Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Allochtonen, autochtonen en de Nederlandse Ziekte

  •  
17-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dinsdagavond schoof sociologe en schrijfster Corina Duijndam aan bij Eva Jinek om te praten over haar nieuwe boek,  De gekleurde werkelijkheid. In het boek beschrijft ze haar ervaringen met jongeren in zowel de Parijse  banlieues  als in het Amsterdamse Osdorp, waar ze jarenlang woonde. Duijndam beschrijft hoe het voor jongeren van allochtone afkomst is om op te groeien in Nederland.
Volgens Duijndam is er in Nederland sprake van ‘verschillende werkelijkheden’. Groeperingen leven langs elkaar heen en er is weinig kennis over “de ander”. Dat geldt volgens Duijndam zowel voor de autochtone als allochtone bevolkingsgroepen. De vooroordelen die alle groepen over de ander hebben, zorgen er volgens Duijndam voor dat er in Nederland in grote mate sprake is van segregatie. De beelden van elkaar worden voornamelijk gevormd door de verhalen en niet door eigen ervaringen. Dat we in Nederland zo sterk in hokjes denken, is volgens Duijndam te wijten aan het feit dat men ook voortdurend in die hokjes beweegt.
Het voortdurend indelen van de bevolking in allochtonen en autochtonen is volgens Duijndam mede debet aan de toenemende segregatie. Datzelfde beweerde criminoloog Frank Bovenkerk al eerder. Volgens hem is het benadrukken van etniciteit bij allochtone daders een nationale obsessie. In wetenschappelijke kringen staat deze Pavlov-reactie zelfs bekend staat als de ‘Dutch disease’.
Duijndam:
"Het doet niet meer waar het ooit allemaal voor bedoeld was. We zijn het als een verklarende factor gaan gebruiken en we zijn de werkelijkheid gaan zien door een etnische bril. Ik denk dat dat op dit moment een hele beperkende werking heeft en ook contra-productief. Ik denk dat mensen daardoor alleen maar meer met de rug naar de maatschappij gaan staan en naar elkaar."
Eva Jinek sluit het gesprek af met de conclusie: ‘We gaan het woord allochtoon denk ik afschaffen’.

Meer over:

jinek, #video, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

rbakels
rbakels18 feb. 2016 - 13:07

De samenvatting is te kort. Er moet bij dat de verschillende etnische groepen in de banlieues wel met elkaar overweg kunnen - misschien omdat de bewoners van die wijken allemaal als paria's worden gezien, en dat schept een band.

BasVV
BasVV18 feb. 2016 - 11:54

Deze segregatie past precies bij onze stedenbouw. Grote goedkope sociale woningbouw wijken. Grote groepen immigranten zonder inkomen. Ziehier en de fysieke segregatie is een feit. De sociale segregatie is dan de volgende stap. Die is alleen voor autochtonen veel minder zichtbaar. Als je niet in die wijken woont of werkt zie je het niet. Maar deze mevrouw heeft gelijk. Allochtonen maken onderling net zoveel verschil als autochtonen met allochtonen of omgekeerd. De blokfluitles is daarvan een mooi voorbeeld. Segregatie is daarom geen specifieke aangelegenheid van discriminerende autochtonen. Het komt onder allerlei bevolkingsgroepen voor.

msj_meijerink
msj_meijerink18 feb. 2016 - 7:16

Volgens mij betekent het woord 'samenleving' iets als 'samen leven'. Toch? Er wordt nu (na 40 jaar nog steeds!) naar elkaar gekeken, wie hierbij de eerste stap zet.

crumb2
crumb217 feb. 2016 - 23:05

Kortom ; de allochtone ziel is véél teerder dan de autochtone ziel. Dat moge duidelijk zijn. Gelukkig dat er sociologen zijn. De autochtone Nederlander is veel te hard naar nieuwkomers, zelfs wanneer het onschuldige grapjes betreft. Veel te intolerant. Geen wonder dus dat iedereen in de wereld weet wat de “Dutch disease” is. Het is onze eigen schuld. . Maar in Australië is zelfs een derde generatie “Hollander” een “Clogwog”. Iedere Aziaat is een “Slopehead” en de meeste mediterranen zijn gewone “Wogs”. Libanezen zijn “Lebo’s” en de Engelsen “Pommy’s”.(of Pommy bastards) Nieuw Zeelanders zijn “Kiwi’s” en alle moslims zijn “Ragheads”. De échte autochtonen zijn uiteraard “Abo’s”. En zie wat daar gebeurt : moord en doodslag, iedereen staat elkaar naar het leven. Het land staat op instorten, aan de rand van een burgeroorlog. . Willen wij ook die kant op ? Neen, driewerf neen ! (bovendien zijn Australiërs xenofobe faksisten die wanhopige vreemdelingen naar afgelegen eilandjes sturen)(toch ?)

Erik20
Erik2017 feb. 2016 - 20:05

"Allochtoon" heeft voor veel mensen ook de betekenis "eigenlijk niet echt een Nederlander" en is voor hen inwisselbaar met het woord "buitenlander." Ik vraag me af hoeveel van die mensen zich beseffen dat de koningin van Nederland en de prinsesjes ook gewoon allochtonen zijn. Maar ja, dat valt natuurlijk niet zo op met dat blonde haar

2 Reacties
rbakels
rbakels18 feb. 2016 - 13:13

Tot mijn verbazing ontdekte ik toen ik bij een nieuwe werkgever ging werken dat ik zelf als bleke blonde Hollander ook als allochtoon word beschouwd, omdat mijn (Nederlandse) moeder in Duitsland is geboren. Achtergrond: door een ruime definitie van het begrip "allochtoon" komen die beter uit de statistieken, bijv. van arbeidsparticipatie. Daarom wordt vaak ook expliciet van "niet-westerse allochtonen" gesproken. Maar daar worden Japanners ook toe gerekend. De conclusie moet zijn dat een "niet westerse allochtoon" een ongewenste allochtoon is, m.a.w. we beginnen bepaalde mensen als ongewenst te bestempelen en daarna pas krijgen ze het etiket van "niet-westers allochtoon". Nee, met de islam heeft het ook niet te maken. Want grote groepen "niet westerse allochtonen" zijn helemaal geen moslims, maar boeddhisten, hindoes of zelfs christenen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje18 feb. 2016 - 14:28

"Nee, met de islam heeft het ook niet te maken. Want grote groepen “niet westerse allochtonen” zijn helemaal geen moslims, maar boeddhisten, hindoes of zelfs christenen" U insinueert, denk ik, dat het xenofobie of racisme te maken heeft. Neemt u maar van mij aan dat als er de term niet westerse allochtonen doorgaans wordt bedoelt dat dat een expressie is van ongenoegen jegens moslims en niet die andere groepen.

PietManeo
PietManeo17 feb. 2016 - 18:33

Volgens hem is het benadrukken van etniciteit bij allochtone daders een nationale obsessie. In wetenschappelijke kringen staat deze Pavlov-reactie zelfs bekend staat als de ‘Dutch disease’. In Duitsland wordt afkomst nooit benoemd en daar zijn de problemen en tegenstellingen precies hetzelfde. Het verhaal staat dus op drijfzand. Evenals de term "Dutch disease", dat is een oude economische term en heeft helemaal niks met migranten te maken. Ze kunnen dus beter wat anders verzinnen.

Cees Groninger
Cees Groninger17 feb. 2016 - 18:09

Google eens op 'Dutch disease' en de opmerking over een vermeende constatering over een obsessieve benadering in de relatie etniciteit en criminaliteit kan meteen gedefinieerd worden als duimzuigerij. De Pavlov reactie zou ik eerder willen koppelen aan de obsessieve politiek correcte kramp om enige relatie tussen beide componenten à priori te ontkennen en om te definiëren als een vorm van racisme en/of discriminatie.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 feb. 2016 - 17:42

Mevrouw Duijndam heeft dus een paar akelige koude douches gehad en heeft geleerd dat minderheidsgroeperingen discrimineren om het leven niet alleen richting samenleving als geheel, maar vooral richting andere minderheidsgroeperingen. Minderheidsgroeperingen gaan alleen met andere minderheidsgroeperingen om als er een gemeenschappelijk vijand beeld is, de staat. Dat het zien van de bovenkant van een string al reden is volkomen in de stress te raken. Dat het door de etnische bril kijken en het gepamper en theedrinken slechts averechts heeft gewerkt. Daarvoor heeft ze sociologie gestudeerd en is gepromoveerd. goed dat zij nu wetenschappelijk kan aantonen datgene wat velen al wisten. Jammer dat ze geen woord besteedde aan de mogelijke oplossing.

Windowjan
Windowjan17 feb. 2016 - 17:29

Corina Duijndam zou eens kunnen gaan leven onder de roversbenden/families in Duitsland. Dan leert ze wel dat heel veel van die mensen vooral geen vluchtelingen zijn, en juist mensen uit bijvoorbeeld Marokko/Servië/Algerije, die hier komen roven en lachen om de straffen die ze krijgen. De Duitse gevangenissen zijn voor hun een lachertje. Buiten het feit dat de niet rovers onder die mensen vooral niet komen naar Duitsland om te werken, maar om het beter te hebben. Ik als niet PVV stemmer schaam mij ervoor dat er zoveel weggekeken wordt voor deze ellende, bekijk eens onderstaande. https://www.youtube.com/watch?v=N3FsLBazjVI&list=PL8B9FDFC553E79FC6&index=8

Doppert2
Doppert217 feb. 2016 - 17:24

Maar zoals een oud en gewaardeerd Grieks roeptoeter, ene Parmenides al met zoveel woorden zei (ik geef de Latijnse parafrase): Ex Nihilo Nihil Fit. Zijn latere fan Lucretius viel hem bij. Net zoals je materie niet uit het niets kan maken, kun je ook geen feiten (Sachverhalte) te voorschijn toveren. Wat grappig, want dat is nu net wat onze criminoloog Frank Bovenkerk doet met z'n Dutch Disease ("zoals dat in wetenschappelijke kringen bekend staat"), compleet nieuwe feiten bedenken, die vervolgens in alle media lopen roeptoeteren en dan verklaren dat het in wetenschappelijke kringen een bekend begrip is. Ik zou aan je onderverdeling nog een belangrijke groep willen toevoegen: blaaskakend links.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 18:53

En? Of die Dutch Disease nu wel of niet een staande term is, dat doet toch niets aan de ernst van die neurotische behoefte om te 'benoemen' naar afkomst af? Ik wijs je er voor de goede orde op dat je heel sluw afleidt naar een bijzaak. En dan vind je dat wat Bovenkerk beweert het allerbelangrijkst, omdat je andersdenkenden zo graag pest, het is je lust en je leven. Dat is niet goed. En het hoort dan wel bij raar rechts.

H.Witte
H.Witte17 feb. 2016 - 20:43

Doppert, als jij meent dat niets ontstaat uit niets, dan zou ik me als ik jou was toch eens in de ontstaansgeschiedenis van het beledigend 'blaaskakend links' verdiepen. Je doet Lucretius geen eer aan met deze kwalificatie. Trouwens ook Parmenides waar het gaat om het weten en niet om het menen.

crumb2
crumb217 feb. 2016 - 16:09

"Nederlandse ziekte " ?

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 16:58

Ja. Wij zijn een pesterig en afgunstig volk, met zo af en toe een verlichte periode. Lees Bas Heijne er maar op na, NRC en De Limburger. Als die dat zegt dan klopt dat; en dat geldt uiteraard ook voor ik zelf. Overigens dat Jiskefet weer bijeen moet komen, voor een nieuwe serie: "Allochtonen, Autochtonen". Het scandeert zo leuk, het metrum van deze titel herkent iedereen. Kees Prins als goedmoedige moslim, beetje getint gemaakt door de grime; en voorzien van een gulle snor. Zijn vrouw gaat in burka over straat; ze kunnen het verder prima vinden en helpen de buren altijd gul, met warm eten als dat nodig is. Die buren lijden namelijk nog altijd onder hun woekerhypotheek-ellende, die ze aangedaan is door autochtone en heel vieze managers. Zo gaan die dingen. Zijn vrouw is Annet Malherbe. Herman Koch is een nogal verrechtste zuurpruim. Hij heeft op zijn slaapkamer een poster van ene Geert W. hangen. En hij roddelt altijd slechte dingen over Prins. Hij is bijzonder neurotisch, dus de buurt gelooft hem niet zo. Voor Michiel Romeijn moet ik nog een rol verzinnen. Misschien als draaiend politicus; een allemansvriend die iedereen probeert te paaien, ook de kiezers van die Geert W.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 16:59

Sh*t, ik typ er vandaag naast. 'Overigens vind ik dat Jiskefet weer bijeen moet komen, voor een nieuwe serie'. Joop, kan er een edit-functie komen? Anderen vroegen er ook al om.

H.Witte
H.Witte17 feb. 2016 - 22:50

Frank, wat dacht van de rol als zgn. linkse wegkijker voor Michiel Romijn. Satire is immers vaak de best manier om mensen met hun onzin te confronteren.

Harba Lorifa
Harba Lorifa17 feb. 2016 - 15:01

Bah, woorden die iets duiden. Die stoppen we mooi in room 101...

Jan Pieter2
Jan Pieter217 feb. 2016 - 14:25

Juist het bewust niet willen benoemen dat bepaalde etnische groepen relatief veel vaker in de misdaad statistieken voorkomen sterker nog de ontkenning hiervan heeft Wilders electoraal voordeel gebracht. Er lag en ligt nog steeds een taboe op het leggen van een mogelijke relatie tussen misdaad en afkomst anders dan dat deze uit sociale factoren verklaard dienden te worden. Binnen de sociale wetenschappen een heilig dogma. Overigens gaat het om een relatief kleine groep of het nu gaat om allochtonen of autochtonen maar er zijn wel significante verschillen die benoemd en onderzocht moeten worden.

Freelux
Freelux17 feb. 2016 - 13:41

Typisch links. Woorden willen afschaffen en er niet meer over willen praten en dan maar hopen dat de problemen verdwijnen. Daarnaast is het een totale omdraaiing van oorzaak en gevolg. Er waren eerst problemen met moslims in Nederland daarom praten we er nu heel de dag over en daarom zijn ze oververtegenwoordigd in alle negatieve statistieken. De problemen zijn niet ontstaan doordat we er over praten... Maar in ieder geval mooi dat links nu toegeeft dat moslim wel erg vaak in verband worden gebracht met misstanden, anders zou je de etniciteit immers niet los hoeven te koppelen van de misdrijven... Tot slot kan een probleem pas opgelost worden als je het benoemd. Het gewoon onder het tapijt vegen en er niet over praten lost namelijk niks op. Neem aan dat problemen oplossen ook de bedoeling is van links?

7 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 17:55

Ja, heel erg is dat. Het typeert de andersdenkenden, waar ik toe behoor. Ik kijk graag weg, en een aantal woorden staan me erg tegen. Ik kijk tegenwoordig altijd weg als ik rechte paranoia zie, want dat is het. Links (de overheid, de media, Europa, noem maar op) verbergen honderdduizenden 'ware feiten' (sic) omdat dat de échte waarheid is, die wij, het gezonde volk, niet mogen weten. Althans, dat vindt raar rechts. Er is een waar wereldcomplot gaande tussen al die verbergers. Onze overheid doet niet anders meer, daarom is er geen beleidsvorming meer. Daar zijn een paar solide termen uit de psychiatrie voor. Als iemand die wenst te horen, dan lever ik die graag aan. Een mens wordt er toch wat kalmer van, denk ik dan. Ik lach met wat medelijden, en denk: komen die mensen aan de raar-rechtse kant eigenlijk wel ooit buiten? Alles wijst erop dat dat niet zo is. Ja, af en toe willen ze een vrouw in burka spotten, en als dat lukt, dan rennen ze schielijk weer naar binnen, het ouderlijk huis in, ze hebben een Bewijs, een Feit. Misschien is raar rechts zo raar omdat men daar een zwaar tekort aan vitamine D heeft. Dat zou al een en ander kunnen verklaren.

Freelux
Freelux17 feb. 2016 - 19:00

Frank Lenssen 17 februari 2016 at 18:55 Achjee, rechtse mensen komen nooit buiten. Nog iets inhoudelijks te melden of blijft het bij deze dooddoener? Daarnaast probeerden men de aanrandingen in eerste instantie wel degelijk in de doofpot te stoppen. Dat mag inmiddels toch wel bekend zijn neem ik aan? Kun jij het complotdenken noemen, maar de feiten laten echter anders zien. Als het NOS Journaal als het over vluchtelingen gaat alleen maar kleine kindjes laat zien met vrouwen, terwijl het grootste gedeelte van de vluchtelingen bestaat uit jonge mannen, dan begin ik idd toch wel te twijfelen over hun objectiviteit. Hetzelfde geldt voor het feit dat media als het NOS Journaal maanden lang gezwegen hebben over het gegeven dat veel vluchtelingen ook niet eens vluchtten voor oorlog. Kun jij het complotdenken noemen, ik noem het eerder gezond verstand...

Freelux
Freelux17 feb. 2016 - 19:49

Nog een interessant artikel voor jou: http://www.telegraaf.nl/buitenland/25021663/___WDR_moest_positief_zijn___.html

H.Witte
H.Witte18 feb. 2016 - 10:07

Freelux, waar het de verhouding jonge mannen versus vrouwen en kinderen betreft. Wie daar maar een klein beetje over nadenkt die snapt dat jonge mannen wat gemakkelijker en lichtvaardiger aan zo'n vluchtreis beginnen dan vrouwen met kinderen. Die begrijpen ook dat jonge mannen eerder dan vrouwen en kinderen bij de lurven worden gepakt om mee te vechten en dus op de vlucht slaan. Een klein beetje verder denken Freelux en daar hoef je niet eens voor buiten te komen. En tenslotte wat problemen op lossen door links betreft: duik eens in de historie van allerhande sociaal-maatschappelijke vraagstukken en realiseer je ook nog eens dat we na de oorlog voornamelijk rechtse- of middenregeringen hebben gehad, zeker geen linkse en dat dus de problemen die er zijn zeker niet in de eerste plaats door links veroorzaakt zijn.

H.Witte
H.Witte18 feb. 2016 - 10:21

Freelux, sorry, bij nader inzien niet volledig ingegaan op je kritiek op de NOS. Vrouwen en kinderen zijn meer in beeld dan jonge mannen. Logisch, zou ik zeggen. Wie verslag wil doen van de vluchtelingen en het schrijnende er van die filmt uiteraard vrouwen en kinderen (en mannen) en niet in de eerste plaats de jonge mannen, zoals men ook bij een hongersnood de meest schrijnen beelden laat zien. Dat lijkt me journalistiek eerder juist dan verkeerd. Bij een verkeersongeluk komt ook de meest beschadigde auto in beeld en niet die met een enkel krasje.

Freelux
Freelux18 feb. 2016 - 13:05

Eranos 18 februari 2016 at 11:07 Zo, zo, ik kom nooit buiten? Leuk retoriek weer. Gaap Allereerst eerst zijn het allemaal aannames van jouw kant waarom de vluchtelingenstroom voornamelijk jonge mannen zijn. Of ze ook op feiten berusten is een ander verhaal... Daarnaast is het probleem van de NOS precies dat ze alleen maar verslag doen van de schrijnende gevallen. Terwijl er genoeg beelden zijn van jonge mannelijke vluchtelingen die zich behoorlijk agressief gedragen. Slopen hekken, klimmen er overheen. Beelden van Calais laten sowieso één en al agressie zien... Dit soort beelden zijn echter wel de reden waarom veel mensen niet staan te springen om 'vluchtelingen'. Alleen maar verslag doen van kleine kindjes, agressieve vluchtelingen niet in beeld brengen en vervolgens verslag doen dat het absoluut niet te begrijpen is dat mensen tegen 'vluchtelingen' zijn en ze slechts 'racist' zijn riekt naar een uitermate eenzijdige berichtgeving...

Freelux
Freelux18 feb. 2016 - 13:40

Eranos 18 februari 2016 at 11:21 Om nog even op jouw vergelijking met de auto terug te komen. Wat de NOS doet (en overigens ook veel andere media) is slechts het krasje op de auto laten zien na een ongeval en vervolgens de eigenaar in beeld brengen die loopt te schelden dat heel zijn auto total less. Maar als de camera uit is en je de auto eens goed gaat bestuderen blijkt dat er inderdaad een enorme deuk in de auto zit. Had de eiganaar eigenlijk toch gelijk...

Ulltrafox
Ulltrafox17 feb. 2016 - 12:57

Klopt niet Hollandse ziekt was een duiding afkomstig van de chinezen begin jaren 80. Oftewel Hollanditis. Toen werd het bekend bij de marsen tegen de plaatsing van kruisraketten. Dat ze er stiekum toch werden geplaatst weten we nu dankzij de loslippigheid van Lubbers. Dat we dus jarenlang voor de gek worden gehouden door onze regeringen. Van rood tot blauw en paars. De zogenaamde wetenschappelijke kringen waarin meneer Bovenkerk zich bevindt, moeten maar dus een andere naam gaan verzinnen wat meer de lading dekt dan een heel volk over 1 kam scheren.

1 Reactie
Arie Roos
Arie Roos17 feb. 2016 - 13:51

[Klopt niet] . Dat klopt ... . [Hollandse ziekt was een duiding afkomstig van de chinezen begin jaren 80.] . Nee, Dutch Disease had weinig met Chinezen te maken: https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease . [Toen werd het bekend bij de marsen tegen de plaatsing van kruisraketten. Dat ze er stiekum toch werden geplaatst weten we nu dankzij de loslippigheid van Lubbers.] . Nee, die kruisraketten zijn nooit geplaatst. Wat jij bedoeld zijn de kernbommen op Volkel; maar dat zijn geen raketten, en ze ligger er al vanaf de jaren '60 https://en.wikipedia.org/wiki/Volkel_Air_Base#Nuclear_weapons . [De zogenaamde wetenschappelijke kringen waarin meneer Bovenkerk zich bevindt, moeten maar dus een andere naam gaan verzinnen wat meer de lading dekt dan een heel volk over 1 kam scheren.] . Ik vrees voor je dat wetenschappers zich weinig van je aan zullen trekken, zeker gezien de gretigheid waarmee je feiten verdraaid ...

Albert Einstein
Albert Einstein17 feb. 2016 - 12:45

Het al of niet toelaten van allochtonen in Nederland is onderdeel van beleid. Dat beleid wordt door politieke partijen uitgestippeld. De Nederlandse kiezer heeft informatie nodig om te weten op welke partij hij moet gaan stemmen. Als hem essentiele informatie wordt onthouden is die keuze onmogelijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 feb. 2016 - 12:23

Mijn petje af aan mevrouw Jinek!. Groot Brittanië b.v., is in eerste instantie niet mijn favouriet land in Europa maar de Britten b.v. hebben blijkbaar wel hun les geleerd, wat betreft racisme en discriminatie, zeker na de verschrikkelijke rellen van toen, in steden zoals Birmingham, geloof ik. Volgens mij, noemen ze tegenwoordig iedereen die in Groot Brittanië geboren zijn, geboren een Brit ondanks zijn of haar komaf of huidskleur. Weten jullie waarom er is nooit een Geert Wilders in Groot Brittanië?. Elke keer als iemand van b.v. de fascistische British National Party in een buurt kwam toen, kwamen toen meteen een groep tegenstanders met spankdoeken, als tegenstem (net zoals de tegenstanders van Pegida tegenwoordig, in Duitsland en in Nederland). Er is wel een Nigel Farage maar hij kent blijkbaar wel zijn plaats en grens, vooral wat betreft moslims, de islam en Britten van buitenlandse komaf. Ook zulke populist/nationalist toont in dat land kennelijk ook wel respect voor alle religies en culturen, niet zoals Geert Wilders in ons land, die vaak, blijkbaar als ongeleid projectiel om zich heen slaat, blijkbaar zonder enige rekening te houden wat betreft de schade aan onze samenleving, met haar bijna 200 nationaliteiten en wat het meest triest is, een paar honderdduizenden Nederlanders beschouwen deze man blijkbaar nog als hun grote held. Eng en griezelig tegelijkertijd, hé. Het wordt inderdaad hoogtijd om z.s.m. het verschrijkkelijke en lelijke woord *allochtoon* gewoon af te schaffen, wat mij betreft, wat betreft alle Nederlanders van buitenlandse komaf, die in Nederland geboren en getogen zijn en zijn er misschien al meer dan één miljoen van deze nieuwe Nederlanders in ons land. Ik hoop ook dat er een centrum-linkse regering (zonder de VVD en de PVV) zal komen, na maart 2017, met een kabinet die bestaat ook uit een paar ministers en staatssecretarissen van buitenlandse komaf (net zoals onlangs in Canada). Een fijne dag.

5 Reacties
Ulltrafox
Ulltrafox17 feb. 2016 - 13:06

Het verwijderen van een paar woorden uit onze taal voor de politiek correcte bühne is niets meer dan symboolpolitiek. Wat mankeert er aan allochtoon?? Is dat ook al discriminerend? Nee toch? Is het een vies woord? Straks is het woord migrant ook verboden let maar op. Zo zijn er al meerdere woorden ten prooi gevallen als zondebok van de wild om zich heenslaande politiek correcten. Woorden als Negerzoen en neger mogen niet meer. Hadden we het vroeger nog over neuken dat werd ineens "vrijen".... Het afschaffen van vroege gangbare woorden kan u ook nalezen in een boek wat op elke school verplichte kost zou moeten zijn. Dat is Orwells 1984. Zoek op het begrip "Newspeak".

RationeleBurger
RationeleBurger17 feb. 2016 - 13:09

Als er één land is dat nu de vruchten plukt van het hebben van teveel respect voor lieden, tradities of religies die dat respect niet verdienen, is het wel Groot Brittanië. Vanuit de politieke correctheid ,en daardoor het niet durven of willen benoemen van dingen, zijn zij nu opgezadeld met ghetto's zoals je ze in Europa niet veel vaker tegenkomt, met uitzondering van de banlieue's in Frankrijk.

Arie Roos
Arie Roos17 feb. 2016 - 13:54

[Vanuit de politieke correctheid ,en daardoor het niet durven of willen benoemen van dingen, zijn zij nu opgezadeld met ghetto’s zoals je ze in Europa niet veel vaker tegenkomt, met uitzondering van de banlieue’s in Frankrijk.] . Dat heeft weinig met politieke correctheid te maken, en alles met neo-liberalisme. Engeland heeft altijd al een enorme asociale onderklasse gekend, ook voor er grootschalige immigratie was. Lees Dickens en Conan Doyle er maar op na ...

RationeleBurger
RationeleBurger17 feb. 2016 - 15:39

[Dat heeft weinig met politieke correctheid te maken, en alles met neo-liberalisme. Engeland heeft altijd al een enorme asociale onderklasse gekend, ook voor er grootschalige immigratie was. Lees Dickens en Conan Doyle er maar op na ] Het heeft met politieke correctheid te maken in de zin van dat als er problemen zijn, dat je ze niet specifiek wil of kan benoemen omdat het politiek gevoelig is, of er minderheden bij betrokken zijn. Een typisch voorbeeld is natuurlijk het Rotherham schandaal. Ik zie weinig neo-liberisme bij de doofpot affaire rondom het Rotherham schandaal..

Moeder Pietje
Moeder Pietje18 feb. 2016 - 14:33

Jinek is een wat gespleten persoon. Bejubelt VVD die toch echt voor sociale ongelijkheid staat maar smelt regelmatig als het over "arme vluchtelingetjes" gaat.

PieterPan3
PieterPan317 feb. 2016 - 12:22

" In het boek beschrijft ze haar ervaringen met jongeren in zowel de Parijse banlieues als in het Amsterdamse Osdorp" Ik denk dat het voornamelijk over 1 bevolkingsgroep gaat, die zich al vanaf het begin afgescheiden heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2016 - 12:14

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
vakman2
vakman217 feb. 2016 - 12:59

@Lamme al die factoren die je noemt - de inhalige financiele sector, de belabberde ecologische ontwikkelingen, de teloorgang van de democratie - zijn zaken die je niet met het blote oog kunt zien, maar die desondanks wel je leefomgeving nadelig beinvloeden. Wie niet gewend is om zijn hoofd te gebruiken - om echt kritisch te denken - gebruikt slechts zijn zintuigen en zijn gevoel om de wereld te begrijpen. En is voor zijn verstand, helaas, dan aangewezen op het meest dominante verhaal dat rondcirculeert in zijn culturele omgeving. Onze media en vooral politici in het midden (die eerder 'wanen' verkondigen dan de diepte ingaan) fungeren eerder als een dwaalspoor voor de mensen die niet kritisch denken, dan als een lichtspoor. En zie daar je verklaring waarom mensen zich blindstaren op culturele vraagstukken. Men richt zich dus op symptomen en niet op oorzaken - The Dutch Disease!

vakman2
vakman217 feb. 2016 - 17:14

@Lamme - niet alleen hebben politici het te druk voor dat soort zaken, ze doen er daarnaast zelf ook hard aan mee. Weet je nog, een Jan Kees de Jager, maar een Dijselbloem, de politici in het midden, die mensen zand in de ogen strooien door glashard de leugen te verkondigen dat het geld van de belastingbetaler bestemt Griekenland, weer terug zou komen! Of een Rutte die toch instemde met machtsoverdracht naar Brussel in weerwil van zijn eerdere uitspraken. Of een Van Rijn die de bezuinigingen in de zorg aanvankelijk probeerde te verkopen als een kwaliteitsimpuls. Of een Hennis-Plasschaert die de terreurdreigging tot mythische proporties opblaast terwijl de banken een veel grotere bedreiging zijn voor onze manier van leven zijn. Of een Teeven...Of een Opstelten.... - de lijst niet-integere politici uit het midden van de politiek is bijna net zolang als het aantal politici in het midden van de politiek. En als ze integer zijn, dan worden ze vermalen door de fractiediscipline zoals Myrthe Hilkens overkwam en die daardoor de eer aan zichzelf hield en stopte... De manier waarop we politiek bedrijven (opiniepeilingen in plaast van idealisme) werkt voor mensen vervreemdend (dus wat mensen in hun hart voelen, kunnen ze niet in de praktijk brengen omdat daar andere wetten gelden). Op zich is dat logisch - het gaat in dit tijdperk van corruptie in de eerste plaats om het partijbelang (dat heeft het primaat), niet om het landsbelang (en dus niet om principes). * "Dit heeft geleid tot een redelijke stabilisering van het financiele systeem, maar niemand durft door te pakken door ook Brussel zelf te hervormen naar een kleinere maar betere unie die beter functioneert. Want dat is uiteindelijk de oorzaak van de kwakkelende Europese economie en het gedoe met vluchtelingen. Zonder Europese regering blijft de unie een forum van lidstaten" Het financiele systeem is bezig in elkaar te klappen. Van stabilisering is geen sprake - hoe anders te verklaren dat een lage olieprijs (en andere fundamentele gronstoffen) zich niet vertaalt in meer bedrijvigheid. Dat het systeem alleen nog maar kan functioneren als er geld wordt bijgeprint (en het werkt niet!). Dat de BRIC-landen als een gek bezig zijn fysiek goud op te kopen. Dat beursgenoteerde bedrijven de laatste jaren alleen door het opkopen van eigen aandelen kunstmatig hun koers in stand kunnen houden. Dat er een valuta-oorlog tussen de grote landen is ontstaan. Dat de private- en publieke schulden historisch gezien nog nooit zo hoog zijn opgelopen - en dan tel ik de derivatenmarkt nog geeneens mee(!). Het systeem is failliet. De keizer heeft geen kleren. En over Europa - na jah, kijk naar Griekenland. Dat probleem, dat ontstaan is door te veel schulden, hebben we 'opgelost' door Griekenland dieper de schulden in te drukken. Volgend jaar lopen de termijnen af - en begint het hele gebeuren weer opnieuw. De Grieken willen niet verder bezuinigen (omdat dat beleid aantoonbaar niet werkt), de Duitser willen dat ze verder bezuinigen (zorgt voor een positieve Duits handelsbalans plus het houdt de Euro kunstmatig laag zodat de Duitsers van de ellende in het Zuiden indirect enomr profiteren door lage exportkosten - zo cynisch is Europa!). Of eigenlijk laat deze kwestie zien dat er geen Europese 'unie' bestaat. Dat zie je met de vluchtenlinge kwestie ook.... Laten we niet leven in de droomwereld die de politici in met name het midden ons voorhouden - laten we weer 'aarden'. Contact maken met de wereld zoals die is, en vanuit kijken wat we het beste kunnen doen. Wat jij?

NicoSchouten
NicoSchouten17 feb. 2016 - 11:36

Indeling in 'wit' en 'zwart' is ook zo'n obsessie. Het denken in hokjes zagen we al in de verzuiling. Maar de neiging van 'soort zoekt soort' verklaart ook veel. Het gaat niet om het afschaffen van woorden, maar van het schematisme.

jahoor2
jahoor217 feb. 2016 - 11:31

Ja we gaan nu iedereen gewoon laagopgeleid, uitkeringstrekker, PVV´er en tiener noemen. Dat zegt veel meer over het gedrag dan afkomst. En maakt het nog gezelliger.

Mandara
Mandara17 feb. 2016 - 11:17

Allochtonen kijken via schotel massaal naar TV vanuit het land van herkomst. Er worden bijeenkomsten georganiseerd met gastpredikers die ideeën ventileren die haaks staan op westerse normen en waarden. Tot 2004 werd er Turks en Marokkaans onderwijs gegeven via regulier onderwijs. http://www.at5.nl/artikelen/88756/turkse-les-moet-weer-op-basisschool Ik ben zelf een allochtoon, en participeren in je nieuwe omgeving doe je zelf. Ik zit er niet op te wachten dat Nederlanders kennis hebben van de Filipijnen, net zo min dat Filipijnen kennis moeten hebben van USA als Amerikanen in de Filipijnen gaan werken. Als je na 30 jaar in Nederland woont en nog steeds gebrekkig Nederlands spreekt, ben je zo allochtoon als wat. Integreren doe je zelf, net als segregeren.

2 Reacties
slopsma
slopsma17 feb. 2016 - 17:13

En zo is het! Als je na 5 generaties jezelf nog steeds eerst turk/marokaans noemt, en daarna pas Nederlander, is er iets mis gegaan. Daardoor krijg ik het idee dat ze helemaal niet willen integreren, dit in tegenstelling tot aziaten bijv. We stellen te weinig eisen aan de allochtonen, voor wat betreft de integratie. Het zou veel minder vrijblijvend moeten zijn. De andere kant is wel, dat als ze wel mee willen doen, dat ze ook de kansen moeten krijgen, maar ik denk dat dat dan ook in orde komt, zie weer het voorbeeld van bijv. de aziaten.

Moeder Pietje
Moeder Pietje17 feb. 2016 - 20:24

@ Slopsma Aan een dood paard trekken kan niet. We moeten gewoon stoppen met import van nog meer hardnekkige moslims.

Doppert2
Doppert217 feb. 2016 - 11:11

Datzelfde beweerde criminoloog Frank Bovenkerk al eerder. Volgens hem is het benadrukken van etniciteit bij allochtone daders een nationale obsessie. In wetenschappelijke kringen staat deze Pavlov-reactie zelfs bekend staat als de ‘Dutch disease’." Gek genoeg kan ik helemaal geen bronnen voor vinden voor dat 'Dutch disease' in deze betekenis. Wel in andere betekenissen (o.a. van The Economist en de weerstand indertijd tegen de kruisraketten, Ruud Lubbers over de aanpak van de Dutch Disease [skyrocketing social costs and stagnating economic growth). Het enige wat ik in relatie tot allochtonen hierover vind, is de uitspraak van Frank Bovenkerk zelf, die overal rondzingt (Trouw (citaat van Bovenkerk), twitter (citaat van Bovenkerk, onderzoek Leidse studenten (citaat van Bovenkerk), Nieuwsspraak (citaat van Bovenkerk)), maar verder geen enkele uitleg en beschrijving.

Andy1971
Andy197117 feb. 2016 - 11:09

Hmm The Dutch disease is een economische term voor de manier waarop we met onze aardgasbaten zijn omgegaan. Verder heeft het etnisch profileren voornamelijk het doel gehad om mensen te kunnen helpen. Als een probleem veelal voorkomt bij een bepaalde groep, dan moeten we kijken hoe we deze groep kunnen helpen. Problemen zijn pas gekomen toen het helemaal niets hielp dat we deze mensen probeerden te helpen dat het meer een bodemloze put bleek te zijn waar miljoenen c.q. miljarden werd ingepompt. Dat etnisch profileren typisch iets Nederland is, is natuurlijk onzin, je moet wel compleet blind zijn en absoluut niet weten wat er in de wereld speelt wil je denken dat dit iets met Nederland te maken heeft.

Tokoloshe
Tokoloshe17 feb. 2016 - 11:06

inderdaad, laten we iedereen met een Nederlands paspoort ook Nederlander noemen. Dus, als Mo een tasjesdief tegenhoud, wordt de krantenkop niet meer dat de held een Turkse-Nederlander is. Als Appie een jong katje uit een brandend huis red is het geen Marokkaans-Nederlandse dierenvriend. Laten we gewoon een verbod op de dubbele nationaliteit doen, dat lijkt mij veel beter. Dan hebben die mensen ook geen verplichtingen meer naar het land waar hun voorouders vandaan komen. Als de turkse of marokkaanse overheid het hiet niet mee eens is zeggen we heel eenvoudig het verdrag op. Als je de rechten wil, moet je ook aan de plichten voldoen.

DellGriffith
DellGriffith17 feb. 2016 - 11:02

Is daar nog een bronvermelding of iets van, ik kan me namelijk niet voorstellen dat de wetenschap zich hier mee bezig houdt. Dit is namelijk helemaal geen wetenschap, daarnaast is de 'Dutch disease' heel wat anders, heeft betrekking over hoe Nederland zijn aardgasbaten heeft verkwanseld.

MeneerdeWit
MeneerdeWit17 feb. 2016 - 11:01

Wat ik ook bij dit soort onderzoek mis is dat in de Nldse samenleving segratie bijzonder makkelijk maakt omdat wij hier in het verleden iets hadden als verzuiling. De resten en dus ook de bijbehorende privileges hiervan zijn nooit echt (wettelijk) opgeruimd. In hetzelfde dorp communiceerden katholieken en protestanten niet met elkaar en hoefden dat ook niet omdat ze beiden in hun eigen zuil zaten. Eigen school, eigen kerk, eigen bakker, eigen kapper, eigen sportvereniging, etc. Waar er in de 70-er jaren van de vorige eeuw een proces van ontzuiling op gang leek te komen is dit proces sinds de 90-er langzamerhand weer omgekeerd in een proces van nieuwe verzuiling met dus ook weer bijbehorende segregatie. Waar ik dus op wil wijzen is dat veel goedbedoelde onderzoeken van jonge onderzoekers meestal aan een ding voorbij gaan als we het over de Nldse situatie hebben en dat is historische kennis.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 10:28

Ja, dat van die 'Dutch Disease', dat is overal zichtbaar. Geen wonder dat deze ongezonde nationale volkssport in wetenschappelijke kring een eigen naam gekregen heeft.

8 Reacties
Hell You
Hell You17 feb. 2016 - 10:49

van Hollanditis naar Dutch disease...

Doppert2
Doppert217 feb. 2016 - 11:12

Graag de bronvermelding voor deze term uit 'wetenschappelijke kringen'.

RationeleBurger
RationeleBurger17 feb. 2016 - 11:48

Ik vraag mij af waarom het benoemen van een simpel feit, namelijk de etniciteit van iemand, zo'n probleem moet zijn? Om te constateren of ergens problemen zijn en ze vervolgens op te lossen, moet je toch eerst zo specifiek mogelijk een diagnose kunnen stellen?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 12:47

@ Hell You (11:49u) - ha, daar dacht ik ook aan. Hollanditis, ook wel een mooi woord. Ik vermoed dat Bovenkerk heel wel weet dat Dutch Disease ook voor wat anders gebruikt werd, maar hoeveel mensen weten dat? Vraag ik me af. De jeugd van nu zal over het algemeen geen weet hebben van Hollanditis, gemunt door de Amerikaanse historicus Walter Lacqueur, om de Nederlandse afkeer van de Amerikaanse kruisvluchtwapens aan te duiden, in de vroege jaren '80. Er kwamen warempel mensen. Veel mensen. Om te demonstreren (dat is, jongelui: met honderdduizenden tegelijk naar het Haagse Malieveld gaan omdat je idealen erop na houdt. In het licht hiervan was en is het Zwarte Piet-gedoe alleen maar ridicuul.) Ik zei: te demonstreren, dus. Tegen kernwapens (A'dam 1981, 400.000 mensen) en het NATO-dubbelbesluit (Den Haag 1983, 550.000 mensen). Nou, kinderen, daar schrikken jullie van, niet? In 1985 kreeg toenmalig premier Lubbers een petitie met 3,7 miljoen handtekeningen tegen de plaatsing van kruisraketten aangeboden. Het duizelt me als ik deze getallen noteer. Ja, die Gutmenschen die we waren, die bakten er tenminste iets van, met z'n allen. Je gelooft het niet: iedereen kon gratis met de trein naar Amsterdam, toen. De NS was nog geen roversnest, en de treinen kwamen altijd op tijd. Er liepen geen Amerikaanse patrol-troopers op de stations, en die overspannen boetes waren er ook niet. In- en uitchecken was er niet. Ook geen afzetterij door de AH-To-Go. De conducteurs hadden geen gedoe aan hun hoofd en keuvelden vooral gemoedelijk met de reizigers. (Vroeger waren veel dingen écht beter. Dat was vóór die afstotelijke privatiseringskoorts en de algemene individuatie-evolutie naar totale hebzucht, zodat het neoliberalisme de nieuwe afgod werd.) Koot & Bie, in plaats van de zoveelste no-name instant vergeetbare standup comedian, als het ware, pardon reeds, ik krijg warme gevoelens over die jaren. Ik deel tegenwoordig ons volk heel grof in in: raar rechts, de andersdenkenden (waaronder ik zelf), en zij die hun mening voor zich houden.

DellGriffith
DellGriffith17 feb. 2016 - 14:00

@Frank Lenssen Die laatste zin van je is veelzeggend, misschien een idee om je horizon wat te verbreden..de wereld bestaat niet uit 3 hokjes waar de mensen in passen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje17 feb. 2016 - 14:02

"Vroeger waren veel dingen écht beter." Ik ben het in grote lijnen met je eens. maar vroeger was ook beter omdat we geen Islamprobleem hadden.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 15:47

@ DellGriffith - mijn horizon is juist bijzonder breed. Vandaar die drie grove categorieën die veelomvattend zijn. Handig in het gebruik. De enige ervan die ik, om het modern te zeggen, 'benoem', dat is raar rechts, want dat springt er echt uit. Met speciale vaardigheden en gesprekstechnieken. Zoals collega Arie Roos het zo mooi zei: het denkt niet alleen een recht op een eigen mening te hebben, maar ook op de feiten zelf. Vanuit het niets creëert raar rechts feiten, en gaat daarmee lustig op een stoel naast God zitten. Leuk is dat. Maar zoals een oud en gewaardeerd Grieks roeptoeter, ene Parmenides al met zoveel woorden zei (ik geef de Latijnse parafrase): Ex Nihilo Nihil Fit. Zijn latere fan Lucretius viel hem bij. Net zoals je materie niet uit het niets kan maken, kun je ook geen feiten (Sachverhalte) te voorschijn toveren.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 18:58

@ Doppert - die kan ik je niet aanreiken. Want het gaat hier beslist niet om het onderwerp zelf, maar om een bewering van Bovenkerk, die maar zijdelings met de zieke obsessie tot typeren en benoemen van de afkomst van mensen te maken heeft. Die neurotische obsessie is er, onafhankelijk van wat Bovenkerk er over zegt. Ik noem dat: wegkijken van raar rechts, de aandacht afleiden van het kernonderwerp. Dat kan ik niet goedkeuren, Doppert.