Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wij doen al jaren niet anders. Zo zijn wij opgevoed. Als een band van je fiets lek ik dan repareer je dat of gaat naar een vriendelijke buurman die het voor je doet. Bij ons in het dorp zijn er ook wel mensen die schoolgaande kinderen op die manier aan een goede fiets helpen. Kleding net zo, zolang het nog past en de rits van een broek of jas is stuk, dan komt daar een nieuwe ritssluiting in. Als schoenen nog goed zijn maar de zolen zijn versleten proberen we eerst bij de hakkenbar er nieuwe onder te laten zetten. Onderlakens waar een gat in gesleten is worden weer gebruikt voor de hondemand. Oude handdoeken komen in de bijkeuken-kast te liggen om de hond mee af te drogen na een wandeling door de regen. Theedoeken waar het lusje van stuk is, daar naai ik een nieuw aan. Pannelappen en sokken brei ik zelf. Ook garen wordt hergebruikt. Mijn oma deed dat ook al, daar werden truien soms drie keer opnieuw uitgehaald en truien van gemaakt voor de jongere kinderen. Lakens keerde oma, als de binnenkant versleten was. Ze knipte ze middendoor en de buitenkanten werden weer tegen elkaar aan genaaid. In begin jaren '60 van de vorige eeuw was lakenkatoen nog schaars en duur. Met veel elektrische apparaten is het moeilijker want veel is zo gemaakt dat het niet te repareren is als het stuk gaat. Het heeft wel al vaker in de publiciteit gestaan dat koffiezet apparaten, als je die uit elkaar haalt, ze niet meer in elkaar gezet kunnen worden. Probleem is ook dat er van veel producten geen losse onderdelen te koop zijn. Mijn devies is dan ook, koop zo weinig mogelijk heel goedkope producten zonder merk maar spaar liever een poosje door voor een apparaat waar minstens 5 jaar fabrieksgarantie op is. Mijn oude Zanker wasmachine is bijna 25 jaar oud geworden, (ze worden niet meer gemaakt) ik heb nu een andere merk maar wel met een zanker motor er in. Onverwoestbaar. De personen op het plaatje hadden ook door middel van een keteltje kokend water zelf koffie kunnen zetten door het op te gieten. Zolang je nog geen ouwe sok als koffie filter hoeft te gebruiken...………….:-)
Wij hebben een ouderwetse langzaam-wasser en een losse centrifuge en gebruiken water dat door de zon is verwarmd - Je denkt misschien dat ik je op de hak wil nemen, maar het is echt waar.
Losse onderdelen zijn vaak wel te koop, maar kosten een klein vermogen. Recent heb ik de motorbesturing van mijn acht jaar oude wasautomaat vervangen: een printplaatje dat vanuit de fabriek waarschijnlijk een tientje kost, gaat voor ruim 150 Euro de winkel uit. Ik kon dat gelukkig zelf vervangen, maar als er een monteur moet voorrijden voor 25 euro en een uurtje moet sleutelen voor, dan wordt het een dure reparatie voor een acht jaar oude machine en is de verleiding om toch maar een nieuwe te kopen wel heel groot.
Katootje, ik geloof je op je woord. Tijdens biologie les leerden we al dat je door middel van een zwart dik waterslang opgerold in de zon heel heet water kunt produceren. Op een camping deed ik mijn witte wasgoed in een vuilniszak gevuld met wat zeeppoeder. .Een dag in de zon laten liggen(afgesloten.) en huppetee schoon witte was. -Door de zon verwarmd, Panelen op het dak? - Eirda, met kapotte grote elektrische apparaten bellen of mailen we tegenwoordig meteen de fabriek van dat merk. Als het om een productiefout gaat, zijn ze vaak wel bereid om het tegen sterk gereduceerd tarief te maken. Veel winkeliers hebben hun 'eigen' monteurs in diens. Na acht jaar is de garantieperiode meestal wel afgelopen maar men mag verwachten dat een duur wasmachine of andere product wel langer mee gaat. Je zou dan (een andere keer) ook eens kunnen gaan rondvragen bij andere witgoed leveranciers wat zij voor reparatie vragen. Ook bij de particuliere bedrijven/ bedrijfjes. Zij zijn ook wel blij met wat klandizie en geven net zo goed goede service.