Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Nederlandse klimaatfinanciering moet flink omhoog

  •  
24-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2446 keer bekeken
  •  
ANP-484929535

Dát zou rechtvaardig zijn.

De Nederlandse overheid heeft een behoorlijke staat van dienst in het niet helpen van mensen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. In Nederland krijgen mensen kanker in IJmuiden, PFAS-eieren in Dordrecht, aardbevingsschade in Groningen en geluidsoverlast in Aalsmeer. Hulp en compensatie, als het er al is, komt maar traag op gang. Ook buiten Nederland zijn wij niet de eerste die op de bres springen om mensen te helpen. Wij houden maar al te graag de hand op de financiële knip, zowel binnen Europa als daarbuiten.

Nederlandse vervuiling zorgt ook voor schade buiten onze landsgrenzen. Nederland is historisch gezien een van de grootste uitstoters van broeikasgassen en zorgt daarmee voor een aanzienlijke bijdrage aan klimaatschade in kwetsbare landen. Deze landen hebben zelf vaak weinig bijdrage aan klimaatverandering. Internationaal klimaatbeleid, dat onder andere tijdens de VN-klimaattoppen wordt gemaakt, baseert zich op de principes van rechtvaardigheid (“equity”) en gedeelde, maar ongelijke, verantwoordelijkheden (“common but differentiated responsibilities”). Vanuit die principes zijn er al in 2009 afspraken gemaakt over klimaatfinanciering, namelijk om vanaf 2020 gezamenlijk 100 miljard dollar per jaar op te halen voor kwetsbare landen. Schattingen voor de daadwerkelijke kosten voor aanpassingen aan en schade door klimaatverandering lopen uiteen, maar zijn waarschijnlijk meer dan 600 miljard dollar per jaar. Om dat gat te dichten, is er nu een klimaatschadefonds (“loss and damage fund”) opgericht, alleen zijn VN-landen nog in overleg over wie dat moet gaan betalen, en wie dat geld dan mag krijgen.

Maar mensen snakken nu naar hulp. Schade door klimaatextremen neemt in een rap tempo toe. Het afgelopen jaar zagen we onder meer extreme droogtes in de Amazone en de hoorn van Afrika, extreme overstromingen in Brazilië, en recordhitte in India en de Sahel. In deze kwetsbare gebieden leidt dit tot ziektes, doden, hongersnood, interne migratie en vele miljarden schade aan infrastructuur. Al deze genoemde gebeurtenissen zijn overigens toerekenbaar aan, of duidelijk verergerd door, klimaatverandering.

Het probleem is nu dat het geld van die rijke landen die grotendeels verantwoordelijk zijn er niet komt. Die afgesproken 100 miljard - die dus al veel te weinig is – wordt amper gehaald, volgens schattingen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Maar het gros van dat geld is helemaal geen additionele klimaatfinanciering. Zo wordt een groot deel van dat geld verstrekt als leningen, en komt een ander deel onder de noemer van klimaatfinanciering terecht door slimme boekhoudkundige trucs. Oxfam schat dat er in 2020 maar 20 miljard dollar ‘echte’ klimaatfinanciering werd toegekend. Ook Nederland draagt daar graag aan bij. Een groot deel van de Nederlandse bijdrage leunt op private investeringen, waarvan het gros helemaal niet naar adaptatie en klimaatschade gaat. Daarnaast komt alle Nederlandse klimaatfinanciering nu uit het potje van de ontwikkelingshulp, en daarmee is het niet ‘nieuw en additioneel’, zoals wel was afgesproken. En ons ontwikkelingsbudget is de laatste jaren eigenlijk alleen maar gedaald.

Wat er nodig is: de Nederlandse klimaatfinanciering moet flink omhoog, dat mag niet uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking komen, het moet niet als lening verstrekt worden, en bestaande schulden moeten worden kwijtgescholden. Dát zou rechtvaardig zijn. Maar ja, het woord rechtvaardigheid komt niet in het hoofdlijnenakkoord voor. Wat er wél instaat is een mindering van het budget van ontwikkelingssamenwerking tot wel 35% van het huidige budget. Extreem ondermaats dus. Beroepsracist en complotaanhanger Reinette Klever is namens de PVV de beoogde minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, en is eigenlijk de perfecte kandidaat om te korten op ontwikkelingssamenwerking. In 2016 pleitte ze namelijk voor het volledig afschaffen van de ontwikkelingshulp. Heel hoopvol stemt het niet.

De partijen achter het hoofdlijnenakkoord zijn daarnaast ook heel bang dat streng klimaatbeleid de vervuilende industrie over de grenzen jaagt (wat niet op feiten is gebaseerd, maar dat kan bij deze partijen geen verrassing meer zijn). Wat dat betreft is er wel een bepaalde rode lijn te achterhalen. Niet alleen mensen in kwetsbare landen ondervinden schade door onze vervuiling, en krijgen daar geen compensatie voor. Ook in Nederland blijven we graag - zonder of met beperkte tegemoetkoming - onze eigen inwoners ziek maken, door de Tata’s en Chemours’en hier te houden. Wel zo consistent.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Observerr
Observerr
16 sep. 2024 - 13:18
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus16 sep. 2024 - 13:51
Warrig verhaal van die dodo....
Arrez
Arrez
16 sep. 2024 - 5:56
Misschien moet xr zich eens zorgen maken over de schone lucht. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/schonere-lucht-hogere-temperaturen
Soesie
Soesie
15 sep. 2024 - 19:58
Bravo XR! Blijven strijden... De wegkijkers hebben geen gelijk
MG1968-2
MG1968-2
15 sep. 2024 - 12:30
Het zou niet moeten mogen. Dat blokkeren van die wegen. Toch? Of heb ik het rechtse frame nu verkeerd begrepen en moet hier dan weer niets tegen gedaan worden...
5 Reacties
Arrez
Arrez15 sep. 2024 - 14:03
In de meeste Oostenrijkse dorpen is het wandelseizoen geopend tot half of eind oktober. Nu is het gesloten, omdat het te koud is en het nu in de zomer sneeuwt. Door de kou, waren er dit seizoen ook veel minder orkanen in het Caribisch gebied.
Noam Salomon III
Noam Salomon III15 sep. 2024 - 14:30
Klopt, het blokkeren van snelwegen mág niet. Alles moet in perspectief worden gezien, vaak ook reden om niet nog een straf op te leggen als verdachten al zijn aangehouden door de politie. Wetenschappers hebben aangetoond, dat de klimaatverandering sterk wordt versneld als gevolg van uitstoot van broeikasgassen door menselijke bedrijvigheid. Wetenschappers weten niet precies wat het effect is op klimaatverandering van een sterk verminderde uitstoot van broeikasgassen. Van een merkbaar verminderde uitstoot is pas sprake als de grootste uitstoters radicale maatregelen nemen, dat gebeurt niet. Nederland neemt al veel maatregelen ter vermindering van de uitstoot. Zelfs als de uitstoot in Nederland 0 is, is daarmee de wereldwijde uitstoot nauwelijks verminderd. Als de fossiele subsidies volledig afgeschaft worden, heeft dat nauwelijks effect op de uitstoot in Nederland. Het blokkeren van wegen is bovenal hinderlijk voor burgers en heeft mogelijk zelfs een negatief effect op maatregelen om uitstoot te verminderen. Degenen die werkelijk iets bijdragen, zijn de wetenschappers en techneuten die werken aan innovatieve oplossingen voor beperking van uitstoot, alternatieven voor gebruik van fossiele brandstoffen en bescherming tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering, niet de blokkeeractivisten.
Cahan
Cahan15 sep. 2024 - 16:35
Het blokkeren van snelwegen mag wel. Je mag alleen geen geweld gebruiken, wat de boeren dus wel deden.
MG1968-2
MG1968-215 sep. 2024 - 17:15
@noam Dus kan ik jou aansprakelijk stellen wegens het niet willen nemen van maatregelen. Of. Jou vermogen inzetten voor het aankopen van zandzakken.
MG1968-2
MG1968-215 sep. 2024 - 17:18
@arrez En voetbal speel je met je voeten en een bal.
Arrez
Arrez
15 sep. 2024 - 8:18
Hoorde dat er in Oostenrijk 1,5m sneeuw is gevallen door de kou.
8 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend15 sep. 2024 - 9:29
Deze sneeuw is gevallen door de warmte. Dat zit zo: Deze extreme hoeveelheden vocht in de lucht worden veroorzaakt door het veel te warme water in de Middellandse Zee. Deze klomp vochtige lucht trekt via een zogenaamde 5B-route naar Centraal Europa. Boven de Alpen koelt deze lucht sterk af omdat de lucht stijgt boven het gebergte. Dat resulteert in sneeuwval. Eerst slechts boven op de bergen, maar daarna door isothermie steeds lager. Dat komt doordat de vallende sneeuw de kou naar beneden trekt. Denk maar aan een hagelbui die het ook plots een stuk kouder maakt. In afgesloten dalen kan die koude lucht niet mengen en wordt het naarmate het sneeuwt steeds kouder. Wellicht een ingewikkeld verhaal, maar jouw opmerking is te kort door de bocht. Dit soort extreme verschijnselen komen dus gewoon door opwarming
Arrez
Arrez15 sep. 2024 - 10:18
Eerlijk gezegd vind ik het niet zo extreem. Ik wandel veel in Oostenrijk. Ook twee jaar geleden lag er sneeuw in september. Ook in Nederland is er dit jaar al vroeg vorst gemeten.
LaBou
LaBou 15 sep. 2024 - 10:59
En die sneeuw smelt uiteindelijk weer door de opwarmjing en veroorzaakt in lager gelegen gebieden dan weer wateroverlast. En nhet enige wat we dan van wieowie horen is: hoera, sneeuw.
Anco0588
Anco058815 sep. 2024 - 13:12
Herr Vorragend Je vergeet 1 ding te noemen. Het smelten van sneeuw kost energie, waardoor warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Hierdoor daalt de temperatuur. Niet alleen door de dalende luchtbeweging... Het is ook niet zozeer de warmte als wel het temperatuurverschil tussen Oost en West en de hoogte van de zeewatertemperatuur. Door een koudeput op hoogte krijg je een enorme stijgende luchtbeweging met lucht die veel meer vocht kan bevatten dan gewoonlijk.
MG1968-2
MG1968-215 sep. 2024 - 13:24
@Anco "Anco0588 15 sep. 2024 - 15:12 Herr Vorragend Je vergeet 1 ding te noemen. Het smelten van sneeuw kost energie, waardoor warmte aan de omgeving wordt onttrokken" Proest. En daarmee is de klimaatopwarming toch geen feit nietwaar? Maar we zijn het eens hoor. Het vallen van sneeuw laat klimaat niet opwarmen. Dat de sneeuw hier valt heeft wel een oorzaak in het opwarmen van het klimaat. Probeer eens iets te begrijpen van oorzaak en gevolg. En als dat te abstract is maak tijdlijnen. Zal heel verhelderend voor je zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2024 - 13:33
In de hoger gelegen delen van Noorwegen valt de excessieve regen uiteraard ook in de vorm van sneeuw.
MG1968-2
MG1968-215 sep. 2024 - 17:17
MG1968-2 15 sep. 2024 - 15:24 Was in reactie op arrez.
onyxcumulus
onyxcumulus16 sep. 2024 - 13:58
@DanielleDefoe 15 sep. 2024 - 15:33 ###In de hoger gelegen delen van Noorwegen valt de excessieve regen uiteraard ook in de vorm van sneeuw. ### 👍😁

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor