Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De Nederlandse thee partij

  •  
21-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Met liberalisme of conservatisme als ideeënwereld heeft de VVD weinig te maken. Het is belangenbehartiging pur sang
Bezuinigen, de overheid klein maken en belasting verlagen voor de rijken. Nee, dat is niet alleen het programma van Paul Ryan en de Republikeinse Tea Party aanhangers, dat is ook het programma van de VVD, de Nederlandse theepartij.
We moeten meer in onze zakken houden, vindt onze theepartij, en daarom wordt de verhoging van de BTW tot 21 procent niet teruggedraaid maar gecompenseerd via een verlaging van de inkomstenbelasting. De laagste inkomens of zij die niet werken (voor de theepartij doen die Nederlanders er niet toe) dragen hiervan de zwaarste lasten.
Natuurlijk wordt er niet bezuinigd op wegen, dat begrijpt u. Alles mag worden afgebroken, gekort en ingeperkt maar niet het asfalt voor de toettoet-kiezers: één miljard extra voor wegen. De forensensubsidie wordt uiteraard gehandhaafd, ook al werd in het lenteleugenakkoord wat anders afgesproken. De kosten van de zorg gaan omhoog, niet inkomensafhankelijk dus onevenredig zwaar voor lagere inkomens. Hypotheekrente blijft aftrekbaar tegen de hoogste schijf waarin je belasting betaalt: hoge schijven hebben het meeste af te trekken. Meer macht aan de banken: U mag vrij zijn wat u wilt volgens de vrijheidspartij, banken mogen uw carrière inschatten en vervolgens een hypotheek toestaan of weigeren.
En als u in alle vrijheid met een buitenlander wil trouwen dan test de Volkspartij voor Vrijheid niet alleen inkomen en leeftijd maar ook of de aanstaande partner ‘positief staat tegenover de Nederlandse samenleving’. In te vullen door Rutte en zijn vrienden, de PVV en de SGP. Veiligheid is natuurlijk ook zo’n thee programma punt. De samenleving wordt veiliger maar de theepartij wil dat we ons onveilig voelen want dan kunnen ze harde taal uitslaan – en ons als burgers onze toegang tot de rechter bemoeilijken, zoals de VVD dat heeft gedaan. Eén miljard aan agenten, in te vullen door minister Opstelten want die wist de vorige keer ook zo fijn met agentencijfers te goochelen. Hogere straffen, minimum zus, inbrekers mag je aanpakken, het NRA deel van de thee agenda wordt ook overgenomen. Gelukkig is het bij ons allemaal lege retoriek maar het past in dezelfde traditie.
In Amerika willen de Republikeinen defensie buiten de bezuinigingen houden, als onderdeel van het ‘steun de grote ondernemingenprogramma’. De vorige keer beloofde de VVD dat er niet meer bezuinigd zou worden op defensie en dat zegt de partij nu weer. Minister Hillen heeft laten zien wat die belofte vorige keer waard was. Wel is de VVD natuurlijk voor de JSF. Niet omdat we het ding nodig hebben of kunnen betalen maar vanwege het subsidieprogramma voor grote ondernemingen.
Zo één op één met Amerika valt het in Nederland natuurlijk niet. Theegasten in de Verenigde Staten hebben zelfs geen geld over voor de wegen en bruggen – de asfaltlobby is er niet sterk, in elk geval niet zo sterk als de olie- en landbouwbelangen. Maar de achterliggende filosofie: het behandelen van de overheid als een vijandig instituut dat geketend moet worden, gecombineerd met het doorschuiven van de kosten voor het wegwerken van collectieve tekorten voor de laagste inkomens, dat klinkt bekend.
Met liberalisme of conservatisme als ideeënwereld heeft de thee hier noch daar veel te maken. Het is belangenbehartiging pur sang, ten bate van de welgestelden, de mensen die feitelijk geen last hebben van de door diezelfde welgestelden veroorzaakte financiële crisis, ten laste van de rest van de samenleving. Ryan heeft geen Europa om tegenaan te schoppen maar in de VS zijn er altijd de aparte staten waarna je problemen terug kunt duwen, het effect is hetzelfde: minder samen, meer apart voor degenen die het toch al zelf kunnen.
Er is natuurlijk een groot verschil met Amerika. Ondanks een mislukt premierschap kan Rutte’s theepartij winnen.
Dit stuk staat ook op de website van Frans Verhagen: Amerika.nl

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

lynx234
lynx23421 aug. 2012 - 9:12

Jammer dat we hier niet zo veel horen van de Amerikaanse Coffee Party, lijkt me een interessantere 'grass roots' beweging dan Occupy of de G500 van Sywertje: http://www.coffeepartyusa.com/about-us

rbakels
rbakels21 aug. 2012 - 9:12

Was het maar zo simpel. De VVD schaadt juist d belangen van de ondernemers: - het gedoe over geschoolde en gemotiveerde Roemeense aardbeienplukkers die door indolente Nederlandse bijstandstrekkers moeten worden vervangen van minister Kamp - de nadruk op strenger straffen, wat veel belastinggeld kost. Bovendien lopen ondernemers het gevaar zelf wegens "witteboordencriminaliteit" tegen de lamp te lopen - gezeur over het sluiten grenzen, wat wederom veel belastinggeld kost - afpakken van dubbele paspoorten, een nachtmerrie voor veel expats inde top van het bedrijfsleven - samenwerking met PVV en het ontwrichtende effect op onze economie. Denk ook aan de weigering van Rutte het MOE-meldpunt te veroordelen --een kleinere overheid is ook niet per se in het belang van bedrijven. Het combineren van de functies van Minister van Landbouw en Visserij met Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel schaadde die handel zeer. Wat wel compleet corrupt is is dat er in de VVD een mevrouw zit van KPN die gewoon doorgaat als KPN lobbyiste. Hier neemt "belangenbehartiging" misdadige vormen aan. In elk geval is het meineed op de eed die Kamerleden afleggen. Maar geen normale ondernemer wil natuurlijk de Kamer in: het is een vreselijke baan, met een tergend trage besluitvorming, waarbij je constant door collega's en door de pers wordt afgezeken. Dus trekt de VVD lieden aan die niet deugen, bij gebrek aan beter.

JoopSchouten
JoopSchouten21 aug. 2012 - 9:12

Bedankt Rob. Als op mijn lijf gekalligrafeerd. ... Oud Geld moet ook kunnen sterven.

JoopSchouten
JoopSchouten21 aug. 2012 - 9:12

'Frans'. Diepe spijt. (Je hebt een Rob-hoofd.) ; )))

Jippy2
Jippy221 aug. 2012 - 9:12

Partij voor de Dieren. Goede keus.

[verwijderd]
[verwijderd]21 aug. 2012 - 9:12

Gelukkig maar dat er nog een partij is die de belangen behartigt van iedereen die modaal of meer verdient, want alle andere partijen willen deze groep alleen maar verder uitmelken. De SP bijvoorbeeld laat mensen die meer dan modaal verdienen compleet in de kou staan.

2 Reacties
Wilbert2
Wilbert221 aug. 2012 - 9:12

De mensen, voor wie de VVD opkomt, zitten er warmpjes bij, dus de SP laat die helemaal niet in de kou staan.

adriek
adriek21 aug. 2012 - 9:12

Ja, Blits, volkomen terecht natuurlijk dat de lieden die de pensioeninleg van de benedenmodalen omgezet hebben in leasebmw's en bonussen in plaats van pensioenspaarpotten daar ook in de toekoms goed voor beloond worden. Eigenlijk zouden, als de winsten eens een jaartje uitblijven, de bonussen uit belastinggeld betaald moeten worden. Of doel je alleen op de (echt hard) werkende zelfstandigen? Jammer dat veel zzp-ers met hun werkweken van 50 uur of meer in veel gevallen niet boven modaal komen met dat gezwoeg. De VVD lijkt de afgelopen jaren zwaar te buigen onder de lobby van de financiele markten, en om nu te stellen dat in die sector hard gewerkt wordt voor de centjes gaat mij heel veel te ver.

Tom Meijer
Tom Meijer21 aug. 2012 - 9:12

Niet nieuw. Voor mij is de VVD een volstrekt abjecte club met leugenaars en zakkenvullers aan de knoppen. Volkomen asociaal, gefocussed op ikke ikke en de rest kan stikke. Afbraak van alles, onze leefomgeving, onze ruimtelijke ordening, onze schone lucht, onze energievoorraden, onze sociale voorzieningen, de verzorgingsstaat, onze rechtsstaat, onze geloofwaardigheid, je kunt het zo gek niet bedenken of ze breken het af. Afbraak van het 'ons', ten behoeve van het 'ik'. Wel het 'ik' van de VVD-er, de rest is irrelevant. Arme mensen die hier nog steeds instinken. Sukkels.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online21 aug. 2012 - 9:12

helemaal mee eens. de vvd is veel te ver doorgeschoten.

Centurion2
Centurion221 aug. 2012 - 9:12

Er zijn mensen bij wie je met zulke emoties terecht kunt he. Vul het de volgende keer voor de grap eens aan met feiten: "vvd is.. omdat... blijkt uit... onderzoek.. cijfers." enz.

[verwijderd]
[verwijderd]21 aug. 2012 - 9:12

Terecht dat de VVD meer geld aan wegen wil uitgeven. Dat kan trouwens prima uit de wegenbelasting betaald worden, die daar voor bedoeld is. Het is schandalig dat een groot deel van de wegenbelasting nu wordt gebruikt voor allerlei oneigenlijke doelen. De afgelopen jaren hebben we ook gezien dat investeren in wegen bijzonder effectief is in het terugdringen van files.

1 Reactie
rbakels
rbakels21 aug. 2012 - 9:12

Uw teleurstelling kan ik mij voorstellen, maar die belasting heet officeel "motorrijtuigenbelasting" en is nooit speciaal voor wegen bestemd geweest!