Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

De Morgen steekt hand in eigen boezem, zegt 'sorry' voor racistische grap

  •  
22-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
obaman_300_01.jpg
Update: Vlaamse krant biedt excuses aan … 'Lachen met racisme blijft, zo blijkt nu weer, een dunne lijn' ... Vlaamse krant beeldt presidentieel echtpaar Obama af als apen en drugsdealer
Op sociale media wordt woedend gereageerd op een ‘grap’ van de Vlaamse krant De Morgen. In het kader van het bezoek van de Obama’s aan Europa heeft de krant een special gemaakt over de eerste zwarte president. De achterzijde van die special is een satirische pagina met de titel Obama Herald.
Update 08.15 De redactie van de Vlaamse krant De Morgen heeft haar excuses aangeboden aan ‘al wie zich beledigd voelt door de betreffende passage in de krant’. De krant steekt de hand in eigen boezem in een artikel genaamd ‘ Is De Morgen racistisch? ‘ In het artikel poogt de redactie uit te leggen waarom de krant dacht dat de betreffende passage niet als kwetsend zou worden ervaren. De krant schrijft:
De denkfout die ook ditmaal gemaakt werd, is de overtuiging dat racisme algemeen niet meer aanvaard wordt en dat er dus veilig mee kan gelachen worden. Het kan als absurde grap bedoeld zijn om een zwarte president te doen veranderen in een aap, maar te licht wordt hier vergeten dat, met name in de VS, de schandelijke gelijkstelling tussen zwarten en apen nog geregeld opduikt. En dan is het niet om te lachen bedoeld. Het maakt het erg begrijpelijk dat sommigen zich gekwetst voelen door de poging tot satire in de krant.
Eerder:
De makers zeggen de Russische president Poetin om een bijdrage gevraagd te hebben maar dat die wegens tijdgebrek wat beelden instuurde. Op een beeld is Obama te zien met de tekst: “Eerste zwarte president van de VS. Begint wiet te verkopen.” dat kan gezien worden als een stereotype verwijzing naar zwarten en drugshandel. Het plaatje daarnaast is echter nog sterker racistisch. President Obama en zijn echtgenote Michelle worden afgebeeld als apen, een beeld dat alleen door racisten wordt gebruikt. Wat de satire er aan is, is onduidelijk. Dat blijkt ook uit de afkeurende reacties van onder meer europarlementariër Marietje Schaake. Een van de twitteraars met kritiek blijkt ook nog eens gevolgd te worden door het team van de president.
RTEmagicC_herald_400.jpg
RTEmagicC_obama_400.jpg
RTEmagicC_tweet_620_314.jpg

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

boeie
boeie22 mrt. 2014 - 20:19

Dit is zo slecht dat ik ga twijfelen of dit artikeltje op Joop.nl niet een slechte grap is. Laten we maar zeggen dat dit gewoon compleet mislukte humor is en het gewoon maar negeren..

PieterPan69
PieterPan6922 mrt. 2014 - 20:19

Schandalig.

FrankTalker
FrankTalker22 mrt. 2014 - 20:19

De Belgische media, heeft het de laatste jaren wel vaker bij het verkeerde eind. van jaren lang een rechts geluid te laten horen, slaan ze nu echt door de andere kant op. Wellicht is dat een soort antwoord op het vlaams belang.

JannesJ2
JannesJ222 mrt. 2014 - 20:19

Deze afbeelding, en vele andere, worden sinds jaar en dag bij de (extreem-)rechtse sites in Amerika gebruikt/ misbruikt. Zowel bij die Teaparty kneusjes alsook bij de zgn. "Islamcritici", zoals de goede racistische vrienden van Geert Wilders: Pamela Geller/ Robert Spencer. Voorbeelden te over, wat dat aangaat. (en nee, ik ga niet linken naar die ranzige sites)

rbakels
rbakels22 mrt. 2014 - 20:19

Behalve heel FOUT is de grap ook heel SLECHT. Wie grappen maakt wil graag aandacht, en als je dan niet geestig bent is er de abjecte verleiding om dan maar de grenzen van het fatsoen te overschrijden. Wat staan ze te kijk! Als je iets fout hebt gedaan hoor je trouwens om excuses te VRAGEN ("I beg your pardon", "ich bitte um Entschuldiging"), en niet om die aan te bieden. Excuses zijn verontschuldigingen: je *vraagt* dat de schuld je niet wordt aangerekend.

BertF2
BertF222 mrt. 2014 - 20:19

Even niet vergeten: De Morgen is rechts, liberaal zouden ze zelf zeggen. Rechtse humor wordt vaak niet begrepen. Zie de met bloed besmeurde slager van de SP, Emile Roemer, op de omslag van Quote. Wie denkt dat deze humor een vergissing was, zit er net zover naast als wie denkt dat Geert Wilders met zijn 'minder' meer bedoelde.

JannesJ2
JannesJ222 mrt. 2014 - 20:19

"is de overtuiging dat racisme algemeen niet meer aanvaard wordt en dat er dus veilig mee kan gelachen worden." En die zinsnede is, linksom en rechtsom, tevens op een groot aantal Nederlanders van toepassing. Waaronder een aantal hier op joop.nl. Feit blijft staan dat racisme nooit weg is geweest, en dat er dagelijks (zowel nationaal als internationaal) mensen daar het slachtoffer van worden. Maar die moeten niet zeuren, want zwarte piet is (bijvoorbeeld) geen racisme maar een 'leuke traditie' etc... Het getuigt van klasse dat 'de Morgen' afstand neemt van dat artikel. Nu nog het racisme van de verantwoordelijken stevig aanpakken.

PieterPan69
PieterPan6922 mrt. 2014 - 20:19

Ik vind het excuus nog schandaliger dan het plaatje zelf. De redenatie die men aanvoert. klopt voor geen meter. Omdat racisme niet meer wordt geaccepteerd mogen wij een racistische grap maken ? Want dan 'hoor je erbij' ??

HvdDonk
HvdDonk22 mrt. 2014 - 20:19

Er is maar een optie voor de redactie van dat blad. Opstappen!!!

Praapje
Praapje22 mrt. 2014 - 20:19

Goh, dit is mij helemaal ontgaan. Ik lees De Morgen ook niet. Van wat ik in bovenstaand artikel lees en de afbeeldingen die ik zie, begrijp ik niets. Wellicht is er een context, maar persoonlijk zou ik er geen kunnen bedenken die dit kan rechtvaardigen. Van de eerste ("starts selling weed") zou je nog wel een relevante context kunnen bedenken, hoewel deze op het randje is. De tweede is idd ronduit racistisch. Nu vind ik mezelf erg spaarzaam met deze term omgaan, maar die tweede is gewoonweg zo ranzig. Ik kan hier geen enkele humor in zien. De redenering in de excuses van de krant maakt het voor mij nog onbegrijpelijker: "racisme wordt over het algemeen niet meer aanvaard, dus kan er veilig mee gelachen worden."Eh...hmmm??? Zetten ze hier niet de boel op de kop en bedoelen ze juist het tegenovergestelde? Het blijkt dus juist een heel gevoelig onderwerp. Ik ben het ermee eens dat humor idd een belangrijk middel is om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken, maar dat vraagt wel om gebalanceerde satire. Goed dat ze met een soort van excuses komen, maar het kon echt beter. Ik lees in de reacties ook veel dat dit specifiek iets voor rechts is. Ik moet deze mensen dan toch teleurstellen, want ook links is hier erg gedreven in. De een is net zo erg als de ander. Het lijkt mij dat wanneer je gelieerd bent aan een kant je de provocaties van de andere kant als veel erger beschouwd. Het kokervisie-syndroom.

disnelli2
disnelli222 mrt. 2014 - 20:19

daar is Wilders niks bij ; echt achterlijk !!

1 Reactie
Kilted
Kilted22 mrt. 2014 - 20:19

Ik vind Wilders erger. De Morgen ziet tenminste in dat ze de plank misslaan. Dat ze fout zitten.