Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over opwindende bijwerkingen
“Alle geneesmiddelen hebben bijwerkingen en medicijnen die bijwerkingvrij zijn werken niet.” Een soundbite wordt dat geloof ik genoemd, goed voor twitter. Daarom maar even wat meer uitleg. In het geval van medicijnen die actief iets in het lichaam veranderen treden effecten op. Een deel daarvan is gewenst, maar een deel daarvan krijg je erbij en meestal is dat deel niet gewenst. Voorbeeld: je slikt een betablokker omdat je last van hoge bloeddruk hebt, maar je moet niet verbaasd zijn dat de stof ook effect heeft op andere delen van het zenuwstelsel en dat je kortademig wordt.
Kan het andersom? Ja. Toen sidenafil getest werd bij behandeling van angina pectoris (een hartaandoening die veroorzaakt wordt door aanvallen van vernauwing van de kransslagaders van het hart) bleek de gewenste bloedvatverwijding onvoldoende voor het hart, maar de bijwerking elders in het lichaam bleek voor de proefpersonen in het onderzoek wel gewenst. De bloedvaten naar de penis werden er namelijk ook wijder door, waardoor meer bloed de zwellichamen in liep en er een erectie ontstond. Spoedig daarna werd Viagra populair onder mannen bij wie hij niet meer zo best overeind bleef staan. Bijwerking werd hoofdwerking.
Orgasmes Maar nu een heel bijzondere bijwerking van het middel tegen de ziekte van Parkinson, rasagiline. Bij de ziekte van Parkinson is er onvoldoende neurotransmitter dopamine in de schakelplaatsen van het zenuwstelsel, waardoor er stoornissen ontstaan, vooral bij de bewegingen. Behandeling bestaat daarom uit het slikken van levoDopa, een vorm van dopamine. Op den duur is dat onvoldoende en daarom zijn er ook andere middelen ontwikkeld. Bijvoorbeeld middelen die dopamine activeren. Artsen in Turkije melden dat ze een 42-jarige vrouw behandelden met rasagiline en dat die als bijwerking enkele malen per dag orgasmes kreeg.
Omdat het ongewenste orgasmes waren noemen we het een bijwerking. Het lijkt me heel lastig om naar de dokter te moeten en als die vraagt “Wat is uw probleem?” te moeten vertellen dat je steeds klaarkomt. Zeker als de arts aan wie je dat moet vertellen ook nog een man is. Het lijkt me een hele drempel en dus mag je wel aannemen dat ze er erge last van had.
Seksverslaving Vreemd is het niet, want dopamine speelt een belangrijke rol bij het beloningsgevoel van seks (het klaarkomen), zoals het ook een grote rol speelt bij het beloningsgevoel bij gokken. We weten dat het mechanisme bij seksverslaving en gokverslaving ongeveer het zelfde is en via dopamine verloopt. We weten ook dat er bij gebruik van medicijnen zoals rasagiline al patiënten zijn geweest die enorm gingen gokken, zelfs hun huis verkochten en schulden maakten. Stoppen met het medicijn zorgde ervoor dat de goklust verdween, maar de schulden bleven.
De Turkse artsen lieten de vrouw met het medicijn stoppen en de orgasmes verdwenen, en toen ze die weer ging gebruiken kwamen ze weer terug. Dat is een duidelijk bewijs dat het van die dopamine kwam. Volgens hen is dit de eerste melding ter wereld van het optreden van orgasmes door het Parkinsonmedicijn.
QuickComeSpray Het zal me niet verbazen als binnen niet al te lange tijd een of andere handige farmaceut wat experimenteert met de dosis en de toedieningsvorm en dan met RASAzuigtabletten of met QuickComeSpray op de markt komt. Op de verpakking zal komen te staan ‘partner niet noodzakelijk’. Bij de bijwerkingen vinden we: Kans op gokverslaving. En als speciale waarschuwing: Gebruik met mate.
Want ja, zelfs de grootste liefhebber is na twintig van die orgasmes doodmoe en wil ook nog wel eens iets anders in haar leven.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht