Joop

De Multatuli-leesclub

  •    •  
13-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Portret_van_de_schrijver_Multatuli_(cropped)

© Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli

Aflevering 1 van een reeks waarin alle werken van Multatuli behandeld worden
– Zal ik beginnen? Dan wil ik zeggen dat ik me erg verheug op de komende anderhalf jaar.
– Dank je wel. Ik ook.
– Nee, echt. Ik vind dat een geweldig vooruitzicht, dat we de komende 70 weken of zo met elkaar de Volledige Werken van Multatuli gaan lezen. Je komt daar toch anders niet aan toe, ook al staan die werken al jaren in mijn kast. En nu ook gratis online.
– Precies. Lezen is leuker met vrienden. Het is denk ik de reden dat je overal leesclubs vindt: mensen houden elkaar aan het lezen. Ze zitten niet meer, zoals in Multatuli’s tijd, met een boek onder een lamp te lezen.
– Al werd er toen ook veel voorgelezen, en was Multatuli ook bekend om zijn toespraken. Je brengt met zo’n club juist ook die gezelligheid terug in de letteren. Proost!
– Proost. En over anderhalf jaar, in maart 2020 hebben we alles van de grote negentiende-eeuwer gelezen: de romans, de  Ideeën,  de brieven, de pamfletten. Er schijnt in de loop van de tijd nog een website te komen met dingen die niet in de  Volledige Werken  staan, om de 200e verjaardag van Eduard Douwes Dekker te vieren, in maart 2020. Die nieuwe dingen gaan we natuurlijk ook lezen.
– Lekker! En dan beginnen we natuurlijk bij deel 1  om door te stomen naar deel 25?
– Ik wilde voorstellen dat we het werk chronologisch lezen. Dat wil zeggen dat we volgende week beginnen met deel 8 , waarin allerlei documenten en brieven uit de eerste 26 jaar van Multatuli’s leven zijn opgenomen.
– Ja, wat een goeie port is dit, zeg. En die kaasblokjes zijn er ook heel smakelijk bij.
– Maar lijkt jullie dat een goed idee, die chronologische aanpak?
– Ach ja, waarom niet. Dan hebben we ook een aanloopje naar  Max Havelaar , natuurlijk. Die port heb ik trouwens gekocht bij een goede wijnhandelaar, gewoon hier om de hoek.
– Bovendien: in deel 1 begint de correspondentie van Douwes Dekker aan Tine, en die is eigenlijk vanaf de eerste brief meteen de moeite waard. Als je geïnteresseerd bent in stijl, tenminste. En dat ben ik.
– Vandaar dat we jou hebben uitgenodigd. Het is een beetje gek om een taalkundige in zo’n leesclubje te hebben, maar wie weet wat het oplevert.
– Nou, bedankt. Ik ken mijn plaats.
– Hoe heet u eigenlijk?
– Ik heb mezelf voorgenomen me vooral te richten op wat ik altijd heb beschouwd als het centrale thema in Multatuli’s werk: wat betekent het om mens te zijn? En hoe ben je een goed mens?
– Waarbij hij zichzelf als lichtend voorbeeld zag.
– Dat zit volgens mij op een interessante manier anders in elkaar. Maar daarover gaan we dus volgende week verder. Zaterdag, zelfde plaats, zelfde tijd. En we hebben hopelijk allemaal deel 8 gelezen.
– Als jij dan weer zulke port meeneemt!
Dit artikel verscheen eerder op Neerlandistiek
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2018 - 8:36

Multatuli is al voor zoveel morele karretjes gespannen dat het echt niet zo vreemd is dat er weer van die nu elektrische wagentjes voorrijden. Multatuli is natuurlijk op zijn plaats in een taalgebied waar moralisme het cement van de samenleving vormt. Multatuli is dus niet helemaal voor niets uitgeroepen tot de grootste van allemaal. En Vondel die ook wel iets met moralisme en pamfletten had kreeg het nakijken. Die is zefs geheel uit het zicht geraakt. Vondel wordt niet meer gespeeld maar Multatuli staat in elke boekenkast.Ook in die van mij, behalve het in 1950 uitgegeven deel in de serie Genie & Wereld waaraan Garmt Stuiveling en Hella Haasse (met de vrouwen van Multatuli !) nog hebben meegewerkt bezit ik ook de Max Havelaar in fraaie luxe band en daarnaast ook nog de Ideeën en de Woutertje Pieterse, alles in onberispelijke staat. Omdat ik zelf een Nederlander ben en dus ernstig behept met moralisme is mijn kijk op het moralisme van anderen onvermijdelijk divers.Laat ik het zo zeggen: de Neerlandistiek is een veld waar duizenden zegt zelfs miljoenen bloemen bloeien. Ik ga dus die van Marc Oostendorp niet plukken en zeker niet als iemand als Joop me dat aanbeveelt. Ik ga mijn eigen plantjes wel begieten en dan denk ik toch maar weer aan Vondel toen die schreef nadat prins Maurits zijn zwaard op de weegschaal had gelegd: toen aanbad elck Gommers pop, en Armijn die kreeg de schop Vondel leed al lang voor Multatuli. Reckelijken en preciezen, daar gaat het altijd over en wie de strijd wint. Die strijd golft op en neer, wie uiteindelijk tot winnaar wordt uitgeroepen en daarna zeer kort maar zeer uitgebreid gehuldigd komt niemand bij leven en welzijn te weten. En dat beschouw ik maar als lichte geruststelling.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren13 okt. 2018 - 18:02

Multatuli had de moed om een vrijdenker te zijn in een streng-christelijk Nederland, met veel macht voor de Hervormde Kerk. Zelfs Rooms-Katholieken en Gereformeerden hadden een lagere maatschappelijke status, een vrijdenker stond laag in de Nederlandse samenleving van toen.

Klaas Punt
Klaas Punt13 okt. 2018 - 14:52

Ik had Max Havelaar op mijn toekomstige (her-)leeslijst staan. Daarom werd mijn belangstelling gewekt. Volgens instructie deel 8 gedownload. Een PDF van 750! pages. Dus dat gaat het niet worden. Maar ik zal het met veel aandacht blijven volgen. Succes!

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman214 okt. 2018 - 9:16

De Max Havelaar moet je ook helemaal niet gaan lezen, daar ging het Multatuli helemaal niet om. Hij wilde juist dat je uit je fauteuil zou opstaan. Dat je actie actie zou roepen en onrecht zou aanpakken. Opstand. Multatuli was een revolutionair Waarom denk je dat ze bij Joop in eens in literatuur is geïnteresseerd en in exclusieve jours à la Couperus bij professor thuis? In elitaire opsmuk? Ruik je dan geen subtiele geur van kruit? Multatuli ging teleurgesteld dood. Dat is de tragiek van de revolutionair. Dat de revolutie zijn eigen kinderen opeet! Er bestond ooit een partij voor anti- revolutionairen. Wat gebeurde is dat die is verorberd en verteerd. Net goed, of vreselijk. Wie zal het zeggen, maar ik bedwing me, houd mijn mond stijf dicht.

Tommy Skylar
Tommy Skylar13 okt. 2018 - 14:24

Laat ik dan meteen bijdragen met een sterk artikel over de diverse kritiieken op interpretaties van Max Havelaar uit Hollands Maandblad. Het is niet kort. Het geeft dan ook een compleet overzicht van de reacties in literair Nederland. https://www.dbnl.org/tekst/_hol006198901_01/_hol006198901_01_0027.php het beeld wat eruit voortkomt is divers maar er is ook overeenkomst. De Max Havelaar gaat ook voor de elkaar tegensprekende kritieken meer dan de meesten van ons denken over een anti-held, een typische westerling, die de typische inheemse Regenten en hun feodale systeem, gesteund door de adat, niet respecteert. Hij is als een olifant in de porseleinkast ondanks zijn goede bedoelingen. Er werd zelfs gerebelleerd tegen de westerse liberale ideeën.