Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

De Nederlandse Mubarak

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In Egypte proberen ze de autocratie af te schaffen, in Nederland voert een listige politicus hem in
Wat ik de afgelopen tijd toch mis bij berichtgeving over de revoluties in Tunesië en Egypte zijn de ‘echte kenners’ van de Arabische wereld. Ik bedoel de types die de afgelopen tien jaar aan ons zijn opgedrongen. Ineens zijn ze verdwenen. Ik zou bijvoorbeeld graag zien hoe Hans Jansen, de arabist die ons jarenlang mocht inprenten dat moslims geen verlangen naar vrijheid kennen, de tv-beelden zou duiden. Maar helaas, Jansen is in geen velden of wegen te bekennen. Zeker te druk met de voorbereiding van de rechtszaak tegen Wilders.
Toen ik de beelden van de aanzwellende demonstraties zag bekroop me de gedachte dat we misschien nog wat van de Egyptenaren kunnen leren. Ik zag moslims die biddende christenen beschermden en andersom. Ik zag een Egyptenaar schreeuwen om vrijheid voor allen: moslims, christenen en atheïsten. Hij zag er niet uit als een huisvriend van Ella Vogelaar of Hedy d’Ancona. Als de multiculturele samenleving op het Plein van de Vrijheid kan bestaan waarom dan hier niet? Overigens proberen de stadscommando’s van Mubarak dat beeld nu letterlijk aan stukken te slaan. Autocraten gedijen immers het best in landen waar mensen bang zijn voor elkaar.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Bardamu
Bardamu3 feb. 2011 - 14:36

Die Francisco.

grolschje2
grolschje23 feb. 2011 - 14:36

Haha. Prachtig stuk satire weer.

krid58
krid583 feb. 2011 - 14:36

Goed stuk v/Van Jole! Wel met de aantekening erbij dat orthodoxe/extremistische moslims wel degelijk een gevaar kunnen vormen, de Iraanse revolutie is daar het sprekend voorbeeld van (niet dat de meeste Iraniërs niet meer onder het juk van de ayatollah willen leven). Dus de slag in Egypte (ik wilde bij vergissing hier Israël typen, had ook gekund;) is nog niet gestreden. Het risico bestaat altijd dat extremisten in een machtsvacuüm springen of langzaam de open samenleving sluiten (Indonesië), dan is het weer 30/40 jaar w8en tot de volgende revolutie (Iran, tot nu toe zonder succes, maar ooit zullen ze zegevieren). Wel ben ik van mening dat dictators als Mubaraq eerder de aanleiding dan de oplossing zijn voor (moslim) extremisme.

Echo10
Echo103 feb. 2011 - 14:36

Leuk stuk, grotendeels mee eens. Ik zou ook graag weer eens Hans Jansen of Enait op tv willen zien om deze ontwikkelingen te 'duiden', lachen. Uiteraard is er een groot verschil met mensen in de regio die van hun dictator verlost willen worden en de opkomst van Islam fundamentalisme (en de invloed van deze stroming op tweede/derde generatie immigranten in Europa). Ook is de angst gerechtvaardigd van wat er volgt op deze volsopstand, zie ook wat er in Iran gebeurt is na een volksopstand.

JoopSchouten
JoopSchouten3 feb. 2011 - 14:36

Dat viel mij ook al op Francisco. : )))) Sympathie voor de Arabische wereld neemt toe naarmate er meer berichtgeving over hun dappere protesten voor 'vrijheid' naar buiten komt. ..... Al zijn de de leugens nog zo snel...

BillDuin
BillDuin3 feb. 2011 - 14:36

Zelfs Wakker Nederland wil hem kennelijk niet meer. ================================================ Wie wel?

Gelijkhebber
Gelijkhebber3 feb. 2011 - 14:36

Even de feiten. In Tunesie is nog niks veranderd. In Egypte is de situatie nog onzeker. In de rest van de Arabische wereld wordt hier en daar een huikje naar de wind gehangen maar zijn er geen wezenlijke veranderingen op komst. Met in Egypte vrije verkiezingen in het vooruitzicht en een miljoenen electoraat van ongeletterden stevig in de greep van de kerk, valt niet te verwachten dat de Islam geen rol van betekenis zal spelen. De Moslim Broederschap als Egyptische CDA. Was het maar waar. Moslimbroeders voor gelijke rechten voor vrouwen en homo's.

JohnnySack
JohnnySack3 feb. 2011 - 14:36

Ik vind het toch knap hoor dat Fransisco hier een aantal zeer diepgaande parallellen tussen de gebeurtenissen in Egypte en Wilders en zijn PVV. Wilders is echt tot een obsessie uitgegroeid hier op Joop. De link tussen het mooie multiculturalisme op het Tahir plein (?!?) en Nederland waar het een stuk slechter gesteld is, sprong bij mij ook direct in het oog.

Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2011 - 14:36

Francisco heeft hier wel een punt, meerdere zelfs. Prima stuk.

mogime
mogime3 feb. 2011 - 14:36

De auteur wijst terecht op de dubieuze rol van de media als het over moslims gaat. Het is niet alleen dat ze in de regel maar al te bereidwillig zijn een nikaab te tonen als het onderwerp islam is (de Volkskrant deed nog een voorzet met een fotoserie "in Jemen demonstreren in burka", waar het overigens om vrouwen in nikaab ging), nu het in de Arabische landen borrelt door de bevolking die inspraak eist, is het woord moslim ineens verdwenen. Het lijkt of de media er zelf al vanuit gaan de het publiek de associatie van de mensen die nu hun rechten eisen met het feit dat ze moslim zijn, niet graag onder ogen ziet, en in hun ijver voor de lees-, kijk- en klikcijfers zich daar zelf maar vast aan aanpast. Er ligt altijd voldoende voer voor de islambasher. Islambashen doe je door je informatie naar eigen wens te selecteren. Ook arabist Hans Jansen zou nu nog rustig wat afschrikwekkende voorbeelden van meedemonstrerende jihadisten weten te vinden. Bovendien zijn de onlusten gericht op veranderingen in binnenlands beleid. Hans Jansen vindt met gemak wat mensen die wat vervelends over Israël willen zeggen, of de VS de schuld van de dictatuur willen geven. Hij zal het niet opportuun gevonden hebben dit nu te doen. Over drie maanden, als de mediaaandacht wat is weggeëbt, sorteert hij zeker meer effect. Doordat met de huidige gebeurtenissen de situatie van de bevolking in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse landen uitgebreid in het nieuws is, heeft zijn gehoor dan hopelijk wat meer context om zijn woorden te beoordelen.

Carbinol
Carbinol3 feb. 2011 - 14:36

Over 4 maanden weer een nieuwe dictator, what's the difference?

objectivist
objectivist3 feb. 2011 - 14:36

Wat een rare intro en conclusie. We voeren in wat ze daar aan het afschaffen zijn? Op basis van een spreekverbodincidentje bij een partij die niet eens in de regering zit? Dat is wel een heel scherpe bocht. Te scherp, de auteur vliegt er zelf uit.

Carbinol
Carbinol3 feb. 2011 - 14:36

We zullen wel zien waar de Egyptenaren straks voor zullen stemmen, een sociaal-democratische partij op atheïstische grond die zich inzet voor vrouwen- en homorechten en actief strijdt tegen de invoering van sharia-wetgeving, of een volgende dictatuur, eventueel geleid door de Moslimbroederschap. Ik ben erg bang dat het tweede momenteel wat waarschijnlijker is.

TheoJ2
TheoJ23 feb. 2011 - 14:36

[Als de multiculturele samenleving op het Plein van de Vrijheid kan bestaan waarom dan hier niet?] Toe maar, op basis van een paar televisiebeelden uit Egypte komen we tot vérgaande conclusies over de inrichting van onze eigen samenleving.

JandeBoer2
JandeBoer23 feb. 2011 - 14:36

Mooi artikel Francisco. Volhouden zo.

mees.
mees.3 feb. 2011 - 14:36

Prima stuk Francisco! Zeer goed stuk....chapeau

Cosmicus2
Cosmicus23 feb. 2011 - 14:36

Goed Artikel! We stevenen indedaad af op een autocratie die de heer Wilders wil dorvoeren. Het zal enkel olie op het vuur zijn en de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen op scherp zetten, en dat hebben we absoluut niet nodig. Samenleven is een verheven zaak di we allen na moeten streven. Bedankt Jole voor dit goede stuk.

matrix2
matrix23 feb. 2011 - 14:36

Na het lezen van dit artikel heb ik direct mijn aluminium hoedje opgezet. Je weet maar nooit natuurlijk!

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt3 feb. 2011 - 14:36

Het is weer grote halen snel bij Wilders. Waar Wilders de groteske overdrijving (tsunami van Islamisering) nodig heeft om de angst voor de islam aan te wakkeren, zo heeft Van Jole even groteske vergelijkingen nodig om de angst voor Wilders aan te wakkeren. Van Jole ziet een deel van een volk dat protesteert tegen een dictatoriaal regime en maakt daaruit blijkbaar op dat dit allemaal vredelievende democraten zijn. Van Jole ziet een moslim die bidt voor christenen, en maakt daaruit op dat wij in Nederland qua tolerantie nog wat kunnen leren van Egypte. Ik ben benieuwd of Van Jole echt graag de Nederlandse tolerantie zou willen inruilen voor de tolerantie van de gemiddelde Egyptenaar. Vervolgens lijkt het er ook op dat we binnen nu en heel snel af gaan glijden naar een democratisch niveau dat ver onder het niveau van het nieuwe glorierijke Egypte ligt. Immers, wij zijn de autocratie aan het invoeren die ze in Egypte aan het afschaffen zijn. Zou de schrijver daadwerkelijk het politieke klimaat dat over zeg een jaar in Egypte al dan niet zal heersen willen inruilen voor het nederlandse politieke klimaat inclusief de PVV? Is het misschien zo dat de Van Jole de beelden die passen bij zijn visie generaliseert naar alle moslims, zoals Wilders het zelfde doet met de beelden dei passen bij zijn xenofobe wereldbeeld? Misschien dat het dan inderdaad zo dat je gaat lijken op dat wat je wilt bestrijden.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete3 feb. 2011 - 14:36

"Maar Egyptenaren blijken meer op ons te lijken dan de mediaconsument altijd werd voorgehouden." Volgens mij denkt Jole dat onze media volledig in handen is van de staat/ PVV. En in navolging van de PVVers schat hij de macht van GW veel te hoog in, zo hoog zelfs dat volgens hem GW bij machte kan zijn de democratie af te schaffen; "Hier in Nederland zijn we ondertussen aan het invoeren wat ze in Egypte willen afschaffen: de autocratie, de alleenheerschappij van een enkele leider." Er is blijkbaar zo weinig vertrouwen in de werking van de democratie, dat het ongebreidelde enthousiasme voor de roep voor democratie, door de Egyptische opstandelingen, eigenlijk een beetje vreemd is. Volgens mij komt dat enthousiasme dan vooral voort uit het bekende westerse schudgevoel, en de enorme behoefte een goed moraal uit te dragen. Dit moraal staat een werkelijk goede analyse in de weg.

doeidoei
doeidoei3 feb. 2011 - 14:36

Mag ik de bijdrage van de heer van Jole ook zo vertalen dat hij op geleide van de ontwikkelingen in Tunesie, Marokko, Jemen en andere plekken op de aarde waarde Islam de dominante religie is, nu het volste vertrouwen heeft in de uitkomst van de PS en EK verkiezingen in NL? Alle Nederlanders zien deze ontwikkelingen tenslotte ook. Als dat zo zou zijn dan zouden die verkiezing van PS en EK wel heel weinig te maken hebben met de kwaliteit - of het gebrek daaraan - van de programma's van de betrokken NL politieke partijen.

Jnttr
Jnttr3 feb. 2011 - 14:36

[Ik zou bijvoorbeeld graag zien hoe Hans Jansen, de arabist die ons jarenlang mocht inprenten dat moslims geen verlangen naar vrijheid kennen, de tv-beelden zou duiden. Maar helaas, Jansen is in geen velden of wegen te bekennen. Zeker te druk met de voorbereiding van de rechtszaak tegen Wilders.] Even googelen Francisco, dan vind je hoe Hans Jansen de situatie duidt. Zijn blog begint zo: De islam leert dat de islam gematigd is. Dat moet u goed weten, want de komende weken zullen we door de vrienden en vriendinnen van de islam op de staatsmedia overspoeld worden met vertellingen over hoe gematigd het nieuwe islamitische bewind over God-weet-welk-Arabisch-land wel is. De laatste reactie op dit moment is ook wel interessant: "Ik zag 1vandaag en dat ging over die moslim-broederschap en 2 "deskundigen", mannen, zeiden hoe gematigd toch wel die broederschap was. Aan het eind gaf een Egyptische politcologe een kort commentaar hierop en dat ontkrachtte alles. Misschien plegen ze wel geen aanslagen, maar ze willen wel de hoofddoek afdwingen, vrouwenrechten aantasten, zover die daar überhaupt zijn, en dat vond ze terecht niet democratisch. Triest dat al die "deskundigen" aan deze feiten voorbij gaan en alleen maar kijken of ze terreur bedrijven". Kortom, niet alleen op Joop wordt gediscussieerd. Ook hier: http://hoeiboei.blogspot.com/

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 feb. 2011 - 14:36

"Het wrange is alleen dat Wilders wil dat we allemaal zo worden." Natuulijk wil ie dat, gezellig, één van ons, denkt ie dan.

chanelta
chanelta3 feb. 2011 - 14:36

Ik lees graag goede opinie op deze site. En alhoewel de stijlfiguur leuk gevonden is: leg met alles een link met de PVV/Wilders (m.i. als gimmick), komt het de inhoud niet ten goede. Geforceerd.

Gelijkhebber
Gelijkhebber3 feb. 2011 - 14:36

Op de BBC Worldservice waren vanmiddag kenners aan het woord, dwz Egyptenaren. Een Egyptische mevrouw die vertelde dat de Moslimbroederschap maar een agenda heeft en dat is de invoering van een Islamitische staat. Ook was er een telefoongesprek met een lid van de broederschap. Op de vraag van de Britse presentator of er plannen zijn voor de vestiging van een Islamitisch regime kwam het antoord dat men vooral voor democratie was.

tm2000
tm20003 feb. 2011 - 14:36

Laten we vooral niet de illusie hebben dat bij het aftreden van Mubarak er ineens vrijheid komt. Zolang een leger van een land een eigen bestuur en politieke agenda heeft, en dus niet naar per definitie naar de (aankomende) politieke leiders zal luisteren, is het wel duidelijk wie er de baas is. En in het geval van Egypte is er dus met een nieuwe politiek leider nog geen reden voor een feestje.

bovenmodaal
bovenmodaal3 feb. 2011 - 14:36

whahaha.....een verhaal doorspekt met aannames en vage interpretaties op de werkelijkheid de afsluiter is natuurlijk ook een giller, ik ben zeer benieuwd wat meneer van Jole te melden heeft als de pvda over een maand weer een dik verlies moet incasseren

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:36

Ik weet niet maar heb jij de laatste week de creme de la creme van de islambashers gehoord. ik niet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:36

Knap om bij elk actueel onderwerp GW op te voeren om hem in een kwaad daglicht te stellen. Is daar een opleiding voor?

3 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:36

Het is echt niet moeilijk om hem in een kwaad daglicht te stellen, al zijn kamerleden en kandidaten doen het. We hoeven helemaal niets te doen. Het gaat helemaal vanzelf.

Joeri2
Joeri23 feb. 2011 - 14:36

" Knap om bij elk actueel onderwerp GW op te voeren om hem in een kwaad daglicht te stellen. Is daar een opleiding voor? " Knap? Opleiding? Tjeempje... Is uw niveau echt zo laag dat u denkt dat dat knap is en er een speciale cursus voor nodig hebt?

Joeri2
Joeri23 feb. 2011 - 14:36

" Het wrange is alleen dat Wilders wil dat we allemaal zo worden. " Wat ik niet begrijp is dat hij het heeft herschreven, het was toch al voor geestelijk gehandicapten geschreven?

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:36

Van Jole neemt maar aan dat het in Egypte goed afloopt. Ze zitten net zelf in de ontwikkelingen, meen mens op aarde die daar de afloop van weet (of je moet in een gkazen bol kunnen kijken). De sneer naar arabist Jansen komt voort uit een haat naar alles wat met Geert Wilders te maken heeft. Deze man loopt niet met zichzelf te koop, hij is geen Maarten van Rossum die denkt dat hij de enige is die weet hoe de wereld in elkaar steekt en de rest niet. Arabist Jansen is een bescheiden man die verdomd goed als vertaler weet wat er in de koran staat. Hij heeft voor de rest zich nooit geprofileerd als deskundige van alles en nog wat.

3 Reacties
hannogroen
hannogroen3 feb. 2011 - 14:36

Jansen is sinds zijn laatste optreden bij P&W wel erg stil. Wellicht dat het feit dat hij daar hakkelend toegaf dat 'een eventuele islamisering van NL bijzonder onwaarschijnlijk is' daar de reden van.. Trouwens vrij logisch dat je Wilders niet hoort want als schoothondje van Israel (wat openlijk pro Mubarak is) zal je hem niet horen keffen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:36

[Arabist Jansen is een bescheiden man] Euh...hebben we het wel over de zelfde man? Bescheidenheid is niet iets wat ik direct met Jansen zou associeren, hij heeft nogal last van zijn eigen gelijk. En dan druk ik het nog bescheiden uit :-)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 feb. 2011 - 14:36

[Van Jole neemt maar aan dat het in Egypte goed afloopt.] Dat doet van Jole niet. Hij heeft het over de wensen van de betogers. Die wensen een democratie. Of die wensen zullen worden ingewilligd hangt onder andere af van de houding van het westen. Die houding heeft er tot nu toe aan bijgedragen dat een bewind als dat van Mubarak aan de macht kon blijven. Nogal wat mensen hebben altijd beweerd dat "Moslims" per definitie een dictatuur zouden willen. Deze opstand maakt duidelijk dat de bevolking van Egypte (en alle andere staten waar op dit moment onrust of opstanden plaatsvinden, en dat zijn er nogal wat) vrijheid en democratie willen. En deze opstand maakt vooral duidelijk dat het westen dat helemaal niet ziet zitten. Eén partij in Nederland die democratie voor Egypte duidelijk niet ziet zitten is de PVV: met geen woord is er iets gezegd over het heugelijke feit dat de bevolking van Egypte democratie eist, laat staan dat de PVV haar steun betuigt.

cmore
cmore3 feb. 2011 - 14:36

De helft van de Egyptische vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld, acceptatie van homosexualiteit staat, om het zacht uit te drukken, nog op een zeer laag pitje en christenen hebben nog steeds niet dezelfde priviliges als moslims en geweld/onderdrukking tegen/van deze minderheid wordt oogluikend toegestaan. Ik heb niet het idee dat deze "revolutie" daar iets aan zal veranderen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 feb. 2011 - 14:36

"Ik zag moslims die biddende christenen beschermden en andersom. Ik zag een Egyptenaar schreeuwen om vrijheid voor allen: moslims, christenen en atheïsten." Wat je beweringen betreft: heb je een bron of zuig je ze uit je duim? Als je ziet hoe de pro-Mubarak mensen tewerk gaan, dan is geweld gebruiken onder de aanhangers van Mubarak volkomen normaal. Je hebt met eigen ogen kunnen zien dat dat onder de betogers beslist niet het geval is. Ik hoop dat er democratie komt, en dat de anti-Mubarak-mensen de pro-Mubarak mensen zullen kunnen opvoeden. Ondertussen zal "het westen" aan zelfonderzoek moeten doen: geen steun aan de betogers geven maar Mubarak steunen, en ondertussen beweren dat Moslims gewelddadig zijn, gaat niet samen: dan ben je niet alleen hypocriet, maar vooral medeschuldig aan het geweld.

modernliberaal
modernliberaal3 feb. 2011 - 14:36

“Hier in Nederland zijn we ondertussen aan het invoeren wat ze in Egypte willen afschaffen: de autocratie, de alleenheerschappij van een enkele leider. Nu geldt er weer een spreekverbod voor de PVV-kandidaten in de provincie. Toegegeven, de keren dat je zo'n kandidaat hoort praten snap je dat Wilders, de autocraat pur sang, zo’n beslissing neemt. Maar past het bij een democratie dat je stemt op kandidaten maar niet mag weten wie het zijn?” Nee Francisco van Jole, Geert Wilders is geen autocraat, ook al heeft hij een partij zonder leden. Zijn partij zonder complexe besluitvormingsprocessen is een nieuw soort experiment omdat de Nederlandse politieke partijen bij voortduring bewijzen dat er nergens een ideale interne democratie bestaat. Er wordt altijd gemanipuleerd van ‘boven naar beneden’ en omdat de gewillige leden die willen opklimmen op de kandidatenlijst, moeten ze zich gewillig gedragen en het partijprogramma letterlijk kunnen nazeggen. Kritische geluiden zijn nergens welkom. Geert Wilders wilde het kippenhok van LPF niet meemaken en daarom kon hij geen andere oplossing vinden dan een ledenloze partij. En het Nederlandse volk bewijst zijn gelijk, want een groeiend aantal gruwt van de bestaande politieke partijen en stemt dus op PVV. Daarom zijn de opkomstcijfers bij de verkiezingen ook zo laag. Dat betekent een motie van wantrouwen aan het adres van gevestigde politieke partijen en helemaal aan al die elites. Wilders is geen autocraat, laat staan een dictator, maar de katalysator naar een nieuw politiek bestel. Die hervormingen zijn onder het huidige bestel niet mogelijk. Vandaar.

1 Reactie
keck66
keck663 feb. 2011 - 14:36

De reden van autocratie is niet altijd dezelfde... dat klopt, maar als 1 man de dienst uitmaakt, een beweging runt zonder leden die ondemocratisch is, noemen we dat een autocraat... evident lijkt me. Wie zijn dat 'de elite'? Ik wed dat ook Wilders prima past in de definitie die u mij nu gaat geven...:))

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 feb. 2011 - 14:36

Ahja, het klassieke verhaal: alles, maar dan ook ECHT alles ombuigen naar Wilders. Waarom bekijkt nog steeds iedereen op links de wereld door een bril met Wilders glazen? Kap daar nu eens mee joh. Het voegt echt nul komma nul toe: niet voor de achterban van 'links', noch voor mogelijk nieuw electoraat op rechts. It's like the boy that cried wolf one too many times.

1 Reactie
Chaki
Chaki3 feb. 2011 - 14:36

"Het voegt echt nul komma nul toe: niet voor de achterban van 'links', noch voor mogelijk nieuw electoraat op rechts. " Spreek voor jezelf. Wilders is zelf allesbehalve vies van publiciteit, en allesbehalve vies van het wegzetten van een bevolkingsgroep als gevaarlijk. Daar mag van mij zoveel tegengas aan gegeven worden als maar mogelijjk is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 feb. 2011 - 14:36

Ik zie geen verschil tussen en beul, tuig en onderdrukker. Wilders onderdrukt een groep Nederlanders en wil het atrikel 1 van de Grondwet die discriminatie verbiedt afschaaffen.

1 Reactie
grolschje2
grolschje23 feb. 2011 - 14:36

De Egyptenaren strijden nu juist voor een situatie waar ook Wilders zou moeten kunnen zeggen wat hij wil.

Cosmicus2
Cosmicus23 feb. 2011 - 14:36

M.b.t. de angst voor moslims: de door schmmige imperialistische krachten in het Westen in het zadel geholpen dictators (direct dan wel indirect) hebben moslims altijd als een schrikbeeld gebruikt zo van: of wij (de dictators) of die enge moslims. De wereld verandert rap, met name in het M.O. Krachten verschuiven en de VS verliest seeds meer bongenoten. Jordanie is dadelijk aan de beurt, alsmede ook Yemen. Lang leve de vrijheid..

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ23 feb. 2011 - 14:36

[of wij (de dictators) of die enge moslims] Als ik kijk naar hoe het in Iran is verlopen, dan was die dictator misschien zo gek nog niet.

ErnsTT2
ErnsTT23 feb. 2011 - 14:36

het mooie is nu juist dat de enge moslimsvan die "vereselijke" moslim broederschap hebben laten zien dat die verhalen over de enge Molslims die altijd maar uit zijn op geweld gelogenstraft ondanks de provocaties van mubaraks SD bleven ze rustig Terwijl ze met die miljoenmensen dehele stad hadden kunnen vernielen, zket als je ziet wat een groepje fijenoord of ajax fans al aanrichten. het mooiste bewijs van de staatspropaganda die we hier dag na dag door de staatstelevisie voorgeschoteld krijgen was wel de practige reportage van BBC die niet egotrippen stoere verhalen vertellend bij P&W zat te vertellen hoe ze weer terug waren,maar *daar* tussen de menigte verslag deed van hoe doe Kopten een barriere vormden tussen de Mubarak SD (of was het nou Mugabe?) en de Moslims die hun gebed deden. Dat werpt opeens een heel ander beeld op die berichtgeving die we hier in .nl voorgeschoteld krijgen over de Kopten die maar geterroriseerd zouden worden door de moslim meerderheid. Ik snap echt niet dat deze regering denkt dat ze met zulke propaganda weg kunnen komen, er is internet Rutte !

ErnsTT2
ErnsTT23 feb. 2011 - 14:36

Heerlijk scherpe analyse, broeva haro !!! Het is inderdaad opvallend hoe afwezig de grote monden zijn, nu de werkelijkheid laat zien wat een pathologisch leugenaars ze zijn, en wat een oximorons:-) Ze weten potdorie net eens dat het de westerse wereld is geweest die al die ellende in de arabische wereld geintroduceerd heeft, heerlijk dat het internet zijn werk begint te doen, zelfs het misbruik van de Media word direct aan de schandpaal genageld ;-) http://tweakers.net/nieuws/72415/vodafone-egyptische-overheid-gebruikt-netwerk-voor-propaganda.html en Rutte komt nu eindelijk een week na data met een reactie die bestaat uit een halfzachte kopie van Angela Merel, moest ie nou echt zo lang denken hoe ie haar tekst moest herschrijven? Of denken ook zijn hersenen niet zelfstandig... :-) Thnx!

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ23 feb. 2011 - 14:36

oximorons? Waar dan?

contra
contra3 feb. 2011 - 14:36

Weg met ons! Weg met ons!

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:36

Volgens van Jole zijn er parallellen te trekken tusssen de situatie in Egypte en die in Nederland. Dat wordt dus spannend op de Dam zaterdag tijdens de manifestatie van de SP. Maar wat ik me nu afvraag, moet ons leger zich nu afzijdig houden als de PVV-fractie gezeten op een stel oer-Hollandse koeien in de tegenaanval gaat? Daar hoor je van Jole niet over.

2 Reacties
mees.
mees.3 feb. 2011 - 14:36

Leger inzetten tegen een stel kermisklanten op koeien? We zijn wel gek....gaat al genoeg geld naar beveiliging voor die hele club bajesklanten

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 feb. 2011 - 14:36

Maar vertel eens... Sta jij achter de betogers in Egypte, die vrijheid en democratie in hun land willen? Of sta je achter Mubarak, die respressie wil, en geen vrijheid van meningsuiting wil toestaan? Welke van de twee staat het dichtst bij waar jij voor staat?

Wout Berlinck
Wout Berlinck3 feb. 2011 - 14:36

Heb Joop niet zo gevolgd de laatste paar dagen. Begrijp ik nu goed dat links een claim op de revolutie en revolutionairen hebben, en dat alle rechtsen dus wel Mubaraki moeten zijn?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:36

Nou, links heeft altijd wat meer op met revoluties. Lekker romantisch. Vrijheidsdrang enzo. Rechts roept nu wel vaak om vrijheid maar is toch meer van het controlerende model ;-)

Hoeiboei
Hoeiboei3 feb. 2011 - 14:36

"Ik zou bijvoorbeeld graag zien hoe Hans Jansen, de arabist die ons jarenlang mocht inprenten dat moslims geen verlangen naar vrijheid kennen, de tv-beelden zou duiden. Maar helaas, Jansen is in geen velden of wegen te bekennen. Zeker te druk met de voorbereiding van de rechtszaak tegen Wilders." De heer Jansen schreef de afgelopen week 2 stukken over Egypte op Hoeiboei.nl: ' Mubarak' (29.1.2011) en 'Gematigd' (4.2.2011). U kunt ze hier lezen: http://hoeiboei.blogspot.com/search/label/Arabist%20Jansen Mvg

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:36

dank Annelies, ik was weer even verbijsterd over zijn redeneertrant. Zie hier het leggen van het verband tussen de demonstranten in Egypte en de aanhangers van de PVV. Gekker moet het niet worden: [Al jaren doen de Egyptische staatsmedia, staatspolitiediensten, staatsjustitiediensten en staatsonderwijsinstellingen niets anders dan uitleggen hoe slecht en achterlijk de islamitische ‘radicalen’ wel niet zijn. Dat heeft hen het zicht op de rest van het Egyptische landschap een beetje ontnomen. Al jaren doen de Nederlandse gelijksoortige instanties ongeveer hetzelfde: de ambtenaren van de staatsmedia enzovoort beschouwen het bashen van de PVV als hun hoofdtaak. Ze komen daardoor aan het gewone werk niet toe, en zijn misschien zelfs nauwelijks nog op de hoogte van wat er in Nederland omgaat. In de luwte van die onwetendheid kon in Nederland links de macht kwijtraken. Als het spel rustig en zuiver volgens de regels verder gespeeld wordt, is Geert Wilders de volgende minister-president, als tenminste Peter Breedveld van de Vrije Universiteit te Amsterdam hem niet voor de grap doodschiet. In Egypte ligt het niet veel anders: Een islamitische ‘radicale’ leider zou de opvolger van de opvolger van Mubarak kunnen worden. Als er niet wordt ‘ingegrepen’ door aanhangers van het heersende, vallende regime.]

arieroos
arieroos3 feb. 2011 - 14:36

[De heer Jansen schreef de afgelopen week 2 stukken over Egypte op Hoeiboei.nl: ' Mubarak' (29.1.2011) en 'Gematigd' (4.2.2011).] Nou nou nou, wat een niveau ! We hebben hier duidelijk te maken met een expert. "Het Arabische woord voor ‘orde’ is niZaam. Het hoort qua klanken in dezelfde groep als jihaad en hizjaab. Kijk – zo verrijkt de islam de Nederlandse taal moeiteloos. Onthoud dat woord niZaam goed, dan bent u niet afhankelijk van de politiekcorrecte ondertiteling of de voice over. " Natuurlijk, om er in beide woorden een i- en een aa- klank voorkomt, betekenen de woorden precies hetzelfde. Aanschouw deze scherpe gevolgtrekking van onze arabist !

maclofty
maclofty3 feb. 2011 - 14:36

Kijk eens aan en verwonder je slechts !! hoe de "rechtse evangelisten" proberen op alle mogelijke wijze Jole te vertellen hoe hij zou moeten denken. Dat ineens (overigens broeide deze opstand al jaren) men zijn mening moet herzien en toegeven (dat is moeilijk) dat de Islamitische landen snakken naar een normale democratie en geen autocratisch (dictatoriaal) bestuurd land. Wat voor argumenten men ook aandraagt, het geeft aan dat men zich deerlijk heeft vergist in de "vrije gedachten" van de mens. Dat men zich hier in Nederland heeft laten ringeloren door een persoon die autocratisch (dictatoriaal) denk en handelt is natuurlijk een teleurstelling, zeker voor hen die over een normale dosis hersenen beschikt. Ik ben als sociaal democraat ook wel eens op mijn gevormde mening moeten terugkomen (Ien van den Heuvel) maar heb dat nooit personen verweten en dat is wat hier wel gebeurd. Persoonlijke aanvallen in een discussie leiden altijd tot een hoop geschreeuw. Mijn grootmoeder zou zeggen: "veel geblaat en weinig wol" Ik zou, als ik rechts zou denken, eens goed om me heen kijken en proberen uit te vinden waarom mensen toch "weinig" van elkaar verschillen maar dat we eigenlijk zelf de oorzaak zijn om de verschillen aan te dikken. Het harmonie model, waarin iedereen zich gelukkig en veilig voelt,met respect voor de ander, zou een heel wat betere maatschappij zijn dan je door allerlei angsten en vage beloften aangeprate verschillen te laten drijven. Angst en denken aan je eigenbelang en geldbuidel, is een slechte leermeester, dat is mijn ervaring, maar het weerhoud me niet om sociaal democratisch aan mijn omstandigheden en anderen te blijven denken ook al worden er vanuit deze denkwijze natuurlijk ook fouten gemaakt dat ben ik mij terdege bewust. Maar onbezonnen roepen zonder werkelijke argumenten is de doodsteek voor onze samenleving.

1 Reactie
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete3 feb. 2011 - 14:36

Ik denk niet dat de "rechtse evangelisten", zoals u dat typeert, niet uit zijn om Jole te zeggen hoe hij moet denken, maar net als in bijv mijn reactie wijzen op de discrapaties die zitten tussen de feiten en de verregaande conclusies die Jole trekt. Als je stelt dat Nederland door een slimme politicus veranderd in een autocratie, wat is dan het verschil met dat andere angst beeld van Wilders over Islamisering? Als links geloofd in harmonie waarom doet ze dan mee met de tactiek van angstzaaierij?

psmiles
psmiles3 feb. 2011 - 14:36

Goed verhaal, Franciso

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber3 feb. 2011 - 14:36

Helemaal geen goed verhaal. Van Jole slaat de plank volkomen mis. Of het is allemaal 'ironisch' bedoeld. Dat kan natuurlijk ook.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:36

Multicultureel egypte...? Ik gun het egyptische volk een prachtig bestaan maar ben bang dat dit protest toch vooral over armoede, werkloosheid en perspectief gaat. Een gemiddeld jonge bevolking komt in opstand , vanuit sociologisch perspectief erg verklaarbaar. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer iedereen een huis, opel astra en caravan krijgt van moebarak het snel weer rustig is... kijk maar naar nederland , de enigen die hier nog in actie komen zijn mensen die uit gebrek aan maatschappelijke aansluiting zich in laten lijven door groen front , millieudefensie of andere obscure jaren 60 relieken.... .

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 feb. 2011 - 14:36

Het kan zijn dat je je niet kunt voorstellen dat er iets anders bestaat dan het verlangen naar een opel astra en een caravan, maar ik zou toch nog eens naar de beelden kijken van Egypte. Denk je dat mensen dit over hebben voor een auto? http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2011/02/bloed.jpeg Geloof je werkelijk dat hier staat dat ze een auto en een caravan willen? http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2011/02/egypte12.jpg Jij dacht dat al die mensen hun leven in de waagschaal zetten voor een auto? http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2011/01/dag6AP-PhotoBen-Curtis.jpeg Het gaat om vrijheid en democratie. Dat is het waard om je leven voor te wagen; een auto is dat niet...

Trees2
Trees23 feb. 2011 - 14:36

en mensen, die dat alles al hebben, maar vergeten zijn hoe ze dat gekregen hebben. en denken dat ze nog veel meer hadden kunnen hebben, ware het niet dat er nog echt armeren waren, die nu aan de beurt zijn en dat ze daarom hun plaatsje moeten afstaan. wat doet dat pijn, dus daarom verketteren ze hun weldoeners, en eenmaal volwassen geworden willen ze een eigen politieke partij, die alles kapot gaat maken. Maar dat zien ze nog niet in.

hlok1
hlok13 feb. 2011 - 14:36

Meest kenmerkend voor deze site is het hysterische gebrul tegen de pvv. Veel lawaai, weinig inhoud!

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer23 feb. 2011 - 14:36

Die posting is kenmerkend voor het hysterische gebrul van de pvv. Veel lawaai, weinig inhoud!

CognitieveResonantie
CognitieveResonantie3 feb. 2011 - 14:36

Francisco van Jole slaat hiermee waarschijnlijk de spijker op z'n kop: nu Egypte naar een democratie beweegt zal dat Wilders de wind uiteindelijk uit de zeilen nemen. Maar ik ben tegelijk bang dat wanneer het mis gaat in Egypte en bijvoorbeeld het moslimbroederschap de zaak overneemt, dat dan de idiote ideeën van Wilders volledig algemeen zullen worden.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 feb. 2011 - 14:36

'...wanneer het mis gaat in Egypte en bijvoorbeeld het moslimbroederschap de zaak overneem...' is (gelukkig) achterhaald Patricia ! Dit plaatste Zjen net op deze site (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/het_orakel_bertus_hendriks_over_de_moslim_broederschap/): airo, Egypt (CNN) -- The Muslim Brotherhood said Wednesday it will promote democracy in Egypt but does not intend to field a candidate for president. "The Muslim Brotherhood are not seeking power," Mohammed Morsi, a member of the group's media office, said at a news conference. "We want to participate, not to dominate. We will not have a presidential candidate, we want to participate and help, we are not seeking power." The Islamist umbrella group also sought to dispel fears that it would push for an Islamic state in a post-Hosni Mubarak era. "We reject the religious state," said Mohammed Katatny, former head of the Muslim Brotherhood's parliamentary bloc. "We are not responsible of the speeches and statements of external forces. The regime have been using the Muslim Brotherhood scarecrow to tell the world that the regime is the only one who can safeguard the country, but this is wrong and it is their way to try to ignore the people's demands."

kalimero2
kalimero23 feb. 2011 - 14:36

Der is toch eem moslim regering in turkije! de wereld verging niet hoor!