Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

De onbeschaamde terugkeer van Jack de Vries

  •  
09-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dat de onbetrouwbaar gebleken Jack de Vries terug is in de publieke ruimte bewijst zijn gebrek aan schaamte 
Jack de Vries maakte ik mee als lid van de programmacommissie van het CDA in 1997/98. Hij was zo iemand die lange betogen kon houden, maar waarbij je na een paar minuten al niet meer wist waar het over ging.
Zijn grootste politieke succes was zijn benoeming tot staatssecretaris van defensie in 2007 in het kabinet met Wouter Bos als een van de vice-premiers. In de verkiezingscampagne van 2006 had Jack er persoonlijk voor gezorgd dat Wouter Bos als een onbetrouwbaar politicus werd afgeschilderd. Dat verhinderde hem niet om in het kabinet plaats te nemen. Met iemand samenwerken die onbetrouwbaar is kan Jack wel. Dat zijn grootste succes ook zijn politieke ondergang werd is bekend.
Laten we nog eens even zijn (wan)daden langs lopen. Ten eerste ging hij een liefdesrelatie aan met een ondergeschikte. In het leger is dat absoluut verboden. Door deze wandaad ontwrichtte hij ook zijn gezin. Wandaad? Wel voor een vertegenwoordiger van een partij die het gezin als basis voor de samenleving ziet. Zijn derde wandaad was dat hij zijn relatie geheim probeerde te houden, wat natuurlijk niet lukte. Er zijn altijd genoeg parasieten voor handen die zo’n makkelijk prooi willen bespringen. Zijn vierde wandaad was vervolgens dat hij dacht er mee weg te kunnen komen. Jack moest er nog een paar weken over denken voor hij zijn ontslag nam.
Zijn vijfde wandaad is misschien wel zijn grootste. Hij denkt namelijk dat zijn wandaden niet verhinderen dat hij weer terug kan komen in de publieke ruimte. En Jack is weer helemaal terug. Je kunt tegenwoordig niet langs de kletskousprogramma’s op de tv zappen of daar zit de blije Jack als gast. 
Wat ik niet begrijp is dat iemand die er op uit was de onbetrouwbaarheid van anderen voor het voetlicht te brengen, maar uiteindelijk zelf onbetrouwbaar bleek, denkt dat hij toch betrouwbaar genoeg is om weer een rol te kunnen spelen in het publieke debat. Jack is niet dom of naïef, want dan had hij geen succesvolle spindoctor kunnen worden. Het moet dus wel pure onbeschaamdheid zijn van Jack dat hij zichzelf weer in de publieke etalage zet.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

meijerlahn
meijerlahn9 mei 2011 - 13:40

Met Verhagen het addergebroed van het cDA. Ik word hier vrolijk van, mooi samengevat. Hartelijk dank.

Echo10
Echo109 mei 2011 - 13:40

Het CDA is mijn partij niet en Jack is mijn persoon niet (vind het ook een glibber), maar ik vind het verschrikkelijk laag om zijn persoonlijke liefdesleven publiekelijk als wandaden af te schilderen. Dat is op een heel erg lage manier op de persoon spelen. Ja, hij is verliefd geworden op een collega, nee dit mag niet. Ja, hij heeft (als CDA'er) zijn gezin verlaten en ja, dit is heel erg zielig voor zijn gezin (en voor hem). Maar dit heeft helemaal niets te maken met zijn professionele integriteit. CDA'ers zijn ook maar mensen. Ga je alsjeblieft heel erg schamen.

dboomen
dboomen9 mei 2011 - 13:40

Jack de Vries is nooit weggeweest uit de politiek. Het vrolijke bekkentrekken in kletskousprogramma's is gewoon in zijn Web Verweven. Iedereen had dat wel door. Zijn populariteit was/is al 0,0 en zal nu in het Negatieve gaan zakken.

rgeurtsen
rgeurtsen9 mei 2011 - 13:40

Leuke redenatie... maar kan gemakkelijk met een simpel handgebaar terzijde worden geschoven. Tenzij... Tenzij Verbon meer weet dan hij wil vertellen... en dat is gezien de move rond DeJager heel goed mogelijk.

Hoogkamer2
Hoogkamer29 mei 2011 - 13:40

Wat een slecht stuk. Echt het niveau van een hoogleraar. Het klinkt alsof Harry nog een persoonlijke kwestie heeft met Jack de Vries. Ik ben geen fan van Jack, maar Harry maakt er helemaal een potje van.

Pjotrs
Pjotrs9 mei 2011 - 13:40

Actief zijn binnen het CDA betekent automatisch dat je een onbetrouwbare wandadiger bent. Dat vervolgens de ene onbetrouwbare wandadiger de ander de maat neemt, boeit niet echt.

HugoSpanje
HugoSpanje9 mei 2011 - 13:40

Meneer Verbon en de Vries gaan geen vrienden worden denk ik.

JanB2
JanB29 mei 2011 - 13:40

Zo'n stuk kan alleen een CDAer schrijven.

Harmen2
Harmen29 mei 2011 - 13:40

Interessante analyse om iemands prive gedragingen te gebruiken om aan te tonen dat hij onbetrouwbaar is. De Vries heeft boete gedaan voor zijn "wangedrag" door af te treden dus wat is nou het probleem? Dat hij in kletskousprogramma's die met de Nipkowschijf worden beloond, optreed? Ik ben geen fan van Jack, maar nog minder van Harrie Verbon, die wel vaker dit platform gebruikt voor het etaleren van zijn persoonlijke vooroordelen.

Jensson
Jensson9 mei 2011 - 13:40

Kennelijk heeft Harrie Verbon nog niet door dat onbetrouwbaarheid de nieuwe Hollandse deugd is; althans volgens degenen die nu het CDA nog durven steunen...

msj_meijerink
msj_meijerink9 mei 2011 - 13:40

Dat Jack de Wipper zo snel mogelijk weer op het politieke toneel zou verschijnen is destijds al door menigeen voorspeld. Zeker nu het CDA steeds dieper en dieper in het Verhagen-moeras wegzakt, is hij nóg harder dan tevoren nodig om Maxime de Karaktermoordenaar weer eruit te trekken. Dus binnenkort kunnen alle overige partijen (van VVD tot SP) én de GBL 'vrolijkmakende' berichten over hen in de media verwachten, met als afzender JdW alias JdV. Dat is aantoonbaar zijn strategie, hij is bijna de bedenker van het bashen van je tegenstanders. En alle vrouwen onder de 40: pas op als Jack in de buurt komt, hij heeft je zo met hem de koffer ingeluld.

Ginerted
Ginerted9 mei 2011 - 13:40

Mag ik het schaamteloos vinden iemand hierom schaamteloos te noemen en te stellen dat deze het daarom tevens niet verdient terug te keren in een openbare functie? Wat mij betreft verliest schrijver dezes eeuwige publiek vergetelheid. Het enige wat hooguit een beetje grappig is, is het feit dat de Vries een man was die het gezinsleven idealiseerde en toch de fout in ging. Maar verder is het een privézaak die alleen betrokkenen aangaat.

PietPaaltjes
PietPaaltjes9 mei 2011 - 13:40

Had van Harrie Verbon als Hoogleraar Openbare Financiën eerder een artikel over de bonusuitspraken van Lodewijk de Waal verwacht.

TheBlackSwan
TheBlackSwan9 mei 2011 - 13:40

Waarom is Jack niet veroordeeld wegens ontucht met een ondergeschikte, zoals gesteld in het wetboek van strafrecht? Heeft de officier van justitie geseponeerd? Heeft Jack nog zicht op een verklaring omtrent gedrag, wanneer zijn werkgever daarom vraagt?

peterh2
peterh29 mei 2011 - 13:40

Als iedereen die ooit vreemdgegaan is niet meer op TV mag dan zou het toch wel erg rustig worden op de vaderlandse TV denk ik zo...? Eigenlijk snap ik vooral niet waarom al die programma's nu zo graag Jack in de uitzending willen hebben: toen hij nog SC was had hij invloed en was zijn mening relevant vnnuit de actualiteit, nu is hij 'gewoon' burger die toevallig zijn ondergeschikte alle hoeken van een tank heeft laten zien... wat maakt zo iemand zo interessant voor je programma?

leeuwenvanj
leeuwenvanj9 mei 2011 - 13:40

En dat durft de heer Verbon te zeggen, schaamteloos verdedigt u de misdaden van Israel, daar valt een slippertje met een ondergeschikte bij in het niets. Maar ik mag de heer de Vries niet en zou niet rauwig zijn als hij niet terug komt. De leugens over Afghanistan zijn te doorzichtig en een schending van elk recht.

Opinius
Opinius9 mei 2011 - 13:40

zijn scheve schaats in zijn huwelijk ? ach wat,..dat is prive...ook op werkvloeren gedoe gedeuns Daarvan lopen er miljoenen. goed even dan maar de policus ik heb altijd al de pest gehad aan mensen met een bevroren vriendelijke grijns op hun smoel die daarmee ijzig predenderen dat niets hun uit de "rol" kan brengen,. whatever they do , maar nog meer: whatever happens what did they do . van die lopen er nog een paar rond,.in den haag. de dappere dodo's how cute

Opinius
Opinius9 mei 2011 - 13:40

de Hobach schreef: Blijft over: het besmeuren van Bos. Dat zou ik ook gedaan hebben, dat is onderdeel van politiek bedrijven. We herinneren ons allemaal nog de verkiezingsfilmpjes over (inmiddels Minister-President) Mark Rutte als moederskindje en ga zo maar door. A propos, Bos had natuurlijk ook zelf kunnen weigeren om nog langer in het kabinet plaatst te nemen met die spin-doctor."" Uiteraard U zou dat ook gedaan hebben ,.besmeuren. bij de les blijven heer den holbach daar houdt U toch zo van: mooi les 1 besmeurd en verraden was Bos al lang eerder in Brussel door die cda misdienaar Verhagen die zo gladjes de wijn doorgeeft aan het altaar in een avondmaal , en dat alles VOOR dat verkiezingspropagandafimlpje kwam hoor de consorten uit die cda die intussen Uw partij vvd maten zijn en hun slag wisten te slaan in gedogen van verder verraad. want heer holbach meldt: u zou dat ook doen in politiek bedrijven, les 2 Bos is zelf opgestapt. daar heeft U (als ik U aandeel hier lees ) en U partij die zich voor een judakus verkocht,want wat is al moraal nietwaar daar kun je geen geld mee verdienen joh en heeft die cda EN vvd zich dan ook voortreffelijk in bewezen. dat is voor U politiek bedrijven. zo "ziet het dan ook uit" wat een armoeige bende

Bagus
Bagus9 mei 2011 - 13:40

Ik ben absoluut geen fan van de heer De Vries, maar het deuntje in het artikel van de heer Verbon klinkt mij te vals. Alleen al maar omdat het veroedens doet rijzen van persoonlijke rekeningen die nog vereffend moeten worden. Jammer ! Het principe: "wie breekt (ic de wet) betaalt" is voldoende reden om de heer Vries op zijn (prive) daden aan te spreken. En dat is met zijn aftreden ook daadwerkelijk gebeurd. Of niet soms ?

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet9 mei 2011 - 13:40

Wat een uitermate sneu stuk van nota bene een hoogleraar. Ik ben absoluut geen fan van Jack de Vries noch van het CDA, maar kennelijk komt meneer Verbon niet verder dan wat verwijten aan De Vries vanwege de scheve schaats die hij gereden heeft met een ondergeschikte. Geen enkel inhoudelijk argument, louter op de persoon spelen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 mei 2011 - 13:40

Wandadiger. Goed gevonden. Het meest irritantste is dat hij bijna elke week bij DWDD mag aanschuiven maar daar gewoon zijn propagandaverhaaltje mag houden. Kritiek is uit den boze bij de Nipkowwinnaars.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 mei 2011 - 13:40

Een beetje verwijtend stuk inderdaad. Maar dat Jack de Vries een stap terug heeft moeten doen, daar ben ik niet rouwig om! Ten eerste de ultieme hypocrisie van het verkondigen van het gezinsleven als hoeksteen van de samenleving, en dan in een functie waar het zelfs wederrechtelijk is, vreemdgaan... Hoe weinig waren zijn woorden dan wel niet waard? Maar belangrijker nog, want uiteindelijk blijft het eerste gewoon plat vreemdgaan, is dat hij probeert de Amerikaanse manier van politiek bedrijven hierheen te halen. Het doel van de politiek is om de samenleving goed beleid te geven. Het moet goede wetten aannemen, waar de samenleving beter van wordt. Dat doe je niet door anderen omlaag te halen, puur op het imago spelen. Onliners waardoor je hoopt dat 0,2% van de stemmers overloopt... ik word er niet goed van. Maar goed, uiteindelijk ontkom je er niet aan. En hebben we al niet een Amerikaanse stijl van politiek? In verkiezingstijd in ieder geval wel. In een eerder topic op Joop heb ik al eens mijn hoop voor het volgende uitgesproken: ["Ik hoop dat links en rechts het een en ander laten varen en dat er in een samenwerkingsverband een nieuw ontwerp voor Nederland wordt gemaakt. Niet politici domineren de keuzes, maar technocraten, wetenschappers, juristen, rekenkamers en filosofen (en ...?). Een nieuwe overheidsvorm waarbij vooral corruptie moeilijk wordt gemaakt en er basisbehoeften -waaronder financiële zekerheid- veilig gesteld worden. Maar wat zijn die basisbehoeften? Bij welke basisbehoeften wordt een maatschappij nog genoeg gestimuleerd om te ontwikkelen? Een vorm van corruptiebestrijding zou het naar draagkracht straffen van fraudeurs, corruptie enz zijn. Iedereen moet evenredig de kracht van de wet voelen. In dat nieuwe ontwerp moet Nederland zich ook herpositioneren in de wereld. Waar zou Nederland zich in kunnen specialiseren? Handel, zeevaart, ingenieurs, landbouw, internationaal recht, ict(?), wat nog meer? Het systeem moet qua investeringen die sectoren stimuleren, tot we er het beste in zijn van de wereld."]

RobvanderHilst1
RobvanderHilst19 mei 2011 - 13:40

De figuur Jack-het-lek (typische Bad Boy van 'Den Haag') aanvallen door, als een moraliserende dominee van de koude aardappelgrond, de persoon Jack de Vries op de korrel te nemen. Jemig de pemig: wat een Leed kan iemand wel niet oplopen in de CDApartijkrochten en dat dus jarenlang in zijn bol opgeslagen houden. Vrij zwak van gristenvrind Verbon

JanssenuitEtten
JanssenuitEtten9 mei 2011 - 13:40

Aanvullend op uw stelling wil ik het volgende naar voren brengen; Naast het verbod op een relatie met een ondergeschikte, heeft Meneer de Vries * de verantwoordelijkheid voor de inzet van de partner van zijn minnares. Nogal een glijdende schaal indien hij misbruik van zijn positie had willen maken. * Heeft zij de positie van vrouwen in het leger in het algemeen geschaad, ze gedraagt zich niet des officiers. Vele mannen zullen zich wel 3 keer bedenken om een jonge vrouw een dergelijke positie te laten verwerven, omdat Melissa Goede er publiekelijk niet professioneel mee om heeft kunnen gaan. *Heeft de master spindocter zijn vriendinnetje geadviseerd in een pulpblad inclusief glamourfotos te laten kakelen hoe zielig het voor hen beide was. Het veroveren is blijkbaar haar grootste prestatie, iets waar ze beide erg trots op zijn. Een grotere middelvinger naar je ex vrouw en kinderen kan je m.i. niet bedenken. Smakeloos en een politicus onwaardig. De akkefietjes met de LKOL de Haas tonen vervolgens ook aan hoe onvoorzichtig en nonchalant er door deze ex-staatssecretaris met gevoelige aangelegenheden is omgegaan, *om over het risico van chantage van een hooggeplaatste dat we hebben gelopen nog maar te zwijgen. Al met al; nooit meer terug laten komen die man!

JoopSchouten
JoopSchouten9 mei 2011 - 13:40

Goeie Harrie. Ik denk exact hetzelfde over deze glibber.

2 Reacties
Echo10
Echo109 mei 2011 - 13:40

Jij vind ook dat een getrouwde CDA'er die op een collega verliefd wordt en zijn gezin verlaat, nooit meer in de politiek terug mag komen? Wow, daar laat je een empathisch vermogen zien. Of geldt dit alleen voor glibbers? (Want dat het een glibber is, daar zijn wij het wel over eens)

boswachter2
boswachter29 mei 2011 - 13:40

Laat nu eens eindelijk weten welke mensen bij jou wel goed vallen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mei 2011 - 13:40

Iedere keer als ik zijn uitgestreken smoelwerk met dat vaak wat meewarige en arrogante lachje bij DWDD zie, dan zap ik zo snel als ik maar kan zover mogelijk weg. Heeft Van Nieuwkerk iets met hem? DWDD is door dat soort mensen inclusief Engeman Bleeker zo vaak naar voren te halen veel van zijn charme verloren - als het al charme had, maar dat laten we hier even buiten beschouwing.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje9 mei 2011 - 13:40

Iemand op zijn uiterlijk beoordelen is niet zo verstandig. Uw verhaal over de persoon in kwestie wordt er niet interessanter op. Draai desnoods uw TV-beeld op zwart en luister er in ieder geval naar, uw commentaar heeft dan in ieder geval enige waarde. Of kijkt u wel stiekem?

[verwijderd]
[verwijderd]9 mei 2011 - 13:40

Persoonlijk hou ik privé en zakelijk graag gescheiden. Dat zouden meer professionals moeten doen. Dat scheelt al een fors aantal wandaden. Four down, some to go. Blijft over: het besmeuren van Bos. Dat zou ik ook gedaan hebben, dat is onderdeel van politiek bedrijven. We herinneren ons allemaal nog de verkiezingsfilmpjes over (inmiddels Minister-President) Mark Rutte als moederskindje en ga zo maar door. A propos, Bos had natuurlijk ook zelf kunnen weigeren om nog langer in het kabinet plaatst te nemen met die spin-doctor. En dan nu dat terugkomen in de publieke ruimte. Een schande? Vanwege een wip? Het is hier 2011, ik weet niet hoe dat bij Verbon zit. Er zijn meer "politieke wandaden" op het seksuele vlak gepleegd en allemaal zijn ze zonder veel consequenties geweest (want in het privé domein). De ene politicus gaat naar de hoeren, de ander laat zich bedienen in een fietsenhok en nummer drie gaat vreemd met een ondergeschikte. Zo gaat dat, anno 2011. Zo ging dat ook anno 1911. Alleen kwam het toen niet op TV. Ongetwijfeld is Jack de Vries uitgenodigd om weer op TV te verschijnen. Uitgenodigd worden en daar op in gaan is geen wandaad, dat is business as usual.

3 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen29 mei 2011 - 13:40

"het besmeuren van Bos. Dat zou ik ook gedaan hebben, dat is onderdeel van politiek bedrijven." Mensen als Jack de Vries hebben daar inderdaad een onderdeel van politiek bedrijven van gemaakt.

Wobbel2
Wobbel29 mei 2011 - 13:40

"Persoonlijk hou ik privé en zakelijk graag gescheiden" . Zou de Vries ook hebben moeten doen. Verder vind ik de man totaal niet interessant. Beschikt wel over een enorm lulorgaan.

Harmen2
Harmen29 mei 2011 - 13:40

Merkwaardige standpunten huldig jij soms, het persoonlijke van het zakelijke gescheiden houden en het toch maar besmeuren van iemands priveleven als onderdeel van campagnevoeren. Hoe verzin je het.

Michiel Online
Michiel Online9 mei 2011 - 13:40

dat vreemdgaan was niet zo netjes. die lange betogen kunnen soms niet werken. de rest boeit niet. ja toch harrie?

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs9 mei 2011 - 13:40

"dat vreemdgaan was niet zo netjes." Wat weet jij daar nou van? Ken je zijn ex?

[verwijderd]
[verwijderd]9 mei 2011 - 13:40

Jack de Vries is een echte CDA hetero en gaat als het moet over lijken. Pssst iemand mijn moeder kopen?

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs9 mei 2011 - 13:40

"Jack de Vries is een echte CDA hetero en gaat als het moet over lijken." Die beschuldiging van necrofilie is nieuw voor mij.

Florian2
Florian29 mei 2011 - 13:40

Wandaden blablabla. Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen meneer Verbon ! Vreselijk makkelijk (nee TE makkelijk) om vanaf de zijlijn mensen af te branden. Uw artikeltje toont aan dat u geen moraalridder bent: het toont een totaal gebrek bij U ZELF aan!

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer29 mei 2011 - 13:40

"Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen meneer Verbon !" Oei dat wordt dan moeilijk om ooit het gedrag van iemand te veroordelen. Wel een handige uitspraak trouwens om zélf stenen te gooien; je zegt er immers mee dat meneer Verbon zondig is. Meteen ook maar even doen: ----- Florian: "Uw artikeltje toont aan dat u geen moraalridder bent: het toont een totaal gebrek bij U ZELF aan!-------- Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen meneer Florian !