijk niet door een veel te klein aanbod van patienten. Dan is het nog een kritiek op de verzekeraars. Deze worden aangevallen omdat ze simpel weg ons behoeden voor de laste post die de patienten niet kunnen dragen. Als de verzekeraars namelijk door waren blijven betalen had dat geld ergens vandaan moeten komen. Geld dat anders naar patienten zou gaan zou dan gewoon naar een invalide organisatie gaan. Het Ruwaard ziekenhuis is te lang blijven leven en heeft daarmee tot schade bij patienten en bij personeel geleidt. Dit goed praten getuigd van onrealistisch denken, maar toch zeker ook van populisme.

basOoms
basOoms3 jul. 2013 - 11:24

De ondergang van dit dodenziekenhuis is al geruime tijd bezig. Als in 2008 stelde het management de verkeerde prioriteiten en besloot dat het verboden was te roken in eigen auto op het parkeerterrein.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jul. 2013 - 11:24

Ach ja, het 'Ruwe Trutten'-ziekenhuis zoals het hier in de regio genoemd wordt... Jaren geleden daar geweest wegens een scherpe pijn in mijn been na een val. Niks aan de hand, gewoon een verstuiking. Foto? Niet nodig. Na 3 dagen toch maar een second opinion gedaan bij een ander ziekenhuis. Conclusie: dubbele beenbreuk. En zo zijn er meer anekdotes in mijn kennissenkring. Dit ziekenhuis was al lang aan het wegzakken in het moeras.

1 Reactie
basOoms
basOoms3 jul. 2013 - 11:24

Ken nog een zelfde geval. Direct daarna was operatie nodig in Ijssellandziekenhuis.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jul. 2013 - 11:24

Als het aan de SP ligt krijgt Voorne Putten vast ook een eigen topuniversiteit, een professioneel symfonieorkest, een verdubbeling van het treinnet, en extra subsidie voor het behoud van de Voorne-Puttense cultuur. Dat is namelijk ook allemaal heel belangrijk voor de bewoners van het eiland.

1 Reactie
noorloosn2
noorloosn23 jul. 2013 - 11:24

beetje holle rethoriek is u niet vreemd lijkt me zo. in plaats van in te gaan op de inhoud gaan blazen over subsidiekranen. dat maakt een diskussie niet veel levendiger

insignia
insignia3 jul. 2013 - 11:24

Sorry maar ik vind dat een faillissement van een gemeenschapsvoorziening als een ziekenhuis onbestaanbaar is. Een bewijs van doorgeslagen commercie. Maar ik ben ouderwets en heb 3 of 4 zeer goede ziekenhuizen in de buurt plus een ambulanceservice binnen 200 m. Hoe is het lokale bestuur daaronder? Hoe is de aanrijtijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Hoeveel ambulances staan gereed? Hoeveel is een mensenleven waard?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jul. 2013 - 11:24

[Hoe is de aanrijtijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Hoeveel ambulances staan gereed? Hoeveel is een mensenleven waard?] Dat zijn relevante vragen ja. Tussen 2 ziekenhuizen per huizenblok en 1 ziekenhuis in Nederland zal ergens een balans zijn waar we het mee moeten doen. Ik heb geen idee of die huidige situatie ten opzichte van die balans een faillissement van RvP nu een ernstige zaak of een rimpeling op het water maakt.