Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Oekraïense president Zelensky steunt in Israël de agressie die hij in eigen land bestrijdt

  •  
05-05-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5795 keer bekeken
  •  
49429038007_9a2a2975ac_o

© cc-foto: Israel Ministry of Foreign Affairs

De recente verwoestende aanval van Rusland op Oekraïne dient krachtig veroordeeld te worden. Oekraïners komen in grote aantallen om, worden op de vlucht gedreven en zien hun materiële bezittingen verwoest worden. Een grof schandaal – net als de dood en het verderf dat Israël periodiek in de Strook van Gaza zaait, maar waarvoor velen in het Westen weg blijven kijken. 

Eerst en vooral is de Russische autocraat Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de catastrofe. Als een van de weinige Westerse intellectuelen wijst de prominente Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer er echter op dat het Westen medeverantwoordelijk is voor de escalatie. Een belangwekkend dissident geluid in tijden van sterk eenzijdige berichtgeving in de Westerse media over de achtergronden van het conflict. 

Mearsheimer analyseert ‘Ukraine’ vanuit een geopolitiek analyse-model gekenmerkt door een balance of power-politiek tussen grootmachten. Volgens hem hebben kleine staten serieus rekening te houden met de regels van het spel tussen de grootmachten – anders dreigt verwoesting, zoals het geval van Oekraïne aantoont. Het Westen heeft die balance of power-politiek ondergraven door na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 voormalige Oostbloklanden via toetreding tot NAVO en EU in zijn invloedsfeer te trekken – en zo die van Rusland (verder) te verzwakken. Men hoeft geen adept van het ‘realistische’ geopolitieke analyse-model van Mearsheimer te zijn om de juistheid van wat hij inzake ‘Oekraïne’ stelt, te onderschrijven. Het rechtvaardigt de verwoestende aanval van Rusland op Oekraïne nog altijd geenszins.   

Veel Palestijnen zijn van slag geraakt vanwege de dubbele maatstaven die het Westen ten aanzien van Rusland en Israël hanteert. Nog geen jaar geleden is de Strook van Gaza voor de zoveelste keer door Israëlisch militair geweld platgebombardeerd: de beelden van grootschalige verwoestingen door de Russische strijdkrachten in Charkov, Mariupol en elders doen daarbij niet onder voor die van de Israëlische strijdkrachten in de Strook van Gaza (met dien verstande dat de inwoners van Gaza het oorlogsgeweld niet konden ontvluchten vanwege de algehele Israëlisch-Egyptische blokkade). In het geval van de Palestijnse slachtoffers bleven van de kant van het Westen protesten uit – laat staan maatregelen om de apartheidsstaat Israël (aldus prominente Palestijnse, joods-Israëlische en internationale mensenrechtenorganisaties) voor zijn onderdrukking en systematische onteigening van de Palestijnen aan te pakken. Er waren zelfs geen steunbetuigingen met de slachtoffers. Dat stemt Palestijnen bitter.

Het werd er allemaal niet beter op door de uitspraken die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de achterliggende weken via de media over Israël heeft gedaan. Dat een president in het nauw gedreven zoveel mogelijk internationale steun probeert te verwerven en daarbij niet altijd even zorgvuldig opereert, kan hem nauwelijks aangerekend worden. Maar diens blinde identificatie met de apartheidsstaat Israël wèl en dit roept veel vragen op. Vrijheid voor zichzelf maar niet voor de ander? Zelensky is duidelijk niet van het politiek-inhoudelijke kaliber van Nelson Mandela.

Lang voordat het conflict met Rusland escaleerde, heeft Zelensky Israël herhaaldelijk geprezen als een model voor zijn land. Dat ging zover dat, met actieve steun van de president, Oekraïne het lidmaatschap van het VN-Commissie inzake de Uitoefening van de Onvervreemdbare Rechten van het Palestijnse Volk introk.

Toen Israël in mei 2021 Palestijnen op grote schaal in de Strook van Gaza bombardeerde en Palestijnen doodde, schilderde Zelensky Israël af als slachtoffer van Palestijnen en niet als de roofzuchtige vestigings-koloniale apartheidsstaat – die Oekraïens-joods-zionistische kolonisten overigens mee hebben helpen oprichten (oud-premier Golda Me’ir was een van de bekendste van hen).

Op 20 maart jl. sprak Zelensky per videoconferentie vanuit Kiev de leden van de Knesset toe. Hij begon zijn toespraak met erop te wijzen dat het lot en de geschiedenis van Oekraïne en Israël ‘met elkaar verweven’ waren. ‘Ik hoef u er niet van te overtuigen hoezeer onze verhalen met elkaar verweven zijn. Verhalen van Oekraïners en Joden. In het verleden, en nu, in deze verschrikkelijke tijd [tijdens de nazi-bezetting is de omvangrijke joodse bevolkingsgroep van Oekraïne grotendeels uitgemoord; RS.]. Wij leven in verschillende landen en in totaal verschillende omstandigheden. Maar de dreiging is dezelfde: voor ons en voor u – de totale vernietiging van het volk, de staat, de cultuur. En zelfs van de namen: Oekraïne, Israël,’ aldus Zelensky. 

Is de ‘totale vernietiging’ van Israël aanstaande ? Wat een nonsens.

Tegenover verslaggevers wees hij er bij een andere gelegenheid op dat de Oekraïense samenleving ook na de beëindiging van het conflict met Rusland zich onverminderd in een staat van beleg zal bevinden. In eenzelfde situatie als Israël: twee landen met verschrikkelijke buren die ‘ons dood willen zien’.

Het naoorlogs Oekraïne moet daarom een ‘groot Israel’ worden, zij het met een eigen gezicht. ‘Wij zullen niet vreemd opkijken wanneer [net als in Israël] militairen of leden van de Nationale Garde in bioscopen en supermarkten de boel in de gaten houden en dat burgers zich bewapenen. Ik ben ervan overtuigd dat veiligheid de komende tien jaar ook voor ons de belangrijkste kwestie zal zijn,’ aldus Zelensky.

Bij dit alles onttrekt de onderdrukking en de voortgaande onteigening door Israël van de Palestijnen zich kennelijk geheel aan Zelensky’s blikveld. Voor Palestijnen een reden voor meer bitterheid wanneer het om ‘Oekraïne’ gaat. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (71)

Pater
Pater9 mei 2022 - 2:50

Een dissident geluid is natuurlijk niet automatisch een juist geluid. Russische ex-generaals zijn van oordeel dat er geen enkele dreiging voor Rusland uitgaat van de NAVO. Integendeel, ze zijn tevreden over de stabiliteit op het gebied van kernwapens. Geen enkel land haalde het in de verste verte in z'n hoofd Rusland aan te vallen. Het gaat Poetin niet om het tegengaan van dreigingen, het gaat hem on revanchistisch nationalisme. Eem balance of power tussen grootmachten is helemaal niet aan de orde, Rusland is allang geen grootmacht meer, behalve op het gebied van kernwapens. Dat Zelenski lachwekkende vergelijkingen maakt met Israël is jammer, maar heeft niks met de Russische invasie te maken.

Willem Heerema
Willem Heerema8 mei 2022 - 23:17

Hopelijk krijgt Zelensky nu meer begrip voor de Palestijnse bevolking nu zijn land in navolging van Palestina zelf het slachtoffer is van een bezettingsleger. Of zou zijn bevolking hem iets minder interesseren? De bezetting van Oekraïne door Rusland duurt al ruim 5 weken. De bezetting van Palestina door Israël duurt overigens al ruim 50 jaren.

2 Reacties
Pater
Pater23 mei 2022 - 0:43

Wat een merkwaardig woordgebruik. In Oekraïne is sprake van een oorlog, dat is echt iets anders dan een bezetting. Reden te meer om de vergelijking tussen de twee situaties als zotheid te typeren.

Willem Heerema
Willem Heerema30 mei 2022 - 16:23

Beste Pater, De vergelijking gaat in die zin niet geheel op, daar de bezetting van Oekraïne in DAGEN is uit te drukken en de bezetting van Palestina hrlaas al in JAREN. Is dat wat u wilt benadrukken?

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 2:14

Eerst heeft de schrijver het over de balans van macht als excuus voor een criminele oorlog, en dan mist ie dat Israel zonder steun van macht er niet zou zijn.

Wijzang
Wijzang6 mei 2022 - 10:12

Er valt nog wel iets meer toe te voegen aan het artikel. Bijvoorbeeld de Wolfowitz doctrine van de VS, over het (wereld)leiderschap van de VS, waar door anderen niet aan getornd mag worden; de van tafel geveegde Russische protesten tegen moorden, na marteling, op Russen in Donbass en Krim, geïntensiveerd na 2008 en 2014 en vaak benadrukt door Rusland. Maar aan ons vrijwel niet gemeld. Er zijn Azov kindertrainingkampen ‘white supremacy’ zie je op video’s hiervan. En contacten (in 2014/foto) van vice-president Biden met rechts extremistische leider Oleh Tyahnybok in Kiev; het feit dat de CIA het Neo-Nazi Azov Bataljon trainde en nog traint; en dat de opstanden tegen Neo-Nazi’s straks door de CIA als ‘Ukrainian insurgency’ betiteld zullen worden. (Lees: ‘The Coming Ukrainian Insurgency’ van Douglas London.) Daarom is de enorme bewapening van Oekraïners meer dan levensgevaarlijk. En is het keihard nodig om in gesprek te gaan met Poetin en Zelensky en hen te overtuigen dat er vrede moet worden bewerkstelligd, op basis van gerechtigheid. Daar zouden alle Europese leiders op moeten inzetten. Liever vandaag dan morgen.

3 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy6 mei 2022 - 11:19

Waar haal je je informatie vandaan, de Russische Staatstelevisie? En Poetin overtuigen dat er vrede op basis van gerechtigheid moet worden bewerkstelligd, hoe naïef kun je zijn. De man heeft meerdere aanslagen op dissidenten in het buitenland laten plegen en het initiatief op meerdere oorlogen genomen. Dit is simpelweg de eerste keer dat de Russen daadwerkelijk serieuze tegenstand krijgen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 mei 2022 - 12:29

Het moorden in de Donbass ging over en weer. De zgn. rebellen deden in moord, onderdrukking en verkrachting niet onder voor de officiële Russen nu doen. Het verzet daartegen plus het feit dat de rebellen geen officiele status hadden legitimeerde het Oekraïense geweld.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 10:45

Wijzang. Je haalt vanalles irrelevants door elkaar en geeft gekke opinies en komplot voorspellingen door die niet kloppen of alsof ze ook gebeurt zijn. Gatver wat vies doe je.

FreddyvD
FreddyvD6 mei 2022 - 5:36

Simpel. Israel is onze vriend en onze vrienden mogen alles. Rusland is niet onze vriend en onze niet vrienden mogen niets. Het gaat bij ons om de dader en niet om het slachtoffer. Is de dader onze vriend, pech voor het slachtoffer, is de dader niet onze vriend, dan is het vreselijk voor het slachtoffer en hebben we er zelfs de wereldbevolking voor over het slachtoffer te helpen. Want wij zijn dan niet bang....

Volrin
Volrin5 mei 2022 - 17:25

Dit: "Volgens hem hebben kleine staten serieus rekening te houden met de regels van het spel tussen de grootmachten – anders dreigt verwoesting, zoals het geval van Oekraïne aantoont." is victim-blaming kolder in dezelfde trant als dat slachtoffers van verkrachting zich minder bloot zouden moeten kleden.

3 Reacties
Karingin
Karingin6 mei 2022 - 10:02

Really? "Maar de dreiging is dezelfde: voor ons en voor u – de totale vernietiging van het volk, de staat, de cultuur. " Sorry hoor, maar die totale vernietiging van Israël is niet eens een beetje aan de orde

Karingin
Karingin6 mei 2022 - 10:02

Oeps, wrong place - moest onder Thuishanger

Wijzang
Wijzang6 mei 2022 - 10:15

Het spel tussen grootmachten maakt dat Oekraïne de speelbal is geworden van VS en Rusland.

Thuiszitter
Thuiszitter5 mei 2022 - 16:55

Aldus voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee. Ik begrijp Zelensky wel en ben het ook met hem eens .

Beisser
Beisser5 mei 2022 - 15:41

Wij (de “beschaafde” Westerse wereld, inclusief Nederland) steunen al sinds de oprichting van de staat Israel de herstart van de oudtestamentische genocide op de Filiistijnen (nu Palestijnen) om “Het Beloofde Land” volledig te zuiveren van niet-joodse volkeren onder het mom ‘veiligheid’, hetzelfde mom dat Poetin gebruikt om Oekraïne aan te vallen. Wie zijn wij dan wel om op dit punt kritiek te hebben op Zelensky?

10 Reacties
Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:59

Hoho, er zijn ook in het Westen heel wat tegenstanders, dus dat "wij" gaat niet helemaal op. Maar de angst - wegens terechte schaamte over de eeuwenlange gruwelijke onderdrukking en vrij recente genocide op het Joodse volk - om het beleid te veroordelen, is groot, vooral onder christenen. Wat ik niet snap is dat de grote groep Joden die wél tegen Israëls agressie opstaat, zo weinig steun krijgt, zeker in een seculier land als Nederland

Wijzang
Wijzang6 mei 2022 - 10:27

Met dit verschil dat Rusland een existentiële bedreiging ervaart met Amerikaanse kernwapens naast haar grenzen. (Vergelijk met Cuba-crisis!) En dat haar kritiek op de NAVO nadering (tegen toezeggingen in) gewoon van tafel geveegd werd, evenals de zorg over de vele moorden op Russische inwoners in Donbass en Oekraïne, waar onafhankelijk journalisten als Am. marine-veteraan Patrick Lancaster en mensenrechtenactivist en onafhankelijk journalist Eva Bartlett over berichten in video’s en artikelen. Mearsheimer als deskundige is al genoemd. (Er zijn er nog meer bv Vladimir Pozner of Noam Chomsky.) Willen we verdere escalatie? Of vredesonderhandelingen?

Beisser
Beisser6 mei 2022 - 10:46

Karingin, Je hebt gelijk (gelukkig maar) er zijn tegenstanders van het beleid van de staat Israël, maardat zijn individuen met weinig invloed. Met dat “wij” bedoel ik de politiek. Ik ken geen enkele politieke partij die zich tegen het beleid van de crypto-theocratie Israël uitspreekt en maar één maatschappelijke organisatie die dat wel doet: Een Ander Joods Geluid en die krijgt, zoals je zelf ook opmerkt veel te weinig steun en aandacht. Ik vind dat het dringend tijd wordt voor politiek èn pers om zich af te vragen of “we” wel goed bezig zijn. Helaas is de Israëlische lobby erg agressief en invloedrijk. Bij het minste of geringste wordt de ‘antisemitismekaart’ getrokken. Ook ten onrechte, als er kritiek is op het beleid van de staat Israël. En iedereen kruipt in zijn schulp en buitelt over elkaar heen in flagellantengedrag.

Lopez
Lopez6 mei 2022 - 14:11

@Karingin [Wat ik niet snap is dat de grote groep Joden die wél tegen Israëls agressie opstaat, zo weinig steun krijgt, zeker in een seculier land als Nederland.] Die Joden worden door de ‘pro-Israël-lobby’ tot antisemieten bestempeld, net als iedereen die hen steunt. De angst daarvoor zit diep en is de reden voor het gebrek aan steun. Zie voor het mechanisme dit artikel: https://rightsforum.org/opinie/treife-als-de-pest/

Lopez
Lopez6 mei 2022 - 14:12

@Beisser [Ik ken geen enkele politieke partij die zich tegen het beleid van de crypto-theocratie Israël uitspreekt en maar één maatschappelijke organisatie die dat wel doet: Een Ander Joods Geluid en die krijgt, zoals je zelf ook opmerkt veel te weinig steun en aandacht.] Er zijn er gelukkig meer. Bijvoorbeeld het Nederlands Palestina Komitee, waaraan de auteur van het artikel hierboven verbonden is. En The Rights Forum, dat nogal wat Joodse medewerkers heeft en geregeld met Een Ander Joods Geluid samenwerkt. En verder DocP, BDS Nederland, Vrouwen in het Zwart, Stichting Kifaia, gate84 (Israëli’s in Nederland), Students for Palestine NL, Groningen Jabalya, Plant een Olijfboom… en dan vergeet ik er vast nog een aantal. [Ik vind dat het dringend tijd wordt voor politiek èn pers om zich af te vragen of “we” wel goed bezig zijn.] Volkomen mee eens. Long overdue. De Nederlandse politiek speelt een kwalijke, medeplichtige rol, zoals overigens de hele Europese politiek. En de pers is bang, om niet te zeggen laf. Over een maand bereikt de Israëlische bezetting de leeftijd van 55 jaar, maar wat de politiek betreft mag dat best 100 jaar worden (Palestina is geen Oekraïne) en de pers vindt het vaak al heel wat als ze überhaupt het woord ‘bezetting’ gebruikt. Een concreet initiatief om te steunen: https://rightsforum.org/campagnes/europees-burgerinitiatief-stop-handel-met-nederzettingen/

Beisser
Beisser6 mei 2022 - 19:18

Lpez [‘Er zijn er gelukkig meer. Bijvoorbeeld…’] Een openbaring. Dit wist ik echt niet. En tegelijk een reden tot teleurstelling. En schaamt. En woede. Zo veel tegenstanders, zo weinig podium. Ronduit een schandaal! PS Ik ga de webstek van rightsforum. org bestuderen en daarna de petitie waarschijnlijk ondertekenen. Bedankt voor de link

Lopez
Lopez6 mei 2022 - 20:53

@Beisser Graag gedaan, Beisser. En met vragen of opmerkingen kunt u The Rights Forum of een andere organisatie altijd een mailtje sturen. Goed volk daar. Maar de organisaties zijn klein en roeien tegen de mainstream in, en worden vaak belasterd. Het artikel waarop ik hierboven Karingin wees is een goed voorbeeld.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 10:47

Wijzang. Die hoorde van die verteld dit betekende dat is geen bewijsvoering. Het is Chinees fluisteren om onzin te verduisteren of te verkopen.

Beisser
Beisser7 mei 2022 - 11:51

Je bronnen zijn –voorzichtig gezegd– uiterst dubieus Uiteraard willen we vrede. Maar ‘Wie vrede wil bewapene zich ten oorlog’ De Navo is een defensieve organisatie en het staat landen in Europa vrij zich daarbij te (willen) aansluiten. Als ze aan de voorwaarden voldoen worden ze toegelaten. De EU is een economische organisatie. Ook hierbij kunnen landen zich vrijwillig aanmelden en als ze aan de voorwaarden voldoen worden ze toegelaten. Geen van beide organisaties oefent druk uit om landen te laten toetreden, wat Maersheimer of Pozner ook beweren. Ook Rusland had tot beide organisaties kunnen toetreden, maar Poetin blijft (terwille van zijn eigen machtspositie? uit narcistische overwegingen?) volharden in het achterhaalde vijanddenken van de Koude Oorlog. Rusland en de prorusschiesche opstandelingen in Oost Oekraïne zijn de agressors. Niet Oekraïne, niet de EU, niet de Navo.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 13:31

Nederland valt Palestina niet binnen. Dat doet Israel. Verder is een andere oorlog elders geen excuus voor deze oorlog in Rusland. Je laaat je familie niet vermoorden omdat een andere familie in een andere stad ooit vermoord is.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 mei 2022 - 15:03

Zelensky staat met zijn rug tegen de muur. Hij is blij met elke hulp die hij kan krijgen, als hij weer een lading wapens uit Turkije krijgt zal hij ook niet over de Koerden beginnen denk ik. Zoals Miss Piggy hieronder al opmerkt, je moet ook de luxe hebben om je druk te maken over internationaal onrecht. Redactie, het gebeurt me vaker dat als ik een Joop pagina een tijd open heb staan ik ineens naar de algemene site van BNN/VARA omgeleidt wordt. Nu gebeurde dat zelfs terwijl ik aan het typen was, waardoor de reactie verloren ging. Misschien dat jullie hier eens naar kunnen kijken.

3 Reacties
Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:53

Ja rete-irritant is dat hè! Sowieso is de site sinds de overgang naar het nieuwe platform er bepaald niet beter op geworden. Wat een log monster! Waarschijnlijk ook de reden dat we onze eigen berichten nog altijd niet in een overzicht zien, want dat zal een flinke aanpassing vergen, met eventueel consequenties voor andere deelsites. Bah, Joop en BNN/Vara, dat had best eenvoudiger gekund

Middenman
Middenman6 mei 2022 - 11:58

Daar heeft een team opgezeten met veel aandacht voor design en techniek, maar geen enkele aandacht voor gebruiksvriendelijkheid.

Eric Minnens
Eric Minnens6 mei 2022 - 18:07

Precies. @Redactie, kunnen jullie nog eens een update geven van de huidige stand van zaken? Waar wordt nog aan gewerkt /verbeterd? Op welke termijn kunnen we weer toegang tot ons archief verwachten? (Ik heb de indruk dat sommige frequente reaguurders inmiddels al hebben afgehaakt. De draadjes zijn gemiddeld ook veel korter. Je vergeet ook, zonder toegang tot dat archief, de topics waarop je hebt gereageerd, ze verdwijnen vrij snel uit het zicht.)

Frans Akkermans
Frans Akkermans5 mei 2022 - 14:40

Elke keer dat er raketten uit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd volgt er vergelding. Als ik de redenering van Mearsheimer volg is dat provoceren door de Palestijnen van de grootmacht Israel onverstandig. Maar het aantal slachtoffers dat Israël maakt staat in geen verhouding tot wat Rusland doet in haar buurlanden en Syrië. Zelensky is niet van het politieke kaliber Mandela volgens Soeterik. Want vriend van Israel. Van Mandela is bekend dat hij vriend was van o.a. Castro, Kadaffi, Arafat en Mandela bezocht Rusland nog in 1999 om twee ere-doctoraten in ontvangt te nemen. Mandela was dankbaar voor elke hulp die het ANC ontving om het apartheidsregiem te bevechten. Geen kritisch woord over die hulpgevers.

2 Reacties
JaapBo
JaapBo6 mei 2022 - 7:03

Deze reactie is verwijderd

Willem Heerema
Willem Heerema30 mei 2022 - 16:26

Beste Frans Akkermans, Kan het zijn dat u oorzaak en gevolg heeft verwisseld? De raketten uit Gaza zijn een reactie op de al ruim 50 jaren durende bezetting, kolonisatie, onderdrukking, apartheid, etnische zuivering tot zelfs het uitschakelen van journalisten aan toe. Als die er niet waren geweest was er nooit een verzetsorganisatie ontstaan. Begrijpt u oorzaak, gevolg en dus volgorde?

Kikkerts
Kikkerts5 mei 2022 - 13:48

De Palestijnse en Oekraïense bevolking zouden er beiden beter aan doen om in vrede te leven met hun beider buurlanden. Voor iedereen een win-win situatie. En afstand nemen van hun corrupte leiders en aanhang die in weelde baden dankzij de gratis poen van Westerse agressors. Stel je voor hoe de Palestijnen en Oekraïners er nu voor zouden staan als er geen helden als Arafats, Zelenskies etc. gesteund door Westerse agressors zouden zijn geweest die een buurland als vijand nodig hebben om in het zadel te kunnen blijven.

4 Reacties
JasDon
JasDon5 mei 2022 - 14:08

"En afstand nemen van hun corrupte leiders en aanhang die in weelde baden dankzij de gratis poen van Westerse agressors. " Het vermogen van Poetin is gigantisch veel groter dan dat van Zelensky. Wat krijg je betaald om een Kremlin trol te spelen? Je leugens en desinformatie liegen er namelijk niet om.

Volrin
Volrin5 mei 2022 - 17:26

"| De Palestijnse en Oekraïense bevolking zouden er beiden beter aan doen om in vrede te leven met hun beider buurlanden. Voor iedereen een win-win situatie. En afstand nemen van hun corrupte leiders en aanhang die in weelde baden dankzij de gratis poen van Westerse agressors. Stel je voor hoe de Palestijnen en Oekraïners er nu voor zouden staan als er geen helden als Arafats, Zelenskies etc. gesteund door Westerse agressors zouden zijn geweest die een buurland als vijand nodig hebben om in het zadel te kunnen blijven. " In wat voor wonderbaarlijke alternatieve realiteit leef jij?

Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:47

Kweenie hoor, maar het lijkt me vrij lastig samenleven met je buurman als die hand over hand je huis overneemt, de boel kort en klein slaat en en passant je dochters verkracht. Maar Kuckold nodigt zulke types natuurlijk gewoon uit om te doen waar ze zin in hebben, zo lang hij zelf maar in z'n huis kan blijven - ongeacht de collatarol dammage en ook al is ie dan tot slaafje van de agressor gedegradeerd

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 10:55

Kikkert. Oekraine leefde ook in vrede met Rusland. Alleen Rusland begon een criminele invasie oorlog en bezetting en inname en stelde dat Oekraine maar tot het Russische rijk moest behoren. Dus Verdedigt Oekraine zich. Zonder Zelensky en de andere Oekrainiers met hem was Oekraine nu helemaal opgeslokt door een Russisch rijk, zoals deels al gebeurt is. Dat je zo fanatiek voor een Russisch imperium spreekt ien net doet alsof niet Rusland oorlog maakt is onwerkelijk brutaal liegen.

Ewout Pool
Ewout Pool5 mei 2022 - 13:42

De “fout) achteraf praten is het altijd makkelijk) die het westen in mijn optiek heeft gemaakt is de voormalige sovjetrepublieken aan hun lot over te laten. We hadden misschien a la de Marshallhulp veel meer economische en bestuurlijke steun moeten geven. We hadden misschien ook Rusland zo snel mogelijk deel moeten laten nemen aan een supranationaal defensieverband als opvolger van de NAVO en wellicht zelfs lidmaatschap van de EU in het zicht moeten geven. (Wellicht met een andere naam). Misschien was de geschiedenis dan heel anders gelopen.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo5 mei 2022 - 14:25

Het Westen vond het prima wat in Rusland na de val van de Sovjet-Unie gebeurde: grootschalige privatiseringen. Men dacht dat dat Rusland welvaart zou brengen. Dat was een grote fout. Handige en corrupte lui eigenden zich de voormalige staatsbedrijven toe en de gewone Rus kon het zelf maar uitzoeken. De staat was er nooit voor de gewone Rus. Daarna verscheen, als logisch vervolg, Poetin die op cynische wijze de baas ging spelen over alles.

JaapBo
JaapBo5 mei 2022 - 13:24

Terecht punt. Israël en Rusland zijn agressieve, koloniale staten, maar het Westen meet met twee maten: tegen de Russische agressie protesteert men, maar het Israëlische apartheidsbewind wordt gesteund. Zelinsky is natuurlijk ook heel hypocriet.

Middenman
Middenman5 mei 2022 - 13:21

Dit artikel op 5 mei publiceren, zonder ook maar één verwijzing naar het antisemitisme dat onder de oppervlakte van de oorlog in Oekraïne zit, zoals kortgeleden bevestigd door Lavrov, de rechterhand van Poetin?

1 Reactie
JasDon
JasDon5 mei 2022 - 14:10

Eigenlijk leest dit stuk als Poetin is niet lief... MAAR die Oekrainers kunnen er ook wat van. Lekker relevant in een conflict waar dagelijks misschien wel duizenden doden vallen. Triest. Vergelijkbare onzin kwam ook al op Geenstijl langs over oorlogsmisdaden van Oekraïne.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 mei 2022 - 13:07

Ik heb Mearsheimer meerder keren aangehoord tijdens zijn toespraken op YouTube. Ik ken zijn betoog en weet wat er niet aan klopt. Hij denkt in termen van een balance of power, een premisse die alleen in het voordeel van Rusland uitpakt. Geen wonder dat hij daardoor automatisch uitkomt bij het westen als veroorzaker van deze oorlog. Het bijzinnetje over hoe verschrikkelijk en fout de oorlog van Poetin is komt dan tamelijk obligaat en onoprecht over. Zowel bij Mearsheimer als bij de schrijver. Het is juist Poetin die de balance of power verstoord. Niet vanwege een reële militaire dreiging vanuit het westen maar vanwege het voorwendsel van een militaire dreiging. Schaf je hele concept van een balance of power af dan heeft Poetin geen poot om op te staan. Bovendien heeft Poetin door deze inval zijn eigen onbalans gecreëerd. In de 'goede' koude oorlog was er geen westers land dat het in zijn hoofd haalde om een inval in Rusland te overwegen. De inval zou bestaan uit een grondoorlog tegenover een enorm Russisch leger. No way Jose. Kernwapens waren geen optie en deden dus wat ze moesten doen, afschrikken. Nu blijkt echter dat enorme leger een disfunctioneel en gedemoraliseerd geheel te zijn. Het westen zou Rusland binnen een week oprollen als ze dat zou willen. Dit zwakke Russische leger tegenover dat van het superieure westen is de onbalans die Poetin zelf creëerde. Poetins zwakte legt geen gewicht meer in de schaal.

3 Reacties
JasDon
JasDon5 mei 2022 - 14:12

Duidelijke uitleg. Ik vind het uitermate teleurstellend dat dit soort 'Poetin is fout bezig MAAR...' stukjes continu geplaatst worden. Uiteindelijk dient het op zijn best als rechtvaardiging voor Poetins handelen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel5 mei 2022 - 17:00

@JD Teleurstellend dat "ja-maar" stukjes geplaatst worden. = Een Poetin-waardige opvatting. @ Martin Eerst stel je dat het denken in "balance of power" in het voordeel van Poetin?Rusland uitpakt, vervolgens stel je dat het Poetin is die de "balance of power" verstoort. Je denkt dus zelf in termen van "balance of power". Raar, en daarom weinig overtuigend.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 mei 2022 - 12:36

Tijl, de weerlegging is tweezijdig. Balance of power is een subjectief begrip. Poetin maakt van zijn perceptie werkelijkheid. In tegenstelling tot het westen dat zich nooit wat aan trok van de constante Russische dreiging. Tot dit jaar. Maar ga je mee in dat concept van vermeende dreiging dan zie je dat het Poetin zelf is die door zijn onmachtige leger, de balans in zijn nadeel laat uitslaan.

Y-Line
Y-Line5 mei 2022 - 12:44

Ik kan me de frustraties van de Palestijnen heel goed voorstellen. Wat ik vooral zie (tenminste, dat denk ik te zien) is dat sinds de Abraham-akkoorden de support voor de Palestijnse zaken begint op te drogen, de Arabieren gaan (uit noodzaak) samenwerken met Israël en wat er overblijft is support vanuit de BDS kant, Iran én onfrisse groeperingen zoals het Moslimbroederschap. Het zou Zelensky in ieder geval sieren als hij Israël kan overtuigen om niet verder te gaan met het plaatsen van nederzettingen op geannexeerde gebieden.

JohnVKR
JohnVKR5 mei 2022 - 12:37

Jammer dat Robert Soeterik de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer bij zijn verder uitstekende betoog betrekt. John Mearsheimer denkt blijkbaar nog steeds in termen van de oude machtspolitiek en invloedsferen. Juist dat denken maakt onze wereld zo gevaarlijk. Het wordt tijd dat we de oude machtspolitiek van de NAVO-landen, Rusland en China met klem afwijzen. Als de Amerikanen het hebben over 'onze belangen' die in het Midden-Oosten verdedigd moeten, dan is dat bullshit. En datzelfde geldt voor Rusland en China. Het kan alleen gaan om de belangen van de lokale bevolking, niet om de belangen van buitenstaanders. Elk volk heeft dan ook recht op zelfbeschikking, op het maken van eigen keuzes. Als het Oekraïense volk zich bij de EU en NAVO wil aansluiten, dan is dat hun keuze, of John Mearsheimer dat nu leuk vindt of niet. Wat niet wegneemt dat we al die oude machtsblokken, zoals hierboven aangegeven, eigenlijk zouden moeten afschaffen. Wat Zelensky betreft: het is een slimme man. Maar een ieder die met evenveel passie de onderdrukking van en misdaden tegen het ene volk ondersteunt en dat van een ander bestrijd, heeft geen enkele geloofwaardigheid. Zelensky is wat dat aangaat een opportunist, en geen staatsman met enig gezag. Zoals dat helaas voor de meeste gekozen regeringsleiders in onze wereld geldt. Dat Zelensky op handen wordt gedragen is daarom onterecht. Bewondering voor zijn heldhaftigheid ja, maar niet voor zijn (im)morele gezag.

5 Reacties
r v b
r v b5 mei 2022 - 12:55

nee, een volk moet geen zelfbeschikking hebben. Mensen moeten individueel zelfbeschikking hebben. Volkeren sluiten zich niet aan bij NAVO, EU of warschaupact (destijds), natiestaten sluiten zich aan. Natiestaten zijn een groot gevaar voor de vrijheid en zelfbeschikking van mensen.

Y-Line
Y-Line5 mei 2022 - 13:12

' Het kan alleen gaan om de belangen van de lokale bevolking, niet om de belangen van buitenstaanders. ' Potverdorie.. dat is toch wel een hele grote open deur die je daar intrapt beste John. Probleem is dat ze in landen zoals China en Rusland weinig te kiezen hebben. 'Als de Amerikanen het hebben over 'onze belangen' die in het Midden-Oosten verdedigd moeten, dan is dat bullshit. ' Dat zeg jij, dat is jouw mening. Maar zo werkt geo-politiek helaas.

Y-Line
Y-Line5 mei 2022 - 13:45

@RVB Alleen is dat niet de realiteit.

JasDon
JasDon5 mei 2022 - 14:15

@rvb, zodra jouw utopie werkelijkheid is ben ik het met je eens. Maar nu is het verdomd handig dat je nog niet verplicht wordt om Russisch internet af te nemen omdat alle staten in de EU zichzelf conform jouw idealen hebben opgeheven en mensen als Poetin vrij spelen kregen.

JohnVKR
JohnVKR5 mei 2022 - 16:06

@r v b "Nee, een volk moet geen zelfbeschikking hebben. Mensen moeten individueel zelfbeschikking hebben." En hoe zou je dat dan in de praktijk willen vormgeven? Ieder voor zich God voor ons allen?

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mei 2022 - 12:18

Elke vergelijking tussen de situatie in Israel en de oorlog in Oekraine gaat mank. Dat weet de auteur natuurlijk ook, but never waist a good crisis. Het zou de auteur sieren als hij de waarheid in zijn betoog geen geweld aan zou doen. Blijkbaar zit de weerzin voor Israel zo diep dat dit maar bijzaak is.

4 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer5 mei 2022 - 13:31

@ Bert van der Neut: In tegenstelling tot jou voert de schrijver wel (goede) argumenten aan.

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mei 2022 - 14:12

Zoals een bombardement dat Israel heeft uitgevoerd zonder te vermelden dat er duizenden raketten van Gaza op Israel zijn afgevuurd, zo'n argument. Of het argument dat wordt aangevoerd dat het westen de "balance of power" heeft verstoord, terwijl dat toch echt Rusland was en niemand anders. En zo zijn er nog wel meer "goede" argumenten.

Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:31

Mwah, Israël claimt - en koloniseert - ook terrein dat haar niet toebehoort, en gaat nog wel verder ook. Tuurlijk zijn er ook verschillen, maar dat neemt niet weg dat het niet zo kies is van Zelensky om Israël een veer in de reet te steken. Begrijpelijk misschien, gezien zijn positie, maar "lo tov"

Willem Heerema
Willem Heerema13 mei 2022 - 20:48

@ Bert van der Neut: Als ons land wederom zou worden bezet. Zouden we dan slechts kaas en Haagse hopjes uitdelen aan de bezetter, of zouden we ook proberen met zelfgemaakte raketjes verzet te plegen? Of zou u willen dat de Palestijnen evenwichtig over dezelfde 'verdediginswapens' zouden gaan beschikken als de Israëli's?

Miss Piggy
Miss Piggy5 mei 2022 - 12:12

De situatie van de Palestijnen is schrijnend. En met de oorlog in Oekraïne zal er daarvoor helaas op dit moment minder aandacht zijn. Maar Zelensky betichten dat hij de agressie van Israël steunt? Het is meer dat hij op zoek is naar elke bondgenoot die hij kan vinden. Zelensky heeft op dit moment niet de luxe voor nuance óf om zich om het Palestijnse volk te bekommeren . Hij vecht voor het voortbestaan van zijn natie, hij heeft andere zaken aan zijn hoofd. Met alle respect, maar dit stuk lijkt wel de typische mening van een studeerkamer geleerde. Ook de vergelijking van Zelensky met Mandela raakt kant noch wal. Mandela moest een natie met vele uiteenlopende bevolkingsgroepen met elkaar verzoenen en een geschiedenis vol haat, racisme en onbegrip overwinnen. Hij deed dat met begrip, empathie, en ook charme en humor. Zelensky is van komiek opeens een leider in oorlog. En laat andere, voor deze situatie broodnodige, kwaliteiten zien: moed, charisma, keihard werken om bondgenoten op te trommelen. Dat je je als voorzitter van het Nederland Palestina Komitee zorgen maakt dat de Palestijnse kwestie wordt ondergesneeuwd, dat snap ik wel. Maar kom dan niet met zulke goedkope, obligate vergelijkingen.

6 Reacties
Y-Line
Y-Line5 mei 2022 - 13:09

' Met alle respect, maar dit stuk lijkt wel de typische mening van een studeerkamer geleerde.' Het is activisten taal.

Olav Meijer
Olav Meijer5 mei 2022 - 13:28

@ Miss Piggy: De vergelijking die Soeterik met Mandela maakt is volkomen terecht. Jij maakt die los van de context. Het gaat hier duidelijk om Zelenski's blinde identificatie met Israël, terwijl Mandela dat land terecht als apartheidsstaat heeft aangemerkt.

Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:22

Olav; met dit verschil dat Zelensky zelf Joods is. Wat hem overigens niet vrij pleit, misschien wel integendeel - als deel van een eeuwenlange onderdrukte en vervolgde groep zou hij beter kunnen weten. Maar goed, Mandela was wel van een zeer zeldzame categorie, er zijn maar weinig mensen die ,ondanks alle aangedane onrecht, zulke hoogstaande principes niet alleen kan blijven uitdragen, maar ook praktiseren. Al zal ook hij ongetwijfeld weleens gestruikeld zijn. En Zelensky zit nog middenin de shitstorm - ik ben hier zelf ambivalent over, ik stel mijn oordeel nog ff uit

Karingin
Karingin6 mei 2022 - 9:25

Wat is er trouwens mis met activistentaal (aan elkaar nitwit)? Zo'n opmerking kan alleen maar komen van iemand zonder enige principes

Y-Line
Y-Line6 mei 2022 - 10:07

Deze reactie is verwijderd

Y-Line
Y-Line6 mei 2022 - 12:04

@Karingin Mensen nitwit noemen en vervolgens over principes beginnen, bijzonder.

Uilenspiegel
Uilenspiegel5 mei 2022 - 11:57

Terechte constateringen. Overigens hoor je weinig over de grondstoffen die in Oekraïne te delven zijn, met name daar waar de Russen vechten. Ook de grondstof "water" speelt in Israël een rol van betekenis.

4 Reacties
JasDon
JasDon5 mei 2022 - 14:17

"Overigens hoor je weinig over de grondstoffen die in Oekraïne te delven zijn" Vertel, wat is jouw complottheorie hier over?

Uilenspiegel
Uilenspiegel5 mei 2022 - 16:51

@JD Ik heb geen complottheorie. Het lijkt mij dat journalisten uit moeten zoeken wie er belangen heeft. Als je dan weet wie dat zijn, kan je kijken met wie die personen of firma's verbonden zijn. Die verbanden kunnen belangrijk zijn bij een duiding. Je kunt natuurlijk ook net doen of dit gegeven onbelangrijk is. Dat lijkt mij dom. Je moet tenslotte weten voor wie of wat je vecht.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 mei 2022 - 18:59

Uilenspiegel "kan je kijken met wie die personen of firma's verbonden zijn. Die verbanden kunnen belangrijk zijn bij een duiding." Het is wel van belang dat je die verbanden ook echt aantoont. Als je je beperkt tot kijken wie ergens belang bij heeft dan geeft dat zeker aanleiding tot complottheorieën.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 2:16

In Nederland ook. Nou en?