Joop

De nieuwe Kamervoorzitter en het herstel van de oude orde

  •  
07-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-418638136
De volgende stap komt volgende week. Het kabinet heeft nu al laten weten dat het graag de winkels en de terrassen opent.
De verkiezingen voor de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer waren een heel erg vrije kwestie. Mijn hemel, wat was dat een ongenadig vrije kwestie. Het viel dan ook te verwachten dat men er met één stemronde niet uit zou zijn. De winnaar heeft de helft plus één van de uitgebrachte stemmen nodig en er waren drie kandidaten, Khadija Arib (Pvda), Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosma (PVV). De laatste schatte zijn kansen zelf niet hoog in blijkens de provocerende rede waarmee hij zijn kandidatuur onderbouwde. Die was duidelijk bedoeld om zijn aanhang thuis achter de buis te behagen. Toch is het opmerkelijk dat de kamer er met één rondje stemmen uit was: Bergkamp 74, Bosma 27, Arib 38.
Wat valt dan op? PVV, BBB, Forum en Ja21 hebben samen 29 zetels. D66, de VVD en het CDA hebben er bij elkaar 74. PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en Bij1 komen op 37. De gelijkenis met de uitslag van de voorzittersverkiezing is opmerkelijk.
Er zijn 144 stemmen uitgebracht waarvan 5 van onwaarde.
Zo kon Vera Bergkamp aan haar meerderheid komen. Dit ondanks een bleekneuzerige presentatie waarin zij vooral stofte op haar verleden als personeelschef.
Niet volgens partijlijnen gestemd? Je kunt mij nog veel meer vertellen. Deze uitslag is alleen verklaarbaar als de VVD massaal voor Vera Bergkamp is gegaan en het CDA waarschijnlijk ook. Rutte wist precies wat hem te doen stond toen Sigrid Kaag hem – zoals ze in Kamer zelf vertelde –  tussen neus en lippen liet weten dat een lid van D66 het tegen Khadija Arib zou opnemen.
Die man heeft al zoveel dichtgetimmerd. Dit kon er ook nog wel bij. Er is een nieuwe stap gezet naar het herstel van de oude orde.
De volgende stap komt aanstaande dinsdag. Het kabinet maakte nu al bekend dat het graag de winkels en de terrassen opent terwijl de avondklok wordt afgeschaft. De cijfers geven daar geen aanleiding toe maar men heeft laten weten dat die ook op een andere manier gewogen kunnen worden. Dan kan ineens wél van alles open.
Zo weten Jaap van Dissel en zijn experts van het OMT vast welke openingen de politiek verwacht in hun advies van komende zondag aan te treffen. De toekomst die in de volgende persconferentie wordt aangekondigd, móet immers schitterend zijn. Gezegend is Mark Rutte. We mógen weer.
De derde stap komt over drie weken na het rapport van Herman Tjeenk Willink. Dan zal Mark Rutte een situatie proberen te scheppen waarin zijn premierschap onontkoombaar is. Vertrouwen of niet. Slechte peilingen voor zijn potentiële coalitiepartners zullen juist zijn positie versterken. Ze hoeven niet van hem te houden als ze hem maar vrezen. Als ze maar beseffen dat ze niet onder hem uit komen. Tenzij ze bereid zijn va banque te spelen met nieuwe verkiezingen.
Vanavond slaapt Rutte met een glimlach in.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire met het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Pater
Pater9 apr. 2021 - 3:04

Natuurlijk hebben de grote regeringspartijen voor Bergkamp gestemd. Ze haddeb daar ook redenen voor./ Ondanks de afspraak dat een stemming door de kamer in coronatijden ruim van te voren wordt aangekondigd (veel kamerleden werken thuis, heel goed!) liet Arib een stemming die Wilders vroeg over de lonen in de gezondheidszorg toch meteen doorgaan. De kamerleden van de coalitie waren onvoldoende aanwezig om dat af te stemmen maar door weg te lopen was er geen quorum meer; de coalitie stond voor lul. Dat vergeef je die voorzitter niet zomaar. En dat vind ik ook niet zo vreemd. Arib was vaak hartverwamend bezig, maar tegelijk greep ze nooit in als Wilders weer eens over de schreef ging. Hopelijk wordt dat anders met bergkamp. VdHorst over corona is vaak pijnlijk, zo ook nu. De versoepelingen zullen worden aangekondigd op voorwaarde dat dat eind april gezien de cijfers mogelijk is. En zo niet, dan gaat het niet door. Rutte en De Jonge zijn misschien niet altijd heel slim bezig, maar zo stom dat ze versoepelingen zonder voorwaarden aankondigen, nee, dat niet.

3 Reacties
LaBou
LaBou 9 apr. 2021 - 10:43

"Ondanks de afspraak dat een stemming door de kamer in coronatijden ruim van te voren wordt aangekondigd (veel kamerleden werken thuis, heel goed!) liet Arib een stemming die Wilders vroeg over de lonen in de gezondheidszorg toch meteen doorgaan. De kamerleden van de coalitie waren onvoldoende aanwezig om dat af te stemmen maar door weg te lopen was er geen quorum meer; de coalitie stond voor lul" Ja, dan is die uitslag logisch. Er moet natuurlijk wel wraak genomen worden als iemand tegen de wens van de baas ingaat. En tegelijkertijd wordt de PvdA ook duidelijk gemaakt dat ze wel hebben te luisteren en niet zomaar een motie van wantrouwen mogen steunen. Maar dan even wat anders: stond die coalitie al niet voor lul, geIen het beleid richting Groningers, de toeslagenaffaire en de nietszeggende applaus voor de zorgmedewerkers dat vooral niet mocht worden omgezet in een meer tastbaar bedankje? Deze coalitie had dus Arib helemaal niet nodig om voor lul te staan, dat konden (en kunnen) ze héél goed zelf wel regelen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 apr. 2021 - 13:52

Dat staat er ook niet, Pater. Goed lezen.

Pater
Pater9 apr. 2021 - 15:45

@LaBou "als iemand tegen de wens van de baas ingaat" was totaal niet van toepassing het was een heel praktische afspraak tussen de kamerleden waar Rutte niks mee te maken had. Waar haal je die onzin vandaan? @VdHorst Hoe beter ik lees, des te meer het er staat: "De volgende stap komt aanstaande dinsdag. Het kabinet maakte nu al bekend dat het graag de winkels en de terrassen opent terwijl de avondklok wordt afgeschaft. De cijfers geven daar geen aanleiding toe maar men heeft laten weten dat die ook op een andere manier gewogen kunnen worden. Dan kan ineens wél van alles open." Zelfs met de complotterige suggestie, dat Van Dissel de trekpop van Rutte is. Bah.

Peter Stans
Peter Stans8 apr. 2021 - 14:10

Allemaal speculatie, aannames, roddel en achterklap. Han vd Horst, je wordt met de week zuurder en ongeloofwaardiger.

Antonie de Man
Antonie de Man8 apr. 2021 - 14:06

De schaduw van Pieter Omtzigt strekt zich hoe dan ook uit over de komende formatie. Rutte krijgt het moeilijk genoeg om zich aan de toon die onder Rutte I-III is gezet te ontworstelen. Voor de zuivere verhoudingen zou het beter zijn nieuwe verkiezingen uit te schrijven dan een Kabinet te gaan leiden waarin de verhoudingen voor de bordesscène al verzuurd zijn. Er moet binnen de VVD toch een niet controversiële kandidaat-premier te vinden zijn? Mark Rutte blijkt ambitieuzer te zijn dan zijn uitstraling doet vermoeden. Met een record in zicht moet en zal er een vierde Kabinet komen dat zijn naam draagt.

Uitgekleed
Uitgekleed8 apr. 2021 - 13:52

Het lijkt mij dat alle kamer leden er belang aan hechten dat dat de soms verdomd moeilijk opdoemende situaties in de kamer debatten correct worden worden geleid zoals Arib heeft laten zien. Ook Bosma heeft al kunnen tonen dat hij geschikt is als kamer voorzitter. Dan is het niet logisch dat een onbekend kamerlid met de naam Bergkamp het lef heeft zich kandidaat te stellen, tenzij is aangespoord dit toch te doen. De overweldigend meerderheid bij reeds de eerste ronde, is helemaal ongerijmd.

vdbemt
vdbemt8 apr. 2021 - 9:42

"Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire met het Groninger aardgas evenmin." Maar als deze voorspeling van Han uitkomt, dan gaat dit natuurlijk ook weer WEL gebeuren.

Rearden7
Rearden78 apr. 2021 - 8:10

Goed stuk wederom van Han; verwijs maar weer eens naar het vermakelijke pre-COVID/kredietcrisis BBC interview (uit september 2019) vanuit een studio aan Wall Street waar onder anderen Sigrid Kaag in discussie met de ultraconservatieve Heritage Foundation en Bill Gates (vanaf 18:20) over economische ongelijkheid kletsen (1). De parelkettingen en gouden Rolexen vliegen je om de oren, onder het motto "do as we say, not as we do". Inmiddels is bekend dat de middenklasse op wereldschaal met 150 miljoen man is gekrompen in 2020 (2). Om maar met enfant terrible Michel Houellebecq te spreken, die COVID een banaal virus noemt dat niet eens sexueel overdraagbaar is: "We will not wake up after the lockdown in a new world. It will be the same, just a bit worse" (3). 1. https://www.bbc.co.uk/programmes/p07pqgmv 2. https://www.bloomberg.com/features/2021-emerging-markets-middle-class/?terminal=true 3. https://www.france24.com/en/20200504-world-will-be-same-but-worse-after-banal-virus-says-houellebecq

2C
2C8 apr. 2021 - 7:51

Dan maar 'va banque' ! Die pathologische leugenaar hoort niet in een kabinet en zeker niet aan het hoofd ervan !

Bouwman2
Bouwman28 apr. 2021 - 5:49

Positie Arib elders. Positie Theo gewijzigd, Positie Han onveranderd..

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2021 - 2:11

Waarom zou een vrij partij lid normaliter niet stemmen zoals haar of zijn partij had gestemd in deze kwestie? Als het goed is voor je partij dan stem je toch ook zo?

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman28 apr. 2021 - 7:14

J bedoelt, je bent lid van bijvoorbeeld de SP maar ziet eigenlijk meer iets in het idee FORUM?

tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:44

https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2021 - 23:45

Ik bedoel dat als parlements lid men een voorzitter zal willen die goed is voor je partij. Lijkt me niet zo moeilijk.

Jaco38
Jaco387 apr. 2021 - 22:10

Eenzijdig stuk Han, als er gestemd is via de partijlijnen dan stellen we vast dat alle partijen dat gedaan zoals je zelf al laat zien ahv de zetelverdeling. Er zijn kennelijk blokken gevormd en dat deden ze dus allemaal. Wat maar weer laat zien dat de gesloten bestuurscultuur is verweven met politieke systeem van links naar rechts. Zie ook de wijze woorden van Tjeenk Willink vandaag in het NOS journaal. Zou het ook kunnen zijn dat Bergkamp door een ruime meerderheid gewoon als de beste keus werd gezien? Het een hoeft het ander niet perse uit te sluiten toch? Er zijn drie kandidaten, dat behalve de PVV/JA21/FVD er geen steun was voor Bosman is prima te verklaren. Je wilt liever geen voorzitter - hoe goed hij technisch gezien ook is - die verbonden is aan een partij die vindt dat er een nep-parlement is en niet-grondwettelijke voorstellen doet. Dan blijven enkel Arib en Bergkamp over. Arib doet het al een tijdje en is niet onbesproken, er gaat een tweet van een ingewijde rond dat het ondersteunend personeel opgelucht ademhaalt. De Kamervoorzitter geeft ook leiding aan medewerkers, komen dus ook nog wat andere competenties bij kijken dan dat wat wij te zien krijgen. Je mag aannemen dat kamerleden ook zicht hebben op het bredere functioneren van de voorzitter en dit betrekken in hun afweging. Ook kun je je afvragen of Arib - net als Rutte - nu de meest logische kandidaat is als er een ambitie is om te vernieuwen. Ergo, dat er draagvlak is voor een nieuw geluid / frisse wind is helemaal niet gek. Je kunt net zo goed suggereren dat juist GL/SP/PvdA zich hebben laten leiden door partijpolitiek met hun stem voor continuering van Arib ipv het op inhoud te kiezen voor de kandidaat met de meest geloofwaardige visie / ambitie / competenties om stappen te zetten in de bestuurlijke vernieuwing en het op orde brengen van de interne organisatie.

3 Reacties
LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 10:36

"Zou het ook kunnen zijn dat Bergkamp door een ruime meerderheid gewoon als de beste keus werd gezien?" Dat zou inderdaad mogelijk kunnen zijn maar gezien de omstandigheden natuurlijk niet erg waarschijnlijk.

GHS
GHS8 apr. 2021 - 12:27

Jaco 38 Je wilt liever geen voorzitter, hoe goed hij technisch ook is......Maar hij was wel pl.verv. voorzitter en daarvoor kreeg hij veel complimenten. En nu moet er weer een pl. verv. vz. komen???????

Jaco38
Jaco388 apr. 2021 - 13:56

“GHS 8 april 2021 at 14:27 Jaco 38 Je wilt liever geen voorzitter, hoe goed hij technisch ook is……Maar hij was wel pl.verv. voorzitter en daarvoor kreeg hij veel complimenten. En nu moet er weer een pl. verv. vz. komen???????” Wat ik bedoel dat het - of je het er mee eens bent of niet - wel te verklaren is waarom de meeste partijen liever geen vz. zien van de PVV. En als je dit al als een partij politieke keuze ziet dan treft dit alle partijen, zoals Han al treffend laat zien is de stemverhouding nagenoeg 1-op-1 te reconstrueren obv de zetelverdeling.

Kuifje3
Kuifje37 apr. 2021 - 21:38

Dat het Bergkamp zou worden was te verwachten. Arib wekt bij veel kamerleden irritatie en Bosma is natuurlijk van de PVV, die partij mag van Rutte natuurlijk niet te veel macht krijgen. Ik denk dat de speech van Bergkamp geen deuk uitgemaakt heeft. Als ze in haar blootje en in het chinees de kamer had toegesproken dan was ze het ook wel geworden. De 2e kamer is de grootste achterkamer wat dat betreft. Ik had het eigenlijk wel willen weten wat er gebeurd zou zijn als er een tweede ronde was gekomen tussen Arib en Bergkamp. Ik denk dat de PVV dan zomaar massaal op Arib zou hebben gestemd. Ze hebben daar een veel grotere hekel aan D66 dan aan Marokkanen is mijn inschatting (volgens mij mogen ze Arib best wel bij de PVV ondanks de principiële bezwaren tegen haar 2e pasport), maar mijn glazen bol hapert wel vaker.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:54

Kandidaat Bergkamp op de valreep nog ff in het weekend bekokstoofd. Het resultaat is op deze foto overduidelijk aan de knipoog en gemene lach van Pinokkio maffiabaas te zien. Ziende blind? https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001

gimli55
gimli557 apr. 2021 - 21:22

Het eerste van wat ik voorspelde, is al uitgekomen. Nu moet Hoekstra nog gepaaid worden en die vermalijde Omtzigt onschadelijk gemaajt worden en Rutte 4 kan worden opgetuigd. Mogelijk met een minder stringent programma, maar met de bekende Rutte doctrine. Weinig nieuwe politiek en zeker geen nieuw leiderschap. Gewoon nog meer van hetzelfde, machtpolitiek, onschadelijk maken van de oppositie, geen dualisme en doorzetten van ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie. Wat al 40 jaar doorettert, zal niet genezen met dezelfde kwakzalvers. Er is weer koehandel bedreven tussen de VVD en D'66. Nu het CDA nog.

2 Reacties
tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:45

https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 apr. 2021 - 11:04

U gaat er van uit dat PO zich onschadelijk laat maken. Dat zou wel eens tegen kunnen vallen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 apr. 2021 - 21:01

Ik geloof best dat Kaag en Rutte geen afspraken hebben gemaakt. Hoeft ook niet. Als je hetzelfde geloof aanhangt weet je wat je als VVD moet doen als een D66 Bergkamp kandideert. En daar zit dan ook het probleem. Charisma en welbespraaktheid v/d leider bepalen de grootte van een partij, de verschillen zitten 'm in de finesses. Alle (VVD, D66 en CDA) neo-liberaal, pro-EU en anti- Wilders. De rest v/d standpunten is wisselgeld dat de finesses mag bepalen.

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop7 apr. 2021 - 21:03

Han heeft dus een punt.

Bastet2
Bastet28 apr. 2021 - 6:45

"Alle (VVD, D66 en CDA) neo-liberaal, pro-EU en anti- Wilders" Op twee van de drie aanklachten ben ik ook schuldig. En volgens mij zo ongeveer het het volledige nadenkende deel van de samenleving.

tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:55

https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 apr. 2021 - 20:35

Rutte wordt nog steeds onderschat en dan zijn de druiven zuur. De verkiezing van de voorzitter is schriftelijk en geheim. Elk lid kan stemmen naar eigen goeddunken en eventueel het advies van zijn fractievoorzitter negeren.Hoezo herstel van de oude orde?

2 Reacties
tomaatnet
tomaatnet8 apr. 2021 - 8:48

https://twitter.com/FamJelly/status/1379513445498949634?s=1001 Hoezo nieuwe orde? Weekend (Knipoog) akkoord Pinokkio Don Corleone Rutte en dat blaag van Kaag. Kom op zeg niet zo naïef.

LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 10:45

Tuurlijk, Akkermans, wat jij zegt. Het komt blijkbaar zelfs niet bij je op dat er wel eens gewoon overleg over zou kunnen zijn.

Poeha
Poeha7 apr. 2021 - 19:49

“ De cijfers geven daar geen aanleiding toe maar men heeft laten weten dat die ook op een andere manier gewogen kunnen worden. Dan kan ineens wél van alles open.” Grappig, enkele weken geleden voorspelde de auteur nog dit: “ Wanneer Covid-19 eenmaal door het vaccin en massale weerstand bij de bevolking is getemd, worden de lockdowns en de beperkingen ingetrokken. ” En weer had de auteur het toen verkeerd. Toen voorspelde hij dat de beperkingen pas laat zouden worden opgeheven. Maar ach, zo voorspelde hij ook dat het kabinet niet zou aftreden na het rapport over de toeslagen. Of dat de horeca weer massaal open zou gaan uit protest.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 apr. 2021 - 20:18

Je moet eens ophouden met uit zijn verband gerukte citaten te vervalsen wat ik de afgelopen maanden heb geschreven.

EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 21:03

Han, je kunt je beter met geschiedenisonderzoek bezighouden dan steeds proberen de toekomst te voorspellen. Dat kun je beter aan sterrenwichelaars overlaten. Alles wat je opschrijft kan aan de werkelijkheid getoetst worden.

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 23:20

Han - Maak je niet druk, daar doet hij het juist voor. Kijk maar eens naar de rest van zijn bijdrages, dan weet je genoeg. Niet iedereen is op zoek naar de kern van de zaak.

Bastet2
Bastet28 apr. 2021 - 6:46

Je hebt altijd van die lieverds die er heel erg van onder de indruk zijn dat Rutte III is afgetreden. Uiteraard zonder enige noemenswaardige consequentie, maar dat zal de simpelen van geest een zorg zijn.

Poeha
Poeha8 apr. 2021 - 6:52

Ik ruk niets uit zijn verband. Ik wordt moe van al die onjuiste en zeurige voorspellingen. Ik kan een hele rij opnoemen (inclusief linkjes) van wat in werkelijkheid totaal anders is gegaan dan de zeurderige voorspelling.

gimli55
gimli558 apr. 2021 - 7:41

Neoliberaal is zo wie zo niet geinteresseerd in de waarheid, gezien Rutte zijn de aanhangers opeens hun geheugen kwijt en liegen ze de tent bij mekaar. De wal keert het schip vanzelf, neoliberaal rechts heeft geen oplossingen voor de huidige fundamentele problemen. Geen visie, het instand houden van de status quo. Eigenlijk stilstand en nog meer van hetzelfde. Gerustgevend voor de aanhangers, hebben ze nog een tijdje het gevoel dat alles weer "normaal" wordt en blijft. Vroeg of laat is de omslag noodzakelijk, hij is hooguit uitgesteld. Neoliberalisme is corrupt, repressief, asociaal en stilstand.

Zapata
Zapata7 apr. 2021 - 19:16

Niet zo mopperen Han, we krijgen straks prachtig nieuw leiderschap, open en transparante politiek en het gaat allemaal heel progressief worden hoor.

Sonic2
Sonic27 apr. 2021 - 19:15

https://nos.nl/collectie/13861/artikel/2375651-kamer-deels-morrend-akkoord-met-tjeenk-willink-vertrouwensvraag-op-tafel D66 neemt voortouw. Hoe moet je dit dan zien? D66 die het voortouw neemt. Volgens mij heb ik wat gemist. Dat D66 het initiatief heeft overgenomen.

1 Reactie
GHS
GHS8 apr. 2021 - 12:37

Sonic, Dat D66 het initiatief heeft overgenomen. Ja, ze is bovenop de tafel gesprongen, iedereen kon dat zien, hier ben ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2021 - 18:57

Het is gewoon een een-tweetje tussen Rutte en Kaag en Hoekstra weet vanzelf wel wat hem te doen staat, die heeft maar een half woord nodig. De karaktermoord op Arib had al plaatsgevonden. Dat heet nieuwe politiek in oude zakken. Bergkamp met haar managementpraatje's en haar Human Resource verhaaltje, het kwam wel 10 keer terug. Ze wist zichzelf goed te verkopen. Japke-D Bouma zou er wel raad mee weten!

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman7 apr. 2021 - 19:30

Ik vond mvr. Arib een goede. Van Bergkamp nog nooit gehoord. Karaktermoord op Arib? Nee toch, ik hoop dat dan mijn kamerlid ingegrepen heeft. Verder, de nieuwe regering kan ik ook samenstellen, kijk naar de stembusuitslag en je ziet dat VVD66 alleen nog een paar partners erbij moeten zoeken. En dan kan je wel willen dat er een linkse partij bij komt maar dat is niet aan de orde met deze rechtse verzameling.

Kuifje3
Kuifje37 apr. 2021 - 21:43

@Frans: ik denk dat Klaver maar al te graag wil. Rutte had de SP graag erbij gewild, maar die hebben te nadrukkelijk aangegeven niet met Rutte te willen. PvdA staat niet te springen zonder een 2e linkse partij, maar die variant zal voor het CDA onbespreekbaar zijn. CU gaat het niet worden.

Thuiszitter
Thuiszitter7 apr. 2021 - 18:50

Blijft toch een persoonlijke stemming Han. Denk niet dat Mark Wopke heeft laten weten laat jullie mensen even op Vera stemmen dat is beter voor de formatie .

5 Reacties
Zapata
Zapata7 apr. 2021 - 19:14

Ze stemmen op de coalitie die er aan zit te komen en niet op de beste persoon. Dit is dus gewoon weer onfrisse oude politiek.

Sonic2
Sonic27 apr. 2021 - 20:08

Heel veel van die lekkers in Februari kwamen uit de CDA hoek. Die Arib meer dan zat waren. Dezelfde sympathieke types die Omtzigt achter zijn rug om aan het besmeuren waren. Al hebben zowel u als Zapata ook een punt. Zal inderdaad ook wel coalitie politiek zijn. En het is mooi meegenomen voor hun dat Arib weg is.

EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 20:59

@Sonic Het voorzitterschap van de Tweede Kamer gaat normaliter naar een van de grote partijen. Vroeger waren dat VVD, CDA en PvdA. De PvdA heeft nog maar 9 zetels en kreeg slechts 597.192 stemmen. Deze partij behoort al sinds 2017 niet meer tot de grote partijen. Aangezien de PVV niet in aanmerking komt voor het voorzitterschap, blijven D66, VVD en CDA over.

Jaco38
Jaco387 apr. 2021 - 22:46

“Sonic 7 april 2021 at 22:08 Heel veel van die lekkers in Februari kwamen uit de CDA hoek” Daar lijkt het niet op, eerder werd gesproken over anonieme bronnen, vandaag heeft Henk Bakker, voormalig directeur 2e kamer en nota bene partijgenoot van Arib, getweet dat de ambtelijke top opgelucht adem haalt: “Omdat ze een hele nare rol vervullende naar haar ‘ondergeschikten’”. https://mobile.twitter.com/HenkWBakker?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor Eerder werden de anonieme aantijgingen overigens ook al bevestigd door de voorzitter van de OR. Kortom het heeft er alle schijn van dat medewerkers van Arib de bron zijn die gelet op de gezagsverhouding anoniem wilden blijven. https://www.ad.nl/politiek/br-khadija-arib-onder-vuur-door-anonieme-critici-beeld-dat-het-niet-wetende-publiek-heeft-klopt-voor-geen-meter~ae09f915/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2021 - 2:14

Ze stemmen op de beste persoon voor hun partij. Anders lijkt me moeilijk te verwachten.

Wilma3
Wilma37 apr. 2021 - 18:48

Nog even wachten en de zin: '.....en de affaire met het Groninger aardgas evenmin' kan worden aangepast naar '.....en de affaire met het Groninger en het Friese aardgas evenmin' Ten aanzien van bovenstaande: mevrouw Kaag heeft haar nieuwe leiderschap laten zien.