Joop

De nationalistische retoriek van de SP helpt extreemrechts te legitimeren

  •  
14-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-05-14 om 15.19.16

© Lilian Marijnissen tijdens haar Europalezing

Het maakt nogal uit of je naar de machtigen, of naar de zwakkeren trapt. De SP steekt zijn middelvinger de afgelopen periode vooral op naar naar arbeidsmigranten en landen uit de Europese periferie
De afgelopen weken is er forse kritiek geweest op de SP. De partij is zich meer en meer als een anti-migratiepartij aan het profileren en maakt daarin over het algemeen zelfs meer gebruik van nationalistische dan van socialistische retoriek.
De kleingeestige xenofobie van de huidige partijkoers is tenenkrommend. Decennia van neoliberaal beleid heeft het gevolg gehad dat mensen veel later stoppen met werken, veel vaker met flexcontracten zitten en daarom veel zwakker staan tegenover hun werkgevers. Dat is de achtergrond van het feit dat het besteedbaar inkomen van huishoudens nu al 40 jaar stagneert. Maar Lilian Marijnissen kiest er voor om herhaaldelijk te doen alsof de schuld bij arbeidsmigranten ligt. Dat is je reinste zondebokpolitiek die de internationale solidariteit ondermijnt en de werkelijke schuldigen van de lage lonen – de grote bedrijven en de neoliberale partijen – buiten schot laat.
Dat het aanwijzen van arbeidsmigranten als zondebok gepaard gaat met totale stilte over het feit dat de Europese buitengrenzen de dodelijkste ter wereld zijn, maakt een en ander nog net wat kwalijker.
Sunita Biharie van de SP in Apeldoorn beklaagt zich dat de kritiek op het geflopte SP-filmpje waarin Frans Timmermans wordt aangevallen, vooral een kwestie van smaak zou zijn en dat ‘niemand de inhoudelijke kritiek ter discussie stelt.’ Nu hou ik persoonlijk van inhoudelijk scherpe satire en viel het spotje bij mij daarom inderdaad niet in de smaak. Maar wat me vooral ergerde, is dat het spotje inhoudelijk door en door nationalistisch is. Het schetst het beeld van een Europese elite die het Nederlandse volk bedreigt en Nederland ‘wil opslokken’.
Een kritiek op het neoliberale karakter van de EU ontbreekt volkomen. Dat Nederland, samen met Duitsland tot de kern van de EU behoort en dat de belangen van de Nederlandse multinationals zwaar wegen, wordt niet benoemd. Het SP-spotje toonde aanvankelijk Mark Rutte als de trekpop van Timmermans. Nu is er heel veel kritiek mogelijk op Timmermans en de Europese Commissie. Maar dat de VVD over het algemeen zeer tevreden is over het harde neoliberalisme dat in de Commissie hoogtij viert staat als een paal boven water. En dat de Europese Commissie eerder naar de pijpen danst van Duitsland en Nederland dan andersom, dat lijkt me toch onbetwistbaar.
In haar Europalezing stelde Lilian Marijnissen dat we weer ‘baas in eigen huis’ zouden moeten zijn. Alsof Nederland ons huis is. Alsof de heerschappij van Shell en Unilever prettiger is dan de heerschappij van Shell, Unilever, Siemens, Fiat en andere Europese multinationals. De SP verruilt hiermee een inhoudelijke kritiek op het neoliberale karakter van de EU met een nationalistische fictie die mensen alleen maar zand in de ogen strooit en de werkelijke problemen onbenoemd laat. En dat een partij die meent te moeten afgeven op ‘identiteitspolitiek’ zich ondertussen lijkt te beroepen op een Nederlandse identiteit, in plaats van op een internationalistische klassenanalyse – dat is toch wel erg opmerkelijk.
Wat ergerlijk is aan de SP-campagne is wat mij betreft niet zozeer de scherpe toon of de ‘middelvinger’. Maar het maakt nogal uit naar wie je je middelvinger opsteekt, of je naar de machtigen, of naar de zwakkeren trapt. De SP steekt zijn middelvinger de afgelopen periode toch vooral op naar naar arbeidsmigranten en landen uit de Europese periferie.
Wat het Timmermans-spotje vooral illustreert, is dat de partij zich zelfs de ABC’s van het socialisme niet meer kan herinneren en probeert om het electorale succes van de extreem-rechtse partijen te imiteren, door hun nationalistische retoriek over te nemen. Dat laatste lukt aardig. Onder de aanhang van PVV en FvD is het spotje immens populair. Commentatoren op de uiterst rechter flank van het politieke spectrum zijn vol lof. En helaas niet ten onrechte. De nationalistische retoriek van de SP helpt enorm om de extreem-rechtse partijen te legitimeren.
Maar electoraal succes is hiermee voor een linkse partij niet mee te behalen. Wie een hekel heeft aan buitenlandse arbeiders stemt wel op PVV of FvD. Maar linkse kiezers die staan voor internationale solidariteit en niets moeten hebben van racisme, die herkennen zich nog maar moeilijk in deze SP. Zo slaat radicaal rechts twee vliegen in één klap. En krijgt de PvdA ten onrechte de gelegenheid om zijn blazoen op te poetsen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (171)

Jabuka
Jabuka16 mei 2019 - 16:48

Wel een beetje flauw om de SP hiervan te betichten, terwijl iedereen weet dat het juist de SP is die het Neo-liberale beleid verantwoordelijk houdt voor de arbeidsmigratie waardoor de lonen laag kunnen blijven. Het was met name de PvdA met D66 die daar tegenwicht hadden moeten leveren en dat juist nalieten. Het is dus de SP die duidelijk stelling neemt tegen het gevolg - de arbeidsmigratie - van het neo-liberale beleid van de kapitalisten. Het is zeker geen aanval op de arbeidsmigrant zelf. Het zou juist zijn om dat eens goed over het voetlicht te brengen ipv de SP in de rug aan te vallen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2019 - 6:17

@ Jabuka Jij schrijft: Het is zeker geen aanval op de arbeidsmigrant zelf. Het zou juist zijn om dat eens goed over het voetlicht te brengen ipv de SP in de rug aan te vallen. Dat is het wel. En die arbeidsmigrant wordt hier door jou op extreem rechtse wijze in de rug aangevallen.

Peterrr2
Peterrr216 mei 2019 - 15:57

DaanOuwens 16 mei 2019 at 11:19 @ Peterrr Jij schrijft: Werkelijk nergens kom ik opvattingen tegen die in het straatje van Gekke Geert passen. Jij komt ze ook niet tegen, want dan had je die voorbeelden wel gegeven. Dat jij ze nergens ziet ligt toch echt aan jou. Jou aanwijzen heeft weinig zin want vervolgens ga je dan weer de ontkenning in. Ik doe daar geen enkele moeite voor. Je denkt dat je er zo makkelijk vanaf komt dan heb je het mis. Jij hebt de afgelopen week meer dan 100 keer geschreven dat de SP een extreem rechtse partij is, zonder ook maar een keer met een voorbeeld te komen. Deze reactie is qua niveau ongeveer het dieptepunt. In een discussie met een ander kreeg je ook al het 'compliment' dat je helderziende bent. Knap van je dat zonder dat je ook maar een keer inhoudelijk hebt gereageerd op me toch durft te beweren dat dat weinig zin heeft omdat ik dan de ontkenning in gaat. Iemand die geen argumenten heeft en niet verder komt dan haat richting een ander (De SP) reageert idd zo.

5 Reacties
LaBou
LaBou 16 mei 2019 - 20:53

Toch leuk te zien dat inmiddels ook anderen tot dezelfde conclusie komen als ik met betrekking tot deze reageerder.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2019 - 6:14

@ Peterrr Jij schrijft; Je denkt dat je er zo makkelijk vanaf komt dan heb je het mis. Jij hebt de afgelopen week meer dan 100 keer geschreven dat de SP een extreem rechtse partij is, zonder ook maar een keer met een voorbeeld te komen De SP is een extreem rechtse partij. Ik neem aan dat ik nu op 101 zit. Het standpunt ten aanzien van de arbeidsmigranten is extreem rechts. Overigens ook op andere onderwerpen is de SP zeker geen progressieve club. Ook de kritiek op de EU heeft nationalistische kantjes De aanwezigheid van Polen op de arbeidsmarkt heeft geen effect op de loonontwikkeling in Nederland, zij worden door de SP aangewezen als zondebok. Een gebruikelijk extreem rechtse benadering. Je hebt het allemaal zelf gelezen. En ik ga daarvan geen opsomming geven. Je kan mensen niet dwingen de werkelijkheid onder ogen te zien en jij geeft doorlopende demonstraties van het feit dat je dat niet wil. En ik heb inderdaad geen enkel vertrouwen in het zelfkritisch vermogen van jou en andere SP-ers. Dat laten jullie hier keer op keer zien.

Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 13:28

Ouwens, wat heeft progressief met extreem rechts te maken? Als je niet progressief bent dan ben je automatisch extreem rechts? Verder geef je vooral weer je mening. Die kennen we al. Ondertussen sta je minimaal al op 102. Zag ook je tirade op de reactie hierboven...

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2019 - 14:16

@ Peterrr Jij schrijft: Ouwens, wat heeft progressief met extreem rechts te maken? Als je niet progressief bent dan ben je automatisch extreem rechts? Extreem rechts is niet progressief. Als je niet progressief bent ben je behoudend, net zoals de PVV, FvD, SGP en de meest rechtse flank van de VVD.

Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 15:07

Maar wat is er erg als mensen behoudend zijn? Behoudend zijn staat toch niet gelijk aan extreem rechts zoals jij probeert te suggereren met je aanvallende reacties?

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 mei 2019 - 14:16

Tot mijn verbazing blijken er mensen te zijn die het een voorrecht vinden voor minder bedeelden dat ze 1000km of meer moeten reizen om ergens ver van vrouw en kinderen het minimumloon te verdienen, waarvan ze dan ook nog eens 400 euro moeten betalen voor een bed in een container en dat aanprijzen met het argument van "internationale solidariteit". Helemaal schandalig is het om dan ook nog te suggereren dat de SP voorstander zou zijn van de heerschappij van de multinationals - https://www.sp.nl/achtergrond/opbouw-verzorgingsstaat-voor-multinationals. Het is de vraag wat iemand die zich links noemt bezielt om een dergelijk leugenachtig stukje te schrijven. Dat kan bijna niet anders dan een lid van de PvdA zijn.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2019 - 6:19

@ HM van der Meulen Jij schijft: Tot mijn verbazing blijken er mensen te zijn die het een voorrecht vinden voor minder bedeelden dat ze 1000km of meer moeten reizen om ergens ver van vrouw en kinderen het minimumloon te verdienen, waarvan ze dan ook nog eens 400 euro moeten betalen voor een bed in een container Tot mijn verbazing zijn er mensen die anderen het voorrecht misgunnen om na 1000 km reizen een inkomen te verwerven dat zelfs na afdracht van 400 euro voor een waardeloze slaapplek nog steeds het dubbele is van wat ze zouden verdienen als zij die reis niet zouden maken. Dat soort mensen noem ik extreem rechts.

Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 13:29

Haha... HM jij bent nu ook al extreem rechts. Wist je nog niet hè ;-)

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2019 - 14:17

@ Peterrr Jij schrijft: Haha… HM jij bent nu ook al extreem rechts. Wist je nog niet hè Inderdaad mensen die anderen een inkomen misgunnen omdat zij elders geboren zijn, zijn extreem rechts.

Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 15:09

Ouwens, als dat de norm is, dan heb ik slecht nieuws voor je. Want dan ben ik volgens jouw criteria niet extreem rechts. Je hebt in een andere reactie kunnen lezen hoe ik over grenzen denk.

Me, Myself and I
Me, Myself and I16 mei 2019 - 9:21

Hmmm het is dus echt zo... Ik sta een beetje perplex. Enige tijd geleden had ik een discussie met iemand van de FvD over xenofobie en racisme. Hij meldde mij dat iedereen die niet met de stroom mee loopt. Zoals Pro EU en noem maar op, al meteen weg gezet zou worden als xenofoob en extremistisch. Nu dat socialisten zelf elkaar de kop afbijten wordt het idd heel erg duidelijk. Die hele EU en die Pro EUers beginnen nu steeds meer sekte achtige trekken te krijgen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 mei 2019 - 11:53

Waaruit haal je dat de schrijver pro-EU is?

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2019 - 19:32

ben je echt of een computer? Hij meldde mij dat iedereen die niet met de stroom mee loopt. Zoals Pro EU en noem maar op, al meteen weg gezet zou worden als xenofoob en extremistisch. Wat zeg je hier nu? pro-EU dus xenofoob en extremistisch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2019 - 7:54

Is het tegenwoordig geoorloofd alles op een grote hoop te gooien om te menen zo nog een extra puntje binnen te halen. Ik vraag me werkelijk af of dit schrijfsel hierboven niet meer bijdraagt daaraan! heeft aan buitenlandse arbeiders stemt wel op PVV of FvD. "Maar linkse kiezers die staan voor internationale solidariteit en niets moeten hebben van racisme, die herkennen zich nog maar moeilijk in deze SP. "

Ivan61
Ivan6115 mei 2019 - 19:13

Wat PVV betreft heb jij gelijk wat extreem-recht betreft maar FvD zeker niet. Dat is conservatief liberaal en dat is toch groot verschil. Ik heb nog een keer onderzoek gedaan en kon nergens vinden dat SP tegen buitenlandse werknemers is. Zij willen dat reguleren en mensen fatsoenlijke loon en huisvesting aanbieden en op die manier oneerlijke verhoudingen wegnemen. Dat zij Timmermans aanpakken vind ik persoonlijk niet meer dan terecht en niemand is zo stom om te denken dat PVV of FvD dankzij filmpje meer stemmen gaan krijgen. PvdA is parttime links hier in Nederland en in EU willen zij alleen meer macht en dat moeten wij helemaal niet willen.

EricDonkaew
EricDonkaew15 mei 2019 - 18:23

@henk-alexander: (...) ook lijk je Mussolini en Hitler te willen volgen die het nodig vonden om ‘dommere mensen’ – i.e. zij die als zodanig door hen werden gezien toen het ‘ingewikkeld’ werd in Italië en Duitsland – uit en op te sluiten. -------------------------------------------- Een scherpe, maar daarom nog niet minder rake constatering. Ik had voor mezelf deze parallel ook al getrokken, maar nog niet durven uitspreken. Ook is hij fel tegenstander van voorzieningen voor arbeidsbeperkten en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die dolgraag willen meedoen in de maatschappij. Opsluiten achter de eigen voordeur is dan voor hem de oplossing. Inderdaad constateer ik parallellen met de gang van zaken in een zeer donkere periode uit de Europese geschiedenis, al wordt er over euthanasering nog niet gesproken. Maar zaken liggen wel in elkaars verlengde.

Jorah
Jorah15 mei 2019 - 17:36

Er wordt in het linkse kamp nogal wat aan gedaan om de SP als extremistisch weg te zetten. Sinds wanneer is het verwerpelijk om puissante rijkdom en gebrek aan democratie aan de kaak te stellen? Sinds wanneer is her erg om op te komen voor de normale arbeider en de ongelijkheid te bevragen?

1 Reactie
Luneau
Luneau15 mei 2019 - 22:42

"Sinds wanneer is het verwerpelijk om puissante rijkdom en gebrek aan democratie aan de kaak te stellen?" Dat doet de SP niet. "Sinds wanneer is her erg om op te komen voor de normale arbeider en de ongelijkheid te bevragen?" Ook dit doet de SP niet. Als linkse kiezer ben ik op SP afgeknapt. Niet door wat in het "linkse kamp" wordt geschreven, maar door de acties en uitspraken van SP zelf.

Vik Tief
Vik Tief15 mei 2019 - 15:58

Ik heb de discussie gevolgd en toelichting van Lilian Marijnissen en wat hierboven in het artikel staat over de migranten is complete nonsense. Ik snap niet waarom socialisten of 'links' elkaar zo met modder loopt te begooien. Door deze situatie (die al jaren aan de gang is), hebben de roofkapitalisten vrij spel. Kan bijna niet anders concluderen dat de schrijver van dit artikel onder de vlak van 'socialist' toch stiekum werkt voor het grootkapitaal (hij is niet de enige overigens).

Sonic2
Sonic215 mei 2019 - 15:14

Ik ben het eens met de auteur. Ik denk dat de SP een midden verhaal op immigratie moet hebben. Er mag zeker een selectief immigratie beleid komen, maar om nu te zeggen dat iedere immigrant een gevaar is. Of dat we zelf met onze autochtone bevolking geen problemen hebben. Links moet een verstandig midden en een verstandige balans zoeken. Niet het na kakelen van PVV en FvD. Alle linkse partijen hebben trouwens zeer grove nadelen. Ik heb aan alle drie de linkse partijen een hekel, maar ook weer niet. Beetje haat/liefde verhouding. Ik denk dat ze ook een aantal goede plannen voor Nederland hebben. Was het maar zo simpel.

2 Reacties
nicholas
nicholas15 mei 2019 - 19:37

De SP heeft nog nooit ergens gezegd dat iedere immigrant een gevaar is. Sterker nog ze pleiten als eerste dat de minister zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt en was ook voor het kinderpardon. Waarom deze 'socialisten' al jarenlang de SP aanvallen terwijl ze het zoveel beter zeggen te weten is mij een raadsel. In die tijd hadden ze hun eigen partij allang kunnen oprichten en het laten zien. Toch?

Sonic2
Sonic216 mei 2019 - 16:14

@ IrmaNoorden Het Hans Brusselmans spotje was een spotje wat het meest populair was bij de FvD en PVV aanhang. Dat moet al ernstig te denken geven. Overigens maak je met je eerste drie zinnen een goed punt. En omdat jij een goede bijdrage levert, wil ik mijn mening herzien. De SP wil inderdaad naar een goed midden toe. U heeft gelijk. Bedankt voor het inzicht wat u mij heeft gegeven. Dat meen ik serieus. Als er een goede bijdrage is dan herzie ik mijn mening. U heeft het beter gezien. Over die laatste drie zinnen. Voor PvDA en Groenlinks is de SP natuurlijk een grote concurrent. En als PvdA en Groenlinks met de SP willen samenwerken is het vooral om ze in te kapselen en om ze klein te houden. Dus dat aanvallen begrijp ik wel. Overigens willen PvdA en Groenlinks op elkaar lijken, maar is dat ook uit puur electoraal motief. Ook PvDA en Groenlinks zijn concurrenten. Net als dat met FvD en PVV zo is natuurlijk. Die willen ook op elkaar lijken. Bij VVD en CDA is het een mix van afzetten, inkapselen en overnemen. Zo werkt dat nu eenmaal

henk-alexander
henk-alexander15 mei 2019 - 14:20

@DaanOuwens '(…)En de mening van de bevolking inzake de EU vind ik ook niet belangrijk. Immers het kenmerk van een vertegenwoordigende democratie is dat verstandige mensen worden gekozen om goede besluiten te nemen. Dan is het raar om als het echt ingewikkeld wordt de dommere mensen de knoop door te laten hakken.(…)' Hier is je opvatting over staatsinrichting nogal ambivalent: je vindt net als Plato dat alleen aan 'verstandige mensen' (aristoi) de leiding van een staat is toe te vertrouwen; ook lijk je Mussolini en Hitler te willen volgen die het nodig vonden om 'dommere mensen' - i.e. zij die als zodanig door hen werden gezien toen het 'ingewikkeld' werd in Italië en Duitsland - uit en op te sluiten.

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 mei 2019 - 14:16

Als denker van een midden zijn mijn hypothesen: Hoogopgeleiden, die het nationalisme (willen) bestrijden, maar niet het neoliberalisme, zijn hypocriet. Nationalisme of lokalisme is niet per definitie slechter dan internationalisme of globalisme. Internationaal socialisme is een eenzijdigheid. Nationaal socialisme is een eenzijdigheid. Nationaal (neo)liberalisme is een eenzijdigheid. Globaal (neo)liberalisme is een eenzijdigheid. Een te open maatschappij loopt het risico door het buitenland of internationale groepen bestuurd te worden. Dat een meer nationaal standpunt per definitie extreem rechts legitimeert is zelf retoriek. Wiskundig en logisch zijn gemeenschappelijke standpunten met tegenstanders niet te voorkomen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2019 - 9:23

@ Woeki Hypo Jij schrijft: Als denker van een midden zijn mijn hypothesen: Ik zie geen reden voor jou om jezelf als denker aan te duiden. En ook geen goede reden om jezelf in het midden te positioneren. Het is beter eerst die twee stellingen te onderbouwen voordat je verder gaat. De relevantie van de rest van je tekst is nu al nihil.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 mei 2019 - 14:14

Woeki, was jouw tekst voor iedereen bedoelt of alleen voor Ouwens? No niet dan verzoek ik je beleefd die tekst van hem naast je neer te leggen en verder te gaan zoals je gewend bent. Het gaat mij soms boven de pet maar daarom hoeft het niet slecht te zijn toch?

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 mei 2019 - 13:57

@Frans Kwakman, 16 mei 2019 at 16:14, Bedankt voor je reactie en aansporing. 1 Mijn tekst was bedoeld als kritiek op de opinieschrijver en zijn medestanders en is tegelijkertijd bedoeld voor iedereen, die een argumentatie insteek nodig heeft om het hoofdstandpunt van de schrijver (zie titel opinie) te bekritiseren. 2 Als iemand een tekstdeel van mij niet begrijpt, dan mag hij of zij mij altijd om uitleg vragen. 3 De problemen met de reacties van Daan Ouwens zijn ook mij bekend. O.a. tekstinterpretatie, (negatieve) retoriek ((stropoppen) op de persoon) en logica (met de bijbehorende wiskunde). Woeki Hypo.

Paul250371
Paul25037115 mei 2019 - 11:39

Als je als SP een spotje maakt dat goed valt bij de PVV en FVD en je realiseert niet dat je dan verkeerd bezig bent dan kan je de "s" binnen SP gewoon van de naam afhalen.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 14:42

Het moet dus vooral je doel zijn om iets te maken wat niet goed valt bij die twee partijen. Dat is dus het belangrijkste?

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 mei 2019 - 14:57

Wat een drogreden. Dus alles wat gepubliceerd, gezegd etc wordt moet geverifieerd worden bij anderen? Paul, dat is toch larie. Het spotje voldoet volkomen aan de eisen, van het bestrijden van een kwaad. Dat dit niet zo goed valt bij de PvdA genoten nou ja, nog zo'n ploeg die eerst toestemming zou moet geven. En ja een aanval op een zittende EU-commissaris, we zijn wel democratisch, maar not done. Stel je voor dat er een ander komt die minder goed met ons overweg kan. Maar de Socialistisch Partij heeft meer socialisme, medemenselijkheid, sociaal gevoel en meer goede eigenschappen dan al die lui met zo'n hoog gekwetsheid gehalte.

Paul250371
Paul25037116 mei 2019 - 8:31

Peterrr Nee, het is alleen een maatstaf voor fatsoen. Baudet en Wilders stemmen ergens tegen dan moet je als fatsoenlijke partij altijd voor stemmen want deze 2 mensen vertegenwoordigen de aars van het kwaad zoals George Bush jr (bijna) zo mooi treffend zei. Frans Ik zeg niet dat er iets geverifieerd moet worden bij andere. Ik zeg dat als je iets produceert en dat draagt de goedkeuring van FVD en PVV dan moet dat een teken aan de wand zijn dat je verkeerd bezig bent

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 mei 2019 - 13:33

Paul, de SP moet niets hebben van Brusselmans. Ik ook niet. Maar dat zou niet gezegd mogen worden volgens jouw redenering? Omdat anderen, in dit geval de partijen PVV en FvD dat ook zo ervaren. Mogelijk willen die partijen dat er meer woningen voor minder draagkrachtigen beschikbaar komen, ik weet zeker dat SP dat ook wil. Dus zeggen ze dat. Tenslotte als je de 's' van SP wil doen sneuvelen omdat Brusselmans een socialist zou zijn dan bestrijd ik dat, er is aan de man nooit iets socialistisch te ontdekken geweest. Niet toen hij in het rechtse kabinet Rutte zat, zeker niet nu hij zich in Brussel min of meer als de spreekbuis van de VS opstelt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2019 - 3:02

Paul250371 Je kunt de SP de domheid van extreem-rechts niet kwalijk nemen!

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 8:23

("Decennia van neoliberaal beleid heeft het gevolg gehad dat mensen veel later stoppen met werken, veel vaker met flexcontracten zitten en daarom veel zwakker staan tegenover hun werkgevers. ") Trefzeker gevolgen van decennia lang doelgericht neoliberaal beleid. Der concurrentie tegenover eiugen arbeiders werd met arbeiders uit lage loon landen gevoerd waar die landen juist om die concurrentie reden, ook als nog niet klaar voor de EU beschouwd, werden gaauw tot de EU toegelaten. Weer onderdeel van strategisch neoliberaal beleid. Betoverd door het gewin van extreem-rechts in de ouderwetse, naar oude dantelen en koloniaal bezit ruikende Nederlandse politiek, willen de SP de nationaal-socialistisch troefkaartje uitspelen op grond van xenofobie en zondebok politiek. Omdat ze zeker niet durven de primaire oorzaken voor de huidige situatie aan te pakken die in eigen land liggen, natuurlijk. Neoliberalisme.

2 Reacties
Libertain
Libertain15 mei 2019 - 8:25

...eigen ...dantellen...gauw...

LaBou
LaBou 15 mei 2019 - 11:42

"...de SP de nationaal-socialistisch troefkaartje uitspelen..." Hiermee refereer je (al dan niet bewust) aan een denkrichting van 80 jaar geleden. Kun je daar ook bewijzen voor aanvoeren?

Dutchball
Dutchball15 mei 2019 - 6:59

De auteur stopt te veel buzzwoordjes in zijn betoog en dat maakt het verhaal niet sterker. De auteur zegt dat de oorzaak van lage lonen (zijn de lonen laag in Nederland?) komt door 'neoliberalisme'. Wat de auteur achterwege laat is dat juist het vrij verkeer van personen ook een aspect is van wat 'neoliberalisme' genoemd wordt. De SP is niet nationalistisch of xenofoob. Het is slechts een subtiel ideologisch verschil; nationale solidariteit versus internationale solidariteit. Uit onderzoeken zal altijd blijken dat solidariteit het beste werkt in afgebakende gemeenschappen die zoveel mogelijk op elkaar lijken. Immers, hoe meer mensen zich kunnen identificeren met een ander hoe hoger het empathisch gevoel zal zijn. PvdA kiezers zijn massaal weggelopen door het internationalistisch denken. Zij weten bijvoorbeeld best dat wanneer Turkije bij de EU komt het slecht zal uitpakken voor henzelf. Toch wil de PvdA het. Zo zijn er eindeloos veel voorbeelden. Het interessante is dat dit ideologische verschil op rechts al veel eerder is uitgevochten. De VVD is een stukje naar links gekomen en het FvD is rechts van de VVD gaan zitten.

6 Reacties
Libertain
Libertain15 mei 2019 - 8:29

....vorige...eeuw....

fries2
fries215 mei 2019 - 9:53

Het verschil tussen nationale solidariteit en internationale solidariteit is geen subtiel verschil. Het is een enorm verschil en de SP neemt helaas de verkeerde afslag.

Dutchball
Dutchball15 mei 2019 - 12:49

Of het de verkeerde afslag is is natuurlijk aan het electoraat. Wat ik mij persoonlijk afvraag is waarom zou de Nederlandse onderlaag stemmen op partijen die streven naar een globalistisch gedachtegoed. Het zal onontkoombaar leiden tot hun eigen verarming. Het antwoord is dan ook dat ze dat niet doen. De kiezers lopen weg.

Satya
Satya15 mei 2019 - 12:57

'Uit onderzoeken zal altijd blijken dat solidariteit het beste werkt in afgebakende gemeenschappen die zoveel mogelijk op elkaar lijken.' Graag een link. Dit gaat natuurlijk alleen maar op als er een macht aan het werk is om tegenstellingen te vergroten. Alt right is deze macht op het moment. Zal men inzien dat solidariteit in brede zin voor iedereen bijdraagt zal solidariteit ook veel breder gedragen kunnen worden. Probleem, onwelwillenden.

Dutchball
Dutchball15 mei 2019 - 13:51

"Graag een link. Dit gaat natuurlijk alleen maar op als er een macht aan het werk is om tegenstellingen te vergroten." Volgens mij is het gewoon mens eigen. Hoe meer je op iemand lijkt, hoe meer je je kan inbeelden en inleven (empathie). Hoe meer empathie je kan opbrengen hoe meer bereidheid men gemiddeld heeft om concessies te maken (redistributie van welvaart). Heeft verder niks met alt-right te doen. Is hooguit een gevolg en geen oorzaak. Voor meer leesvoer: "progressive’s dilemma" https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=diversity+eroding+solidarity&btnG= etc etc

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 14:57

Satya 15 mei 2019 at 14:57 ‘Uit onderzoeken zal altijd blijken dat solidariteit het beste werkt in afgebakende gemeenschappen die zoveel mogelijk op elkaar lijken.’ Graag een link. Satya, een voorbeeld hiervan is hoe emotioneel er door velen in Nederland gereageerd werd op de terreuraanslagen in Parijs, een aantal jaren geleden. En hoe lauw kort daarna toen er ook aanslagen waren in Turkije. Dat heeft niets met afkeer, voorkeur of zo te maken, maar met identificatie.

Bert de Vries
Bert de Vries15 mei 2019 - 6:51

Er is niets mis met een verenigd Europa. Integendeel. Er zal geen sprake zijn van noodzaak, tenslotte was Europa heel lang niet verenigd en overleefde het ook. Maar de wenselijkheid van zo'n verenigd Europa benadert de noodzaak wel. Echter, al besluiten worden genomen die moeten leieden tot een (meer) verenigd Europa, dan is het van belang om er eerst voor te zorgen dat die besluiten op een goede manier worden uitgevoerd. En aan dat laatste, een zorgvuldige voorbereiding, heeft het tot dusver veel te vaak ontbroken. Sterker, die voorbereiding is meestal vormgegeven door belangenorganisaties, zoals het bedrijfsleven, of heren met een overmaat aan overlevingsdrang, zoals Macron. Zolang die voorbereiding rammelt of slecht is, zoals bij de vorming van de muntunie of bij de invoering van het vrije verkeer van personen of bij de ondersteuning van zuidelijke landen door noordelijke, zolang moet terughoudend beleid worden gevoerd. In de praktijk komt dat neer op meer nationaal beleid. Meer nationaal beleid in plaats van desastreus Europees beleid, zolang Europees beleid niet met meer zekerheden is omgeven, is noodzaak om op de lange termijn te overleven. Dat de behoefte aan meer nationaal beleid wordt afgestempeld als fascistoïde of als iets dat daarnaar neigt, is beschamend. En ontzettend dom. Er is de afgelopen decennia teveel misgegaan, en er gaat nog steeds teveel mis.

Major2
Major215 mei 2019 - 6:48

Ik zou graag op Joop het debat eens willen aangaan over wat nu precies extreemrechts is? Vroeger was de VVD de rechtse partij in Nederland. Dat is al tijden niet meer zo, ze zijn liberaal-midden. Sinds die tijd is er dan ook geen rechtse partij meer in Nederland. Elke rechtse partij die hierna ontstond werd automatisch extreemrechts genoemd: LPF, PVV, FvD. De vraag is hoe een partij eruit zou zien die 'gewoon' rechts genoemd zou worden? Lastig te beantwoorden in het huidige politiek klimaat.

5 Reacties
Libertain
Libertain15 mei 2019 - 9:20

("De vraag is hoe een partij eruit zou zien die ‘gewoon’ rechts genoemd zou worden?") CDA. Hoewel die ook extreem-rechtse vleugels kent die met het rest in elkaar overgaan. Eigenlijk is je vraag waar is ons land achtergebleven bij de algemene progressievde politieke ontwikkeling van Europa. Primair antwoord: in het postkoloniale verleden.

Norsemen
Norsemen15 mei 2019 - 11:10

Gewoon rechts gaat over financieel/economisch beleid. Bijvoorbeeld een lager belastingtarief voor hogere inkomens. Of die persoon met een hoger inkomen nu zwart, blank, homo, hetero, katholiek of moslim is doet er niet toe. Bij extreem rechts gaat het meer over sociaal/cultureel beleid. Wie je bent is bepalend voor welke rechten je hebt/krijgt. De term extreem rechts is eigenlijk verkeerd. Het is niet zo dat je kunt zeggen dat een extreem rechtse partij een extremere opvatting heeft over "gewoon" rechtse standpunten. De PVV bijvoorbeeld staat met haar financieel/economisch beleid veel dichter bij de SP dan bij de VVD.

Paul250371
Paul25037115 mei 2019 - 11:37

De vraag is hoe een partij eruit zou zien die ‘gewoon’ rechts genoemd zou worden? Gewoon rechts is een paradox.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 14:59

@Major, het antwoord op jouw vraag is simpel. Elke partij die niet aan het gedachtegoed van Ouwens voldoet is extreem rechts.

Klaas Punt
Klaas Punt15 mei 2019 - 16:03

Bedankt, Peterrr, ik zat er mee. Het gedachtegoed van die grote schrijver. Ik werd verward.

Satya
Satya15 mei 2019 - 6:26

Daan Interresant. Ik heb het idee plo Lumumba het probleem met Afrikaanse natiestaten te horen uitleggen. Ik denk dat je een punt hebt wat betreft de vertenwoordiging van de mensen. Het doet me ook wel denken aan bakoenin. Inderdaad teveel mensen zijn te gemakkelijk te beïnvloeden met populisme.

JasDon
JasDon15 mei 2019 - 6:00

De SP heeft o.a. een probleem met de grote, open interne markt binnen de EU. Maar xenofobie, extreem rechts legitimeren? Omdat ze toevallig uitkomen op eenzelfde oplossing o.b.v. een andere probleemstelling? Extreem rechts heeft de SP echt niet nodig om zich te legitimeren, daar doen de 650 Europarlementariërs die geen openheid van zaken geven over hoe ze hun vergoedingen spenderen al veels te veel hun best voor. En de mores van de SP kennende, zitten de SP EP's daar echt niet tussen.

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 15:00

Wel grappig dat Ouwens hier dan weer niet op reageert.... valt ook niet zoveel tegen in te brengen hè ;-)

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2019 - 9:16

@ Peterrr Jij schrijft: Wel grappig dat Ouwens hier dan weer niet op reageert…. valt ook niet zoveel tegen in te brengen hè Ouwens heeft niet als taak om iedere domme extreem rechtse bewering te weerleggen.

JasDon
JasDon16 mei 2019 - 18:09

"Ouwens heeft niet als taak om iedere domme extreem rechtse bewering te weerleggen." Nee, je ziet het vooral als je taak om zonder argumenten mensen als extreem rechts te verklaren.

EricDonkaew
EricDonkaew15 mei 2019 - 5:33

@Peterrr ----------------------------------- Inderdaad, zijn eigen eenzame weg. De arme man krijgt hier nagenoeg geen bijval...

Marcus A.2
Marcus A.214 mei 2019 - 20:34

Pijnlijk. Nu is de vijand werkelijk overal, behalve nog bij groenlinks. En de partij voor de dieren. Ga nou toch gewoon op inhoud de discussie aan, in plaats van constant maar gebruik te maken van termen als nationalistisch en extreem rechts om je ongenoegen over een andere mening te uiten.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037115 mei 2019 - 11:38

Wat als die mening nou nationalistisch en / of extreem rechts is? Ik dacht dat rechts altijd zo van het benoemen was.

Satya
Satya15 mei 2019 - 13:03

Nee niet dat laffe gedrag. Waarom hebben mensen toch steeds het verlangen om hun gedrag niet benoemd te zien?

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas15 mei 2019 - 14:29

Marcus. Wat jij benoemd is altijd een probleem aan de uiterste randen van ieder spectrum, zowel links als rechts. Wanneer je overtuigd bent van je eigen onwrikbare morele perfectie, is iedereen die ook maar een beetje anders denkt automatisch minderwaardig of zelfs een bedreiging. Een goede test om te hanteren vind ik deze: Als je van mening bent dat het merendeel van de bevolking extremistisch/dom/gestoord/gevaarlijk is, ben je het waarschijnlijk zelf.

Norsemen
Norsemen15 mei 2019 - 14:58

Niet constant alleen als iets nationalistisch of extreem rechts is.

Peterrr2
Peterrr214 mei 2019 - 19:47

@Eric, dat zie je verkeerd... hij ís de weg !!! Zie je dat dan niet?

OlavM
OlavM14 mei 2019 - 19:43

In grote lijnen deel ik de kritiek van de schrijver. De Telegraaf meldt in het door hem gelinkte artikel: "Uit een peiling van Maurice de Hond komt naar voren dat enthousiastelingen vooral gevonden moeten worden bij Forum voor Democratie. SP’ers tonen zich vooral neutraal (41 procent), 25 procent is positief, 20 procent negatief. VVD’ers, D66’ers en CDA’ers vinden het SP-filmpje helemaal niks. Ook premier Rutte noemde het afgelopen vrijdag ’bagger’. Bij de achterban van de Dierenpartij valt het wel redelijk goed." De PVV wordt helemaal niet genoemd. Ik geloof uiteraard niet voetstoots artikelen van de Telegraaf, noch peilingen van De Hond. Maar de slechte score bij SP-ers zelf spreekt boekdelen en lijkt me wel indicatief. (Slechts 25 % positief). [.....dat de partij zich zelfs de ABC’s van het socialisme niet meer kan herinneren en probeert om het electorale succes van de extreem-rechtse partijen te imiteren, door hun nationalistische retoriek over te nemen.] En precies hiermee gaat de SP de mist in.

5 Reacties
Satya
Satya15 mei 2019 - 6:01

Olavm Ik stoor me daar al een poos aan. Hoe kun je vluchtelingen deals ondersteunen als socialisme verkopen bv? Daar hoor je tegen aan te trappen, dat is echt niet de Afrikaanse elite die daar komt, als je geld hebt is Afrika een prima continent.

Dutchball
Dutchball15 mei 2019 - 7:02

@Satya, Dat is echt heel simpel. De SP heeft als duidelijk doel; opkomen voor de zwakkeren in Nederland. Nieuwe instroom van zwakkeren beperken past volledig in dat plaatje.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 9:24

("Nieuwe instroom van zwakkeren beperken past volledig in dat plaatje.") Dit uistpraak heeft elitaire gehalte, heb jij het over het direct effect van het politiek bvan neoliberalsme, terwijl hier het rol van SP wordt besproken.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 9:27

...uitspraak ..van neoliberalisme....

Satya
Satya15 mei 2019 - 12:50

Dutchball Ik hoop dat je je eens in socialisme verdiept, wat de sp beweert te zijn. Het gaat wat betreft de vluchtelingen deals helemaal niet over instroom. Misschien eerst begrijpen waar je over schrijft voordat je reageert.

EricDonkaew
EricDonkaew14 mei 2019 - 19:18

Ouwens ------------------------------- Compleet de weg kwijt inmiddels?

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 18:48

Ik ben in de afgelopen maanden de SP maar extreem rechts gaan noemen. Steeds meer geluiden van Marijnessen en anderen die ik eerder met de PVV of het FvD associeerde dan met een linkse partij. Volgens mij is deze site wel een mooie thermometer om te peilen wat leeft in de samenleving. Voor mij reden om gretig mee te doen aan discussies. Mooi is dat hier mensen van links tot rechts hun standpunten verwoorden en vaak levert dat interessante inzichten en discussies op. Maar in de laatste maanden heb ik ook het contigent SP-sympathisanten op deze site steeds harder om zich heen zien slaan. Iedereen die een andere mening heeft is neoliberaal, elite of extreem rechts. Ik had al de indruk dat de SP en de achterban steeds meer gefocust zijn op de partij zelf. Voor mij reden om de club een sekte te noemen. De reacties van mensen op dit stuk van Van der Starre zijn daarin een voorlopig hoogtepunt. Hij lijkt mij voor SP-ers van onbesproken gedrag maar zijn kritische noten zijn volstrekt onacceptabel. Terwijl hij een goed punt heeft. Het filmpje, de uitspraken van Marijnessen en de presentatie van de SP-lijsttrekker gisteren in het debat worden uitstekend ontvangen bij extreem rechts. Bij politici en aanhang. Op deze site melden al mensen die zich voorheen beter thuis voelden bij extreem rechts nu weer SP stemmen. Tegelijk melden mensen dat zij de SP verlaten als lid en stemmer. Als je dan nog niet door hebt dat je iets heel doms aan het doen ben kan je iedere hoop wel vergeten. Volgens mij is de conclusie dat de SP niet meer een linkse partij genoemd moet worden.

16 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 mei 2019 - 19:42

Ouwens, kom eens met concrete voorbeelden waarbij de SP aangeeft dat de grenzen dicht moeten. (Dat is wat anders dan dat je tegen uitbuiting van arbeidsmigranten bent, en de gevolgen van dien). Dat er minder, minder, minder Marokkanen moeten komen. Dat de moskeeën moeten sluiten, enz. enz. Volgens mij is dat allemaal helemaal geen item bij de SP. Maar is het iets wat jij blijft roepen in de hoop dat als je het maar vaak genoeg roept dat er dan iemand zegt, 'nou ik heb het nu zo vaak gelezen, dan zal het wel waar zijn.'

Klaas Punt
Klaas Punt14 mei 2019 - 20:29

Daan, het mooie is dat je de waarheid niet in de weg laat staan van jouw verhaal. Blijf vooral zo door gaan. Ooit kunnen we een bloemlezing verwachten, toch, de sprookjes van Ouwens. En dan mag misschien een artikel schrijven met onderaan een berichtje over jouw boek. Zoiets van "Ik, Daan Ouwens". Special Product.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 21:13

@ Peterrr Jij schrijft: Ouwens, kom eens met concrete voorbeelden waarbij de SP aangeeft dat de grenzen dicht moeten. (Dat is wat anders dan dat je tegen uitbuiting van arbeidsmigranten bent, en de gevolgen van dien). Nee dat is niet wat anders. Jij schrijft: Volgens mij is dat allemaal helemaal geen item bij de SP. Dan moet jij je ogen wel heel hard dicht geknepen hebben de afgelopen dagen. @ Klaas Punt Jij schrijft: Daan, het mooie is dat je de waarheid niet in de weg laat staan van jouw verhaal. Dat kan jij helemaal niet beoordelen. Je zit zo diep in je SP-dogma's dat je zaken alleen kan herkennen als zij passen in de door de partij opgelegde visie op de samenleving. Of zaken die niet in dat stramien passen wel of niet waar zijn lijkt mij voor jou niet vast te stellen.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 5:10

Wat ik al dacht... Ouwens komt niet met voorbeelden, maar alleen met zijn persoonlijke mening. Prima dat jij een hekel hebt aan de SP, maar zolang je dat niet kan onderbouwen met concrete voorbeelden is het niet meer dan onderbuikdrek wat je uit.

JasDon
JasDon15 mei 2019 - 6:11

"Ik ben in de afgelopen maanden de SP maar extreem rechts gaan noemen." Ik ben links rechts gaan noemen en sindsdien mag ik niet meer als navigator optreden tijdens vakanties. "Op deze site melden al mensen die zich voorheen beter thuis voelden bij extreem rechts nu weer SP stemmen." Dus mensen die geen andere oplossing zagen dan te stemmen voor extreem rechts, stemmen nu op de SP. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Not. En de verwoording van dat zinnetje is verdacht, mensen als in meervoud, 'thuis voelden' als in sympathie hebben voor extreem rechtse ideeën. En dan nog eens de definitie van Extreem Rechts die je vermoedelijk erg liberaal toepast. Ik denk dat je uit je nek lult. Dus geef maar eens voorbeelden.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 6:40

@ Peterrr Jij schrijft: Wat ik al dacht… Ouwens komt niet met voorbeelden, maar alleen met zijn persoonlijke mening. Waarom zou ik voorbeelden geven? Je hebt zelf ook de uitzending gezien over de Poolse immigranten dus je kent de voorbeelden. Je bent SP aanhanger, dus je kent de inzet van de partij. Dat is een extreem rechtse koers. Er is geen enkele reden waarom ik jou voorbeelden zou moeten geven. Je zit er zelf met je neus bovenop en het enige dat je wil doen is ervan wegkijken. Voor dat soort gezeur moet je niet bij mij zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 8:04

@ JasDon Jij schrijft: Ik ben links rechts gaan noemen en sindsdien mag ik niet meer als navigator optreden tijdens vakanties. Geen idee wat een navgator is, maar jou gezien je extreme opvattingen een rol geven op een website lijkt mij onverstandig. Goed dat men daarop terug komt. Jij schrijft: Dus mensen die geen andere oplossing zagen dan te stemmen voor extreem rechts, stemmen nu op de SP. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Not. Wel want niet hun opvattingen zijn veranderd maar de SP. Jij schrijft; En dan nog eens de definitie van Extreem Rechts die je vermoedelijk erg liberaal toepast. Zeker, extreem rechts is grenzen dicht, zij moeten zich aanpassen, onze cultuur is beter en eigen volk eerst. In essentie dus het fascisme. De voorbeelden mag je zelf opzoeken. Blader eens door je eigen teksten, dat is een prima bron. Ik doe het niet, ik ben niet door jou ingehuurd om zaken op te zoeken die je zelf ook wel kan vinden.

JasDon
JasDon15 mei 2019 - 10:29

@DaanOuwens "De voorbeelden mag je zelf opzoeken. Blader eens door je eigen teksten" Ik heb foto's van je voorbij zien komen waarbij je een SS-uniform draagt. Owja, de bewijslast hiervoor leg ik bij jou neer. "Zeker, extreem rechts is grenzen dicht, zij moeten zich aanpassen, onze cultuur is beter en eigen volk eerst. In essentie dus het fascisme." Als een andere cultuur mede omvat dat vrouwen als minderwaardig worden beschouwd, durf ik mijn 'cultuur' best wel beter te noemen en kan ik ook goed uitleggen waarom ik dat vind. Als ik vind dat een overheid primair zich moet richten op de mensen die hun het mandaat hiervoor hebben gegeven, vind ik dat best wel verdedigbaar. Kan je natuurlijk ook 'Eigen volk eerst' noemen. Al die zaken zou jij kunnen framen als extreem rechts met behulp van een paar VU-PVV kreten, nog beter ik heb inderdaad ervaring ermee dat jij dat ook doet. "Geen idee wat een navigator is, maar jou gezien je extreme opvattingen een rol geven op een website lijkt mij onverstandig. Goed dat men daarop terug komt." Huh, wat heeft navigeren met een rol op een website te maken?

Satya
Satya15 mei 2019 - 13:52

Jasdon 'Dus mensen die geen andere oplossing zagen dan te stemmen voor extreem rechts, stemmen nu op de SP. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Not.' Dat is zeer zorgwekkend. Kun je voor mij uitleggen waarom jij het zo noodzakelijk acht extreem rechts te stemmen? Extreem rechts wat voor haat voor anderen staat. Nee werkelijk geen idee wat Nederland zo slecht maakt, ik denk dat die mensen zich hebben laten bang maken door extreem rechts. Ik reis veel en beschouw Nederland als 1 van de welvarendste en veiligtste landen. Mensen laten zich gek maken.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 14:48

Wat ik al dacht. Ouwens heeft geen enkel concreet voorbeeld om aan te tonen dat de SP een extreem rechtse partij is die in het rijtje PVV, FvD thuishoort. De zin: "Er is geen enkele reden waarom ik jou voorbeelden zou moeten geven." Had dan ook net iets anders geformuleerd moeten worden in: "Er is geen enkele reden waarom ik jou voorbeelden zou kunnen geven."

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 15:38

@ Peterrr Jij schrijft: Wat ik al dacht. Ouwens heeft geen enkel concreet voorbeeld om aan te tonen dat de SP een extreem rechtse partij is die in het rijtje PVV, FvD thuishoort Een beetje merkwaardige conclusie naar aanleiding van deze discussie. Jij kan nooit de conclusie trekken dat ik iets niet kan. Jij kan de conclusie trekken dat ik iets niet doe. En ik trek de conclusie dat jij iets niet onder ogen wil zien. Namelijk dat de SP dezelfde extreem rechtse opvatting uitdraagt als de PVV en FVD. Want dat dit een feit is dat door jou zelf vastgesteld kan worden valt niet te weerleggen. @ JasDon Jij schrijft: Al die zaken zou jij kunnen framen als extreem rechts met behulp van een paar VU-PVV kreten, nog beter ik heb inderdaad ervaring ermee dat jij dat ook doet. Waarmee dat onderwerp voldoende helder is. Jij bent inderdaad extreem rechts. En je hebt dat hier ook regelmatig opgeschreven. Mijn reactie was dan ook terecht. Dat jij mij graag een nazi uniform wil verwijten moet je zelf weten. Mensen doen nu eenmaal rare dingen.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 17:06

Het begint een beetje lachwekkend te worden. Weer zo'n 'mooie' cirkelredenering. DaanOuwens: 'En ik trek de conclusie dat jij iets niet onder ogen wil zien. Namelijk dat de SP dezelfde extreem rechtse opvatting uitdraagt als de PVV en FVD. Want dat dit een feit is dat door jou zelf vastgesteld kan worden valt niet te weerleggen.' Maar voorbeelden geven van waaruit zou moeten blijken dat de SP extreem rechts is, ho maar. Oh ja, er was liefde opgebloeid tussen Marijnissen en Gekke Geert. Dat was natuurlijk het bewijs. We krijgen binnenkort vast een kabinet met PVV, FvD en SP. Bruin 1 gaan we dat noemen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 17:56

@ Peterrr Jij schrijft: Het begint een beetje lachwekkend te worden. Weer zo’n ‘mooie’ cirkelredenering. Het is geen cirkel. Onze opvattingen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ik stel vast dat de SP een partij is geworden met extreem rechtse opvattingen. Jij bent van mening dat het een frisse club is van fijne jongens en meiden. Wij voeren hierover een discussie onder het onderwerp: De nationalistische retoriek van de SP helpt extreemrechts te legitimeren. Het onderwerp heeft alle kranten, internetsites, nieuwsbericht en actualiteiten rubrieken gehaald. De SP kiezers stemmen voor 20 % op het FvD. Jij eist van mij voorbeelden die je zelf ook in aanzienlijke aantallen heeft gezien, ze mijden is namelijk onmogelijk. Ik heb dus wat betere kaarten dan jij, want jij beweert dat er niets aan de hand is. Ik hoef helemaal niet in een cirkel te redeneren. Ik moet alleen eindeloos herhalen wat ik al eerder heb geschreven. Geen punt, dat doe ik graag voor je.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 18:20

Ouwens, het gaat erom dat jij je MENING 'de SP is extreem rechts' als feit probeert te verkopen. De schrijver van het verhaal hierboven heeft ook als MENING dat de SP aan extreem rechtse retoriek doet. Prima. Jullie mogen die MENING hebben. Maar als ik dan zelf kijk en luister naar wat de SP'ers zeggen, dan herken ik daar niets in terug. Werkelijk nergens kom ik opvattingen tegen die in het straatje van Gekke Geert passen. Jij komt ze ook niet tegen, want dan had je die voorbeelden wel gegeven. Dat een deel van de kiezers van de SP bijv. het FvD als alternatief ziet, dat zegt toch niets over de mensen die de SP besturen. Je hebt dus geen betere kaarten dan, nee jij bent van MENING dat je betere kaarten hebt dan ik. Maar dat is niet zo verwonderlijk, want in de jaren dat je hier 'rondloopt' heb ik je nog nooit, maar dan ook nog nooit in een discussie horen zeggen. 'Oke, zo had ik het niet gezien, je hebt gelijk.' Nee er is er altijd maar één die het begrijpt en dat is DaanOuwens, de rest is gek en extreem rechts.

JasDon
JasDon16 mei 2019 - 9:05

"Jij bent inderdaad extreem rechts. En je hebt dat hier ook regelmatig opgeschreven. Mijn reactie was dan ook terecht. Dat jij mij graag een nazi uniform wil verwijten moet je zelf weten. Mensen doen nu eenmaal rare dingen." Daan, vreemd dat je niet snapt dat wat je hier schrijft letterlijk op jezelf slaat. Want mijn 'bewering' was vooral bedoeld om je drogredenering te duiden. Jij meent het! Zoals Peterrr al aangeeft, wat jij vindt is geen feit en je mening over betere kaarten onderbouw je slecht, zoals: "De SP kiezers stemmen voor 20 % op het FvD." Ten eerste is dit een slecht statement. Wat is een SP kiezer? En wanneer stemmen deze precies op het FvD. Ook dan weer de vraag, wat heeft dit te maken met extreem rechts? Het is alsof je bij iedereen in het bolletje kan kijken en beoordeeld: "Deze persoon heeft extreem rechtse opvattingen" Dat is natuurlijk niet zo, ieder mens heeft zijn eigen redenen om wel of niet op een partij te stemmen, jij kunt dat vertrekpunt zonder goed onderzoek nooit duiden. "Wij voeren hierover een discussie onder het onderwerp: De nationalistische retoriek van de SP helpt extreemrechts te legitimeren" Dat is niet eens de discussie, want de premise van 'nationalistische retoriek' kan niet eens normaal verdedigd worden. Het zou hoogstens kunnen zijn: "De retoriek van de SP kan als nationalistisch worden gezien en helpt daarom extreemrechts te legitimeren" Tegelijkertijd is dat weer een dubieuze claim omdat je dan nooit een standpunt kunt innemen of een oplossing kunt bedenken omdat toevallig een partij als de PVV of de FvD dit ook vind of wil. Bv: "Hitler was voor een goed wegennet, dus als je inzet op een goed wegennet help je Hitler te legitimeren" Ik adviseer je echt een keertje op een feedback training te gaan, want Niet Invullen Voor Een Ander vindt(!) ik in het kader van deze discussie een nuttige instructie voor jou. Ik pak ook maar gelijk een vraag van Satya erbij: "Dat is zeer zorgwekkend. Kun je voor mij uitleggen waarom jij het zo noodzakelijk acht extreem rechts te stemmen?" Ik acht dat helemaal niet noodzakelijk, ik zeg dat mensen kunnen denken dat dat noodzakelijk is. Waar ik in ieder geval niet van uit ga is dat iedere PVV/FvD'er gelijk de mindset heeft van een lid van de Volksunie. Want dat is echt extreem rechts en dat vertrekpunt voor de redenatie aan mensen toewijzen is absurd en onmogelijk te staven met feiten of onderzoek.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2019 - 9:19

@ Peterrr Jij schrijft: Werkelijk nergens kom ik opvattingen tegen die in het straatje van Gekke Geert passen. Jij komt ze ook niet tegen, want dan had je die voorbeelden wel gegeven. Dat jij ze nergens ziet ligt toch echt aan jou. Jou aanwijzen heeft weinig zin want vervolgens ga je dan weer de ontkenning in. Ik doe daar geen enkele moeite voor.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 mei 2019 - 18:14

Volgens mij verwart de auteur het koesteren van onze soevereiniteit met nationalisme en identiteitspolitiek. Als er éen partij al decennia lang consequent flink van leer trekt tegen het neoliberalisme en de macht van het "grootkapitaal", ook in Brussel, dan is het wel de SP.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 18:36

@ Deplorable Lefty Jij schrijft: Volgens mij verwart de auteur het koesteren van onze soevereiniteit met nationalisme en identiteitspolitiek. Denk jij dat hij een vertegenwoordiger is van de elite en eigenlijk neoliberaal?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 mei 2019 - 19:36

@ Daan Ouwens Nee geen van beide, hij is één van de adepten van het in die kringen immens populaire SP-bashen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 20:43

DaanOuwens voelt zich aangevallen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 21:16

@ Deplorable Lefty Jij schrijft: Nee geen van beide, hij is één van de adepten van het in die kringen immens populaire SP-bashen. Dus hij is toch een neoliberaal?

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 21:22

@ Deplorable Lefty Kun je de partijen die achter “onze soevereiniteit” staan en politieke partijen die geen identiteit hebben benoemen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 mei 2019 - 7:26

@ Auslander Dat kan ik zeker. Dat zijn FvD, PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50+, CU, SGP, VVD en CDA, alhoewel ik de laatste twee genoemde partijen in dit opzicht niet voor de volle 100% vertrouw. Verder hebben al deze partijen tot op zekere hoogte een eigen identiteit.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 mei 2019 - 7:29

Dus voor een ieder die gehecht is aan onze soevereiniteit, hierbij een gratis en onafhankelijk stemadvies. Stem op 23 mei niet op D66, GL of de PvdA.

Auslander
Auslander15 mei 2019 - 14:45

@ Deplorable Lefty Of je weet niet wat “soevereiniteit” is of sluit je je ogen op 30 jaar neoliberalisme in Nederland. De VVD, PvdA en CDA hebben al die jaren stukje bij stukje de nationale verruild met technocratie van neoliberalisme en met elke internationale overeenkomst afgezien van een stukje soevereiniteit. De huidige staat verleent zich enkel aan kapitalisme en niet aan welke ideologie dan ook. Daarom de themapartijen zoals GL, PvdD en 50+ passen het meeste op huidige constructie. Hoewel ook de PVV en FvD themapartijen (wit racisme) zijn maar hun nationalisme maakt hen populist en in dienst van heersend neoliberalisme. Alle ander partijen zijn verdoemd af en toe hun ideologische veren afschudden om nog te kunnen bestaan of gewoon een sektarisch bestaan leiden. Een hernieuwde niet nationalistische definitie van soevereiniteit is afhankelijk van herdefinitie van wat de eenheid van Nederland betekent en wat we lokaal gemeen hebben.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 mei 2019 - 16:27

@ Auslander Wees maar blij dat ons landje niet gestoeld is op een bepaalde ideologie, komt meestal niet veel goeds van. Wij hebben idd een stukje zelfbeschikking ingeleverd door ons te committeren aan internationale verdragen, maar we zijn gelukkig nog steeds grotendeels autonoom. Al staan partijen als GL, PvdA en vooral D66 te trappelen om daar een einde aan maken.

KlaasPizza
KlaasPizza14 mei 2019 - 18:08

"Alsof Nederland ons huis is" Dat is het voor mij in ieder geval wel sinds mijn geboorte, noem dat doorgeslagen nationalisme als je wilt. "Maar linkse kiezers die staan voor internationale solidariteit en niets moeten hebben van racisme, die herkennen zich nog maar moeilijk in deze SP." Als de nationale solidariteit moet wijken voor de internationale zijn we verkeerd bezig, je moet wel in een complete bubbel leven als je denkt dat mensen zonder baan of op het minimumloon (laag betaald door veel aanbod) geen wrok koesteren voor de reden waarom ze daar zitten. Het is helemaal niet gek dat als er geen aanbod arbeidsmigranten was ze en werk hadden en/of een minder laag loon. Dit is niet iets wat nu opeens speelt, dit is aan de hand vanaf het moment dat VVD en CDA mensen importeerde als loonslaaf voor het grootkapitaal.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2019 - 19:38

Dat is het voor mij in ieder geval wel sinds mijn geboorte Flink huis

KlaasPizza
KlaasPizza14 mei 2019 - 22:44

@stokkickhuysen Ja het is een zogenaamde 18 miljoen op een heel klein stukje aarde woning. ;-P

Satya
Satya15 mei 2019 - 6:14

Wat een onzin, dan ga je dus over tot anderen die niet in jouw huis wonen in ellende storten. Niet voor niets dat nationalisten uit de 1e internationale zijn gezet, socialisme wil dat ook voor hun buren en zal omhoog trappen en niet naar gelijken zoals de auteur terecht schrijft.

Paul250371
Paul25037115 mei 2019 - 11:51

Klinkt de slogan "Arbeiders ALLER LANDEN verenigt u" wellicht bekend?

Arend Wortel
Arend Wortel16 mei 2019 - 8:21

@Paul: "Klinkt de slogan “Arbeiders ALLER LANDEN verenigt u” wellicht bekend?" Bij mij zeker, maar ik heb dat altijd opgevat als een oproep om zich internationaal te organiseren en samen te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Ik geloof niet dat met die oproep ooit is bedoeld dat arbeiders van overal ter wereld zich naar één specifiek land of werelddeel moeten kunnen begeven om elkaar daar op de arbeidsmarkt kapot te concurreren, tot groot plezier van de lokale werkgevers.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 17:36

@ Klaas Punt Jij schrijft: Ouwens – je maakt in dit antwoord aan Hase goed duidelijk dat je tegen democratie bent. Inderdaad, zelfs als iedereen kiest voor fascisme blijf ik tegen. Maar jij bent al voor fascisme als het slechts een minderheid is.

Klaas Punt
Klaas Punt14 mei 2019 - 17:17

Ouwens - je maakt in dit antwoord aan Hase goed duidelijk dat je tegen democratie bent. Is jouw goed recht hoor maar laten we hopen dat je nooit een voet aan de grond krijgt.

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 17:05

“Onder de aanhang van PVV en FvD is het spotje immens populair. Commentatoren op de uiterst rechter flank van het politieke spectrum zijn vol lof.” Terechte juiste linkse en arbeidersbenadering van JVd Starre. Ik heb eerder al geschreven: “De spot van SP, satire of niet, verklapt alleen de behoudende nationalistische visie van de SP. Vanuit de belangen van arbeiders biedt zo’n nationalisme niks zinnigs aan, niet voor hun Lonen en niet voor algemeen achterstand in onderkant. Kortom, de SP biedt ook hier niks progressief en niks socialistisch aan arbeiders, maar geeft wel de rechtse nationalistisch kreten een stem onder de links en arbeiders. 
De sociaaldemocratisch PvdA is een rechtse partij maar beweert een linkse arbeider partij te zijn. Een echte linkse partij zal PvdA hierop bestrijden en niet op wat de SP naast de reactionaire nationalisten plaatst.”

9 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 mei 2019 - 18:23

Welke Nederlandse partij is in uw ogen wél echt links?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2019 - 19:41

Waarom zou zo'n partij moeten bestaan? NL heft geen echt linkse partij. Dat is trouwens afgelopen qeeken al meerdere keren gezegd. De linkse partijen zijn verBlairt en verKokt, en dus verloren om arbeid in NL op te waarderen / op waarde te houden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 20:47

Auslander vindt het een prima zaak dat arme Europeanen meer als 1000 km moeten reizen om in Nederland het minimumloon te verdienen en daarvan 400 euro af te dragen als huur voor een bed in een container.

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 20:53

@ Deplorable Lefty De SP, PvdD, GL natuurlijk.

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 21:06

@ stokkickhuysen “Waarom zou zo’n partij moeten bestaan?” Omdat er leden en aanhang zijn die zo’n partij in stand houden. Overigens links is niet synoniem van arbeider. Zoal ook arbeidersleden en aanhang maken geen rechtse partij links (zoals PvdA). Wat “verBlairt en verKokt” is was sociaaldemocratie en geen links!

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 21:20

@ HM van der Meulen Jij schrijft; Auslander vindt het een prima zaak dat arme Europeanen meer als 1000 km moeten reizen om in Nederland het minimumloon te verdienen Jij wil dat voorkomen om Nederlanders dat werk te laten doen tegen hetzelfde waardeloze loon en die Polen de reis besparen om tegen de helft van het Nederlandse minimum loon vergelijkbaar klote werk in Polen te doen. Ik heb voor jullie beider standpunt erg weinig sympathie.

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 21:31

HM van der Meulen vindt dat Europeanen die geen werk vinden om ervan te leven mogen hun landgrenzen niet oversteken op zoek naar werk. Anders ze worden elders flink uitgebaat, want dat is erger dan geen werk hebben! Deze gedachtegang noemt men salonsocialisme.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 mei 2019 - 14:31

@Auslander Sorry, mijn bericht was aan Deplorable. Zijn vraag is of er een linkse partij in Nederland is. Zo'n partij is er niet. Jouw opmerking gaat over de vraag of er nood is aan een linkse partij in Nederland. Ce volgende vraag is of zo'n partij kiezers op de been kan brengen ook. Ik denk het wel. Jouw punt over 'dat is niet links dat is sociaaldemocratisch'voor mij een beetje hetzelfde als FVD is niet facistisch want hij spreekt geen Italiaans' een formele afleider. Maar wat is jouw antwoord op Dep'L's vraag dan?

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 15:07

Grappig: Auslander zegt op 14 mei 2019 at 22:53 Dat de SP, PvdD, GL natuurlijk linkse partijen zijn. Maar volgens Ouwens is de SP extreem rechts. En Ouwens spreekt Auslander niet eens tegen. Gevalletje over het hoofd gezien?

frankie48
frankie4814 mei 2019 - 16:57

Dus als je vraagtekens gaat plaatsten bij een neoliberale hervorming waarvan het Vrije Verkeer voor Personen in de EU onderdeel van uit is gaan maken, dan steek je ook automatisch je middelvinger op richting arbeidsmigranten en de landen waar ze vandaan komen.

6 Reacties
Auslander
Auslander14 mei 2019 - 20:58

@ frankie48 “Vrije Verkeer voor Personen” is geen neoliberale hervorming maar onderdeel van globalisering. Neoliberalisme gaat over het runnen van de overheid en markt, technocratisch en zonder last van politiek en burgers.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 21:29

@ Auslander Jij schrijft: “Vrije Verkeer voor Personen” is geen neoliberale hervorming maar onderdeel van globalisering. Het is niet alleen globalisering. Die globalisering gaat toch wel door ook als in Europa rondom ieder land een groot hek met douane wordt neergezet en een paar soldaten om vluchtelingen die willen binnen dringen desnoods neer te schieten. Buiten Europa ontstaat een globale economie of we mee doen of niet. Dat vrije verkeer van personen moet het mogelijk maken om Europa in dat proces van globalisering niet te laten verworden tot een groepje achterlijke staatjes die in een hoog tempo vergrijzen omdat alle jongeren wegtrekken maar Europa nog steeds een leidende sociale en economische regio te laten zijn. Die de strijd met de VS, China, Indië en andere opkomende economieën aan kan. Waar progressieve opvattingen gewaarborgd zijn, waar de inzet van mondiale politiek vrede en samenwerking zijn. Daar is dat vrije verkeer voor nodig en Europese samenwerking. Maar je hebt wel deels gelijk het is geen neoliberale hervorming, juist niet.

frankie48
frankie4815 mei 2019 - 6:53

Beste A, Er is een vuistregel die je kunt hanteren om het neoliberalisme te kunnen begrijpen. Alles waar zij vrij- of het vrije voor gaan zetten maar in de praktijk een remmende werking blijkt te hebben voor de zwakkere medemens in een samenleving, dat is 100% neoliberaal-beleid.

Auslander
Auslander15 mei 2019 - 7:17

@ DaanOuwens Je uitleg is deels correct maar vooral politiek van aard. Het is deels correct, omdat het vrije verkeer van personen ondersteunen kan of principieel van aard zijn of vanwege de noodzaak voorkomen. Waar de grenzen hermetisch afgesloten worden, daar beëindigt ook de vrije verkeer van personen. Als jij deze ondersteunt dan geloof je principieel niet erin en al dat progressieve mantra betekent een lege huls. Het is politiek van aard, omdat het eenmaal lekker bekt met de keuzevrijheid terwijl overgroot deel van Europese burgers de dwang van economie volgen waarin de keuzevrijheid beperkt is tot je spaargeld. De economische aard van dat vrije verkeer van personen is wel leidend en dat betekent de Poolse arbeider is vrij hier komen werken en ik in polen kan investeren of mijn waar te koop aanbieden.

frankie48
frankie4815 mei 2019 - 9:59

Beste A, Als je de gulden middenweg bewust weglaat in de keuzes die je kunt opvoeren, één die tussen het 'vrije' en "hermetisch afgesloten' in ligt, namelijk het gereguleerde beleid, dan is alles wat je hier probeert te beweren, echt klinkklare onzin vriend?

Auslander
Auslander15 mei 2019 - 15:23

@ frankie48 Er is geen midden in de zin van geen links en geen rechts. Wat je midden noemt is waarschijnlijk water bij de wijn doen in wat links of rechts moet wezen. Er is geen tussenweg, geen “tussen” tussen het ‘vrije’ en “hermetisch afgesloten’. Als “de keuzevrijheid beperkt is tot je spaargeld”, wat ook feitelijk zo is, dan is de vraag waar is midden in je “spaargeld” en volgens wie? Zoiets is even vrijblijvend als je vlucht van ‘vrije’ en “hermetisch afgesloten’.

Henri Zwols
Henri Zwols14 mei 2019 - 16:18

> Wie een hekel heeft aan buitenlandse arbeiders stemt wel op PVV of FvD. Stel je bent een arbeider met het idee het slachtoffer te zijn van globalisering, en dus een hekel aan alles wat daarmee te maken heeft. Waarom zou je dan op een oud-VVDer of een corpsbal stemmen? De SP is sociaal-cultureel wellicht wat rechtser dan GroenLinks of de PvdA, sociaal-economisch is ze echter knetterlinks. Ik zou niet weten waarom daar geen electorale ruimte voor zou bestaan.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 mei 2019 - 18:25

Precies, er valt nu iets echt iets te kiezen op links.

kipzonderkop
kipzonderkop14 mei 2019 - 16:05

''De SP steekt zijn middelvinger de afgelopen periode vooral op naar naar arbeidsmigranten en landen uit de Europese periferie'' De SP steekt zijn middelvinger niet op naar arbeiders. Niet naar de Nederlandse arbeiders en niet naar de buitenlandse. De SP steekt de middelvinger op naar naar de (EU) elite die het mogelijk maakt dat arbeiders hun eigen land laten verpauperen om elders in de EU onder de prijs van de arbeiders aldaar te werken en de diepe zakken van de rijken en hun ondernemingen extra te vullen. En dan hebben we het nog over arbeiders van buiten de EU die hier dankzij de expat subsidie onder de prijs werken. https://www.fiscaalconsult.nl/28/30-procent-belastingvrij-voor-expats.htm

4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen14 mei 2019 - 16:32

De SP maakt een Europees gecoördineerde aanpak van arbeidsrecht onmogelijk, zodat multinationals dat lekker doen. Populisme maakt meer kapot dan je lief is. Ooit werkte ik voor een multinational en we waren als de dood voor de EU.

Frits Jansen
Frits Jansen14 mei 2019 - 16:33

... met z'n strenge mededingingsbeleid.

toshiba
toshiba14 mei 2019 - 17:02

de enige manier om aan die praktijken een einde te maken is door op EU niveau afspraken te maken en sociale verdragen te sluiten. en dat is wat de SP dus afwijst door de Eu en Timmermans die daarvoor zich inzet, zo populistisch weg te zetten. ter herinnering: toen de werknemers, arbeiders in griekenland door het crisis beleid van de regeringsleiders [niet brussel zelf dus] werd uitgemolken, was de SP in geen velden en wegen te bekennen. Vragen over solidariteit met de griekse arbeiders, werden door de SP zorgvuldig ontweken. tot zover de solidariteit van de SP met arbeiders.

LaBou
LaBou 15 mei 2019 - 5:40

"De SP maakt een Europees gecoördineerde aanpak van arbeidsrecht onmogelijk, zodat multinationals dat lekker doen" Het is de SP die (helemaal in zijn eentje) het beleid van de EU bepaalt. Dat wist ik nog niet.

COC Rottumerplaat-Oost
COC Rottumerplaat-Oost14 mei 2019 - 16:02

Is de SP, na de PVV en het FvD nu ook al xenofoob, racistisch en facistisch? Waar kan ik nog op stemmen?

14 Reacties
Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 16:17

Tja, links is intolerant geworden. Als je niet exact vindt wat je hoort te vinden dan ben je een fascist. Nou, langzamerhand is dat scheldwoord niet erg effectief meer, meer dan de helft van de bevolking is er al mee uitgescholden. Onze elite is niet inclusief.

Frits Jansen
Frits Jansen14 mei 2019 - 16:33

D66 of Groen Links.

Frits Jansen
Frits Jansen14 mei 2019 - 16:34

... ik vergeet helemaal de PvdA. Niet toevallig?

Satya
Satya14 mei 2019 - 17:39

Keilstra Je bent in ieder geval bezig de betekenis van die woorden compleet te vernietigen. Omdat je dat doet betekent het niet dat de betekenis niet correct wordt weergegeven als iemand je fascist noemt. Nu vind ik jou geen fascist hoor dit is alleen maar een opmerking, jammer dat je meewerkt aan de afbraak van die woorden racisme, xenofobie en fascisme zijn verschrikkelijk als ze jou raken in de ware betekenis. Ik heb het al vaker geschreven : waarom krijg ik de laatste 3 jaar steeds meer signalen van family en vrienden dat racisme de kop op steekt? Ik denk door dit soort opmerkingen die de woorden betekeningsloos maken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 mei 2019 - 18:16

'Als je niet exact vindt wat je hoort te vinden dan ben je een fascist' Flauwekul. Iedereeen die er een beetje verstand van heeft kan zien dat fascisme wereldwijd in opkomst is. Zelfs mijn oude wijze moeder -die de oorlog heeft meegemaakt, weet hoe het is om vluchteling te zijn en in een concentratiekamp heeft gezeten- hoor ik sinds de opkomst van Baudet voor het eerst van mijn leven waarschuwen dat het fascisme weer de kop op steekt. Sommigen zijn echter nog steeds zo naief te denken dat je pas fascist bent als je het over concentratiekampen gaat hebben. Gisteren postte iemand op Joop een link naar een uitstekend stuk wat laat zien hoe extreem rechts kiezers tracht te beïnvloeden. Misschien dat je na lezing van dat stuk gaat begrijpen met wat voor een rattenvangers we te maken hebben. https://decorrespondent.nl/9476/hoe-de-onafhankelijke-pers-het-verliest-van-europas-rechts-populisten/4958140026224-fb71c068

OlavM
OlavM14 mei 2019 - 20:25

@ Joe Speedboat: Inderdaad een uitstekend artikel, gelinkt door José, die meestal zulke goede links deelt. (Ze reageert niet zo vaak, maar m.i. wel altijd zeer to the point).

OlavM
OlavM14 mei 2019 - 20:34

Hm, ik dacht dat José een vrouw was (ik weet niet meer precies waarom), maar misschien gaat het om een man.

José
José15 mei 2019 - 5:33

@Joe Speedboot, @OlavM Dank, ik ben blij te zien dat dat artikel gelezen is, en dat jullie er terecht opnieuw de aandacht op vestigen. Ik wil er graag nog eentje aan toevoegen dat tevens goed bij het onderwerp aansluit. Het gaat over de trend in Europa om hulpverlening aan migranten steeds meer te criminaliseren, wat ook past binnen het grotere fascistoïde plaatje. Dank voor het compliment, Olav, De Correspondent heeft nu eenmaal een aantal steengoede journalisten ???? Ik ben overigens nog steeds een vrouwmens, zoals dat zo leuk in ons dialect heet. https://decorrespondent.nl/9177/in-europa-zijn-mensen-die-migranten-helpen-niet-langer-helden-maar-criminelen/399851067-a3ee5b54

Keilstra
Keilstra15 mei 2019 - 9:34

@Satya en Joe Ik ben tegen ongereguleerde immigratie, en tegen vrij verkeer van werknemers. Ik ben onder andere voor het selecteren van immigranten en het weigeren resp. uitzetten van alle niet-gelecteerden. Dat in in mijn beleving geen fascisme. Maar in de ogen van velen op dit forum wel. Ik beschouw dat als een devaluatie van het begrip fascisme, niet door mij maar door mijn opponenten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 mei 2019 - 11:45

José, Dank!

Satya
Satya15 mei 2019 - 13:01

Keilstra Het selecteren vind ik inderdaad fascisme. Ik vind het werkelijk het laagste wat er bestaat op gebied van immigratie.

OlavM
OlavM16 mei 2019 - 0:10

@ José: Inderdaad, prima artikel weer. In plaats van dat criminele mensensmokkelaars worden aangepakt, worden mensen die uit humanitaire overwegingen vluchtelingen en asielzoekers helpen gecriminaliseerd en als misdadigers behandeld. We zien de golf van fascistoïsering van Europa en ontwikkelingen naar politiestaten enorm groeien. Citaat uit het artikel: [Intussen zijn duizenden migranten, onder wie veel onbegeleide minderjarigen, in het grensstadje (i.c. Ventimiglia, OM) gestrand. Velen slapen onder een viaduct en proberen er te overleven, verstoken van drinkwater en verwarming.] Het cynisme en de onverschilligheid van veel Europese politici en bestuurders neemt bijzonder griezelige proporties aan.

EricDonkaew
EricDonkaew16 mei 2019 - 6:22

@Satya: Het selecteren vind ik inderdaad fascisme. ----------------------------------------------- Het is anders staande praktijk in bijvoorbeeld Canada, toch een land dat ook bij modern links als voorbeeld wordt gezien van een goed immigratiebeleid. Bij selectie wordt uitgegaan van een win-win-situatie. Beide partijen (het ontvangende land en de migranten) moeten er wat aan hebben. Bijna alle landen in de wereld doen aan selectie bij de grens. West-Europa is een uitzondering.

NieuwKritisch
NieuwKritisch16 mei 2019 - 16:29

@ Satya @ericdonkaew Inderdaad Canada heeft een heel streng selectiebeleid voor immigranten. Als je bijv 40 jaar bent of ouder kun je geen aanvraag doen tot toegang van Canada omdat je volgens de Canadezen gezien je leeftijd niks meer kunt bijdragen aan de sociale voorzieningen. Lijkt mij toch echt wel een vorm van leeftijdsdiscriminatie waarover ik weinig hoor van Links die weglopen met Canada als voorbeeld natie.

Peterrr2
Peterrr214 mei 2019 - 15:39

"Dat is de achtergrond van het feit dat het besteedbaar inkomen van huishoudens nu al 40 jaar stagneert. Maar Lilian Marijnissen kiest er voor om herhaaldelijk te doen alsof de schuld bij arbeidsmigranten ligt." Jeroen kom eens met voorbeelden waarbij je aantoont dat Lilian Marijnissen de schuld voor de lage lonen bij de arbeidsmigranten legt!!!! Ik heb haar een paar keer horen vertellen over de uitbuiting van arbeidsmigranten, dat ze daar tegen is. Maar dat is geen extreem rechts geluid, zoals jij wil doen geloven. Dus kom even met wat linkjes van concrete voorbeelden, aub...

5 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 17:54

Inderdaad! Laat maar eens zien waarop het is gebaseerd. Wat ik van mensen die daadwerkelijk de SP vertegenwoordigen lees/hoor is op zich prima waar eigenlijk niemand op tegen zou kunnen zijn. Behalve dan degene die profiteren van de status quo.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 6:56

@ Peterrr/Anoniempje https://www.nporadio1.nl/feit-of-fictie/14908-lilian-marijnissen-lonen-onder-druk-door-arbeidsmigratie Ik doe dit nu een keer als grote uitzondering. Ik vind dit soort gezeur om voorbeelden zo verschrikkelijk infantiel. Vooral omdat jullie ook allebei deze uitspraken kennen. Ik vind ook dat je met dit soort claims anderen respectloos. Het duidt op een volstrekt onoprechte opstelling in de discussie. Je hoeft het niet met mensen eens te zijn, maar je kan wel normaal blijven doen. Aan het fact checken kan nog wat toegevoegd worden. In moderne economieën zoals West Europa wordt de vraag naar arbeid bepaald op lokaal niveau, sector niveau en opleidingsniveau. Zo is er in Rotterdam een groot overschot van mensen die op MBO-2 niveau in een ziekenhuis willen werken en een groot tekort aan mensen op MBO-niveau 4. Dus lokaal/sector/niveau. Vrijwel alle functies waarvoor Polen en andere Oost-Europeanen worden ingezet zitten op MBO-2 niveau en daaronder. Met name het segment onder MBO-niveau 2 is ongeschoold werk op het niveau van het minimumloon. Daar kan iemand in Nederland niet van leven. De conclusie is dus. Migranten veroorzaken de lage lonen niet. En mensen die structureel in Nederland wonen kunnen de banen niet aannemen omdat je er niet van kan leven. Marijnessen beweert echter dat Nederlanders deze banen wel moeten accepteren. Dus zij gedraagt zich zowel asociaal ten opzichte van de Poolse werknemers en asociaal ten opzichte van de Nederlandse werknemers.

Kirth
Kirth15 mei 2019 - 9:04

@Daan Ik ben niet overtuigd van jou concrete voorbeeld. 1. Wordt de telegraaf martin visser aangehaald. Lijkt me niet serieus te nemen. Zeker niet omdat hij ook degene was die beweerde dat we 50000 mensen nodig hadden. Die discussie hebben we toen al eerder gehad en er werd luid om gelachen. 2. In CBS stuk staat wel een ander en meer genuanceerd verhaal. Er staat zelfs dat het wel plaats vind in een recessie.En dat is nog niet zo lang geleden. 3. De conclusie die de presentatoren doen dat SP zegt grenzen dicht is niet waar, ze zegt er moet strenge regulering komen. Vooral om uitbuiting tegen te gaan, dit zijn regels/controles op kapitaal/bedrijven. Dat is genuanceerder en iets anders.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2019 - 10:28

@ Kirth Jij schrijft: Ik ben niet overtuigd van jou concrete voorbeeld. Natuurlijk niet. Dat heeft weinig te maken met het feit of het voorbeeld wel of niet overtuigend is. Als overtuigen met feiten een optie was zou ik er meer energie in stoppen. Het leidt echter tot niets omdat mensen zoals jij toch weer een eigen interpretatie van de feiten gaan zoeken. Het gaat om de ideologie en niet om de feiten bij extreem rechts en de extreem rechtse SP-aanhang. En feiten die niet passen in de ideologie worden ontkent. Dat is dan ook exact wat jij hier doet.

Peterrr2
Peterrr215 mei 2019 - 15:18

Ouwens, ik ben vanuit mijn hart voor open grenzen op de hele wereld. Want ik vind niet dat de plek van je wieg bepalend moet zijn voor je toekomstgeluk/pech. Wat jij doet is gewoon vals. Extreem rechts wil de grenzen dicht hebben omdat ze een hekel hebben aan alles dat een ander kleurtje of andere achtergrond heeft. De SP stelt dat open grenzen ten koste gaat van de laagst verdienende arbeiders in NL en het uitbuiting in de hand werkt. Jij doet net of ze dat als slap excuus gebruiken om de PVV-idealen te verwezenlijken. In werkelijkheid weet je ook wel dat dit een onjuiste voorstelling van zaken is. Maar ja, als je ergens een hekel aan hebt, dan heiligt het doel de middelen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2019 - 15:22

@ Ostara Hase Jij schrijft: De gehechtheid aan de naties is dus behalve begrijpelijk door een collectieve mentaliteit- en cultuurgeschiedenis ook een gehechtheid aan democratie en grondwetten die niet anders dan nationaal gegrondvest zijn. Je hebt in deze zin en de zinnen daarboven verklaart waarom je aanhanger bent van het fascisme. Overigens van mij mag dat, ik moet er weinig van hebben, maar het is wel duidelijk. In feite leg je een relatie tussen de normen en waarden van het land, het geografische gebied en de mensen die er wonen. Fascisme heeft voor mij twee problemen. Ik vind het verwerpelijk en onzinnig en gedateerd en achterhaald. Het is verwerpelijk omdat een groot deel van de inwoners per definitie wordt uitgesloten, maar het is ook onzin. Immers zelfs binnen de groep autochtonen waarvan de voorouders als 10 generaties in hetzelfde gebied wonen zijn de normen en waarden nogal divers. Er zijn grote verschillen in sociale klassen, opleiding en ontwikkeling en in de regio's. Dus fascisme is een leugen. Wij vinden niet allemaal hetzelfde zelfs al zijn we allemaal hartstikke wit. Daar komt bij dat het fascisme nogal gedateerd is. Inmiddels bestaat de Nederlandse bevolking onder meer uit 3 miljoen mensen die hun roots niet hier hebben. Die hebben allemaal weer andere normen en waarden. En die groeien echt niet tot naar een gezamenlijke set. Nederland is net zoals Frankrijk, Engeland, Spanje, de VS en Australië een land geworden waarin verschillende culturele groepen naast elkaar leven. Er zijn landen die al veel verder zijn op die weg, zoals Brazilië, en landen die een dergelijk proces nog gaan doormaken zoals Japan. Maar er is geen land ter wereld waar het aantal burgers met roots van elders niet gaat toenemen. Het proces gaat maar door. Een gevolg van de technologie niet van beleid. De wereld wordt kleiner en kleiner. Dus fascisme hoort thuis in de vorige eeuw niet in deze. De EU heeft weinig met fascisme te maken. Fascisme hoort bij natiestaten niet bij multilaterale organisaties. En de EU is de grootste meest complexe multilaterale organisatie ter wereld. Men is bezig de spelregels te ontdekken die daarbij horen. Ik ben pro EU maar ben vandaag niet eens gaan stemmen. Volgens mij moet er helemaal geen Europees parlement komen. Volgens mij moeten ministers en regeringsleiders in hun eigen parlement verantwoording afleggen voor hun standpunten binnen de EU-organisatie. Ik vind dat een stuk praktischer dan die verantwoordelijkheid onder te brengen bij het EU-parlement dat een zeer beperkt politiek draagvlak heeft. Ik vind ook dat er nooit meer referenda mogen komen. En de mening van de bevolking inzake de EU vind ik ook niet belangrijk. Immers het kenmerk van een vertegenwoordigende democratie is dat verstandige mensen worden gekozen om goede besluiten te nemen. Dan is het raar om als het echt ingewikkeld wordt de dommere mensen de knoop door te laten hakken. Het VK is nu druk bezig te ontdekken tot welke problemen dat leidt. Kortom volgens mij heb je een slap, weinig steekhoudend verhaal dat vooral gebaseerd is op een ideologie die voor nieuwe problemen, oude oplossingen biedt. Eigenlijk goed vergelijkbaar met de SP.

Geesteman
Geesteman14 mei 2019 - 15:20

De satire lijkt niet meer te stoppen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 15:20

"Naties zijn op basis van de bij hen horende soevereine volken de enige grond voor democratie en recht. " Volstrekte onzin: democratie en recht kunnen binnen elke willekeurige organisatie als leidende beginselen dienen. -

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 15:13

"Dat het aanwijzen van arbeidsmigranten als zondebok gepaard gaat met totale stilte over het feit dat de Europese buitengrenzen de dodelijkste ter wereld zijn, maakt een en ander nog net wat kwalijker." Even vroeg ik me af of ik misschien een ander filmpje had gezien, dus ik heb het nog maar eens bekeken, maar geen woord over arbeidsmigranten en de Europese buitengrenzen. Het FvD wil de EU verlaten na een referendum (dat dan eerst ingevoerd zou moeten worden) en als de meerderheid van de Nederlandse bevolking het daarmee eens is. Als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen dus. Zo lang wil de SP niet wachten. De SP wil socialisme, te beginnen in Nederland De PvdA wil niets anders dan de huidige neo-liberale EU-orde versterken, waarbinnen ze zich de rol toedicht om op te komen voor de economisch zwakkeren, als een soort baan voor het leven. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wie hier nu eigenlijk bezig is om het blazoen van de PvdA ten onrechte op te poetsen. Jeroen Van der Starre is hoofdredacteur van socialisme.never.

Freek3
Freek314 mei 2019 - 15:03

Niks nieuws. De SP had een polenmeldpunt voordat de PVV het had, en Arbeid en Kapitaal uit de begintijd van de SP was al buitengewoon racistisch. Racisme is niet links of rechts het komt bij beiden in de extreme uiteinden veel voor. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sp-begon-in-2005-al-meldpunt-oost-europeanen~b9bdb0a0/

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 mei 2019 - 14:30

Als we de lijn van dit artikel doortrekken, blijft er geen enkele 'linkse' partij meer over, behalve wellicht de PvdD. Zou ik lid zijn van de SP, ik hoor dan de vraag aan het bestuur te stellen wat er is veranderd binnen de partijtop in de wijze waarop de SP zich meer nationalistisch richt op met name de inwoners van Nederland en minder op de internationale solidariteit. En vooral: waarom. Daar hoort open en eerlijk over gecommuniceerd te worden. In de laatste zin spreekt de schrijver op de PvdA als een partij die ten onrechte de kans krijgt 'zijn blazoen op te poetsen'. Ten onrecht, dus in feite afgedaan als behorend tot dat z.g. linkse blok. Van GroenLinks (o.a. geworteld in communisme en pacifisme) kan gemakkelijk gesteld worden dat de feitelijke opstellingen sinds Halsema nu niet direct links en pacifistisch genoemd mogen worden. D66 is duidelijk een liberale partij, met neoliberale trekjes. Dus moeilijk links te noemen, op sociaal gebied. De CU. Wellicht deels, DENK, ook deels. Blijft over de PvdD. Wellicht heeft die nog de meeste trekken van een traditionele linkse partij, maar de kern van haar bestaan ligt met name op het terrein van dieren en milieu, overigens ook linkse kenmerken, lijkt mij. Zeg het maar... Of is 'links' nu echt verdwenen van het politieke toneel? En hoe zal met name de SP zich de komende tijd, na de a.s. verkiezingen, zich gaan opstellen en hoe zullen de leden daarop gaan reageren?

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt14 mei 2019 - 15:11

Willem, de laatste zin van jouw stukje, die vraag interesseert mij ook. De uitslag van die a.s. verkiezingen minder, wat mij betreft valt er niets te kiezen. Dus ik zal de moeite niet nemen.

Dehnus
Dehnus14 mei 2019 - 15:12

Hebben die nu al excuses aangeboden aan mevr. Simons? Of zijn ze nog steeds lekker racistisch veganistisch?! Ja want de groene partij en vielen altijd al lekker bij de neo Nazis die dat als onderdeel zien van hun raciale theorietjes. Of die keer dat ze de mars tegen racisme opbliezen om een wit voetje te halen bij extreem rechts. Of die keer dat ze extreem rechts niet uitsluiten omdat meneer Cliteur zo'n met diertjes befaamde man is? Maar goed, hun aanhang, zoals jij hier boven ook, maar blijven claimen dat ze links zijn, in plaats van lekker privilege gecentreerd.. als goede veganisten die denken de waarheid in pacht te hebben.

Mark Huysman
Mark Huysman14 mei 2019 - 16:00

Ik deel de kritiek in bovenstaand artikel grotendeels. Toch denk ik dat er geen andere keus is dan SP stemmen. De PvdA staat aan de kant van het grote kapitaal, GL is een onbetrouwbare semi-liberale partij en de PvdD slaat nog geen deuk in een pakje boter. De SP is in mijn ogen de enige arbeiderspartij die wat tegenwicht biedt tegen de almacht van de vrije markt en de grote concerns. De beste lijn voor socialisten lijkt mij: aan de ene kant SP stemmen, aan de andere kant de nationalistische koers kritiseren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2019 - 19:29

Eens met Mark en Willem. Niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, want dat 'handen af van onze rijken' gedachtegoed moet zsm de deur uit

Simon de Waal
Simon de Waal14 mei 2019 - 14:09

Pijnlijk, maar juiste analyse in de bijlage. Overweeg serieus een "proteststem" op GroenLinks. Sociaal economisch ben ik geen milimeter opgeschoven, eerder linkser geworden. Des te opmerkelijker dat ik dan overtuigend op GroenLinks uitkom In de Europese kieswijzers. Dat is me landelijk Al jaren niet meer gelukt. De koers van GroenLinks is gewoon veel te liberaal. De punten rond om internationalisme spelen vooral bij de Europese verkiezingen, en die komen dan ook naar voren in mijn kieswijzer. Daar blijkt uit dat zowel de SP en de Partij voor de Dieren op dit moment een te nationalistische koers varen. Sociaal economisch ben ik nog een die hard SP'er, op de SP stemmen omdat ik lid ben of bij gebrek aan beter is misschien niet de juiste optie voor mij. Ik blijf zeker lid van de SP Tot na de Europese verkiezingen en de hopelijk kritische analyse die daaruit volgt. Als er meer SP stemmers en leden uiteindelijk GroenLinks gaan stemmen, dan hoop ik dat de SP nu echt wakker wordt. We moeten weer gewoon gaan doen wat in ons beginselprogramma staat. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit' Achter die kernwaarden sta ik nog steeds 100% Daar hoort echter geen nationalistische agenda bij, ik hoop dat De SP stopt Met nationalistische filmpjes op de man en stop met nationalistische leuzen als "Laat Brussel niet de baas spelen". Behalve dat het super irritant nationalistisch is, Is het feitelijk ook nog eens onjuist. Niet Brussel speelt de baas, maar het kapitaal en het kapitalistische systeem. Dat vergt een internationalistische analyse en oplossing.

5 Reacties
Elias Unique
Elias Unique14 mei 2019 - 15:09

U wenst een complete omwenteling van het systeem? Daar is in de EU nauwelijks draagvlak voor. Uw streven naar solidariteit is te prijzen, maar is weinig wederkerig. Uw oost-europeaanse kameraden nemen lachend uw werk over. U kiest voor gelijkwaardigheid op het welvaartsniveau van pakweg Polen of Bulgarije. Niet vreemd dat maar weinigen meegaan in dat standpunt. De EU betekent nu eenmaal vrij verkeer van personen, producten/diensten én kapitaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 15:16

De SP wil niets anders dan socialisme, te beginnen in Nederland.

Klaas Punt
Klaas Punt14 mei 2019 - 15:20

Vreemd verhaal Simon. Het is wel degelijk de Brusselse congsie die het kapitaal en het kapitalistische systeem bedienen. Of ben je da laatste boodschap van jouw bank vergeten waarin die aankondigde dat ze na invoering van de nieuwste wet, anderen inzage in jouw bankgegevens mogen geven, uiteraard na jouw toestemming. Maar of er gebruik gemaakt wordt van deze faciliteit blijft voor je verborgen. Dat zal jij wel niet willen weten maar ik wel. Geen enkele mogelijkheid om te checken of je ooit toestemming gegeven hebt, bijv. op dezelfde wijze als de cookies, geen mogelijkheid om te volgen wie er gebruik van maakt. En dat is echt door Brussel, die EU dus, ingevoerd.

Satya
Satya14 mei 2019 - 17:32

HM van der Meulen 14 mei 2019 at 17:16 De SP wil niets anders dan socialisme, te beginnen in Nederland. Waar blijkt dat uit? Uit het ondersteunen van de misselijk makende vluchtelingen deals? Uit het afgeven op arbeidsmigratie? Ze horen zich te richten op socialisme, niet nationalisme. Nep socialisten, ze zijn terug bij hun xenofobische begintijd. "Jan Marijnissen (Vrij Nederland, 17 juni 1995): “Om eerlijk te zijn: ik ben er trots op dat wij ver voor Bolkestein, maar dan ook heel erg ver voor Bolkestein, dit onderwerp op de agenda hebben gezet. We zijn geweken, terwijl we hadden moeten doorzetten.” Emile Roemer (in zijn allereerste persconferentie, 5 maart 2010): “Wilders is iemand die de wind mee heeft omdat hij een aantal problemen die onder mensen leven goed weet te verwoorden. Daar moeten wij open voor staan. Daar moeten wij heel voorzichtig mee omgaan. Die zijn problemen die de SP ook al lang – en eigenlijk vér voor Geert Wilders – benoemd heeft.” Nee, socialisme kan niet nationalistisch zijn, dan wordt het werkelijk eng voor vrijheid en gelijkheid.

OlavM
OlavM14 mei 2019 - 19:30

@ Satya: [.....socialisme kan niet nationalistisch zijn.....] Daar stip je een fundamenteel punt aan. Onbegrijpelijk dat de SP zo'n eng-nationalistische koers vaart, wederom met dit "satirische" filmpje over "Hans Brusselmans". Dat de huidige EU als instrument ten behoeve van de belangen van grote concerns moet worden bekritiseerd is juist, maar daartegenover moet direct een positief verhaal over internationale samenwerking op sociaal gebied komen te staan. En dat ontbreekt. De SP gaat m.i. met dit verkiezingsfimpje enorm de mist in. De kortzichtigheid bij de leiding is nog veel groter dan ik al dacht. (Ik ben daarom afgehaakt). Ik hoef natuurlijk niet nader uit te leggen dat ik fel tegenstander van FvD ben, maar ik moet toegeven: hun EU-verkiezingsfimpje is qua communicatie eindeloos veel slimmer gedaan. Een positief getoonzet historisch verhaal (waarop inhoudelijk uiteraard veel af te dingen valt), die past bij de eigen identiteit. Zo heb ik ook jaren geleden een verkiezingsspot van de PVV (met Wilders en Agema in een roeibootje met Hollands landschap op de achtergrond) vakmatig kunnen waarderen. (Hun huidige EU-spot is daarentegen bagger: alleen maar haat en verdeeldheid zaaien door Wilders).

Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 13:51

Het aloude truukje : ben je antikosmopolitisch dan ben je een fascist. Gaaaaaap

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 mei 2019 - 15:41

En dat roept hij dan ook nog eens zonder concrete voorbeelden te noemen. Maar ja, de kracht van de herhaling. Als je maar vaak genoeg roept dat de SP extreem rechts is, dan gaan mensen het zelf wel geloven. Werkt vrijwel altijd die tactiek.

Paul250371
Paul25037115 mei 2019 - 12:34

Keilstra Het aloude truukje : ben je antikosmopolitisch dan ben je een fascist. Gaaaaaap Nee dat is jouw trucje. Net zoals het weglullen van een terechte Godwin.