Joop

De mythe van Syrische beschietingen op Israël vanaf de Golan

  •  
15-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2757 keer bekeken
  •  
16009054925_d271d47563_3k

© cc-foto: Joachim Tüns

Jeannette Gabay (Marketing and Communications Officer bij de lobbyorganisatie Thinc) herhaalt in het ND de mythe dat Israël de Golanhoogten nodig heeft omdat Syrië voortdurend Israël beschoot. Hieronder nuanceer ik haar stelling.

Na de oorlog van 1948 maakte men een gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Israël en Syrië. Deze DMZ werd door VN-waarnemers (UNTSO) gemonitord.

De Israëlische minister van defensie Moshe Dayan vertelde dat Israël meer dan 80% van de botsingen veroorzaakte. Israël stuurde gepantserde tractors in de DMZ om beschietingen te provoceren en via geweld ‘gebied te veroveren en het vast te houden totdat de vijand wanhoopt en het aan ons geeft.’

In zijn boek ‘The Golan Heights’, schrijft Yigal Kipnis dat Israël de wapenstilstand op meer manieren schond: het bouwde nederzettingen in de DMZ; verdreef Arabieren en vernietigde hun dorpen; bebouwde privé-land van Arabieren; voerde politionele acties uit in Arabische dorpen; gebruikte de DMZ om aanvallen op Syrië uit te voeren; begon grote projecten, zoals het afwateren van het Hula-meer en pompte water uit de Jordaan en Kinneret. 

In de Israëlische nederzettingen, schrijft Kipnis, waren geen burgers maar soldaten, juist om DMZ te bemachtigen. Hij concludeert: ‘Syrië wenste noch een frontale confrontatie met Israël, noch grensgevechten. Haar reacties op Israëlische acties waren minimaal en beperkten zich tot wat nodig was om de nationale eer te behouden en haar imago, of beter gezegd de eer van haar leiders in de Arabische wereld te behouden zonder gevaar voor een groter conflict.’

De Nederlandse kolonel Jan Mühren was VN-waarnemer en schetst in zijn boek ‘Verscheurd land’ hetzelfde: 

‘Over de al in 1950 begonnen incidenten in de drie DMZ's stelt de bekende Britse Midden-Oostenjournalist Patrick Seale: “Israël was vastbesloten ze in bezit te krijgen. Men stuurde soldaten vermomd als landbouwers naar binnen om ze te bezetten. Die acties trokken Syrisch vuur, wat Israël een reden gaf om terug te slaan. Met andere woorden, als Syrië trachtte te voorkomen dat Israël daar terreinwinst boekte, volgde prompt vergelding.” Seale noemt enkele voorbeelden van deze creeping annexation door Israël. Bij de erop volgende Israëlische vergeldingsacties vielen vele Syrische slachtoffers. ... Niet op de hoogte van deze voorgeschiedenis namen VN-collega's en ik het jaar voor de Zesdaagse Oorlog identieke illegale acties van de Israëliërs waar.’

Ook de Noorse UNTSO-commandant Odd Bull schrijft in zijn boek: 

‘De status quo werd voortdurend door Israël in haar voordeel veranderd... In de loop van de tijd verdwenen alle Arabische dorpen. In de zuidelijke sector werden de Arabieren met geweld belet om enige teelt te doen…. Ik stel me voor dat een aantal van de verdrevene Arabieren zich ergens op de Golanhoogten vestigden en dat hun kinderen hebben gezien hoe het land dat al honderden jaren in hun familie was, werd bebouwd door Israëlische boeren. Van tijd tot tijd openden ze het vuur op deze boeren...Ik kon het niet helpen te denken dat Noorse boeren in vergelijkbare omstandigheden vrijwel zeker op dezelfde manier zouden hebben gehandeld.’

En de Zweedse commandant Carl Von Horn rapporteerde hetzelfde:

‘Eigendom wisselde van eigenaar, steevast in één richting... Helaas ontwikkelden Israëli’s ook de gewoonte om te irrigeren en te ploegen in Arabische landerijen in de buurt... Geleidelijk was het gebied, onder de vuurspugende ogen van de Syriërs een netwerk van Israëlische kanalen en irrigatiekanalen geworden, die grenzen aan en altijd inbreuk maken op Arabisch eigendom. Deze opzettelijke stroperij werd bitter verafschuwd door de Syriërs.’

Hij schrijft dat Israëlische tractoren steeds meer land van de Arabieren bebouwden om alle Arabieren te verdrijven.

En Stephen Green citeert in zijn boek rapporten van de Amerikaanse ambassade in Israël: 

‘Arabieren wilden vooral de situatie in stand houden zoals voorzien in [de VN-wapenbestandovereenkomsten], terwijl Israël consequent probeerde volledige controle te krijgen…De VN was nooit in staat zich te verzetten tegen de agressieve en gewapende Israëlische bezetting en feitelijk controle te houden over dergelijke gebieden... De meeste VN-waarnemers prijzen de Syriërs voor langdurige terughoudendheid, in het zicht van de Israëlische land overname met geweld.’ 

Zelfs als Gabay de waarheid zou spreken, het volkenrecht verbiedt het veroveren van territorium, zonder enige uitzondering. Hoe zou Gabay de volgende vraag beantwoorden: Als Israël de beschietingen begon, heeft Syrië dan recht op Israëlisch territorium? 

Alle landen zijn juridisch verplicht om iets te doen, maar de regeringen verzuimen hun plicht. Dit komt ook omdat onwetende burgers hun regering te weinig aanspreken. Als het publiek fout wordt geïnformeerd, zal er onvoldoende druk op de regeringen zijn. En omdat de media het publiek fout informeren, spelen de media een rol in de bezetting.

cc-foto: Joachim Tüns 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

JaapBo
JaapBo17 okt. 2022 - 15:04

De zionisten en hun medestanders hebben veel mythes gecreëerd om zo het onrecht dat ze de Palestijnen aandoen te verhullen. Lees bijv. "Mythologies without End" van Jerome Slater.

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 14:47

@Sven Stevin [Als het gaat om de identiteit van dit volk is heeft het al een hele lange baard waar het gaat om beweringen over kwaadaardige samenzweringen.] Uitgerekend u bent degene die het naar aanleiding van een feitelijk artikel over de Golan heeft over ‘samenzweringen’ rond de ‘identiteit van dit volk’, daarbij doelend op Joden. Uitgerekend u bent degene die Ticu naar aanleiding van zijn artikel in een tweede bericht beschuldigt van ‘tegen bijbehorende bevolking en haar identiteit gerichte haat’. Uitgerekend u bent degene die op Joop onder wisselende namen steevast suggereert dat mensen met meningen die u niet bevallen verborgen agenda’s hebben en het eigenlijk voorzien hebben op Joden. Uitgerekend u bent degene die consequent probeert Joden angst aan te praten met uw kwaadaardige stemmingmakerij.

Gio Servas
Gio Servas17 okt. 2022 - 8:56

Eigenlijk is het heel simpel. Ben je de VS of 1 van haar bondgenoten, dan mag alles wel en ben je dat niet, dan mag je niets. Dan blijken er wel plotseling mensenrechten te bestaan. Dus zolang Israel een bondgenoot is van de VS, zal haar geen haarbreed iets in de weg gelegd worden.

MartinSijes
MartinSijes16 okt. 2022 - 23:40

Wat een vaag verhaal. Zelfs onduidelijk of het over de periode voor juni 67 gaat. De feiten zijn, dat beide partijen elkaar militair scherp hielden en verloren gebied uit de bestandslijn van 49 probeerden te corrigeren. Al met al zij er ongeveer 20000 bestandsschendingen geweest. De Israeli in de vallei leefden onder de dreiging van de hoog gelegen Syrische posities. De Syriers op de vlakte zullen ook onder een dreiging hebben geleefd van het constante tit for tat. Bij de verovering in 1967 Is de bevolking op de Droezen na verdreven of zelf gevlucht. Dat was nu eenmaal de situatie. Weinig keus in een oorlog. Er waren tragische situaties waarbij Arabische boeren terugkwamen om dolend vee te vinden. De Droezen zijn op een enkel dorp na niet in verzet. Net als de Droezen in Israel zelf. Teon aan het einde van de periode van Hafez al Assad de Goaln zou worden teruuggeven, was ik daar na heel veel aarzeling toch voor. Ik hoopte naief op vrede. Ik verwachtte wel veel problemen voor de Droezen. Maar de vrede kwam niet en alles bleef zoals het was. Ooit zal de Golan wel eens teruggaan. De Golan is qua Joden dun bevolkt en is uitsluitend van militair belang. Maar er zullen steenharde veiligheidsgaranties moeten komen, wil Israel zich daar terugtrekken.

3 Reacties
LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 10:40

Een onzinverhaal, bedoeld om de aandacht af te leiden van wat hier gebeurt: het illegaal bezetten en annexeren van grondgebied van een ander land. In andere gevallen is dat een grote nono die gepaard gaat met allerlei sancties maar bij israel kijken we gewoon de andere kant uit.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 13:03

De Golan is geannexeerd en dus onderdeel Israel verder dienen Druizen gewoon in het leger. De kans dat Syrië de Golan terugkrijgt is nul. Verder is Syrië zwakker dan ooit en is de dictator afhankelijk van Rusland en Iran. Kortom Syrië wordt niets meer de komende 50 jaar. Ik denk eerder dat gebieden in Libanon en Syrië gaan vragen of ze niet bij Israël mogen gaan horen en wat doen de Israël haters dan.

LaBou
LaBou 18 okt. 2022 - 10:29

" Jopie666 17 okt. 2022 - 15:03 De Golan is geannexeerd en dus onderdeel Israel..." De Krim en de Donbass zijn geannexeerd en dus onderdeel van Rusland. Of wacht: Rusland is het kwaad en dan schieten we gelijk in de stress en, Israël is een vriendje en dan doen we of we niets in de gaten hebb3n

BrotherV
BrotherV16 okt. 2022 - 22:09

"iedereen is charlie maar niemand is Palestina"

JaapBo
JaapBo16 okt. 2022 - 18:50

Goed stuk van Mihai! Veel van de geschiedenis van Israël waar veel NL-ers nog in geloven is mythe. Die mythes zijn gemaakt om te verhullen dat Israël een agressieve koloniserende staat is. Lees bijv. "Mythologies without End" van Jerome Slater. Slater is zelf zionist. Hij kraakt wel enorm veel mythes, maar creëert er zelf ook weer een paar links-zionistische.

8 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2022 - 19:07

Bent u een complot denker?

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2022 - 22:09

@Marcus Een beetje stupide vraag. Leg uit waarom JaapBo een complotdenker zou zijn.

JaapBo
JaapBo17 okt. 2022 - 6:37

@Marcus: wat hebben mythes met complotten te maken? Mythes zijn verdraaiingen van feiten of zelfs leugens. Het zionisme heeft natuurlijk enorme behoefte aan mythes om haar misdaden jegens de Palestijnen te verbloemen.

Marcus A.2
Marcus A.217 okt. 2022 - 6:50

@mark Lijkt me evident, meneer gelooft in mythen die zijn gemaakt om te verhullen dat Israël een agressieve koloniserende staat is. Dan is er dus sprake van een complot, nietwaar? Een samenzwering om de mensen te misleiden? Het hele idee dat joden betrokken zijn bij complotten is niet zo nieuw trouwens.

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2022 - 9:48

[Dan is er dus sprake van een complot, nietwaar? Een samenzwering om de mensen te misleiden?] Om feiten te verdraaien en leugens te verzinnen heb je geen complotten nodig. Mythes worden continu gecreëerd door mensen die zichzelf, hun familie, hun land of wie of wat dan ook er beter op te laten staan. In Israël zelf hebben de zogeheten ‘Nieuwe Historici’ veel van de mythes rond Israël (met name de ontstaansgeschiedenis) afgebroken. Eén zo’n mythe was dat de Palestijnen die in 1947/48 verjaagd werden eigenlijk niet verjaagd werden maar vrijwillig vertrokken na oproepen van Arabische leiders. Serieus onderzoek heeft aangetoond dat de die oproepen er helemaal niet geweest zijn en dat mensen wel degelijk verjaagd zijn door (voorlopers van) het Israëlische leger. Een andere mythe was dat Palestina een ‘land zonder volk’ was (voor een ‘volk zonder land’). Ook die mythe is door serieus historisch werk onderuit gehaald. In Palestina leefde wel degelijk een volk. [Het hele idee dat joden betrokken zijn bij complotten is niet zo nieuw trouwens.] Zeer goedkoop. Ook in Israël bestaat zeker sinds het werk van de Nieuwe Historici een besef dat de conventionele geschiedschrijving bezaaid is met mythes. De neiging van de liefhebbers van de staat Israël om critici zwart te maken en van antisemitisme te beschuldigen maakt duidelijk dat serieuze argumenten ontbreken.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 okt. 2022 - 10:11

@Marcus De oorlog van 1967 is minutieus voorbereid. Zeker de complete legertop beschouwde de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 als onafgemaakt werk. Moshe Dayan heeft tot in details uitgelegd hoe de oorlog werd uitgelokt. Na het neerschieten van een straaljager boven Damascus wist men in Syrië zeker dat Israël ging aanvallen en riep de hulp van Egypte in. Het afsluiten van de Tiran Straigths was een verdedigende actie, maar een casus belli voor Israël om een oorlog te beginnen. Door Ze'ev Maoz en andere joodse historici, biografen, ex-ministers beschreven. Dus ja, het was een complot. Dat u daar het hele jodendom bijhaalt is het zoveelste bewijs dat beschuldigingen van antisemitisme door Israël en aanhangers vaak misbruikt wordt om onderzoek verdacht te maken. Dat gaat ten koste van joden bij werkelijk antisemitisme.

LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 10:43

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

JaapBo
JaapBo17 okt. 2022 - 15:02

@Marcus: Ik geloof niet in een complot. Jij bent de complotdenker!

Joop  den Uil
Joop den Uil16 okt. 2022 - 12:44

Als er 1 land in de wereld is die migranten liefdevol heeft opgenomen is het Israel wel. Daar kunnen heel wat andere landen een voorbeeld aan nemen.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 16:57

Wat een rare leugen.

hgroen2
hgroen216 okt. 2022 - 17:35

Alles behalve dat. Veel migranten, ook met joodse achtergrond, worden niet toegelaten vanwege hun landsafkomst [lees afrikaans] De migranten krijgen amper steun. Net als WOII overlevenden aan hun lot worden overgelaten. Nee israel is geen enkel opzicht een voorbeeld voor de vrije westerse wereld.

JaapBo
JaapBo16 okt. 2022 - 18:47

Wat een gotspe! Israël heeft in 1948 5 van de 6 Palestijnen van binnen de Groene Lijn etnisch gezuiverd. Dat is niet liefdevol, maar egoïstisch.

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 0:19

@Den Uil Hasbara zoals hasbara bedoeld is. Is het heldere artikel van Mihai zo pijnlijk? En nee, dat ‘liefdevol opnemen van migranten’ door Israël is geen ‘voorbeeld’. Dat ging namelijk in 1947-1949 gepaard met het hun land uit schoppen van tweederde deel van de Palestijnse bevolking – de etterende wond van de Nakba. En nee, de opvang van migranten was allerminst liefdevol als het om Joden uit het Midden-Oosten en de Balkan ging. Ik krijg de indruk dat u niet op de hoogte bent van wat bekend is geworden als de ‘Yemenite Children Affair’: https://www.edut-amram.org/en/ Wat huidige migranten betreft sluit ik me aan bij de kritische noot die hgroen2 kraakt.

Jopie666
Jopie66616 okt. 2022 - 10:35

Ach deze meneer loopt zo achter de waarheid aan. De inwoners van de Golan hoogte zijn in Israël veel beter af dan in de mislukte staten Libanon en Syrië. Israël is booming over de rest zullen we het maar niet hebben. Syrië was einmal en is een mislukte Noord Korea staat geworden na de mislukte opstand tegen de dictator, maar het gebied in handen Turkije zal nooit meer terugkeren en daar waar de Koerden de baas zijn ook niet. Vanuit de Golan hoogte kan Israël de hoofdstad Damascas bereiken en grote delen Zuid Libanon en Israel zal het gebied nooit meer teruggeven om over de belangrijke rol als watervoorziening maar niet te spreken. Verder is Libanon door het geweld tussen islam en christenen, de proxy war Iran met Hezbollah en de miljoenen Syrische vluchtelingen compleet naar de kloten en zullen christelijke gebieden smeken binnen 10 jaar om bij Israël te mogen horen. Verder is Hezbollah door de oorlog in Syrië verzwakt en worden ze in Syrië keer op keer gebombardeerd door Israël en verliezen ze keer op keer hun beste mensen door bommen opstandelingen en granaten Turkse leger. De oorlog in Syrië gaat nog tientallen jaren duren trouwens.

9 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 okt. 2022 - 12:44

Wat niet helemaal duidelijk is, is wat uw wereldvisie - meestal gedrenkt in bloed, bommen en granaten en niet alleen hier - te maken heeft met argumenten pro of contra historische gebeurtenissen die een rol spelen bij onderhandelingen tussen Israël en zijn buurlanden.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 12:55

Wat een off topic gezwatel.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:49

"Ach deze meneer loopt zo achter de waarheid aan. De inwoners van de Golan hoogte zijn in Israël veel beter af dan in de mislukte staten Libanon en Syrië. " Als dat al waar zou zijn, (Je geeft er geen enkel bewijs voor) dan is die keuze nog altijd aan de bewoners. En niet de illegale bezetter.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2022 - 15:15

@volrin "Als dat al waar zou zijn, (Je geeft er geen enkel bewijs voor)" Israel komt uit zo ongeveer alle statistieken beter uit de verf dan de omliggende landen. Dat lijkt mij een feit van algemene bekendheid, vreemd dat je daar een vraagteken bij zet.

hgroen2
hgroen216 okt. 2022 - 17:37

je vergeet even wie die situatie gecreerd heeft. Israel en westerse mogendheden. Vele arabische landen ontplooiden democratische initiatieven na WOII> Dit alles is hardhandig de kop ingedrukt door t Westen met hulp van Israel. Wij hebben ons eigen terrorisme gekweekt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 okt. 2022 - 21:19

@jopie - 'De inwoners van de Golan hoogte zijn in Israël veel beter af dan in de mislukte staten Libanon en Syrië. ' Voor de zekerheid heeft Israël maar achterwege gelaten aan de oorspronkelijke bewoners te vragen of ze niet liever bij Israël wilden horen, in plaats van bij een van die mislukte staten. Dat soort mensen begrijpt toch niet waar hun werkelijke belangen liggen. Het is voor zo'n simpele Arabier niet te bevatten dat het voor hem veel beter is als een Israëliër op zijn grond woont, zijn akkertje bebouwt en en dat bevloeit met water dat van hem is gestolen.

Jopie666
Jopie66616 okt. 2022 - 21:31

De geschiedenis van de mensheid is geschreven in bloed. Dat is gewoon een feit. Verder wen er maar aan dat Europa fors gaat herbewapenen, haar zware wapenindustrie gaat opbouwen en daardoor waarschijnlijk qua wapens en legers weer dominant kan worden in de wereld. Verder willen de conservatieve krachten in de Islam ons gewoon vernietigen dan wel ons veroveren en bekeren. Ook dat is een feit. Zijn jullie de Isis aanslagen al vergeten in Europa? Europa is het niet altijd eens met Israel, maar in geval van een grote oorlog zal bijna elk Europees land Israel militair steunen. Ook dat is een feit en wen daar maar aan. Welkom in de echte wereld.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2022 - 22:42

[Israel komt uit zo ongeveer alle statistieken beter uit de verf dan de omliggende landen.] Israël scoort vooral goed op gebied van illegaal bezetten, illegaal koloniseren, apartheid en etnische zuiveringen. Vind je dat dat een extra aanbeveling voor de illegale annexatie van de Golanhoogvlakte?

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 0:31

@Jopie666 [De inwoners van de Golan hoogte zijn in Israël veel beter af dan in de mislukte staten Libanon en Syrië.] Aldus het handboek Koloniaal Bestuur. U bent helaas een eeuw te laat geboren. Zullen we het aan de bewoners zelf overlaten wat het beste voor hen is? [Israel zal het gebied nooit meer teruggeven] Het zal wel moeten, tenzij het natuurlijk het ‘conflict’ in stand wil houden.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2022 - 9:14

Dat de golan hoogte van groot strategisch belang is is natuurlijk de reden voor Israël s aanwezigheid daar. Rationeel gezien heel begrijpelijk voor een land dat van alle kanten bedreigd is.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 11:50

Het land bedreigd zelf. Niet de boel omdraaien.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 okt. 2022 - 12:50

Ze’ev Maoz: “Israel’s war experience is a story of folly, reckessness and self-made traps. None of Israel’s war with the possible exception of the 1948 War of independence was what Israel refers to as a war of necessity. They were all wars of choice or folly.” (Maov, Ze'ev, “The Holy Land: A Critical Analysis of Israel’s National Security and Foreign Policy”, p. 551) Ze'ev Maoz was directeur opleidingen bij de militaire academie in Israël.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:51

"Rationeel gezien heel begrijpelijk voor een land dat van alle kanten bedreigd is." Behalve dat: A. Israel met de meeste landen de banden verbeterd heeft en dus helemaal niet meer zo bedreigd wordt. En B. Bekangrijker, het gewoon in strijd is met het internationaal (oorlogs)recht is.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2022 - 15:17

@volrin Wat a betreft, het lijkt me bekend en evident dat de relatie met Syrië, en Iran daar vlak achter helemaal verbeterd is. Integendeel.

FYM
FYM16 okt. 2022 - 8:33

Zoals gebruikelijk in deze materie wordt er weer op de man gespeeld en er van alles bijgehaald zoals hullie zijn erger. Iemand nog iets te melden over de inhoud en juistheid van het artikel?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 13:38

hasbaristen zijn gespecialiseerd in drogredenaties en offtopic gaan.

Greendutch
Greendutch16 okt. 2022 - 7:37

hoewel menig documentaire gezien die bovenstaand beeld bevestigen vind ik de situatie daar te moeilijk om iets van te zeggen, vandaar reactie op laatste alinea: meerderheid arabische landen zijn m.i. niet ingericht op democratische waarden. conservatief religieus is niet gebaat bij vrije onafhankelijke pers die manco’s v.d. -theocratisch- autoritaire wetgeving blootlegt. aanwezige pers mag alleen in lijn met en/of met goedkeuring van regering schrijven. die landen [lees machthebbers] zijn niet voor welzijn v.d. bevolking. zij -net als dictators- zijn alleen bezig met eigenbelang. regime houdt mensen arm religie houdt ze dom. in die lijn is de opkomst en toename van conservatief -vaak extreem- rechts in vrije, democratische landen een grote zorg want > neemt vrije mening + vrije pers + mensenrechten af. de angst bij autoritaire regimes om hun macht te verliezen als het volk vrijheden krijgt is groot. Poetins [vriend van Syrische Assad] oorlog maakt duidelijk dat wij hierom Oekraïne/Oekraïners moeten blijven steunen: zij verdedigen ook onze vrijheid. daarom ben ik blij dat de EU als 1 groot blok i.s.m. VS, VK, UN, Canada e.a. (nog) vrije landen, onze verworvenheden verdedigd en beschermd.

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2022 - 22:45

De schrijver heeft er volkomen gelijk in Israël dat ook op dit punt het internationale recht voortdurend schendt.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 20:49

Met feiten zul je fascisten nooit overtuigen.

Bouwman2
Bouwman215 okt. 2022 - 20:21

Hoe dan ook, een mens is beter af in de joodse staat dan in het Syrië van terroristen als Poetin, Kamenei en Assad.

7 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:36

Een mens is ook beter af dood, dan continue gemarteld te worden. Zullen we iedereen dan maar doden? Wat een knullige relativeringsdrogredennatie.

Jopie666
Jopie66616 okt. 2022 - 10:38

Klopt want Rusland, Syrië en Iran schieten op grote schaal met scherpschutters op burgers en van vrijheid moeten ze ook weinig hebben.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 11:51

Dat ligt er maar net aan, voor Palestijnen gaat dat echt niet op.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 okt. 2022 - 11:51

Palestijnen zijn geen mensen ??

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 12:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2022 - 15:29

"Hoe dan ook, een mens is beter af in de joodse staat dan in het Syrië van terroristen als Poetin, Kamenei en Assad. " Of uit Palestina, getuige onder meer de berichten over uit palestijns gebied naar Israël gevluchte homoseksuelen. https://nos.nl/artikel/2447530-afschuw-over-moord-en-onthoofding-palestijnse-homoseksuele-man

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 0:39

@Bouwman2 Zullen we het aan de rechtmatige bevolking overlaten om te bepalen wat het beste voor haar is, in plaats van te verkondigen dat ze het beste onder Israëlische bezetting kan blijven leven?

Ivan61
Ivan6115 okt. 2022 - 20:00

Met alle respect maar wat is het doel van deze artikel? Eenzijdige weergave van de geschiedenis is altijd makkelijk scoren en heeft weinig met heden te maken. De staat Israel gaat niet weg en er moet een oplossing gevonden worden voor welzijn voor de mensen daar.

12 Reacties
LaBou
LaBou 16 okt. 2022 - 11:11

Die oplossing is er ook maar daar willen de hardliners, zowel daar als hier, niet aan.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 11:51

Geen rechtvaardigheid geen vrede.

Ivan61
Ivan6116 okt. 2022 - 12:10

LeBau en Oproepkraaier, Dat waren jullie kreten, nu nog inhoudelijke reacties graag.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 okt. 2022 - 12:16

Oplossingen worden in de weg gestaan door mythes die het argument van ''verdedigbare grenzen'' moeten onderbouwen. Netanyahu kwam daar zelfs mee aandragen toen dat bij een voorstel van Obama de grenzen van 1967 niet eens geëist werden: Benjamin Netanyahu's Bizarre Response to Obama’s Proposal for Negotiations With Palestinians https://www.thedailybeast.com/benjamin-netanyahus-bizarre-response-to-obamas-proposal-for-negotiations-with-palestinians

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 13:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:54

@Ivan "LeBau en Oproepkraaier, Dat waren jullie kreten, nu nog inhoudelijke reacties graag." Jouw oorsponkelijke bericht is ook niets meer dan een verzameling loze kreten zonder constructieve of anderzijds inhoudelijke repliek

LaBou
LaBou 16 okt. 2022 - 16:20

Als ivan het nieuws niet volgt kan hij inderdaad niet weten wat die oplossing is. Maar eigenlijk heb ik het idee dat hij op de koers van die genoemde hardliners (zoals bijv. het cidi) vaart: niets willen weten van wat voor oplossing dan ook met uitzondering van die ene: weg met al die palestijnen uit Israël, incl. de bezette gebieden.

Ivan61
Ivan6116 okt. 2022 - 17:13

Volrin en LaBou, Ik schreef : De staat Israel gaat niet weg en er moet een oplossing gevonden worden voor welzijn voor de mensen daar. Misschien hebben jullie een oplossing ik niet. Ik loop nu 61 jaar op deze Aarde en deze conflict is ouder dan ik. LaBou jij projecteert jouw diepe wensen naar mij toe. Palestijnen moeten gebieden terug krijgen als dat aan mij ligt. Maar hoe?

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2022 - 22:25

Ivan De oplossing was twee staten met een gedeelde hoofdstad maar Israël heeft die oplossing onmogelijk gemaakt door Palestijns gebied vol te bouwen met illegale kolonies. Daarom is er nog maar één oplossing over: een democratische staat in het hele gebied tussen de rivier en de zee met gelijke rechten voor alle inwoners. Het alternatief is eeuwige apartheid, onderdrukking en bezetting. Dat zal niet vanzelf gerealiseerd worden omdat Israël natuurlijk geen democratie wenst en daarom is het belangrijk de druk op dat land op te voeren. BDS is een belangrijk middel.

Ivan61
Ivan6117 okt. 2022 - 8:02

Mark, Jij weet net zo goed als ik dat VS en VN dat willen niet oplossen. Israel heeft vrije brief en dat moet afgepakt worden. Voorlopig zie ik dat niet gebeuren en jij?

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2022 - 10:03

Ivan, Het grootste probleem (ook binnen de VN-veiligheidsraad) is de VS. Die wil inderdaad Israël de vrije hand blijven geven. De Europese landen volgen de VS hierin. Gaat dat ooit veranderen? Dat ligt aan de internationale krachtsverhoudingen en de verhoudingen binnen de diverse landen. Ook de Apartheid in Zuid-Afrika werd lange tijd gesteund of getolereerd door Westerse landen. Onder druk van de publieke opinie (en natuurlijk door het aanhoudend verzet van de zwarte bevolking) sloeg dat op zeker moment om. Dat moet ook gebeuren met Israël. Wanneer dat gebeurt valt natuurlijk niet te voorspellen.

Ivan61
Ivan6117 okt. 2022 - 11:55

Mark, Niet zo lang geleden is een journaliste afgemaakt en er gebeurde niks. Klein beetje ophef en wij gingen door. Dat gebeurt jaren lang en dan durft men over mensenrechten te praten. Heb jij dat gezien? https://fennecfootball.com/le-legendaire-eric-cantona-auteur-dun-geste-magnifique-envers-la-palestine-photo/

Sven Stevin
Sven Stevin15 okt. 2022 - 18:49

Ticu is een van die mensen met een obsessie gericht tegen Israël die geen andere verklaring kent dan die van een tegen bijbehorende bevolking en haar identiteit gerichte haat.

16 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 20:44

Gefeliciteerd met de jijbak van de dag. Totaal inhoudsloze reactie, puur op de man spelend, niets inhoudelijks. Bah.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:01

"die van een tegen bijbehorende bevolking en haar identiteit gerichte haat." Ik kan me geen andere reden voorstellen waarom rechtse mensen Israel steunen, anders dan dat de fascistische Israëlische schurkenstaat dagelijks onschuldige moslims vermoord.

Zandb
Zandb16 okt. 2022 - 6:31

Sven Dat is wel een heel goedkope maar vooral kwaadaardige manier waarop u de feiten die Ticu aandraagt in een kwaad daglicht stelt.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:37

Behalve dat: A. Hij helemaal geen haat uit tegen Joden of bewoners van Israël. Dus dat is een bedrieglijke stropop. B. Je 0,0 inhoudelijke kritiek geeft op de punten die hij maakt. En je reactie dus niets meer is dan een wanhopige poging de boel weg te wuiven.

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 9:45

@kraaier 'Ik kan me geen andere reden voorstellen waarom rechtse mensen Israel steunen, anders dan dat de fascistische Israëlische schurkenstaat dagelijks onschuldige moslims vermoord.' Ik kan me ook wel een reden bedenken waarom jij altijd als door een wesp gestoken reageert als ik Islamitische Staat 'islamitisch' noem.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout16 okt. 2022 - 10:13

@Oproerkraaier ` waarom rechtse mensen Israel steunen....' Omdat rechts een fascinatie heeft voor fascisme in het algemeen. Simpele oplossingen voor complexe problemen. Ook hier.

Jopie666
Jopie66616 okt. 2022 - 10:40

Oproerkraaier ik ben lid linkse partij en ik steun Israël en ik ben niet de enige hoor.

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 10:59

@volrin 'A. Hij helemaal geen haat uit tegen Joden of bewoners van Israël. Dus dat is een bedrieglijke stropop.' Nee.. natuurlijk niet, het is '''anti-zionisme''' .

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 14:52

geenprobleem heeft weer een stompzinnige jijbak.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:57

@GeenProbleem "@volrin 'A. Hij helemaal geen haat uit tegen Joden of bewoners van Israël. Dus dat is een bedrieglijke stropop.' Nee.. natuurlijk niet, het is '''anti-zionisme" Dat jij blijkbaar net als het CIDI geen onderscheid kent tussen kritiek op de acties van Israël en haat tegen Joden, is jouw probleem.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 15:21

geen probleem antizionisme is antifascisme. Het is bekend dat jij dat niet bent.

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 15:41

@volrin 'Dat jij blijkbaar net als het CIDI geen onderscheid kent tussen kritiek op de acties van Israël en haat tegen Joden, is jouw probleem.' Ik heb niks te maken met die clowns van het CIDI, dat is een dom propaganda clubje. Waar ik me wel aan stoor is dat anti-zionisme vaak gewoon anti-semitisme blijkt te zijn met een heel dun laagje 'anti-zionisme' er overheen.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 17:01

geen probleem, ik zeg alleen dat je Daesh niet de eer moet gunnen ze is te noemen maar het lijkt erop dat je te dom bent om dat te snappen. Verder is je opmerking weer eens een afleiding van het onderwerp: De leugens van de zionistische schurkenstaat.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2022 - 22:35

@GeenProbleem Je beschuldigt Ticu van antisemitisme. Het zou je sieren als je probeert dat hard te maken. Je opmerking dat “anti-zionisme vaak gewoon anti-semitisme blijkt te zijn met een heel dun laagje 'anti-zionisme' er overheen”, voldoet natuurlijk niet. Waaruit blijkt dat dit bij Ticu het geval is?

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 0:53

@Sven Stevin Tsjonge, welke naam u ook gebruikt, u blijft maar obsessief gif naar de boodschapper spugen als de boodschap u niet bevalt. Wat een ontstellende armoede en kwaadaardigheid.

Lopez
Lopez17 okt. 2022 - 0:54

@GeenProbleem [Nee.. natuurlijk niet, het is '''anti-zionisme'''.] Eeeh… Wat is anti-zionisme? Het artikel over de Golan? Raakt u niet wat ver van huis?

Peace ....
Peace ....15 okt. 2022 - 18:34

Over de beschietingen vanuit Syrie op Israel is zo ontzettend veel bewijsmateriaal en beschrijvingen dat je echt niet kunt spreken over een mythe. Waarom zou je eigenlijk.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 20:46

Jij blaat, Ticu geeft de feiten.

Sven Stevin
Sven Stevin15 okt. 2022 - 20:51

Als het gaat om de identiteit van dit volk is heeft het al een hele lange baard waar het gaat om beweringen over kwaadaardige samenzweringen.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:40

@Sven "Als het gaat om de identiteit van dit volk is heeft het al een hele lange baard waar het gaat om beweringen over kwaadaardige samenzweringen." Behalve dat nergens in dit artikel de schuld bij het volk wordt gelegd en dit dus een transparante en wanhopige poging is de feiten te verhullen met een onjuiste beschuldiging van antisemitisme.

oproerkraaier
oproerkraaier16 okt. 2022 - 11:56

de antisemitisme kaart wordt weer getrokken door personen die het misdadige en fascistische Israel steunen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 okt. 2022 - 16:15

Dat klopt natuurlijk Peace. Ticu komt met meningen van anderen. Moeilijk feiten te noemen. Alleen de gemiddelde antisemiet zal het kunnen bekoren.

KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 18:21

Om met de Golanhoogte, als een single topic, de bezettingen verder onder 'vuur' te nemen is wel wat simplistisch. De geschiedenis van oorlogen sinds 1948, en de telkens op venietiging van Israel mislukte aanvallen, verklaart een hoop over de huidige situatie, zonder dat bezettingen als zodanig verre van te legitimeren zijn.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 20:47

Meteen op de volle automatische piloot qua leugens.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:01

Noem eens de aanvallen op Israel?

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:42

" verklaart een hoop over de huidige situatie, zonder dat bezettingen als zodanig verre van te legitimeren zijn. " Dat is nogal tegenstrijdig.

Mokker
Mokker15 okt. 2022 - 18:07

Dat Israel er haar voordeel mee deed toen de oorlog in haar voordeel verliep mag zo zijn, maar de Arabische coalitie in 1948 had toch heus het doel de Joodse staat van de kaart de vegen, en is dus niet zo onschuldig als onze huisfilosoof lijkt te willen suggereren.

3 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 8:43

"maar de Arabische coalitie in 1948 had toch heus het doel de Joodse staat van de kaart de vegen, en is dus niet zo onschuldig als onze huisfilosoof lijkt te willen suggereren." Waar suggereert de auteur iets anders? Citeer dat eens.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2022 - 10:01

De Arabische coalitie kwam pas in actie toen al bijna 400.000 Palestijnen uit hun dorpen en van hun land verjaagd waren. Uiteindelijk zijn er zo’n driekwart miljoen Palestijnen verjaagd. Zonder Arabisch ingrijpen was dit aantal nog veel groter geweest.

Mokker
Mokker16 okt. 2022 - 17:34

@Thomas Wat is het doel van dit stuk anders dan zagen aan de legitimiteit van de aanwezigheid van Israel op de Golanhoogte?