Als de Russen een tactisch kernwapen gebruiken tijdens een race met Max Verstappen, zullen de luisteraars van NPO Radio 1 dit pas vernemen nadat dit idool is gefinisht. Je hebt zelfs kans dat de nabespreking voorgaat. Zo althans ziet in de praktijk het redactioneel beleid eruit van Klaske Tameling, netcoördinator van NPO Radio 1, de nieuws- en sportzender. Zij heeft dat niet van zichzelf. Haar voorganger Laurens Borst – broer van Hugo – is er al mee begonnen.
Ongetwijfeld doet het primaat van de sport miljoenen genoegen, maar bij minstens zoveel belastingbetalers leidt dit tot ergernis. Zo werd deze zondag de radioversie van Vroege Vogels zonder meer geschrapt, omdat aan de andere kant van de wereld Max Verstappen wegens regen niet op het geplande tijdstip kon starten.
Sportverslaggeving is zeker een taak voor de publieke omroep. In 2020 was niet minder dan 29% van de bevolking aangesloten bij een sportclub. We hebben het hier niet over supporters of liefhebbers maar over actieve deelnemers. Dat rechtvaardigt het oprichten van een specifieke sportzender die 24 uur per etmaal in de lucht is met reportages en achtergrondverhalen. Zo ontstaat er ook meer ruimte voor sporten die niet meteen de emoties van miljoenen gaande houden. NPO 1 wordt dan uitsluitend een praatzender voor nieuws, actualiteiten, achtergronden en discussie.
Waarom geen commerciële sportzender zoals het Italiaanse Radio Sportiva? De sport zelf is al zo in de greep van sponsors en commercie dat de berichtgeving daarvan vrij moet blijven. Daar hebben de miljoenen sporters en hun fans recht op. Sport is namelijk geen bijzaak. Het is een belangrijk onderdeel van het leven. Daarom heeft de Italiaanse publieke omroep Rai in 2018 ook een eigen sportzender in het leven geroepen.
Iedereen blij als de sport zijn eigen locatie krijgt binnen de publieke omroep. Niet alleen de sportliefhebbers, maar juist ook de medeburgers die liever naar iets anders luisteren.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
Deels eens met dit stukkie, erg herkenbaar ook. Sport is toch meer entertainment dan nieuws. Zet het anders op 3FM. Vroeger waren de sportevenementen volgens mij ook op Hilversum 3. Zorgt er ook voor dat die zender weer een relevante functie krijgt.
Luistert u wel eens naar NPO5 of kijkt u wel eens naar al die extra tv zenders (NPO2 extra bijvoorbeeld)? Ik vermoed dat de meesten dat niet doen. De publieke omroep heeft al veel te veel zenders en dat kost allemaal best veel geld. Uiteindelijk gaat het ten koste van de kwaliteit van wat er uitgezonden wordt. Wat mij betreft kunnen we het merendeel van al die prutzenders en snertomroeporganisaties wel opdoeken. Doen we dat dan is er eerder meer dan minder ruimte voor kwaliteit doordat er dan ook meer geld beschikbaar is.
Ja maar is er wel meer aan te merken op radio 1 zoals de muziek,gezellig nieuws en ego documenten. Kunnen we dan niet beter een nieuwszender zoals BBC World maken. Neutraal,zonder omroepen, iedereen evenveel tijd.
De enige Nederlandse radiozender waar ik soms naar luister is Hilversum 4 (aan die steeds weer nieuwe namen doe ik niet mee). Maar meestal schakel ik dan toch over naar Radio Classique en soms Bayern klassik, want op Hilversum 4 wordt veel te veel geleuterd, vaak op een ontstellend infantiele manier, alsof het een programma voor kleuters betreft. Al die andere Nederlandse zenders interesseren me niet, als ik er per ongeluk op afstem hoor ik meestal toch een of andere vreselijke muziek.
Haha als er nu 1 partij in omroepland is die niet actueel is en kan schakelen als er iets in de wereld gebeurd, is het wel de NPO. Zit in de genen daar.denk ik. "Zo werd deze zondag de radioversie van Vroege Vogels zonder meer geschrapt, omdat aan de andere kant van de wereld Max Verstappen wegens regen niet op het geplande tijdstip kon starten". Hahaha serieus? Dan ga je toch online verder, dat is toch de toekomst.
5 van de 10 keer dat ik overschakel naar NPO1 is er muziek op. Ook al halen ze de sport weg, dan nog wordt 33% van de tijd volgemaakt met muziek, reclame en ander gewauwel dat de naam nieuws niet mag hebben.
Ik dacht dat NPO1 de sport- en actualiteitenzender was. Daar hoort blijkbaar een programma als 'Vroege vogels' bij. Misschien kan dit programma beter naar NPO2 of NPO5. Zeker zo vervelend vind ik, als muziekliefhebber, dat er elk uur reclame en nieuws is, dus ook op de andere zenders. Blijkbaar denken ze bij de NPO dat luisteraars niet intussen al vele andere manieren hebben om aan informatie te komen. De luisteraars van Vroege vogels hadden - voor zover Formule 1 hen boeit - waarschijnlijk best even op hun smartphone of tablet kunnen kijken.
Zegt iemand die blijkbaar niet van sport houdt. Publiek betekent van en voor iedereen Han. De mix van sport, nieuws, achtergronden en verschillende opinies en een variatie aan onderwerpen vind ik juist de kracht van NPO1. Een beter voorbeeld dan de RAI vind ik de SRF in Zwitserland. Daar stemt het hele volk zelfs mee over de inrichting en de financiering van de publieke omroep. SRF1 is heel vergelijkbaar met onze NPO1 - een weldaad in het landschap van zendermanagers die elke zender voor één doelgroep willen inrichten
aparte sportzender? nog meer flaudekul en reclames ... alstjeblief zeg ... liefhebbers hebben vandaag inside en vndaag voetbal.. is dat niet genoeg dan ?
Sport is de beste/makkelijkste manier om überhaupt nog publiek op de NPO te krijgen. Zo horen de sportliefhebbers ook nog iets van het echte wereldnieuws.
"Sport is namelijk geen bijzaak. Het is een belangrijk onderdeel van het leven". Sporten: ja. Ik kan niets anders zeggen. Een mens heeft beweging nodig. Prof sport: nee. Dat is alleen maar vermaak en men kan prima zonder. Er kijken ook velen naar soap-opera's, zijn die ineens ook een onderdeel van het leven? Heel leuk voor de fans vandaag en ik misgun niemand zijn pleziertje. Maar stel dat er vandaag een ander iemand kampioen werd, zou dat op een gemist feestje na, andere of zelfs permanente gevolgen hebben? Nee.
**waarom heeft de NOS niet een vol journaal programma? zowel in de ochtend en in de avond of in het middaguur (zoals BBC in ochtenduren heeft) waarin onderzoekers, wetenschappers, publiek, deskundigen in beeld uitleg kunnen geven. waar naar mensen gebeld wordt, video verbindingen gebruikt worden, beeldreportages van buitenlandse verslaggevers uitgebreid aan het woord komen. de EU goed besproken wordt met interviews met Europarlementariërs. **ook in de journaals zouden de sportberichten niet zoveel aandacht moeten krijgen, er is toch een dagelijks sportnieuws / sportjournaal om ca 18.45u waarin nu voor de zoveelste keer verteld wordt wat in de loop v.d. dag al tig x verteld is. **ook op hun website en in de app moeten sportberichten niet op de voorpagina staan want zij hebben een katern ‘sport’ waar dat prima in past met onderdelen van de sporten die hier in NL het meest gewaardeerd worden. **we worden hier pover geïnformeerd maar worden wel geconfronteerd met een paar x p.w. walgelijke indoctrinatie door OngewenstNodeloze rassendiscriminatie en onzinnige herhalingen van steeds weer dezelfde onderwerpen nl asielzoekers/vluchtelingen/islamisering + homehaat(angst)/gendertransformatie. **Het is veel beter als de NOS goede gecontroleerde berichten en verslagen doorgeeft en idd sport in het sportnieuws zet waar het thuis hoort.
als ik uw opsomming juist interpreteer, ben ik het wel met u eens ja... helemaal eens.
Het oprichten van een dure sportzender is zonde van het geld en nergens voor nodig. De overheid is al genoeg geld kwijt in deze tijden. Ben allang blij dat de npo niet de dure rechten koopt Om het op tv uit te zenden.
Ik heb een beter idee: stop gewoon met radio 1 (en 2 t/m 5). Stop ook met NPO 1,2 en 3. Niemand onder de 40 kijkt of luistert er nog naar. Richt in plaats daarvan 1 of 2 tv stations en 1 of 2 radiozenders in voor het sterk vergrijzende publiek, a la omroep MAX. Dan kunnen we over 20 jaar de tent sluiten. In plaats daarvan zou de publieke omroepen zich de rol van contentproviders (productiehuizen) moeten aanmeten, die hun programma’s aanbieden waar de kijkers zijn, hetzij streaming, hetzij klassieke lineaire tv.
"Niemand onder de 40 kijkt of luistert er nog naar." - onderbouwing graag.
Radio en TV worden al te veel door de commercie bepaald, bijna alle media zijn commercieel. De publieke omroep is een verademing, en blijft dus hard nodig. Van commerciele omroepen kan niet verwacht worden dat ze onafhankelijk nieuws kunnen brengen.
Naar NPO1 luisteren gemiddeld een miljoen personen. Zij zitten in de leeftijdsklasse 44 tot 67.
Lijkt me weggegooid geld. Radio om sport te luisteren lijkt me een dom idee.
Ach die Maxgekte in NL is over een paar jaar weer over en hopelijk dat hele F1 circus. Sport is dat net zomin als bierdrinkende dikbuiken die pijltjes gooien. Het hindert U dat het actuele nieuws daardoor niet meer aan de orde komt. Dat hindert mij niet maar ik ben wel met U eens dat dat de taak is voor de PO. Ellenlange verslagen over rondracende auto’s, schuifpartijen met een bal of schaatsers die vogelpoepjes proberen mis te rijden mogen van mij ook. Maar laat dat aan de markt over, het zal zeker gebeuren als genoeg gekken daar naar luisteren. De overheid kan dan haar energie beter besteden aan de gezondheidszorg en de energievoorziening.
Wat mij betreft mag de sport op de radio worden geminimaliseerd: "waste of space".
« Wat mij betreft mag de sport op de radio worden geminimaliseerd: "waste of space". « …..Van mij mogen ze alles uitzenden maar niet de Publieke Omroep. Ik had vandaag naar Tstitsipás tegen Djocovic willen kijken maar moest de regenbui gebruiken om onkruid uit de grond te trekken. Wat heeft het voor zin om dat op de radio te horen? Daar zie je geen tennis, Goed dat ze de uitslag melden bij het nieuws, liefst zitten we er zelf en maken het mee in Monaco of Marseille.
Voor heel veel dingen is radio gewoon niet geschikt. Voor tennis net zomin als voor ballet.
Er is in ons land geen publieke omroep meer. Nieuws over celebrities is het echte nieuws geworden. Zelfs conflicten in de reëel bestaande wereld zijn randverschijnselen geworden. Spannend amusement dat voor wat afleiding kan zorgen bij al die extreem belangrijke evenementen in het parallelle universum van de sport. De verhoudingen zijn helemaal zoek.
Een programma al vroege vogels kun je volgens mij prima als podcast uitzenden.
Dat kan eveneens met de Formule 1 - podcasts via private internetkanalen zou een ideale neoliberale oplossing zijn voor het gesignaleerde probleem. Er is ruimte genoeg voor. Dan kunnen alle particuliere verslaggevers onderling fijn de competitie aangaan. Het volk beslist dan wel wie de beste is. Ondertussen mogen wij dan weer genieten van heuse publieke zenders. Ik wil zelf wel naar vermogen bijdragen om die netten geheel reclamevrij te maken. En zo heb ik een blauwdruk voor talloze nieuwe markten gemaakt.
@drs Een podcast voor een live verslag lijkt me niet zo handig? Vroege vogels gaat niet om de actualiteit dus kan prima op een passend moment beluisterd worden. Als het gaat om streamen dan kijkt men al naar f1 via een app en niet een regulier kanaal.
Goed plan om een pure sportzender in het leven te roepen, al denk ik dat je daarmee niet kan voorkomen dat de sportluisteraars er sneller achter komen dat Rusland tactische kernwapens gebruikt heeft als bijv. Verstappen aan het racen is. Als dat je doel is, zou ik iets anders bedenken.
Helemaal mee eens. Emotionele momenten worden onderbroken door doelpunten. Net of dat niet 10 minuten kan wachten. Radio is voor live-sport is achterhaald, internet is hier heel geschikt voor.
Helemaal eens. Robert Meeder bedankte Vroege Vogels voor het beschikbaar stellen van de zendtijd, de werkelijkheid is dat de zendtijd gedwongen is ingeleverd op last van de NPO