Joop

De NVWA laat zien hoe in Nederland te vaak wordt bestuurd en gehandhaafd

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2365 keer bekeken
  •  
rottweilerpups

© cc-foto: kim_hester

Daarom wordt het hier voor steeds meer mensen een teringland.

De manier waarop de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) omgaat met honden uit de Oekraïne is een mooi voorbeeld van hoe het openbaar bestuur de laatste jaren pleegt te ontsporen.

Een mevrouw van Oekraïense afkomst uit Slootdorp haalde persoonlijk een aantal Rottweiler-pups uit haar vaderland omdat vanwege de oorlog een goede vriend ze niet langer kon verzorgen. In Nederland werden de beestjes meteen gechipt, ingeënt, ontwormd en een bloedtest afgekomen. Kortom, zij maakten kennis met de gezondheidsmolen waar een dierenarts hier te lande elke pup doorheen haalt.

We hebben ze allemaal gezien, de ontredderde vluchtelingen uit Oekraïne met hun hond of poes. Op die manier zijn er in Nederland 2000 huisdieren binnengekomen. Dat mocht allemaal. Dat was geen probleem. Dat had te maken met de manier waarop de politiek de deuren voor deze ontheemden open zwaaide. Ze mochten alles. Elke regel werd opzij geschoven.

Die regels echter bestáán nog steeds. En er is een heel leger gespecialiseerde handhavers actief om te zorgen dat jij daar niet aan ontkomt.

Oekraïense honden moeten minimaal zeven maanden zijn voordat zij een EU-land binnen mogen. Bovendien dienen zij van tevoren gechipt en ingeënt te zijn. Ook een bloedtest is verplicht. Anders brengen ze misschien hondsdolheid binnen. Die ziekte komt in Oekraïne nog regelmatig voor.

Belanden honden te jong en/of onbehandeld tóch in Nederland, dan neemt de NVWA ze in beslag en plaatst ze vier maanden in quarantaine. De kosten daarvan bedragen zestien euro per dag, te betalen door de eigenaar. Die mevrouw uit Slootdorp is dan ook enorm de klos. De NVWA heeft haar dieren weggehaald en ze kan een rekening van 20.000 euro verwachten. Vrijdag dient er een kort geding waarin ze probeert met een beroep op ongelijke behandeling haar dieren terug te krijgen. Of dat slaagt, is nog maar de vraag. De NVWA stelt dat ook als voor een specifieke groep uitzonderingen worden gemaakt, de regels nog wel voor jou gelden. Tegenover 1Vandaag waarschuwde de organisatie:

Mensen die deze informatie zelf niet goed gelezen hebben kunnen deze uitzondering voor vluchtelingen niet afdwingen vanuit goedbedoelde hulp. Zij handelen vaak op eigen initiatief, met bijbehorende gevolgen en kosten die voor hun rekening komen.

Precies! Als je handelt in overeenstemming met de oproep van de overheid, als je spontaan hulp biedt aan onze bondgenoten wier vlag op menig openbaar gebouw wappert, dan kun je de corrigerende hand van diezelfde overheid verwachten. En de rekening.

Zo werkt Nederland. Regels zijn regels. Wat de gevolgen van de regels zijn, doet er niet toe.

Hoe gaat een behoorlijk functionerende overheidsdienst te werk die met een geval als dat van de Oekraïense Rottweilers wordt geconfronteerd? Die stelt allereerst vast dat hier niet volgens de regels is gehandeld. Vervolgens vraagt men zich ten burele af wat het doel van die regels ook al weer was. Het doel van die regels is voorkomen dat zieke dieren uit het buitenland honden in Nederland aansteken, waarbij vooral wordt gelet op hondsdolheid.

Vervolgens gaat een behoorlijk functionerende overheidsdienst na tegen welke achtergrond de voorschriften niet precies zijn nagevolgd. In Oekraïne heersen oorlog en noodtoestand. Die beesten kunnen daar niet zeven maanden blijven terwijl ze alle gezondheidsbehandelingen ondergaan. Daar zijn de omstandigheden niet naar. Met de complimenten aan Poetin. Tegelijkertijd is de Oekraïne een bondgenoot, die wij met alles steunen behalve met onze eigen Nederlandse soldaten. Het is duidelijk dat de Rottweilers in Oekraïne niet kunnen overleven. Dat was de reden waarom zij gered zijn en naar Nederland gevoerd.

De behoorlijk functionerende overheidsdienst stelt vervolgens vast dat de dieren meteen na aankomst in Nederland de noodzakelijke medische behandelingen hebben ondergaan. Niemand treft enige blaam. Integendeel, een schouderklopje is op zijn plaats. Bovendien lopen er in Nederland nog 2000 andere dieren uit de Oekraïne rond en daar taalt de NVWA niet naar. Die verspreiden zeker géén hondsdolheid.

Ik ben niet veterinair geschoold. Ik weet niet of een quarantaine van vier maanden na al die inentingen, een bloedonderzoek en andere behandelingen nog veel zoden aan de dijk zet. Als dat werkelijk nodig is, dan zou in dit bijzondere geval de NVWA geen rekening behoren te sturen. Dat levert namelijk geen enkele bijdrage aan de gezondheid van de dieren in Nederland. Dat schept alleen woede en verbittering. Inderdaad, daar draait dan de belastingbetaler voor op. Jij dus, verongelijkte lul.

Tenslotte schept de NVWA een structuur voor de opvang van huisdieren die in de Oekraïne zelf gered worden en naar Nederland gebracht. Dat past namelijk bij de bondgenootschappelijke verhouding tussen de twee landen. Te denken valt aan een soort aanmeldcentrum voor Oekraïense huisdieren die niet door vluchtelingen worden meegenomen want die zullen wel vrij van quarantaine-eisen blijven.

Maar zo werken overheidsdiensten niet. Van hoog tot laag. Anders hoefden asielzoekers met het verkeerde kleurtje niet in Ter Apel op stoelen te overnachten. Dan zou men zeggen: hier passen wij een mouw aan want het resultaat van het strak handhaven van onze regels en afspraken is omgekeerd evenredig met wat bedoeld wordt. Onder normale omstandigheden zijn ze heel logisch en effectief maar de omstandigheden zijn niet normaal meer. Dat vereist actie en flexibiliteit.

De regelgeving rond honden die uit Oekraïne worden geïmporteerd, is heel logisch tegen de achtergrond van een functionerend land in vredestijd. Nu zijn de omstandigheden drastisch veranderd. Nu gaat het om de geest, niet om de letter van de wet.

Tenzij natuurlijk dat gedogen van honden die met vluchtelingen meekomen, ons een hondsdolheidsepidemie met vele slachtoffers bezorgt. In dat geval was de politieke mildheid ten opzichte van deze dieren volstrekt onverantwoord. Dan hadden zij tijdig en duidelijk door de experts van de NVWA moeten worden gewaarschuwd. “Excellentie, dat wordt een ramp”. Maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben gezwegen. Ze hebben gereageerd als de opwindpop uit de opera Les Contes d’Hoffman zonder enige aandacht voor hun omgeving.

Zo doen uitvoeringsorganen en andere overheidsdiensten dat.

Burgers mogen de gevolgen daarvan op dagelijkse basis en op allerlei manieren ervaren. Nu ook Rottweilers.

Daarom wordt het hier voor steeds meer mensen een teringland.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Bekijk hier de regelgeving.

cc-foto: kim_hester

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Pietje Puk139
Pietje Puk1399 jun. 2022 - 13:21

Volgens onze "premier voor alle Nederlanders" is dit nochthans een gaaf land. Hij vergeet er alleen bij te vertellen dat er een bepaald inkomen nodig is om dit een gaaf land te vinden en dat datzelfde land voor de minder verdienenden steeds meer een hel wordt. Een hel die door steeds meer mensen wat aangenamer wordt gemaakt door de criminaliteit in te duiken. En de politici maar klagen dat Nederland koploper in drugs productie is. En de politie (VVD stemmers) maar klagen dat ze het werk niet aan kunnen vanwege de vele drugs transacties, transporten en gebruikers. Wat de Nederlander eens moet leren is dat bepaalde acties ook gevolgen hebben. En dat je niet zomaar een willekeurige politieke partij uit kunt kiezen met je rode potlood, zonder dat die keuze effecten heeft op de maatschappij.

Pindaklaas
Pindaklaas9 jun. 2022 - 12:42

Tja, regels zijn regels. Ik heb het zelf meegemaakt toen ik ongeveer 18 jaar geleden een aanvraag indiende voor iets bij de gemeente en vergeten was iets mee te sturen. De aanvraag werd afgewezen en ik ging daartegen in beroep. Dat had ik nooit moeten doen. Regels zijn regels mijnheer Pindaklaas! En ik werd tegenover een heel rijtje ambtenaren zo vernederd dat ik daar jaren last van heb gehad. Dit is een teringland. Al zeker 18 jaar.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 jun. 2022 - 15:13

Pindaklaas Ik ken uw zaak niet. Wil ik ook niet kennen. Maar ik u wel vragen of u het dan ook geen probleem vindt, wanneer een ambtenaar u geen toestemming verleent voor iets verleent, terwijl hij dat volgens de regels wel had moeten doen.

Sam V
Sam V9 jun. 2022 - 9:45

“Dan zou men zeggen: hier passen wij een mouw aan want het resultaat van het strak handhaven van onze regels en afspraken is omgekeerd evenredig met wat bedoeld wordt. Onder normale omstandigheden zijn ze heel logisch en effectief maar de omstandigheden zijn niet normaal meer. Dat vereist actie en flexibiliteit.” Ik dacht even dat het bovenstaande stukje over de stikstofcrisis ging,. Dhr. Van der Horst heeft dan ook gelijk. Er zijn voldoende voorbeelden van het ontsporen van het openbaar bestuur.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop19 jun. 2022 - 6:29

''De NVWA laat zien hoe in Nederland te vaak wordt bestuurd en gehandhaafd'' Je mag kiezen. Altijd handhaven. Nooit handhaven. Of toch maar soms handhaven. Afhankelijk van de populistische waan van de dag of die van de NPO ombudsman.

Wie o Wie
Wie o Wie8 jun. 2022 - 21:14

De mevrouw is volgens mij een handelaar. Oekraïne kent daarnaast de meeste gevallen van de (ook voor mensen) levensgevaarlijkste ziekte rabiës. Goed dat de nvwa zorgvuldig is. De regels zijn duidelijk en de nvwa heeft daarom nauwelijks eerder boetes opgelegd.

5 Reacties
AXO
AXO9 jun. 2022 - 6:56

Ik kan mij hier in vinden. Rabiës is geen sinecure. Ik ben benieuwd naar de publieke reactie als er een kind gebeten zou worden door een hondsdolle Oekraiense hond. Ik vermoed dat de NVWA in dat geval de kop van jut krijgt...

Janus Pikketanus
Janus Pikketanus9 jun. 2022 - 6:56

Regels zijn regels. Vooral niet naar de extreem buitengewone omstandigheden kijken. Handhaven volgens de letter van de wet en niet in de geest ervan. Het is de meest makkelijke weg die wordt gekozen. Totaal gebrek aan enig inlevingsvermogen, professionaliteit en menselijke maat. Alsof voor deze situatie met enige inspanning geen adequate, rabies veilige oplossing te bedenken is. Maar daar zit hem de crux .."enige inspanning" ...dat kost extra centen en voila, daar zijn we bij het neo liberale model, wat hier al 30 jaar hoogtij viert, waar dat niet inpast.

Volrin
Volrin9 jun. 2022 - 7:57

Als je de uitzending van 1Vandaag had gezien, had je geweten dat ze de honden gevaccineerd had en een bloedtest had laten doen. M.a.w. de honden waren niet besmet + gevaccineerd en dus geen gevaar. De enige reden dat ze in beslag zijn genomen is omdat het niet in Oekraïne gebeurd was.

Wie o Wie
Wie o Wie9 jun. 2022 - 14:39

De honden hadden geen gezondheidsverklaring. Normaal volgt een maand na een een vaccinatie een bloedtest, om Te kijken of de vaccinatie werkt. Dat is niet altijd het geval. Je moet er niet aan denken dat de honden de dodelijke ziekte rabiës overbrengen. Die komt juist het meest voor in Oekraïne.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2022 - 15:42

De NVWA is inconsistent. Naar ik begreep draaien dierenartsen momenteel overuren met het chippen en inenten van huisdieren die door de vluchtelingen zelf zijn meegebracht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jun. 2022 - 20:19

Het is niet alleen een tering land, het is ook een ongemeen laf land, slachterijen en boeren b.v. zijn net iets te hachelijk en worden zo ongeveer ongemoeid gelaten, dit land leeft zich uit op weerloze slachtoffers, in dat geval word je meedogenloos vernietigd, ik roep de toeslagen affaire in herinnering.

2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head9 jun. 2022 - 6:59

@Raymond Bhagwandin "en worden zo ongeveer ongemoeid gelaten," We leven in een autocratie, waar ondertussen de kleptocratie met een groeiend zelfvertrouwen, zich vanachter de schaduw (coulissen) ontworsteld om de hoofdrol op het podium over te nemen. Het kapot maken, https://www.melkvee.nl/artikel/50074-facebook-actie-red-vee-thom-de-groot/ Het kapotgemaakte, https://degrouster.nl/item/boerderij-thom-de-groot De reset, https://www.groene.nl/artikel/zeven-provincies-willen-in-de-toekomst-rem-op-verdozing Misschien wordt het tijd om na(~nach~ Hannah Arendt) te denken. Fijne dag.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jun. 2022 - 9:46

Radio-Head, over het algemeen ben ik niet zo voor een kabinet laten vallen maar dit wordt te gortig, voor het aanzien van de natie is het bittere noodzaak dat we Rutte en zijn handlangers uitgummen en dat hij nooit minister van staat wordt, verdient hij niet.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 19:37

Ik kan daar maar een voorbeeld bij bedenken uit een andere tijd, maar dat is een Godwin. En Godwins mogen alleen met goedkeuring van dezelfde aanhangers van de overheid gebruikt worden om vergelijkingen te maken. Meten met 2 maten is de overheid goed in, zeker als het ten koste gaat van de burger. Regels ten nadele van de burger afkomstig van de EU, worden direct opgevolgd. Maar valt het in het voordeel uit van de burger, dan vist diezelfde burger direct achter het net. vb: Het ophogen van het minimum loon.

4 Reacties
Zandb
Zandb9 jun. 2022 - 6:40

Gimli Als u wilt vergelijken hoe in Nederland de regels worden gevolgd met hoe dat in de Nazitijd ging - Befehl ist Befehl bv - dan staat niets u in de weg, dan dat u wellicht bijval van mensen, wellicht kritiek van mensen zijn, die dat - al dan niet met redenen omkleed - een ietwat ongepaste/onsmakelijke vergelijking vinden. U klaagt dat mensen die er anders over denken dan u doet, niet goedkeuren dat u er een mening op na houdt! En dat doet u door er met gestrekt been in te gaan, alsof het verboden zou moeten zijn om te vinden dat iemand iets beter niet had kunnen zeggen (vergelijken).

Gimli1955
Gimli19559 jun. 2022 - 11:36

Die vergelijking trekt jij zelf, ik had een andere in gedachte. Waar het hart vol van zit, loopt het toetsenbord van over. In mijn stad heeft de gemeente met de burgemeester voorop het hele bevolkingsregister aan de bezetter gegeven, zodat de gehele joodse bevolking kon worden gedeporteerd. Mijn stad ligt niet zo ver van Westerbork, dus was dat snel geregeld. De synagoge is terstond geconfisqueerd en een lap grond afgenomen van een Israëlitische begraafplaats. Gelukkig is dat die lap grond in het centrum nog niet zo lang geleden officieel terug gegeven. Nu zitten ze nog met de naam van het park achter het gemeentehuis. Dat had de naam van die burgemeester, die na de oorlog niet vervolgd is voor zijn daden, omdat dat politiek wat moeilijk lag. Nu zijn ze op zoek naar een nieuwe naam. Ook toen ging de bureaucratie boven de integriteit en geloofwaardigheid van de politiek. Verder dan inhoudsloze beschuldigingen kom je nog steeds niet, de boodschapper moet boeten. Terwijl de falende oorzaak onzichtbaar blijft, het is frappant voor onverdraagzame aanhangers om de boodschapper te sensibiliseren. Wanneer is het tijd om de oorzaak eens ter discussie te stellen en te stoppen met het ontwijken van het inhoudelijke debat. Als regels tot doel worden verheven, ontstaat repressie en uitsluiting.

Zandb
Zandb9 jun. 2022 - 15:20

Gimli Ik word zo moe van uw onwil om inhoudelijk te reageren. Dit, ik citeer - "En Godwins mogen alleen met goedkeuring van dezelfde aanhangers van de overheid gebruikt worden om vergelijkingen te maken." - is onzin: omdat niets, behalve uw verantwoordelijkheid voor de wet, u in de weg staat om uw mening in vrijheid aan de openbaarheid prijs te geven.

Gimli1955
Gimli19559 jun. 2022 - 20:33

Ja, en? Wat wil je zeggen met deze reactie? Wat is de inhoudelijke onderbouwing om deze reactie te ondersteunen? Wat bedoel je met je reactie? Is het alleen om te zeuren over mijn reactie? Heeft het een doel? Ik snap de reden niet van je reacties, behalve dat het persoonlijke beschuldigingen en verwijten zijn. Lees het onderwerp nog eens goed door en blijf zoals ik on topic. Ik vergelijk de NVWA terecht met een verstikkende bureaucratie, waar de regels belangrijker zijn dan de burger en tot doel zijn verheven. Dan is een persoonlijke terechtwijzing niet inhoudelijk, wordt het niet onderbouwd en is het niet on topic.