Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Nederlandse treurbuis

  •  
22-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Nederlandse televisie is niet meer wat het geweest is
Een langdurig verblijf in het buitenland zorgt ervoor dat je je eigen land met meer mededogen gaat bekijken. Zo is België veel leuker, mooier en interessanter dan ik ooit heb vermoed. Zodra Nederlanders horen dat ik uit het zuiden kom, steken ze van wal met allerlei lofbetuigingen.
Antwerpen is het walhalla voor shoppers, je kan nergens zo lekker eten als in Brussel en als ze oud zijn, verhuizen mijn gesprekspartners zeker naar het schilderachtige Oostende. Ik word ook overladen met complimenten zodra mensen horen dat ik voor de VRT werk. Ons tv-journaal vinden ze fantastisch. Het is veel beter, completer en grondiger dan het oppervlakkige kindernieuws dat de NOS hen dagelijks durft voor te schotelen. Canvas heeft hier de status van cultzender. En ik moet het de Nederlanders nageven. De Nederlandse televisie is niet meer wat het geweest is.
Sonja Barend en Willem Ruis Waar is de tijd dat ik als meisje hoopvol aan de knoppen van een mysterieus kastje draaide om Nederland 1 of 2 uit de ether te plukken? Er was nog geen sprake van kabeltelevisie of commerciële zenders. De BRT bracht in mijn jonge ogen alleen maar tergend trage, saaie en moeilijke programma’s en aan Brussel-Frans of Rijsel had ik geen boodschap.
Hoe anders was de Nederlandse televisie! Ze spraken er mooi, snel en grappig. Ze huppelden heen en weer, ik begreep alles wat er gezegd werd en er werd volop gelachen. Het leven leek toen al mooier in het noorden. Op die winteravonden is ongemerkt de kiem gelegd van m’n fascinatie voor Nederland. Sonja Barend, Willem Ruis, Toon Hermans: hun talent maakte een verpletterende indruk die eigenlijk nooit is weggegaan.
Ook toen ik 15 jaar geleden een poos in Amsterdam woonde, keek ik met veel plezier Nederlandse televisie. Het waren de hoogdagen van de commerciële zenders. Zij hadden de beste Amerikaanse series waar wij in Vlaanderen nog nooit van gehoord hadden. Alleen daar had je toen al een stoute laatavond-talkshow, “Barend en Van Dorp”, en ik maakte ook alle heisa mee rond de lancering van de allereerste “Big Brother” van John De Mol. Heerlijke tijden.
Zwarte krullen Ook nu wil ik volop Nederlandse programma’s ontdekken. Maar ik betrap mezelf erop dat ik m’n heil steeds vaker zoek bij het Vlaamse huis van vertrouwen. Natuurlijk is het ’s zomers op elke zender armoe troef, dat weet ik best. Jarenlang was “Zomergasten” bij de VPRO dan een wekelijks lichtbaken. Wellicht ben ik in de loop der jaren veeleisend en verwend geraakt, maar de jongste tijd kan het programma me nog zelden boeien. De gasten gedragen zich balorig en niemand blijkt te kunnen tippen aan de allereerste presentator Peter van Ingen. Maar niemand kan de tijd terugdraaien. Van Ingen verloor intussen z’n zwarte krullen en ik ben ook geen 20 meer.
De Nederlandse actualiteitenprogramma’s liepen de hele zomer door en ik heb die braaf voor u gevolgd. Maar ook daar liet de zomer zich in z’n diepste leegte voelen. Knevel en Van den Brink, die Pauw en Witteman moesten vervangen, slaagden er zelfs in zelf met vakantie te gaan. Ze lieten zich op hun beurt vervangen door jan en alleman. “Nieuwsuur” stookte van pure ellende op een dag zelf enkele schilderijen in brand, in navolging van enkele domme Roemeense rovers.
Zon, zuipen, ziekenhuis Het reguliere tv-seizoen zal ook hier de komende weken hernemen, maar ik maak me geen illusies. Ik wil als ouderwetse kijker verrast, geamuseerd of ontroerd worden. Ik wil meegevoerd en opgetild worden door flitsen van het mooiste en beste dat de mens en het leven te bieden heeft.
Maar ik laat u even meegenieten van de programma-titels die mij straks weer aangeboden worden. “Helse vakanties”, “Jouw vrouw, mijn vrouw”, “Gênante lijven”, “Lust, liefde of laten lopen?”, “Killer karaoke”, “Oorlog in de keuken”, “Ik heb het nog nooit gedaan” en niet te vergeten “Zon, zuipen, ziekenhuis”. Need I say more?
Dit artikel staat ook op deredactie.be

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

opgeheven
opgeheven22 aug. 2013 - 13:00

Het aanbod op tv is al jaren treurig, daarom ben ik heel blij met de digitale mediabox die ik heb. 4 programma's tegelijk opnemen dus ik hoef niks te missen wat ik wil zien. En de mogelijkheid om video op demand te kijken. Ik kijk al jaren niet meer normaal tv maar alleen de programma's die ik zelf heb opgenomen. Met gewoon een avondje zappen kun je de avond niet meer vullen en ga je van ellende maar naar bed om nog wat te lezen. Ik ben wel blij dat HBO met 3 zenders in Nederland is. Goede series, veel films en goed 5.1 geluid en allemaal in HD.

neutralist
neutralist22 aug. 2013 - 13:00

Je hebt volkomen gelijk. Schaamteloos kopieergedrag van tv-formules die tot het laatst worden uitgeperst. De omroep is 'zo'n begrotingspost waarop je pijnloos miljoenen kunt bezuinigen. Niemand die het mist. De commercielen bieden hetzelfde trieste recept maar houden in elk gevzal zelf de broek op. Het is dieptriest wat we krijgen voorgeschoteld. Platvloerse, goedkope BNér s die elkaar uinodigen en interviewen over hun lege levens, die alleen draaien om kijkcijfers. Werken bij de omroep is voor als je echt overal bent afgwezen, echt helemaal niks kunt en jezelf toch heel wat vindt. Patty Brard is misschien wel het beste bewijs.

msj_meijerink
msj_meijerink22 aug. 2013 - 13:00

Ik kijk al jaren nog amper tv, want waardoor moet ik mijn ogen laten bederven? Ik mis Zwiebertje en Pipo!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 aug. 2013 - 13:00

Ik vind er niet zo veel verschil De VRT is wat rustiger in toon maar verder lig ik er ook niet wakker van. Wat ik wel heerlijk vind zijn die klassieke films op de zaterdagmiddag. Smullen.

hartpine
hartpine22 aug. 2013 - 13:00

Hartelijk dank voor dit artikel. Ik kijk al jaren geen TV meer, en blijkbaar heb ik niets gemist.

Andy40
Andy4022 aug. 2013 - 13:00

De opmerking "ik kijk nooit TV" zie je hier relatief vaak voorbij komen. Ik ga nooit naar een volleybal wedstrijd. So what?

TonNoort
TonNoort22 aug. 2013 - 13:00

Alle sterren verkopen, reclame weg en terug naar twee zenders. Omroepen afschaffen of samenvoegen. Die tijd moeten we nu echt eens achter ons laten. Er zijn geen gezindten meer en wat zich wel zo voordoet, doet dat alleen om zich in het idiote systeem te kunnen handhaven.

Pijlie
Pijlie22 aug. 2013 - 13:00

Mijn gebruikelijke advies -zet hem af en ga wat leuks doen- lijkt me gezien uw beroep niet erg behulpzaam in uw geval....

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 13:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
TabulaRasa
TabulaRasa22 aug. 2013 - 13:00

Ik kan mijn vergissen, maar alle door Sabine opgesomde programma's worden vertoond door de commerciele en niet door de publieke omroepen. Laat onverlet dat de publieke omroepen wel te wensen overlaten

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 aug. 2013 - 13:00

[Eigenlijk moet Nederland 1 net als Radio 1 de hele dag nieuws, achtergronden en opinie brengen.] Wie weet, een goed idee volgens mij, en dan snel navolging bij die commerciëlen die van RTL7, RTL 24/7 nieuws maken. En dan na een paar maanden net als de publieken van Radio 1 met BNR constateren dat je op kwaliteit, objectiviteit, variatie en veelkeurigheid door de commerciëlen voorbijgestreefd bent.

Nadiana
Nadiana22 aug. 2013 - 13:00

"Eigenlijk moet Nederland 1 net als Radio 1 de hele dag nieuws, achtergronden en opinie brengen." Eens, maar dan alsjeblieft zonder de disproportionele aandacht voor voetba-- ik bedoel, sport. NOS Langs De Lijn krijgt echt veel te veel zendtijd.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 13:00

Canvas is precies wat de VVD voor ogen staat in Nederland. Nieuws, achtergronden, kunst, cultuur en goeie Franse films. Nog even doorbezuinigen en u kunt weer naar de Nederlandse TV kijken.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 aug. 2013 - 13:00

Wat een verademing zou dat zijn!

JanB2
JanB222 aug. 2013 - 13:00

Canvas is precies wat de VVD voor ogen staat in Nederland. Laat me niet lachen. De VVD is RTL boulevard.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 13:00

Moet je eens voor de grap een avond RTL7 kijken (Testosteron-avond, geweldfilms etc). En dan vraagt men zich af waarom er zoveel agressie en geweld in de maatschappij is. Zou je zo'n Galjaard niet aansprakelijk kunnen stellen voor het creëren van een sfeer van geweld?

1 Reactie
Florian2
Florian222 aug. 2013 - 13:00

Geweld is van alle tijden; dit is gewauwel. Wilt u alle films met geweld dan maar gaan verbieden??? De Romeinen sloegen elkaar zonder geweldsfilms ook allemaal de hersens in; en dat zonder Chuck Norris en Steven Segal! :-)

JanB2
JanB222 aug. 2013 - 13:00

De nederlandse TV is al jaren misselijkmakende bagger, zowel bij de publieke omroepen als de commercielen. Ik kijk nauwelijks nog TV maar als ik kijk zap ik meestal snel voorbij de nederlandse kanalen. Zelfs voor het journaal neem ik het VRT journaal van 19.00h of één van de duitse zenders. De programma's van de nederlandse omroepen zijn een afspiegeling van de platvloersheid en het totale gebrek aan cultuur die dit land teisteren. Ik walg van Hilversum!

2 Reacties
Andy40
Andy4022 aug. 2013 - 13:00

Verslikt u zich nu niet in de cliches?

Centurion2
Centurion222 aug. 2013 - 13:00

Lekker die citroen, Jan?

JeroenAdema78
JeroenAdema7822 aug. 2013 - 13:00

In de grensregio met Duitsland was natuurlijk de Duitse TV zeer aantrekkelijk. Met 6 zenders (waaronder twee commerciële) was het aanbod gewoon rijk te noemen. De DDR zouden we ook hebben kunnen ontvangen maar die moeite deden mijn ouders niet. Toch was er meer interessants te zien toen we nog 8 zenders hadden dan nu met 80. Er gaan weken voorbij dat ik de TV niet eens aanzet. Zoveel bagger en onzin. Het is om te huilen zo slecht en een belediging voor de kijker. Het nieuwe TV-seizoen zal er niet beter op worden. Ook de Publieke Omroep is al jaren vervallen in een gruwelijke eenheidsworst. De VRT en de BBC weten mijn interesse 's winters meer te wekken. Ook op de Duitse TV (publiek en commercieel) is 's winters vaak meer van mijn gading dan op de Nederlandse TV.

1 Reactie
adriek
adriek22 aug. 2013 - 13:00

Ach... ik zag op de BBC laatst een kopie van het nederlandse, commerciele 'ik hou van holland', dus daar is het ook niet altijd even geweldig.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 13:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
techneutje2
techneutje222 aug. 2013 - 13:00

Christelijk rechts, liberaal rechts en rancuneus rechts worden al op hun wenken bedient door de commerciëlen. De verhouding linkse en rechtse omroepen is allang zoek, ten faveure van rechts.

Centurion2
Centurion222 aug. 2013 - 13:00

Wat een ongelofelijke aaneenschakeling van zure reacties weer. Azijnzeiken over wat anderen maken maar zelf niets creëren. Ik ben benieuwd wat het gros van de beroepszuurpruimen hier doordeweeks klaarspeelt, behalve de ganse dag jopen natuurlijk. Sport, actualiteiten, discussieprogramma's, docu's en series op de publieke zenders zijn van prima niveau. Persoonlijk mijd ik de commerciëlen ook en daar is toch ook gewoon een knop voor? Overigens kijk ik zelf nauwelijks tv wanneer het station het voorschotelt. Als je nu nog zeurt om reclames ben je wel erg retro bezig. Ik kijk zoveel mogelijk van de harde schijf of on demand.

1 Reactie
JanB2
JanB222 aug. 2013 - 13:00

Het lijkt wel het nivelleringsgezwam van de PvdA in de jaren 70. Als iemand zijn best deed dan was dat al voldoende, ook al was het resultaat gewoon kut met een hoofdletter (Kut dus). Voor mij is Kut gewoon Kut en als de programmering van de nederlandse omroepen in die categorie valt dan zie ik geen reden om me daar alsnog positief over te uiten. Wat ík door de week doe gaat je niet aan maar het is in ieder geval zinniger dan wat de hilversumse programmamakers doen.