Joop

De Nieuwe Sint kan zonder Pieten

  •  
03-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
ANP-402500506
De Nieuwe Sint brengt de boodschap van vriendschap en liefde en deelt rode en witte rozen uit om dat te symboliseren
Foto’s van De Nieuwe Sint worden vaak gebruikt bij artikelen die niet over hem gaan omdat het beeld heel sterk en veelzeggend is. Dit zag ik ook eerder bij Joop. Niet veel mensen weten dat ik, Patrick Mathurin, in 1999 ben afgestudeerd als talent van het jaar van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem fact: Theater/Drama, met het spelen en zelf regiseren van De Apologie van Socrates. En dat ik daarna naar de Verenigde Staten ben gegaan met een Fullbright Fellowship en aanvullende beurzen om me verder te bekwamen en het verder ontwikkelen van mijn Master Plan.
Na jaren van voorwerk begon ik in 2008 het kunstproject “Het proces Socrates” om door middel van kunst Nederland te veranderen. Op een artistieke manier maakte ik racisme bespreekbaar. Een belangrijk element daarin was natuurlijk de racistische karikatuur Zwarte Piet. Ook droeg ik de oplossing aan voor het probleem. Die oplossing verpakte ik in het in 2009 geschreven lied “Sinterklaasje zonder knecht” , waarvan ik in 2010 de videoclip maakte en die op YouTube en Facebook plaatste. De enige oplossing voor een feest zonder rassen- en klassenverschil is een feest zonder knecht waarbij er alleen maar Sinten zijn. Door de focus op `Iedereen is Sint` te leggen was de nadruk gelegd op verbinding en het positieve. Door de Sint te ontdoen van zijn knechten was hij geen slavenhouder meer, maar waar hij in eerste instantie om geroemd werd: de goedheiligman.
De jongelui die ik hiermee geïnspireerd had om ook op te staan richtten zich naar mijn idee jammergenoeg alleen op de racistische karikatuur `Zwarte Piet` en het was voor mij ook begrijpelijk dat ze met hun aanpak veel weerstand zouden ondervinden. Nederlanders vinden het verschrikkelijk om racist genoemd te worden. Zeker in die tijd toen men nog dacht dat dit het meest liberale en gastvrije land ter wereld was. Maar het bracht wel wat teweeg.
Ondanks dat de focus dus verschoof van kunst naar een agressieve discussie probeerde ik waar ik kon met mijn initiële idee de ontstane beweging nog bij te sturen. Waar het kon verscheen ik bij publieke manifestaties of discussies met een mijter. Mijn optredens werden zo positief ontvangen dat in 2015 De Nieuwe Sint gelanceerd werd met een grote foto op de voorpagina en een interview met nog een grote foto in Het Parool. Ook werd De Nieuwe Sint uitgenodigd bij de late-night talkshow Pauw. In dat weekend was er ook de verschrikkelijke aanval op Charlie Hebdo, wat natuurlijk het wereldnieuws domineerde. Ik denk dat er anders zeker veel meer internationale aandacht voor dit heugelijk feit, dat Nederland een Nieuwe Sint heeft zonder nepbaard en nepharen maar met een bruine huidskleur en dreadlocks, zou zijn.
De Nieuwe Sint brengt de boodschap van vriendschap en liefde en deelt rode en witte rozen uit om dat te symboliseren. Daarnaast deelt hij naast het gebruikelijke snoepgoed ook mandarijnen uit om de jeugd toch enigszins te inspireren te letten op hun gezondheid. Ook doet hij aan talentontwikkeling. Tijdens zijn viering houdt hij danswedstrijden en de mooiste mijter competities voor de jeugd. Elk jaar is er een aankomst met de boot met brassband en mede-Sinten, en een intocht met een schimmel en een spektaculaire viering. De eerste was in het Bijlmerpark Theater in Amsterdam Zuid-Oost. Daarna kwam in 2017 een viering op het Museumplein in Amsterdam-Zuid. De afgelopen twee jaren waren die spektakels in de Paradiso in Amsterdam-Centrum.
Naar mijn idee is het van essentieel belang dat de kinderen een positief zelfbeeld krijgen door helden en voorbeelden te zien waarmee zij zich kunnen vereenzelvigen. Ook donkere kinderen moeten gestimuleerd worden om het goede, de Sint, in zichzelf te zien, en te zoeken en dit uit te dragen, maar ook voor witte kinderen is het belangrijk dat ze voorbeeldfuncties in verschillende kleuren en geslachten zien.
Daarom is dit idee de enige oplossing. Niet een jaarlijks terugkomend feest met een witte goedheiligman en Zwarte Pieten. Ook niet een feest met die goedheiligman en roetveeg of kleurenpieten, want de roetvegen zijn gewoon verkapte zwarte pieten want anders zouden ze zichzelf toch wel wassen, en de kleurenpieten staan symbool voor de verschillende bevolkingsgroepen op deze aarde. De enige oplossing is een feest zonder klassen en rassenverschillen. Een feest met alleen maar Sinten. Daarom voel ik me ook zo gesteund door grote bedrijven zoals Google die aangeven dat dat hele Pieten gedoe geboycot moet worden. Een feest met alleen maar Sinten is de enige oplossing. Iedereen is Sint!
De wereld is ondertussen al op de hoogte van wat er zich in Nederland afspeelt aangaande de jaarlijks terugkerende viering van Sinterklaas en zijn knecht, en dat er strijd geleverd wordt om deze traditie in deze racistische vorm afgeschaft te krijgen, maar ook de agressie die ermee gepaard gaat door de voorstanders om hier tegenin te gaan. De focus ligt daarin volledig op de racistische karikatuur Zwarte Piet. Ik zou het geweldig vinden als ik uw nationale podium kan gebruiken om deze verbindende oplossing een luidere stem te geven. De Nieuwe Sint brengt een feest met alleen maar Sinten.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

voorburg2
voorburg24 dec. 2020 - 15:33

Winterklaas uit "De luizenmoeder". Met wit-geschminkte ijsberen. Kan natuurlijk ook.

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 dec. 2020 - 10:41

Uitermate sympathiek idee. Jammer dat ZP weer wordt gekoppeld aan racisme. Maar zoals eerder betoogd, laten we a.u.b. van het gezeik af komen/zijn. Daarom zo doen, zeg ik. Iedereen is een Klaas.

The Apple
The Apple3 dec. 2020 - 20:12

De enige oplossing bestaat niet, maar dat neemt niet weg dat je de mooiste Sinterklaas bent die ik ken en je optreden vindt getuigen van intelligentie en fantasie.

pvabshoven
pvabshoven3 dec. 2020 - 19:12

Net zo goed als een bruiloft in de loop der eeuwen van betekenis is veranderd, het was eeuwenlang een overdracht van eigendom, is ook de betekenis van Sinterklaas en Zwarte Piet veranderd. Sinterklaas wordt niet meer gezien als iets Rooms-katholieks, waar je als protestant je verre van moet houden. Het straffen van stoute kinderen is ook vrijwel verdwenen. Zwarte Piet is ook veranderd. Waren er vroeger met een of slechts enkele Pieten, nu is het een hele schoolklas. Was het vroeger een knecht die opdrachten uitvoerde voor de Sint. Nu is het meer de verhouding ouder - kind, pedagoog - leerling. Maar roept de Sint nog steeds op om braaf te zijn, Zwarte Piet gooit daar juist, als omkering, met de pet naar. En komt daar nog mee weg ook. Vreselijk stoer wat hij doet - op het dak van de school klimmen bv, een keet schoppen in de klas, enz. De grote fout is gemaakt door het sinterklaasjournaal, die hebben vooral een kwetsend beeld van Zwarte Piet neergezet. Haal dat eerst maar eens van de buis af. En laat Sinterklaas pas een week voor 5 december het land inkomen. Zullen veel ouders waarderen. Veel kinderen zijn nu gewoon op van de spanning.

Robert Follon
Robert Follon3 dec. 2020 - 18:21

Inmiddels staat het onomstotelijk vast dat 'we' in de jaren '80 meer voorliepen dan nu het geval is: https://youtu.be/OR07r0ZMFb8

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 dec. 2020 - 16:48

De bereidheid om Piet aan te passen wordt steeds groter, de compromisbereidheid stijgt. Maar de compromisbereidheid bij de tegenstanders van Zwarte Piet neemt daarentegen af. Het compromis wordt beantwoord met een eis tot totale afschaffing. Dat gaat niet werken.

2 Reacties
LaBou
LaBou 4 dec. 2020 - 11:46

Too little, too late.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 dec. 2020 - 20:32

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Volharden in een onredelijke eis terwijl de andere kant flinke compromissen heeft doorgevoerd, leidt tot meer hakken in het zand aan de andere zijde en meer extremisme. Je ziet nu al dat de extremisten tot actie overgaan en ZP optochten organiseren en gebouwen bekladden.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2020 - 16:25

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
gimli55
gimli553 dec. 2020 - 16:32

Kunnen ze na invoering van Santa Claus, zeuren over de elfen en rendieren.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 dec. 2020 - 19:00

gimli55 - en over die vette kabouter, ho, ho, ho. Maar mij lijkt het beste om iedereen z'n eigen gang te laten gaan. Eerlijk gezegd is ons, mijn land is daarop gebouwd. Leven en laten leven.

DenFlexwerker
DenFlexwerker3 dec. 2020 - 15:36

"Ik denk dat er anders zeker veel meer internationale aandacht voor dit heugelijk feit, dat Nederland een Nieuwe Sint heeft zonder nepbaard en nepharen maar met een bruine huidskleur en dreadlocks, zou zijn". Deze man heeft de essentie van het kinderfeest niet begrepen: voor kleine kinderen is de Sint een echt persoon en een icoon. Nu kan het gezicht dat verborgen achter die baard zit afwijken want het is verborgen. Maar dreadlocks en een bruine huidskleur is a dead give-away waarmee je zelf een vierjarige niet kan foppen. Verder is de Sint maar één unieke persoon. Eerst had hij één Piet maar meerdere waren leuker: meer mensen om feestelijk binnen te halen. Ook dat zou op de helling moeten.Dat hele iedereen is Sint, staat haaks op de essentie: alleen de Sint is de Sint. Net zoals alleen de premier, de premier is. Laten we eens stoppen met allerlei feesten correct te maken tot in het absurde. Geen driekoningen meer met kerst, want iedereen is gelijk. Geen paashaas meer want eieren zijn niet vegetarisch. Dan natuurlijk kinderboeken want Jip enn Janneke hebben ouders met een traditionele rolverdeling. Laten we de Sint gewoon helpers geven, hebben oude mensen wel vaker. Veel beter dan dat krampachtige gedoe.

2 Reacties
Mokker
Mokker3 dec. 2020 - 16:34

ik vermoed dat kinderen even raar kijken maar na 5 minuten gewoon genieten van kadootjes en pepernoten. Het uiterlijk wordt eigenlijk alleen moeilijk over gedaan door de diverse actievoerders die het proberen weg te zetten als symbool voor racisme, wat het nooit geweest is.

DenFlexwerker
DenFlexwerker3 dec. 2020 - 17:53

@Mokker: ooit wel eens gelovige kleine kinderen mee gemaakt? Voor hen is sinterklaas geen verklede volwassene. Om even het naar volwassenen te vertalen: stel jij wordt uitgenodigd om jouw favoriete band hun concert te bekijken en mag ze back-stage ontmoeten. Maar ter plaatse blijkt het een slechte play-back act te zijn.

Mr Ed
Mr Ed3 dec. 2020 - 14:51

Er zijn vast wijken waar ze de nieuwe Sint kunnen waarderen, en die moeten dat vooral doen. Zelf vond ik als kind Sinterklaas een mystieke figuur, het is toch een christelijke versie van Wodan, wat het allemaal heel spannend maakte. Dit is net zoiets als het verbieden van paasvuren, waarom zou je een volk helemaal loskopppelenvan het eigen verleden?

4 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker3 dec. 2020 - 17:21

Wie het verleden beheerst, beheerst de toekomst.

LaBou
LaBou 3 dec. 2020 - 17:30

Als sinterklaaseen christelijke versie van Wodan is kloppen die pieten helemaal voor geen meter. Wodan had 2 raven die hem alles vertelden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker3 dec. 2020 - 17:50

@LaBou: regenboograven of zwarte raven?

LaBou
LaBou 4 dec. 2020 - 11:49

Als je wodan aanhaalt moet wel zorgen dat je weet waar je over praat, flex. Dit kom zowel dom als geforceerd komisch over. En in beide opzichten sta je voor schut. Verder is google je vriend in deze.

vdbemt
vdbemt3 dec. 2020 - 14:36

Als drukte ooit een probleem was geweest, had de binnenkomst van Sinterklaas nooit gevierd geworden.

Rutger Groot
Rutger Groot3 dec. 2020 - 14:31

Leuk om aan Sinterklaas ook een andere artistieke uiting te geven. Jammer dat weer hard geroepen moet worden dat zwarte piet een racistische karikatuur is en zo, gelukkig wordt het imperialisme er niet met de haren bijgesleept. Voor wie de geschiedenis van Sinterklaas kent, hij is al sinds de middeleeuwen de kindervriend in decembermaanden. En ja het debat over verandering is verhard dankzij ZOZP, allemaal onnodig - en dus wordt er maar weinig veranderd. Heerlijk om een dit stukje van Lily Monori over dit fantastische kinderfeest te lezen, zouden meer mensen moeten doen. (ik laat mijn sinterklaasfeest niet verpesten door een stel beroepsactivisten uit amsterdam) https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ik-zie-zwarte-piet-als-een-cliniclown~be3094664/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

Gerygrr
Gerygrr3 dec. 2020 - 14:16

De teneur van dit artikel is duidelijk “Ik weet hoe het zit en dat ga ik uitleggen”. Bovendien is het doel om Nederland te veranderen. Verandering lukt echter niet, als deze wordt opgelegd van bovenaf. Niet door politici ook niet door al dan niet zelfbenoemde deskundigen. Een verhaal over de veranderingen van het uiterlijk van Piet, die vanzelf door de jaren hebben plaatsgevonden: https://historiek.net/de-ontwikkeling-van-zwarte-piet/46689/

Mokker
Mokker3 dec. 2020 - 14:11

Prima, als mensen het zo willen mogen ze zelf weten hoe ze Sinterklaas vieren. Wel storend is het continue gebruik op deze site van 'racistische karikatuur' in verband met ZP. Diverse rechters hebben zich er al over uitgesproken dat ZP niet racistisch is (en natuurlijk ook nooit zo bedoeld is). Door dit maar continu te blijven drammen hopen de fanatieke piet-schoppers blijkbaar dat ze toch gelijk krijgen, maar het roept alleen maar weerstand op. Maar goed, KOZP heeft zich nooit erg constructief opgesteld, wat er ook aangepast wordt, ze blijven maar doorzeuren. Ik geloof ook niet dat hun acties tot ook maar enige vermindering van racisme in de wereld hebben geleid.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman4 dec. 2020 - 12:54

Doel je er nu op dat die club helemaal naar Maastricht reisde in een week waarin met nadruk alleen noodzakelijke reizen toegestaan waren?

Jonkheer
Jonkheer 3 dec. 2020 - 13:43

Hoe aardig en sympathiek het idee ook is - en dat meen ik oprecht - ik word van dit geneuzel zó verdrietig. Wanneer deugen we voldoende? Als we volgend jaar een misvormde, transgender Sinterklaas op een elektrische boot (op groen stroom!) aan laten meren in een dorp met een vrouwelijke burgemeester uit een minderheidsgroep die zelf opgevoed is door een gemengd homofiel echtpaar waarvan er één travestiet is? Zijn we dan eindelijk op de goede weg? Wij volwassenen geven veel te veel lading aan Sinterklaas en Zwarte Piet. Satya verwoordt dat verderop voortreffelijk. Natuurlijk moet iedereen (een hulp) Sint kunnen zijn. Maar dé Sinterklaas is Sinterklaas. Daarvan loopt maar één echte rond. En die is nu eenmaal niet zwart, geel, groen, paars, rood of lila. Maar blank.

Viso
Viso3 dec. 2020 - 13:27

Gooi er gerust nog 100 verhalen tegenaan hoe het allemaal zou moeten zijn en wat het ideale plaatje is. Feit blijft dat er met ZP geen enkele intentie was voor wat men zo graag probeert te benadrukken als 'racisme'. Het karakter ZP was er niet op gebaseerd en de mensen die het feest vierden hadden die intentie ook niet. Dit feest is gekaapt en verziekt door hen die zelf denken uit te maken wat 'racisme' is en dat voor anderen hebben bepaald. En dan nu praten over 'verbinding' ? Het feest is over. De kerstbomen staan er al. Dat zegt genoeg. Ben in ieder geval blij dat ik het als kind op een normale manier heb kunnen vieren zonder al die aanstelleritus.

Le Chat Botté
Le Chat Botté3 dec. 2020 - 12:22

Waarom moet een Sint een eigen paard hebben? Lenen of huren kan niet? Bij welk aantal paarden wordt het volgens jou te druk? Waarom zou dat een probleem zijn?

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout3 dec. 2020 - 12:12

Zwarte Piet is een obsoleet verschijnsel uit een voormalig imperialistisch tijdsgewricht. Het woord knecht is tevens niet meer van deze tijd, het appelleert aan de Verelendung van loonslaven middels schrepel betaalde arbeid; voor een onmenselijk patronaat in de begindagen van het woekerkapitalisme.

2 Reacties
Visionair NL
Visionair NL3 dec. 2020 - 13:48

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet#Voorlopers

Rutger Groot
Rutger Groot3 dec. 2020 - 16:17

Zwarte Piet kwam al voor in de middeleeuwen en kwam dus niet voort uit een "imperialistische tijdsgewricht" - en in die tijd was knecht een gangbaar begrip. En leuk om te zien dat zwarte piet door de eeuwen heen is veranderd van boeman en knecht tot speelse kindervriend. En zwarte piet zou de komende jaren heen wel weer wat verder kunnen veranderen, alleen jammer dat een aantal activistische volwassenen die slavernij en racisme er met de haren bij slepen, de discussie over deze veranderingen hebben verhard.

Aart van de aap
Aart van de aap3 dec. 2020 - 11:59

Zwarte piet = Krampus = niet racistisch Een basaal gegeven, een objectief gegeven.... Maargoed, het zal allemaal wel. Verander dat feestje maar, who gives a fuck anyway ? Ondertussen denderen echte problemen gewoon door. Daar hoor je deze 'progressievelingen' dan niet over

6 Reacties
Visionair NL
Visionair NL3 dec. 2020 - 12:48

En dan verbaasd zijn waarom ondanks de enorme verschillen tussen arm en rijk en de enorme weerzin onder de bevolking tegen de zakkenvullende bovenbazen, de aanhang van "progressieve" partijen historisch laag is. Ik vraag me af wat de bron van deze cognitieve dissonantie is.

vdbemt
vdbemt3 dec. 2020 - 14:35

" het zal allemaal wel. Verander dat feestje maar, who gives a fuck anyway ?" Ik weet niet hoor. Maar het is jaren een steeds pijnlijker wordende discussie omdat een stel aan 'traditie' gehechte lieden grenzenoverschrijdend laat blijken dat 'they give a fuck'. Dat was je niet opgevallen?

Aart van de aap
Aart van de aap3 dec. 2020 - 15:45

Uiteraard was dat mij opgevallen. Dat 'who gives a fuck' is dan ook een beetje aan hun adres gericht

Satya
Satya3 dec. 2020 - 18:20

"Ondertussen denderen echte problemen gewoon door. Daar hoor je deze ‘progressievelingen’ dan niet over" Voor een meisje van 7 die met zp getreiterd wordt is dit een echt probleem. Voor haar ouders ook. Wat zoiets met progressief te maken heeft begrijp ik niet. Volwassenen die zich om het behoud van een stigmatiserende karikatuur druk maken vind ik eigenlijk veel verbazingwekkender dan het meisje van 7 die dit als wereldprobleem ziet en haar ouders die dit als probleem beschouwen begrijp ik ook wel. Zal vast aan mij liggen.

Aart van de aap
Aart van de aap5 dec. 2020 - 10:17

Voor de honderdste keer ik hou me niet vast aan zwarte piet. Het boeit me niets als hij weg gaat Men moet alleen niet doen alsof dit super relevant is allemaal. De wereld staat letterlijk in de fik, maar dit soort helden hebben het over zwarte piet. Burgerlijke problemen

MichelD
MichelD5 dec. 2020 - 10:31

@Satya "Volwassenen die zich om het behoud van een stigmatiserende karikatuur druk maken " Tja dan heb je nog altijd niet begrepen wat de voorstanders van zwarte piet beweegt.

Ivan61
Ivan613 dec. 2020 - 11:56

Geweldige idee en super plan. Gewoon doen. Dat moet veel meer aandacht krijgen,

Salama.
Salama.3 dec. 2020 - 11:55

OK als iedereen Sint is kan Sint volgende jaar ook een vrouw zijn, toch?

Ewout Pool
Ewout Pool3 dec. 2020 - 11:50

Toch weer jammer dat er blijkbaar enkel mannen Sint kunnen zijn...

Haz
Haz3 dec. 2020 - 11:40

Dat is inderdaad een goede oplossing. Gewoon die hele piet weg, die raakt al die negatieve connotaties nooit meer kwijt. Een andere oplossing is gewoon heel Sinterklaas weg. Want eigenlijk zit er een smet oo het hele feest die ook voorlopig niet meer weggaat... We hebben al een feest wat veel wordt gevierd in december wat ook leuk is voor kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om dit als voldoende te accepteren.

Satya
Satya3 dec. 2020 - 11:33

Ik vind dit wel een sterk idee. Mij staat het wel aan. Ik vind dat je een fout maakt met het woord racisme, stigmatiseren zou beter zijn en waarschijnlijk doeltreffender. De intentie van de meeste mensen is niet racistisch, ze dan zo aanspreken wekt weerstand op. Dat zp tot racistische treiterijen leidt staat vast, ook dat racisten zp inmiddels misbruiken voor hun boodschap. Ik denk dat het meer effect heeft om om dit als uitgangspunt te nemen dan het woord racistisch te gebruiken, er is in veel gevallen geen racistische intentie. Ik ben als kind door Sinterklaas en zp nooit anders behandeld. Ik heb overigens ook nooit het gevoel gehad dat ik bespot werd. Dit is pas de laatste jaren ontstaan, na de acties van pro zp groepen als Pegida. Voor mij was de opmerking van Derksen de druppel, op een gegeven moment is iets niet leuk meer, kwetsen om het kwetsen. Ik geloof trouwens niet dat Derksen een racist is gezien zijn inzet voor blues artiesten uit Amerika om hier door te breken. Bv de uitstekende zangeres Kat Riggins, een racist doet dat niet. Zijn opmerking was flauw en uitgekauwd en onnodig kwetsen zie ik geen voordeel in. Ik hoop dat je veel positieve reacties krijgt op jouw idee. Ik ben alleen bang dat cultuur en traditie een te grote rol spelen. Wat ik dan weer raar vind want waarom zou een traditie niet verandering kunnen doormaken. Tradities zijn volgens mij net als cultuur per definitie veranderlijk en gelukkig maar. Succes met je sterke boodschap, bij jou kan ik me wel aansluiten in tegenstelling tot kozp. Deze boodschap is liefdevol. Denk eens over mijn opmerking over racisme na.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet3 dec. 2020 - 12:07

Mooi betoog Satya, zo zie ik het graag. Genuanceerd en goed beargumenteerd.

Satya
Satya3 dec. 2020 - 19:12

Jerry Dank je.

GoudenBergen
GoudenBergen3 dec. 2020 - 11:09

Geniaal. Patrick heeft al jaren de oplossing voor alle ZP perikelen. Sint en al zijn hulpklazen kunnen gewoon aan het werk blijven. Mogelijk moet de maximumleeftijd van de goedheiligmannen wat naar beneden om hen wat zelfredzamer te maken. Maar dat zou dan weer leeftijdsdiscriminatie zijn.